6 d’octubre del 2015

Sis anys navegant... feliç aniversari, Vaixell d'Odisseu!

Temple dòric de Segesta (Sicília)  [fotografia de Carme Ausejo]

Si avui som 7 d'octubre estem d'enhorabona. Vol dir això que els déus ens han concedit una volta més i que de nou hem salpat de port per seguir navegant? Això és, i mentre hi hagi intrèpids mariners disposats a aprendre de tot allò que els ofereix el món clàssic ho seguirem fent si ens són propicis. Enguany alcen els rems cinquanta-cinc tripulants de clàssiques dels qui espero com a κυβερνήτης d'aquest vaixell il·lusió i compromís. No són temps fàcils però ja hi estem acostumats, així que... veles hissades, bon vent i bon viatge!

N.B.: Seguint amb la tradició iniciada fa un any, us demano dues coses: que expresseu les vostres expectatives de cara al nou curs que tot just comença i que ens deixeu una píndola de saviesa, una frase, cita o expressió clàssica que considereu útil per a la vida diària.


58 comentaris:

daniela georgieva ha dit...

Salve a tothom! Fa un any jo encara era a l'escola i recordo amb molt de carinyo les classes de llatí i de grec. Vaig gaudir aprenent moltes coses i pels nous navegants i pels que encara ho són vull animar-los a gaudir tal i com jo ho vaig fer en el seu moment. La meva píndola de saviesa es aquesta: carpe diem!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Gràcies,Daniela,per recordar-nos des de la distància universitària. T'agraeixo molt aquestes paraules d'ànim i d'encoratjament dirigides als nous tripulants. Tant de bo et facin cas i tinguin la mateixa predisposició que tu vas tenir. La teva píndola de saviesa, imprescindible si aprendre és una prioritat. Abraçada des del Vaixell.

Anònim ha dit...

Salvete!

Felicitats al vaixell, que un any més, segueix el seu viatge amb nous tripaulants amb ganes d'aprendre! Tot i no seguir a l'escola, em sento entusiasmada de seguir poder formant part d'aquest projecte i poder seguir descobrint coses relacionades amb el món clàssic.

Per a mi una cita molt especial és "γνῶθι σεαυτόν", que vol dir "coneixe't a tu mateix", i és una inscripció que està grabada al temple de Delfos. Crec que és important tenir-la present diariament, ja que és important que cada persona sigui conscient de les coses que pot fer i les que no pot.

I per últim desitjar a tots els tripulants un bon any lectiu!

Anònim ha dit...

Bona tarda, primer de tot vull felicitar al Vaixell d'Odisseu tot i que faci poc que hi estigui navegant!
Doncs a mi, les clases de llatí m'estan ajudant molt per conèixer coses noves i veure que tenen una relacíó molt important en el nostre dia a dia. Crec que vaig fer una bona tria. I per últim la frase que utilitzo per continuar cada dia i no rendir-me quan vec que les coses són difícils és: "Qui no s'arrisca, no guanya".

Anònim ha dit...

Salve! Una gran frase que jo he trobat és la següent:
"El mundo es un libro, si no viajas sólo lees la primera página"
Aquesta frase m’agrada perquè crec que viatjar dóna molta cultura i aporta uns coneixements que memoritzes ja que aprens amb ganes i veient del que es parla. Per a mi viatjar no és només agafar un avió, tren, cotxe, etc., veure la ciutat que visites i tornar a Barcelona, sinó és fer tot això però sabent diverses coses com, per exemple: Perquè es van construir els monuments? Quan es van construir? Qui els va construir?... I crec que la meva idea es veu perfectament reflectida en aquesta frase.

Anònim ha dit...

Salve!
Jo pensava que estudiaríem llatí d'una forma diferent, com més teòrica, però veig que no. Si aprenem aquest idioma així, es fa molt més interessant i menys pesat. Espero gaudir d'aquesta assignatura i d'aquest viatge en el vaixell d'Odisseu.
La meva píndola de saviesa és la següent: Vita via est / La vida és un camí. L'he escollit perquè per a mi és una manera de seguir endavant sense parar, posant-me d'objectiu avançar aquest camí una mica cada dia.

Bruna Bassó ha dit...

Salvete tripulants!

Aquest és el meu tercer any dins d’aquesta aventura amb tots vosaltres i desitjo continuar més anys formant-hi part. Trobo que aquest blog conté una gran riquesa i una gran feina darrere seu, en la que cadascú de nosaltres hi ha anat afegint el nostre petit gra de sorra. A priori, voldria donar les gràcies als primers tripulants que van formar el blog, ja que gràcies a ells en podem fruir.
Em presento aquest nou curs amb moltes ganes i amb una gran motivació per poder acabar bé el meu últim any a l’escola. Les classes de llatí es compliquen, i sabem que cada dia hi hem de posar de la nostra part per poder aprendre’n el màxim i arribar a gaudir de les nostres estimades llengües clàssiques. Al ser la primera recta final del petit viatge, s’hi presenten complicacions i sabem que no serà fàcil però tot esforç té la seva recompensa.

Aquí us deixo la meva píndola de saviesa:

"No nos atrevemos a muchas cosas porque son difíciles, pero son difíciles porque no nos atrevemos a hacerlas."

Lucio Anneo Séneca, filòsof llatí (2 AC-65)

Valete!

Anònim ha dit...

Salve!

Jo, des des meu punt de vista, penso i crec que aquest curs serà més intens i més costós que l'anterior. Tot i així, això no em desagrada, ja que d'aquesta forma, a mida que passin els anys, m'aniré formant cultament millor i tindré més coneixements. En relació a aquesta matèria, el llatí, penso que al llarg del curs serà molt interessant de treballar, ja que sempre he trobat cert interès, per exemple, en el àmbit mitològic, i tot el que està relacionat amb aquest tema.

És per això, que en relació a la meva opinió, la meva píndola de saviesa seria la següent: "Homo doctus in se semper divitias habet"; Que significa "El savi sempre va carregat de riqueses".

Anònim ha dit...

Les meves expectatives davant del nou curs és poder aprendre l’origen de les paraules, conèixer històries i mitologies i navegar entre nous coneixaments.
Espero gaudir d’unes interessants clases com han sigut fins ara. Tenir un professor que ens motivi tant en la matèria ajudarà a interessar-nos i esforçar-nos més.

La meva píndola de saviesa és “cada dia és una segona oportunitat”. Una frase molt senzilla, però que m’insipira a que si un dia m’equivoco, tinc molts més dies per tornar a provar i fer-ho millor.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Bona nit, Judit! Quina alegria retrobar-te aquí, il·lustre tripulant del Vaixell! Espero que el nou viatge que has emprès sigui feliç i profitós. Jo seguiré recordant-te com una de les col·laboradores més actives i entusiastes dels darrers anys. Abraçada.

Aldrin Jhay ha dit...

Salvete tripulants!

Carai, que ràpid passen els anys, oi? Primer de tot, voldria felicitar el vaixell i a tots els que han format, i formen, part d’aquesta gran família. Sense la dedicació i l’entusiasme de tots, això no hauria estat el que és ara, per mi, un espai acollidor i agradable. Voldria donar també la benvinguda als nous tripulants que ens acompanyaran a partir d’ara a conèixer i endinsar-nos al meravellós i interessant món dels clàssics. Segur que entre tots ens ho passarem molt bé!

Un nou curs acaba de donar el seu inici. Encara recordo, fa exactament un any, com a hores d'ara començava una nova etapa, que ara estic a uns mesos d’acabar. Espero que aquest any, l’últim any de batxillerat, sigui una experiència positiva, malgrat totes les dificultats, i que em faci créixer com a persona i com a estudiant. És cert que estic molt espantat i molt nerviós, però penso rendir el màxim possible per poder després recollir els fruits de la feina feta. Penso que amb una actitud positiva s’arriba més lluny. D’aquí la meva píndola de saviesa. Com molt bé va dir Plató, “Si bien buscas, encontrarás”.

Ànims a tots i un molt bon inici de curs! Valete!

Anònim ha dit...

La frase que jo he triat per a fer el meu segon comentari en aquest blog tant especial, ha sigut la següent:

HI HA UNA FORÇA MOTRIU MÉS PODEROSA QUE EL VAPOR, L'ENERGIA ATÒMICA I L'ELECTRICITAT: LA VOLUNTAT.
La va dir un gran geni: Albert Einstein
Crec que la voluntat es la força, la energia el que mou la nostra vida.

Anònim ha dit...

Bonum seram! Aquesta assignatura m'està agradant molt, ja que es curiós i s'aprèn moltíssim més. M'està agradant molt navegar en el vaixell d'Odisseu, encara que porti poc temps, espero que durant el curs continuem aprenent cada cop més. Jo em pensava que seria diferent, però tal i com ho fem m'agrada més i tinc més interès.
La meva píndola de saviesa és " Quien aprende de sus caídas, no se ha equivocado". Ja que és una frase que ami m'ha impactat molt perquè tothom pot tenir un mal dia però no s'ho ha de prendre malament.

Anònim ha dit...

Bonam seram!
En primer lloc vull felicitar aquest vaixell pels seus sis anys, els quals no he pogut estar per navegar però encantada estic de ser tripulant aquest any.
Penso que vaig escollir bé, fer l'optativa de llatí. Sempre m'ha cridat l'atenció saber d'on provenen les paraules que avui dia utilitzem per parlar, i realment crec que, només en aquest mes, he après molt i vull aprendre molt més durant aquest curs. Estic aprenent a interpretar les coses d'una altra manera de la que estava acostumada, així també descobrint un món que tenim llunyà a aquests temps i navegant direcció al passat per sentir-ho més proper i saber més sobre els nostre valiós passat.
Les meves expectatives pel futur són bones. Les classes de llatí m'ajuden, a més d'aprendre una llengua i la seva història, a tenir motivació davant el futur. Un professor ha de motivar als seus alumnes per a que aquests tinguin ganes d'aprendre i saber coses noves, i aquest objectiu s'està complint envers a mi.
Una frase que em motivi és "No tota relliscada significa una caiguda", de George Herbert. Penso que és una frase digne d'admirar ja que ens diu que no hem d'abandonar allò que ens agrada fer encara que trobem coses pel mig que ens impedeixin, hem de continuar fent el que ens apassioni fins que veiem la llum, i en aquell moment podem dir: he complit el meu objectiu i em sento orgullós/a.
Vale!

Anònim ha dit...

Aquest curs a les classes de llatí espero aprendre moltes coses sobre la mitología, ja que és un tema que sempre m'ha cridat l'atenció. Trobo molt interessant el que hem après sobre els deus romans i la relació que hi ha amb coses que formen part de la nostra vida diària. També espero poder arribar a entendre textos escrits en llatí i mantenir petites converses amb els companys. A mi m'agrada aprendre llengües noves i tot i que sé que el llatí no el faré servir per parlar amb altre gent, crec que gaudiré fent les traduccions.

Si desitges estar trist, viu en el passat.
Si vols estar ansiós, viu en el futur.
Si vols estar tranquil, viu en el present.

M'agrada aquesta cita perquè ens vol dir que de vegades perdem massa temps lamentant-nos per coses que ja han passat i que no tenen solució perquè ja han passat i no podem anar enrere, o preocupant-nos pel que passarà i perdent-nos d'aquesta manera l'oportunitat de gaudir del present.

Anònim ha dit...

La classe de llatí em va agradar des del primer moment. Sabia que m'agradaria però tot i així em va sorprendre gratament. Ho trobo molt interessant: la mitologia i saber veure coses a la vida quotidiana que tenen un perquè, provinent dels déus romans, i que no sabia; la llengua llatina també m'ha cridat l'atenció, m'agraden els idiomes i el llatí no és una excepció. Gràcies al llatí aprendré l'etimologia de moltes paraules del català i ho trobo força interessant.

Anònim ha dit...

Salvete tripulants!
Primer de tot vull dir que els alumnes que comencen aquest any a fer llatí a 4t d’ESO, que ho aprofitin perquè s’aprenen moltes coses durant aquestes classes i són molt interessants
Aquest any espero seguir aprenent d’una manera que em motivi igual que l’any passat, ja que em va agradar molt fer el tipus de classes que fèiem, perquè es participa molt i relaciones moltes coses. La expectativa que tinc és seguir igual de motivada i animada que l’any passat i aprendre nous coneixements.
La meva píndola de saviesa és: “Nunca consideres el estudio como una obligación, sino como una oportunidad para penetrar en el bello y maravilloso mundo del saber”- Albert Einstein. Crec que és veritat que no has de considerà l’estudi com una obligació, sinó que o gaudeixis i sàpigues més coses de tot el que ens envolta.

Kènia S. ha dit...

Bona tarda, primer de tot felicitar al Vaixell d’Odisseu! Tot i que acabo de pujar en aquest majestuós vaixell ja fa olor a molta feina feta durant aquests sis anys.

Els meus objectius aquest curs són aprofundir més sobre el llatí que ja sabia i aprendre una nova llengua com el grec. Però no només una llengua, sinó també una cultura, un estil de vida, una societat tan diferent però que alhora ens l'hem feta nostra. Perquè no només del grec, també del llatí, es basa la nostra vida, el nostre dia a dia. Perquè som més romans i grecs del què creiem. Perquè en el món que avui dia vivim està ple de referències del món clàssic.

I aquí deixo anar la meva píndola de la saviesa:

“Ten en cuenta que vas a fallar. El fracaso no es algo fatal. Aprende las lecciones, vuélvete a levantar e inténtalo de nuevo.”

L’home està fet per superar obstacles, però també per fallar en els obstacles. És per això que hem de ser conscients que alguna vegada, per no dir moltes, segur que fallarem i defallirem però no es tracta de tirar la tovallola, sinó de recollir-la, aprendre dels errors i seguir cap endavant. És igual si fallem tres, cinc o deu vegades, el que compta és saber-se aixecar, intentar-ho de nou, aprendre dels errors i tirar endavant.
Kènia Sanz
1r A

Anònim ha dit...

Bonam seram !
En primer lloc vull felicitar aquest vaixell que ja té sis anys i els que li queden , on jo hem pujo al igual que altres companys meus que també fem l'humanístic en busca de les coses clàssiques.

Les expectatives que tinc aquest son molt bones , llatí personalment m'agrada més que grec el trobo mes proper que el Grec tot i que van anar de la mà durant un temps i tinguin moltes coses en comú. El llatí m'ha agradat sempre i sempre he valorat les cosses clàssiques i m'ha agradat la manera de pensar dels grecs i les seves arts amb altres disciplines i la manera de pensar i per això aquest any he escollit llatí i hem crida molt l'atenció la mitologia grega i romana que son deus mes propers a nosaltres que no els que hi han avui dia actualment , tenen els mateixos sentiments o comparteixen en gran part.
Per part del grec hem sembla increïble la seva escriptura , se'm fa complicat però re impossible. Hem va sorprendre amb l'abecedari , que no es el mateix les majúscules i minúscules i una sèrie de coses que hem sorprenen com la pronunciació i veig que es fàcil però en realitat es molt més difícil del que sembla però les classes m'agraden , hi ha bastanta participació i son molt amenas , tinc molt bones expectatives amb el grec al principi se't fa gran quan et donen 5 o 6 fulls amb coses que no entens fins que tu expliquen i ja veus que es fàcil de seguir.

Frase: Podemos perdonar fácilmente a un niño que teme a la oscuridad; pero la real tragedia de la vida es cuando los adultos le temen a la luz. (Platón)
Hem fa referència aquesta frase perquè de petit ens ensenyen a ser grans però com que sempre tenim algú al costat i ens acompanya quan anem sols es el que ens fa més por en aquesta vida ,la incertesa d'alló que no sabem que pot vindre o la por a no saber reaccionar bé es el que diu aquesta frase de Plató que tot i el temps que fa encara es pot aplicar avui dia.

Marc.A

Miki Torres ha dit...

Abans que res, m'agradaria felicitar al Vaixell d'Odisseu per aquests sis anys de navegació, però per sobre d'això voldria felicitar-lo pels anys que vindran i que seguirà avançant a alta mar. Que segur que en seran de molts més i de millors (si cap la possibilitat). Com a alumne és el primer any en què em trobo davant aquesta assignatura com és el llatí i de moment no em penedeixo d'haver-la escollit. Sóc un apassionat de les llengües, l'etimologia i la mitologia i, per tant, afronto el curs amb optimisme i ganes. Si bé és cert que hi ha temes que són més interessants que altres dins el temari, penso que tot ho són i això al cap i a la fi ajuda molt. Penso que de moment el grup com a classe, els tripulants d'aquest vaixell, ajudem a que segueixi navegant de la millor manera que sabem i quan fallem allà està el capità per ensenyar-nos a rectificar i a aprendre dels errors. Tot això fa que sigui una experiència magnífica i plena d'aprenentatges aquest viatge que fa poc vàrem emprendre (i prego perquè segueixi així).

Com a píndola de saviesa, m'agradaria deixar-vos la següent cita:
"Vincit omnia veritas" (La veritat sempre triomfa)
Aquesta cita la vaig descobrir a una sèrie de televisió. Em va semblar excepcional quan vaig entendre-la. Això, a mi, em serveix per superar adversitats. Aquest pensament m'ajuda a superar situacions difícils. Perquè la gent, tot i que a vegades faci mal, agraeix la veritat. Sincerament penso que sempre que tinguis un problema te'n sortiràs molt més fàcilment essent sincer, perquè de la mentida l'única coosa que en treuras seran més problemes. i aquesta reflexió em sembla molt útil a la meva vida qüotidiana.

N.B. Deixo l'enllaç del moment on aquesta situació es produeix i on es cita la frase amb la seva corresponent traducció a l'anglès (V.O. de la sèrie)

https://www.youtube.com/watch?v=pytpb5RITVI

Anònim ha dit...

Bonam seram!

Primer de tot felicitar al vaixell on hem pujo jo aquest any per aprendre llatí i grec juntament amb el capità del vaixell el meu professor i tinc moltes ganes d'aprendre coses noves i hem fascina la història però sobretot lo antic , com ho feien els grecs i els romans , respecte al llatí , hem sembla més fàcil , el veig més proper , més meu per dir-ho així , varia algunes coses però no es gens difícil el que estem fent ara ,hem sembla interessant des de el punt de vista de que ho parlava es evident que m'interessa la llengua en sí , hi han llibres que estan escrits en llatí i per llegir-lo necessito aprendre'l abans de tot , tinc la expectativa de que m'agradarà per la proximitat que te i la semblança amb la nostre llengua.
Respecte al grec ho veig més difícil ja que les majúscules i les minúscules no són les mateixes i per tant aquí tens que tornar aprendre noves lletres i a més a més no es la mateixa pronunciació que el nom , es a dir cada lletra te un nom apart del soroll que té a la hora de la pronunciació i això dificulta però tot es aprendre , ja sabíem que pujar en aquest vaixell no era gens fàcil , ens han deixat lloc per tant aprenem de tot allò que podem. A mi el grec com idioma m'interessa però m'interessa més la història de la Grècia Antiga i de la mitologia grega i romana que son deus més pròxims a nosaltres perquè tenen sentiments , evidentment que no sentiran el mateix però tenen una semblança amb els humans i es més proper.

Frase: Podemos perdonar fàcilmente a un niño que teme a la oscuridad; pero la real tragedia de la vida es cuando los adultos le temen a la luz. -Plató

Aquesta frase vol dir que que ens ensenyen a ser grans a com tenir que fer les coses per ser adults però anem acompanyats d'algú que ja ho és i per tant desfer-te d'aquestes comoditats com que no tens preocupacions ni res costa perquè un adult ja ho fa per tu i per tant tu no tens que fer-ho però quan et deixen sol es quan realment pots posar en pràctica el que t'han ensenyat durant molts anys.

Felicitats al vaixell , Marc.A

Anònim ha dit...

Salve vaixell !

Moltes felicitats per els sis anys de navegació , espero que compleixis molts més ! De llatí , espero descobrir i coneixér molts mites i aspectes sobre el món clàssic i aprendre el llenguatge mare de totes les nostres llengües.

"La llibertat d'espressió porta amb ella la llibertad de escoltar" Bob Marley

Anònim ha dit...

Salve!
Llatí de moment està sent una assignatura que m'està sorprenen i agradant molt. No pensava que hi havien tantes coses relacionades amb els mites o la llengua llatina.
La frase que jo he triat és:
"Qui no s'arrisca no guanya"
És una frase que crec que te molta raó, perquè si vols alguna cosa has de lluitar per ella, i arriscar-te.

Anònim ha dit...

Salve !
Jo penso que aquest assignatura es diferent a les altres ja que es divertida , interessant i que et crida l'atenció. Jo crec que llatí sera una gran aventura i un gran viatge per a tots els tripulants
La frase que he triat es Asaltarem la ciutat de les tristors ja que es divertida i te sentit . Si penses en cumplir aquesta frase es molt millor la vida

Anònim ha dit...

Salve!
Aquest any espero gaudir tant de les classes de llatí i grec com l'any passat ja que m'ho vaig passar molt bé i al mateix temps vaig aprendre moltíssim i gràcies ha això ara faig el batxillerat d'humanitats. També espero que sigui un bon any i em faci créixer i madurar com a persona.
La meva píndola de saviesa és treta de una cançó molt especial per a mi que diu així:
"Born from a dream.
Long leather wings.
Rose from the streets.
With the hands of destiny"
i vol dir nascut d'un somni, ales llargues de cuir, he crescut als carrer a les mans del destí.
M'agrada molt aquesta lletra per què per el meu entendre vol dir que tot el que puguis somniar ho pots aconseguir, no importa el teu orígen.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Després de llegir els comentaris que aneu desant aquí, oh tripulants, em sento encara amb més força i il·lusió per seguir transmetent dia a dia, de dilluns a divendres, l'amor que sento pel món clàssic. Plurimas gratias omnibus. Llarga vida al Vaixell i a les Humanitats!

Anònim ha dit...

Salve!
Doncs bé, jo de les classes de llatí espero poder-las disfrutar al màxim, aprendre noves coses sobre aquesta llengua, que en a mi sempre m'ha interessat, dels significats dels símbols que cada dia veiem, a part també saber els missatges que ens donen les petites histories de la mitologia i poder posar-les en comú en el nostre dia a dia, i tenir més idea de les coses que passen al voltant nostre. A més a més poder obrir les nostres ments per aprendre noves coses que ens facin refleccionar. A part d'aixó em sento molt motivada per alhora d'aprendre noves coses i poder saber més cada una mica.
Després de tot nosaltres hem de ser els que hem de tenir passió per fer les coses, en els estudis, en la vida, en tot moment... i es aquí doncs on deixo la meva frase: " La vida es una aventura, riesgo, pasión. La vida es ahora y es nunca" però aquesta frase també es pot interpretar com aquella que sempre la gent diu molt "Carpe Diem", viu la vida sense límits. Si no quan siguis gran i pensis en el que has fet durant la teva joventut t'hauràs donat compte de que no has disfrutat tot allò que has volgut. Així que a disfrutar tot de la vida que ens queda molt per recorre...

Anònim ha dit...

Salve!

Encara que no porto gaire temps sent tripulant d'aquest vaixell, em sento amb molta il·lusió de poder estar-hi ja que crec que apendrem moltes coses noves i ens replantejarem moltes coses que fins ara no ens han pasat pel cap.

Aqui us deixo la meva frase "Bonita pero te hacer llorar, asi es la vida" crec que tothom tindria que pensar en aquesta frase ja que crec que dona en el clau del que es la vida i en part ens vol dir que la em de aprofitar.

Anònim ha dit...

Primer us volia donar la meva enhorabona pel treball que heu fet per aconseguir tirar endavant aquest blog.
Espero que aquest blog continui així durant molts anys més i aquí us deixo la meva píndola de saviesa:

“Considero más valiente al que conquista sus deseos que al que conquista a sus enemigos, ya que la victoria más dura es la victoria sobre uno mismo”
–Aristòtil filòsof grec

Sergi ha dit...

Salve navegants,
Sembla mentida com passa el temps, hi ha poques coses que ens agradin més que fer anys oi? I si aquest aniversari el fa més d'una persona? Doncs aquest és el cas, crec que d'alguna manera tots nosaltres fem aquest blog i aquest blog ens fa una mica a nosaltres, per molts anys! I que tots els nous navegants ho puguin veure.

Aquest curs és l'últim de secundaria i no ens queda altre remei que posar colzes i treballar més que mai, ja que s'ha de fer si o si, aquest any me'l prenc amb un bon rotllo extra, la confiança amb els companys, el bon ambient de les classes i l'estima que d'alguna manera tinc a les clàssiques fa que almenys aquestes dues assignatures no me les prengui com una obligació.

La meva pindola de saviesa va molt relacionada amb e curs que afrontem i és una frase anònima que diu així:
"De totes les coses que portes posades, l'actitud és la més important."

Anònim ha dit...

Salvete homnes!
Primer de tot, felicitar al Vaixell d'Odisseu pels seus 6 anys de trajectòria, i que en siguin molts més!
M'agradaria agrair-te, Jordi, la teva manera de fer-nos veure que el món clàssic encara perdura en el nostre dia a dia, que miris on miris hi ha una petita part d'història. M'estan resultant unes classes interessants, sobre tot la mitología, espero seguir gaudint de les classes de llatí i que continuem navegant un llarg temps.
Aquí deixo la meva píndola de saviesa: Caerse mil veces y levantarse de nuevo. En eso consiste la vida.
Crec que es una frase de superació, que això és un exemple a seguir, que encara que caiguem mil cops, ens aixecarem mil i un.

Ona Camps

Alba Segura ha dit...

Bonum Nocte!

Aquest curs espero apendre molt, ja no sobre la literatura, la filosofia, la etimologia etc. Espero apendre sobre la vida, sobre el dia dia. Crec que serà un curs dur, difícil, intens, però ahora ple de noves amistats, canvis d'actituds, noves il·lusions, i molta diversió.

Aquí deixo la meva píndola de saviesa, no se l'autor però és una píndola que ens la hem d'aplicar dia a dia:

"Son el corazón se puede ver bien, lo esencial es invisible a los ojos."

Anònim ha dit...

Salve!

El meu propòsit per aquest curs es gaudir d’aprendre.
La frase que he triat es ‘’ La vida es curta ’’ perquè em fa pensar que cada segon es valuós per aprofitar el temps fent coses de profit, perquè en un no res et dones compte de com passen els anys, i que millor que no em penedir-nos d’haver fet aquella cosa que ens ha portat fins ara.

Jo vaig escollir aquesta optativa pensant que estudiaríem llatí com una llengua més, però m’havia equivocat perquè el nostre professor fa les classes molt amens. A demés es divertit saber les histories que hi ha darrere de les paraules. Espero gaudir d’aquesta llengua, aprendre més encara del que faré en aquest any navegant amb el vaixell i continuar el viatge.

¡Felicitat per aquests sis anys vaixell, i per molts més navegant sense enfonsar-nos!

Alba Segura ha dit...

Bonum Nocte!

Per començar felicitar al Vaixell d'Odisseu i ja no només al Vaixell sinó a tots els navegants que han passat per aquest viatge tan enriquidor i especial, és el meu primer any fent llatí i només dir que sóc una persona m'encanta tot el que siguin lletres, historia, el passat d'on venim i com hem arribat a fer el que fer. Estic tot el dia preguntant-me perque son així les coses, i espero que amb aquesta assignatura es resolguin la majoria dels meus dubtes.

Aquest curs espero aprendre molt, ja no sobre la literatura, la filosofia o bé la etimologia.Espero aprendre sobre la vida, sobre el dia dia. Crec que serà un curs dur, difícil, intens, però alhora ple de noves amistats, canvis d'actituds, noves il·lusions, i molta diversió.

Aquí deixo la meva píndola de saviesa, no en se l'autor però és una píndola que ens la hem d'aplicar dia a dia:

"Son el corazón se puede ver bien, lo esencial es invisible a los ojos."

Alba Segura Gomila ha dit...

Bonum Nocte!

primer de tot felicitar al Vaixell d'Odisseu i a totss els viatgers que han passat per aquest vaixell ple de saviesa i històries. Mai he estudiat llatí i grec, però serà una assignatura que disfrutaré molt, ja que està plena de preguntes per respondre així que quan comenci a perdre la vergonya la disfrutare molt ja que sóc una persona que li encanta raonar les coses i explicar els seus sentiments.
Aquest curs espero aprendre molt, ja no sobre la literatura, la filosofia, la etimologia etc. Espero apendre sobre la vida, sobre el dia dia. Crec que serà un curs dur, difícil, intens, però ahora ple de noves amistats, canvis d'actituds, noves il·lusions, i molta diversió.

Aquí deixo la meva píndola de saviesa, no se l'autor però és una píndola que ens la hem d'aplicar dia a dia:

"Son el corazón se puede ver bien, lo esencial es invisible a los ojos."

La anterior publicació no se m'ha publicat completa així que la torno a publicar.

Patrícia Nieto ha dit...

Felicitats vaixell d'Odisseu ! Que naveguis molts anys més per les aigües de la mar Mediterrània.
Tot i que acabo d'embarcar en aquest viatge, tinc molt bones vibracions que serà una navegació apassionant. El món clàssic sempre m'ha cridat molt l'atenció ja que són les nostres arrels culturals, socials, educatives...
També sóc conscient que aprendre tant el llatí com el grec no serà un treball fàcil, però procuraré possar-hi el màxim d'esforç i interès.
La meva frase de sabiesa és: "Cogito, ergo sum" de Descartes. He escollit aquesta oració perquè dona molt debat: existim perquè pensem o pensem perquè existim ?

Unknown ha dit...

Salve!
Primer de tot felicitar el vaixell d'Olisseu, que fa sis anys.

Aquest curs he triat l'humanístic ja que l'any passat ja vaig fer llatí i em va agradar. També per a poder descobrir el món grec.

La píndola de saviesa que proposo és la seguent:
-Llegar juntos es el principio; mantenerse juntos es el progreso; trabajar juntos es el éxito.
Penso que aquesta frase la podem aplicar al grup de l'humanístic. Els nostres camins s'han juntat aquest any i a partir d'ara hem de treballar tots junts per a poder aconseguir l'èxit,és a dir, unes bones notes a final de curs.

Bet Sànchez ha dit...

Salve!
Les classes de llatí em resulten molt interessants, estic aprenent a interpretar tot el que ens envolta, i això és molt emocionant!
La frase que jo volia compartir és: “Lo único imposible es aquello que no intentas”. Aquesta frase em fa reflexionar perquè quan m’agrada molt una cosa però em fa por o respecte donar el primer pas, aquesta expressió em diu que si no ho intento hi han 0 possibilitats d’aconseguir-la, però en canvi si ho intento en tinc moltes de possibilitats! Per tant no serà impossible.

Anònim ha dit...

Saleve!
Estic molt contenta d'haver escollit Llatí com a optativa, crec que és una llengua molt interessant amb molta història que s'ha de saber. Espero poder aprendre sobre aquesta llengua moltes coses, i pel que portem de curs m'està agradant molt! La frase que he decidit posar és: "El pessimista es queixa del vent; l'optimista espera que canviï; el realista ajusta les veles". M'agrada molt aquesta frase perquè em fa reflexionar sobre quin d'aquests tres sóc, i recordar-me a mi mateixa que no s'ha de ser pessimista per molt complicada que sigui la situació en la que et trobes. Has de ser realista i positiu i enfrontar-te a la realitat.

Mireia Boix ha dit...

Salvete tripulants!

Primer de tot felicitar el nostre vaixell per aquests sis anys de navegació ensenyant a tots els tripulants nous i valuosos coneixements. Estic molt agraïda de poder pertànyer en aquesta tripulació.

L'objectiu per aquest és anar a poc a poc, però amb perseverança i esforç, absorbint nous coneixements d'aquestes dues llengües (llatí i grec) que m'agraden tant i que m'han obert una porta a noves fonts de cultura. Penso que m'ajudaran en un futur pròxim.
D'altra banda, he de dir que estic molt contenta i satisfeta per haver triat l'opció de les Humanitats, ja que fa que cada dia reafirmi el meu interès i motivació per les clàssiques.

Cualquier esfuerzo resulta ligero con el hábito. Tit Livi

Anònim ha dit...

Avete omnes!
Primer de tot, únicament felicitar al Vaixell d'Odisseu per aquests 6 anys navegant amb bon vent!
De cara a aquest curs, espero que les classes de Llatí em siguin de molt útil i ajuda, tant en la meva vida com de cara al futur. Cada vegada que hi estic a Llatí m'adono que vaig fer bé en escollir aquesta optativa, ja que estic aprenent moltíssimes coses, anècdotes sobre el dia a dia i el món clàssic. També estic aprenent a interpretar les coses d'una manera diferent a la que estava acostumada, ja que la llengua llatina, encara que no ens ho assembli, està molt present en la nostra vida quotidiana. Per això, vull treure el màxim profit que pugui d'aquest nou món. Espero poder gaudir d'aquest llarg viatge que acabo d'emprendre juntament amb tots els altres tripulants!
La meva píndola de saviesa per la vida diària és aquesta: "Viu com si anessis a morir demà. Aprèn com si fossis a viure sempre." de Mahatma Gandhi. El per què? Doncs perquè viure el dia d'avui com si fos l'últim és una bona forma de treure-li el major partit a la teva vida. Aquesta reflexió de Gandhi el que tracta de dir és que aprofitis el teu temps i no el malgastis amb pensaments i sentiments que no et fan feliç. Perquè si avui fos el meu últim dia m'agradaria ser feliç, estar amb les persones que vull i gaudir amb elles de les últimes hores. Per una altra part, aquesta frase també et diu que aprenguis tot el que vulguis i puguis, ja que el coneixement t'obre la ment a altres mons interessants.
Valete!

Júlia Roig ha dit...

Salvete companys!

Un any més ens trobem celebrant l’inici d’un nou curs i un altre aniversari del nostre estimat Vaixell!
Aquest és el meu tercer i, per desgràcia, últim any aquí, així que vinc totalment disposada a donar-ho tot de mi amb tota la il·lusió del món! Tot i que sempre costa arrencar el curs, arribo amb les piles carregades per a participar en el Vaixell i ajudar a remar amb la resta de tripulants aquest curs.
Com a píndola de saviesa, he decidit deixar-vos aquestes paraules de James McCosh, filòsof escocès: “un bon llibre no és aquell que pensa per tu, sinó aquell que et fa pensar”. He escollit aquesta frase perquè trobo que, tot i que els llibres ens poden aportar molta saviesa y coneixement, sempre és important mantenir el nostre esperit crític, formant-nos les opinions nosaltres mateixos.

Bon viatge tripulants, i felicitats a tots! :D

Ramon Vendrell ha dit...

Salve!

En primer lloc m’agradaria felicitar i felicitar-nos per la feina ben feta que, com diuen, no té fronteres. Deixeu-me explicar aquest “no té fronteres”. Com us deia, tot plegat és el resultat de feina ben feta que inclou compromís, rigor, curiositat, constància i propòsits. Un seguit de punts que, insisteixo, no tenen límits i fan que el Vaixell d’Odisseu no tingui fronteres. No té fronteres perquè no és la eina d’un grup ni la obligació de quatre. El Vaixell és la nau que en un moment determinat es posa a la nostra disposició i som nosaltres que decidim pujar-hi i salpar. Però a partir d’aquí pots no deixar-lo mai. Ell posa a la teva disposició –un altre cop-, la oportunitat d’abandonar-lo o la oportunitat de ser un etern navegant. Per això, no té fronteres, perquè és la eina que et manté lligat a allò que vas començar un dia a l’escola, però que un cop fora pots seguir al peu del canó. Sentir-nos partícips és el que aixeca barreres, anys, edats, creences i escoles. El Vaixell d’Odisseu és el resultat didàctic exemplar realment exitós. I és que ha aconseguit, amb l’ajuda de tots, aportar una mica d’escola al carrer, i una mica de carrer a l’escola. Ho seguirà fent. Endavant.

En segon lloc, expressaré les meves expectatives de cara al nou curs que comença. I és que el moment és únic i transcendental. Tinc, primerament, l’objectiu d’acabar el Batxillerat amb una nota que em permeti certa tranquil·litat davant l’arribada de la universitat; una expectativa ben present però que, pel moment, podríem qualificar-la de secundària.
D’altra banda, tinc l’objectiu d’anar adquirint més coneixement, que em permetrà ser un ciutadà a l’alçada de les circumstàncies, digne i amb uns valors profunds que determinin la meva existència.
D’aquesta manera tan resumida se’m planteja el curs que marcarà un abans i un després en la meva vida d’estudiant.

Per acabar, voldria aportar dues píndoles de saviesa:

"Si ets tu sol podràs somiar, si sou dos podràs discutir, si sou una colla podreu actuar". (En desconec l'origen).

“Ens han estat donades dues orelles, però només una boca perquè puguem escoltar més i parlar menys.” –Zenó d’Elea-. Filòsof grec.


Llarga vida al Vaixell!

Unknown ha dit...

Feliç aniversari i per molts anys!!
M’agradaria comentar que aquest és un dels millors blogs fets per professors i alumnes que he vist mai i dir que m’agrada molt la manera en que s’està organitzant la classe de Grec i Llatí.

Les meves espectatives per aquest curs serien les d’aprendre a classe d’una manera natural, no forçada i apartar la etiqueta d’ “obligatori” a l’aprenentatge tant per a mi com per els altres alumnes.
Jo crec que amb varietat de temes, treballs més personalitzats amb objectius, un fort sentiment de classe (alumnes + professor) podem aconseguir tot el que volem i proposem d’una manera dinàmica i divertida.

Veni, vidi, vici.

Júlia Torra ha dit...

Salvete!

Primer de tot felicitar a tots nosaltres ja que fem possible que aquest viatge segueixi endevant amb gent nova i records nous. Vistes les experiències de l'any passat puc dir que el Vaixell d'Odisseu es mereix de tot i més. Aquest viatge ens ha unit amb persones noves, saber molt, aprendre a gaudir i a saber el perquè de moltes coses.
Bé, aquest serà el meu segon any que formo part d'aquesta aventura i ara per ara, en tinc moltes ganes i curiositat. Penso que pot ser un any molt complet i totalment nou per a moltes persones, i si ens hi posem podrem arribar ben lluny!
Us deixo aquesta píndola:
"Primero tienes que aprender las reglas del juego, y después jugar mejor que nadie.-Albert Einstein."
Penso que és que pots arribar molt lluny si fas les coses bé.

Bueno torno a destacar tinc ganes de fer aquest any amb tots vosaltres.
Valete!

Natalia Fernandez ha dit...

Salvete tripulants!

Primer de tot m'agradaría desitjar un feliç aniversari al Vaixell, espero que segueixi funcionant tant bé com ho ha fet fins ara durant molt de temps més. Tots sabem el treball que hi ha darrere d'aquest magnífic projecte que és el bloc, ja que tots hem colaborat algun cop deixant els nostres comentaris o escribint entradas. Encara que només porto dos anys sent part de la tripulació del Vaixell voldría dir que m'agradat molt tenir l'oportunitat de participar-hi.

Finalment aquí us deixo la meva píndola de saviesa:

"La verdadera sabiduría está en reconocer la propia ignorancia." -Sócrates

Unknown ha dit...

Salvete
Abans de tot, m’agradaria felicitar a aquest blog per aquests 6 anys de tripulació.
Les meves expectatives són molt bones. Les assignatures de llatí i grec són molt interessants i m’agrada molt aprendre noves llengües. Espero gaudir aquestes dues assignatures durant aquest any i el següent.
La meva píndola és aquesta:
“Consuetudo quasi altera natura”, que en llatí significa “La costum és la nostra segona naturalesa”

Isaac Guilà ha dit...

Salvete!

Ja porto un any formant part de la tripulació d'aquest vaixell i m'alegro de la seva trajectòria llarga i sobretot productora. Tot i que sis anys es poden dir molt ràpid, en un projecte com és aquest vaixell és tot un mèrit, i més amb tota la feina i tripulants que porta a sobre.

Encara que només porto un any ja em sento part d’aquest vaixell com si portes aquests sis anys de trajecte. Fa un any vaig començar de zero amb aquestes llengües clàssiques i, encara que hagi sigut un any on he aprés molt, sé que em queda molt per aprendre i moltes portes per obrir d’aquest món clàssic que encara perdura, no és mort i és digne de descobrir. No hi ha millor forma de saber a on anem que sabent de on venim. Per això, a tots els tripulants passats, presents o futurs, gaudiu del viatge!

La meva píndola de saviesa és: “Et penedeixes més del que no fas que del que fas”, i ben cert que és, hi ha oportunitats que passen un cop així que assegura`t de agafar-les quan passin, només tindràs un segon per fer-ho i tota una vida per arreglar-ho, però no el contrari.

Anònim ha dit...

Salvetee!
És el segon any que formo part d'aquesta gran tripulació tot i ser poc en comparativa al blog, aquest any que porto, el blog m'ha encantat! Trobo que és de les millors eines que ens ha donat l'escola per expressar els nostres coneixements assolits a classe i una nova manera d'incorporar l'educació al mon de les noves tecnologies. Durant la travessia d'aquest vaixell, he anat aprenent tantes coses com he pogut! He pogut aprendre sobre referències clàssiques, sobre pel·licules basades en èpoques clàssiques i que no ho sabia o moltes altres coses.
Veig que aquest any serà un any amb fortes corrents marines que ens portaran cap a la nostre illa d'Ítaca, i que aquestes corrents faran que abançem a bon ritme! Pero, aquest bvaixell no pot avançar sense uns bons tripulants ni sense un bon capità, així que tots hem de col·laborar! Tinc molt bones expectatives d'aquest any, ja que aprofundirem mén en aquesta llengüa i hi dedicarem més hores que l'any anterior.
La meva píndola de saviesa que vull aportar a tots és: La major saviesa que existeix, és coneixes a un mateix. Frase celebre de Galileo Galilei i que és molt certa, ja que si et coneixes a tu mateix, sabras moltes més coses de les que et penses.

Anònim ha dit...

Felicitats al vaixell d'Odisseu per haver estat navegant durant sis anys.
Els objectius que tinc proposats aquest curs són: ser més treballador, apendre coses noves i sobretot decidir que vull fer en un futur.

La frase que he escollit és de Albert Einstein, és molt certa i fa que ens adonem de que tothom és intel·ligent, però perquè no sigui bo en alguna cosa, no vol dir que sigui un fracàs, i això molts cops la gent no se'n adona.

Tots som genis, però si jutges a un peix per la seva capacitat de enfilar-se a un arbre, viurà tota la vida pensant que és un inútil.

Unknown ha dit...

Salvete!

Primer de tot felicitar a tothom que durant aquesta travessia ha format part d’aquest projecte, Encara ser el meu segon any sento que realment hi formo part i no hi ha res més maco que sentir que ets part d’alguna cosa que realment t’entusiasma, honestament desitjo seguir-hi formant part durant molts més anys!

‘’Fugit irreparabile tempus’’ que significa el temps s’escapa de forma irremediable. He escollit aquesta frase per explicar les meves expectatives per aquest nou i intens any, que encara que crec que sigui un any on l’esforç ha de ser una de les prioritats, les ganes de gaudir també han de ser-hi molt presents, tal i com diu la frase el temps s’escapa i hem de gauidir d’aquest fins l’últim instant.

Anònim ha dit...

Bonam Noctem! Primer de tot vull felicitar el vaixell.
Llatí és una assignatura que m'agrada molt, no només per aprendre la llengua, sino per tot aquell mar de coneixement,saviesa i historia que te. També és molt interesant poder aprendre d'on venen les coses i més si ens toquen d'aprop ja que nosaltres som mediterranis.Acabo dient que em fa molta il·lusió poder ser tripulant d'aquest nou projecte i poder-ho compartir amb tots els meus companys. La frase que he escollit és: El coneixement és llibertat.

Aleix Jane ha dit...

Felicitats al vaixell d'Odisseu per fer 6 anys! Sembla poc però té la seva història. Com a nou tripulant, les meves expectatives són que serà un curs bastant dinàmic i en el que aprendre'm moltes coses noves mentre ens divertim i el vaixell no s'enfonsi.
Vale

Anònim ha dit...

Bonum diem!
Primer de tot vull donar la benvinguda a aquest blog i felicitar-lo per aquests 6 anys que porta navegant, ja que a partir d’ara seré tripulant del vaixell d’Odisseu. Agraeixo haver escollit el llatí com assignatura, perquè en un principi pensava que seria com totes les classes. Però ja vaig veient que les classes són molt dinàmiques i el tema de la mitologia està molt interessant i et dones conta de que les coses que vivim al dia a dia estan relacionades amb el llatí. Penso que és una assignatura interessant, ja que provenim d’ella.
La frase que jo he triat és “Si en les dolentes no estàs, en les bones sobres” . Aquesta frase m’agrada perquè avui en dia, algunes amistats o en general, hi ha moltes persones que quan estàs malament no t’ajuden, i després “s’aprofiten” per estar-hi en les bones...i no és just. Trobo que és molt subjectiva.

Sergio Prieto ha dit...

Salvete omnes !

Jo sóc relativament nou dins la nostra pròpia Odissea de cultura romana i grega, amb tot el que comporta (etimologia, mitologia, gramàtica, cultura, història, raonament...) però no m'enpenedeixo d'haver decidit salpar en aquesta aventura amb els meus companys i companyes.
Aquest bloc es la demostració més clara de que els projectes en comú sempre surten millor que els individuals, i que a partir de cada granet de sorra (aportació, comentari, compartir el bloc, cada entrada...) es va formant una muntanya més i més gran; que es prepari l'Everest!
Aquest curs me l'he presentat com el curs on es pot treure més suc (humanament/personalment) ja que, en principi, es té un cert grau de maduresa que els anys passats no es tenia o no estava tant marcada. Però aixó no significa que hagi d'apretar més en el món acadèmic, ja que en llatí ens comencem a submergir cada cop més en el món de la gramatica i en el grec ja estem començant a ficar el cap dins l'aigua; per tant, hi ha una major dificultat en l'aprenentatge.

Aquí us deixo la píndola de saviesa que he escollit:

“La creencia en lo sobrenatural refleja el fracaso de la imaginación” - Edward Abbey

Valete!

Anònim ha dit...

Salvete omnes!
En aquest moment, toca felicitar el vaixell d'Odisseu, al Jordi per tripular-lo, i a tots nosaltres, els alumnes, per formar-ne part.
D'aquests 6 anys nomé n'he participat 2 i n'estic content. Estudiar les llengues de llatí i grec no només et dóna conixements sobre la mateixa llengua, també et dóna coneixements generals tan culturals com lingüístics, cosa que comprovem a totes les classes i cosa que podem supervisar i aprendre a partir d'aquest bloc.
De cara a aquest any tinc bones expectatives. Es presenta igual de bé que l'any passat i el grup tot i haver canviat radicalment, és molt agradable. La temàtica em segueix interessant i les poques sortides que podrem fer pinten bé.
La píndola de saviesa és la famosa ''carpe diem''. A vegades valorem massa i posem expectatives a coses que estan per venir sense valorar el moment actual.
Valete!

lpp1998@gmail.com ha dit...

Salvete!
Perdo per no haver escrit abans però se'm va passar i no ho vaig recordar, mea culpa, però com algú segurament molt savi va dir "más vale tarde que nunca".
Doncs aquí estem, ja és el segon any que participo en aquest blog de clàssiques que mai para, crec que és important dir que la feina de mantenir el blog viu i constant és tot un mèrit. Jordi, tu ets la cèl•lula mare del blog així que t'hem d'agrair que el mantinguis viu, però la cèl•lula mare no fa tot el treball sola, sinó que les petites cèl•lules (nosaltres, els tripulants) som els que hem de proposar i impulsar aquest blog. M'impressiona la capacitat d'entrega de molts alumnes, ja que aquest vaixell té molts tripulant dels quals la gran majoria hi participen i molt.
Un altre aspecte que trobo molt interessant en aquest blog és que no només es tracten temes "teòrics" de l'antiga Grècia i de la imperial Roma, sinó que es tracten també temes relacionats amb l'actualitat, molts cops temes relacionats amb conflictes i política actual (així deixant-nos veure que els grecs i romans, no eren diferents de nosaltres, no són una història llunyana, són els nostres avantpassats.

La piindola de saviesa que he escollit és:
"Lo que con mucho trabajo se adquiere, más se ama." de Aristóteles.

Unknown ha dit...

Bonum Nocte!
Felicidades Vaixell de odesseu!
Este es el primer ano para mi ,que estudio latín . creo que este ano va a ser difícil pero muy interesante y lleno de las cosas muy importantes.
Cada persona, algún día ha pensado sobre su pasado, tiene preguntas que son difíciles de contestar , creo que latín me va a responder muchísimas preguntas.
Latín no es una lengua donde tenemos que memorizar solo palabras, es un organismo vivo que contiene la cultura del mundo .
Espero que esta materia me va a ayudar a saber de donde soy , donde estoy , y donde voy a ir.
Gracias por todo .