Aquesta setmana la Clara i la Geanna ens donen a conèixer alguns dels llatinismes més utilitzats en els àmbits socioeconòmic, polític i literari a propòsit d´alguns dels tòpics més importants que hem estudiat a classe de la mà del nostre poeta líric Horaci. Carpe diem, discipuli et discipulae!
Clara Olóndriz i Gea Marín
Clara i Geanna
View more presentations or Upload your own.
Clara Olóndriz i Gea Marín
14 comentaris:
Hola!!
Felicitats per la presentació, té moltes imatges que ajuden a deduir el significat dels llatinismes! M'ha agradat la imatge amb la reflexió que hi ha a sota, i al costat traduida, de ratio.
Una expressió que no l'havia sentit mai i m'ha agradat molt és la de Beatus Ille.
També m'han semblat molt interessants el versos que heu posat per a l'expressió d'Aurea Mediocritas.
Valete!!
He cercat informació sobre el poeta Horaci:
Quintus Horatius Flaccus, més conegut com Horaci, fou el principal poeta líric i satíric en la llengua llatina. Va ser un poeta reflexiu, que expressava el que desitjava amb una perfecció quasi absoluta. Els principals temes que tracta a la seva poesia són l’elogi d’una vida retirada (beatus ille) i la invitació a gaudir de la juventut (carpe diem). Aquests temes van ser retornats posteriorment per poetes espanyols com Garcilaso de la Vega i Fray Luis de León.
La poesia horaciana, amb la seva varietat de temes nacionals i, sobretot, la seva perfecció formal, signe d'equilibri i serenitat, va ser identificada al Renaixement com la màxima i més excelsa expressió literària de les virtuts clàssiques.
El seu Carpe diem (Carpe diem quam minimum credula postero "Aprofita el dia, no confiïs en el demà") de l'Oda 1,11 acaba de convertir-se pràcticament en una dita universal en la qual la identitat de l'autor queda relegada gairebé a l'oblit. Així, Horaci, s'anirà oblidant i aquest oblit reforçarà la importància de la vulgarització dels seus tòpics.
Curiosament, l'objectiu de la crítica de la seva poesia fa referència al famós «Aurea mediocritas (Dorat punt mig)» d’aquest, al·ludeix a l'intent d'assolir un punt desitjat mig entre els extrems o un estat ideal en el qual no afectin en excés ni les alegries ni les penes; està relacionat amb l'hedonisme epicureista basat a conformar-se amb el que es té i no deixar-se portar per les emocions desproporcionades, és un dels tòpics que van fer gran a Horaci, per a la posteritat, al costat del «Carpe diem» en el «Beatus Ille».
Gràcies, Yasmin, per la teva recerca. Ahir vam fer una celebració amb els companys de 2n i et puc ben assegurar que vam tenir molt present aquest vers d´Horaci. Bones vacances.
Hola!
Felicitats pel treball noies!
M'ha fet especialment gràcia la imatge de "per càpita" ja que ben segur que per superar la crisi ens hem d'apretar el cinturó!
També comentar que m'ha semblat molt encertada la vinyeta que heu posat a "ratio", fa reflexionar una mica sobre els estereotips establerts.
I, com no, dels tòpics literaris li hem de donar molta importància al Carpe Diem, l'important és aprofitar el moment i no preocupar-se pel futur.
Per cert clara, els dibuixos són preciosos!
Vale!
Hola!!!
Molt bon treball Clara i Gea!
Voldria comentar que les imatges del llatinisme dèficit estan molt ben seleccionades ja que queda molt clar el seu significat.
M'ha semblat molt original l'imatge escollida per fer referència al llatinisme per capita.
En el tema dels tòpics s'ha de fer referència sobretot al de Beatus ille i el de Carpe Diem, ja que aquests dos tòpics una persona els ha de tenir presents sempre en la seva vida.
Hola a tothom!
Un cop més una nova mostra de feina ben realitzada noies!
He trobat molt curiós que pel llatinisme de curriculum vitae escollissiu la imatge de la mare mesurant a la filla però, en certa manera, aquest és el recorregut que fem al llarg de la vida, si més no físicament!
Pel que fa a Horaci m'agradaria esmentar que realment m'ha sorprès molt positivament, i és que tot allò que diu és aplicable a les nostres vides!
Vale!
Hola :)
Felicitacions per aquest treball les imatges són molt adequades i ajuden a entre millor el significat d' aquests llatinismes.Crec que la imatge de curriculum vitae és molt encertada. Estic d' acord amb l' opinió de la Yasmin, que els verson que heu posat per a l'expressió d'Aurea Mediocritas m' han agradat molt.
Vale!
HOLA COMPANY/ES!!
En primer lloc felicitar a les dues companyes de segon de batxilletrat per aquesta magnífica entrenada. Seguidament dir que alguns d'aquest llatinismes ja van ser treballats a classe i que llavors, per descomptat, alguns de nosaltres no vam oblidar i recordem encara, però també dir que n'hi ha alguns que no he sentit mai i que fa gràcia coneixe'ls i aprendre'n de nous. Multas feliciter! Gràcies!
Valete!
Hola!!
Voldria felicitar a la Geanna i la Clara per la bona feina que han fet. M'han agradat molt les fotos perquè representen perfectament el significat dels llatinismes i ajuden a entendre'l molt millor.
Personalment vull dir que Horaci m'ha agradat molt i trobo que et fa veure la vida d'una altra manera.
Oriol T.
Hola!
Una gran feina i sobretot molt curiosa la foto de la moto, ja que em sembla sorprenent que una marca de motos tingui el nom d'aquest llatinisme.
Referent a la literatura d'Horaci crec que ha estat molt positiu ja que et va veure les coses d'es d'un altre punt de vista més positiu i hi ha alguns llatinismes que són molt importants i els hem d'aplicar al nostre dia a dia, jo crec que un d'aquests és el carpe diem.
Beatus Ille!! encara m'en recordo de la meva antiga escola que el vam estudiar! Molt bona feina, es veu molta dedicació i per cert, les imatges crec que estan molt ben triades i reforcen el treball!!
Recordo que al principi de curs, quan el Jordi ens va dir que al carrer estava ple de llatinismes i de paraules en llati o grec vaig pensar que serien una minoria però m'equivocava ja que no m'hi fixava o bé no ho sabia. Ho dic per la moto que hi has posat, molt curiós!
Holaaa! M'he estat mirant les diapositivas i penso que són bastant representatives.
Començant per la de dèficit,els diners penjat en un fill,que representen el perill o la escasetat.
Bueno..la del hábitat,personalment m'agrada molt la segona foto,però perqué jo soc una gran fan d'aquests animals! jaja
La foto de l'Aurea Mediocritas tambè m'agradat molt,esta molt ben trobada.
El dibuix de la Clara fantàstic,evident!
Enfí,moltes felicitats!
Buenas!!
Aquesta entrada no l 'havia vist però les imatges estan molt unides al seu significat, molt ben trobades felicitata!!!
déu,
Publica un comentari a l'entrada