4 de gener del 2018

Donec perficiam


Salvete omnes!

És possible que en els darrers mesos hàgiu llegit o escoltat dir l’expressió Donec perficiam, bé al carrer o en boca de determinades persones, bé en algun mitjà de comunicació.  De fet, aquest és un dels nombrosíssims llatinismes que avui en dia seguim utilitzant. Es seu significat és “fins a aconseguir-ho”, “fins a guanyar”, “fins a la victòria”, en la primera persona del futur imperfet d’indicatiu del verb perficere.

Aquesta expressió es va fer molt coneguda durant la Guerra de Successió (1702-1714) en  ser utilitzada per les Reials Guàrdies Catalanes (la guàrdia de corps del rei-arxiduc Carles III). Les Reials Guàrdies Catalanes estaven sota el comandament del marquès de Foix i enquadrava els pròcers vigatans que en la diada de la Santa Creu de Crist de 1705, el 3 de maig, iniciaren l'aixecament militar per a derrocar Felip V. El lema significava la idea que, malgrat les contrarietats i les derrotes, mai no es rendirien, sinó que persistirien en la lluita "fins a reeixir", fins a aconseguir la victòria final.

Passeig d'Andreu Nin, Barcelona [fotografia de Jordi Rincón]
En aquella època va ser quan va sorgir una nova bandera, la bandera negra estelada. En aquell moment per primera vegada un llatinisme va tenir una bandera pròpia. Potser alguna vegada l’heu vist i no sabíeu quin era el seu significat. Té diferents composicions però la principal interpretació està vinculada amb la resistència, la fermesa i les ganes de seguir endavant.


Per un part la bandera negra té una simbologia molt específica: es refereix a la lluita sense quarter, just oposat al que significa la bandera blanca de rendició.

Però paulatinament se li han anat afegint elements diversos i avui en dia la bandera negra que veiem ja no és una bandera negra universal. Part de la societat, d’ideologia independentista, l’ha volgut personalitzar i és per aquest motiu que es va crear una bandera negra que fos específicament catalana amb uns elements gràfics que representen la creu de Santa Eulàlia i un estel col·locat al costat de la barra que fa referència a l’estelada. Tot i això, aquesta bandera negra no és personalista (com pot ser la senyera, que representa en origen el comte de Barcelona), sinó conceptual, ja que expressa una disposició anímica que pot tenir qualsevol persona.


Així doncs, ara mateix tant l’expressió donec perficiam com la bandera negra es tornen a reivindicar perquè, com he dit abans, una part de la societat catalana fa servir aquests símbols per manifestar les forces i les ganes de seguir lluitant per aconseguir els seus objectius polítics. Tant és així, que a la plaça Sant Jaume –seu de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya- hi ha una gran pancarta penjada d’un balcó amb aquest llatinisme i que serveix d'encapçalament d'aquest apunt.

Espero que us hagi interessat aquesta curiosa recerca. Valete!

Carla Verdú Rivera
1r de batxillerat humanístic-social



10 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Felicitats per la recerca, Carla. És cert que la presència del món clàssic tant en les llengües que parlem o escrivim habitualment com en altres aspectes socio-culturals que ens envolten és gran, i aquest n'és un excel·lent exemple, que a més a més respon a una situació política de rabiosa actualitat. Gràcies per enriquir el nostre blog amb aquesta aportació.

Anònim ha dit...

Salvete tripulants!

Primer de tot m'agradaria agraïr-li a la Carla per la seva recerca ja que a més de parlar sobre una frase en llatí que ens remonta al passat, també ens parla d'actualitat i trobo que està molt ben buscat.
Aquest és un dels temes més importants des de fa molt a Catalunya, la seva independència i en el blog trobem aquestes curiositats que molts no sabiem com és el significat de la frase "Donec Perficiam" o el coneixement de la bandera negra independentista. En quant a la frase, crec que és molt engrescadora i a la vegada dona esperança i a més (per això és en aquest blog) és una referència al món clàssic. M'ha sobtat com una llengua d'arrel llatina com és el català utilitzi tant expressions llatines i en part em dona molta satisfacció que aquestes expressions siguin normalment usades en termes més cultes i per fets d'importància.

Anònim ha dit...

Gràcies, per mi ha estat genial fer aquesta recerca ja que he après coses que no sabia i que m'interessaven. He disfrutat aprenent, espero que a tothom li passi el mateix, i que aquesta entrada us ensenyi algo nou.
Valete!

Anònim ha dit...

Salvete!

Crec que tots hem sentit alguna vegada aquest llatinisme, però personalment, no sabia la seva importància en el anys anteriors. A més, em sembla molt interessant com has comentat la seva importància tant en el passat com avui dia. Un cop més s'ha demostrat que les llengües clàssiques segueixen vigents en el nostre dia a dia i que s'utilitzen els llatinismes com aquest per marcar un potent missatge.

Bona recerca i felicitats per aquesta entrada!

Josep Massaneda Clares ha dit...

Moltes gràcies per l'explicació. Ben feta i ben aclaridora.

Carles Berenguer ha dit...

Moltes mercès, Carla.
Molt instructiu i entretingut.
Donec perficiam.
Carles

Unknown ha dit...

DONEC PERFICIAM! *X.

Peter ha dit...

Sempre es interessant aprendre coses i si son tant ben explicades encara millor. Gracies.

Anònim ha dit...

Donec perficiam! *X

teolow ha dit...

Estic flipant gràcies per obrir-nos la ment
Fins a la victoria