16 de març del 2019

La democràcia perfecta


Amb aquest títol, el proppassat dimecres l'Enric Brotons, pare de l'Enric de 1r de batxillerat, va venir a l'escola per fer-nos una lectio magistralis sobre la carrera política -el famós cursus honorum- a l'antiga Roma. I no només va parlar de magistratures ordinàries i extraordinàries, sinó que ens va delectar, a més, amb anècdotes vinculades a famosos prohoms de la política republicana del segle I aC com Mari, Sul·la, Cèsar, Ciceró, Antoni, Cras o l'august Octavi. Els alumnes de Llatí de 1r van agrair, sobretot, l'entusiasme de l'Enric i la seva bona docència a l'hora de fer entenedor el complex sistema polític republicà que ell va qualificar, malgrat el "feta la llei, feta la trampa", de democràcia perfecta. Tots plegats van poder constatar allò que sovint senten dir a classe: som grecs, som romans! 


Us deixem amb dues presentacions: la seva pròpia i una que recuperem -de fa quatre anys- del nostre extripulant Ramon Vendrell en què va fer un interessant paral·lelisme entre els càrrecs electes de la Roma republicana i els de la nostra política actual.

Plurimas gratias, Enric, per la teva visita!



Powered by emaze


15 comentaris:

Enric Brotons (pare) ha dit...

Moltes gràcies per la invitació, Jordi, un autèntic plaer poder compartir amb vosaltres un moment tan bonic.

Enric Brotons ha dit...

La xerrada va ser molt interessant per mi les anècdotes que ens va explicar va ser la millor part,ho explica amb molta gràcia i realment sap donar un bon punt de vista sobre el sistema polític romà. La presentació que hi ha al que he vist ara també ho deixa molt clar i va bé per entendre-ho.
Ens ho vam passar molt be

Valete!

Andrea Palau ha dit...

L'altre dia vam fer la classe de llatí amb una dinàmica diferent a l'habitual, doncs va venir l'Enric a fer de professor; penso que és important canviar la metodologia de la classe de tant en tant, i així aprendre de formes diferents. Jo ja coneixia al pare de l'Enric, un home divertit, xerraire i molt agradable, i crec que durant la seva visita a l'escola, va saber mostrar-nos el seu entusiasme i fer despertar el nostre interès sobre les coses que ens explicava. Moltes vegades cal conèixer d'on venim i saber sobre els nostres orígens, per tal d'entendre perquè som com som i perquè actuem com ho fem, de manera que saber què és el cursus honorum és important; doncs el nostre sistema polític es basa en aquesta "democràcia perfecta" que els romans van idear fa moltíssims anys.
Tot i que el tema fos interessant, és obvi que la forma en que l'aprenguem també és important, i és per això que em va agradar molt la classe de l'Enric; la seva lectio magistralis va ser molt entretinguda, el seu entusiasme va captar l'interès de tots nosaltres i a més a més vam aprendre divertint-nos.

Plurimas gratias Enric!

Anaïs Yuste ha dit...

Salvete tripulants!

Fa ja uns dies que va venir l’Enric, pare d’un company i un home fascinant i molt agradable a explicar-nos el famós cursus honorum a l’antiga Roma. Va ser una classe diferent, més dinàmica i podríem dir que més entretinguda, ja que l’entusiasme i la parla de l’Enric ens va cautivar a tots i va saber mantenir sense cap problema l’atenció de l’alumnat i a més a més la seva presentació va ser molt entenedora i vam aprendre moltíssim ja que, temps enrere ja havíem comentat alguna cosa a classe i ja teníem uns coneixements previs els quals ens van permetre gaudir molt més de la seva lectio magistralis. Ens va parlar sobre un munt de coses, el complex sistema polític de democràcia perfecta i anècdotes de diferents personatges importants en la història, com ara Sul·la, Ciceró, Cèsar, etc.

Plurimas gratias Enric, espero tornar-te a veure per la classe!

Albert Aymar ha dit...

La classe amb el pare de l'Enric em va agradar molt perquè ell transmetia la il·lusió i passió que tenia sobre els nostres avantpassats i això em va arribar a mi també... Està bé que de tant en tant vinguin persones interessants com ell a il·lustrar-nos. Cada dia s'aprèn alguna cosa nova!
Valete!

Francesc castellarnau ha dit...


salve!!

L'altre dia a classe de llatí va vindre el pare de l'Enric a fer-nos classe, en la meva opinió em va agradar moltissim, ja que és una nova forma d'aprendre i sortir del que és habitual, la part d'anècdotes em va agradar molt, com ha dit el meu company Enric, ja que és una bona forma de que se't quedin els conceptes.
La presentació que va fer era molt clara i entenadora en general em va agradar molt i vaig sortir amb molt conceptes que desconeixia del sistema polític de romà.

Plurimas gratias Enric!!

Anònim ha dit...

La classe que ens va fer el pare de l'Enric em va semblar super bé i molt útil. El fet que vinguin persones de fora a fer xerrades fa que els alumnes tinguem l' oportunitat de sortir de la rutina, i ens va molt bé que de tant en tant la dinàmica de classe canvii, sempre i quan continuem aprentent, que és el més important! La classe que va impartir l'Enric va ser molt especial, perquè a part de que és el pare d'un company i amic, vem poder veure com l'Antiga Roma pot arribar a apassionar a les persones. La manera en com va explicar les famoses anecdotes de Roma, la gràcia que té per explicar-les no va deixar indiferent a ningú.
Sempre m'han agradat els llibres, sobretot els antics, i quan ens va ensenyar aquells llibres tant esparrecats i fets pols sobre l'Antiga Roma em va semblar super bonic. Era senyal de que no es cansara mai de Roma! Ens va dir que se'ls havia llegit moltíssims cops i que encara se'ls llegirà molts més cops. Aqui és quan vaig veure que si de veritat t'agrada un tema, tens la necessitat de descobrir i descobrir més coses sobre allò, i això suposa haber de llegir vegades i més vegades un sol llibre. Una experiència recomanable!!

Elyn ha dit...

El dimecres passat, els alumnes de llatí vam sortir de la rutina habitual de classe per rebre l’Enric. Personalment em va sorprendre molt com va saber explicar un tema tan extens com és el corsus honorum, en una hora, quan realment podriem dedicar-li setmanes senceres. D’una altra banda, veure el seu entusiasme alhora d’explicar, i a més a més com coneixia molt bé el tema i tot allà que tractava, a part, també era notable la seva voluntad de voler explicar-nos tot, malgrat el poc temps.
Centrant-me en l’explicació del corsus honorum, vaig gaudir molt tota l’explicació, i entendre com funcionava el model polític del qual ha nascut el nostre sistema actual.
Les bromes, el notable ‘bon rotllo’ a classe, la forma tan propera d’ensenyar-nos un tema que tampoc és que sigui gaire senzill d’explicar… Va aconseguir mantenir-nos a tots receptius fins l’últim segon. No tothom és capaç de fer el que va aconseguir l’Enric!

Pol Ortega ha dit...

La xerrada que va donar el senyor Enric Brotons sobre el Cursus honorum va estar molt bé. Va fer una gran explicació del Cursus honorum, i de la manera que explicava amb les seves anecdotes, no es va fer gens pesada. Durant la xerrada va saber compartir el seu amor per la cultura clàssica i va explicar-nos coses molt interessants de la democràcia romana i de la càrrera política d'aleshores. La xerrada ens va despertar interés a tots nosaltres, i també em va fer reflexionar sobre la democràcia actual i els paral·lelismes i les diferències de la romana.

Plurimas gratias Enric, Ens veiem aviat.

Anònim ha dit...

Salvete omnes,

Després de haver llegir aquesta magnífica entrada que deixa de manifest la divertida sessió que va preparar el pare de l'Enric sobre el cursus honorum a l'Antiga Roma i que tanta bona rebuda va tenir entre els alumnes de primer, reconec, que a mi personalment també m'hauria agradat molt poder-hi assistir, poder-ne ser partícep, perquè sempre és molt positiu i reconfortant aprendre coses noves! La política és un tema que en el dia a dia dels adolescents no se'n parla, però això no significa necessàriament que no sigui important. És per això mateix que trobo molt encertat que s'hagi fet una sessió d'aquest aspecte, i si s'ha parlat de la carrera política clàssica ja és el súmmum! És molt emocionant veure els paral·lelismes de la política de l'Antiga Roma amb la de l'actualitat, saber que els romans van ser els mentors de la nostra política... els hi debem tot a ells, doncs la cultura clàssica ha tingut un impacte molt més fort del que ens imaginem en la nostra societat, i això és fantàstic! :)

Valete!




Alba Luaces ha dit...

La xerrada de l'Enris Brotons va ser molt interessant. Va estar bé poder fer una classe fora del que és ordinari, i a sobre ens ho va explicar tot molt bé i amb molta il·lusió, el que va fer que ens agradés encara més. Amb les anècdotes que ens explicava ens ho va fer gaudir encara més. Malgrat el poc temps que vam tenir per una classe a la qual li podriem haver dedicat moltes sessions, crec que tots vam marxar amb moltes coses apreses. A sobre, va ser molt entenedor, i tenia tota la nostra atenció.
Plurimas gratias Enric!

Carla Garris ha dit...

La "classe" que ens va donar el pare de l'Enric va ser super interessant!! L'Enric ens va explicar tot el sistema polític molt detalladament, amb molt d'entusiasme i amb gracia, ja que durant les explicacions explicava anecdotes i feia bromes i acudits. La presentació va ser molt interessant, ja que jo no coneixia tot el sistema polític al complet amb el significat de cada càrrec. Ojalà fer més cosas així!!

Alba Sunyer ha dit...

La xerrada que ens va fer el pare de l'Enric em va semblar molt interessant des del minut zero, que vaig parar més atenció de la habitual. Democràcia perfecta? Què és això? Personalment trobo que és un home que es nota molt que domina el tema, pero que sobretot, el més important és que el sàpiga transmetre, i aquest va ser el gran punt que va marcar la diferència en quant a l' hora d'explicar. Només pel simple fet d'entrar per la porta i obtenir el constant contacte visual de cada un dels alumnes, trobo que va ser el punt clau per a transmetre la il·lusió que portava dins seu. Penso que després de tot el que ens va explicar sobre el cursus honorum va ser increïble el poc temps que s' hi va dedicar al cap i a la fi, tenint en compte que és un tema que dona molt a explicar. També em vaig quedar impresionada de certa etimologia de les paraules que anava escribint a la pissarra com els "patris", fundadors de la història de Roma. Em va refrescar la memòria de la seva etimología. Que patrici prové de pater i que pater vol dir pare, o la etimologia o més ben dit història també, de la paraula "sal".

Víctor López Arcas ha dit...

La xerrada que ens va fer Enric Brotons Senior em va semblar molt interessant des del primer moment, la seva posada en escena, com es notava que estava explicant conceptes que li agraden i sobretot les ganes que va posar en fer una classe dinàmica i no com podria haver sigut va fer que estigués molt atent a les paraules del mestre Brotons. La democràcia perfecta, no només és un concepte abstracte i quasi bé impossible d'arribar-hi, sino que és un punt tant àlgid al que qualsevol país democràtic voldria arribar que se'ns fa gairebé impossible com tant de temps enrere van estar-hi a punt d'aconseguir-ho.

Unknown ha dit...

La xerrada sembla força interessant,ja es veu que l'Enric es una persona molt culte i coneixedora sobre el tema.M'hauria agradat poder estar allà!