9 de maig del 2012

Racons clàssics de Barcelona (V): Troia al costat de casa



Si les muralles de Troia van ser aixecades amb la pedra mil·lenària provinent de les pedreres ubicades molt a prop de la mateixa ciutat, d’on s´extreien uns dels millors materials de construcció de la Mediterrània, era d’esperar que aquests es fessin servir també per construir altres edificis importants posteriors a la caiguda d´Ílion? Parlem de reciclatge arqueològic? Les investigacions de l´ICAC així ho confirmen, fins al punt que la roca de granit de la Tròada va ser utilitzada per esculpir columnes de sis metres d´alçada i vint tones de pes per edificar part del fòrum provincial de Tarraco al segle II dC, coincidint amb l’arribada de l’emperador Adrià a la ciutat i que desprès de la caiguda de Roma, algunes d´aquestes peces arquitectòniques es van reutilitzar per fer una església al nord de Tarragona al segle XVI. L’any 1598, es van traslladar quatre d’aquestes columnes a Barcelona per coronar part de la façana del Palau de la Generalitat de Catalunya, a la plaça Sant Jaume. I les columnes han resistit durant tots aquests segles fins als nostres dies. Ara que tant es parla de sostenibilitat, els antics no deixen de sorprendre´ns.

Jordi Rojas
1r Batxillerat



Les columnes presenten un ordre toscà, un model de columna creat pels etruscs i difós després pels romans

18 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Felicitats per l´entrada, Jordi. Realment els nostres avantpassats clàssics ja sabien el que es feien, això d´aprofitar el material de construcció reciclant elements arquitectònics per a altres edificis no deixa de sorprendre. Feliciter, discipule!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Per cert, sabeu quins altres ordres arquitectònics clàssics hi ha? Com els definirieu?

Marc Palau ha dit...

Salvete!
Molt bona entrada Jordi. Jo personalemnt quan vaig per la ciutat caminant la veritat és que mai n'he distingit cap d'obra arquitectonica portada d'un altre indret i la veritat és que ara quan vagi a la plaça de Sant Jaume m'hi fixaré.

Valete!

Mayte ha dit...

Felicitats Jordi!!! M'agrada aquesta entrada , tot i que no em sorprén res ja... ja m'ha quedat claríssim que el món clàssic està a tot arreu i que són un exemple a seguir.

Altres ordres arquitectònics són :
l'ordre Corinti (el més ordenat i elegant, creat per l'escultor grec Calimac) que té l'entaulament format per la cornisa (sima + timpà) , el fris i l'arquitrau. La columna té el capitell format pel geison i el caulicles. A més ,sota el capitell, trobem FULLES D'ACANT. I sota la columna trobem la base i l'estilobat.
A part del Corinti, també hi ha l'ordre Jònic (ex. Temple Nike d'Atenas) , que afegeix dintre de l'entaulament l'àbac i que té l'inici de la columna format per dos moldures circulars (àbac + volutes). A més tota la columna i la base estan sostentades per l'estilobat i l'estereobat.
I a diferència d'aquests dos ordres que són més difícils i detallistes, trobem l'ordre Dòric que és molt més senzill. El seu capitell és molt més simple, és pla i no té cap decoració extra ni forma de res en concret. (té forma de bol de cereals petit ) i la seva base,sota la columna, és simple i quadrada.

Valete!

Ignasi ha dit...

Salvete!

Jordi, felicitats per l'entrada, ja en duus unes quantes en aquest vaixell! Crec que ha sigut interessant, més enllà de l'entrada el descobriment d'aquesta exportació arquitectònica. Els ordres arquitectònics que he trobat (clàssics) són sobretot grecs: L'ordre Dòric, Jònic i Corinti.

Valete!

Laia Ruiz ha dit...

Salvete!
Que curiós, ningú diria que podríem passejant per edificis emblemàtics amb materials provinents de Troia.

He buscat informació sobre els ordres clàssics i he trobat que son estils arquitectònics on a l'arquitectura grega i romana intentaven aportar unes proporcions harmonioses en totes les seves parts i intentava fixar una relació entre cada part de l'edifici.

Sobre tipus, he trobat que l’ordre toscà i el dòric s'utilitzaven més en exteriors per la seva consistència, mentres que els estils jònic i corinti s'utilitzaven en interiors o en tot cas, en exteriors dedicats a divinitats femenines.

Charlene ha dit...

Salvete!
El barri Gòtic no és el barri on visc, però sempre que vaig a passejar, arribo passant per la plaça St. Jaume. M'encanta perdre'm aquells carrers i no saber on pots arribar! A més de saber que és un barri molt clàssic, també.
Però de tants cops que vaig a parar a la plaça St. Jaume, mai havia pensat que les columnes que hi ha en el palau de la generealitat venien realment de Troia! Jo només pensava que s'havien inspirat en l'època clàssica per construir-les però no, no és així.. Qui ho hauria dit! Si ja ens ho van dir al principi de tot.. Els referents clàssics són a tot arreu!

Vale!

PD. Felicitats Jordi per aquesta gran entrada i descobriment (ja que no sóc de mirar les notícies i llegir els diaris i això hauria de canviar però..)

meritxell ha dit...

Hola!!

Casualment a mi també m'agrada molt perdrem pels carrers del barri gòtica, sempre m'he consierat una sentimentalista amb aquests temes i m'hagues agradat veure com era aquest barri en una època concreta. I com la Charlene molt be ha dit, per raóns inesplicables, sempre acabo arrivant a la plaça sant Jaume. I ls veritat és que mai m'he fixat en l'arquitectura dels edificis.
Realment molt bona entrada Jordi!

Vale!!

Thomas Walzl ha dit...

Salvete!
És sorprenent tots els petits detalls que es poden descobrir en una ciutat, en la nostre ciutat. Poden haver-hi molts carrers i edificis importants, però detalls com aquests els acostumem a passar per alt, per això mateix és interessant anar-los descobrint! Felicitats per l'entrada Jordi!
Valete!

Marc Gimeno ha dit...

Gran entrada! M'ha agradat molt descobrir més coses del mon romà, i saber com eren les columnes romanes, quan em passi per la plaça sant Jaume tindre amb compte aquest comentari, i em fixaré amb l'arquitectura dels edificis.

Valete!

gerard simon ha dit...

Crec que aquesta és una altre de la curiositat que si no t'informas o t'en assebentàs mai podràs saber.
No crec que sigues algu anormal reutilitzar el material de constucció al segle XVI .
Ja que després las columnes es van utilitzar per decorar el palau de la generalitat crec que la classe politica ens va voler transmetre indirectament el missatge de la conservació i valoració de la nostre herència romana

Salina Jaime ha dit...

Bones!

Que curiós la veritat, encara que no em sorprèn gaire, ja que, era d'esperar que si nosaltres avui en dia reciclem, perquè no els nostres avantpassats? Com de el profe: HO PORTEM A LA SANG!!
Felicitats Jordi, de veritat, m'ha agradat molt aquesta entrada!

Valete!

Joana Bassó ha dit...

Salve!

Mai hagués dit que el Palau de la Generalitat de Catalunya situat a la plaça Sant Jaume tingues elements provinents de Troia.

Tot i que no passo sovint pel barri gòtic, quan m’hi arribaré hi m’hi fixaré.

Valete!

Marc Navarro ha dit...

Jordi felicitats per l'entrada! No m'hagués pogut imaginar que tinguessim pedra de la perduda ciutat de Troia tan aprop, realment sorprenent. A partir d'ara caldrà fixar-se més en tot el que veiem en quan a edificis, ja que potser trobem també més edificis fets de pedra antiga o fins i tot construits d'alguna forma (amb plans arquitectònics diferents).

Valete i felicitats jordi altra vegada.

Cristina C ha dit...

Salvete!

Molt bon treball Jordi.

Normalment vaig molt a passejar pel centre de Barcelona i a vegades també passo per la plaça Sant Jaume. És un lloc molt bonic i emblemàtic de la ciutat ja que allà s'hi troba l'ajuntament i el Palau de la Generalitat.
Però la veritat és que mai havia parat atenció a com són les columnes del Palau.
Una vegada més, veiem com els antics ens han donat moltes coses que fins i tot en l'actualitat utilitzem i ens són tan útils. Són unes columnes molt maques, provinents de l'antiga ciutat de l'Àsia Menor de Troia.

A partir d'ara, quan passi per allà m'hi fixaré!

Valete!

Anònim ha dit...

Quant es va comentar l'entrada d'en Jordi a classe, em vaig quedar molt sorpressa ja que mai hagués pensat que aquelles columnes tinguèssin origen Troià! És increïble com moltes vegades passem per zones urbanes dia rere dia i mai parem a pensar quin origen tenen. LA FALTA DE CURIOSISTAT I GANES DE VOLER SABER-NE MÉS,SOVINT NO ESTÀ PRESENT COM HAURIA D'ESTAR.

FA

Marta Molgosa ha dit...

Jordi felicitats per aquesta entrada tant curiosa! Jo sincerament mai m’havia fixat, i mira que he anat pels carrers tan i tan bonics del barri gòtic, però no hi havia parat atenció. I es que a vegades són aquets petits detalls que les persones passem per alt, i estic segura que no nomes hi ha el palau de la generalitat amb columnes romanes, penso que si busquéssim trobaríem algun altre lloc que també en tingues! La veritat es que ara si vaig per Barcelona m’hi fixaré una mica més, perquè m’ha obert la curiositat!

Com sempre comentem, els referents clàssics estan més a prop del que ens pensem .

Valete!

Anònim ha dit...

salve
Jordi felicitats per l'entrada.
Es una entrada molt curiosa ja que molts cops he anat pel barri gòtic i mai m'havia fixat en les columnes de Palau de la generalitat, es molt interessant veure que aquestes columnes, son columnes romanes.
La veritat que m'ha semblat molt curiós.
Com diuen els meus companys els elements clàssics estan més a prop del que ens pensem.

Magnifica entrada Jordi.

valete !


salve
Jordi felicitats per l'entrada.
Es una entrada molt curiosa ja que molts cops he anat pel barri gòtic i mai m'havia fixat en les columnes de Palau de la generalitat, es molt interessant veure que aquestes columnes, son columnes romanes.
La veritat que m'ha semblat molt curiós.
Com diuen els meus companys els elements clàssics estan més a prop del que ens pensem.

Magnifica entrada Jordi.

valete !