20 de març del 2017

Miles gloriosus de Plaute: visca el teatre!



El proppassat dimecres, 15 de març (cavete idus Martias!), els llatinistes de 4t vam anar al Teatre Joventut de l'Hospitalet a veure la comèdia de Plaute Miles Gloriosus, representada per la companyia gaditana d'El Aedo. Aquesta tracta sobre les desventures de Pirgopolinices, un soldat molt fanfarró i mentider que es creu ser el millor però que, en realitat, és un desastre; els esclaus, en aquest cas l'astut Palestrió, volen aconseguir la llibertat, però per això abans hauran d’aconseguir solucionar tots els problemes que se’ls hi plantegen, una trama molt recurrent en el teatre clàssic.

Tots hem estat d’acord en què l'obra ens va semblar genial. Esperàvem que la dramatúrgia fos molt fidel a l’original, tant en els diàlegs com en la manera d’explicar la història, però ens va sorprendre que ràpidament comencessin a fer bromes i acudits adaptats a situacions més modernes i atrevides. En una paraula, a l'actualització del text a mode de contaminatio cronològica.


A nosaltres, en particular, ens va encantar aquesta representació perquè creiem que va saber captar l’essència de l’obra i els actors, amb la seva vis còmica, van fer que entenguessim el que era aquesta comèdia d'embolics per als antics romans portant les bromes a la nostra època. I tots vam riure molt en les escenes en què es barrejaven anacrònicament situacions d'allò més absurdes. A més a més, és una manera de demostrar que la cultura clàssica també pot ser molt divertida i que es pot relacionar amb molts àmbits de l'actualitat: el teatre, el cinema, l’art, la política, l'esport, ... Tot és qüestió de la nostra predisposició i actitud davant del que passa avui dia.


També hem pogut aprendre, sobretot, de l’estil de Plaute i del teatre de l’època, ja que al llarg de l’actuació anaven afegint al diàleg informacions sobre aquestes qüestions. Per tant, ha estat una experiència fantàstica i que recomanaríem a totes les persones a qui interessi la cultura clàssica en particular i els agradi el teatre en general.

Visca el teatre!

Ainhoa Buendía
Sofía Peris
4t ESO - Llatí


12 comentaris:

Anònim ha dit...

Salvete!
Vaig disfrutar moltíssim de l'excursió, sempre m'ha agradat el teatre però obres com aquestes no em cansaria de veure-les. L'obre tenia una part divertida ja que eles actors no paraven de fer comentaris graciosos però tot i això no van perdre el seu paper en cap moment i ho feien molt bé. Per ser només quatre actors trobo que es van organitzar molt bé, tan en el repartiment de papers com en l'adaptació del text. Està molt bé anar a veure obres com a questa, no només disfrutes si no que a la vegada també aprens noves coses i, en el meu cas, vaig conèixer a l'autor còmic Plaute. Em va agradar molt!
Valete!

Anònim ha dit...

Salve!

Crec que és una de les millors obres que he vist, ja que no se'hem va fer pesada.Va ser una obra molt entretinguda, ja que et feia riure molt durant tota la obra però a la vegada s'entenia molt bé. Van saber adaptar molt bé la obra cap al públic adolescent perquè no es cansessin. Em va agrada que fessin participar al públic i que durant la obra es dirigissin a nosaltres. L'organització va ser molt bona ja que sol eren 4 actors però van saber adaptar la obra perfectament.

Vale!

Anònim ha dit...

Salvete!

El soldat fanfarró (Plaute) va ser una obra molt entretinguda i divertida. La companyia la va adaptar molt bé per a la gent jove: afegint humor modern i fresc, fent algun paral·lelisme amb la roma antiga i la actualitat, i explicant la obra mentre la representaven la van fer molt més propera, més clarivident i van aconseguir que coneguéssim millor el gènere teatral i l'estil de Plaute. Va ser una molt bona experiència on vam aprendre molt i ens ho vam passar molt bé

Anònim ha dit...

Salvete!!!
Com diu aquesta entrada, va ser una representació estupenda. Em va encantar tant la obra, com la forma de com ho representaven, i sobretot la vis còmica que els hi posaven en els personatges.
Em va sorprendre molt que ajuntessin la antiga Roma i vocabulari del llatí clàssic, amb personatges i diferents fets d'avui en dia.
També, em va semblar molt original que anessin fent la obra, i a la vegada parlant amb el públic d'una forma molt divertida. Fins i tot ens van donar la possibilitat de participar en l'obra! Es pot veure que Plaute tenia un art per fer obres tant originals!
Em va encantar sortir amb els meus companys de llatí i passar una bona estona amb ells! Una excursió de deu, repetiria un altre cop sense dubtar-lo!
Valete!

Anònim ha dit...

Salve!!
Aquesta adaptació de l'obra de Plaute, m'ha agradat molt; ja que tal i com hem dit amb la meva companya Sofia, han sapigut adaptar molt bé l'obra afegint obres que son actuals.
Vem disfrutar molt d'aquesta sortida, ja que era el primer cop que erem un grup tant petit i gràcies a això ens ho vam passar molt bé.
És una obra que recomanaria a molta gent, ja que l'han sapigut representar molt bé i es una actuació que val molt la pena.

Vale!!

Anònim ha dit...

Salve!
Aquesta obra de teatre em va agradar molt, i em va fer riure molt. No esperava que m'agradaria tant. Han sapigut barrejar coses actuals, amb la trama de la obra, fent que els hi quedes un meravellós resultat.

Si pogués, la tornaria a anar a veure!

Anònim ha dit...

Salve!
Per començar, dir que l'entrada està ben aconseguida, estic d'acord amb tot el que hi ha redactat. Després, en opinió personal, dir que aquesta obra m'ha agradat i m'he divertit molt. També, comentar que l'obra la recomanaria a altra gent, ja que he passat una molt bona estona.
Finalment felicitar a la companyia El Aedo que l'ha sabut dur a terme i aplicar-hi fets actuals divertits.
Vale!

Anònim ha dit...

Salve!
M'ha encantat aquesta sortida ja que, tal hi com diu l'entrada, l'obra de teatre estava molt ben representada. En la meva opinió estava molt bé, ja que aconseguien explicar la cultura clàssica a través de una comèdia, cosa que enganxava molt al públic.
No només m'he divertit, sinó que també crec que he après moltes coses, i sens dubte repetiria!
Vale!

Anònim ha dit...

Salve!
Com ja hem dit a l'entrada amb l'Ainhoa, a les dues ens va agradar molt, vam riure un munt i va ser un gir molt atrevit a l'obra que els va quedar genial. Ho recomanaria a totes les escoles que estiguin estudiant la cultura clàssica. Espero que els hi vagi bé i es puguin fer més coses així, senzilles però divertides, perquè qui més qui menys pugui saber un mínim de cultura clàssica.

Vale!

Anònim ha dit...

Salve,
Com diuen l’Ainoha i la Sofia, ens ha encantat l’obra ja que barrejant coses de l’actualitat i bromes, jo esperava un guió més “clàssic” per dir-ho d’una manera.
He aprés bastant amb l’obra. Jo la recomano a totes les escoles que facin cultura clàssica.

Anònim ha dit...

M'ha agradat molt la obra, crec que la adaptació estava molt ben feta ja que al barrejar coses d'avui dia amb coses de fa tants anys han aconseguit arribar al públic, i es una cosa que crec que no es tan fàcil sobretot en adolescents. Jo recomanaría la obra ja que l'he trobat molt divertida! A sigut una de les millors obres que he vist amb l'escola.

Anònim ha dit...

Salve!
Primer, felicitar-vos per aquesta bona entrada. Seguidament, haig de dir que sembla molt interessant i divertit el teatre que vau anar a a veure; tant que fins hi tot m'han entrat ganes de veure-les. El fet de que introduïssin bromes i acudits sembla una idea molt original!