18 d’abril del 2015

Chronica Baetulonensis

[reportatge fotogràfic a càrrec de Txell Bou]

El dia 24 de març vam marxar tots els companys d’humanitats de segon de batxillerat a Badalona per retrobar-nos de nou amb la ciutat romana que amaga sota terra, Baetulo.

Molts dels alumnes que anàvem el museu ja l’havíem vist durant la Magna Celebratio dels darrers dos cursos, però aquesta vegada la visita seria diferent; entendríem quines eren les zones importants de la ciutat i a poc a poc la podríem reconstruir a partir de les seves restes.

A l’interior del Museu tot era més fosc i el silenci envaïa l’espai; era difícil d’imaginar-se que hi hagués viscut gent allà, malgrat les veus d’ultratomba que anàvem sentint durant el recorregut de l’espai museïtzat!

La nostra guia, l’Esther Gurri, va començar per explicar-nos què eren aquelles construccions mig derruïdes pel pas del temps i semblava que tot tornava a cobrar vida poc a poc. Vam iniciar la visita a les termes de Baetulo, que ens va explicar molt detalladament i que conservaven el conjunt d’estances: la palaestra, l’apodyterium, el frigidarium, el tepidarium o el caldarium.

Després, seguint el clavegueram del decumanus màxim, vam passar a prop del fòrum, on hi havia la zona comercial i hi venien tot tipus de productes, com menjar o perfums i joies.
Caminant per la passarel·la central vam arribar a l’encreuament entre el Cardo i el Decumanus Maximi, les dues vies principals de qualsevol ciutat romana. Aquella zona tenia proximitat amb el fòrum i es veien restes d’edificis d’època tardana.

A continuació vam sortir fora del Museu per endinsar-nos en el meravellós jardí de la domus de Quint Licini, on s’hi conserven encara les restes (molt ben museïtzades, per cert!) de la piscina d’una casa construïda a finals del segle I dC. Una projecció audiovisual al voltant de la sala i els sons de veus que se sentien ens ajudaven a entendre com eren aquests espais temps enrere i la casa que l’envoltava. 

Per acabar la visita, vam caminar xino-xano fins la Casa dels Dofins que cap de nosaltres encara no havia vist mai. Era una domus de finals del segle I aC, un xic més allunyada del museu i dels jardins. Es conserven moltes de les estances que envolten l’atri i són fàcilment identificables gràcies a l’ambientació amb so i mobiliari; hi ha dos triclinis, un d’estiu i un d’hivern; el peristil i una zona destinada a la producció de vi, entre d’altres.

En acabar la visita tots vam tornar cap a casa, amb ganes de saber més i esperant tornar de nou en motiu de la Magna Celebratio d’enguany; això sí, el museu el veuríem d’una altra manera, amb uns altres ulls. També clàssics.

Mariona Ferrer




5 comentaris:

Unknown ha dit...

A mi personalment em va agradar aquesta sortida perquè vàrem aprendre diferents aspectes de la societat romana que vivia a Baetulo i trobo que és força curiós endinsar-se i profunditzar sobre la vida dels homes de fa segles.


Em va cridar molt l’atenció que hi ha coses que estan molt ben conservades, com per exemple la Casa dels Dofins, on vam finalitzar la nostra visita. També em va agradar molt la part de les termes i l’explicació de l’Esther es va fer molt entenedora, encara que nosaltres ja tinguéssim alguns coneixements de les termes, però va ser més interessant tenir-les davant per localitzar les diferents parts.


Alguns dels meus companys i jo, gràcies a la matèria d’història de l’art, vam poder reconèixer certes coses i tots vàrem gaudir d’aquesta experiència. Difícilment puc imaginar que hi havia romans en aquella zona perquè eren uns homes extraordinaris amb els mecanismes tan avançats i intel•ligents que tenien.


Raquel.

Anònim ha dit...

Salvete tripulants!

Va ser una sortida divertida i, especialment, molt enriquidora. Vam poder visualitzar totes les coses que haviem estudiat i treballat a classe, com les diferents sales que tenen les termes o les habitacions que té una casa, com la Casa dels Dofins.

El museu està molt ben conservat i es poden observar clarament els dos carrers principals de la ciutat romana, el Cardo i el Decumanus Maximi.

Tinc ganes de poder tornar a Baetulo aquest cap de setmana per celebrar la Magna Celebratio un any més!

Feliciter Mariona et Txell per les fotografies i l'escrit!

daniela georgieva ha dit...

Salve tripulants!
Considero que la sortida al museu de Badalona va ser molt aprofitosa perquè, com ha explicat la Mariona, hem pogut reconstruir amb la nostra imaginació la urbs romana gràcies als coneixements previs sobre la civilització.
Felicito a la Mariona per deixar constancia de la nostra visita aquí i a la Txell per el reportatge fotogràfic.
Aquest dissabte i diumenge participarem alguns dels tripulants (m'incloc) a la Magna Celebratio. per tant, personalment, em sembla un honor poder veure i viure els tallers sobre els romans que estudiem cada dia a classe i dediquem tantes hores.



Valete!

Ruut ha dit...

Salvete companys! Aquella va ser una visita molt ben guiada. Em va dur molts records del primer any que vaig celebrar la Magna Celebratio, dia que va coincidir amb el mal temps i que, consegúentment, la celebració es va haver de dur a l'interior del museu. Moment únic i esencial!

Eva López ha dit...

Salvete omnes!
Sembla una sortida molt interesant, llàstima que els de quart no hi vam poder anar! M'agradaria més endevant poder anar-hi un dia, ja que al final quan vàrem anar a la magna celebratio no el vam visitar. Penso que s'haurien de fer més sortides com aquesta, ja que personalment, les restes de poblats, i totes les trobàlles que s'exposen, segurament són molt interesant, i tenen molt darrere. Quan faig visites d'aquest tipus, m'intento endinsar en el cap d'algú d'aquella època, i intento imaginar com seria la vida d'un estudiant en aquells temps.
Valete tripulans!