25 de setembre del 2017

Una llengua, un tresor


Com ja és habitual, hem dedicat les primeres classes a parlar de llengües, antigues i modernes, de l'ús que se'n fa i de la riquesa que se'n deriva. Hem remuntat el riu i hem arribat fins a la font de què beuen una bona part de les llengües del món, l'indoeuropeu. Un any més, des del 2001, avui celebrem el Dia Europeu de les Llengües i és bo i necessari recordar hic et nunc que el respecte per la diversitat lingüística constitueix un dels pals de paller de qualsevol societat democràtica. Hem reflexionat sobre la importància de conèixer qui som, d'on venim i cap a on anem. El llatí, com a mare de les llengües romàniques, i el grec, la més antiga de les llengües indoeuropees que es parlen al vell continent, ens ajuden a comprendre el tresor que tenim si valorem el fet d'aprendre una llengua no només per parlar-la i llegir-la, sinó també per estimar-la. Llegiu i escriviu molt i bé, és la millor manera de cuidar aquest patrimoni que ens fa humans. Respecteu la multiculturalitat, valoreu-la i reflexioneu sobre ella, perquè només així podreu esdevenir ciutadans democràtics responsables. Les llengües, ja ho sabeu, ens serveixen per comunicar-nos i no per distanciar-nos. Qualsevol altre ús que se'n faci és perjudicial per a la convivència de les persones. Una llengua és un tresor, mai un problema. 

Quines llengües parleu vosaltres, com les valoreu, quines altres coneixeu o us agradaria aprendre? Per què? Creieu que el llatí i el grec us ajudaran a millorar l'ús de les llengües que feu servir habitualment? Què n'opineu, de tot plegat?



111 comentaris:

Maria Rios Rius ha dit...

Actualment parlo el català i el castellà sense dificultats. Des de petita m'han ensenyat el anglès, però encara em queda temps per perfeccionar-lo. L'any passat vaig començar el francès i aquest any també he seguit amb aquesta llengua. Trobo que per enriquir la nostra cultura sempre ens va bé aprendre'n d'altres. I no hi ha una millor forma per a fer-ho que aprenen noves llengües. Trobo que si que és interessant descobrir el món del llatí i del grec, ja que són unes llegües que les complementen totes les que ens són properes. En un futur m'agradaria apendre a parlar l'italià, però de moment prefereixo acabar de parlar correctament els idiomes que tinc més a l'abast.

Ricard Oliveras ha dit...

Després d'assebentar-me que avui és el dia europeu de les llegues crec que és un gran dia per tots els europeus que estudien qualsevol tipus de llengua. A més a més les llengües son un dels pilars de la societat, sense llengües no ens podríem comunicar per tant és un dia per celebrar la multitud de llengües que hi ha a Europa i sobretot aquest dia ha de servir perquè totes les llengües europees tinguin reconeixement i que no se'n perdi cap.

Martí ha dit...

Jo parlo català, castellà i estudio anglès. A part començare a estudiar xinès i conec part de l'abecedari japonès "hiragana". Crec que és fonamental ampliar la nostra cultura coneixent altres idiomes però a part conèixer bé els propis natals.
Crec que és evident que aprendre llatí ajudara a conèixer més bé les arrels de la meva llengua i aprendre d'on venen moltes de les paraules que utilitzo al dia a dia.

Com ja dec haver deixat ben clar, opino que parlar més d'un idioma és un fet que ens dona molta riquesa cultural.

Thomas Walzl ha dit...

Salvete!
Com que vaig néixer a Àustria, parlo l'alemany des de que soc petit, per part de pare i per part de mare el català. Quan vaig començar a l'escola Vedruna Gràcia vaig conèixer més el castellà, ja que a casa no el parlem. I durant tota la meva vida escolar he anat aprenent l'anglès. M'agrada molt poder dir que conec totes aquestes llengües, no només pel fet de conèixer moltes llengües sinó també perquè gràcies a una llengua m'ha permès entrar en contacte amb noves cultures. Una llengua uneix un país, en un país no només és important la cultura els menjars tradicionals etc. Sinó també i em sembla que és el més important és la llengua. Aquest any he començat ha aprendre el llatí i endinsar-me en la cultura clàssica, estic molt content de tenir aquesta oportunitat, perquè personalment no em cansaré mai de conèixer una cultura/llengua nova. Si que estic d’acord amb que el llatí m’ajudarà a millorar l’ús del català i el castellà, ja que és la llengua mare i tenen moltes coses en comú. Personalment m’agradaria molt aprendre italià, perquè és una llengua que té moltes coses en comú amb la nostre cultura i llengua mediterrània.
Valete!

Ignasi ha dit...

Salvete!
Bé, jo parlo català i castellà, ja que el meu lloc de naixement m'ha permés poguer aprendre ambdues llengües força bé, cosa que penso que és d'una riquesa esplèndida. A part també parlo el francès i l'anglès.
Penso que és molt important saber idiomes, i crec que el llatí i el grec ens poden ajudar a comprendre l'origen del que parlem cada dia, a part de ajudar-nos en el sentit de les paraules, el seu origen.
Jo penso que totes les llengües porten cultura, i que aprendre'n és aprendre també cultura, i empaparte'n.
També crec que és molt important aprendre idiomes i saber d'on venen aquests idiomes que estem aprenem, per comprendre'ls millor i interioritzar les nostres arrels, per guanyar cultura. Havent dit això, sí, la llengua és un tresor!
Valete!

Laia Ruiz ha dit...

Hola!
Jo parlo català i castellà, ademes de un nivell acceptable de angles que també m'ha permès parlar-me amb gent de fora encara que m'agradaria millorar el meu nivell. Entenc algunes coses del francès i el japonès, però no tinc prou nivell com per dir frases solides amb aquests idiomes.
Es molt important parlar idiomes perquè t'obren portes a noves cultures i nova gent diferent a nosaltres!
Per l’experiència que vaig tenir fent llatí l'any passat crec que ens ajuda una mica a tots a entendre el nostre propi vocabulari (i el de altres llengües també!) i tenir mes fluïdesa, així que suposo que amb Grec serà semblant.

Charlene ha dit...

Salve!
El català i el castellà els parlo, ja que vaig néixer aqui, però com que els meus pares són de Filipines, també "parlo" tagalog, i el parlo el poso entre cometes ja que no el parlo molt bé, ja que em costa, però l'entenc. L'anglès el porto bastant bé gràcies als meus viatges i vaig estudiar francès durant dos anys, encara que només sé les paraules i frases bàsiques per poder sobreviure alguns dies a França! M'agradaria aprendre japonés i potser alemany tot i que abans d'això m'agradaria tenir un francès, tagalog i anglès fluit ja que així em podria comunicar amb molta més gent que ara.
Crec que el llatí i el grec ens poden ajudar a millorar les llengües ja que moltes de les llengües que parlem són derivades d'aquestes dues i gràcies a això, poder entendre més i millor els altres idiomes!

Mayte ha dit...

Bona nit!!

Quan era petita només parlava castellà, al començar l'escola vaig anar aprenent el català , més endavant es va afegir l'anglès i aquest any s'hi sumarà a la meva llista el francès. Adoro els idiomes, i espero poder anar sumant més. El meu lema és : cada dos anys, un altre idioma. Així que espero que en dos anys pugui estudiar Alemany, si l'economia ens ho permet.
Saber idiomes em sembla enriquidor per un mateix, a més de divertid és útil.

Crec que el llatí i el greg m'ajudaran a millorar l'ús de les llengües. I estic molt agraïda de poder sumar dos llengües més aquest any a la meva llista d'idiomes.

Eric ha dit...

Estic molt d´acord en la frase que diu: una llengua és un tresor, mai un problema,perquè totes les llengües tenen el mateix objectiu:
que és la de poguer relacionar-nos
amb altres persones i aprendre diferents cultures. Respecte a les preguntes parlo català, castellà i anglès, la que més valoro és el castellà jà que personalment és la que més m´agrada perqué és una de les més parlades del món.I responent a la pregunta que si el llatí i el grec ens ajudaran a millorar l´ús de les llengües que fem servir habitualment la resposta és un sí rotund, perque aquestes llengües a part de ser cultura també son unes grans fonts de coneixements.I aquí m´acomiado tripulants, fins la propera!

laura Calvo ha dit...

Jo parlo principalment el català i castellà gràcies a que el meu lloc de naixement m'ha permès apendre aquestes dues llegües. Se parla una mica d'àngles però m'agradaria entendre-ho millor ja ques és una llegüa que s'utilitza arreu del món.
Jo crec que el Llatí i el Grec ens ajudaran a millorar a tenir una bona vocalització i sobretot un bon ús de les llengües perqué com diu el context una llengua és un tresor.

Clàudia ha dit...

Salve!

Personalment m'agraden molt les llengües, penso que és molt interessant poder-nos comunicar fluidament amb gent d'altres països.
Jo parlo Català, Castellà i ara ja fa 4 anys que estic estudiant francès, sempre m'ha agradat molt aquesta llengua, de fet l'any que ve segurament marxaré un any a viure a Grenoble.
Fa molt anys que estudio Anglès a l'escola, però sempre he considerat que es la meva assignatura pendent.

A mi, el llatí i el Grec m'han ajudat a entendre una mica més la sintaxis, qua abans em costava molt.

Dues llengües que sempre m'han cridat molt l'atenció són l'Euskera i el Gaelic. Qui sap, potser m'animo a estudiar-les en un futur :)

Alfons Pardo Vilaplana ha dit...

Hola! Bé, jo parlo català i castellà perfectament perque a casa meva parlem les dos llengues. Amb els meus pares i amb els meus germans parlo amb català, i els meus pares i germans tambe em parlen català ami , pero els meus pares entre ells parlen castellà, ja que provenen de familia valenciana i de albacete. Tambè parlo l'angles bastant be (crec jo) ja que vaig estar estudian en una academia durant 6 anys i aquest any l'he pogut practicar perque he anat al extranger. Com a curiositat, una branca de la familia de la meva avia per part de pare, viu a alemania, on tinc molta familia: aquest estiu vaig estar amb ells i aixo ma fet despertar la curiositat per el alemany (m'agradaria apuntarme a una acadèmia per apendre'l)

Cambian de tema:
Crec que els catalans tenim moltisima sort de tenir aquesta capacitat de bilinguisme: per això crec que les llengues que conviuen en un pais no s'han de rivalitzar, si no cooperar.Cada llengua es una font de cultura, i ninguna ha de trepitjar a ninguna altre.

M'ha encantat el cartell de la publicacio!!!

Valete!

Laura Guillén ha dit...

Hola!
Jo parlar parlar, només se català i castellà, però també molt poc anglès i una mica de francès. Quan em tregui el Delf de francès m'agradaria començar a fer italià.
Jo penso que m'ha anat molt bé aprendre aquesta miqueta de llatí perquè amb ella també he pogut millorar tant el català com en castellà i fins i tot en francès, així que us animo a que l'aprengeu una mica.

Salina Jaime ha dit...

Jo, parlo el català, el castellà i estic estudiant l’anglès des de que era bastant petita i el llatí, crec que conèixer noves llengües es un tresor, ja que conèixer les llengües, significa conèixer noves cultures, en un futur no gaire llunyà m’agradaria aprendre el rus, ja que conec gent que el parla i crec que es fantàstic.
Aprendre el llatí i el grec, es molt important, ja que aquestes són les bases del català i altres idiomes, si aprens la gramàtica del llatí totes les altres llengües et semblaran com un joc, algunes paraules et sonaran i altres les aprendràs de nou, però tot serà més senzill.

Esther Soria ha dit...

Hola!

Jo només vull fer una petita aportació per animar-vos a aprendre llengües. A mi m'agrada molt aprendre idiomes, és una manera de poder coneixer altres cultures, perquè encara que no ens ho sembli les paraules parlen, i ens aporten molt sobre la cultura d'on provenen, i això sobretot ho vaig descobrir fent etimologia i també ara, a la uni, on veig que aquest petit aprenentatge es continua aplicant al llarg de les nostres vides.
Jo se català, castellà, anglès i una mica de francès però no desisteixo, tinc molta curiositat per altres llengües com l'itlià, l'alemany i precisament d'aquest últim, l'aprenentatge diuen que és complicat però curiosament utilitzen declinacions com ja hem après a llatí i grec.

Per tant, aprofiteu aquest moment, viviu-lo al màxim i valoreu-lo perquè un cop sortiu d'aquestes aules podreu aplicar tot el que ara esteu aprenent.

Us desitjo molt bon curs!! :)

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Esther, que bé retrobar-te per aquí! Espero que la nova vida universitària a la Facultat de Magisteri (o Educació Infantil/Primària, com ara en diuen) sigui, de moment, una feliç experiència. Gràcies per seguir navegant amb nosaltres. Una abraçada.

Marc Palau ha dit...

Salvete!
Jo principalment parlo el català i el castellà! Tots els que hem nascut aqui hem tingut la sort de nèixer en un lloc bilingüe i per tant ens permet saber dues llengues alhora. Trobo que és molt important ja que sempre és millor saber diferents llengues, ja no només per saberles parlar sino per tot el que hi ha al seu darrere... com per exemple aquestes paraules que provenen del llatí però que molts de nosaltras mai hi haviam pensat. Així doncs seria interessant saber moltas llenguas ja que cada una d'elles és un món i en pots aprendre un munt.

Valete!

Joana Bassó ha dit...

Salvate!
La llengua que jo parlo a casa meva és el català. Aquesta és la meva llengua materna i paterna. A l'escola estudio el castellà i l'anglès. A primària vaig estudiar el francès i em va agradar molt. Ara em sap greu no haver-lo continuat estudiant.
És lògic doncs, que pensi, mengi, dibuixi, escrigui, somnïi...i estimi en català.
M'agradaria aprendre i saber totes les llengües europees tant per comunicar-me com per entendre la seva cultura i aproximar-me a la seva manera de viure.
Jo crec que sí, que el llatí i el grec m' ajudaran a millorar l'ús de les llengües que estudio, ja que són les llengües mares de les que nosaltres habitualment parlem.
Cal que entre tots valorem totes les llengües, per minoritàries que siguin per tal de no perdre'ns una manera d'entendre el món.

Valetee!

gerard simon ha dit...

La llengua que jo parlo amb la meva família és sempre el català que és el que convé actualment per que no es perdi una llengua com el català , que actualment esta sent oprimida i castigada per l'estat espanyol .
En el meu cas em costa veure el castellà com una llengua més , ja que erròniament associo el castellà com substitut del català .
Crec que el llatí i el grec ens ensenyaran la història de les nostres llengües més properes i ens faran entendre la seva història i al seu desenvolupament provocant que no utilitzem d'una forma errònia els nostres idiomes que utilitzem quotidianament.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Recorda Gerard, i és molt important que ho facis!, que cap llengua és un enemic, sinó tot el contrari. L´ús que certs polítics o persones interessades en suscitar conflictes que els interessen fan del tema lingüístic per motius ben diferents no t´ha d´embenar els ulls. El castellà és una llengua meravellosa i no oprimeix ni castiga ningú, i menys una altra llengua. No t´equivoquis i aprèn a tenir criteri i capacitat de reflexió. Creu-me, és un bon consell.

Vale!

Alison ha dit...

HoLa !!
Bé doncs jo parlo principalment a casa el castellà, i a l'escola vaig aprendre el català. Això és una sort pels que hem nascut aquí a Catalunya poder aprendre dues llengües.
També sé parlar l'anglès, perquè des de petita a l'escola ens han ensenyat ja que és una llengua que quasi tothom parla.
Fa dos anys, vaig començar a aprendre el francès i ara sé l'ho bàsic :)
Com que els meus pares són de Les illes Filipines, he après la llengua oficial (el Tagalog), però no el parlo. A part del Tagalog, també sé el ilocano (una altra llengua de les filipines) i el pangalatot que és una llengua d'una regió d'allà. [Com a curiositat: a Les Filipines hi ha moltes llengues, a part de l'oficial que és el Tagalog i l'Anglès, hi ha unes altres subdivisions i cada regió té la seva pròpia llengua].

A mí, m'agradaria aprendre l'Italià perquè molta part de la meva família està allà i també vull aprendre el Rús.
Jo crec que el llatí i el Grec ens ajudaràn a millorar l'ús de les llengües que fem servir perquè són part de la nostra història, és a dir, les nostres llengües vénen d'aquestes dues.

Jo crec que hem de valorar cada llengua que aprenem perquè no sols el parlem, sinó que el comprenem i fem que una llengua sigui més rica i la difonem.

Marta Molgosa ha dit...

Salvete!
Jo parlo català a casa, tot i que els meus pares entre ells es parlen en castellà , i els meus avis també, per tant , puc dir que parlo català, castellà i una mica d’angles. M’agradaria moltísim aprendre l’italià, i el rus , sincerament no sé perquè però em desperten curiositat.
Penso que el llatí i el grec ens poden ajudar moltísim a millorar les llengües que parlem avui en dia , ja que moltes son derivades d’aquestes.
Trobo que saber idiomes és essencial a part que és un gran privilegi ja que moltes persones els hi agradaria estudiar i no poden , per les raons que sigui i nosaltres molts cops no en som conscients , a part que coneixem altres cultures , sempre amb el màxim respecte.

Jordi Rojas ha dit...

Jo parlo i escric amb facilitat el català i el castellà ja que visc en lloc on aquestes llengues son les més parlades. També tinc un nivell d'anglés suficientment alt per poder entrendre'm amb un parlant. A mi m'agradaria molt parlar el Francés per la seva pronuncia i el fet de considerar-se una llengua molt educada. I tant que el llatí i el grec ens ajudaran a moure'ns, no només pel català i el castellà, sinó per totes les llengues romàniques, ja que totes procedeixen del llatí i alhora, del grec.

Gran reflexió del respecte. Les llengues, a part de ser un tresor, són una ajuda per la nostra cultura i els nostres coneixements. Aprendre una llengua no només és saber-la llegir i escriure, sinó tot el que l'acompanya: cultura, tradicions, festes, manera de viure,...

A part de respectar a les llengues, també s'ha de respectar a les cultures respectives.

Tota llengua és gran.

Valete!

estela ha dit...

Salvete!
Yo parlo el català i el catellà i lo minim d'anglès. Depen de amb quina persona m'agrada més parlar català o castellà. M'agradaria molt saber parlar italià, nose perqué pero sempre he volgut apendrel. Crec que el llatí i el grec si que m'ajudarian a millorar ja que les llengues que parlem provenen d'aquestes.
Crec que quants més idiomes coneixes i saps parlar millor perqué aixi tens més cultura i més facilitat per trobar treball o viatjar.
valete!:)

Yasmin ha dit...

Hola!!

Jo parlo català i castellà. L'anglès l'estudio des de petita a l'escola, però m'encantaria viure una temporada a qualsevol país on es parli anglès per poder aprendre'l amb fluidesa. Penso que aquí, el nivell d'anglès que donen a les escoles és baix i que, per tant, si vols aprendre'l bé has de estar amb contacte amb gent que el xerri.

Per altra banda, també vaig estar fent francès durant una temporada, però només se el més bàsic, i potser també seria una llengua candidata per aprendre-la, juntament amb l'italià.
Penso que mai pots dir que no al fet d'enriquir-te amb coneixements, és més crec que el saber és benvingut.

El llatí i el grec ens estan ajudant molt, sobretot en l'expressió escrita ja sigui en català o en castellà. També ajuden a l'hora de generar recursos en la llengua, et fa pensar i reflexionar més sobre el que has d'escriure, i sobre el "com".
Jo agraeixo molt haver triat aquestes optatives, ja que ho veig relfectit en la forma d'expresar-me!

Com a humanistes hem de difondre els clàssics, l'ensenyament del llatí i del grec, i eliminar així el tòpic de que no serveixen per a res, i que el llatí és una llengua morta. Una llengua mai mor si les persones li donem vida, els nostres orígens es remunten als clàssics, i la parla en consequüència també. Així que ens hem de preocupar per conèixer el nostre passat històric ja que forma part de la nostra identitat.

Valete!!

Roger Amat ha dit...

Salvete!

Jo, des de petit, a casa meva, es parla el català i molt poc el castellà, i com tots estudiu anglès. Jo vull aprendre més llengües com L'Italià, xinès, alemany entre d'altres. Perquè crec que és important saber diferents llengües del món. Crec que l'assignatura m'ajudara a saber més de les meves llengües mares.

Valete!

Cristina C ha dit...

Salvete!

Les llengües que utilitzo a diari són el català i el castellà, ja que tinc la sort de viure en un país bilingüe.
Des de petita que estudio anglès i penso que tinc un nivell mig, suficient com per entendre'm bé en aquest idioma. M'agrada poder estudiar anglès ja que avui en dia és essencial vagis on vagis.
A la meva antiga escola, també estudiava el francès, des de 4t de primària. Com és una llengua romànica, vaig tenir-hi facilitat i en vaig aprendre molt i em va servir de molta utilitat ja que vaig anar a França i vaig poder parlar i entendre'm bé.
Les llengües que m'agradaria aprendre són l'italià, l'alemany i el xinès perquè estan adquirint molta importància en l'actualitat.
Penso que estudiar llatí i grec m'ajudaran molt, tant a l'hora de parlar bé les meves llengües maternes com a l'hora d'aprendre'n de noves. L'estudi de les llengües clàssiques és de gran utilitat perquè moltes paraules de la nostra llengua, per no dir gairebé totes, tenen un origen llatí o grec, i així podem saber-ne més bé el significat.

Xènia Martínez Márquez ha dit...

Salvete!
Jo a casa meva amb la meva família parlo el català tot i que els meus pares entre ells parlen castellà,amb els meus avis sempre parlem castellà. M'agradaria saber altres llengües perquè quantes més millor,i crec que el llatí i el grec si que m'ajudaran a millorar l'ús de les llengües que parlo.

Alex Molera ha dit...

Salvete!

Jo a casa meva, amb la familia, parlem en catala. La meva mare es castellana, però no utilitzem el castellà per parlar entre nosaltres, encara que també el domino. Crec que és molt important apendre noves llengües, ja que et seran útils per la teva vida. Des de petit, esudio anglès, però és una llengua que em costa, i que intento fer tot el possible per apendre-la, però l'estudi d'idiomes, no és fàcil.

Vull apendre llatí, perquè aprenent i estudiant llatí i grec, a més a més de que aprens una nova llengua, també t'ajuden a millorar les altres, perquè estan molt relacionades.

Crec que estudiar i apendre llengües és el millor que et pot ajudar en un futur.

Valete!

Itziar Cuervo ha dit...

Salvete!
Jo sempre he parlat en català a casa i a l'escola, però, per exemple amb els avis he parlat amb castellà, han sigut les dues llengües que més he parlat. M'encantaria aprendre italià ja que m'apassiona.
També crec que aprendre llatí em farà millorar el català i el castellà en moltes coses.

Clara Pérez ha dit...

Salvete!!
Bé, jo sempre he parlat en català, amb la familía, amics, ... I m'encanta parlar en català però de vegades també parlo en castella ja que tinc amics que no saben català, i també m'agrada molt aquesta llengua, però no l'utilitzo molt. També estudio l'anglès i és pot dir que en sé bastant, a part l'any passat vaig començar a estudiar francès i tot i que em costa, cada día aprenc molt i això m'agrada. En un futur m'agradaria moltíssim apendre itàlia, ja que tinc amigues que són italianes i m'ensenyen varies coses. I penso que el llatí m'anira molt bé, per saber i descobrir més coses. I si una llengua és un trèsor per a mi.
valete!

Carla Bartra ha dit...

Salvete!
Jo parlo català, castellà i estic estudiant des de ja fa uns anys l'anglès a l'escola, i l'any passat vaig comensar a estudiar el francés, que aquest any he seguit estudiant aquesta llengua, que em costa una mica però cada dia vaig apranent diferentes coses. A mi m'agrada molt aprendre idiomes, i més endavan m'agradaria aprendren més. I jo penso que el llatí m'ajudarà a millorar la meva llengua habitual, i moltes més altres que estic estudiant i que m'agradarà aprendre.
Valete!

Anna M. ha dit...

Ara parlo català i castellà bastant bé, però a l'hora d'escriure sempre se m'escapa alguna que altre falta d'ortografía. Per mi són molt importants aquestes llengües ja que són amb les que sempre he viscut i les he parlat, ja sigui amb els amics o amb la família.
Coneixo l'anglès, encara que no el se parlar del tot bé, porto des de primària aprenent-lo. L'any passat vaig començar a estudiar el francès i el trobo bastant difícil, però tot és posar-hi ganes. M'agradaria aprendre també l'italià ja que m'agrada molt la seva pronúncia i seria un idioma més per endinsar-te.
Crec que el llatí i el grec m'ajudaran a millorar l'ús de les llengües que faig servir habitualment ja que moltes paraules de diferents idiomes venen del llatí. Moltes llengües romàniques procedeixen d'aquest.
Per mi és molt important saber llengües ja que t'omples de cultura, pots anar a molts llocs i poder-te comunicar amb altre gent, ja siguin de diferent cultura o semblant.

Ginesta ha dit...

Salvete omnes!

Em consider-ho afortunada per haver estudiat, i estar estudiant moltes llengües com el català, el castellà, l'anglès, el francès i ara, també el llatí.

Però sobretot, em sento afortunada perquè m'han ensenyat a estimar a les llengües i a la meva sobretot! Últimament me n'he adonat que és molt important parlar i escriure bé la nostra pròpia llengua, aquella/es que utilitzem diàriament sobretot!

Crec que una llengua és una cultura i que descobrir-ne una és un procés llarg, que no s'acaba mai. Però també és interessant i divertit.

Una llengua ho pot ser tot!

Valete!

marina ha dit...

Salvete omnes!
Avui en dia les llengües que jo parlo són el català llengua materna, el castellà i el anglès. Es podria dir que la llengua amb la qual em relaciona més es amb el català perquè el parlo a l' escola, a casa, amb la família i amb els amics.
Jo crec que es bastant important saber parlar l'anglès perquè si vas de viatge molts dels països el parlen. Un altre idioma que es important que la gent infravalora es el castellà perquè es un idioma que gran part de sud-amèrica i una part de la població d Estats Units es parla o el coneix.
A mi personalment m' agradaria aprendre Itàlia, trobo que es una llengua molt bonica e interessant.
Crec que el llatí i el grec en ajudara a millorar l'ús de les llengües que fem servir habitualment perquè moltes de les llengües que es parlen a Europa provenen del llatí.
Valete!

Laura Miguel Paul ha dit...

Salvete omnes!
Actualment, la llengua que parlo sempre i casi bé amb tothom, és la llengua catalana, de tant en tant hi ha exepcions i parlo el castellà.
Però el meu entorn més proper és totalment en català.
La que estic aprenen desde ben petita, és l'anglès, tot i que ja puc seguir més o menys bé una conversa, encara l'he de perfeccionar molt, però poc a poc.
Ara per ara, l'idioma que predomina al món laboral i cultural, és l'anglés, amb ell, et podràs entendre amb casi tot el món, ja que si no el parlen, l'entenen.
Estic d'acord amb la Marina, ja que el castellà està sota valorat i apart d'espanya, el parla gran part de Sud-Amèrica (per a no dir tota).
M'agradaria molt aprendre el xinès, ja que diuen que és la llengua del futur!
Espero i crec que l'aprenentatge del llatí serà molt productiu per a tots els estudiants de quart, ja que com vas dir tu Jordi, ens ajudarà a perfeccionar les llengües que dominem més.
Valete!

Anònim ha dit...

Jo parlo Castellá i catala, i un mínim d'Angles. M'agradaria saber parlar Italià i Frances.
Si crec que el Llatí i el Grec ens ajudara a millorar l'us de les llengües , ja que podrem saber l'origen de la llengua que estem parlant.

Valete!

Noemí Vergés ha dit...

Salvete Omnes!

Jo parlo Català amb tota la meva família,i amb la major part d'amics, el Castellà,el parlo amb amics que són de fora de Catalunya, i a la hora d'expresar-me no tinc gaires problemes. A més, des de petita que estudio l'anglès, i ja tinc força pràctica parlant-lo, ja que aquest any vaig estar estudiant un mes a Anglaterra, i crec que és una altre experiència inolvidable.
Doncs tornant al tema de la diversitat de llengües i de la seva importància, crec que, tan el Llatí com el Grec, són dos grans llengües. A més,tots nosaltres, avui en dia, podem parlar el català, castellà... gràcies aquestes llengües antigues, i totes les paraules que ens han deixat d'herència. Així, que aquestes persones que diuen que el Llatí ja no ens serveix de res,no es veritat,ja que gracies aquesta, ens ajuda a entendre moltíssimes coses, que fins ara creiem que eren així perquè sí, dons ha resultat que tot té un significat, i això és el que busquem fer aquest any els alumnes de 4rt,estic segura que ho aconseguirem tots junts.

Valete!

Helena ha dit...

Bon dia!


Jo parlo català a casa meva, però a vegades també el castellà, ja que part de la meva família es de fora de Catalunya. Sé una mica d'anglès, i espero aprendre molt més! Vaig fer francès a segon de la ESO, però ho vaig haver de deixar i m'agradaria tornar-ho a intentar. També m’he plantejat la opció d’aprendre Italià, sempre m'ha semblat un idioma divertit i curiós. En canvi l’alemany no em crida gaire l’atenció.

Personalment crec que tenim una gran sort de saber parlar sense gaires problemes dos idiomes, com el català i el castellà. Crec que això ens pot facilitar aprendre’n d’altres. També ens permet fer comparacions i fixar-nos en petits detalls, com l’arrel d’alguns mots que tan sols presenten petites modificacions i a vegades, no hi ha modificació.

Ara amb el llatí i el grec, podem saber l’origen de moltes de les nostres paraules, i crec que es interessant conèixer el nostre origen i d’on venim per poder saber qui som i quin és el nostre passat.

La llàstima de tot plegat, es que aquests dos idiomes dels quals nosaltres hem nascut, no ens ho hagin ensenyat des de petits. Opino que la filosofia també ho ha patit. Però suposo que no es pot tenir tot, i hem d’estar agraïts per poder-ho gaudir ara; hi ha gent que no té aquest privilegi.

Vale!

meritxell ha dit...

Hola!

La veritat és que de moment només parlo el català i el castellà, ja que la nacionalitat m'ho ha permés. La setmana que be ja começaré a estudiar el xinés, ja que en un futur serà l'idioma més parlat i pel meu futur m'anirà bé.
Crec que el llatí i el grec si que ens poden (i de fet, ja ho fan) ajudar a coneixer de més aprop les nostres arrels, perquè tots portem sang grega i llatina dintre.

Vale!

saramarcos ha dit...

Salvate!
A casa meva principalment tots parlem en castellà, les vegades que parlo català es a horari escolar o amb els meus amics.Personalmet m'agrada més parla castellà crec que es una llengua fantàstica i molt bonica.M'agradari saber parlar francès, ja que tinc familiars a Francià i pogués comunicar-me amb ells.Graciès el llatí i el grec ens ajudaran a millorar l´ús de les llengües que fem servir avui en dia.
Una llengua és un tresor, mai un problema,perquè totes les llengües tenen el mateix objectiu:
que és la de poder relacionar-nos.
UNA GRAN FRASE!!!
Valete.

zamora ha dit...

salvete!
Personalment opino, que el fet de parlar mes llengues no tansols ens aporta el poder comunicar-nos amb altres cultures, altres persones, sinò el poder entendre una manera de viure de pensar, de entendre les coses i la vida.Tot aquella cultura que pot anar enllaçada a una llengue podria fer-nos veure la vida de un altre manera.Jo parlo el castella i el català com a llengues paterna i materna, el llati i el grec es podria dir que ha sigut una llengua que ha dit grans coses, i tinc un gran interes per aprendre coses de ella i dels seus antincs parlants i espero que tots els meus companys de travesia tinguin les mateixes ganes que jo!

vale!


marc rodriguez

Yolanda ha dit...

Hola!

Doncs jo, parlo el català i el castellà amb la família, els amics... Parlo l'anglès a vegades amb els meus familiars que viuen en altres països però normalment els parlo amb les llengües de Filipines, el ilocano i el tagal. L'anglès m'ha sigut molt útil alhora de xatejar amb gent de fora i m'ha permès fer amics d'altres països.
Jo penso que el grec i el llatí són llengües que m'ajudaran molt a millorar les llengües que parlo ja que provenen d'elles. A més hi ha moltes expressions llatines que encara utilitzem. Com "carpe diem" (aprofita el moment)" i "tempus fugit" (el temps s'escapa).

Fins un altra!
Valete.

Anònim ha dit...

Tant a casa com a l'escola parlo català i castellà, és un privilegi viure en un pais bilingüe. També parlo una mica a l'anglès, però realment m'agradaria aprendre francès, perquè crec que pot ser útil pel que vull fer,i alemany ja que és una llengua que em crida l'atenció. Aquest any estudiaré grec i llatí, i estic segura de que millorara el meu ús de les llengües.
FA

Èlia Moral ha dit...

Quines llengües parleu vosaltres, com les valoreu, quines altres coneixeu o us agradaria aprendre? Per què? Creieu que el llatí i el grec us ajudaran a millorar l´ús de les llengües que feu servir habitualment? Què n´opineu, de tot plegat?

Jo a casa parlo català amb les amigues també, parlo el català perquè es amb la llengua que m'han criat els meus pares, també parlo el castellà, però només amb la família del meu pare ja que són d'Aragó. Parlo una mica d'anglès, però es una llengua que em costa molt ja que jo no soc molt de llengües, però en canvi el llatí em sembla una llengua fàcil perquè moltes paraules les entenc.
Tot plegat em sembla que les llengües son molt important per entendre a la gent que no parla la meteixa llengua que tu.

victor almansa ha dit...

A casa i a l'escola parlo català. Aquest any tinc la opcio de apendre una llengua nova que es el llati i endinsar-me en aquest fantastic mon que es el mon classic. M'agradaria apendre italia ja que crec que es una llengua bastant bonica però simplement m'agradaria per curiositat.

Valete

Ona Contreras ha dit...

Salvete!

Jo a casa parlo Català, el valoro molt, perquè es la llengua que se parlar desde que vaig dir les primeres paraules. També parlo Castellà i amb l'anglès em puc defensar.
Personalment m'agradaria parlar moltes llengües, però les que més, serien Italià i Alemany.

Penso que el Llatí i el Grec ens ajudaran a millorar en tots els aspectes de les llengües.

Opino que si aprofitem les classes de Llatí i el Vaixell podrem arribar a aprendre moltes coses.

Salvete!

Marc Gimeno ha dit...

Jo, a casa parlo el català i el castellà amb els meus pares, però amb la meva germana i els meus avis, sol parlo el català. Ens interesaria molt a tota la família saver l'anglès. El llatí i el grec, crec que si m'ajudarien a millorar l'us de la meva llengua, ja que les llengues romàniques, provenen del llatí.
valete

Martí ha dit...

Salvete!
Abans de començar ha parlar d’aquesta entrada m’agradaria fer una breu reflexió: realment creieu que si vosaltres comenteu que parleu una mica o que en sabeu una mica d’un idioma concret i ús plantegeu parlar-ne d’altres; no creieu que el millor seria primer defensar-se correctament amb el primer idioma del què parleu i més endavant aprendre l’altre que teniu tantes ganes de fer-ho? És només un incís, espero que ningú demà no vingui tothom a dir-me de tot per aquest comentari; tot i que espero alguna resposta pel bloc, gràcies.

A casa meva i de la meva família per part de mare es parla completament català de ciutat i de poble, per contrari a la família del meu pare parlem exclusivament el castellà, ja que els meus avis són d’Andalusia.

Porto des de petit aprenen l’anglès, a l’escola, tot i que no hem considero amb un bon nivell ja que le practicat oralment molt poc. Fa aproximadament quatre anys, a l’escola també, se’m va donar la oportunitat d’aprendre francès, una llengua que m’atreia molt més que l’anglès (no m’agrada força) i vaig proposar-me d’endinsar-me en aquesta llengua que ara n’estic encantat i espero seguir progressant poc a poc.

Fa un parell d’anys vaig començar amb el Llatí i Grec, llegües que t’ajuden a comprendre les que parlem a casa i l’escola, a través de la sintaxi i morfologia entre altres, també t’ensenyen a trobar l’origen de les paraules i expressions pròpies de les llengües clàssiques que vam aplicar a les llengües actuals, a conèixer mites, les nostres arrels... Totes aquestes coses crec que ens fan créixer com ha persones, en coneixements, saber el nostre origen, conèixer les nostres llengües... crec que tothom hauria de rebre algun any alguna assignatura de llengua clàssica, per tenir un mínim d’idees clàssiques que crec que són bàsiques; sempre va bé i no fa mal.

Gràcies i espero la resposta d’ algú, valete!

Guillem Fargas ha dit...

Salvete!

Jo considero que parlar, el que se'n diu parlar només parlo bé (i encara) el català i el castellà. Després com la majoria també estudio anglès (però no considero que sàpiga parlar-la bé), i per últim també estic estudiant francès.

Jo ara com ara no em plantejo començar a aprendre una altra llengua, almenys fins que estigui segur de que les quatre que aprenc en la actualitat ja les domino (crec que així responc una mica al Martí), després, si tinc temps ja ho veurem. La veritat és que m'agradaria aprendre bé les quatre llengües que estudio ara, però sobretot el català, ja que és la meva llengua i crec que l'haig de cuidar.

Crec que el grec i el llatí poden fer que millori l'ús de les llengües per una raó fonamental, que és el fet de saber d'on prové tot, de conèixer els origens de la meva llengua, i per tant d'apreciar-la encara més del que ja l'aprecio.

Crec que està molt bé conèixer com més llengües millor (com més en saps més ric ets), però jo trobo bàsic aprendre a parlar i escriure gairebé a la perfecció el teu propi idioma, ja que forma part del propi tu. Jo sento que la meva llengua em fa estar unit a la resta de catalans, i que fa que es pugui conservar la nostra fantàstica cultura, i penso que si no la cuidem, se'n ressentirà tot el nostre patrimoni cultural i per extensió el nostre país.

Això no vol dir que no trobi important el fet de saber altres llengües, però penso que és molt important conèixer bé la pròpia.

Valete!!

Paula ha dit...

Hola!
Les llengües que puc dir que realment parlo són el català i el castellà. Encara que porto des de sempre estudiant l'anglès estic molt lluny de dominar-lo realment, així que la considero una llengua pendent per aprendre.
M'agradaria arribar a parlar algun dia l'italià, doncs es una llengua que m'encanta com sona, la trobo molt romàntica.
Les classes de llatí i grec sobretot m'han ajudat a enriquir el meu vocabulari, l'etimologia serveix per molt. I en la sintaxi.

Anònim ha dit...

Gràcies, als meus gens familiars, parlo dues llengües, a casa el que predomina es el Castellà, ja que el meu pare es Gallec i la meva Mare es Andalusa, doncs parlo català al cole, i el gallec amb la meva família gallega i em resulta tan bonic, saber parlar 4 idiomes amb el anglès inclòs, però la riquesa del saber no te lloc hi es especial, per això el llatí i el grec ens pot ayudar a solventar els nostres idiomes a molta més facilitat, i que ve ho diu el títol de l'entrada una llengua un tresor, pero no qualsevol tresor sino un de debò.
enrique!
valete!

Unknown ha dit...

Jo parlo el català i el castellà, i estudio anglès. La llengua que m’agradaria parlar es l’alemany, i també poder arribar a dominar millor l’anglès. Crec que si, el llatí i el grec m’ajudaran a millorar i aprendre el sentit de les paraules i d’on provenen.

Maria Ros ha dit...

Jo parlo el català, el castellà i mitjanament bé l'anglès. Per mi, les llengües,són molt importants, ja que a més d'afavorir al multilingüisme d'un país, es també molt important a nivell personal, ja que cada llengua té una història darrere.M'agradaria aprendre moltes llengües, però dos que em criden molt l'atenció és l'alemany i el francès, perquè són llengües, sobretot l'alemany diferent a les que parlo.Crec que el llatí i el grec poden ser molt important i significatius a partir d'ara, per entendre millor el que parlo actualment.Crec que es una oportunitat molt gran per descobrir més dels orígens de la meva llengua.

Unknown ha dit...

Les llengües que parlo més habitualment són el català en sí com a llengua materna, paterna i de casa, i el castellà com a llengua apresa a l'escola.
Tot i això sempre he estudiat la llengua anglesa, com tothom a l'escola, i més ara en els temps que corren, tot i això, entenc bastant bé el francès i l'italià, llengües que es parlen a casa tot i no haver-les apreses mai per part meva, us convido a estudiar-les, ja que són magnífiques i tenen molts trets semblants al català, per això mateix per a nosaltres, els catalans, són llengües que no ens costen aprendre.
M'encantaria saber parlar l'hebreu, una llengua realment molt entranyable per les diferències amb el nostre idioma.
I, com tothom, espero poder parlar l'anglès algun dia a la perfecció.

El grec i el llatí no només ajuden a millorar l'ús de les llengües, sinó també a saber d'on provenen, a saber paraules noves i el seu vertader significat, és realment interessant.

Tot plegat les llengües són d'una riquesa extraordinària, cadascuna d'elles té matissos, expresions i fonemes amb significats extraordinaris.

Unknown ha dit...

Actualment parlo el català i el castellà sense problemes. Estudio anglès a l'escola i fora d'ella, ja que considero que es un dels idiomes més importants per al futur i que hem pot obrir moltes portes a nivell laboral. M'agradaria molt estudiar l'italià, ja que trobo que es un idioma molt maco, i la cultura d'on prové m'apassiona.
Crec que ell llatí i el grec m'ajudaran a entendre millor el català ja que gran part de les paraules catalanes deriven del llatí. El grec encara no l'hem començat, però en tinc moltes ganes, ja que considero que es una llengua molt interessant i que hem pots ensenyar moltes coses sobre una cultura que va ser molt important.
El títol d'aquesta entrada el trobo olt adequat, ja que quan mor una llengua mor una cultura amb ella, per això es important aprendre noves llengües i no deixar que les minoritàries caiguin en l'oblit.

Ferran Guijarro ha dit...

Trobo que amb cada llengua que aprenem, aprenem una cultura més, i, fins i tot, una filosofia més. Aprendre llengües ens enriqueix com a persones crítiques i obertes al món i al que pugui venir.
Actualment jo parlo sense cap problemes el català i el castellà, i m'atreviria a dir que vaig pel mateix camí amb l'anglès, ja que aquest any he aprovat l'examen pel First Certificate in English i aquest curs m'aventuraré en el següent nivell, l'Advanced. A 3r i 4t d'ESO vaig agafar l'optativa de francès i vaig trobar molt interessant aprendre'n. Aquest any no continuaré estudiant-ne però sempre em quedarà com una bona experiència.

Unknown ha dit...

Jo actualment a casa parlo el castellà i també el tagalog ja que la meva mare és de Filipines i també parlo el català, però només a l'escola. Encara que també parlo l'anglès i el francès també ja que el vaig estar estudiant dos anys, però només en sé les paraules bàsiques i frases bàsiques que almenys d'aquesta manera em puc contactar amb els francesos. També m'agradaria aprendre a parlar en grec ja que és una llengua molt bonica i parlar molt més fluit el francès. Jo crec que el llatí i el grec que si que ens poden ajudar a millorar el nostre us de les llengües ja que moltes de les llengües deriven d'aquestes dues i així podem entrendre altres idiomes.

arnau ha dit...

Jo a casa normalment parlo castellà o català, depèn si parlo amb la meva mare o el meu pare. També parlo anglès, però gairebé mai fora de classes, i fa dos anys vaig començar francès,encara que em queda bastant per millorar. També vull aprendre altres idiomes com el rus o l'alemany, que seran bons pel futur al que estem anant a parar. A part de millorar les llengües que parlo, el llatí i el grec m'ajudaran a comprendre els nostres origens, cosa que és bastant interessant. Com més llengües coneguem, a més llocs podrem anar i més cultures veurem, i això és una oportunitat que no podem deixar de banda.

Alba Legide ha dit...

Jo parlo català i castellà i tinc un bon nivell en anglès, puc entendre mínimament el francès i també puc entendre paraules i segons quines frases del japonès degut a que m'agrada veure moltes series japoneses i cinema en Versió Original. Una cosa molt graciosa que em va passar l'altre dia al FNAC va ser que, jo estava mirant la secció de comics japonesos i van entrar un grup de noies japoneses, i el més curiós és que vaig poder entendre algunes paraules i coses que deien i em vaig quedar impressionada i també feliç de que només veient series en altres idiomes pots anar introduint-te en altres cultures i idiomes i crec que es molt important per créixer com a persones i fer créixer als altres. Penso que no s'hauria de perdre mai i hauriem d'intentar mantenir aquesta unió i no separarse

Unknown ha dit...

De moment parlo el català i el castellà sense cap mena de problema. Aquestes han sigut les meves llengües maternes i paternes. Però a casa utilitzem molt més el català que el castellà. Sempre m’ha encantat aprendre llengües diverses, tan les llengües que els meus pares m’han ensenyat com el llatí, el grec, l’anglès, l’alemany,l’ italià... I espero en un futur pròxim tenir un bon nivell d’aquelles que porto aprenent des de fa uns anys. L’anglès i l’alemany han sigut per mi les llengües que més m‘han interessat aprofundir. Pro aquest any comencem grec i seguim amb el llatí els quals ens endinsaran en el món clàssic i ens aproparan a les llengües que coneixem avui en dia.

Judit ha dit...

Salvete!
Jo parlo el català i el castellà des de que sóc petita, i fa molts anys que estic estudiant anglés. A mi personalment m'apasiona la idea de poder aprendre noves llengües, així que fa dos anys, també vaig decidir estudiar francés . Aquest estiu vaig tenir l'oportunitat de poder anar a França i a Anglaterra per poder perfeccionar l'idioma i no hi ha ninguna cosa que m'ompli més que poder-me comunicar i entendre amb gent d'un altre país. A demés, no només aprens la llengua, sinó la cultura de l'altre país, les seves tradicions...
Crec que el llatí i el grec m'ajudarà molt i em farà aprendre moltes coses noves, ja que és la mare i tenen moltes coses en comú amb les altres llengües. És el meu primer any, però tinc ganes de treballar i sobretot d'aprendre!
M'agradaria poder estudiar l'italià, perquè és una que té moltes coses comuns a la nostra cultura i llengua (ja que també deriva del llatí); i com has dit tu, una llengua és un tresor!

Unknown ha dit...

Salvete!

Jo, sincerament, m'he donat compte des que vaig començar a interessar-me per les llengües que en són molt útils tan per comunicar-nos, com per aprendre'n d'altres cultures i expandir els nostres coneixements.

Vull aprendre molt sobre certes llengües estrangeres, majoritàriament l'Anglès, ja que, actualment és considerada la llengua universal (definitivament, ho vull per poder comunicar-me amb quasi qualsevol persona, sigui d'on sigui). I com no, del Grec i del Llatí també en vull saber, ja que penso que són les llengües més antigues i que més m'aporten culturalment.

Aprendre nous idiomes afavoreix a la teva ment i ajuda, sobretot, a agrandir el teu propi vocabulari i comunicació.

Recomano completament aprendre'n.

Salvete.

Unknown ha dit...

De moment jo parlo 5 llengües que són: Ilocano, Tagalog, Català, Castellà i Anglès. Parlo Ilocano i tagalog perquè els meus pares són de Filipines.Per mi personalment és un gran avantatge perquè em dóna més coneixement sobre altres cultures. I les valoro molt positivament.

M’agradaria aprendre el mandarí perquè penso que és la segona llengua més parlada al món, I a més d’això l’economia xinesa està creixent a un ritme molt ràpid i pot ser que aviat es convertirà en una superpotència.

Jo crec que sí, perquè si coneixes la gramàtica i les arrels de les llengües que tenim avui en dia pots entendre molt millor el teu idioma i aprendre amb major facilitat, ja que gran part dels nostres idiomes que parlem avui vénen del grec i llatí.

En mi opinió els hauríem de recuperar aquestes idiomes antigues perquè van ser els “mares” dels nostres llengües que tenim avui, i no és que no serveixen, sinó que han estat oblidats.

daniela georgieva ha dit...

Hola!
Bé jo parlo el català, castellà i búlgar perfectament. L’anglès el parlo bastant bé però intento aprendre’n més per saber-ho també a la perfecció. M'agradaria aprendre rus, perquè es molt proper al búlgar, japonès perquè em sembla una llengua molt interessant (també molt difícil) però per hobby estaria bé. M'agraden molt els idiomes i considero que son una riquesa perquè et poden obrir moltes portes al món. Visitar altres països relacionar-te amb persones de cultures diferents, això es lo que fa una persona rica.
Valete tripulants!

txellbtm ha dit...

Salvate tripulants!
Jo a casa sempre he parlat català, tot i que de petita veia pel·lícules en castellà i ha sigut també una llengua que sense saber-ho ha sigut habitual a la meva vida. Crec que els catalans tenim molta sort ja que casi sense saber-ho som bilingues des de ben petits, i crec que és una cosa molt positiva ja que com més llengües sabem més cultura tenim.

Anònim ha dit...

Salvete!
Bé doncs, jo a casa parlo català, però ser i puc parlar castellà perfectament. Gràcies al fet que el lloc on he nascut m'ha donat a conèixer i parlar-hi amb dues llengües. Cal dir que prefereixo el català que el castellà, serà per què és la meva llengua materna des de petita. Però a més a més estic estudiant anglès, encara que em queda molt per aprendre i gaudir-la. M'agradaria conèixer i aprendre l'Italià i l'Euskera. L'Italià, per què com he viatjat bastants cops allà, doncs al final de tant escoltar-lo, vull conèixer i poder relacionar-me més. Però si és cert que l'italià és bastant similar el nostre hi han moltes coses que són fàcils d'interpretar. I l'Euskera per què és una llengua que em crida i m'entra la curiositat. Però qui sap, potser d' aquí uns anys pugui i espero dir que ser parlar alguna d'aquestes dues llengües o més. Les noves llengües són benvingudes a mi.
El llatí i el Grec són unes llengües que estic començant a aprendre amb molts ànims i molt bones expectatives. I crec que són unes llengües que donen molt de fruit, ja que són LA LLENGUA. Les nostres arrels. A més a més conèixer-les t'ajuda a enriquir el teu vocabulari, l'etimologia és a dir l'origen de les paraules, la sintaxi entre altres coses. Però el més important et fa créixer els teus coneixements clàssics i et fa veure el món una mica millor. Així que convido a tothom a donar a conèixer aquestes llengües. Espero seguir treballant-les amb les mateixes ganes que vaig començar, ara farà un any.
Valete!

Anònim ha dit...

Salvete!
Jo des de ben petita que parlo català i castellà, i des de que vaig començar l'escola l'anglès. Aquest últim se'm dóna força bé però no tant com la meva llengua natal. Al llarg de la meva vida he après una mica de francès i ara llatí i grec, i m'agradaria aprendre japonès o rus. M'agrada molt com sonen i les trobo unes llengües molt interessant. Opino que el llatí i el grec ens ajuden a saber d'on vénen les nostres llengües i ens pot ajudar a aprendre d'altres de noves, així que no hi ha cap contra d'aprendre'n. Crec que en el món que vivim no ens hauriem de conformar amb una o dues llengües, sinó que hauriem de endinsar-nos en altres cultures i aprendre algun idioma més.

Anònim ha dit...

Salvete omnes!

La meva primera llengua és el castellà ja que és la que utilitzo per a comunicar-me amb la meva família en general. La segona és el català, que parlo majoritàriament a l'escola, i finalment l'anglès, que també la parlo tots els dies ja que tinc amistats que no viuen en aquest país i, per tant, no parlen català ni castellà. M'agrada tenir fluidesa en més d'una llengua ja que, com tu Jordi vas dir una vegada a la classe, saber llengües estrangeres ens fa ser més independents i poder realitzar més coses per nosaltres mateixos.

M'agradaria molt aprendre altres llengües com l'italià, l'holandès o alguna llengua escandinava. Per una part, m'agradaria aprendre italià ja que trobo que és una llengua molt bonica i semblant a les nostres, amb una estructura molt semblant, per tant no seria tan difícil, d'aprendre. També trobo l'holandès curiós i tindria motivació per a estudiar aquesta llengua si tingués l'oportunitat. Per l'altra banda, les llengües escandinaves em semblen curioses ja que són bastant diferents a les llengües que parlem nosaltres i seria interessant aprendre com aquestes llengües estan estructurades. Vaig estar estudiant xinès durant uns anys però vaig deixar-ho pels estudis, i m'agradaria tornar a aprendre'n quan acabi batxillerat.

Penso que el llatí i el grec són grans ajudes per aprendre altres llengües perquè les seves estructures són molt diferents a les nostres i això ens ajudaria a estructurar la nostra ment d'una manera diferent i ens facilitaria aprendre llengues molt diferents a les nostres.

Per últim, opino que hauríem de cuidar més les llengües i apreciar-les a totes per igual. Sóc una gran amant de l'anglès i podria, fins i tot, considerar l'anglès la meva llengua preferida. No obstant, no penso que sigui la millor llengua, ni molt menys, pel fet que sigui molt parlada internacionalment. La meva visió del futur és que, si seguim donant-li tanta importància a l'anglès i no a totes les llengües, d'aquí a uns anys el món podria només tenir un idioma i cada país tindria els seus dialectes. Podria ser un aspecte positiu pel fet que tots ens podriem comunicar molt fàcilment, però el seu efecte negatiu seria molt pitjor ja que perdriem la riquesa dels llenguatges i de les cultures. Esperem que totes les llengües es conservin durant molts i molts anys.

Vale!

Unknown ha dit...

Actualment jo parlo dues llengües amb fluïdesa que són el català i el castellà. A casa parlo les dues ja que una part molt gran de la meva família prové d’Andalusia sent l’altre catalana. Ho considero una gran sort, ja que així des de ben petita vaig poder aquestes dues llengües tan boniques.
Una llengua que m’encantaria aprendre és l’italià ja que la seva cultura, gastronomia, historia i llengua em fascina i ja que són un país veí tampoc aniria malament prendre’n.
Es clar que crec que el llatí i el grec ens ajudarien i ens ajuden a millorar l’ús de les llengües que fem servir habitualment, ja que aquestes provenen del llatí i del grec, i nomes estudiant-les, sabent el perquè d’aquestes paraules i la seva etimologia ja ens serviria per optimitzar i millorar el nostre us, i per adonar-nos que som completament grecs i llatins!
Opino que som molt afortunats de poder estudiar aquestes dues llengües clàssiques i que tothom n’hauria de tenir un mínim de coneixement, no nomes per millorar l’ús de les llengües, sinó també, per tenir un mínim de cultura i el més important, saber d’on venim.
Personalment crec que actualment la llengua catalana i la castellana esta sent subtilment substituïda per l’anglès, més aviat per els anglicanismes. Jo personalment ho trobo trist, ja que tenint unes llengües tan maques, tan melòdiques, amb un caràcter tan imponent sigui mica en mica envaïda per l’anglès.

Bernat Pareja Sabaté ha dit...

Des de petit que puc parlar amb dacilitat el català i el castellà ja que han estat les llengües del meu dia a dia des de que vai néixer. Estic aprenent l'anglés i em puc defensar tot i que m'encantaria parlar-lo amb fluidesa ja que és la llengua que, actualment, mou el món. Tinc la sensació que en un futut próxim (10-15 anys) i haurà una llengua que començarà a sobreposar-se a l'anglès com a llengua mundial i aquella és la llengua que vull aprendre. Si hagués de dir quina suposu que apostaria pel xinès -mandarí.
Crec que el grec i el llatí m'ajudaràn a conèixer l'origen de la nostre llengua i a interpretar-la millor.
En genral crec que , com molt bé diu el títol, cada llengua és un tresor i dóna riquesa a la cultura d'una zona i a la cultura general, per tant no es poden deixar perdre. Tot i així penso que durant aquest segle desapareixeran un gran nombre de llengües,malauradament.

Vale mariners

Anònim ha dit...

Ηολα τριπυλαντσ!
Actualment la llengua que uso més en la meva parla és el català, el castellà l'uso però molt poc, ja que la gent que em rodeja habitualment parla el català. Una llengua que també uso sovint, sobretot per estudiar és el anglès, el qual el parlo amb fluïdesa.
La veritat és que a mi m'agrada molt parlar i sobretot amb català, parlar amb castellà no se'm dona especialment bé, així que abans de parlar amb espanyol, prefereixo parlar amb català.
M'encantaria aprendre a parlar italià, àrab i grec; trobo que són unes llengües molt interessants de parlar i alhora molt difícils. Però penso que darrere de cada llengua, hi ha una cultura, una història...
Jo crec, que el grec i el llatí, més que millorar la nostra llengua, ens ajuden a entendre d'on prové, que hi ha darrere d'aquesta llengua, com he dit abans, darrere de cada llengua hi ha una història.
A hores d'ara moltes llengües estan desapareixen, ja que són substituïdes per altres, com per exemple, l'anglès. Hauríem de conservar totes les llengües, cada una d'elles són importants per entendre la base de la nostra cultura.

Unknown ha dit...

Jo actualment parlo el castellà, el català i una mica d’anglès. La llengua castellana és la que tinc més present al meu entorn, encara que la catalana també la he de parlar en diferents àmbits. Aquestes llengües per mi són molt interesants i especials, ja que són les meves llengües i no les canviaria per cap. L’anglès és un idioma molt necessari en el món actual, però a part de voler aprendre’l pel meu futur, també em sembla molt interessant la manera com s’expressen els anglesos, aprendre a parlar amb persones d’Anglaterra crec que és una experiència molt emocionant a la vida, a part del passat que porta tota llengua.

Si hagués d’escollir m’agradaria parlar francès i italià perquè aquestes llengües sempre m’han semblat molt interesants i la forma com es pronuncia i es parla m’encanta. No puc parlar del perquè prefereixo unes d eles altres, ja que totes les llengües van estar adoptades de l’alfabet fenici i totes tenen la mateixa importància en el món, ja que són les mateixes però evolucionades de diferent forma. Suposo que és perquè des de petita són les que més he escoltat i la forma com es dialoga em sembla molt diferent.

El llatí i el grec són la base de tot, les avançades llengües de l’actualitat provenen certament d’aquestes dues. També crec que ens ajudarà a entendre coses i a relacionar conceptes que estan molt presents a la nostra actualitat, com per exemple les similituds de l’alfabet grec i llatí amb els actuals idiomes. Ens ajudarà a entendre millor l’ús de la nostra llengua al veure d’on prové.

Com he dit abans, totes les llengües tenen la mateixa importància avui en dia, a part de que tot ha estat una adaptació de l’antic alfabet i per tant, cap hauria de ser més important que una altra però no és el cas. La necessitat de comunicació entre els diferents països ens obliga a la societat a aprendre diversos idiomes per tal de poder seguir millorant i que el nostre planeta tingui cada vegada més avanços.

Anònim ha dit...

Actualment, parlo català, aragonès, castellà, anglès i francès. Les tres primeres són les llengües que més domino, perquè me les inculcaren de petit, però estic agraït de poder estar aprenent anglès i tenir força coneixements de francès. Cada llengua és un món, encara que per exemple l'anglès predomini. Però des d'un altre punt de vista, es fascinant que milions de persones s'entenguin amb un sol idioma.

Si tingués l'oportunitat m'agradaria aprendre alemany o italià, ja que els països respectius a aquestes llengÜes són molt interessants per a mi.

Estic encantat d'estar aprenent grec i llatí: des de petit ja m'assombrava la mitologia i la cultura clàssica, i a més tenir la opció de saber parlar dues llengües tant importants m'agrada molt.

Per a mi cada llengua és una història, i cada història un món. Així que la humanitat ha creat ''submons'' en els que l'únic equipatge que has de portar són ganes d'aprendre i esforç.

Anònim ha dit...

Bona Tarda Tripulants!
He de començar dient que a mi, personalment, m'agraden molt les llengues. Parlo català i castellà desde que vaig nèixer, es a dir, són les meves llengues paternes, i, des de que tinc 3 anys estudio anglès, una llengua que m'agrada i domino bastant. Valoro molt el saber llengues, quantes més millor, ja que penso que es el millor regal que ens han fet mai. Un sistema per poder-te comunicar amb els demés i del qual amb unes quantes lletres que hi ha, pots dir TOT el que vulguis. Em sento molt afortunada de poder aprendre llengues com l'anglès, ja que aprendre una llengua no és només la llengua en sí, és també aprendre una cultura, "un món" que potser desconeixem. Tothom hauría d'aprendre el menys una llengua, a part de les seves paternes, en la seva vida. Ja que no només t'enriqueixes en el sentit de poder parlar una altra llengua (que ja és molt) si no que enriqueixes els teus coneixements en general, i no heu d'oblidar mai que "El saber no ocupa lloc" i que el "Coneixement és poder".
No crec, estic convençudíssima que el Grec i el Llatí ens poden ajudar molt i moltíissim a millorar l'ús de les llengues que fem servir avui en dia. Moltes vegades no sabem el perquè una paraula s'escriu d'una manera i no d'una altra o d'on provenen moltes paraules que utilitzem,etc, i la resposta a molts d'aquests dubtes es troba en les seves arrels, en la seva "mare", en molts casos, el Llatí i el Grec.

Maria Zarzoso ha dit...

Salvete!

Habitualment parlo en català, però no tinc cap problema a l'hora de fer ús del castellà, ja que a nivell familiar utilitzem les dues llengües per igual.
En l'àmbit escolar també practico una llengua estrangera, l'anglès. Tot i que porto aprenent aquesta llengua des de petita, m'agradaria dominar-la més,i per tant parlar amb major fluidesa. El francès, en canvi, també vaig estudiar-lo en cursos anteriors, concretament dos, però no sóc capaç de parlar-lo.
En un futur m'agradaria aprendre nous idiomes i perfeccionar els que ja sé, no nomès pel fet d'ampliar les opurtunitats en el món laboral sinó que també a nivell personal per enriquir els propis coneixements. L'alemany sempre m'ha cridat l'atenció, ja que quan he viatjat al propi país he trobat molt interessant la seva cultura. D'altra banda i malgrat les dificultats, el xinés també em sembla un idioma amb futur.

Però abans de conéixer aquestes noves llengües, és fundamental descobrir l'origen de les nostres pròpies, és a dir el llatí i el grec. Estudiar aquestes dues grans civilitzacions ens ajudarà a comprendre qui som i d'on venim.

VIvim en un món globalitzat i fem un ús continüo de noves tecnologies que ens permeten estar en contacte i establir relacions amb gent d'altres cultures que utilitzen idiomes diferents als nostres per a comunicar-se. Per tant, és útil i enriquidor conèixer i dominar d'altres llengües.

Adèu! Au revoir! Good bye!



Anònim ha dit...

Valete Tripulants del vaixell!
Jo des de ven petita parlo català i castellà, que aquestes són les meves llengües natals. Jo valoro molt positivament les llengües, ja que aquestes transmeten unes cultures i histories molt diferents entre si però que expliquen molt d'elles. També parlo una mica d'anglès però aquest encara el tinc que perfeccionar i sobre tot practicar. Jo soc molt curiosa amb les llengües són tan diferents entre si però a la vegada tan iguals perquè estan connectades per un passat semblant, però personalment m'encantaria aprendre italià perquè és una de les llengües veïnes i que prové del llatí, perquè l'accent, la forma amb la qual s'expressen i la seva cultura la qual m'agrada molt.Jo crec que el llatí i el grec són la base de quasi totes les llengües, aquestes en serveixen per saber d'on provenen les paraules, entre altres coses del qual esta compost el món clàssic, que encara ens falta molt per aprendre i que ens ensenya cada dia una mica més sobre el món que ens envolta.
Valete!

Anònim ha dit...

Salve!
Actualment parlo el castellà, que està molt present en el meu entorn; el català, que està més present en el entorn educatiu; el rus, que és la llengua materna i que la veritat m'agrada molt haver-ho après, ja que és un gran plus a la meva vida; l'anglès, que l'he estat aprenent des de ben petita i em sembla un idioma molt important en el món avui dia; i bàsic de francès, que m'agradaria aprendre-ho de veritat ja que em sembla una llengua ben interessant i bonica.

A més a més d'aquests idiomes, m'agradaria aprendre xinès perquè a part de ser una llengua asiàtica, com l'origen del meu pare, em sembla un idioma tan diferent que em fascina. També aprendria l'holandès perquè sentia una amiga xerrar en aquest idioma i tinc gran curiositat per entendre'l.

Respecte el llatí i el grec, crec que són unes llengües que realment ens ajuda i ens facilita aprendre altres idiomes. Un altre punt a favor és que hi ha conceptes molt similars en paraules actuals i sabent les llengües clàssiques, podrem entendre-ho millor.

Però si parlem del futur dels milers d'idiomes que existeixen és difícil opinar, ja que el futur és incert, òbviament, però avui dia sempre s'intenta simplificar i les llengües minoritàries les van eliminant dia darrere dia... És una pena perquè tota llengua té una gran cultura darrere.

Per finalitzar, crec que és molt important aprendre llengües, tant modernes com clàssiques. Quant més en sapiguem, més sabrem i millor entendre'm altres cultures.

Anònim ha dit...

Les meva llengua materna es el català i de ben petita vaig aprendre el castellà. Em defenso bastant bé amb l’anglès i tinc algunes nocions d’alemany. De totes les llengües que hi ha, que n’hi ha moltes, m’agradaria aprendre a parlar l’italià i profunditzar més l’alemany. Són dos dels idiomes que més m’agraden. L’alemany quan el vaig començar em van dir que era tant difícil que quan m’hi vaig posar tampoc em va semblar tant... i l’italià m’agrada molt per la seva fonètica. El llatí i el grec com a primeres llengües són la base de totes les altres, així que un cop les aprenguem o si més no en tinguem nocions, crec que ens pot ajudar a millorar l’ús de les llengües que utilitzem habitualment, i potser el més important serà parlar-les bé.

Anònim ha dit...

καλημέρα!
Jo a casa sempre he parlat català i castellà, tot i que no tan, a casa. Crec que els catalans tenim molta sort ja que casi sense saber-ho som bilingues des de ben petits, i crec que és una cosa molt positiva ja que com més llengües sabem més cultura tenim.
També parlo i estudio l’anglès des dels 3 anys. Porto bastants anys aprenent-lo, però no em sento gaire segura a l’hora de parlar en anglès una conversa llarga o escriure un gran text. El francès l’entenc i el parlo una mica ja que els darrers 2 anys l’he estat aprenent.
En quant a noves que m’agradaria aprendre hi ha el italià, per què tinc arrels italianes i trobu que és bonic aprendre la llengua dels teus avantpassats ;i l’àrab, ja que és una llengua totalment diferent a la nostra i tinc curiositat.
El llatí i el grec són la base de tot, la majoria de llengües que trobem a l’actualitat provenen certament d’aquestes dues. També crec que aprendre’n ens ajudarà a entendre coses i a relacionar conceptes que estan molt presents a la nostra actualitat, com per exemple les similituds de l’alfabet grec i llatí amb els actuals idiomes, l’etimologia de moltes paraules i sobretot l’origen de la llengua.
Em posa trista pensar que cada any desapareixen moltíssimes llengües, i és que, darrere de cada llengua s’hi troba una cultura, una historia, una civilització.

valete tripulants!

Anònim ha dit...

Salvete!

La llengua que jo parlo en el meu dia a dia és el castellà, aquesta és la meva primera llengua. Aquesta és la que majoritàriament utilitzo per parlar o comunicar-me amb qualsevol persona, ja siguin els meus pares, els meus familiars o fins i tot els meus amics. El motiu pel qual el castellà és la llengua que més predomina en mi és perquè els meus pares provenen de Perú (Sud Amèrica), i allà l’únic idioma que es parla és el castellà. D’altra banda haig de dir que la segona llengua que més parlo és el català, ja que malgrat que els meus pares van néixer allà, jo vaig néixer aquí, em van criar i educar aquí, per tant la llengua que he après des de ben petita ha estat el català. Les llengües que parlo les valoro molt positivament, ja que penso que són la clau per poder fer diverses coses. És a dir, sabent parlar bé les nostres llengües ens fa ser independents ja que podem aprendre més coses pel nostre propi peu, sense influències de cap tipus.

En conec moltíssimes d’elles, tot i que, clarament, no totes les que conec les parlo. De fet hi ha una llengua, l’anglès, que tot i no parlar-la cada dia, si que la tinc molt present. Perquè és una de les matèries que estudio a l’escola i també per què faig classes particulars en una acadèmia. L’anglès tot i ser una llengua que em costa una mica de parlar-la, em sembla molt bonica. Les llengües que m’agradaria aprendre són varies però les que més són l’italià, el francès i l’holandès. En primer lloc m’agradaria aprendre l’italià, ja que em sembla una llengua molt maca i curiosa a part que té una gramàtica molt semblant a la nostra i al meu semblar no seria molt complicada d’aprendre-la. Qui sap, fins i tot algun dia la necessito per parlar en algun viatge que faci en un futur. També, m’agradaria aprendre el francès, ja que em sembla una llengua curiosa pel seu pronunciament. És més, durant els cursos de 3r i 4t d’ESO vaig estar aprenent francès i sens dubte em va agradar. Per últim, m’agradaria aprendre una llengua diferent com és l’holandès ja que és una de les llengües germàniques i tinc molta intriga i curiositat per aprendre una llengua amb una estructura totalment diferent. A més, em crida molt l’atenció el país on es parla aquest idioma.

Sens dubte crec que el llatí i el grec ens ajudaran a millor l’ús de les llengües que fem servir habitualment. En la meva opinió aprendre aquestes llengües deurien de ser imprescindibles, ja que sense elles en moltes ocasions no entendríem res. No sabríem res sobre l’origen de les coses. En la nostra vida quotidiana estem envoltats de referències clàssiques i en aquest sentit som molt ignorants perquè no ens adonem, però sobretot perquè creiem en falses teories o orígens de les coses que ens han explicat però que en realitat no és cert. De tot això ens adonaríem si aprenguéssim llengües com el llatí o el grec. Tindríem un coneixement més enriquit i tot, i entendríem molt millor el món en el que vivim.

Per acabar, opino que en general tots i totes hauríem d’apreciar més les nostres llengües i tenir compte com les emprem. Perquè sinó podria ocórrer la desgràcia de que poc a poc amb el pas dels anys les llengües que actualment existeixen es vagin perdent fins al final solament quedar una única llengua, i això és el que no volem. Hem d’evitar que en un futur els països del món tinguin els seus propis idiomes, ja que sinó es perdria la riquesa de les llengües i a més la de les cultures també. Per esquivar això simplement hem de tenir cura de les llengües i no tractar-les com qualsevol cosa, que és el que ens pensem que són però no és així. De tot cor, espero que les llengües que actualment existeixen perdurin per molts anys més, sobretot el llatí, ja que és la base de moltes altres.

Valete tripulants!

Anònim ha dit...

Salvete omnes!
Jo sempre he parlat el català i el castellà, amb la meva família sempre parlo en català. Jo crec que està molt bé que des de ben petits, ens ensenyin les llengües com el català, el castellà i l'anglès. És una sort saber parlar, llegir i també escriure aquestes llengües ja que són part de la nostra cultura i a través d'elles ens podem comunicar. L'anglès és la llengua que menys tinc perfeccionada, comparada amb les altres dues. Tot i això és una llengua que m'agrada molt i la domino força bé en tema de conversa i per escrit. És una llengua molt important actualment ja que si no saps aquesta llengua, no pots fer res bàsicament.

A mi m'agradaria aprendre a parlar dues llengües que les trobo molt maques que són l'Italià i l'Holandès. M'agraden molt perquè he anat tant a Itàlia com a Holanda i quan les he sentit parlar o les he vist escrites, m'han cridat molt l'atenció i la veritat és que l'Holandès no és una llengua que es parli gaire comparada amb altres, però per mi és una llengua que m'agradaria aprendre i crec que val la pena. I també m'agradaria aprendre l'Italià perquè és una llengua que m'agrada molt sentir-la i que algunes vegades pots entendre certes coses tot i no sabent-ne gaire.

Penso que el grec i el llatí com a llengües ens ajudaràn molt de cara cap endevant ja que aquestes dues dónen origen i sentit a moltes altres llengües i paraules que sabem actualment. Gràcies al llatí i al grec que són les "mares", podem saber l'origen i l'etimologia de les paraules que ens fan poder entendre millor la llengua que parlem.

Jo crec que la gent diu que és de lletres o de ciències, però realment no som ni d'una cosa ni de l'altre, perquè tot i que a nosaltres ens agradi més una modalitat que una altra, hem de tenir coneixements de tot plegat. Així com la gent es centra en estudiar les ciències perquè se li donen millor o bé li agraden més, no podrien estar sense coneixements de la llengua, ja que amb ella ens comuniquem i sense ella no podríem entendre el món en el que vivim. També és així a la inversa, per molt que ens agradin molt les llengües, també hem de tenir coneixements de les ciències.
Valete!

Anònim ha dit...

Salvete!
A casa meva la llengua que parlem és el català, tot i que també se parlar el castella, l'anglès i ara estic començant a estudiar grec i llatí.
Valoro molt la llengua i la cultura catalana ja que, a casa meva aquesta llengua va acompanyada de un sentiment de llibertat molt fort. M'agradaria reprendre el estudi de la llengua francesa ja que el vaig deixar fa dos anys i m'agrada molt aquesta llengua.
Penso que el grec i el llatí m'ajudaran a entendre el significat de les paraules que utilitzo en el meu dia a dia i opino que tothom hauria de tenir si mes no , una base d'aquestes llengües ja que formen part de la nostre historia.
Espero per tant, que cada cop la gent es conscienciï mes de la importància d'aquestes llengües les quals, van donar peu a que el nostre idioma es formes , i que d'una forma indirecta apareixen a la nostre vida quotidiana.
valete !

Anònim ha dit...

A la meva família es parla català,castellà, valencià o galleg (encara no sàpiga parlar-lo). Conec moltes llengues encara que a l'escola les llengues que estudiava eren; l'anglès, el françès, el català i el castellà, m'agradaria saber perfeccionar algunes d'aquestes llengues i apendre'n de noves, com per exemple l'alemany (Sempre m'ha agradat) i el japones, a tothom li agrada l'anime...

Jo crec que el Llatí i el Grec m'ajudaràn a entendre d'on venim, d'on venen les paraules i saber que tenim moltes coses en comú en la llengua amés també ens pot ajudar a les llengües que fem servir, perquè no?

Unknown ha dit...

La llengua que parlo quotidianament és el català, però també sé parlar el castellà a vegades a l'institut i amb alguns amics i l'anglès que no l'acostumo a parlar gaire. De moment m'agradaria aprendre més anglès per el futur.
El català i el castellà són unes llengües que van sorgir del llatí i té sentit que hi ha moltes paraules llatines que se semblin al nostre vocabulari del català (català: mare, llatí: mater) o sigui que si ajuda a millorar l'ús de les nostres llengües.
Opino que el llatí ens pot ajudar de diverses maneres lingüístiques a saber i aprendre més coses del nostre idioma.

Anònim ha dit...

Salve!

A casa meva es parla català o castellà.M'agradaría dominar millor l' anglès i que sigui una llengua mes a casa. Es curios veure tantas paraules llatines que siguin com el català o el castellà. Com provenen del llatí es mes fácil relacionarles. Amb l'ajuda del llatí coneixem mes la nostre llengua i la seva història.

Anaïs Yuste ha dit...

Salve!

A casa meva sempre s’ha parlat castellà, però domino perfectament el català i bastant l’anglès.
M’agradaria parlar moltes llengües properes a la meva, sobretot el francès o el italià ja que són molt semblants al català i al castellà. Crec que estudiar llatí i grec m’ajudarà a entendre-les amb més facilitat, ja que el llatí és la seva llengua mare i llavors coneixent la seva estructura i el seu vocabulari em seran més fàcils; i el grec amb les seves arrels també em donarà un vocabulari més ric i culte.

Anònim ha dit...

Des de que som ben petits, a l’escola ens ensenyen català, castellà i anglès tot i que, malauradament, només sé parlar bé en les dues primeres. No sé ben bé a que es deu però estic segura que quan tingui fills m’asseguraré de que parlin bé l’anglès. M’agrada estudiar les llengües encara que crec que potser no en soc gaire bona, almenys amb les estrangeres.
Crec que qualsevol llengua té molta importància, ens diuen d’on venim, qui som, la nostra història. Dotze de les vint llengües més parlades del món, són d’origen indoeuropeu (una llengua que es va parlar en el tercer mil·leni abans de Crist en algun territori de l’Europa central, des d’on es va expandir; entenem com a llengües d’origen indoeuropeu aquelles que tenen una similitud entre els mots, morfologia i sintaxi d’aquesta) i entre aquestes tres són descendents del llatí: el castellà, l’italià i el francès. Així que opino que el llatí i el grec tenen una gran importància i influència en la parla actual que es practica en moltes localitats arreu del món.
A més a més quantes més llengües sàpigues parlar, més et pots obrir camí laboral, així que penso que són fonamentals i ens aporten molta riquesa. M’agradaria saber parlar perfectament l’anglès, o almenys poder viatjar a Estats Units i parlar sense dificultats. Fa dos anys vaig començar a estudiar francès, encara que aquest any el vaig haver de deixar ja que si no no podia optar a fer les optatives que m’obririen camí al batxillerat. Més endavant si tinc temps m’agradaria tornar a estudiar-lo ja que penso que és una llengua molt bonica, molt fina. El italià és una altra llengua que sempre m’ha cridat molt l’atenció ja que el veig molt familiar i carinyós, i penso que ja que és una llengua llatina tampoc ha de ser massa difícil d’aprendre.
Sí que crec que el llatí m’ajudarà a aprendre altres llengües o almenys a millorar l’ús de les que estudio i parlo normalment, ja que com he dit abans, moltes llengües provenen d’aquest així que la influència és innegable i crec que conèixer aquesta llengua va molt bé per comprendre l’etimologia de moltes paraules i per fer més fàcil l’aprenentatge de les llengües llatines.

Unknown ha dit...

A casa meva generalment parlo en catala, pero es curios ja que amb la unica persona que parlo el castella es amb la meva mare; fora de l'ambit familiar puc parlar perfectament en catala o castella. M'agradaria dominar mol mes el angles ja que se'm dona bastant malament i trobo que avui en dia es una llengua importantissima internacionalment. Crec que el llati i el grec si que ens poden ajudar a dominar millor les llengües ja que moltes d'elles provenen d'alla. Crec que la conclusio de tot aixo seria que necessitem tindre uns coneixements basics de les llengües antigües per tindre mes facilitat en apendre nous idiomes.

Anònim ha dit...

Salvete!

Jo parlo català i castellà com a llengües maternes i l’anglès fluidament. Ara estic estudiant també francès i alemany, i quan en sàpiga més m’agradaria estudiar italià.
Trobo que les llengües són un gran avantatge, i no només a l’hora de comunicar-se i expressar-se amb els altres, sinó també amb un mateix. Cada llengua té els seus conceptes, la seva manera de veure el món i explicar-lo als altres. No és en va que Samuel Johnson va dir: “En una llengua hi ha l’arbre genealògic d’una nació”. Només cal fixar-nos en les traduccions de les paraules. Rarament trobem una paraula que només pot ser traduïda per una sola d’altra. Sempre hi han canvis, petits matisos que ens fan veure com la llengua reflexa aquells que la parlen. La llengua representa una societat i una cultura: com més idiomes sapiguem, més coses podrem entendre i, en el fons, podrem pensar més enllà dels límits que un sol llenguatge ens imposa.
El grec i el llatí ens poden ajudar a ampliar aquests límits, i donar-nos una nova interpretació a la manera en que veiem la vida. Poden ensenyar-nos conceptes que, encara que tenen milers d’anys, són conceptes que nosaltres encara trobem en el nostre dia a dia.
Finalment, m’agradaria acabar amb una cita de Ludwig Wittgenstein, que fou un filòsof austríac de principis del segle XX. Ell deia que “Els límits del meu llenguatge són els límits del meu món”. Com més cultura tinguem i com més idiomes parlem, menys límits tindrem.

Francesc Castellarnau ha dit...

salve tripulants!!!

En la meva casa sempre s'ha parlat català i Castella i son unes llengües fantàstiques,però em ves agradat molt la idea de que els meus pares des de petit em parlessin en Anglès ja que en el món en el qual vivim ara mateix podrem dir que es la llengua mes important de tot el món ja que amb aquest vocabulari pots anar a qualsevol part del món i tindre moltes més possibilitats de tenir un millor treball que qualsevol persona que no sap parla aquesta llengua.

Andrea Palau ha dit...

Jo a casa sempre he parlat el català i el castellà, per tant són les úniques llengües que sé parlar a la perfecció. Des de que era petita, he estat estudiant l’anglès, tant a l’escola com a fora, i la veritat és que encara no el sé parlar del tot bé tot hi que generalment l’entenc molt bé,així que espero seguir estudiant-lo durant molt anys més fins parlar-lo i conéixe’l a la perfecció. Fa dos anys vaig començar a estudiar Francès, i la veritat és que em costa bastant mantenir un diàleg amb algú en aquesta llengua, tot hi així em sembla un idioma interessant i sé entendre’l. M’encantaria poder conèixer més llengües però en un futur, ja que ara voldria aprendre molt més sobre les que estic estudiant i poder profunditzar-les. Crec que un idioma, va molt més enllà del seu lèxic o la seva gramàtica, penso que un idioma es cultura, història… Saber llengües, apart de facilitar-te la comunicació amb persones d’altres països, també t’enriqueix molt a tu com a persona. Sobre tot el llatí i el grec, perquè penso que són dos idiomes que potser per comunicar-te no serà en el que més t’ajudaran, però sí en el sentit de que t’ajudaran a entendre tot el que saps ara, t’ajudaran a poder saber el perquè de tot, el fondo de tot, ja que son les mares de totes les llengües, per tant de totes les cultures. Si vols profunditzar en el perquè de les coses, t’has d’anar al principi de tot, a l’inic de tot el que som ara. En conclusió crec que els idiomes ens ajuden a explicar i entendre les coses que passen i a reflexionar-les, i penso que el llatí és una molt bona eina per a impregnar-nos de cultura.

Lola Font ha dit...

Salvete

La llengua que sempre s'ha parlat a casa , ha sigut el català , però obvimament el castella el se parlar i l'anglès també el se bastant .
Les llengües les trobo molt interessant i en un futur m'agradaria parende Alemany , Portugués i Itàlia . Per això una de les raons perquè he volgut triar l'optativa de llatí aquest any es per començar a conèixer les arrels de molt idiomes , i veure la vida d'una altre manera perquè ser que al acabar aquest curs hauré ampliat molt el meu coneixement

Anònim ha dit...

Salvete!

o a casa parlo català i castellà des de sempre, ja que la família del meu pare parla català, però la de la meva mare castellà. M'agraden les dues per igual encara que crec que m'expresso millor amb el castellà.
Crec que la majoria de catalans no ens adonem de la gran sort que tenim al ser bilingües i el fet de poder expressar-nos en dos idiomes perfectament.
Encara que porto estudiant des dels 3 anys l'anglès no és un idioma que se'm doni bé i em costa molt parlar-ho.
M'agradaria aprendre el francès, ja que és un idioma que m'atrau molt i crec que no em seria gaire difícil aprendre'l perquè s'assembla molt al català. També vull aprendre a parlar anglès a la perfecció.

El llatí i el grec són les llengües mare per excel·lència de les altres, crec que gràcies a elles podem entendre moltes coses i el perquè de les paraules.

Laia Batet ha dit... ha dit...

A casa meva sempre s'ha parlat al català però el castellà també el se parlar a la perfecció ja que a l'escola sempre el practiquem i amb el dia a dia sempre escoltem el idioma per el carrer o amb els amics.
M'agradaria saber parlar millor l'anglès ja que no sem dona gaire bé parlar-lo i és una llengua molt important que es parla internacionalment.
Penso que totes les llengües són importants ja que t'ajuden a poder comunicar-te millor amb el teu entorn i amb gent de altres paisos però no es només això una llengua, cada llengua te la seva cultura, la seva historia i un passat.
En un futur m'agradaria poder aprendre altres llengües com el françès i el Alemany ja que penso que també són molt importants.
Tot i que llatí sigui una llengua morta a sigut la mare de totes les llengües i gràcies a això ara podem parlar molts més idiomes.

Enric Brotons ha dit...


Penso que quan més llengues sapiguem a més llocs podem anar, quan un va a un pais, és d'agrair que parli l' idioma d'allà, per exemple, si algun estranger bé i parla en català valoraré el seu esforç i em vindrà de gust ajudar-lo. Doncs, les llengües són una manera d' integrar-te i entendre una societat.

Nora Jou ha dit...


Estic d'acord amb el que diu l'entrada, és a dir, trobo molt important tenir ganes d'aprendre llengües noves i saber-les estimar. Penso que tot això t'ajuda a créixer com a persona, a entendre el teu entorn i la cultura, a saber l'origen de les coses, et permet comunicar-te allà on vagis i per tant, conèixer gent, viatjar i tenir més oportunitats en prácticament tot. Jo parlo català i castellà, estudio anglès i alemany i fins fa un any també havia fet francès. M'agrada aprendre coses noves, trobar relació entre les llengües... i és que en el fons, algunes tenen moltes coses en comú i saber-ne una t'ajuda a entendre l'altra. Conec moltes llengües, però algunes que em criden especial atenció són l'italià, ja que la meva mare el parla molt bé i m'encanta escoltar-la, i el japonès, perquè em sembla una cultura molt diferent i curiosa. A més, també m'hagués agradat poder continuar amb el francès. Penso que el llatí i el grec m'ajudaran molt amb gairebé totes les llengües, ja sigui a saber l'origen de les paraules o expressions, en l'estructura i funcionament, les declinacions... En resum, crec que tinc la gran sort de poder estudiar idiomes, però també crec que la sé valorar. Per mi, l'alemany per exemple, té una gran importància, hi ha moltes coses que m'uneixen a aquesta llengüa, i el fet de notar que n'aprenc i pensar que si segueixo així el podré parlar bé, em motiva a seguir. Suposo que això depèn de les ganes que li posi cadascú i que alguns tindran més o menys facilitat, però si un vol, sempre ho pot tirar endavant.

Elyn Tamag ha dit...

Jo desde petita he parlat el Català, Castellà i més endavant l’Anglès, a casa del meu pare sempre s’ha parlat el Català i el Castellà en parts iguals, i per part del meu avi Ilocano una llengua Filipina que no entenc però de tan en tan en diu alguna paraula.
A casa de la meva mare es parla només el Castellà i també de tan en tan diu alguna expressió francesa, com per exemple en compte de dir motxilla, diuen cartable.
La veritat es que no se parlar Ilocano, no perque no m’hagin ensenyat desde petita (que tampoc ho han fet) si no perque és un idioma que només parlen els més grans de la familia, i el meu pare no el parla, només ho entén.
Amb el cas del Francès estic aprenent desde fa ja 3 anys i vaig aprenent de mica en mica, però hagués desitjat que la meva mare m’hagués parlat en Francès desde ven petita ja que ella es nativa de França i crec que es el millor moment per introduir una llengua a alguna persona, quan son petits.

Les llengües que conec son moltes, pero que parli no tantes… M’encantaria apendre moltíssimes llengües ja que penso que qualsevol llengua pot ser desde l’arma més potent del món, a una via per resoldre els conflictes més insignificants, passant per la cultura que et pot concedir el fet de conèixer-la i parlar-la. Una llengua és un dels elements que més portes et pot obrir, tan laborals com culturals, com ja he dit abans. Et brinda l’oportunitat de viatjar per llocs del món que potser mai havies pensat que aniries, o al contrari, a llocs on sempre has somiat anar. Òbviament pots anar a qualsevol lloc sense saber la llengua, però les experiències que guanyaràs amb el temps no seran les mateixes.

No tinc cap dubte al dir que aprendre Llatí i Grec és algo fonamental a l’hora d’aprendre llengües, ja que sense aquests idiomes no entendríem res de les llengües romàniques que parlem avui en dia, és com si aprenguéssim matemàtiques sense saber els nombres.
Personalment crec que s’hauria de fer una introducció al llatí i al grec desde ben petits.

Com ja he dit abans, les llengües son les ‘claus’ que t’obriran més portes durant la teva vida, i crec que la societat d’avui en dia hauria d’estar més conscienciada del poder que tenim al poder aprendre totes les llengües que vulguem i que estiguin a l’abast de la nostra mà.

aina ha dit...

Jo a casa parlo el català amb la meva mare i el castellà amb el meu pare, per tant aquests són els únics idiomes que parlo perfectament. A l’escola he fet anglès tota la vida i ara ja fa tres anys que vaig a una acadèmia a estudiar-lo per que vull saber-ne molt, crec que és el idioma que més em servira per poder anar pel món. I penso que com més idiomes sapiguem més cultura tindrem.
Aquest any he triat l’optativa del llatí per que crec que també em pot ajudar molt a aprendre coses que em serviran de les altres llengües ja que és la llengua mare i moltes llengües provenen d’aquesta.

Gal·la Gallardo ha dit...

Salve!
Jo a casa meva, i amb les persones que m’envolten parlo casi sempre el català, tot i que no em suposa ningun problema parlar castellà, ja que és una llengua que utilitzo des de petita i per molt que no la utilitzi tant com el català, la domino. També sempre he estat estudiant l’anglès i per molt que no el domini del tot jo crec que em se defensar bastant bé i sobretot el se entendre, i per a mi és importantíssim ja que crec que l’anglès és l’idioma bàsic per poder anar pel món.
Sempre he volgut estudiar i aprendre Italià, ja que tinc una part de la família que és d’allà i això em motiva a saber d’aquest idioma, a més a més, m’agrada molt la manera d’expressar-se que tenen els italians i el idioma és molt semblant al català i al castellà. Per això, en part, aquest any vaig triar l’optativa de llatí, ja que a part de que se que em servirà per al futur en molts aspectes, crec que és una bona manera per què més endavant quan vulgui estudiar l’italià o altres idiomes, els pugui entendre millor i aprendre més fàcil.

Anònim ha dit...

Salve!!

A casa meva sempre hem parlat català, tot i que com la meva àvia es d' Aragó i tenim un poble amb una casa allà també acostumo a parlar el castellà amb bastant freqüència. Són les dues llengües que he parlat des de que era ben petita. A més a més des de petits tots estudiem l'anglès a l'escola, també he fet classes extraescolars durant tres anys per agafar més confiança amb aquesta llengua. Fa tres anys vaig començar a aprendre l'alemany a l'escola també i aquest any m'agradaria poder continuant amb l'aprenentatge d'aquest idioma o almenys no perdre els coneixements adquirits. M'agraden moltíssim els idiomes i trobo que són molt importants per al futur. El fet d'aprendre llatí no crec que influencï en la millora i l'aprenentatge d'aquestes quatre llengües però, de totes maneres m'agrada molt i sobretot la historia que porta al darrera.

En un futur m'agradaria aprendre algun idioma més però de moment prefereixo centrar-me en aquests quatre i adquirir un bon nivell.

Matina Verdaguer ha dit...

Salve!
Desde sempre, la meva llengua és el català, però també parlo el castellà molt bé. Amb gairebé tota la meva família parlo el català, però tinc alguns tiets de fora de Catalunya amb els quals acostumo a parlar el castellà. El català és una llengua que m’agrada molt, però l a meva preferida és l’angles, encara que l’haig de millorar molt encara. M’agrada perquè es una llengua molt bonica i a la vegada és la més internacional i la que et pot obrir moltes portes.
M’agradaria molt aprendre l’italià, i poder parlar-lo fluidament perquè crec que es una llengua molt interessant i maco.
Crec que el llatí i el grec poden ajudar a aprendre altres llengües perquè moltes provenen d’elles i ho poden posar més fàcil.

Júlia Blasi Agraz ha dit...

Salve,
Jo amb els meus pares i el meu germà parlo català, però amb els meus avis parlo Castella, des de petita, Sempre m'han agradat molt els idiomes, de petita el meu pare em parlava català, la meva mare Francés , els meus avis Castella i els meus padrins en alemany, també quan tenia 3 anys em van inscriure en una escola d'angles, bàsicament per parlar i aprendre lo bàsic. El meu idioma preferit es El Català, ja que es el meu idioma natiu, Però com a segona llengua preferida triaria el angles sens dubte, Ja que trobo que es una llengua molt rica i el seu accent m'agrada molt.
Vaig triar llatí ja que m'encanten les llengües i no m'avorreix per res aprendre-les, no com altres assignatures.

Anònim ha dit...

Salvete tripulants!

A casa meva parlo català i castellà tot i que també em defenso parlant anglès i francès, conec moltes llengües però no en parlo gaire tot i que sempre he dit que en un futur m'agradaria saber parlar bé el francès, l'anglès i l'italià. Sempre m'han agradat molt aquestes llengües i jo crec que gràcies a les classes de llatí em serà més fàcil aprendre-les. Clarament el llatí t'ajuda i ja no només a aprendre nous idiomes si no que també t'aporta més cultura i coneixement sobre el que ja sabies, ja que l'etimologia és molt important per fer créixer el nostre coneixement lingüístic.


Creieu que el llatí i el grec us ajudaran a millorar l'ús de les llengües que feu servir habitualment? Què n'opineu, de tot plegat?

Anònim ha dit...

Salve!
A casa meva sempre hem parlat el castellà, degut a que els meus pares son inmigrants de sud amèrica i l'idioma que predomina allà es el castellà; tot i que des de que soc ben petita que també parlo el català, ja que es l'idioma en el que es donen les classes aquí. M'agradaria molt poder aprendre Rus, Japonès i Italià, això es perque crec que em serien molt útils per una de les carreres que vull estudiar (Turisme), i també perque trobo que son unes llengües molt interesants. Jo crec que si que m'ajudaran a millorar una mica a entendre les dues llengües que parlo i també a millorar el meu aprenentatge.

Anònim ha dit...

A dia d’avui parlo el Català, el Castellà, l’Anglès, el Francès i també sé conceptes bàsics de l’Italià. D’aquestes llengües mencionades interiorment la que empro amb més freqüència és el Català, ja que a casa meva és la llengua que utilitzo per comunicar-me. El Castellà l’uso bastant poc, només en casos molt puntuals. Per exemple, a vegades parlo Castellà amb la meva àvia, ja que ella va néixer a Andalusia i és la seva llengua materna, però quan ella va decidir mudar-se a Catalunya va decidir aprendre el Català perquè considerava molt important aprendre la llengua més parlada aquí i tota la rica cultura que hi havia per darrera. Per tan, puc mantenir perfectament una conversa amb Català amb ella, però a vegades recorrem el Castellà. A mi personalment m’agradaria parlar amb més freqüència el Castellà, ja que crec que és un idioma ric i necessari a la vida, i ja que he tingut l’oportunitat d’aprendre’l, m’agradaria posar-lo més en pràctica. De fet, amb amics meus internacionals els hi ensenyo el Castellà via WhatsApp perquè el volen aprendre, així que d’alguna manera, encara el faig servir prou, tot i que m’agradaria poder viatjar a qualsevol ciutat d’Espanya que es parli, per parlar-lo i enriquir el meu nivell, i s’hi pogués, m’hi quedaria a viure durant un temps. Madrid és una ciutat que sempre m’ha cridat molt l’atenció i que mai hi he pogut anar... Considero que l’Anglès és la segona llengua que més faig servir, per sobre del Castellà, ja que apart de que vaig a una acadèmia a estudiar-lo, també el parlo amb amics internacionals , miro pel·lícules amb anglès abans que amb Català o escolto abundantment cançons amb aquest idioma... així que l’Anglès és una llengua que la tinc entre mans i l’utilitzo amb freqüència. A part, trobo que és una llengua interessantíssima i al ser diferent a la nostra, doncs la trobo molt curiosa i sempre he tingut moltes ganes d’estudiar-la. Pel que fa al Francès, és una llengua que l’utilitzo diàriament tan a l’escola com fora. I tot i que tinc un bon nivell, m’agradaria saber-ne més i assolir els coneixements bàsics per donar un pas important pel que fa al meu nivell i per agafar seguretat i confiança mentre parlo, ja que com que és un idioma que fa poc que estudio, em falta guanyar auto-confiança. Per últim, parlo una mica d’Italià, tot i que només sé els conceptes bàsics, ja que tinc família italiana. Viatjo sempre que puc per veure’ls i cada vegada que hi vaig, m’ensenyen conceptes nous, ja d’entrada em sé presentar, els colors, els números...

M’agradaria aprendre altres llengües com l’Alemany, alguna llengua eslava com el Croat o l’Eslovè i estudiar més a fons l’Italià. Per una part, m’agradaria molt estudiar l’Alemany ja que trobo que és una llengua molt bonica i diferent a la nostra, ja que l’estructura d’aquesta mateixa no té res a veure amb el Català o el Castellà, funciona com el Llatí o el Grec, per això penso que m’és molt útil estudiar les llengües clàssiques. També m’agradaria estudiar el Croat perquè és un idioma molt complex i em motiva el fet d’estudiar un idioma completament nou i diferent al que estàs acostumat a usar. Cal afegir que tinc un especial interès pel Croat perquè cada estiu vaig a Croàcia i així el podria practicar, de fet, ja estic mirant pàgines d’internet on expliquen les coses bàsiques que has de saber del Croat com a llengua. I el Italià perquè és una llengua que comparteix amb el Català una estructura molt semblant i per tan a priori no em serà difícil d’aprendre i com que tinc família italiana, doncs podré practicar amb ells, ho tinc tot a favor, per això serà la primera llengua que estudiaré en un futur quan ja tingui una base sòlida del francès.

El Llatí i el Grec, més que ajudar-me a millorar l’ús de les llengües que utilitzo, em fan entendre el perquè una paraula s’escriu així, o quin és l’origen del mot, o la utilitat de la paraula... Per altra banda, en un futur, m’ajudaran a aprendre idiomes moderns com l’Alemany, ja que per exemple el Llatí i l’Alemany funcionen bastant igual, els dos usen les declinacions.

Anònim ha dit...

Per últim, m’agradaria afegir que els idiomes ens fan créixer com a persones, ja que gràcies a aquests ens podem comunicar i podem saber d’on venim, cap a on ens dirigim... i per això els hi hem de donar importància, són elements essencials de les nostres vides, per això també considero que és molt important poder-los estudiar i estimar-los a tots per iguals. Jo sóc una gran amant del francès, i podria, fins i tot, considerar el francès la meva llengua preferida, però no penso que sigui la millor llengua pel fet que sigui parlada internacionalment, sinó sempre m’ha despertat curiositat i ara que tinc l’oportunitat de seguir-la estudiant, no em perdré cap detall. També sóc una fanàtica de l’anglès, i considero que és un idioma essencial per l’ésser humà, però si seguim donant-li tanta importància a l’Anglès i no a totes les llengües, d’aquí uns anys el món podria tenir només un idioma, en aquest cas l’Anglès, i cada país tindria els seus dialectes. Podria ser un aspecte positiu perquè ens entendríem i comunicaríem fàcilment, però per altra banda, seria negatiu ja que perdríem la riquesa dels idiomes que es parlen i les seves respectives cultures. Espero, doncs que tots els idiomes es puguin conservar durant anys.

Anònim ha dit...

Salvete! A casa meva sempre hem parlat el castellà, perquè els meus pares són castellans parlants. Però amb el meu tiet i el meu cosí ens comuniquem en anglès ja que són d'Alemania, i és la única llengua que tenim en comú. M'agradaria aprendre molts idiomes més, però per ara la meva formació futura és aprendre i parlar el millor possible l'anglès, ja que des de petita m'ha agradat molt aquesta llengua. Encara que no hagi fet grec mai, penso que és molt important aprendre altres idiomes com per exemple el llatí, que és l'idioma que ara mateix estic estudiant. Aquest any començo amb grec i sé que m'agradarà molt aprendre aquest idioma, per tenir més cultura, formació, i sobretot, per la curiositat.

Anònim ha dit...

Les llengües que parlo son el francès, el català i també el castellà. El català i el castellà per el mes pare i el francès perquè la meva mare es francesa; aquests tres idiomes els parlo perfectament i sense cap dificultat. Després l'anglés el parlo una mica ja que desde patita a l'escola ens l'ensenyen.

M'encanta aprender nous idiomes ja que els valoro molt.

Una llengüa que sempre he tingut curiosiat per aprendre es l'Italià ja que trobo que es una llengüa molt bonica.

Jo crec que el grec i el llatí si que ens ajudaran a millorar l'us de les llengües que fem servir habitualment ja que procedim de les mateixes arrels

Gisela Coromina Giner ha dit...

Salve!
Jo amb tota la meva familia i la major part dels meus amics parlo català, expete que a,amb alguns castella.
Crec que el llatí i el Grec si que pot ajudar a entendre les altres llengües fins i tot saber el significat de les que ja coneixem.

Maria Fuentes ha dit...

Salve!
Jo amb la meva família desde sempre parlo en Català i Castellà, i a l'escola estudio l'anglès, personalment m'agraden molt les llengües i les valoro molt. El que m'agradaria es aprendre nous idiomes com el Italià o el Portuguès trobo que són molt interessants. Aquest any he volgut aprendre llatí ja que és la llengua mare.