24 de setembre del 2016

Quae fabula est?


A quin mite fa referència aquest conjunt escultòric? On el podem visitar? Què hi diu a la inscripció epigràfica? Per què? Qui ens pot fer un recull d'imatges que tractin aquesta mateixa història per publicar una presentació ben atractiva?

Sapere audete!

30 comentaris:

Kènia ha dit...

Bonum diem tripulants!

Aquest conjunt escoltòric fa referència al "Rapte d'Europa". Breument: el mite narra com Europa, princesa de Fenícia i filla d'Agenor i Telefassa, collia flors a la platja de Sidó on regnava el seu pare. Zeus va veure a la jove i es va enamorar d'ella. El déu es va transformar en un brau blanc i es va acostar fins als peus d'Europa. La princesa, encuriosida, el va acariciar i va acabar seient-se sobre el brau. Aleshores, el brau va començar a còrrer direcció al mar. Finalment la va tornar a la platja, però en comptes de les costes fenícies, Zeus l'havia portat fins a Creta.
Aquest rapte D'Europa i la fugida cap a Creta va inspirar el nom del continent europeu.
Podria ser que aquesta escultura es trobés a Vilanova i la Geltrú??
I pel que fa a sapere audete, significa "atreveix-te a saber". Aquest frase es troba en una epístola d'Horaci adreçada a Lollius Maximus, on tracta de les estratègies que Ulisses va idear durant el reotrn a Troia per superar els diferents obstacles amb què es va trobar. La frase, doncs, es podria interpretar com "tingues el valor de fer servir les teves habilitats per pensar".
Penso que tots tenim alguna habilitat, hem de ser conscients d'ella (potser aquesta és la part més dificil) i saber-la fer servir a favor nostre, tal i com Ulisses ho va fer amb la seva astúcia, intel·ligència, estratègia...

Bona Mercè!

Anònim ha dit...

Salve!

La imatge està relacionada amb Pasífae i el mite del Minotaure:

Quan Minos reclamà el trò de Creta, va demanar als déus un senyal que l'avalés. Minos oferí un sacrifici a Posidó, demanant-li que fes aparèixes un toro del mar, i que el sacrificaria. Posidó accedí, però Minos no va complir el tracte. Com a càstig, Posidó va fer enfurir al brau, i va inspirar a Pasífae un amor irresistible per l'animal. Pasífae demanà consell a Dèdal, que li va construir una vedella per enganyar a l'animal. Però Pasífae es col·locà dins de la vedella, i es va produïr, l'acoblament monstruós. D'aquest acte, va néixer una criatura meitat home i meitat toro, anomenat Minotaure. Quan Minos va assabentar-se, va enfadar-se amb Dèdal i li va prohibir sortir de Creta, però aquest va escapar amb l'ajuda de Pasífae.

La escultura és una obra d'Òscar Estruga i Andreu, pintor i escultor català, i es troba a Vilanova i la Geltrú. L'obra té la següent inscripció: ''LA NOSTRA CIUTAT, BANYADA PER LA MATEIXA MAR QUE BANYA CRETA, ES RECONEIX EN LA CIVILITZACIÓ MEDITERRÀNIA.'' Possiblement fa referència a quant Teseu matà al Minotaure i va alliberar de la por a tots els pobles del Mediterrani.


Vale!

Anònim ha dit...

Salvete!

El conjunt escultòric fa referencia al mite de Pasifae, filla d’Hèlios i de Perseis; es va casar amb Minos.
Aquesta història comença quan Posidó envia al rei Minos un magnífic toro blanc per a que aquest el sacrifiqui en honor seu. L’animal és tan imponent que Minos es nega, així que Posidó, enfadat, fa que Pasífae s'enamori de l'animal.

Pasífae, cega de passió, demana a Dèdal, mestre i arquitecte de la cort de Minos, que li construeixi una estructura amb forma de vaca en què ficar-se per seduir el toro. Gràcies a aquest invent, Pasífae aconsegueix tenir relacions amb el toro de les quals neix el Minotaure, un monstre amb cap de toro i cos d'home. En néixer, Minos mana ordena a Dèdal que construeixi un laberint del qual sigui impossible sortir. I el que passa més endavant és una altra historia…

Aquesta gran escultura creat per Oscar Estruga, es por visitar a Vilanova i la Geltrú, específicament a les platges de Ribes Roges. En aquesta obra també es pot observar unes paraules que diuen “la nostra ciutat, banyada per la mateixa mar que banya Creta, es reconeix en la civilització mediterrània” perquè aquesta figura resta a la vora del mar, banyada per la mateixa mar que banya Creta, tal com diu la frase. Així és com Vilanova i la Geltrú reconeix en, la Pasífae, la unió dels pobles del mar Mediterrani i la civilització mediterrània.

Per últim, comentar que “sapere audete” es pot traduir com “atreveix-te a saber” o “tingues el valor d’utilitzar la teva propia raó” i té relació amb una carta en la qual tracta sobre els múltiples procediments que Ulisses va utilitzar en el seu retorn de Troia per superar les proves a què es va enfrontar.

Anònim ha dit...

Salvete omnes!
Aquesta escultura fa referència al mite de Pasífae, esposa de Minos, reina de Creta i filla d'Hèlios. Tot comença quan el déu Posidó envia al rei Minos un toro blanc per a que Minos el sacrifiqui en el seu honor. Minos s'hi nega i, per la qual cosa, Posidó s'enfada i fa que Pasífae s'enamori del toro. Pasífae demana a l'inventor Dèdal que li construeixi una estructura en forma de vaca on pogués posar-se, així aconseguint seduir al toro. El seu pla funciona i ella acaba tenint relacions amb el toro. D'aquesta unió neix el Minotaure, un monstre amb cap de toro i cos d'home. Quan neix, Minos encarrega a Dèdal la construcció d'un laberint per a la criatura, el qual li fos impossible per a sortir. Posteriorment Teseu aconsegueix matar al minotaure i sortir del laberint amb l'ajuda d'Ariadna.
La podem trobar a Vilanova i la Geltrú, a l'espigó de la platja de Ribes Roges, va ser creada per Òscar Estruga i està allà des de 1998. La inscripció epigràfica diu "La nostra ciutat, banyada per la mateixa mar que banya Creta, es reconeix en la civilització mediterrània". Porta aquesta inscripció perquè encara que Pasífae era la reina de Creta i l'escultura està situada a Vilanova, ambdós llocs comparteixen la Mar Mediterrània, i tenint aquesta representació de Pasífae a Vilanovaa és com tenir una part de Creta a Catalunya.
Sapere Aude és un llatinisme que significa "atreveix-te a saber" i prové d'un poema en llatí d'Horaci. En aquest cas la frase està en plural, tenint com a significat "atreviu-vos a saber".
Valete!


Anònim ha dit...

Salvete!
Aquesta ermosa escultura del artista Òscar Estruga, està situada a la localitat catalana de Vilanova i la Geltrú. Es tracta d’una gran peça de coure que representa un gegantí bou que alberga al seu interior una figura femenina nua.
L’escultura és una clara referència al mite de Pasifae. Pasifae, filla de Helios i Perseis, era esposa del rei Minos, rei de Creta. Aquest, va demanar a Posidó un toro per a fer-li un sacrifici en honor seu però, en admirar les qualitats del bell toro blanc, Minos va decidir quedar-se’l. Això va enfurismar al Déu, provocant que Pasifae s’enamorés perdudament del toro.
Dèdal, mestre i arquitecte de la cort de Minos, va construir una vaca artificial perquè Pasífae pogués fer l'amor amb el toro. D'aquesta estranya unió va néixer el Minotaure, un monstruós i sanguinari animal amb cos humà i cap de toro.

Anònim ha dit...

salve!
Quin mite hi fa referència?
És el mite de Pasífae (reina de Creta i dona de Minos). Diu així aquest mite:
Posidó, déu del mar, va enviar un toro blanc al rei Minos de Creta perquè el sacrifiqués en el seu honor. El rei Minos no ho va fer, ja que estaba en contra del maltractament animalista, provocant la ira de Posidó. El déu es va venjar fent que la dona del rei, Pasífae, s'enamorés bojament d'un toro blanc. Sota les ordres de la reina, Dèdal va fer una vaca de fusta, on Pasífae es va amagar. Així, Pasífae, va poder consumar el seu amor amb el toro blanc. De la seva unió va néixer el minotaure (cap de toro i cos d'humà). La mort del minotaure, gràcies a l'atenès Teseu, va alliberar de la por a tots els pobles del mediterrani.
On és troba?
A Catalunya, a Vilanova i la Geltru, a la platja Ribes Roges.
Què hi diu a la inscripció epigràfica? Per què?
PASÍFAE, FILLA DEL SOL, VA SOFRIR UNA BOJA PASSIÓ PEL BOU MÉS BLANC DEL RAMAT PEL SEU ESPOS MINOS. REI DE CRETA.
Aquesta descripció està relacionada amb el mite de Pasífae. En què Pasífae va sofrir una venjança de Posidó, enamoren-se del mateix bou que es va negar Minos a sacrificar. En l'escultura podem observar el bou i Pasifae dintre de la seva panxa.
Què significa Sapere audete ?
El consell d´Horaci gosa saber, o gosa pensar i decidir per tu mateix, va ser segles més tard lema de la I·lustració europea com a reacció enfront del domini del dogma religiós. Avui és valid enfront de l’allau en què ens ofeguen mitjans de comunicación, propagandes de tota mena, internet i telefonies mòbils.

Bernat Pareja Sabaté ha dit...

Salve tripulants !

L'escultura representa el mite del naixement del minotaure.
Segons l'antiga mitlogia grega Posidó vaenviar un toro blanc a Midos, rei de Creta perquè el sacrifiqués en el seu honor. El rei Minos no ho va fer i va provocar la ira de Posidó. Posidó va decidir venjar-se i va fer que la seva dona , Pasífae , s'enamorés bojament d'aquell toro blanc. Pasífea va demanar a Dédal, l'enginyer de l'època , que fabriqués una vaca de fusta. Pasífea es va posar a dins i va fer l'amor amb el toro. D'aquesta unió sorgí el minotaure.

L'escultura, anomenada Pasífea es troba a Vilanova i la Geltrú. A la inscripció hi diu : "La nostra ciutat, banyada per la mateixa mar que banya Creta, es reconeix en la civilització Mediterrània". Amb aquesta inscipció es vol dir que el poble també forma part de la cultura Mediterrània

Vale

Unknown ha dit...

Aquesta estàtua està relacionada amb la historia de Pasíafe, una heroïna, filla d’Hèlios i de Perseis. Es va casar amb Minos, rei de Creta. La llegenda més coneguda de Pasífae tracta del seu amor amb un brau. Tot va començar quan Minos va reclamar el tron de Creta i va demanar als Déus una senyal que l’avalés. Va demanar a Posidó que fes sortir un toro del mar i a canvi ell prometia que sacrificaria a l’animal, Posidó va accedir però Minos no va matar al toro. Com a càstig, Posidó va fer enfurir al brau i després va fer que Pasífae sentís un amor immens pel toro.

Pesíafe no sabia com satisfer el seu amor i li va demanar ajuda a Dèdal. Aquest li va construir una vedella perfecta i així va enganyar al toro. Ella es va col•locar dins la vedella i es va originar el canvi monstruós. D’aquest enamorament va néixer l’ésser mig toro i mig home, el Minotaure.

Actualment es situa a la platja d’Adarró a Vilanova i la Geltrú. En la inscripció diu: La nostra ciutat banyada per la mateixa mar que banya Creta es reconeix en la civilització mediterrània. Amb aquesta inscripció ens volen fer sentir el que ells van veure quan va aparèixer el Minotaure i el terror que sentien perquè els pogués fer algun mal.

Sapete aude és una locució llatina que significa: atreveix-te a saber. Prové del poeta llatí Horaci, va escriure aquest conjunt del paraules en un text dedicat al seu amic Lollius Maximus, la carta tracta sobre les estratègies d’Ulisses per arribar a Troia.

Anònim ha dit...

Salvete!
Aquesta escultura fa referència al mite de Pasífae. Tot comença quan Minos va demanar als déus una senyal que l’avalés, així que va oferir un sacrifici a Posidó. El déu va fer sortir un toro del mar però a canvi va dir que Minos l’havia de sacrificar. Aquest brau era tant bell que Minos no ho va poder fer, així que Posidó es va enfurismar . Però el càstig no arribava fins aquí, ja que va fer que que la seva dona tingués un amor irresistible per aquest toro. Com que ella no sabia com satisfer el seu desig, va demanar a Dèdal que l’ajudés. Ell va construir una vedella que semblava un animal de veritat, i Pasífae es va posar dins. Així va poder enganyar al toro i va néixer Minos.
Aquesta escultura es pot visitar a la platja de Ribes Roges, situada a Vilanova i la Geltrú. Es pot llegir el següent en la inscripció:’’ La nostra ciutat, banyada per el mar que banya Creta, es reconeix en la civilització mediterrània.’’ Això ho posa perquè els de Creta van venir i es van agermanar.
He buscat i he trobat que Sapere Audete es pot traduir com atreveix-te a aprendre o tingues el valor d’utilitzar la teva pròpia raó. Bàsicament ens diu que ens hem t’atrevir a aprendre per el nostre compte i fer el que pensem.

Maria Zarzoso ha dit...

Salvete!

Aquesta escultura fa referència al mite grec de Pasífae i el bou.
La llegenda narra la història de Pasífae, filla del déu Helios y la ninfa Perseis, la qual es va casar amb Minos, el rey de Creta. Tot i les diverses aventures amoroses del rei, el matrimoni va tenir 4 fills. Quan finalement Minos va ascendir al tro de Creta, Poseidó va oferir-li el sacrifici d'un bou per celebrar la gran notícia. En contemplar la gran bellesa de l'animal, el monarca no va ser capaç de matar-lo, i Posseidó es va enfadar molt. Com a càstig ,el déu va imposar a la reina Pasífae un desitg sexual irrepimible cap al bou. Ella, desesperada, va demanar ajut a Dèdal, un famós arquitecte de la cort. Aquest va construïr una gran figura de fusta imitant la forma d'una vaca on la reina s'amagava. D'aquesta manera, va aconseguir cridar l'atenció de la bèstia que finalment va fecundar a la reina. D'aquesta unió va sorgir el famós Minotaure, una criatura mig vaca mig humana. Minos, al descobir aquesta tràgica notícia, va castigar a la seva dona enviant al Minotaure a un laberint del que mai poguès escapar.

Aquest conjunt escultòric es troba en la localitat catalana de Vilanova i la Geltrú exactament a la platja de Ribes Rojes. Va ser construïda per l'escultor català Òscar Estruga. Està feta de cobre i el seu pes sobrepassa les tres tones.

A la base que subjecta la figura es pot llegir la següent inscripció: "La nostra ciutat banyada per la mateixa mar que banya Creta, es reconeix en la civiltzació mediterrània".
Aquesta frase ens dona a entendre que la platja de Ribes Baixes i l'illa de Creta, situada a Grècia, tenen trets en comú. Comparteixen el mateix mar i formen part de la mateixa civilització.

Jo ja m'he atrevit a pensar!

Anònim ha dit...

Bon dia, he estat investigant una mica sobre aquesta escultura i he descobert coses molt interesants!!
Aquesta estructura , feta per Oscar Estruga i la qual podem trobar a Vilanova i la Geltrú s’anomena Pasífae i fa referència a aquest mateix mite.
El mite tracta de Pasífae, dona del rei Minos de Creta, la qual s’enamora d’un toro blanc. Posidó , déu del mar, va enviar un toro blanc al rei Minos de Creta perquè el sacrifiqués en el seu honor. El rei Minos no ho va fer, provocant la ira de Posidó. El déu es va venjar fent que la dona del rei, Pasífae, s’enamorés bojament d’aquell toro blanc.
Sota les ordres de la reina, Dèdal -que era l’enginyer de l'època- va fer una vaca de fusta, on Pasífae es va amagar. Així, Pasífae, va poder consumar el seu amor amb el toro blanc. De la seva unió va néixer el minotaure.
La mort del minotaure, gràcies a l'atenès Teseu, va alliberar de la por a tots els pobles del mediterrani.
A la inscripció epigràfica, on es resumeix el mite de Pasífae, diu (per una banda): La nostra ciutat, banyada per la mateixa mar que banya Creta. Es reconeix en la civilització mediterrània. (I, per una altra banda): Pasífae, filla del sol, va sofrir una boja passió pel bou més blanc del ramat del seu espòs Minos, Rei de Creta.

Anònim ha dit...

A la platja de Ribes Roges a l'Espigó, es troba situada la obra del vilanoví Oscar Estruga, la qual pesa a prop de tres mil quilos i està feta de bronze.
Posidó, déu del mar, envia un toro blanc al rei Minos de Creta perquè el sacrifiqués en el seu honor. El rei Minos no ho va fer i això va desencadenar la ira de Posidó. El déu per venjar-se, va fer que la dona de Minos, Pasífae, s'enamorés bojament d'aquell toro blanc. Sota les ordres de la reina, l'enginyer Dèdal construeix una vaca de fusta perquè la reina s'hi pugui amagar a dins i així pugui estar amb el toro blanc. Així, Pasífae va poder consumar el seu amor amb el toro, i de la seva unió va néixer el minotaure.

Anònim ha dit...

Escultura és d’Òscar Estruga, feta amb amb coure. El mite comença quan Posidó va enviar un toro blanc al rei Minos de Creta perquè el sacrifiqués en el seu honor. Minos no ho va fer, provocant la ira del rei del mar Posidó. El déu es va venjar fent que la dona del rei, Pasífae, s’enamorés boja i perdudament d’aquell toro blanc. Sota les ordres de la reina, Dèdal va fer una vaca de fusta, on Pasífae es va amagar. Per tal de que ella pogués consumar el seu amor amb el toro blanc i d’aquest amor va néixer el minotaure. Aquesta escultura es pot trobar a Vilanova i la Geltrú, on a la escultura hi ha escrit: Pasífae , filla del sol, va sofrir una boja passió pel toro més blanc del remat del seu espòs Minos, rei de Creta. Clarament aquesta inscripció fa referencia a quan Posidó va fer que la reina s’enamorés perduda del toro blanc.

Anònim ha dit...

Posidó, Déu del mar, va enviar un toro blanc al rei Minos de Creta perquè el sacrifiqués en el seu honor. El rei Minos no ho va fer, provocant la ira de Posidó. El Déu es va venjar fent que la dona del rei, Pasífae, s’enamorés bojament d’aquell toro blanc. Sota les ordres de la reina, Dèdal -que era l’enginyer de l’època- va fer una vaca de fusta, on Pasífae s’hi va amagar. Així, Pasífae, va poder consumar el seu amor amb el toro blanc.
De la seva unió va néixer el Minotaure, era un monstre amb cos d'home i cap de bou. El seu nom significa "Brau de Minos”. Va ser tancat en un laberint dissenyat per Dèdal, fet expressament per retenir-lo, situat probablement a la ciutat de Cnossos, a l'illa de Creta. Durant molts anys, homes i dones van ser duts al laberint com a sacrifici per ser l'aliment de la bèstia fins que la vida d'aquesta va acabar a mans de l'heroi Teseu, això va alliberar de la por a tots els pobles del mediterrani.
L’escultura de bronze situada a l’espigó de la platja de Ribes Roges (Vilanova i la Geltrú), realitzada per Òscar Estruga el 1991 i col·locada el 1993 damunt una plataforma de formigó en la qual hi ha gravada la següent llegenda: “Pasífae, filla del Sol, va sofrir una boja passió pel bou més blanc del ramat del seu espòs Minos, rei de Creta”.

Anònim ha dit...

MITE DE PASÍFAE I EL TORO

El mite explica que Pasífae, era una donzella casada amb el rei de Creta,
(concebut a la mateixa illa per Europa i Zeus, durant el mite del ‘’rapte
d’Europa’’). Compartien quatre fills, Androgeo, Glauco, Ariadna i Fedra. Tot i
així el que no compartien era fidelitat, ja que Minos tenia certes aventures
amoroses, cosa que provocava la ira de Pasífae, dona amb especialitat sobre
la bruixeria.

Quan Minos va començar a ser rei, va demanar un sacrifici a Posidó, suplicant
que li enviés un toro com a víctima. Així va ser com el déu dels oceans li va
concedir. Un cop Minos estava preparat per sacrificar-lo, es va veure sorprès
per la força de l’animal, així doncs el rei va tornar a demanar a Posidó que li
canviés. Aquest fet no el va rebre alegrement Posidó, ja que ho va entendre
com una ofensa, de tal manera que enfadat, va decidir inspirar ira en l’animal i
a causa d’això es va posar a donar voltes per la illa destrossant tot el que se li
creuava. El déu dels oceans no només va fer enfadar al toro, sinó que va
fondre en el cos de la seva dona, Pasífae, una passió per aquell animal, cosa
que va fer que la noia el seguís per la illa.
Va ser doncs quan un membre de la cort reial, Dèdal, va construir un toro de
fusta, dissimulat amb pell de vaca, i en posar la reina a l’interior, va aconseguir
que la noia Pasífae ja no seguís el toro real. D’aquesta unió en va sortir l’ésser
conegut com minotaure.

La transcripció diu: ‘’La nostra ciutat, banyada per la mateixa mar que banya
Creta, es reconeix en la civilització Mediterrània’’
Probablement l’autor de la obra vol donar a entendre que la nostra civilització,
tot i estar a quilometres de distància respecte la illa d’origen d’aquest mite,
tenim una manera de fer i de ser que es semblant a la de la gent que hi ha a
l’altre banda del mar, al cap i a la fi, moltes coses que tenim, començant per la
llengua, és gràcies a ells. Per això rep molta importància el terme de civilització
Mediterrània.

Aquesta escultura la trobem a la platja de ribes roges de Vilanova i la Geltrú. És
una obra de l’escultor Oscar Estruga.

Anònim ha dit...

Hola!
Es el mito de Pasífae, y está ubicado en la localidad catalana de Vilanova i la Geltrú, concretamente en el espigón central de la playa de Ribes Roges. La inscripción de la base reza (en catalán): “Nuestra ciudad bañada por el mismo mar que baña Creta se reconoce en la civilización mediterránea”.

La leyenda cuenta que Pasifae que estaba casada con Minos, el rey de Creta; era muy hábil en las artes de hechicería y sabia preparar brebajes que resultaban mortales. A causa de estos brebajes las amantes de su marido siempre terminaban con un desgraciado final. Cuando Minos ascendió al trono de Creta, suplicó a Poseidón para que le enviase un toro para poder ofrecerlo como sacrificio.
Poseidón le envió un toro majestuoso y bello, y al ver Minos a este toro decidió quedarse con él y ofrecer otro toro como sacrificio. Poseidón al ver esto se llenó de ira e hizo que el toro arrasara con todo lo que estaba en su camino, y no solo esto, sino que también hizo que Pasífae se apasionara por el toro.
Dado esto Pasífae pidió que le hicieran un traje de vaca para así poder fecundar con el toro. De esta unión nació un extraño ser que tenía cuerpo de hombre y cabeza de toro: el famoso Minotauro.

Anònim ha dit...

Salvete Navegants!

Aquest conjunt escultòric fa referència al mite de Pastífae i el bou blanc. En aquest s’explica que Pastífae estava casada amb Minos, rei de Creta, però aquest tenia moltes amants i Pastífae, que era molt bona en les arts dels encanteris, no permetia que cap de les amats de Minos tingues un nen, ja que quan naixen sortien vibres o escorpins, i totes tenien un desgraciat final. Minos va voler fer un sacrifici a Posidó, que li va suplicar al déu que li envies un bou per poguer-lo fer. Posidó li va enviar el bou, però Minos no el va poguer matar per la seva bellesa. Posidó ofès va fer que l’animal escapes de les seves atadures i que anés per tota la illa destrossant tot al seu pas. però no va ser l’unic que va fer, també va fer que Pastífae tingues una gran passió pel bou, i l’anava perseguint pels caps de Creta. Un dia Dédal, un servent va pensar que podia fer perquè la reina veies els seus somnis complerts, i va construir una estructura de fusta amb forma de vaca, que va cobrir amb la pell d’una vaca autentica i amb la reina a l’interior. I així el bou es va fixar i va anar cap allà on no va trigar gaire en fecundar a la reina, i d’on va néixer un estrany ésser amb cos de humà i cap de bou. Al que van nombrar Minotaure. El podem visitar en Vilanova i la Geltrú. La inscripció epigràfica diu: Pasífae, filla del sol, va sofrir una boja passió pel bou més blanc del ramat del seu espòs Minos, rei de Creta.
Perquè per culpa de Posidó es va enamorar del majestuós bou que ell mateix va fer sortir del mar, perquè així Minos podria fer el sacrifici que en volia fer en el seu nom, i al no fer-lo va fer que la seva dona s’enamores del bou.

Audete!

Anònim ha dit...

Salve!

Aquesta escultura de Òscar Estruga tracta sobre les escenes de la mitologia mediterrània i antiguitat clàssica grega. Fa referència al mite Pasífae. Es pot visitar a la platja de Ribes Roges de Vilanova i la Geltrú. La inscripció diu: La nostra ciutat banyada per la mateixa mar que banya Creta.
Es reconeix en la civilització mediterrània.
Perquè es diu que Poseidó li va reglar un toro blanc a Minos perquè li va demanar per fer un sacrifici però se'l van quedar al veure que tenía molta belleza. Aleshores Minos li va entregar un altre toro a Poseidó i es va enfadar molt i va fer que Pasífae s'enamores del toro i que l'animal s'escapes. Aleshores, Dèdal va construir una estructura de fusta d'una vaca, amb pell de vaca autentica i va col·locar a la reina a l'interior. Va aconseguir l'atenció del toro i va fecundar a Pasífae. D'aquí, va néixer el Minotaure.

Anònim ha dit...

Salve, la traducció de la frase:
Sapere Audete, és, Atreveix-te a pensar.

Anònim ha dit...

Salve!

Aquesta escultura la podem trobar representada a Vilanova i la Geltrú. Representa el mite del minotaure: Aquest mite parla sobre Posidó, Pasífae i el Rei Minos de Creta.

Posidó va enviar un toro blanc al rei Minos de Creta perquè el sacrifiqués en el seu honor.
El rei Minos no ho va fer, i això va fer que Posidó s’enfades. El déu es va venjar fent que la dona del rei, Pasífae, s’enamorés d’aquell toro blanc.
La reina va demanar a Dèdal (que era l’enginyer de l'època)que li fes una vaca de fusta perquè ella s’hi amagues. I així ho va fer.
D’aquesta manera Pasífae, va poder consumar el seu amor amb el toro blanc. I De la seva unió va néixer el minotaure. La mort del minotaure, gràcies a l'atenès Teseu, va alliberar de la por a tots els pobles del mediterrani.

En la inscripció epigràfica de sota l’escultura hi posa:
“La nostra ciutat, banyada per la mateixa mar que banya Creta es reconeix en la civilització mediterrània.”
Jo penso que el que es vol entendre en aquesta inscripció es que aquesta ciutat de Catalunya (Vilanova i la Geltrú) també te en comú una petita part de Grècia perquè també esta rodejada de la mar mediterrània.


Anònim ha dit...

Aquest conjunt escultòric fa referencia al mite del minotaure.
Pasifae, filla d’Hèlios i de la oceànide Perseis, es va casar amb Minos, rei de Creta i li va donar molts fills abans de enamorar-se del toro blanc que Posidó li va regalar al rei per fer un sacrifici en el seu honor. L rei li va agafar molta estima que va preferir quedar-se amb el toro, el que el déu va considerar afrontar i provocar que Pasifae s’enamorés de l’animal. Dédalo, mestre i arquitecte de la cort de Minos, li va construir una vaca artificial Per a que Pasifae pugues fer l’amor amb el toro. D’aquesta estranya unió va néixer el Minotaure, un monstre i sanguinari animal amb cos d’humà i cap de toro. Minos es va avergonyir de la seva existència i va ordenar a Dédalo que crees un laberint per tancar a la criatura.
Aquesta escultura la podem trobar per visitar-la en la platja de Ribes Roges, Vilanova i la Geltrú.
En la inscripció epigràfica hi diu: “La nostra ciutat banyada per la mateixa mar que banya Creta. Es reconeix en al civilització mediterrània”

Anònim ha dit...

Salvete! Aquesta és la petita recerca que he fet sobre l'entrada:

Aquest conjunt escultòric fa referencia al mite de Pasífae. Aquest mite explica que Pasífae, dona del rei de Creta, Minos, amb qui van tenir a Androgeo, Glauco, Ariadna i Fedra. El rei tenia moltes aventures i la seva dona es va posar molt gelosa, però ella sabia fer beuratges amb els que feia que Minos no pogués tenir fills amb les dones amb les que l’enganyava. Si les fecundava, aquestes només podien tenir escurçons, escorpins i serps, així que tenien un final nefast. Quan Minos va ascendir al tro, va demanar al déu Posidó que li enviés un toro com a sacrifici perquè ell el matés i després li tornés. Posidó va considerar la seva suplica i va treure del mar un magnífic toro blanc, que alguns diuen que era el pare de Minos, i li va enviar perquè el sacrifiqués. Quan el toro va ser presentat davant el rei, Minos va veure que tenia una força, bellesa i majestuositat tant enormes, va decidir que se’l volia quedar i per tant, va sacrificar un toro del seu ramat i li va entregar a Posidó per veure si aquest no se n’adonava. Però Posidó no va ser enganyat, però es va enfadar tant que va decidir venjar-se. Com a càstig, va infondre al toro blanc una ira que feia que el toro rondés per Creta destrossant tot el que trobava al seu pas. Tot i això, la venjança no havia acabat encara, Posidó va fer que el toro s’enamorés bojament de Pasífae, com que ella estava consumida pel desig va començar a seguir al toro. Quan Dèdal va veure la reina, va decidir fer reals els seus desitjos i va construir una figura feta de fusta i coberta amb pell de vaca vertadera, llavors va posar a Pasífae dins de la figura. El toro es va sentir atret així que ho va veure, i llavors va fecundar a Pasífae. D’aquesta unió en va sortir el Minotaure.

Aquesta escultura la podem veure a la platja de Vilanova i la Geltrú. A la inscripció epigràfica posa: “La nostra ciutat, banyada per la mateixa mar que banya Creta, es reconeix en la civilització Mediterrània”. Jo crec que posa això perquè aquesta història, va tenir lloc a Creta i tot i això, l’escultura la tenim a Barcelona, així que és reconeguda per la civilització Mediterrània ja que com diu la frase, la nostra ciutat, que és Barcelona, està banyada pel mateix mar (Mediterrani) que Creta, així que d’alguna manera estem connectats.

L’expressió llatina sapere aude vol dir “atreveix-te a saber” o bé “tingues el valor d'utilitzar la teva pròpia raó”. Jo crec que és una frase que inspira molt ja que et venen ganes d’investigar i descobrir més coses pel fet de tenir més coneixements, més cultura i saber, també per satisfer la nostra curiositat.

Valete tripulants!

Anònim ha dit...

Vale! Aquí les meves respostes a les preguntes:

A quin mite fa referència aquest conjunt escultòric?

Per comença, està dedicada a la deesa Pasifae (Heroïna de la mitologia grega). Aquesta deesa té un dels mites més coneguts:
Posidó (Déu del mar) va enviar un toro blanc al rei Minos (Marit de Pasifae) perquè el matés en honor seu. Tot hi així el Rei Minos no ho va fer, i va provocar que Posidó s’enfadés amb ell. Doncs Posidó és va venjar fent que Pasífae s’enamorés bojament d’aquell toro blanc. De la unió de Pasífae i el toro, en va sortir el famós “minotaure”, una personatje que tenia cos de home i cap de Toro.

On el podem visitar?

Aquesta escultura la podem trobar a Vilanova i la Geltrú, és a dir, al Garraf. És coneguda arreu del món, però nosaltres tenim la sort de tenir-la aquí, Catalunya. Va ser feta per Òscar Estruga. Amb més detall, podem dir que la trobem a la platja.

Què hi diu a la inscripció epigràfica? Perquè?

Hi diu: “Pasifae, filla del sol, va sufrir una boja passió pel bou més blanc del ramat del seu espòs Minos, rei de Creta”.
Aquesta inscripció el que fa és explica breument el mite de de Pasifae.

Anònim ha dit...

Bonum diem! Per conéixer una mica el respecte d'aquesta escultura, hem de saber...

Aquesta escultura la podem trobar a Vilanova, concretament a l'espigó central de la platja de Ribes Roges. Allà podem trobar aquesta escultura de coure que arriba a pesar tres tones. Es tracta d'una obra de l'escultor local Òscar Estruga, convertida ja en símbol de la ciutat, i que representa un gegantí bou que alberga en el seu interior una bella figura femenina nua.

En la inscripció epigràfica diu: Pasífae, filla del Sol, va sofrir una boja passió pel bou més blanc del ramat del seu espòs Minos, rei de Creta.

Aquesta escultura està relacionada amb el mite Pasífae i el bou:

Hi han diferents mites, però el més famós explica que, Pasífae, filla d'Helios i de l'oceánide Perseis, es va casar amb Minos, rei de Creta i li va donar molts fills abans d'enamorar-se del bou blanc que Posidó li havia regalat al rei per fer un sacrifici en honor seu. El rei li va prendre tant afecte per la seva força i majestuositat, que va preferir quedar-se'l, el que el déu va considerar una ofensa i va provocar que Pasífae s'enamorés de l'animal.

Pasífae li va confiar el seu amor pel bou a Dèdal, mestre i arquitecte de la cort de Minos i ell va construir una vaca artificial que va cobrir de cuir per a que Pasífae pogués tenit relacions sexuals amb el bou. D'aquesta estranya unió va néixer el Minotaure, un monstruós i sanguinari animal amb cos humà i cap de bou. Minos es va avergonyir fins a tal extrem de la seva existència que va ordenar a Dèdal que construís un recinte, el Laberint, per tancar la criatura.

S'interpreta també aquesta llegenda com un antic símbol de les relacions entre el Sol i la Lluna. Pasífae representaria la becerra lunar apassionada per les cremors del sol-toro.
entre el Sol i la Lluna. Pasífae representaria la becerra lunar apassionada per les cremors del sol-toro.

Sapere audete! És a dir, atreveix-te a pensar!

Anònim ha dit...

Salvete tripulants! Aquí teniu la informació sobre l'escultura de Pasífae.

Oscar Estruga i Andreu va se l’autor d’aquesta obra anomenada Pasífae. Oscar va néixer a Vilanova i la Geltrú el 1933, és un pintor i escultor català. També es dedica al dibuix, al gravat i a la ceràmica. Aquesta a escultura la podem trobar a Vilanova i la Geltú, el mateix lloc on va néixer l’autor.
En la inscripció epigràfica d’aquesta escultura, hi trobem escrit el següent:
“Pasífae, filla de Sol, va sofrir una boja passió pel bou més blanc del ramat del seu espòs Minos, rei de Creta.” Aqjuestes paraules són una petita descripció de l’obre i del mite.
L’escultura està dedicada a Pesífae una heroïna, filla d'Hèlios i de Perseis. Els seus germans són Eetes, rei de la Còlquida i la maga Circe. Es va casar amb Minos, rei de Creta, i va ser mare de quasi tots els seus fills. L’escultura del bou fa referència al mite de Pasífae, que és el seguent:
Pasifae, filla d'Helios i de l'oceánide Perseis, es va casar amb Minos, rei de Creta i li va donar molts fills abans d'enamorar del toro blanc que Posidó li havia regalat al rei per fer un sacrifici en honor seu. El rei li va prendre tant afecte que va preferir quedar-se'l, el que el déu va considerar una ofensa i va provocar que Pasífae s'enamorés de l'animal.
Dèdal, mestre i arquitecte de la cort de Minos, va construir una vaca artificial perquè Pasífae pogués fer l'amor amb el toro. D'aquesta estranya unió va néixer el Minotaure, un monstruós i sanguinari animal amb cos humà i cap de toro. Minos es va avergonyir fins a tal extrem de la seva existència que va ordenar a Dèdal que construís un recinte, el Laberint, per tancar la criatura.
Respecte a expressió sapere audete vol dir atreveix-te a saber, va ser una de les expressions dels il·lustrats tot i que no van ser els els que la van inventar.

Anònim ha dit...

Salvete!

Aquest conjunt escultòric tan bonic fa referència al mite de Pasífae, filla de Hèlios, esposa de Minos i també reina de Creta. El mite compte que Pasífae estava casada amb Minos, rei de Creta. El problema eren les seguides aventures del rei, aventures que despertaven la gelosia de Pasífae. Ella tenia una gran habilitat en les arts d’encantament, bruixeria i astrologia. Llavors a causa de preparats tòxics que li feia a Minos, ell no podia tenir fills amb les seves amants, ja que solament engendrava escurçons, escorpins i serps. Tots el fills que havia engendrat amb amants havien tingut un final terrible. Quan Minos va ascendir al tro de Creta va voler oferir-ho amb un sacrifici a Posidó, acte seguit aquest va fer sorgir de les aigües del Mediterrani i li va enviar un magnífic toro blanc per a que el sacrifiqués en el seu honor. Però Minos impressionat per la força, majestuositat i bellesa de l’animal imponent va decidir no fer-ho. Posidó molt enfadat per això que considerava una ofensa molt gran, va fer que Pasífae s’enamorés del toro. Tant que consumida pel desig, perseguia al toro pels camps de Creta. Fins un moment en que Pasífae demana a Dèdal que li construeixi una estructura amb forma de vaca i a més, que la revesteixi amb una pell de vaca autèntica, per així poder-se ficar dins d’aquest invent i seduir al toro. I va donar resultat, ja que va atreure l’atenció del toro i seguidament va aconseguir tenir relacions amb ell. Finalment, d’aquest unió va néixer un ésser estrany, que tenia cos de home i cap de toro, aquest ésser és el famós Minotaure.

La figura escultòrica de Pasífae la podem visitar a Vilanova i la Geltrú (província de Barcelona, Catalunya). Exactament es troba a l’espigó de la platja de Ribes Roges. En aquesta escultura si algun dia anem a visitar-la podrem observar que té dues inscripcions epigràfiques. Una on diu: “Pasífae, filla del Sol, va sofrir una boja passió pel bou més blanc del ramat del seu espòs Minos, rei de Creta.”, i l’altre on diu: “La nostra ciutat, banyada per la mateixa mar que banya Creta, es reconeix en la civilització mediterrània.” En la darrera inscripció, crec que diu això ja que en el mite s’explica que Posidó va fer sortir de les aigües mediterrànies, les mateixes aigües que banyen les costes de Creta, a aquest toro blanc diví. Penso que això és una clara referència de perquè es va instal•lar en aquest lloc aquesta escultura, un lloc banyat per la mateixa mar, origen d’aquest mite.

Valete!

Anònim ha dit...

Pd: En relació a la pregunta que ens vas fer a classe magister, l'expressió llatina "sapere aude" vol dir "atraveix-te a saber", però en aquest cas "atreviu-vos a saber", gran expressió, gran llatinisme! Que macos són tots!

Anònim ha dit...

-Fa referència al mite de Pasífae.
-Aquesta estàtua la podem trobar a Vilanova i la Geltrú.
“Pasífae, filla del Sol, va sofrir una boja passió pel bou més blanc del ramat del seu espòs Minos, rei de Creta.” La inscripció té a veure amb el mite al que, ja hem dit, fa referència la estàtua. En el mite, Posidó envia un toro blanc, a Minos, el rei de Creta, perquè el sacrifiqui. Quan Minos no ho fa, Posidó fa que la dona del rei s’enamori bojament del toro com a càstig. Pasífae, la dona del rei, s’amaga dins d’una vaca de fusta per poder consumar el seu amor amb el toro. I llavors tenen a un fill que serà el Minotaure.

Anònim ha dit...

PASÍFAE (Πασιφάη)
Aquesta escultura la trobem a Vilanova i la Geltrú, a la platja de Ribes Roges. És una escultura que fa referència a el mite de Pasífae.
Explica la historia que Pasífae , estava casada amb Minos (Μίνως), que era un llegendari rei de Creta. Pasífae , va concebi molts fills de Minos abans d’enamorar-se del toro blanc que Poseido (déu dels oceans) li va regalar a Minos i amb el qual Pasífae va tenir un fill, el Minotaure.
A la inscripció epigràfica ens explica molt resumidament la historia mitològica de Pasífae i podem veure escrit “La nostre ciutat la nostra ciutat banyada per la mateixa mar que banya Creta es reconeix en la civilització mediterrània” i a l’altre banda i posa “Pasífae filla del sol, va sofrir una boja passió pel bou més blanc del ramat del seu espòs Minos, rei de Creta”.

Anònim ha dit...

Salvete omnes!

Aquesta escultura representa el mite del naixement del minotaure relacionada directament amb l’historia de Pasiafe.

El mite ens explica el següent: Pasiafe estava casada amb Minos, rei de Creta. Posidó va enviar a la terra un brau blanc perquè Minos el sacrifiques en l’honor de Posidó, però el rei es va negar provocant així la ira de Posidó, aquest com a venjant-se va fer que Pasiafe s’enamores del brau blanc. Pasiafe va demanar a Dédal (enginyer) que fabriqués per ella una vaca de fusta perfecta. Un cop construïda, Pasiafe es va ficar dins i així va enganyar el toro per fer l’amor amb ella. D’aqui va néixer un ésser mig toro i mig home conegut com a Minotaure.

Aquesta escultura la podem trobar a Vilanova i la Geltrú i la seva inscripció diu “La nostra ciutat, banyada per el mar que banya Creta, es reconeix en la civilització mediterrània” això ho posa perquè els habitants de Creta van venir i es van agermanar.

Sapere Audete significa “atreveix-te a saber”.