3 de maig del 2016

Un dissabte a la romana


Un any més, el darrer cap de setmana d’abril, es va celebrar un dels festivals de Reconstrucció Històrica més importants que tenim a Catalunya, la Magna Celebratio de Badalona, enguany en la seva XII edició. I un any més, els alumnes de llatí i grec de l’Escola Vedruna Gràcia hi vam participar portant els tallers de l’Schola romana i els Ludi juntament amb companys dels IES Isaac Albéniz de Badalona i Premià de Mar.

Hem de dir que el nostre primer dia no va començar massa bé, ja que vam estar acompanyats per una fina pluja. Malgrat aquest contratemps, tots estàvem molt entusiasmats per viure aquell únic i “historic” cap de setmana. Després d’haver preparat els nostres espais, vam anar a canviar-nos a l’Escola Cultural. Quan les noies ja duiem posat el nostre vestit de romana, les ornatrices dels Barcino Oriens ens van donar el toc final pentinant-nos un típic monyo romà amb dues trenes.

El meu recollit
Tot ja estava enllestit i va ser a les 11 tocades quan van arribar els nostres primers interessats en jugar al puzle de llatinismes, ja iniciat l’any passat en un format diferent. Alguns alumnes de 4t i de 1r de Batxillerat vam posar-nos mans a l’obra per muntar l’activitat per tal que fos didàctica i pogués gaudir-la el màxim nombre de gent. El joc consistia en fer parelles per trobar l’expressió completa amb la seva definició i exemple. 


El que més ens va agradar, però, va ser la cara d’emoció d’alguns adults en recordar aquelles expressions o paraules apreses ja fa uns anys enrere quan estudiaven grec o llatí. Les felicitacions pel material van anar in crescendo a mesura que anava avançant el dia.


En el mateix espai hi teníem el ludus litterarius i el ludus grammaticus, on adults i nens podien gaudir tot escrivint el seu nom en l’alfabet antic del llatí o en grec amb un llapis prou curiós per a tots ells: el calamus. Tot i que alguns i algunes no es van atrevir a provar-ho, no van marxar sense el detall, ja que nosaltres estàvem disposats a escriure els noms les vegades que calgués. Una breu representació teatral acabava en l’etapa del ludus rhetoricus, l’escola d’oratòria. Fins i tot la Televisió de Badalona va venir a gravar per a l’espai de notícies!

Cliqueu l'enllaç i cerqueu el minut 14:58!
Acabada la Magna, cal dir que l’èxit de les nostres activitats i tallers va ser desbordant. El mal temps de dissabte no va ser obstacle per a nosaltres, sinó tot el contrari, la gent va sortir al carrer per viure un cop més aquest festival romà organitzat pel Museu de Badalona i l’Ajuntament de la ciutat.

Esperem repetir l’experiència en properes edicions. Llarga vida a la Magna!

Marta Orquín
4t ESO Llatí

P.S.: gaudiu del vídeo oficial de la nostra Magna gravat per la Margalida Capellà, professora de l'IPM!




13 comentaris:

Unknown ha dit...

Primer, haig de dir que ha sigut una gran entrada, felicitats!
Segon, respecte a la Magna Celebratio, no puc expressar en paraules la felicitat i la satisfacció del treball que tots vam fer. Crec que ens va sortir genial i la gent s'ho va passar d'allò més bé... (al igual que nosaltres, clar)! I agraïr a la organització i al nostre magister per poder donar-nos la oportunitat de viure aquesta gran experiència. Amb ganes de la següent edició!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Caram, caram, no havia passat mai que més d'un discipulus aut discipula volgués escriure una crònica de la Magna per al Vaixell. Voluntaris no ens en faltaven, però tants... (i hem hagut de dir que no, quedi clar!). Estupenda entrada, Marta, el que volia dir ja ho he ditt a l'entrada de la Kènia. En fi, he de confessar que ha estat una Magna molt viscuda, totes ho són però aquesta ha estat molt especial. Gràcies per tot, discipuli et discipulae. L'any vinent més però (potser) no millor.

Anònim ha dit...

Primer de tot vull dir que poder participar a la Magna ha estat un gran plaer. Per tant, m'ha fet molta il·lusió redactar aquesta entrada, sobretot perquè ha estat la meva primera. M'encantaria poder repetir aquesta festa el pròxim any, o els que siguin!
Bonam noctem!

Anònim ha dit...

La Magna Celebratio ha sigut una molt bona experiència, un cap de setmana que recomanaria a tothom: tant participant als tallers com venir a gaudir d'ells. Si que és cert que va haver alguns moments de molta afluència i es feia difícil poder ajudar a tothom però ho tornaria a repetir.
Vaig estar al Ludus Literarius amb el joc de llatinismes i a part de gaudir vaig aprendre molt de llatinismes que no coneixia.
Només em queda agrair l'oportunitat que ens dóna tant l'escola com el Museu de Badalona de poder participar en un festival de reconstrucció històrica.

El Fil de les Clàssiques ha dit...

Un plaer haver compartit aquest cap de setmana plujós i ventós amb tots vosaltres! Els participants de l'IPM de Premià de Mar també en tenen un molt bon record! Us convido a continuar intercanviant opinions a Aracne fila i fila, http://blocs.xtec.cat/aracnefilaifila/2016/05/03/els-alumnes-de-lipm-a-la-xii-magna-celebratio/

En el vídeo, per limitacions d'espai i per imatges d'infants, no hi heu pogut sortir tots i totes, i em sap molt de greu. Espero que aquest tastet de Magna ens serveixi per mantenir ben viu i inesborrable el record d'aquesta magnífica experiència compartida. Ens veiem a la propera Magna! Una abraçada ben forta i bon final de curs!

Anònim ha dit...

Marta has posat fins l'últim detall de la Magna! L'entrada està genial!
Participar a la Magna m'ha donat una experiència inolvidable. Cada moment tenies una responsabilitat, i sinó, en trobaves en seguida. L'alegria dels nens et donava molta satisfacció d'haver vingut a la Magna, et miraven amb una cara d'estar alussinant amb tot allò que veien al seu voltant.
Jo estava a la part de Rethoricus, i no m'esperava tenir tanta atenció!
Espero impacient la següent Magna!

Anònim ha dit...

Felicitats Marta per aquesta entrada, m'ha semblat molt interessant i molt ben feta.
Em sap greu no haver pogut anar a la magna, ja que en un últim moment em vaig posar malalta, malgrat això estic molt feliç, ja que la magna ha anat molt bé segons el que m'han explicat els companys i tal com ens explica la Marta a la seva entrada.

L'any que ve no m'ho perdo per res del món! Per molts abrils més col·laborant amb la Magna Celebratio!

Anònim ha dit...

Salvete!
Per mi, aquesta Magna ha estat indescriptible però intento definir amb paraules el que ha significat per mi a l'entrada de la Kènia. Aquesta la comento per dos motius: el primer és perquè és una molt bona entrada que millora encara més amb les imatges i per descomptat amb el vídeo. El segon és per el vídeo en sí. Un gran treball digne de ser destacat i on vull aprofitar aquest comentari per fer agrair a tots la vostra col·laboració i en especial als del RHETORICVS, que com bé es veu al vídeo els pares i nens també hi estaven interessats i la gent ha quedat molt satisfeta de poder veure in situ com podia ser a la perfecció un dia a l'escola romana!
Vale!!

Anònim ha dit...

Salvete!
He de dir que estic d'acord amb la Marta i ha explicat molt bé la Magna en la seva entrada, i també que per a mi que va ser la primera vegada que vaig ser-hi va ser una experiència inoblidable. Em va fer molta il·lusió, ja que jo era a la zona de ludi i em vaig passar dos torns jugant amb nens molt petits. Em vaig divertir i emocionar veient com els nens s'ho passaven d'allò més bé. Per una altra part, em va saber greu que el fet d'estar a la zona de ludi, estava separada d'altres llocs com el de schola, i no vaig poder veure gaire les altres activitats, tot i això, el temps no va afectar-nos gaire i estic molt contenta ja que va ser tot un èxit i va venir molta gent. Espero que a batxillerat pugui tornar a participar i ho recomano molt als que no van poder assistir i als que començaran l'any vinent!
Valete!

Anònim ha dit...

He de dir que la Magna Celebratio ha estat tot un èxit; la veritat és que una experiència única i totalment recomanable. Em va fer molta il·lusió poder estar col·laborant al taller de Ludi, ja que vaig disfrutar molt de tota l'alegria que transmetien els nens. L'any que ve m'agradaria tornar a repetir sens dubte!
Per últim, he d'afegir que va estar tot un plaer haver col·laborat amb gent d'altres cursos, la veritat és que entre tots vam tenir una connexió molt agradable i, això va afavorir molt positivament a l'hora de realitzar els tallers.
Espero amb moltes ganes la següent Magna!

Anònim ha dit...

Si algú no ha viscut mai o no sap què és la Magna, llegint l'entrada de la Marta pot fer-se una idea molt clara de què hi pot trobar si decideix formar part d'aquesta activitat.

Els alumnes estem acostumats a fer activitats en les que el que fem és escoltar i rebre informació, però la Magna és totalment diferent. L'alumne es converteix en protagonista i és qui dirigeix l'activitat.

Viatjar en el temps durant unes hores i compartir el meu temps amb nens que gaudien amb els nostres jocs va ser una experiència molt interessant.

Anònim ha dit...

Bonam seram! La Magna Celebratio va ser una experiència única i inolvidable. Ha estat el primer any que hi he participat, però segur que no l'últim ja que m'encantaria repetir l'any que ve i tots els que pugui. Vaig estar al Ludus Litterarius, juntament amb l'activitat dels llatinismes, i quasi bé al Grammaticus (molts nens volien escriure el seu nom tant en llatí com en grec!). L'experiència ha estat enriquidora per a tots, tant per a qui participava als tallers com per a nosaltres, qui atenia a la gent. Gràcies al joc dels llatinismes, per exemple, he après moltíssimes expressions noves i l'origen d'algunes que ja coneixia. També va ser súper interessant l'altra activitat del Ludus Litterarius, on s'escrivia el nostre nom en cursiva llatina, un tipus de lletra que jo desconeixia i realment molt curiós. En resum, ha estat un dels millors cap de setmana del 2016 sense dubtes.
L'any que ve més, igual d'emocionant o, potser, millor!

Anna Martínez Gessé ha dit...

Quina entrada, genial!
Està molt bé que dels llocs que anem i de les experiències que tenim, poder fer entrades al blog ja que així els altres poden veure com ens ho hem passat, com per exemple, la magna. Com que la Magna és una gran experiència sempre fa gràcia explicar la teva crònica.
M'alegro de que la Magna se segueixi celebrant any rere any!