11 de febrer del 2019

Els nazis i l'Antiguitat a... En guàrdia!

Nazi rally, 1937.

En la seva obsessió per justificar un ideari supremacista, Adolf Hitler va manipular al seu gust els episodis i els símbols més significatius de l'antiguitat grecoromana, per connectar-los amb el seu present. Al projecte de la raça ària li calia un passat ben gloriós. Cansat de veure com els arqueòlegs de les SS no trobaven gaire rastre d'aquest passat al subsòl dels boscos germànics, el Führer va girar la vista cap al sud, a la Grècia i la Roma clàssiques. Es disposava a apropiar-se i reescriure la història d'Europa. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador i Borja Antela, doctor en Història de Grècia per la Universitat de Santiago de Compostel·la i professor d'Història Antiga a la UAB.



Què ens mou a emmirallar-nos en el passat, fins i tot amb les terribles conseqüencies amb què ho van fer els ideòlegs del nacionalsocialisme alemany? Paga la pena reflexionar sobre això en els temps que vivim? Què n'opineu de tot plegat?


2 comentaris:

Enric Brotons ha dit...

Salvete

En aquest audio podem entendre perquè els alemanys volien fer veure que tenien un passat gloriós en el qual emmirallar-se, busquen un passat històric en els grecs, que van tenir una gran esplendor en l’època clàssica. El fet és que el seu veritable passat era molt més primitiu i menys gloriós i prestigiós, per això ho van voler amagar i fer creure que provenien dels clàssics. Això ens mostra que tot govern que pretén legitimar el seu poder i tenir un cert prestigi i raó vol tenir un passat que el justifiqui en el seu poder i que mostri que ja des de temps enrere la seva nació ha estat forta i potent. L’audio m’ha semblat interessant i no sabia que els alemanys es volguessin arrelar tant amb el passat grec. Des del meu punt de vista els alemanys no van agafar res de bo del grecs, només ho van fer servir per glorificar el seu passat.
Valete

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Molt bon comentari, Enric. Gràcies per l'aportació. Realment la manipulació del passat i de la història antiga sovint ha esdevingut durant segles un niu de males interpretacions i de confusions que han alimentat el populisme de polítics i moviments ideològics senzillament execrables, com és el cas paradigmàtic del nazisme. Aprenem del passat per entendre el present i construir un millor futur? Aquest hauria de ser el camí. A veure si s'anima algú més a continuar aquest fòrum d'idees.