22 de març del 2015

Nomenclàtor clàssic dels carrers de Barcelona


Salvete, tripulants! Sóc la Judit Millan, alumna de 2n curs del batxillerat Humanístic-Social, i hic et nunc m'agradaria presentar-vos el meu treball de recerca Nomenclàtor clàssic dels carrers de Barcelona.
Fer un treball de recerca suposa feina i moltes hores de dedicació. Per aquest motiu s’ha de triar un tema que, a més d’aportar-te informació i enriquir-te personalment, suposi un incentiu i una veritable motivació per tal d’invertir tot el temps que aquest requereix. Quan vaig començar primer de batxillerat a l’escola, triant un itinerari que barrejava els estudis socials i els humanístics, vaig adonar-me amb el pas dels mesos el que realment m’agradava i, per tant, m’interessava. Aquesta tria em va permetre descobrir el món de les clàssiques, que mai havia estudiat abans (no vaig cursar Llatí a 4t). Encara que la meva família i molts dels meus amics no compartien ni entenien la meva emoció en aprendre l’etimologia de les paraules o en veure la relació entre la mitologia i l’actualitat, entre moltes altres coses, jo vaig adonar-me’n de la seva importància i vaig decidir aportar el meu petit granet de sorra de la manera que em fos possible. Va ser llavors quan vaig decidir que el tema del meu treball de recerca estigués relacionat amb el món grecoromà.
Els primers temes que se’m van acudir no eren prou concrets, deixant de banda que sobre molts d’aquests aspectes vinculats al món clàssic ja se’n podia trobar una extensa informació a la xarxa. A classe de llatí i grec ens van proposar diferents títols i opcions de treball, dels quals nosaltres podíem escollir –si així ho decidíem- el que més ens cridés l’atenció. Des d’un principi ja vaig veure un que m’agradava, però no sabia com desenvolupar-lo i enfocar-lo. Finalment, amb l’ajuda del Jordi, vaig decidir-me a relacionar el meu treball amb les referències clàssiques que podem trobar al nomenclàtor dels carrers de Barcelona. D’aquest tema no hi havia gaire informació sistematitzada stricto sensu ni bibliogràfica ni a internet, de manera que sabia que necessitaria temps i dedicació per recopilar tota la informació i documentació necessària per elaborar un mapa de la xarxa viària de Barcelona en termes clàssics.

El principal objectiu del treball era investigar la petjada clàssica que grecs i romans ens han deixat en el nomenclàtor dels carrers de Barcelona, perquè, entre d’altres coses, van ser els romans, aspecte fonamental a tenir en compte, els qui van fundar la nostra ciutat (ells l’anomenaren Barcino). La hipòtesi de partida era aquesta: Ens hauran influenciat  també a l’hora d’anomenar els carrers de la ciutat?
Vaig dividir el treball en dues parts: la teòrica, on feia el llistat de tots els carrers amb referències grecoromanes, els parcel·lava per districtes i feia un breu descripció de cada personatge o lloc que tenia com a nom el carrer; i la part pràctica, un blog.


Vaig decidir crear un blog per tal de poder compartir-lo amb més persones, perquè poguessin adonar-se de la importància de la cultura clàssica i que aquesta encara perdura pels carrers de la nostra ciutat. El blog està dissenyat a partir de diferents pestanyes. En les primeres explico per què he escollit aquest tema i faig una introducció del treball. Després vaig confegir un llistat dels carrers de la ciutat per ordre alfabètic i un altre dividit per barris. A continuació hi ha una pestanya per districte, on es pot consultar la geolocalització dels carrers adscrits a aquella zona en un mapa amb una imatge i una breu explicació del personatge o lloc a què fa referència el nom del carrer. A sota trobem una explicació més extensa. Finalment, les conclusions del treball.  
Estic molt contenta d'haver escollit aquest tema, ja que he gaudit molt fent el treball i he après moltes coses que no sabia. Us animo a fer una ullada al blog i a que us fixeu en els rètols dels carrers mentre doneu un tomb per la ciutat. Vosaltres considereu que Barcelona és una marca clàssica? Quants carrers hi ha en el barri que viviu? Us esperàveu tants carrers (fins a 107!) amb referències clàssiques?
Judit Millan

4 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Quines ganes tenia de veure publicat aquest apunt sobre el teu treball de recerca de carrers de la nostra ciutat amb nom clàssic, Judit! Feliciter!! Ara ja és qüestió d'anar-lo polint i completant. Serà una molt bona eina per a tot aquell qui vulgui endinsar-se en les referències grecoromanes del nomenclàtor urbanístic barceloní. A veure què hi diu l'Ajuntament.

Dafne Serra ha dit...

Salvete!

Primer de tot, m'agradaria felicitar a la Judit per aquesta detallada i impressionant recerca de la que no dubto, ha de dedicat una gran part del seu temps! I que més si no descobrir una nova manera de conèixer el teu pròpi barri al qual creies saber de memòria. I es que gràcies a la recerca i a la página web, he descobert que el meu pròpi barri gaudeix de 7/8 carrers (entre plaça i rotonda) que gaudeixen d'un trasfons històric i/o mitològic. Penso que aquesta es una bona manera de fer-nos saber més, d'alló del qual creiem conèixer-ho tot.

Així doncs, felicitar un cop més a la Judit pel seu treball i entrada, la qual m'ha agradat moltísims i la qual ens ha aportat, o almenys a mi, personalment; nous coneixements que excel·lents i profitosos!

Valete!

Natalia Fernandez ha dit...

Salvete tripulants!
Per començar voldria felicitar a la Judit per aquesta fantàstica recerca que a dut a terme. Personalment em sembla molt interessant conèixer la quantitat de carrers amb referències clàssiques que es troben tan a prop nostre pels quals segurament em passejat més d’un cop i en els que potser no ens hi havíem fixat mai. Opino que es important saber més sobre el món que ens envolta i amb aquest nomenclàtor podem conèixer la nostra ciutat d’una manera que potser no ens havíem plantejat.

Mireia Boix ha dit...

Salvete tripulants!

Moltes felicitats Judit per aquest treball tant detallat i interessant!!

Quina emoció descobrir la quantitat d'història clàssica que s'amaga darrere dels noms dels carrers del nostre barri. Gràcia és el meu barri i tu, Judit, menciones un total d'onze carrers.

Penso que el teu treball pot servir com a guia per a les persones que volen conèixer la nostra ciutat i els nostres barris de Barcelona tant siguin d'aquí com de fora.
Gran treball, Judit! Això també ens ajuda a nosaltres a treballar i esforçar-nos com tu.

Valete!