24 de gener del 2018

AGÓN: LA COMPETICIÓ A L'ANTIGA GRÈCIA


"Niké, la deessa de la Victòria que connecta el món dels mortals amb el món dels déus, ens dona la benvinguda a aquesta exposició i ens convida a descobrir la idea de competició a l'antiga Grècia, on herois, atletes i guerrers il·lustraven una rivalitat que dominava tots els aspectes de la vida, fins i tot la creació artística. Els grecs aspiraven a aconseguir l'excel·lència a través de l'equilibri entre el cos i la ment, d'una banda mitjançant l'esport i, de l'altra, amb la filosofia, les arts iles ciències."

"Els jocs infantils fomentaven la competitivitat i introduïen normes i regles de conducta. Els grecs eren uns fanàtics de l'esport. Els Jocs Panhel·lènics, que se celebraven a Olímpia, Delfos, Ístmia i Nemea atreien els millors atletes. També se celebraven competicions locals a moltes ciutats, essent els jocs d'Atenes els més cèlebres. Els guanyadors es consideraven herois i podien guanyar grans premis, que podien ser materials o bé fama i prestigi. Els esdeveniments esportius atreien grans multituds i eren una de les formes principals d'entreteniment.
Quant als certàmens teatrals i musicals, també atreien milers d'espectadors. Escriptors com Èsquil, Sòfocles, Eurípides o Aristòfanes van participar en aquests concursos. Apol·lo i Dionís representaven dues forces antagòniques: el pensament racional i l'emoció instintiva. 
Un altre àmbit en el qual es manifestava l'esperit competitiu era la guerra. Els estats i regnes grecs van estar en conflicte gairebé constant entre ells i amb els veïns. Les escenes de batalles, tant reals com imaginàries, eren habituas en l'art grec: des de petites pedres precioses fins a escultures arquitectòniques i monuments commemoratius de grans dimensions en honor dels soldats caiguts. 
Com passa també avui dia, la gent de diferents classes i entorns socials competia en la vida civil, tot i que en aquest cas el camp de batalla eren els espais públics i els cementiris. Els poderosos rivalitzaven per aconseguir més presència pública i més reconeixement. Aquesta lluita es traduïa en el gust pels objectes de luxe i arribava més enllà de la mort, amb tombes i mausoleus sumptuosos.
Els mites traslladaven al món dels déus les inquietuds humanes i canalitzaven l'esperit competitiu per mitjà de les figures d'herois i semidéus, com ara Hèracles i els seus famosos treballs, Aquil·les a la guerra de Troia o la bellesa llegendària d'Afrodita i d'Helena d'Esparta. Els herois eren manipulats pels déus, que alhora competien entre ells per ajudar els seus mortals favorits.
Els antics grecs pensaven que l'esperit competitiu era inherent a la naturalesa humana i que podia transmetre una força positiva, innovadora i dinàmica. Davant de l'individualisme que domina molts aspectes de la vida actual, a l'antiga Grècia la competició representava la personalitat col·lectiva i era un element de cohesió social. Per això les paraules "agonístic", "agonal" o "agonia", que venen del grec agón, fan referència a la lluita dels atletes, però també al caràcter públic de la competició."
                                                                               (Del tríptic Agón, de CaixaFòrum)

El proppassat dimecres 17 de gener, al CaixaFòrum, es va encetar un cicle de conferències que posarà punt i final el 14 de febrer, partint de l’origen del concepte agón a través de la poesia, els grans festivals dramàtics o el significat del terme heroi per a la societat de l'antiga Grècia.
Aquest cicle de conferències el va iniciar la Dra. Eulàlia Vintró, catedràtica jubilada de Filologia Grega de la Universitat de Barcelona, amb una brillant exposició sobre l’origen de l'accepció del terme grec “agón”. Segons Vintró, aquest mot no té una traducció exacta al català, i és per això que podem arribar a observar fins a tretze significats diferents, tot i que l'accepció traduïda més vegades és el de “lluita”. Una possible explicació per a aquesta polisèmia podria ser que aquest terme es va utilitzar des dels orígens de l’èpica fins a l’època romana, i és per això que en llatí trobem el verb ago amb significats com "empènyer", "conduir", "procés" o "dirigir-se cap a". I de la mà de l’etimologia en deriven paraules com protagonista, antagonista, agonia o agonalEl fil de la conferència girava al voltant de textos clàssics on es podien observar els diferents matisos que pot adaptar aquesta paraula.


A continuació, i a mode d’exemple, en teniu alguns:

1)  Lloc per celebrar competicions o certàmens i el públic que hi és present.

Homer, Odissea 8, 259-261

αἰσυμνῆται δὲ κριτοὶ ἐννέα πάντεσ ἀνέσταν,
δήμιοι, οῐ κατ’ ἀγῶνα ἐῡ πρήσσεσκον ἓκαστα,
λείηναν δὲ  χοπόν, καλὸν δ’ εῠρυναν ὰγῶνα

(Llavors els mestres de jocs, escollits pel poble, s’alçaren,
nou, que solien guardar tota cosa en bon ordre a la lliça
van allisar el redol i van fer un bon camp de certamen) (Trad. de Carles Riba)

2)  Conjunt d’assistents.

Homer, Ilíada 24, 1-2

Λῦτο δ’ἀγών, λαοὶ δὲ θοὰς ἐπὶ νῆας ἓκαστοι
ἐσκίδναντ’ ἲέναι.

(Va dissoldre l’aplec i la gent va anar dispersant-se
cadascú al seu navili) (Trad. de Manuel Balasch)

3)  Assemblea, tribunal, reunió, multitud.

Hesiode, Teogonia 87-92

Τούνεκα γὰρ βασιλῆες ἐχέφρονες, οῠνεκα λαοῖς
βλαπτομένοις ἀγορῆφι μετάτροπα ἕργα τελεῦσι
ῥηιδίως, μαλακοῖσι παραιφάμενοι ἐπέεσσιν·
ἐρχόμενον δ’ ἀν’ ἀγῶνα θεὸν ὣς  ἱλάσκονται
αἰδοῖ μειλιχίῃ, μετὰ δὲ πρέπει ἀγρομένοισι.
τοίη Μουσάων ἱερὴ δόσις ἀνθρώποισιν.

(I heus ací per què els reis són tinguts per assenyats, perquè, en l’assemblea, saben donar al poble ofès la possibilitat de vindicació, tot apaivagant els ànims amb les seves paraules benèvoles. I quan se’n va a l’assemblea, tots el veneren com a un déu per la seva digna benevolència, i ell excel·leix enmig dels reunits. Tal és el do sagrat que fan les muses als homes.) (Trad. de J.Castellanos)

4)  Joc, competició, certamen

Sòfocles, Electra 680-684

ΠΑ. Κὰπεμπόμην πρὸσ ταῦτα καὶ τὸ πᾶν φράσω.
Κεῖνοσ γὰρ ἐλθὼν εἰς τὸ κλεινὸν Ἑλλάδοs
Πρόσχνμ’ ἀγῶνος, Δελφικῶν ᾰθλων χάριν
ὃτ’ ἣσθετ’ ἀνδρὸς ὀρθίων κηρυγμάτων
δρόμον προκηρύξαντοσ, οὑ πρώτη κρίσις,

(Perxò m’envien, i faré el report de tot,
havent vingut Orestes als il·lustres jocs,
honor de Grècia, els premis dèlfics cobejant
quan va sentir que l’home, amb escarit pregó,
anunciava el cos primer que es decideix) (Trad. de Carles Riba)

5)  El terme passa del significat "combat" al sentit de batalla

Tucídides, Història de la Guerra del Peloponès 2, 89,8

Τὸν δὲ ἀγῶνα οὐκ ἐν τᾦ κόλπῳ ἑκὼν εἶναι ποιήσομαι οὐδ’
ἐσπλεύσομαι ἐς αὐτόν

(Per altra banda, la batalla, mentre pugui, no la donaré al golf, ni hi entraré. (Trad. de J.Berenguer)


6)  Debat íntim, preocupació. Aquí s’adopta el valor més psicològic del terme “agón

Tucídides, Història de la Guerra del Peloponès 7, 71, 1

ὅ τε ἐκ τῆς γῆς πεζὸς ἀμφοτέρων ἰσσορρόπου τῆς ναυμαχίας καθεστηκυίας πολύν τὸν ἀγῶνα καὶ ξύστασιν τῆς γνώμης εἶχε

(Por su parte, las tropas de unos y de otros que habían quedado en tierra, mientras la batalla permaneció indecisa estaban llenas de duda y ansiedad (Trad. de F. R. Adrados)

7)  Discurs, debat

Polibi, Històries 12, 27, 8

ὁ δὲ Θεόπομπος τοῦτον μὲν ἄριστον ἐντοῖς πολεμικοῖς τὸν πλείστοις
κινδύνοις παρατετευχότα, τοῦτον δὲ δυνατώτατον ἐν λόγῳ τὸν
πλείστων μετεσχηκότα πολιτικῶν ἀγώνων.

(I Teopomp diu que el més bon expositor d’assumptes bèl·lics és el que s’ha trobat a més batalles, i el més hàbil a compondre discursos el qui ha participat en més debats polítics. (Trad. de M. Balasch)

8)  Procés, judici

Èsquil, Eumènides 677

Μένω δ’ ἀκοῦσαι πῶς ἀγών κριθήσεται

(Ara espero sentir com es jutja el debat" (Trad. de Carles Riba)

9)  Eris (rivalitat, discòrdia), d’aquí prové la paraula ja esmentada antagonista

Hesiode, Treballs i dies 15-16

οὔ τις τήν γε φιλεῖ βροτός, ἀλλ’ ὑπ’ ἀνάγκηs
ἀθανάτων βουλῇσιν τιμῶσι ἀγῶνα βαρεῖαν.

(No la desitja cap mortal: només obligats per una necessitat i per la voluntat dels immortals els homes veneren l’Eris cruel) (Trad. de J. Castellanos)


Després d’aquest breu recorregut per alguns dels significats d’aquest mot podem observar que l’esperit agonal és un tret característic dels grecs alhora que els distingeix de la resta de cultures.  L’agón havia de complir tres premisses: la lluita entre iguals, que fos jutjada amb equanimitat i unes regles molt rigoroses.

Per això, a l’època arcaica, els agones eren una celebració habitual ja que la vida girava entorn a aquest fet i l'’agón més important es traduïa en el vencedor dels Jocs d’Olímpia. No és, però, fins a l’època clàssica que l’esperit agonal s’estén de la capacitat física a la mental; a la filosofia, al debat, els discursos, els simposis... Així doncs, la competició és un fenomen de la humanitat.

Per què tants significats per a aquesta paraula i per què no ens podem quedar amb un de sol, sinó amb la riquesa de matisos?  Per què només els grecs van saber posar l'accent en l’”agón” en tots els aspectes de la vida?

Gaudiu de l'exposició!

Kènia Sanz
1r curs del Grau d'Humanitats a la UPF



42 comentaris:

Anònim ha dit...

Salvete!

Encara que ja havia visitat aquesta exposició anteriorment, cal dir que ha sigut molt millor aquest cop gràcies a al visita guiada. Crec que ha sigut interessant posar en context els diferents àmbits aplicables a ''agón'', i m'ha sorprès saber que es podia utilitzar en tants conceptes diferents. Desconeixia que els antics grecs pensessin tant en competir, ja sigui en la infantesa com a la mort.
És increïble que els grecs utilitzessin aquesta paraula per referir-se a coses tant diferents, raó per la qual hi ha tantes traduccions diferents. Tot i així trobo important mantenir diferents significats, doncs cada un té la seva pròpia història i no pot ser ni més o menys important que els altres. Tal com he dit abans els grecs competien en diversos aspectes, i crec que són els únics en posar l’accent a ‘’agón’’ perquè eren capaços de competir de forma sana, mantenint un respecte amb el rival al mateix temps que esforçant-se al màxim per superar-se a si mateixos.

Anònim ha dit...


Salvete!
La visita d'avui a l'exposició d'agón ha sigut molt interessant. M'agradat haver anat a un lloc on hi apareixen coses que estem estudiant, no només a grec sinó a història de l'art. També he pogut connectar coses de les quals sabia i a més a més afegir-ne més. La guia ho ha fet molt bé i ha sabut que entenguéssim i que tampoc fos pesat.
En relació a l'entrada, la competitivitat forma part de nosaltres perquè ha existit sempre i encara avui vivim en una societat competitiva, malauradament en gairebé en tot.

Anònim ha dit...

Salvete Tripulants!!
Avui, els alumnes de 1r i 2n de batxillerat hem tingut la gran sort de poder visitar l'exposició de la qual parla la genial entrada de la Kènia! Fa un mes, més o menys, vam poder donar-li una petita ullada, així de pas, i ja em va semblar molt maca. Però aquesta vegada que una guia, genial per cert, ens ha fet unes explicacions molt interessants, puc assegurar-vos que m'ha encantat encara més. És increïble veure com els antics grecs portaven el concepte "agon" (competició) a tots els àmbits de la seva vida, des de les competicions esportives, els purs jocs de taula, el teatre, i fins i tot... la mort! El que més curiós m'ha emblat a estat la part dels esports, a on ens han explicat que les Olimpíades eren sagrades per a ells, i on ens han demostrat que la rivalitat i la competició existeix des de fa milers i milers d'anys. Me n'enduc la sensació que, a comparació amb la d'avui dia, era una rivalitat molt més sana la dels grecs.
Us recomano a tots la visita a l'exposició per què és molt i molt bonica. A més, hem vist peces meravelloses, com la Victòria d'Halicarnàs. M'ha agradat molt veure, també, com a través de peces com gerros, t'explicaven històries maquíssimes i interessantíssimes.
Sens dubte, no m'importaria gens repetir aquesta visita!!
Valete!!

Anònim ha dit...

En la meva opinió, pels grecs el terme "agón" era molt important ja que aquest era una peça fonamental en les seves vides, per molts d'ells la clau que els permetia superar un camí o obstacle per sortir-ne victoriosos. Per aquest motiu crec que l'agón té tants significats, perquè és impossible sintetitzar o minimitzar el valor o importància que tenia aquest terme tan emprat en diferents contextos. Només els grecs van saber posar l'accent en l'agón ja que solament ells van saber apreciar el valor i el sentit de l'agón i van adonar-se'n segurament que seria imprescidible inculcar o adquirir aquesta paraula en tots els aspectes de la vida, tot donant exemple de què qui vol doncs lluita per aconseguir el seu objectiu.

Personalment, crec que l'exposició que hem anat a veure sobre el terme agón i la competició a l'Antiga Grècia ha estat d'allò més enriquidora i fructífera, ja que apart de descobrir noves coses hem reforçat els nostres coneixements. També és important entendre l'origen i el significat d'un terme tan present a l'Antiga Grècia i el perquè va adquirir un valor tan important, un terme el qual avui en dia indirectament segueix present.

Anònim ha dit...

Salvete!

Ahir els tripulants d'aquest viatge vam poder coincidir anant . l'exposició "Agón" al Cosmo Caixa, on aquesta exposició és molt important per a recordar als Grecs que era una de les cosses més importants en la seva cultura, la competició, i sobretot el poder sortir-ne victoriosos. I poder entendre perquè era per a ells una cosa tan important i que ha pogut portar aquesta dedicació i aquest temps i que encara avui a nosaltres ens encanti tant.
Sobretot que aquesta paraula hagi arribat a nosaltres contextualitzada i no s'hagi perdut al llarg dels temps ens ha fet un bé molt gran i un preciós favor amb poder avançar com a societat, i és veritat que avui en dia tot és més complentatiu amb els companys i jocs en equip però això que se'n diu desde l'època dels deus grecs és una cosa increíble.

Jo personalment que ha estat una de les sortides més interesants en les que he estat aquest curs i per tant a mi que tant m'agrada això de la competició ha sigut un plaer poder veure d'on prové allò que practico tantes hores i m'entusiasma.
A part d'això poder-ho veure amb peçes tan úniques de British Museum encara m'ha fet més interesant la visita, sobretot el haver pogut prticipar i veure tot el que he aprés d'aquesta magnifica i meravellosa exposició.
La visita guiada ha estat un molt bon recurs per a poder compendre les cosses o que bé no enteniem o que justament ens aclaria cosses que ja sabiem però no del tot.

Agnès ha dit...

Salve!

Començar dient que han fet una gran feina amb aquesta exposició! M'ha sobtat molt tots els significats que pot tenir la paraula "agon" i en els molts àmbits que es pot utilitzar.
Durant l'exposició he après moltes coses, sobretot relacionades amb l'esport. També m'ha sorprès molt la poca corda que se'ls donava a les dones a l'hora de participar o acudir a diferents llocs, i com ha canviat tot durant els anys (per sort cap a millor). També em sorprèn el bon estat en el que encara es conserven moltes coses de l'antiguitat, com ara els gerros, on hi havien precioses il.lustracions que representaven un munt d'activitats! Finalment m'agradaria remarcar com aquests han inventat una gran varietat de jocs i activitats que avui en dia encara fem i practiquem.

Valete!

Anònim ha dit...

Salvete omnes!

L'exposició que vam visitar el passat dijous va agradar-me molt, especialment pel fet que estava comentada. Cada cop que veig escultures de l'antiguitat no puc evitar sentir unes estranyes emocions que no reconeixo, potser una mena de catarsi, ni pensar en totes les circumstàncies per les que han passat i que, després de tot, avui dia les podem contemplar. Tots i cadascun dels objectes mostrats tenen la seva història al seu darrere i em sembla fascinant poder observar-les al segle XXI.

Gràcies Kènia per aquesta entrada i per compartir amb nosaltres tot el que vas descobrir en la conferència. Admiro moltíssim la cultura i civilització grega i totes les incògnites que els antics grecs ens ha deixat en l'actualitat i tinc fe que les podrem desxifrar en el futur.

El grec ens pot donar moltes lliçons de vida -vet aquí el mot "agon"- ja que en l'exemple observem que la "competitivitat" no sempre equival a "rivalitat" com s'interpreta en l'actualitat, sinó que té molts altres significats que hauríem d'aplicar i potser ens ajudaríen a tenir una societat millor i menys individual.

Plurimas gratias et valete!

Maria Zarzoso ha dit...

Salve!

Visitar aquesta exposició ha estat una de les millors experiències que he viscut al llarg de la meva vida escolar. Considero que és una molt bona iniciativa fer excursions d'aquest tipus i totalment necessària per veure en persona mostres d'allò que estudies.
Hi havia peces que reflectien molt bé aquest esperit de competitivitat tan present en les vides dels antics grecs. Gràcies a aquesta actitud tan admirable de voler ser millors i superar-se a ells mateixos van aconseguir ser uns grans esportistes, guerrers i artistes i, per tant, esdevenir una gran civilització. Per fortuna nostra, aquest esperit ha prevalgut fins als nostres dies en la societat actual. Aquesta és una prova més de què ambdues cultures, tot i estar separades en el temps per milers d'anys, no es troben tan lluny.

Unknown ha dit...

Salvete!

L’excursió del passat dijous va ser fascinant. Vaig poder esbrinar fets que fins ara no sabia i saber més sobre aquells que s’havien comentat a classe. De fet, la guia va ajudar molt a l’hora d’explicar-nos-ho per tal de que no fos gens avorrit ni durador. Així doncs, vam poder aprendre d’una manera molt més dinàmica el que estem estudiant sobre l’Antiga Grècia.

És apassionant la de significats que té la paraula “agón”. Nosaltres acostumem a donar-li la traducció de lluita, però és evident que es pot utilitzar en molts més contextos, com bé demostren les anteriors traduccions.

Anònim ha dit...

Salvete!

Primer comentar que poder visitar aquesta exposició amb una guia va ser fantàstic, ja que, tot i només de veure-la ja interessa, que t'expliquin el significat darrere totes aquelles coses és encara millor. Així que tota persona, humanista o no humanista, hauria de visitar-la per entendre el tipus de competició que tenien els grecs.

D'altra banda, respecte les preguntes, crec que el més bonic de les paraules és que puguin tenir molts siginificats i interpretacions; d'alguna manera, això és la bellesa de les paraules, per això cada un dels seus significats té la seva importància. A més, cal tenir en compte que és una paraula que es va utilitzar des dels orígens de l'èpica fins l'època romana i per això ha anat tenint més i més significats i, tot això es història que hem de tenir presents en la nostra vida, perquè al cap i a la fi, nosaltres som romans i grecs.
Només els grecs han sapigut posar aquest accent en la paraula "agón" perquè era una societat que tot i ser competitiu, tenien un gran respecte i és un tema que ells han sapigut aplicar-ho en tots els aspectes de la vida.

Anònim ha dit...

Salvete!

La sortida de dijous va estar molt bé. Em va sorprendre el bon estat de conservació de la majoria de peces de l'exposició, són fantàstiques! A més, vaig aprendre moltes coses envers l'esport i els àmbits relacionats amb aquest en l'Antiga Grècia; és impresionant i alhora fantàstic la importància que li donaven. Altre cop, hem pogut veure que les nostres arrels són gregues (i romanes) de manera evident.

Valete!

Adrian Fernandez ha dit...

La exposició ha estat molt be, ho dic més que res perquè a mi les exposicions guiades no
m´agraden, pero aquesta ha esta molt be, a més vaig respondre varies varies preguntes que la guia plantejava fet que feia que em sentis més aplicat al tema.

Anònim ha dit...

L'exposició que vam anar a veure "Agón" em va encantar. La visita guiada va estar molt bé, perquè tot i que hi havien conceptes que havíem tractat a classe, se'ns escapava alguna cosa.

També el poder veure representat en l'art coses que hem estat treballant aquest mesos a estat molt interessant.

Es increïble com els grecs utilitzaven el concepte "Agón" per tot. No només els significava la competició, sinó també pot ser el respecte que li tens al teu contrincant i no la rivalitat.

Anònim ha dit...

Salvete!

La visita del dijous passat a l'exposició em va agradar molt, va ser una gran experiència i, a més, la guia que ens va fer la visita ens va ajudar a entendre-ho tot millor. Va ser molt interessant veure els diferents significats de la paraula "agón" en els diversos àmbits de l'antiga Grècia, i veure que no és interpretat com actualment el coneixem amb el significat de lluita. Tornar al passat sempre et fa aprendre i veure com de diferent era el món abans, i com ha anat evolucionant. La història de Grècia és impressionant i t'ensenya valors transmesos per les històries, mites, la cultura antiga,... .

Valete!!

Bernat Pareja ha dit...

Salvete !

Cal dir primer de tot que la visita és molt recomanable, i encara és més recomanable fer-la guiada. Ja havia estat a aquesta exposició però només l'havia vist. Quan l'he visitat comentada, l'exposició ha guanyat vida davant dels meus ulls i m'he pogut imaginar qui va fer aquelles escultures , el perquè ... M'ha semblat increïble l'estat de conservació d'aquestes peces i en més d'una ocasió m'he preguntat si eren reals o eren còpies. El nom de l'exposició està molt ben buscat. La Kènia ens explica , d'una forma molt encertada, tots els significats de la paraula Agon, i aquesta exposició els fa servir com a fil conductor per parlar de la competència durant tota la vida del món clàssic grec.

Trobo que la riquesa lèxica de la paraula és el que la fa especial, per tant , és bo que certes paraules tinguin tants significats, ja que poden arribar a ser molt importants dins d'una cultura, com en aquest cas. El fet de que els grecs fossin qui donés tants matisos a aquesta paraula es pot relacionar al seu caràcter lluitador i competidor i sobretot a l'afany per superar-se a ells mateixos.

Valete !

Anònim ha dit...

Salvete! Fa un parell de dies els tripulants dels cursos de 1r i 2n de batxillerat vam tenir l'oportunitat d'anar al Cosmo Caixa a veure l'exposició "Agón". Vam poder aprendre sobre els antics Grecs, sobre la seva cultura, sobre com competien i quin valor tenien ells alhora de guanyar. M'ha agradat molt aprendre sobre aquests temes ja que moltes coses que ens va explicar la guía, encara són importants per a nosaltres.
Vull remarcar també que l'exposició que vam poder veure és part d'un museu d'Anglaterra (British Museum), així que tenir l'ooportunitat de veure aquestes obres tan úniques ha esat fantàstica.

Estic molt d'acord amb la Cristina Tamashiro quan ens diu que la bellesa de les paraules és que puguin tenir més d'un significat i interpretació. Per exemple ho hem pogut veure a la paraula "agón", una paraula molt especial que ens pot donar fins i tot lliçons de vida.

Per últim vull donar les gràcies a la Kènia per aquesta entrada, m'ha interessat molt llegir-la i aprendre'n.

Valete!

Anònim ha dit...

Salvete tripulants!
La visita que vam fer el passat dijous al caixaforum per veure l'exposició de Agón! em va agradar molt. La noia que ens va fer la visita guiada va ser molt agradable, ja que ens feia preguntes i intentava fer-nos participar en la seva explicació.
Va ser tot un privilegi poder veure obres d'art que només les podriem veure en cas d'anar a Anglaterra.
Poder saber i comprendre els diferents significats que li donaven els grecs a la paraula Agón també ha millorat molt la visita; ja que sabent els diferents significats es pot entendre tot millor.

Anònim ha dit...

Salvete!

La exposició que vam anar a veure va estar molt interessant, si més no perquè tot el que a classe s'ens explica ho vam veure a l'exposició i podiem comprendre el que la guía ens deia ja que a classe ho haviem treballat i apareixien escultures i peçes històriques que són per apreciar ja no tant sols perquè sabiem què eren, també perquè són unes obres excel·lentment conservades i inclós alguna vinguda del British Museum i hi ha poques oportunitats per veure peçes de tal importància, a més a més, la guía que ens va explicar totes les obres va fer el seu treball de 10 ja que vam poder captar l'essència de les obres i personalment, vaig aconseguir capficar-me dins d'alguna obra com quan va explicar per què els esportistes anaven despullats, va ser un moment d'absoluta imaginació on vaig veure l'escena que l'esportista se li va escapar la seva roba i va poder guanyar la cursa i com tots els demés van pensar que així correrien més ràpid.

Per altra banda, què en sabem de la paraula agón, què té d'especial? Doncs bé, aquesta paraula defineix la rivalitat principalment però té més aplicacions com pot ser el desafiament, la batalla i moltes més.

Valete!

Anònim ha dit...

Salvete omnes,
Fa uns dies vem anar a veure una exposició de l'"agon" en l'antiga Grècia, personalment vaig quedar meravellada amb totes aquelles antiguitats i sobre tot amb la gran explicació que ens van fer en la nostre visita. Tantes histories i mites em van deixar sense paraules.
Tot alló que vem anar a veure era una gran petjada històrica, gràcies a les escultures i altres diferents peces que hi havien vem poder veure una petita representació de les seves creences, ideologies i cultura.
Així doncs, espero fer una altre sortida com aquesta...
Valete!

Unknown ha dit...

Salvete!
Em va fer il·lusió tornar per segon cop a l’exposició de Agón (ἀγών), una paraula molt important pels grecs, “competició”, especialment en el context històric dels Jocs Olímpics.
El primer cop que hi vaig anar amb l’escola va ser per veure una altre exposició i quan vam acabar, ens van deixar temps lliure. Uns quants vam aprofitar per anar a visitar alguna altre sala més. Ens va cridar l’atenció la de Agón, perquè ja n’havíem sentit a parlat i comentat a classe; també perquè estava anunciada per molts llocs de la ciutat, inclosos mitjans de comunicació, tant el diari com les notícies.
Aquest cop m’ha agradat més ja que l’he poguda visitar amb una guia i la he pogut entendre molt millor amb les seves explicacions juntament amb alguna que altre història relacionada amb la mitologia grega.
Espero poder tornar a una visitar alguna exposició com aquesta be aviat!
Valete!

Anònim ha dit...

Salvete!

Ja fa uns dies vam anar a l'exposició d'Àgon i puc dir de bon grat que en vaig quedar meravellada. Ja sabia que anar a una exposició de l'Antiga Grècia m'agradaria molt, doncs no em vaig equivocar! Només entrar al recinte, ja notava pessigolles a la panxa. El meu cos estava plegat de curiositat i tenia grans ganes d’endinsar-me a l’exposició i gaudir d’una exposició que contava una història tan important com de l’Època Clàssica.

Vaig agrair moltíssim que la visita fos guiada, perquè si no me l’haguéssin explicat, no hauria gaudit tant. La noia ho va explicar molt bé, ho feia amb entusiasme i això és d’apreciar.
Per últim, que les peces fossin portades del British Museum van fer que l’exposició fos més espectacular i radiant del que de bon principi jo pensava.

A tots els lectors del blog, us recomano plenament que aneu a l’exposició Àgon perquè us sorprendrà i aprendreu coses meravelloses que enriquiran la vostra cultura, així reafirmant-vos com humans de grans sabers. Us sentireu privilegiats de anar-hi, de veritat.

Per últim, en un futur m’agradaria poder anar a una exposició de tan prestigi com aquesta. Seria molt feliç.

Avete!


Unknown ha dit...

Salvete!
Fa una setmana vam anar a l'exposició Agón del CosmoCaixa. A mi em venia de gust, però no m'esperava que m'agradés tant. Va ser molt interessant ja que el que ens explicava la guia estava tot relacionat amb coses que ja haviem après a classe, i podíem anar lligant fils i connectant les diferents informacions que teniem. Vam parlar sobre els Jocs Olímpics de l'Antiga Grècia, el teatre grec, breument sobre Troia a través de l'estatua d'Aquil·les, etc.
També em va semblar molt interessant que ens parlessin, encara que fugaçment, sobre el rol de la dona en la societat grega, i com de subestimades i maltractades eren, ja que crec que és un tema que ens interessava molt a la majoria i tots vam aportar-hi bastant.
Aquesta exposició m'ha fet despertar les ganes de començar a anar a més exposicions, ja que crec que és una cosa que ja no faig i n'hi ha de molt interessants i que podrien ensenyar-me moltes coses, com ara sobre cinema, mitologia, psicologia, etc.

Anònim ha dit...


Salvete!!

Va ser meravellós poder tornar a veure l'exposició d'agon. Va ser molt especial saber el significat de la paraula ja que aquesta es pot fer servir en molts ambits. Gràcies a la visita guiada vam poder augmentar els nostres coneixements tot i haver tractat el tema a classe.

Vaig gaudir moltíssim de l'exposició i de la companyia dels companys/es. I m'ho vaig passar d'allò més bé quan vam anar a la sala complementària i vam representar diferentes escenes a traves de les ombres.

Dona gust poder fer sortides com aquestes en les quals ens enriquim tant culturalment com amb els companys.

Valete!!

Anònim ha dit...

Salvete!

A mi, personalment, l'exposició d'agon em va meravellar! Tornaria a anar-hi un altre cop per veure-la i fixar-me en els detalls que em vaig poder deixar d'admirar durant la visita.

Em va agradar molt l'explicació de la guia i més encara el poder contestar algunes de les preguntes que ens feien gràcies a que jo i els meus companys teniem coneixement d'algunes coses que la guia va comentar.

Tant de bó tornar-hi i fer més visites d'aquest tipus tots plegats.

Valete!

Anònim ha dit...

Salvete!
Ja fa uns quants dies, que vam tenir l'honor de poder anar al Caixa Fórum per veure l'exposició de "Agón".
Quan vam ser-hi allà, una dona molt simpàtica ens va fer una visita guiada. A mi, les visites guiades, sempre sem fan llargues o fins i tot avorrides, però aquesta, em va fascinar. La dona explicava molt bé i ens van parlar sobre el teatre, la competència... són temes que a mi m'interessen molt. Vaig aprendre moltes coses i coneixements nous que no sabia.
Vaig gaudir molt d'aquesta experiència i va ser molt enriquidora.
Tornaria un altre cop per veure-la sens dubte.

Anònim ha dit...

Salvete!
A mi l'excursió que vam fer els alumnes de llengües clàssiques, d'agon, em va agradar molt. No coneixia molt el tema, i gràcies a la guia que ens ho va explicar molt bé, ho vaig trobar molt interessant.
La guia que ens va fer el recorregut de la visita, es veia que tenia ganes de explicar-ho i transmetia alegria i ganes de saber més.

Anaïs Yuste ha dit...

Salve!

Avui, els alumnes de 4t A hem anat a veure aquesta exposició anomenada Agón.

Abans d'anar a veure-la, vaig llegir una mica aquesta entrada del bloc, per veure més o menys, per on aniria la cosa, si m'avorriria o em semblaria interessant. Al principi quan vaig començar a llegir, em va interessar el tema, així que vaig decidir deixar de llegir per després, escoltar-ho amb més ganes.

Quan vam ser-hi allà, vam esperar una estona fins que el nostre guia, va aparèixer. Ens va donar uns auriculars per poder escoltar millor l'explicació i vam començar aquesta.

Dóna gust fer excursions així, és una manera diferent d'adquirir coneixements fora de l'escola. Hem vist representacions directes de la civilització a través de les ceràmiques i les escultures, que ens ensenyen com era aquell món.

No coneixia molt el tema, només el que havia llegit i gràcies al nostre guia que ens ho va explicar molt bé, ho vaig trobar molt interessant.

Lola Font ha dit...

Salveetee tripulants !
Avui ens ha tocat els de 4t anar a aquesta sortida , per anar a veure l'expisició Agon.
I que per a mi ha sigut una de les excursions més interessants , on he aprés moltes coses i he pogut entendre una mica els origens de la societat en que vivim , ja que la societat en que estem ha anat creixent des de fa molts anys .
Es a dir ha sigut com una mena de classe , on hem aprés algunes coses de la llengua clàssica , el llatí , i també petits detalls del nostre entorn , d'una manera molt divertida .

Nora Jou ha dit...

Salve!
M'ha agradat moltíssim la exposició, i és molt diferent veure-la comentada per algú que quan vaig anar-hi sola. Tot el que explicava era interessant i ens feia preguntes, a vegades bastant difícils, que ens feien pensar i jo crec que aprendre.
Com totes les civilitzacions, tenien els seus defectes, però penso que hauríem d'admirar als grecs per un motiu: fomentaven i creien en l'art. Ja fos la música, les matemàtiques, el teatre, l'esport i la literatura, més endavant. Aquesta passió per l'art a la societat actual no és present i es nota, es nota en les persones i la seva manera de pensar i actuar. No entenc com coses així, s'han pogut perdre i que per contra, una cosa com el masclisme, perduri. I en realitat això, també va lligat a l'educació, però actualment aquesta tampoc recolza el món artístic i inclús diria, que imposa por als artistes fent-los creure que no es pot viure d'això, quan en realitat, veiem que Grècia va avançar al llarg dels anys gràcies a la competitivitat i l'art.

Anònim ha dit...

Salvete tripulants!

El passat dimarts 13 els alumnes que estudiem llatí de 4t d'ESO vam anar a visitar l'exposició "Agón" al CaixaFòrum. Encara que ja havia visitat aquesta exposició anteriorment -doncs quan vam anar a visitar una exposició d'art vam aprofitar l'ocasió per anar-hi a donar un cop d'ull- cal dir que aquesta vegada l'experiència va ser molt més enriquidora gràcies a la visita guiada.

És molt curiós veure com la competitivitat forma part de nosaltres i com tot això ens deriva a l'Antiga Grècia; encara avui vivim en una societat competitiva en quasi tots els àmbits, però el que realment és trist és la causa per la qual competim; els grecs competien per superar-se constantment, a més aquest era un aspecte que no es premiava de manera material, sinó que era simbòlic, en canvi, nosaltres ho fem per a sentir-nos superiors als altres i en certa manera situar a la resta per sota nostre o més aviat per un treure'n un benefici.
Tot això ens demostra una vegada més com aquesta cultura i la nostra, tot i estar separades en el temps per milers d'anys, comparteixen moltes similituds.

Penso que l'experiència ha estat molt enriquidora i crec que és necessari fer sortides d'aquest tipus a l'escola. A més el guia va fer l'explicació de manera que entenguéssim tot allò que explicava, també ens feia participar el que ho feia tot molt més dinàmic i entretingut, agraeixo que resolgués els dubtes que teníem o simplement que complementés allò que ja coneixíem.

Cal dir que les obres de l'exposició formen part de la col·lecció del British Museum (Londres), així que valoro molt positivament tenir l'oportunitat de veure aquestes obres tan úniques. Era sorprenent el bon estat en el qual es conserven molts objectes o escultures de l'antiguitat, com ara els gerros, on hi havia moltes il·lustracions en perfecta conservació que mostren com funcionava la societat en aquell moment.

Gisela Coromina ha dit...


Ahir vaig assistir a l'explosió del CaixaForum del tríptic Agón, un guia ens va explicar tota l'explosió molt bé, ens va explicar mites i cronologies com per exemple la marc nike, que probe de la deessa de la victorià Niké, o la cinta de cabell, diadema, que prové de Dionís. I la tràgica historia del pare de ifigènia que finalment ella no enten res de la cultura de la competició, quan diu la seva frase: prefereixo una vida penosa que una mort victoriosa, per el simple fet de ser dona.
La visita em va agradar molt i vaig aprendre moltes coses curioses i significatives.

Francesc Castellarnau ha dit...

Salvete!
Fa uns dies vam anar a l'exposició Agón del CosmoCaixa. A mi personalment no m'agraden les exposicions, però no m'esperava que m'agradés tant. El fet de que el guia fes preguntes i nosaltres teniem que contestar em semblava entretingut. Va ser molt interessant ja que el que ens explicava el guia hi havien moltes coses que jo no en sabia del tema. Vam parlar sobre els Jocs Olímpics de l'antiga Grècia, el teatre grec, breument sobre Troia a través de l'estatua d'Aquil·les, etc.
També em va semblar molt interessant que ens parles, sobre el paper de la dona en la societat grega.
Aquesta exposició m'ha fet sentir ganes de anar a escoltar altres exposicions ja que crec que es una bona forma de adquirir coneixements.

Laia Batet ha dit...

Laia Batet ha dit...
El passat dimarts 13 els alumnes de 4t vam anar a Caixaforum a veure l'exposició "Agón".

Allà un guia ens va explicar com eren els origens de la nostra societat i que fomentaven especialment l'educació de l'art, la musica,la literatura, el teatre, l'esport,etc. Tot i que ara moltes d'aquestes coses s'han perdut molt i la majoria de nosaltres ens neguen el poder treballar d'això perquè no tenen molta sortida laboral.

Ha sigut una visita molt interessant i divertida on hem aprés aprés moltes coses i hem vist escultures de fa milers d'anys.

Anònim ha dit...

L'exposició m'ha semblat extraordinària. Em pensava que seria una exposició aborrida perquè ja hi havia anat però sense que ningú m'expliques el perquè del material exposat, i no vaig entendre res perquè tampoc em va semblar interessant endinsar-me al significat de l'exposició.
Per això em va anar bé visitar-la amb el grup de llatí. El guia va trobar la manera d'endinsar-nos en el món grec i les seves increïbles tradicions, passatemps i diversions.
Vaig aprendre a diferenciar escultures greges de romanes i això hem dembla d'allò més interessant.
No volia que s'acabés l'exposició.

Júlia Ruiz ha dit...

Salve!
Fa poc dies (passat dia 13) vam assistir a un exposició de llatí amb uns alumnes de l’escola, aquesta exposició s’anomenava “Agón” a CaixaFòrum.

Personalment m’ha agradat molt l’exposició perquè apart de que he après moltes coses noves que no sabia de la seva existència, m’ha sorprès molt la societat que hi havia en aquells anys, la diferencia de classes socials.

Jo penso que en general hem aprés i entès moltes coses a traves d’aquesta sortida perquè es una manera diferent d’aprendre en primera persona coses del nostre entorn.

Maria Fuentes ha dit...

Salve!
El passat dimarts dia 13 vam anar a visitar l’exposició del CaixaFòrum “ Agón”.

Quan vam arribar, vam començar la visita, el nostre guia ens va explicar coses molt interessants i donava la sensació que t’endinsaves en el món dels esports de l’antiga Grècia. Vaig gaudir molt de la visita, penso que vaig aprendre molt sobre diferents aspectes i que es una manera més entretinguda d’aprendre nous conceptes.

Andrea Palau ha dit...

Salvete!

Dimarts dia 13 els alumnes de 4t d’ESO de l’optativa de llatí vam tenir la sort d’anar a veure l’exposició Agón al Caixafòrum. Personalment em va agradar molt i se’m va fer curta. El fet de que tinguéssim un guia jo penso que va fer que fos molt més dinàmica, entenedora i interessant, ja que és difícil entendre el perquè de tot allò que estàs veient sense l’ajuda d’algú que conegui sobre el tema. Crec que tot el que ens van explicar és molt enriquidor pels nostres coneixements sobre la cultura, crec que és una exposició interessant per a tothom, no només pels que fem llatí perquè crec que es molt important entendre el perquè de com fem les coses, els orígens dels nostres hàbits, activitats, etc. La cultura de l’Antiga Grècia, tenia uns fonaments i uns valors molt importants, com ara la competició. La competició era molt present a la seva cultura, en tots els sentits, i penso que era present de forma positiva, ja que l’objectiu era superar-te a tu mateix, donar el màxim de tu, esforçar-te… Però tot per sentir-te bé amb tu mateix. En canvi, actualment, la competició té moltes connotacions negatives, ja que els seus objectius no tenen tant a veure amb tu mateix si no amb els altres, amb aconseguir una imatge que et faci superior als altres, una imatge que moltes vegades es una falsa façana, una aparença irreal, simplement per aconseguir un estatus social alt i així ser ben vist. La nostra cultura i la de l’Antiga Grècia tenen moltíssimes semblances, tot i que cadascuna amb els seus errors, com per exemple el paper de les dones gregues, que era molt més precari, injust i sotmès que ara, així que tot hi que encara ens quedi un llarg recorregut, hem avançat en aquest aspecte respecte els grecs.
En conclusió, m’ha agradat molt poder fer aquesta sortida ja que he après moltes coses que crec que són necessàries de conèixer.

Enric Brotons ha dit...

Vaig apreciar molt la sortida de dimarts ja que vam tenir un guia fabulós que ens va fer l'exposició molt bé, vaig aprendre molts termes lingüístics i culturals que encara avui es fan servir. Trobo que la sortida ha estat molt ben triada i té mèrit ja que és temporal, és a dir que només estarà al caixaforum per un temps.
EN resum em va semblar una gran sortida i m'agradaria insistir en la feina del guia, sense ell potser no ho haguéssim vist així.

Elyn Tamag ha dit...

Salvete tripulants!
Fa uns dies els alumnes de 4t de Llatí vam anar a l’exposició del CaixaForum d’Agón.
La visita guiada per l’exposició em va encantar, és genial poder tenir l’oportunitat d’aprendre d’on venim i el perquè la nostra cultura i societat d’avui en dia és com és, i com encara que no ho sabem sempre queden unes petjades de les cultures antigues a la societat actual…
Em va donar la sensació que no va ser la típica visita guiada aburrida, si no que en tot moment tots estàvem interessats pel que deia el guia, i no només van ser explicacions, si no que el fet de que el guia ens fes participar va ajudar molt a que ens interesséssim amb tot plegat.
En resum, vaig quedar molt satisfeta amb l’exposició d’Agón, tant per la part de historia que es va explicar com pel mode en el que es va explicar.
Valete!

Anònim ha dit...

Salve!

Fa poc vam anar a veure l’exposició Agón al Caixafòrum. La veritat, no sabia que esperar d’aquesta sortida, però realment les meves expectatives no van tenir res a veure amb la realitat.

Primer de tot, i de manera una mica estúpida, havia assumit que les visites a museus es poden convertir molt fàcilment en estones avorrides. Com me’n vaig alegrar, d’estar equivocada! Aquesta sortida no en va tenir res, d’avorrida. Les explicacions que vam rebre realment van ajudar molt. Al final, la “gràcia” d’anar a veure coses és aprendre, i a vegades això és molt difícil de fer si algú no t’ajuda.

En definitiva, la vaig trobar una sortida molt recomanable, i com sempre em va agradar molt poder descobrir coses noves.

Anònim ha dit...

Salvete Jordi!!
En primer lloc, dir que la visita avui a l’exposició d’Agon ha estat molt bé i interessant, el guia també ha estat molt bé, s’ha fet entendre bé. Dir també que és una oportunitat molt xula poder anar a una exposició i trobar tantes coses que potser mai haguéssim pogut veure. He après forces coses noves i això m’agrada molt. En cap moment s’ha fet pesada ni llarga la exposició. La recomanaria molt.

Martina Cumellas

Pol Ortega ha dit...

Salve!

El passat dimarts els alumnes que fem llatí a 4tESO vam anar a veure la exposició Agón que significa competició en Grec. Ens van explicar que les competicions antigament eren per prosperar i per buscar la millora del col·lectiu en general, per tant eren competències sanes, tot i que els Grecs eren molt competitius i l'important per ells era guanyar, ja que sol rebia honors el guanyador de la proba. Jo crec que actualment el terme de competició a canviat bastant i són uns altres valors. Ara la competició els valors que es transmeten són de intentar enfonsar i ridiculitzar al rival.
Una de les coses que més em va agradar va ser quan ens va explicar que la marca de roba esportiva nike, que és una cosa quotidiana que tots coneixem, prové de la deessa de la victòria niké i que el símbol de nike representen unes ales, ja que la deessa niké surt representada amb unes ales ja que la victòria és volàtil i un dia pots ser el guanyador i al altre dia pots perdre.