26 de setembre del 2018

El racó de pensar: Antígona, Ulisses i avui... Penèlope.Per què sempre tornem als mites?



A "El racó de pensar" es pregunten què tenen els mites per tornar-hi una vegada i una altra. A més, revisen "Penèlope", una mirada contemporània que reinterpreta i subverteix el mite. En parlen amb Xavier Antich, professor de Filosofia a la Universitat de Girona (UdG), i Eva Vila, directora de cine i autora de la pel·lícula "Penèlope".

A propòsit del que vam parlar l'altre dia a classe sobre aquesta heroïna sovint poc reconeguda com a tal o, si més no, més coneguda com a "l'esposa d'Ulisses", què us ha semblat aquest àudio tan interessant del programa d'avui?

I vosaltres, què en penseu sobre l'afirmació "què tenen els mites per tornar-hi una vegada i una altra"? Hi esteu d'acord? Per què?

P.S: què us semblaria organitzar una sortida al cinema -εκτός προγράμματος!- per veure la cinta d'Eva Vila? Algú s'hi apunta?




18 comentaris:

Enric Brotons ha dit...

Estic totalment en que els mites són avui en dia un tema molt interessant que tot i tenir molts anys ens serveixen per la nostra vida quotidiana, és justament per això que surten en molts dels temes i pensaments actuals. Moltes vegades llegim o ens expliquen un mite i el podem aplicar a una situació de la nostra vida, ja que per això es van crear els mites: per ensenyar-nos com hem d’actuar davant els problemes de la vida. Tot i que era per ensenyar-ho a la societat de l’època clàssica aquests han perdurat i encara ens serveixen a nosaltres. És per això que es bo que els coneguem i poguem identificar una situació de la vida amb un dels molts mites clàssics. Sobre la sortida que es proposa, em sembla molt bona idea i animo a que es faci quan abans millor!
Valete!

Albert Aymar ha dit...

Després d'haver escoltat l'àudio, m'he quedat bastant sorprès ja que m'adono que els mites o relats fabulosos sobre els déus sovint contenen missatges filosòfics que ens fan reflexionar.
La història de Penèlope em sembla molt interessant i per mi és l'exemple d'un amor absolut ja que ella espera al seu marit Ulisses durant vint anys i ens fa veure la paciència que pots tenir només pel fet d'estar enamorat...
A més, coincideixo amb el meu company Enric quan explica que és bo que coneguem i poguem identificar amb algun dels molts mites clàssics, una situació de la nostra vida.
Finalment, a mi també em sembla molt bé anar a veure la cinta d'Eva Vila algun dia d'aquests!!!!

Andrea Palau ha dit...

Crec que l’afirmació que planteja l’entrada és totalment veritat. Mirem on mirem, avui en dia seguim trobant moltíssimes referències del món clàssic, com per exemple els mites. Els mites parlen sobre com som i com deuríem ser, sobre com hauríem d’actuar davant les situacions, ens donen consells i lliçons de vida i, tot hi haver estat creats fa milers d’anys, nosaltres no hem canviat tant respecte els grecs, i és per això que els missatges que transmeten aquestes històries ens poden ajudar i ensenyar moltes coses durant tota la vida. I és per això que sempre tornen, perquè vulguem o no, som bastant grecs, i els mites, al igual que a ells, ens ensenyen a viure.
I m’encantaria anar a veure la pel·lícula de Penèlope, ja que em sembla una història molt interessant.
valete!

Pol Ortega ha dit...

Salvete omnes!
Crec que és necessari estudiar els mites per molts motius: El primer motiu és que els mites ens donen una lliçó, la qual és molt important apendre. Així no repetim els mateixos errors i per interioritzar els valors que ens ensenyen. També estic d'acord amb l'Enric, que aquests mites els podem adaptar perfectament a la nostra época, ja que els valors que ens transmeten, son intergeneracionals i totes les cultures els podem entendre. També m'agradaria participar a la sortida del cinema per veure la pel·lícula.

Anònim ha dit...

Em trobo en total concordança amb el que s'explica al programa de ràdio perquè, els mites se'ls va dir a la gent i els va ajudar a comprendre la diferència entre el bé i el mal. Els va ajudar a arribar a un acord amb la forma en què han de ser humils i que mai caiguessin en actes de "hybris". A més, aquests relats expliquen a la gent d'herois i com la veritable grandesa s'ha d'aconseguir.

Actualment, qualsevol persona que llegeixi o senti parlar dels mites grecs haurà de ser molt dura per que un d'aquests no l'afectin. Simplement són molt bons i això demostra la rellevància que encara hi perdura. Qualsevol pot recollir un llibre de mites grecs i obtindre una moralina.

Una sortida dels alumnes de clàssiques per veure aquesta pel·lícula, ho trobaria una idea magnífica, doncs no tant sols ens enriquiria de cultura grega el conéixer a Penèlope, també ens mostraria el cinema que no és vanguardista ni comercial, una pel·lícula amb signifcat i per gaudir tots plegats.

Valete!

Anònim ha dit...

Oh i tant que hi estic d'acord en que els mites estan en el nostre dia a dia, no fa falta que algú ens els expliqui, simplement cal veure com actuem nosaltres o els demés i fixar-s'hi amb molt detall per a trobar referències que provenen d'un mite. També estem rodejats de mites per tot arreu ja sigui als carrers, a les botigues, als cartells o inclús als bars, miris on miris a cada cantonada de cada illa, a cada ciutat sempre hi han moltíssims mites. La nostra manera d'actuar també ens mostra com els mites i els seus autors ja sabien com una persona es comportava, quins valors tenien i quins sentiments demostraven, hi ha cops que penso que estaven totalment més desarrollats que nosaltres!
Estaria molt bé poder sortir a veure aquesta gran obra que demostra que també els més propers sabem fer bones obres cinematogràfiques i plasmar-hi mites a dins.

VALETE!

Anaïs Yuste ha dit...

Estic totalment d'acord amb aquesta entrada, els mites són molt importants per a nosaltres i per això mateix sempre tornem a ells ja que els tenim presents a la nostre vida tant en l'art com a la literatura i coneixent-los podem gaudir molt més. A més, són un reflex de les civilitzacions antigues a les nostres, que ens transmeten com concebien la vida, com reflectien la manera de pensar d'aquella època, etc. Per això, moltes vegades també ens serveixen com exemple de vida.

M'agradaria molt anar a veure la cinta d'Eva Vila, espero que la sortida s'organitzi aviat!

Valete!

Anònim ha dit...

Salve!

Jo també crec que els mites son fundamentals en el nostre dia a dia. No només els podem trobar en llibres, si no en qualsevol lloc i aprenem d'ells.
Actuem per les coses que hem aprés i sabem, i la base fundamental que tenim son els mites. Fins i tot quan errem fem coses que els Déus ja feien.

Jo trobo molt bona idea marxar tots junts per poder veure la cinta d'Eva Vila!

Vale!

Anònim ha dit...

Salvete Tripulants!
Crec que es molt encertat el que diuen al programa de ràdio, ja que com bé sabem els mites en aquell temps eren transmesos oralment i aquest es un motiu pel qual encara perduren entre nosaltres. I jo crec que el fet de que aquestes histories fossin transmeses oralment ha infuenciat molt en tot el que podem veure en la nostra vida diària ja sigui anuncis, marques de productes que consumin normalment o altres coses. I si sempre tornem als classics es perque per totes les persones de totes les èpoques de la història els hi suposa una gran font d'inspiració que pel que sembla ser és i serà quasi infinita, una cosa que es molt positiva ja que suposa una esperança per tot el que són els nostres orígens i les humanitats.
Estaría molt bé poder-se organitzar per fer una petita sortida cultural al cinema a veure Penèlope i així veure alguna pel·lícula que ens pugui fer veure com es el cinema real.
Valete omnes!

Anònim ha dit...

Salvete omnes!

El programa de ràdio està molt encertat amb el que s'hi diu. Com bé sabem, els mites són històries que pretenien respondre preguntes que inquietaven als antics grecs i amb les quals s'hi treia no tant sols respostes per fenòmens naturals, també aconseguien reflexar una idea per no temptar als déus i ser humans de bona fé.

Els mites eren transmessos oralment i amb un significat entre línies, aquests serien els factors que causarien que encara avui coneguem aquests relats. Al ser traspassats de manera oral, els mites no es perdien en la història per deteriorament. Per altra banda, la moralina que transmeten també ajuda a que perdurin, doncs encara avui, hem de seguir aquest significat entre línies.

Seria bona idea anar tots junts, els alumnes de clàssiques, a veure la pel·lícula, veure cinema real!

Valete!

Anònim ha dit...

Jo estic molt d'acord amb tothom; en la importància que suposa aquesta narració. Ara que en sé el seu significat, és una pena saber que aquest mite no va ser llegit durant l'època clàssica. També m’agradaria comentar que m’impregna d’il·lusió saber que avui dia encara se segueixi ensenyant aquest excel·lent mite. Trobo que s’ hauria de seguir fent sempre. Trobo que és una necessitat per a moltes persones que encara ignoren la riquesa que amaga tota manifestació cultural. I és per això com molts o moltes de nosaltres seguim deixant que caiguin en l’oblit. Aquest mite m’ha fet reflexionar molt, i crec que tothom hauria d'aprendre la lliçó que se’n desprèn: el de la forta dona que per desgràcia de no haver estat reconeguda per la seva societat i que va imposar el seu gran caràcter i la seva fidelitat per davant. Penso que s’hi pot aprendre molt.

També considero que el protagonista del relat, no és tant Ulisses, sinó que és Penèlope qui va estar lluitant mentre ell era fora durant el període dels vint anys. Opino que el títol del mite, se l’hauria d’emportar Penèlope i no pas Ulisses, el gran aventurer. Que com bé il·lustra la història, la dona va ser reconeguda com la bleda de penèlope que va estar esperant a que tornés el seu marit. Jo crec que es mereix un mèrit extraordinari com a dona referent, ja que ens ensenya a ser fidel per davant de tot. Ens mostra que el mite no vol donar el missatge que ens han donat sempre de “l’espera”.
Si està tan valorat aquest relat, és per al reconeixement a la resistència femenina en aquells temps. La dona que preserva la casa cuidant-la, tot filant i desfilant, mentre el seu marit era fora. I, per si no fos prou, sent-li fidel i rebutjant a tots els pretendents que li posaven per davant, amb el seu gran caràcter exemplar.

En conclusió, que la heroïcitat, avui dia atribuïda com a resistència, gràcies a aquesta gran figura llegendària.

Javier ha dit...

Salute nautae!

Opino que els mites són essencials per l'ésser humà, és a dir, són excel·lents retrats de situacions que ens caracteritzen i tractats amb una senzillesa, humanitat i naturalitat que realment t'atrapa i t'emociona. El coneixement que es palpa és superba. Reflecteixen temes que van vorejant a l'ésser humà de principi a fi i que mentre els estàs llegint et marquen fent-te esbossar un somriure o emocionant-te amb molta normalitat i subtilesa.

Sobre anar a veure Eva Vila sincerament no em crida l'atenció aquesta pel·lícula. Em fascina aquest tipus de cinema i m'encanten els mites, però el tràiler en qüestió no m'atraeix a voler veure aquest film, tot i així mai s'ha de jutjar un llibre per la seva portada pel que si aniré a veure aquesta pel·lícula.

Unknown ha dit...

Jo crec que els mites tenen un paper clau en la nostra societat, no només per la cultura que ens poden aportar si tenim uns coneixements, sinó que també es poden aplicar a algunes situacions del dia a dia i aprendre d'elles, inclús els podem trobar a qualsevol llibre, pel·lícula, sèrie, etc.

Els mites per a mi són una base fonamental sobre el que és la vida i és molt important mimar-los i tenir-los presents.

M'encantaria anar al cinema per veure la cinta d'Eva Vila, gran proposta!

Valete!

Maria García ha dit...

Jo crec que els mites son molt importants per a nosaltres en el nostre dia a dia, més del que ens imaginem ja que indirectament ens aporten moltes coses que encara es veuen reflexades en la nostre societat i ens fan pensar.
És increïble que a dia d'avui encara ens puguin ensenyar tantes coses i estiguin tan presents com per exemple en marques de publicitat, pel·lícules, etc. Per això sempre tornen.
Em sembla una molt bona idea anar tots junts al cinema!

Júlia Blasi ha dit...

salvete
en primer lloc penso que els mites avui en dia son molt importants i els poden observar en la vida quotidiana, en el dia a dia d'una persona, podem trobar-nos amb situacions que ens recordin a un mite, també els podem trobar en series, en pel·lícules, en llibres... estan per tot arreu, però nomes te'n adones quan els has treballat o te'ls han ensenyat.


sobre Penélope, penso que es admirable la lleialtat que te cap a Ulisses, mai he vist un amor tan fort i poderós, que tot i que passen 20 anys ella segueix esperant, després de que tothom digues que Ulisses estava mort i que havia de casar-se amb un altre home, ella va resistir perquè sabia que algun dia el seu espòs retornaria.

Seria una gran idea anar a veure la cinta d'Eva Vila.
Valete!

Alba Luaces ha dit...

Crec que els mites no només ens serveixen per aprendre d'altres cultures i de com solia pensar la gent, sinó que també ens ajuden a no repetir la història (tot i que ho fem igualment) i a aprendre moltes coses que podem utilitzar en la vida. Al encara tindre els mites gràcies a la transmissió oral que se'n feia, avui podem trobar aquests mites en llibres, series, pel·lícules... i podem veure que coses que encara avui passen, ja passaven fa milers d'anys. Els mites son bons per aprendre, però també ens fan veure què poc ha après la raça humana, ja que encara ens trobem en situacions semblants a les d'alguns mites.

Víctor López ha dit...

Els mites per nosaltres només són un punt divertit, entretingut i amb un punt de ficció que ens fan saber més sobre les antigues religions que hi havien al noestre món però, per què sempre tornem als mites? La meva opinió es que encara no saber si tots els mites que ens explica'n son reals cent per cent, sempre hi podem veure molt més enllà i podem trobar respostes filòsofiques en aquest món de la mitologia que a vegades sembla tant apartat de la educació. La mitologia per mi és una ciència que no només ens explica una manera de veure el perquè de les coses sino que ens explica i ens dona peu a filosofar sobre temes que potser desconeixeriem sense el poder de la mitologia. Penèlope és un bon exemple ja que a partir del gran amor, respecte i fidelitat que té ella a Odisseu, podem reflexionar i arribar al punt que si ella va poder lluitar contra tots aquells que volien que el seu marit i amat caigués quan ell no era present, nosaltres podem lluitar amb tota la nostra força per un món millor i per aconseguir les nostres metes sense haver de passar per sobre dels altres.

Anònim ha dit...

SALVE!!!

Estic d'acord en que els mites són avui en dia un tema molt interessant que tot i tenir molts anys d'antiguetat ens serveixen per la nostra vida quotidiana, és justament per això que surten en molts dels temes i pensaments actuals, a més, són un reflex de les civilitzacions antigues a les nostres, com reflectien la manera de pensar d'aquella època. Per això, moltes vegades també ens serveixen com exemple de vida. Els mites parlen sobre com som i com hauríem de ser, sobre com hauríem d’actuar davant les situacions, ens donen consells i lliçons de vida.
En conclusió, a mi també em sembla molt bé anar a veure la cinta d'Eva Vila algun dia d'aquests!!!!

VALETE!!!!