31 de gener del 2016

Ecce amphitheatrum!


Avui és un dia especial, és primus martius, l'equinocci de primavera. Per donar les gràcies a Ceres aviat hi haurà festa grossa i al Colosseum, l’imponent amfiteatre romà, s’hi celebraran uns ludi publici.
Fa temps que rumio fer-li un regal a la meva filla gran, la Regina. Ella mai ha estat en un amfiteatre i penso que li pot fer especial il·lusió, igual que a mi, perquè jo ja he anat altres vegades, però mai he assistit a una naumachia. Arribat a casa, per fi li puc comunicar la gran notícia a la meva filla...

-Escolta'm Regina, vull dir-te una cosa.
-Digues, pater, digues.
-Tinc una sorpresa per a tu... preparada?... Demà anirem plegats al Colosseum, em sembla que ja és hora que coneguis un lloc de tanta nomenada. A més, s’hi celebrarà una naumachia!
-Oh, pare, gràcies, el Colosseu, per fi!!! Però,… què és una naumachia?
-Les naumàquies se celebren molt de tant en tant als amfiteatres, omplen tota l’arena  d'aigua i s’hi fa la representació... d'una batalla naval!
-Per Prosèrpina! jo ja sabia que existien els munera, les lluites entre gladiadors, i també les venationes, les lluites entre feres o entre una fera i un gladiador, però mai havia sentit a parlar de les naumachiae
-És clar, omplir d’aigua tota l’arena d’un amfiteatre, portar els vaixells i buscar tants presoners de guerra, esclaus o criminals que lluitin per la seva vida recreant antigues batalles és molt complicat i costós, filla meva. Per això, de naumàquies se'n fan ben poques!
-Oh! Gràcies, pare! Estic ansiosa, vull que arribi ja el dia de veure tot això amb els meus propis ulls!

*    *    *    * 
Després d'un matí tranquil, abans de marxar cap al Colosseum, aprofito per acabar unes feines, tot i que la il·lusió de la Regina per assistir a l’espectacle promès m'impedeix acabar-les. No para de preguntar-me si ja és l'hora de marxar. Tot i no poder acabar els encàrrecs, m'alegra, però, que la meva pensada li hagi fet tanta gràcia i que estigui tan contenta.
Hem sortit de casa havent dinat, amb prou temps per poder explicar-li totes les parts de l’amfiteatre. Durant el trajecte, la Regina no para de fer-me preguntes, a les quals jo responc de tant en tant que s’aturi, que en breu arribarem, i que és millor respondre-les in situ.
Per fi arribem a les portes de l’amfiteatre Flavi, accedim, busquem els nostres seients, ens acomodem i ja puc començar amb la classe que tinc preparada per a la meva expectant filla...

-Mira, Regina, aquest passadís pel qual acabem d’entrar i comunica les escales amb les vomitoria es diu praecinctio.
-Pater, i aquest mur d'aquí davant?
-Aquest mur es diu balteus i serveix per separar les diferents caveae. N’hi ha tres: la ima cavea, on s’ubiquen els ciutadans de la classe més alta, és a dir, els sacerdots, senadors i alts càrrecs imperials, a continuació i sempre en sentit ascendent la media cavea, on som nosaltres, els de classe mitjana,  i finalment la summa cavea, per a la plebs i les dones de poca reputació.
-Pater, i aquesta lona tan grossa, d'on l'han tret?
-Aquest immens tendal es diu uelum i serveix per cobrir l'amfiteatre i perquè ens puguem protegir del sol. El guarden a les fossae, que es troben sota l'arena. Les fossae són els magatzems per als decorats, els departaments dels gladiadors i on es tanquen les feres.
-Mira, pater, mira! L'amfiteatre ja s’està omplint d'aigua!!

M'ha agradat tant poder explicar tot el que sé a la Regina, que el temps d'espera s'ha fet curt. Estava tan apassionat amb l'arena, les fossae i les caveae que no m'he adonat que l'amfiteatre ja és ple de gom a gom i està tot a punt per començar la naumachia. Així doncs, ara toca gaudir d'aquesta primera experiència a l’amfitatre més famós de l’Imperi plegats.

Kènia Sanz
1r batxillerat




8 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

M'agrada molt com has enfocat l'explicació d'un amfiteatre, Kènia. Un text literari que il·lustra a mida una presentació molt didàctica amb diapositives de poc text i imatges suggerents. Et felicito. Anirà molt bé per als companys d'altres nivells i cursos.

Sergi ha dit...

M'ha sorprès molt la manera tan amena d'explicar la gran majoria de parts de l'amfiteatre. La presentació és clara, concisa i sobretot molt entenedora. Una gran història.

Anònim ha dit...

Bona presentació Kènia , molt ben treballat i increïble presentació , està molt bé la presentació en tots els sentits la que més m'ha agradat ha sigut la de el Coliseum indican les seves parts i ja per no dir-ne la lluita de gladiadors , magnífiques imatges i explicacions al detall

Anònim ha dit...

Et felicito Kènia! Una entrada molt interessant.
És una manera d'aprendre diferents paraules del llatí amb una obra de teatre.
Crec que és una manera d'aprendre que a la gent li servirà molt, i ho entendrà.

Anònim ha dit...

A mi també m'agrada molt com has fet l'explicació sobre l'amfiteatre. Trobo que per començar la presentació està molt bén feta i està molt clara. Dóno les meves felicitavions Kènia!

Vale!

Anònim ha dit...

Salve Kènia!
Ha sigut una entrada distreta i enriquidora, i alhora didàctica, el text o la història explicada es molt "xula", tan de bo jo pogués vuire l'experiència de la Regina. I el power point molt clar i és una manera més amena de estudiar tot el que te a veure amb l'anfiteatre.

Eva Martinez ha dit...

Kènia moltes felicitats, realment ha estat una presentació i una explicació que m'ha quedat molt clara!! Quan has explicat de manera més entretinguda amb una historieta ho he trobat molt original per la teva part! L'enorabona!

Anònim ha dit...

Després de dies d'haver sigut publicada aquesta entrada avui he decidit llegir-me'l i realment he fet bé en fer-ho! Ha sigut una entrada molt interessant i poder enfocar això a través d'un text literari ha sigut una manera original i interessant d'explicar-ho. A més a més de que el suport visual de la diapositiva ha ajudat molt. Felicitats!