23 de maig de 2016

AVE, TARRACVS!


Dijous passat estàvem mirant en família el telenotícies quan un dels titulars em va sorprendre. Deia: “AVE, TARRACVS!”. Era la presentació de la mascota per als Jocs Mediterranis 2017 que es celebraran a Tarragona. I com no podia ser d’una altra manera, la mascota té l’aspecte d’un gladiador romà (com tants en deurien passar per l’amfiteatre!) de color groc, recordant les tonalitats de la muralla que envolta l’antiga capital de la Hispània Citerior. El disseny escollit és obra d'Aleix Girona, alumne de l'escola Abel Ferrater de la Selva del Camp, que s'ha proclamat vencedor en el marc d'una convocatòria en què han participat més de 10.000 escolars de 84 centres educatius del territori. El casc que duu és blau perquè simbolitza l’aigua de la mar mediterrània i el plomall representa els colors de la bandera de Tarragona. I, evidentment, el nom d’aquesta mascota no podia ser cap altre que TARRACVS, una variant masculina del nominatiu llatí TARRACO amb què coneixem l’antic enclavament romà de la ciutat, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000.

No és d’estranyar que la mascota d’aquests Jocs Mediterranis tingui referents clàssics, ja que Tarragona va ser una metròpolis molt important des del moment de la seva fundació, el 218 aC, quan els romans, de la mà dels Escipions (OPVS SCIPIONVM!) van entrar a la Península Ibèrica durant la confrontació bèl·lica pel control del Mediterrani occidental contra els cartaginesos (les famoses guerres púniques). La ciutat es va anar expandint i, a mesura que es feia més gran, també cobrà més importància. Fins a tal punt que avui dia encara podem gaudir d’estructures urbanístiques de l’època com l’amfiteatre, la muralla, el circ, el fòrum provincial o el fòrum local.

És per això que encara avui dia s’escolta que Tarragona continua essent romana, i ho continuarà essent mentre hi hagi referències evocadores, com la de la mascota dels Jocs Mediterranis, que continuïn rememorant i reivindicant la petjada del món clàssic en el nostre dia a dia.I, per acabar, cinc cèntims del que són els Jocs Mediterranis: una competició multi-esportiva que es disputa cada quatre anys i on participen els estats banyats pel que durant segles va ser batejat pel poder romà com a Mare Nostrum, el nostre mar. L’emblema dels Jocs són tres anells que simbolitzen els tres continents que hi prenen part: Europa, Àsia i Àfrica. I van ser inaugurats oficialment per primera vegada l’any 1951 a Alexandria, Egipte.

Kènia Sanz
1r batxillerat humanístic


2 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Gràcies, Kènia, per estar tan alerta sobre les notícies i les informacions que van apareixent als mitjans de comunicació sobre el món clàssic. Sempre he volgut transmetre la importància dels referents clàssics que ens envolten així com la capacitat dels alumnes per copsar-los allà on siguin. I tu n'ets un bon exemple. Feliciter!

Cristina Tamashiro Famiankova ha dit...

Un cop més podem veure les referències clàssiques que hi ha en el nostre dia a dia. No havia sentit sobre aquests jocs i menys sobre la mascota romana. Una molt bona entrada.