24 de desembre del 2014

La Barcelona romana inspira el pessebre de la Plaça de Sant Jaume


Mai heu sentit curiositat per saber com era l’antiga Bàrcino?

Com cada any a la plaça de Sant Jaume, l’Ajuntament ofereix a la ciutat un pessebre obert a tot el públic i enguany aquest ha tingut com a font d’inspiració la Barcelona romana.

El proppassat cap de setmana ens vam trobar amb en Sergi i l’Alba al cor de Ciutat Vella per poder tenir una idea més detallada de com era aquesta reconstrucció de l’antiga colònia romana. Després d’observar el pessebre, vam comprovar in situ que tot i haver passat 2.000 anys, encara queden a la ciutat restes de la muralla, el temple d’August o d’una vil·la romana per mostrar la vida quotidiana dels antics habitants de Bàrcino.

Un cop allà vam voler recollir l’opinió de la gent envers el pessebre i esbrinar quanta gent sabia en què s’havia inspirat l’artífex del diorama, el pessebrista Jordi Pallí, per fer-lo realitat; molts d’ells ho ignoraven, i els pocs que ho sabien no havien sentit a parlar molt de l’antiga ciutat fundada per ordre d’August. Us assegurem que veure les cares de curiositat i d’alegria dels menuts mentre miraven embadalits el pessebre era tot un regal,i pensem que són aquests petits detalls els que fan que els nens puguin incorporar-se al coneixement de la realitat de la seva pròpia ciutat i que, a més, aquesta sigui una manera lúdica d’aprendre com vivien segles enrere els nostres avantpassats per poder conèixer d’on venim.

Ens va agradar molt visitar el pessebre, molt bonic al nostre parer i amb una molt bona ambientació i caracterització dels espais i les figures humanes; podíem observar petits detalls com, per exemple, un molí de grà on el masover es movia al voltant girant la roda de pedra o l’interior d’un castellum, on es podia resseguir la vida que duien en aquella època.

Recomanem la gent que acudeixi a veure’l ja que es podrà fer una petita idea de com era l’antiga ciutat de Bàrcino i passar una estona amena i divertida, tot aprenent un xic de cultura en relació al nostre passat clàssic.

Bruna Bassóamb la col·laboració de Sergi Torres i Alba Gracia
1r batxillerat

4 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Feliciter, Bruna, Sergi i Alba, per aquest reportatge "in situ" sobre el pessebre MMXIV de la ciutat de Barcelona i el seu agraïment a la ciutat fundada per August. Espero que molts tripulants (i no tripulants) que no l'havien vist encara n'hagin fet la visita. Plurimas gratias!

Sergio Prieto ha dit...

La idea de reproduir la antiga situat de Bàrcino en un pessebre que rep tants visitants com aquest, ja que apropa l’època clàssica a tot tipus de persones, des de nens fins a avis, d’una manera divertida, amena i pràctica. També em sembla que té un elevat nivell de detall i això significa que han treballat moltes hores en aquesta representació nadalenca. Un altre factor que en el meu parer cal destacar, es que trenca una mica amb l’esquematització que hi ha en els betlems (els reis mags, l’infant Jesús, la verge Maria, Josep etc.) i a la vida hi ha d’haver canvis a positiu, com en aquest cas.

Mireia Boix ha dit...

Salvete tripulants!

Primer de tot, m'agradaria felicitar la Bruna, l'Alba i en Sergi per l'article!

Penso que és important que la cultura romana encara estigui vigent entre nosaltres i es facin representacions d'aquest tipus. Això fa que recordem els nostres orígens i, a més, es demostra la importància del llegat que ens van deixar. És important recordar la història passada i veure com ha evolucionat tot des d'aleshores.
Recordo que fa unes setmanes vaig passar per la plaça Sant Jaume i em va encantar el pessebre, la veritat. Penso que la reproducció és molt maca: crida l'atenció i és una manera original de celebrar aquestes festes que ja deixem enrere.

Valete, i molt bon any a tots i a totes!

Aldrin Jhay ha dit...

Salvete tripulants!

Abans de comentar aquest escrit, però, donar les gràcies a la Bruna, a l’Alba i en Sergi per aquesta entrada, ha estat una lectura captivant!

És curiós veure com en Jordi Pallí ha pogut traslladar l’antiga Bàrcino a l’actualitat en aquesta data tan especial, el Nadal. A través de la reconstrucció d’aquesta, es pot evidenciar la bellesa d’aquesta antiga ciutat, que potser, la majoria no recorda. És interessant veure com les diferents figures del pessebre parlen per si soles, ja que per apreciar la gràcia d’aquesta ciutat, no cal un munt d’apunts ni paperets i estic segur que, amb les descripcions que han donat els meus companys, el pessebre és mereixedor de veure. Per acabar, dir que és agradable veure que encara hi ha gent que agafa com a referent les clàssiques, fet que és important, així no oblidar el nostre origen, el nostre principi, la nostra procedència.

Valete!