"Moltes festes que celebrem actualment tenen els seus orígens en festes de l´època clàssica. Algunes han conservat el seu tarannà pagà, com ara el carnestoltes. Però també podem veure com d´altres, que ara tenen un caràcter religiós, coincideixen curiosament amb les dates en què el poble romà celebrava les seves festes. El mes de desembre és ple de dates especials per a nosaltres. També a Roma era un mes ple de festes. Entre els dies 17 i 23 de desembre tenien lloc a Roma unes festes anomenades Saturnalia. Les Saturnals estaven consagrades al déu Saturn, déu que, segons la tradició, va ensenyar els secrets del conreu de la terra als habitants del Laci, regió en què es va fundar Roma. El temps en què va regnar Saturn com a déu d´aquesta terra va ser anomenat edad d´or, ja que tot era plaer i no calien jutges ni lleis, perquè ningú no cometia crims. Tot era felicitat. Aquesta festa coincideix amb el solstici d´hivern, és a dir, quan el Sol inicia l´ascensió que culmina amb el zènit de l´estiu. És el temps en què la llum comença a créixer, fins al 24 de juny o solstici d´estiu, en què comença a decréixer. Les saturnals eren unes festes molt alegres, i tot hi era permès. Tenien un carácter frenètic i l´ordre de les coses s´alterava . Fou celebrada antigament per les poblacions rústiques i mentre durava no es podien fer negocis, les corts de justícia estaven tancades, les escoles tenien vacances, i començar una guerra o castigar un culpable es considerava una impietat. Els més humils podien assumir càrrecs públics i prenien el lloc dels seus amos sense rebre cap càstig per aquest canvi. Es podien fer tota mena de bromes. Fins i tot els esclaus gaudien d'algunes llicències i podien vestir com persones lliures, tenien llibertat de paraula i podien menjar en igualtat amb els seus amos. Amb el temps es va estendre a la ciutat, que esdevenia una disbauxa, i va convertir-se en una festa molt popular. Els edils organitzaven distraccions. Les celebracions tenien certes similituds amb el modern carnaval (per exemple l'elecció d'un rei) i amb el Nadal."
De Tradició clàssica 1 (Castellnou Edicions)
Sabeu quina festa celebrem durant el mes de desembre en què les bromes són permeses? Com es felicitaven els antics romans l´arribada de l´any nou? Quina mena de regals s´intercanviaven?
Que gaudiu de les festes saturnals, discipuli et discipulae! (i d´aquest curiós himne visual relacionat amb alguns aspectes de la festa)
12 comentaris:
en l'actualitat nosaltres també tenim un dia, com en l'antiga roma, dedicat a fer bromes , ja siguin pesades o no això depen del bromista.
el dia dels i les innocents que té lloc el dia 28 de decembre, també es fa un programa on es fan bromes als i les famoses i també es recullen diners per donar-los a la gent més necessitada.
Hola!!
Com diu la Judit, el dia en que estàn permese tot tipos de bromes és el dia dels innocents, el 28.
Els romans per cel.lebrar l'any nou es regalaven rams d'olivera i de llorer perquè així els portessin salut i diners.
Bon Nadal a tothom i a disfrutar-lo!!
Bonesss!!
doncs durant les festes de nadal el dia 28 és el dia en que es permeten fer bromas de tota mena.. però bromes sense malicia.
els antics romans en comptes de regalar joies, ells es regalaven monedes, branques d' oliver o branques de llauré.
I la seva manera de felicitar-se era amb cartes amb les inicials ANFF. (any nou favorable i feliç)
bones vacances de nadal y feliz any nou !!
Att; lah''heLena
és IMPRESIONANT que avui en dia tinguem tanta relació amb els antics romans!
És molt curiós i molt interesant ja que, grácies a aixó,podem descobrir l'etimologia de moltíssimes coses,no només del nostre llenguatge sinó de coses com les celebracions que s'esmenten en aquesta entrada!
Aixó cada cop está més interesant...
FORZA CLASSE :)!
Hola!
Es sorprenent veure quantes coses que fem avui en dia ens venen donades pels antics grecs!
Doncs com molt be han comentat el dia que fem bromes durant el nadal és el 28 de decembre.
Es pot relacionar aquest episodi amb les antigues tradicions burlesques de riure's de la gent amb tota mena de bromes, des de la família o el veïnatge fins a la feina, al club, a l'associació o a l'entitat de lleure on cadascú pertany. Al dia d'avui també es fa a través dels missatges electrònics o de la telefonia mòbil. La broma tradicional, avui relativament en recessió, consistia a "penjar la llufa", -ninot retallat de paper de diari- a l'esquena de la gent que circula pel carrer. Això fa riure molt, sobretot els infants.
També és tradicional que els mitjans de comunicació publiquin una notícia falsa que la gent ha de descobrir. L'endemà l'emissor revela la "llufa".
Vale!!
Hola! doncs nosaltres tenim el dia dels Sants innocents, i també fem bromes durant el dia!El costum de felicitar-nos les festes també l'hem heretat dels romans que durant les saturnalies i l'any nou s'enviaven regals, monedes, dolçosy també postals escrites anomenades XENIES ( hospitalitat)
Jo personalment estic desitjant que arribi el nadal , per mi junt amb l'estiu és la millor època de l'any , durant aquests dies tinc una sensació especial .. no se com explicar-ho tot i que sigui un dia normal , quan veig la meva casa decorada de nadal i tot l'ambient tinc una sensació com si passes alguna cosa especial! :D i vosaltres??
Hola!
Bones festes de les Saturnals! Espero que us o passeu molt bé en aquestes festes que tenen relació amb l'antiga Roma.
Bones Festes i feliç any nou!
vobis precor ANFF!
Aixó es la meva Xenia.
Hola!
Durant el que avui dia coneixem com el nadal els romans celebraven també les seves festes: les Saturnàlies.
I durant aquestes festes hi havia:
-Strenia: regalen branques d'oliver ja que simbolitza la pau (1 de Gener)
-Compitalia: És la festa dels morts (5 de Gener)
-Carmentalia: festes en honor de la deesa de l'adivinació i els naixements (11 de Gener)
-Fornicàlia: són consagradas als cereals (010 de Febrer)
-Lupercales: celebrades en honor de Faune i de Rèmul (15 de Febrer)
Anna Ruíz de la Fuente Níñez.
A veure si us animeu a deixar el vostre desig per a l´Any Nou que està a punt de començar i podem llegir-nos i compartir les nostres "xeniae" particulars. Jo us deixo la meva:
"Que el sentit comú sigui, de debó, el més comú dels sentits"
"Quod sensus communis communissimus sensuum certe sit"
Entre els antics romans es regalaven branques d'oliver o de llauré i monedes perquè portaven salut i diners.
Espero que hagiu passat unes bones festes!
Hola!
És impressionant la de coses que hem agafat dels romans, tant siguin costums, festes, paraules... cada dia em sorpren més.
Hola!
Crec que es molt curiós que tinguem festes tant semblants en la actualitat, que en els temps clàssics, ja que en la actualitat es celebra els sants innocents el dia 28.
Ademes, suposo que les saturnals devien ser impressionants i tindria que ser bastant impactant veure a tothom intercanviant els seus papers socials.
Un salut ~
Publica un comentari a l'entrada