4 de maig del 2015

El nostre cap de setmana a l'XI edició de la MAGNA CELEBRATIO!


L’últim cap de setmana d’abril, enguany els dies 25 i 26, els alumnes de Clàssiques de l’Escola que ho vam demanar vam tenir l’oportunitat de participar en la XI MAGNA CELEBRATIO, el festival de reconstrucció històrica del món romà celebrat a Badalona. Com ja és habitual, ens vam dividir en tres torns: dissabte matí, dissabte tarda i diumenge matí.

Els del primer torn vam haver de matinar de valent per quedar a l’escola ben d’hora ben d’hora. Feia un dia nuvolós, però a diferència de l’any passat -i per sort!-, la temperatura era força agradable. Una vegada vam ser-hi tots, ens vam encaminar cap al metro per agafar la línia verda a Fontana; transbord a la línia lila, a Passeig de Gràcia, i d’allà… cap a Badalona!

En arribar, vam enfilar cap al Museu on ens havíem de reunir amb els aràcnids i aràcnides de l'Institut Isaac Albèniz, els nostres amfitrions. Amb ells ja fa cins anys -qui ho diria!- que ens acompanyem mútuament en aquesta engrescadora aventura.

Arribada l’hora, va començar la part més interessant: ens tocava vestir-nos d'esclaus i d'esclaves. Un cop ben abillats, vam anar preparant els espais de les que serien les nostres zones durant el cap de setmana: el LUDUS LITTERARIUS (l’escola llatina), el LUDUS GRAMMATICUS, (l’escola grega), el LUDUS RETHORICUS (l’etapa educativa de l’ensenyament superior) i els LUDI ROMANI (el taller de jocs romans).

Nens i nenes, pares i mares, avis i àvies ens van acompanyar al llarg de tot el cap de setmana demostrant-nos molt d’interès i curiositat pel món clàssic. A més, cal destacar la quantitat i la gran varietat de tallers i zones que hi havia per tota la plaça i voltants: el de cordes de pescar, el d'ungüents i de medicina; la zona de la ludoteca i la d'explicació de mites… I tot enregistrat atentament pels ulls de la càmera d’un convidat d’excepció: l’Arnau Font, un company del segon de batxillerat tecnològic que va tenir l’amabilitat d’acompanyar-nos i guardar aquest dia per al record. Gratis et amore!

Per últim, donar les gràcies a l’organització del Museu -i en especial a l’Esther Gurri- pels àpats i begudes que ens van proporcionar al llarg del festival i també pel material que vam poder fer servir en els tallers de l’Schola i els Ludi Romani. Ens  van ajudar molt!

Realment va tornar a ser una experiència molt enriquidora que de ben segur ens costarà oblidar. Fins l'any vinent, Baetulo, que els déus ens ho concedeixin!

I a vosaltres, tripulants del Vaixell, què us va semblar l’experiència? Repetireu l’any vinent?

Mireia Boix
1r batxillerat


11 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Felicitats, Mireia, per aquesta crònica d'un nou (i ja en van cinc!) i increïble cap de setmana romà. Esperem amb candeletes l'enregistrament de l'Arnau que de ben segur farà les nostres delícies. A veure si acaben els exàmens trimestrals i ens regala el seu treball. Esperem també els comentaris i aportacions dels companys. Vale!

Anònim ha dit...

A mi, em va agradar molt la Magna Celebratio!
Al veure que els nens venien i s'interessaven pels jocs i s'ho passaven bé, gaudies més de veure com la gent, tant grans com petits, estava allà estona fins que aconseguien fer tots els llatinismes.
També em va agradar molt l'ambient d'allà, tal i com anava la gent vestida i que la gent es divertia molt.
Sí, l'any que ve, si puc, tornaré a repetir!

Aldrin Jhay ha dit...

Salvete tripulants!

He de dir que ha estat el meu primer cop en anar a la Magna Celebratio, i que assistir-hi ha estat tot una experiència que segur que mai oblidaré!

No sabia que m’esperava, com seria l’ambient, el lloc, la gent... Haver de despertar-me d’hora no em va motivar gens, però en arribar allà, tota la mandra que portava la vaig deixar a un costat, i així, poder gaudir d’aquell meravellós dia.

El que més m’ha agradat és vestir-me com esclau, ja que et permetia conèixer i ficar-te més a fons en el paper. Un altre fet a destacar és l’aprenentatge recíproc que comportaven totes les activitats, ja que no només els nens han après a escriure el seu nom en grec, aprendre alguns llatinismes i aprendre a jugar com els antics romans, sinó també nosaltres a l’hora d’interactuar amb ells i els pares.

Penso que aquesta festa no només és una celebració que s'acaba quan les paradetes es desmunten, sinó una oportunitat per transmetre i aprendre nous valors i coneixements essencials, que només s'aprenen en aquestes circumstàncies: relacionant-nos amb altres persones!

Tot en conjunt ha estat una gran vivència, i de ben segur que es repetirà l'any vinent!

Valete!

Anònim ha dit...

Salvete tripulants!

Encara que no vaig poder anar, m’agradaria gaudir d’aquesta experiencia ja que pel que s’explica en aquesta entrada es veu com la gent té present i s’interessa pel món clàssic. Espero que la próxima vegada pugui anar-hi i gaudir-ho.

Valete!

Júlia Roig ha dit...

Bonum diem tripulants!

Un any més va arribar la Magna a Baetulo i un any més ens hem endut a casa un record ben difícil d’oblidar.
D’ençà que vaig viure la meva primera Magna l’any passat, quan feia 4rt de la ESO, no feia més que repetir-me que aquest any hi tornaria. Per fi, després de mesos esperant, va arribar, i no m’ho podria haver passat millor! El temps acompanyava, l’entorn també, i la companyia era immillorable... tots els ingredients hi eren!
Passar tot un cap de setmana al peu del canó és esgotador (bé que vaig dormir quan vaig arribar a casa!) però tot és compensat amb la bona sensació que et deixa estar amb els nens i que t’ho agraeixin amb un somriure mentre van corrents a ensenyar als seus pares que bé que han escrit en llatí o grec. Sens dubte ha estat una gran experiència que tornaria a repetir i que seguiré recomanant a tots aquells que aquest any no han vingut, o que s’incorporaran al Vaixell l’any vinent. Aquestes oportunitats no són gaire habituals, i trobo que és una sort que nosaltres hi puguem participar, així que s’ha d’aprofitar! Sens dubte... compteu amb mi per la XII Magna Celebratio! ;)

Això sí que va ser un CAP DE SETMANA en majúscules!

Anònim ha dit...

Saluete tripulants!
Sincerament aquesta ha sigut una de les excursions que hem fet amb l'escola que m'ha agradat més i realment he gaudit... i mira que vertaderament no era amb l'escola, sinó que tu anaves perquè volies i perquè volies gaudir fent una cosa que t'agrada i en la que et sents a gust amb tu mateix i la pots compartir amb altres...
Pel que fa a mi jo faria aquest tipus de fires cada mes! En general la Magna Celebratio va estar molt bé, ja que a tots nosaltres ens agrada el llatí, el grec, etc. (per això els estudiem) però la importància per se d'aquesta celebració realment era poder compartir els nostres coneixements sobre aquests temes amb la gent; tant nens, joves o grans... i quina millor manera que a través de jocs? Que per cert, crec que totes les noies que estàvem de 4rt d'ESO aquells dies vam poder comprovar l'èxit que va tenir el joc dels llatinismes fet per primer cop pels alumnes de 4rt d'ESO a l'escola... va ser tot un triomf ja que normalment pensem que a aquests jocs només hi juguen els nens, però no és cert, ens sorprendria veure com molts pares i gent gran es quedava tota l'estona fins acabar tot el joc...
I bé, a part de les nostres activitats hi havia moltes més a la fira en les quals podies aprendre moltes coses sense que se't fes avorrit... Per als organitzadors de la Magna dir-los que moltes gràcies per al servei que ens van donar, car tot el menjar i tot va estar molt bé...
Així que no tinc res més a dir, simplement gràcies i espero tornar a poder-ho fer! Valete!

Unknown ha dit...

Salvete tripulants!
Per mi aquest experiència ha estat més que única, especial. A mi, m'encanta treballar amb nens és més porto un grup de deu nens i estic molt il·lusionada! Però veure que allà a part de treballar amb nens també s'animaven els "no tant nens" va ser emocionant! Ensenyar-li a algú més gran... increïble. Això que tots aprenem de tots, és cert! Jo vaig estar a la carpa dels llatinismes, i a part que el joc estava super ben pensat, era divertit i fàcil d'assolir per a totes les edats. La gent sortia encantada i això ens omplia d'orgull, de pensar el treball que hi ha hagut el darrera d'aquesta sortida, que hem anat voluntàriament, i veure aquests resultats!!
Tot va sortir perfecte, la gent molt participativa i nosaltres amb les piles carregades! Que maco era veure la cara de sorpresos de nens i grans i saber que era gràcies a allò que tú havies explicat. Una manera molt didàctica i divertida de treballar les clàssiques en un cap de setmana!! La recomano i l'any que ve, repeteixo l'experiència seguríssim!!!
Gràcies de debó per donar-nos aquestes oportunitats!

Dafne Serra ha dit...

Salvete tripulants!

Espero que no arribi gaire tard a comentar aquesta entrada, però ja sabeu allò que diuen, millor tard que mai!

M'agradaria donar les gráàcies al Jordi i a tots els que van fer possible una experiència tan gratificant i a recordar de la nostra petita "estada" a la Magna. El fet de poder transportar-nos, per poc que fos; a l'època i l'estar en contacte amb nens tan petits i no tan petits, tot s'ha de dir!, penso que ens va fer obrir una miqueta els ulls a tots i en va ensenyar com gaudir realment de les coses (o al menys a mi!), i el més important, ens va fer aprendre i no només ensenyar.

Agrair per aixó, a tots aquells que sen's van unir i amb els quals vem poder compartir i gaudir del dia. Per últim i no menys important m'agradaria felicitar a la Mireia per la magnífica entrada que tan bé reflexa la nostra experiència de la Magna, un any més!

Vale!

Anònim ha dit...

Salve!

Primer de tot, comentar que la meva experiència també va ser molt bona, molt divertida i diferent a com m'esperava en un principi. Va ser un dissabte diferent i divertit amb els companys i les famílies de Badalona amb les quals, sobretot, vem gaudir jugant amb elles!

Trobo que és original i lúdic. Tant si agrada com si no tant el món clàssic, pots pots passar-hi una bona estona!

També donar les gràcies a la Mireia per aquesta entrada on explica en que va consistir la visita i la seva experència i, sobretot, agraïr per tot a tots els representants de l'Isaac Albèniz, al Museu i, com bé ja diu la Mireia a l'Esther Gurri i al company de segon Arnau, agraïr-li el temps i la dedicació i felicitar-lo pel vídeo!

Sergio Prieto ha dit...

Salvete tripulants!
Jo vaig poder anar-hi el diumenge pel dematí; va ser una experiència excel•lent, divertida i especialment enriquidora. Junt amb els meus companys, vaig estar al ludus grammaticus on ajudàvem i ensenyàvem a tot tipus de persones –des de nens ben menuts fins a persones de la tercera edat– a escriure en grec. Sents una gran satisfacció quan observes que has participat en una de les primeres vegades que un nen escriu.
En la meva opinió personal, és una molt bona manera d’estendre el meravellós món clàssic. Amés, encara que no siguis un amant de la cultura clàssica, igualment gaudiràs de les recreacions històriques que es fan.
Voldria donar les gràcies a la meva companya Mireia, per redactar aquesta entrada on es plasma tot el que vam fer a la Magna Celebratio, agrair als representants de l’institut Isaac Albèniz (encara que no vaig conèixer a cap), a l’Esther Gurri, al nostre magister i al nostre company de segon, l’Arnau.
Valete!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Salvete tripulants!
Primer de tot felicitar a la Mireia per la seva nova i encertada entrada.
Que dir-ne d’aquesta nova experiència que ens han brindat? Espectacular. Personalment m’ha fet adonar-me que encara que molta gent pensi que els clàssics estan abandonats, les persones que hem viscut aquesta experiència podem assegurar que això és del tot fals. Veure com diferents famílies venien per que els hi ensenyéssim el que sabíem o veure com els més petits de la casa gaudien a l’hora d’aprendre el seu nom en grec o jugant amb els jocs de l’antiga roma, us asseguro que és una experiència molt enriquidora i que sens dubte tornaria a repetir.

ALBA GRACIA ME FECIT