13 de novembre del 2012

Mort de Laocoont i els seus fills

Parc del Château de Versailles, França

En aquest moment un nou prodigi molt més terrible
apareix davant els desgraciats i torba els seus pits confiats.
Laocoont, escollit a sorts sacerdot de Neptú, 
degollava en el seu altar festiu un toro enorme.
I vés per on (m'horroritza explicar-ho), dues grans serps
es llancen al mar des de Tènedos, per la quieta plana,
amb corbes immenses i, juntes, busquen la costa;
els seus pits s´aixequen entre les ones i les crestes
de color de la sang superen els corrents, la resta llisca
per la mar i fa girar el seu llom enorme en un remolí.
Ressona un xiulet enmig de la sal escumejant, i ja a la terra arribaven
i injectats en sang i en foc els seus ulls ardents,
llepaven les seves boques sibilants amb vibrants llengües. 
Escapem pàl·lids davant la visió. Aquelles en ruta precisa
busquen Laocoont, i primer envolten amb la seva abraçada
els petits cossos dels seus dos fills i a mossegades devoren
els seus pobres membres; es llancen després sobre aquell
que arribava a ajudar-los amb armes i abracen 
el seu cos en monstruosos anells, i ja en dues voltes
el tenen agafat, envoltant-li el coll amb els seus cossos d´escates,
i el sobrepassen pel cap i pel clatell.
Ell tracta a la vegada amb les mans de desfer els nusos,
amb les cintes tacades de sang seca i negre verí,
alhora llença al cel els seus crits horribles,
com els bramuls quan el toro escapa ferit de l´ara,
sacsejant del seu coll la destral que va errar el cop.
S´escapen després els dracs bessons cap a l´alt santuari
i busquen l´alcàsser de la cruel Tritònida
i als peus de la deessa, sota el cercle del seu escut, s´amaguen.
Llavors va ser quan un nou temor apareix als cors
tremolosos de tots i es diu que Laocoont havia pagat el seu crim,
per ferir amb la seva sageta la fusta sagrada
i arribar a clavar en el seu llom la llança assassina.

                                                                               ENEIDA II, 198-230 




17 comentaris:

estela ha dit...

1- Qui és Laocoont?
Laocoont va ser un sacerdot d'Apol·lo, fill d'Antènor. La seva esposa va ser Antíope, amb la qual va tenir dos fills, Etrón i Melanto, o bé Antifos i Timbreu.
Quan els grecs van deixar el cavall de fusta a les portes de la ciutat se'n malfià i mirà de convèncer els seus conciutadans que no l'acceptessin com a obsequi, pero no li van fer cas. En el moment que els grecs van simular el reembarcament deixant un cavall de fusta en la platja, els troians van encarregar a Laocoont que oferís un sacrifici a Posidó amb el prec que fes caure grans tempestats en la ruta de les naus enemigues.
Quan Laocoont es disposava a oficiar el sacrifici a Posidó en plena platja immolant al déu un toro, dues serps gegants van sortir del mar i es van enroscar en els seus dos fills. Laocoont va córrer en el seu auxili, però els tres van morir estrangulats pels monstres, els quals van anar després a trobar-se al peu de l'estàtua d'Atenea, al temple de la ciutadella.

2- A quin passatge pertanyen els seguents versos de l'Eneida?
Aquests versos pertanyen al segon llibre de l'Eneida, el qual tracta sobre l'episodi del cavall de Troia.

3-Com acaba aquest episodi?
Aquest episodi acaba amb la fi de la ciutat de Troia, perque els soldats grecs aconsgueixen entrar a la ciutat amagats dins del cavall. En el moment de l'assalt, Enees, adormit, veu Hèctor, que en els seus somnis li anuncia la fi de Troia i li ordena fugir. Els sorolls del combat acaben per despertar-lo, i veient la seva ciutat en flames i lliurada a les mans dels grecs decideix lluitar fins a la mort junt amb els seus companys. Visita el palau de Príam i contempla la mort del seu fill, Polites, a mans de Pirros, qui després decapita al rei de Troia. Enmig del caos veu a Hel·lena i es disposa a castigar la culpable de la guerra. Venus, la seva mare, se li apareix i ki diu que els vertaders culpables són els déus, no Hel·lena. Després diu que busqui a la seva família per a fugir de Troia. Anquises, el seu pare, refusa inicialment de marxar, fins que un presagi diví el convenç. Parteixen llavors de la ciutat en flames. Havent perdut de vista a la seva dona, Creüsa (filla de Príam), torna a Troia. Finalment marxen.

4-Qui narra aquest episodi?
Qui narra l'episodi és Enees, un dels unics que sobreviu a la guerra de Troia.

Laia Ruiz ha dit...

Qui es Laocoont?
Laocoont, es el sacerdot d'Apol•lo a Troia, casat amb Antiopa i pare de dos fills. Segons el relat de Virgili en la Eneida, després que Grecs haguessin simulat una retirada (Guerra de Troia), els troians van trobar un cavall construït de fusta en les portes de la muralla troiana.
Laocoont va pronunciar la famosa frase; ”Desconfio dels grecs fins i tot, quan porten regals”, alertant als troians que podria ser un parany, que dins del cavall podia haver-hi tropes i va suggerir cremar-lo, però els troians no li van fer cas.

A quin passatge pertanyen els següents versos de l’Eneida?
Pertanyen als versos 198-230 del llibre II de l’Eneida. Aquests passatges tracten sobre quan les serps ataquen a Laocoont i els seus fills, acaben amb la seva vida ja que Laocoont, amb la seva gosadia va llançar fletxes en flames per tractar de cremar el cavall de fusta, en aquest moment dues grans serps; Caribea i Porce, van emergir de les aigües i van devorar als seus fills. Angoixat, ell també es llança a lluitar contra les serps i resulta devorat.

Com acabarà aquest episodi?
Aquest episodi on Laocoont al igual que Cassandra, que van advertir als troians que si deixaven entrar a la ciutat el cavall de fusta caurien en un parany planejat pels grecs. Laocoont va arribar a llançar una llança que es va clavar en el cavall de fusta, però quan els troians eren a punt de destruir el cavall, els soldats a Sinó, qui amb les mentides ideades per Odisseu va aconseguir convèncer a Príam que es tractava d'una imatge sagrada d'Atenea. Laocoont va dir a Príam que sacrificaria un toro a Posidó i que quan tornès esperava que el cavall de fusta ja no hi fos. Quan Laocoont es disposava a sacrificar el toro a Posidó, dues serps marines, Porce i Caribea, van sortir del mar i van atacar als fills bessons de Laocoont, anomenats Atifant i Timbreu, enroscant-se al voltant dels seus cossos; Laocoont va intentar salvar-los però va sofrir la mateixa sort.
Qui es el narrador d’aquest episodi?
El narrador es Eneas, que a petició de Dido, explica la caiguda i el saqueig de Troia. És un heroi de la guerra de Troia, que després de la caiguda de la ciutat va aconseguir escapar, emprenent un viatge que el portaria fins a la terra de Laci on després d'una sèrie d'esdeveniments es va convertir en rei i alhora en el ancestre del poble romà, doncs en aquesta mateixa terra dues dels seus descendents, Romul i Rem, qui fundarien la ciutat de Roma.

carles ha dit...

M'ha fet molt feliç aquesta entrada perquè aquest conjunt escultòric és una de les obres que més em van impressionar qua, encara sent un adolescent (és a dir, abans d'ahir) la vàrem comentar a classe. Ningú pot restar impassible davant l'emoció d'aquestes imatges, la força d'aquesta lluita, la desesperació d'aquests rostres. Si un clàssic ho és (entre d'altres coses) perquè ens parla més enllà del temps i les distàncies, aquesta obra, sens dubte, ho és. Moltes gràcies.

Marta Molgosa ha dit...

Valete!

Laocoont, segons la mitologia grega, va ser un sacerdot d’Apol•lo a Troia. Ell va advertir ( tot i que no li van fer cas) que no deixessin entrar al cavall de fusta, ja que ell sabia que era una trampa dels grecs. Hi ha dues versions: la primera ens diu que en llançar un broc amb foc contra el cavall, els déus el van castigar enviant-li les dues serps perquè el matessin a ell i als seus fills. Hi ha una altra versió que explica que va ser un càstig d'Apol•lo perquè Laocoont s'havia casat amb Antíope davant l'estàtua del déu, cosa que constituïa un sacrilegi.

Aquests versos pertanyen a l’Eneida de Virgili, i està narrat per Eneas. L’episodi acaba quan els troians, en veure el que li ha passat a Laocoont i els seus fills ( que ells creuen que és un càstig dels Déus per dubtar del regal del grecs), decideixen entrar el cavall de fusta dins de la ciutat, que serà el tràgic final de la ciutat de Troya.

Salvete!

Andrea López ha dit...

Qui és Laocoont? Laocoont era un sacerdot troià d’Apol•lo i fill del rei de Tràcia, Antènor. Estava casat amb Antíope i era pare de dos fills: Antifos i Timbreu.
A quin passatge pertanyen els següents versos de l’Eneida? Es narra la mort de Laocoont i els seus fills, com a càstig per haver intentat cremar el cavall de fusta que van deixar els grecs a les portes de la muralla de la ciutat de Troia. Laocoont no confiava amb l’ofrena i va advertir del perill que podia suposar entrar la figura.
Així doncs, Atenea va enviar dues serps marines perquè matessin a Laocoont. Les bèsties van començar a devorar als fills, Laocoont s’hi va enfrontar per protegir-los però tots tres van caure rendits davant la força de les serps.
Com acabarà aquest episodi? Laocoont i els dos fills acaben morts. D’altre banda, els troians van deixar entrar el cavall de fusta, el qual va suposar la fi de la ciutat de Troia. Eneas al veure la ciutat destrossada, va decidir lluitar contra els grecs i matar a Helena (la considera culpable). Però la seva mare va interrompre i li va dir que la deixés anar i que busqués a la família. Eneas va anar en busca d’Anquises i Ascani, i van fugir de la ciutat en flames.
Qui és el narrador d’aquest episodi? Eneas.
FA

Ignasi ha dit...

Salvete!

Laocoont fou un sacerdot d'Apol·lo troià, fill d'Antènor.
Aquests versos pertanyen al moment en el que Laocoont acerta amb una llança al llom del cavall de fusta i dona a un soldat grec. Quan aquest va a cridar de dolor i estan a punt de ser descoberts, dues serps van sortir del mar, enviades per Posidó, i van devorar Laocoont i els seus fills.
Així, això acabarà amb la desgràcia de Grècia. El cavall tindrà els soldats Grecs al seu interior, que mataran, amb nocturnitat, tots els Troians (excepte dos).
Aquest episodi és narrat per Eneas.

Valete!

Charlene ha dit...

Salvete!
Jo de petita vaig anar al Vaticà però com que no sabia ni qui era Laocont, no em faig fixar en l'escultura.. Bé, quan hi torni intentaré buscar-la!
Fent referència a la imatge que hi ha en aquesta entrada, el personatge principal és Laocoont que era el sacerdot troià d'Apol·lo i com Cassandra, tenia la falsa profecia ja que quan va dir que no entressin el cavall de fusta dins la ciutat de Troia, ningú el va creure.
Aquest fragment, narrat per Eneas, comença al vers 198 del segon llibre de l'Eneida quan les serps ataquen i maten Laocont i els seus fills. Això passa després de que el sacerdot troià hagi llançat una llança al cavall de fusta de part dels grecs per demostrar que entrar-lo és una mala idea. Les serps venen directament des de l'illa de Tènedos, on els vaixells grecs estaven amagats.

Vale!

laura Calvo ha dit...

Salvete!!
Laocoont, segons la mitologia grega,va ser un sacerdot d'Apol•lo, fill d'Antènor. La seva esposa era Antíope, la qual li va donar dos fills, Etrón i Melanto, o bé Antifos i Timbreu.
Quan Laocoont es disposava a oficiar el sacrifici a Posidó en plena platja donant-li al déu un toro, dues serps gegants van sortir del mar i es van enroscar en els seus dos fills. Laocoont va córrer a ajudar-los, però els tres van morir estrangulats pels monstres.
Laocoont era un càstig per aquest acte sacríleg, quan, en realitat, encara que ells no podien saber-ho, Apol•lo venjava un sacrilegi anterior: “la profanació del seu temple”.
Ja no es va dubtar a consagrar el cavall a la divinitat, i això com se sap, va originar la ruïna de la ciutat. Els troians ho van interpretar com un càstig dels déus per haver-se oposat a que haguès pau, però generalment se suposa que les serps van ser enviades per Atena, que desitjava la caiguda de la ciutat.
La Eneida (en llatí, Aeneis) és una epopeia llatina escrita al segle I a. C. per Virgili. L'obra va ser escrita per encàrrec de l'emperador August per tal de glorificar l'imperi atribuint un origen mític. A aquest efecte, Virgili fa una reescriptura, dels poemes homèrics prenent com a punt de partida la guerra de Troia i la destrucció d'aquesta ciutat, i col • locant la fundació de Roma com un esdeveniment ocorregut a la manera dels mites grecs.
Valete!!

Jordi Rojas ha dit...

Salvete,

Aquest episodi de l'Eneida, que pertany al llibre II, ens explica la mort de Laoocont, el sacerdot troià del déu Apol·lo. Laocoont, advertint que el cavall de fusta podria ser una trampa dels grecs, va ser mort per unes serps marines enviades per Posidó. El sacerdot havia llençat una llança contra el cavall, clavant-se en aquest i ferint a un soldat. El soldat grec va cridar a causa de la ferida, però la sortida de les serps marines va impedir que el troians descobrissin l'engany.

Els troians van entrar el cavall de fusta a la ciutat i això va comportar la destrucció de la ciutat.

Valete!

Anònim ha dit...

Salve!

Aquí et deixo les preguntes plantejades a classe sobre Laoccont:

-Qui és Laocoont?

Laocoont Fou un sacerdot d'Apol•lo Timbri troià, fill d'Antènor. La seva esposa fou Antíope, la qual li va donar dos fills, Etrón i Melanto, o bé Antifos i Timbreu. Laoocont va atreure de còlera d'Apol•lo al casar-se amb la seva muller davant l'estàtua consagrada, cosa que constituïa un sacrilegi. Quan els grecs van desembarcar a Troia, els troians havien lapidat al sacerdot de Posidó amb el pretext de què no havia sabut obtenir, mitjançant sacrificis, la protecció d'aquest deu i tampoc impedí l'arribada de les tropes enemiges.

-A quin passatge pertanyen els següents versos de l’Eneida?

Aquests versos pertanyen al llibre II de l’Eneida.

-Com acabarà aquest episodi?

L’episodi acaba quan entra el cavall de fusta a Troia.
Les forces gregues no podien entrar a Troia a causa de les altes muralles i els sistemes de defensa que la protegien des de feia 10 anys. Però els habitants de Troia, grans creients dels déus, havien de ser vençuts amb una trampa, creada per Ulisses, que consistia a construir un enorme cavall de fusta a l'interior del qual s'hi amagaren els soldats grecs. Els habitants de Troia, en veure'l, van pensar que era un regal dels déus i el van acceptar, sense posar-lo en dubte. Un cop els habitants de Troia van haver introduït el cavall dins la ciutat, els soldats ocults varen sortir i van obrir-ne les portes, permetent que la força invasora pogués entrar, donant per finalitzada la Guerra de Troia..

-Qui es el narrador de l’episodi?

El narrador de l’episodi es Enees , del llibre II.



Valete!

Aina ha dit...

Salve!


Laocoont va ser un sacerdot d’Apol•lo troià, fill d’Antènor i espòs de Antíope amb qui va tenir els seus dos fills Etrón i Melanto. Va ser castigat pels deus per desconfiar del regal dels grecs. Van enviar dos serps que mataren als seus fills i després el mataren a ell.
Aquets versos pertanyen als passatges del 198 al 230 del llibre II de l’Eneida de Virgili, explicada per Eneas.
Aquest episodi acaba quan els troians entren el cavall de Troia a dins de la ciutat.

Vale.

Cristina C ha dit...

Salvete!

Laocoont va ser un sacerdot de l'antiga ciutat de Troia. Concretament era sacerdot del déu Neptú. Estava casat amb Antíope i tenia dos fills, Antifos i Timbreu.
Gaire bé a finals del famós setge de Troia, quan els habitants d'aquesta zona creien que ja havien guanyat el conflicte, es varen trobar amb un gran cavall de fusta a les seves costes. Pensaven que aquell cavall era un regal de part dels déus per commemorar la victòria. En aquell moment, els ciutadans de Troia meditaven profundament sobre l'idea d'acceptar el regal o no. En general, tothom coincidia en acceptar-lo, no obstant, el sacerdot Laocoont va advertir que no l'acceptessin ja que si ho feien, seria l'absoluta ruïna de la ciutat. Tot i les constants advertències del sacerdot, el troians no el varen voler escoltar.

Aleshores, dues serps gegants es van precipitar sobre els fills de Laocoont. En veure-ho, va córrer per auxiliar-los però els ferotges animals van estrangular al pare i als fills. Les serps van ser enviades per la deessa Atena. Aquesta era aliada dels grecs i per tant va fer matar al sacerdot per tal de que finalment els troains acceptessin el cavall i amb això la seva fi.

Al passatge del qual pertanyen aquests versos de l'Eneida és el Llibre II. Aquest fragment narra l'horrible mort de Laocoont i els seus dos fills en mans de les serps.
Llegint el conjunt de versos, es veu reflectit perfectament un patiment i una agonia profunda. Primerament, es descriu el moment en el qual les ansioses serps arriben a la costa mig posseïdes per devorar el seu objectiu. Finalment, les serps s'amaguen en els peus de la deessa Atena i aquesta clava una llança en l'esquena del sacerdot.

El narrador d'aquest episodi és Eneas fill de la deessa Afrodita i del príncep Anquises. Era un heroi troià i miraculosament aconsegueix escapar-se de la ciutat quan és derrotada pels grecs.

Valete!

Marc Palau ha dit...

Salvete!
Aquí deixo la meva presentació d'aquest treball.

Laocoont fou un sacerdot d'Apol·lo Timbri troià, fill d'Antènor. La seva esposa fou Antíope, la qual li va donar dos fills, Etrón i Melanto, o bé Antifos i Timbreu. Laoocont va atreure de còlera d'Apol·lo al casar-se amb la seva muller davant l'estàtua consagrada, cosa que constituïa un sacrilegi. Quan els grecs van desembarcar a Troia, els troians havien lapidat al sacerdot de Posidó amb el pretext de què no havia sabut obtenir, mitjançant sacrificis, la protecció d'aquest deu i tampoc impedí l'arribada de les tropes enemiges.
Els versos pertanyen als passatges del 198 al 230.
Quan els grecs deixaren el cavall de fusta a les portes de la ciutat se'n malfià i mirà de convèncer els seus conciutadans que no l'acceptessin com a obsequi, pero no li van fer cas. En el moment que els grecs van simular el reembarcament deixant un cavall de fusta en la platja, els troians van encarregar a Laocoont que oferís un sacrifici a Posidó amb el prec que fes caure grans tempestats en la ruta de les naus enemigues.
Quan Laocoont es disposava a oficiar el sacrifici a Posidó en plena platja immolant al déu un toro, dues serps gegants van sortir del mar i es van enroscar en els seus dos fills. Laocoont va córrer en el seu auxili, però els tres van morir estrangulats pels monstres, els quals van anar després a trobar-se al peu de l'estàtua d'Atenea, al temple de la ciutadella. Davant aquest prodigi, els troians van recordar que Laocoont s'havia oposat que s'introduís en la ciutat el cavall abandonat pels grecs, havia aconsellat cremar-lo i fins i tot havia revelat que era buida. Van creure que la mort de Laocoont era un càstig per aquest acte sacríleg, quan, en realitat, encara que ells no podien saber-ho, Apol·lo venjava un sacrilegi anterior: la profanació del seu temple.
Aquest episodi és narrat per Enees, que és un heroi de la mitologia romana basat en l'heroi de l'Odissea descrit per Homer.

Valete!

Alison ha dit...

salvete !!

Laucoont va ser un sacerdot d'Apol·lo troià i fill d'Antènor. Estava casat amb Antíope amb la qual va tindre dos fills: Antifós i Timbreu.
Segons la mitologia grega, Laucoont va ser qui va advertir als troians sobre el regal de fusta dels grecs cap als troians com a símbol de retirada de la guerra.
Aquest passatge de l'Eneida pertany el moment en que Laucoont i els seus fills van morir per dues serps marines que els va atacar quan ells van intentar advertir als troians del gran cavall de fusta on Laucoont va llençar una fletxa al cavall que li va donar a un soldat grec (que estava dins d'aquest).
Aquest episodi acabarà amb la victòria dels grecs, que van atacar la ciutat troiana a la nit, quan celebraven la "falsa victòria".
El narrador d'aquest episodi és Eneas.

VAlete !

carlota ha dit...

Laoocont va ser un troià i un sacerdot d’Apol•lo. Tenia dos fills, Antifos i Timbreu, fruit del matrimoni amb Antíope.
Quan els grecs van guanyar la batalla, van fer entrar un cavall de fusta dins de les muralles troianes, i Laoocont va ser un dels unics que troians que va intentar advertir de que això no tenia bona pinta. Aquest va llençar una llança contra el cavall i va ferir a un dels soldats, aquest va cridar i perquè ningu sentís res, van sorgir unes serps marines de sota terra que el van matar.

Valete!

meritxell ha dit...

Hola!!

Laocoon va ser un sacerdot d'Apol·lo Troià. Aquest tenia dos fills Antifos i Timbreu. Durant la Guerra de Troia, quan els grecs van construir el cavall de fusta, i els troians s'estaven plantejant si entrar el cavall o no, ell va dir que no, va intentar advertir que a l'interior del cavall hi havien grecs, per demostrar-ho va llençar una llança cap el cavall, el qual va ferir un dels grecs, aquest va fer un crit de dolor. Per aquest acte van sorgir unes serps del mar i el van devorar a ell i els seus fills.
El narrador d'aquest fragment es Eneas

Vale!!

Yolanda ha dit...

Salvete!

Aquests versos de l'Eneida pertanyen al llibre II que narren la mort de Laocoont i els seus dos fills, Antifos i Timbreu.

El mite explica que Laocoont, un noble sacerdot de Troia, comunicà als seus compatriotes les seves sospites que el cavall contenia enemics grecs. Els troians, però, es van fer el sord a les advertències del sacerdot i acceptaren el cavall com a regal de la seva victòria. Aleshores dues serps enormes, enviades per Posidó, van sortir del mar i es precipitaren sobre Laocoont i els seus fills, entortolligant-los amb els seus anells i se'ls endugueren dins el mar.

Aquest fragment és narrat per Eneas que juntament amb un grup de supervivents de la destrucció de Troia pels grecs, es va dirigir a Itàlia per fundar-hi una nova ciutat.

Valete!