3 de febrer del 2015

Pervivència en l'art (I): el rapte de Persèfone

Iniciem avui una sèrie d'entrades dedicades a la pervivència en l'art de representacions iconogràfiques vinculades a alguns raptes mitològics que han treballat els alumnes de 4t
El rapte és una acció violenta (molt abundant en la mitologia grecoromana) que tradueix la necessitat i el desig humans de posseir allò que no hauria estat posseït mai d’una altra manera. Normalment la causa del rapte mitològic és l’amor prohibit o no correspost. Encetem la sèrie amb el mite de Persèfone, Koré o Proserpina, i seguiran els d'Europa, el de Ganimedes i el de les dones sabines. El d'Hèlena, aquesta ja serà una altra història...






11 comentaris:

Anònim ha dit...

Salvete tripulants!
Personalment m’agrada molt aquesta presentació dels meus companys. Penso que està molt ben explicat i que amb les imatges i la informació que ens presenten, es pot captar fàcilment la idea d’aquest rapte. Penso que han treballat molt bé el rapte de Persèfone i que el resultat del seu esforç ha donat una bona recompensa per a ells, i per a tots nosaltres.
Valete!

Anònim ha dit...

A mi personalment aquest treball em sembla molt ben fet, ja que ens explica força bé tot el tema de Persèfone i ens posa imatges molt representatives del rapte i son imatges fàcils d'identificar. M'agrada molt la forma en que està fet!!

Anònim ha dit...

Salvete Tripulants!
Estic molt contenta de la feina realitzada pels meus companys per què si una persona no sap o no ha entès aquest rapte, al llegir aquesta entrada podran comprendre el mite.
Jo també vaig treballar aquest rapte i penso que ens dóna la lliçó de que si desitges massa una cosa pot arribar a ser dolent.
Valete omnes!

Anònim ha dit...

Saluete tripulants!
Bé, penso que aquest és un rapte molt especial car d'aquí venen les quatre estacions i, si saps els detalls del mite, penso que val la pena mirar aquesta presentació per captar del tota l'essència del rapte i observar els detalls de les vàries obres d'art basades en aquest mite grec.
Crec que és una presentació molt ben feta i que ens ensenya les diferents tipus d'obres durant aquests últims anys.
Bé, no tinc gaire més a dir, ja que ja hem estudiat aquest rapte i ja sabem de què tracta, però, tot s'ha de dir, crec que l'Anna i el Ricard han fet molt bona feina i se'n han sortit molt bé per fer-nos entendre del tot el rapte!
Valete omnes!

Anònim ha dit...

Salvete tripulants!
M'ha agradat molt aquest treball sobre el rapte de Persèfone perquè està molt ben treballat, ja que s'han esfoçat molt en buscar informació sobre els quadres esculptures. Després agraïr als meus companys Anna Martinez i a en Ricard Sabio per el gran treball que han fet!
Valete Omnes!

Anònim ha dit...

El treball de l'Anna Martínex i el Ricard Sabio m'ha agradat molt ja que jo i la Mariona hem fet el treball del mateix rapte i trobo que esta moltbé i les coses trobades estan molt ben buscades ja que em cuincidit en poques coses. Trobo que està molt ben treballat i que s'han esforçat. Valete Omnes!

Anna Martínez Gessé ha dit...

Salve tripulants!
Durant aquest treball hem après diferents mites.
Estic satisfeta amb aquesta feina, ja que primer vam conèixer el mite i seguidament vam haver de investigar i trobar diferents pintures, escultures, mosaics... per poder fer una presentació en la que havien de aparèixer imatges de diferents èpoques i poder mirar com cada pintor o fa a la seva manera.
Concretament, en aquest treball he gaudit molt, ja que he conegut mites que no sabia molt bé del tot i després has de investigar per poder trobar imatges diferents, i aquestes feines així són, per mi, una manera divertida de aprendre coses.
Espero que el treball us hagi servit per aprendre com per exemple a partir d'imatges pot veure detalls que el mite t'explicava.

Judit Millàn ha dit...

Salvete tripulants!

M'agradaria felicitar als alumnes de 4t per la seva feina. És molt interessant la idea de poder relacionar l'art amb la mitologia, i poder veure representat el mite que s'ha estat treballant. Crec que és una manera senzilla, visual i divertida de recordar els mites.

És curiós veure com cada personatge, en aquest cas Hades i Persèfone, són en totes les escultures i pintures representats amb els seus propis atributs. En el cas del déu, podem observar la seva barba i els cavalls nergres i en Persèfone trobem una magrana, que representa els sis grans d'aquesta fruita que es va menjar quan estava als inferns.

Personalment aquest mite m'agrada molt, ja que com expliquen representa els sis mesos de tardor i hivern quan la jove està als inferns i els sis mesos de primavera i estiu quan està amb la seva mare (Demèter). M'agrada perquè està tot relaciona't: els sis grans de magrana amb els sis mesos que ha de restar als inferns i el temps que no està amb Demèter (dea de l'agricultura), els camps no estan florits i per tan representen la tardor i l'hivern.

Espero veure els altres mites i obres que heu treballat aviat!!

Unknown ha dit...

Salvete omnes!
Estic satisfet amb aquesta feina, ja que he pogut treballa agust amb l' Anna i això, et facilita les coses a l' hora de treballar.
Crec que aquesta feina ens a servit molt a tots per aprendre'n gràcies diferents pintures, escultures, mosaics... que ens mostren aquest rapte de formes i maneres diferents.
Valete omnes!

Dafne Serra ha dit...

Salvete tripulants!

M'agradaria sumar-me i felicitar als alumnes de 4t per tan bona entrada. Sempre he sentit una especial atracció per la mitologia i veure-la lligada a l'àmbit artístic m'ha fet redescobrir-la i saber-la observar amb una nova visió i amb més curiositat. Penso que treballar d'aquesta manera i saber unir diferents àmbits de forma que es trobin tantes coses en comú, requereix una certa habilitat que han sapigut brodar perfectament. Un cop més felicitar-los per aquesta entrada i amb curiositat espero següents mites!

Valete!

Sofia ha dit...

Salvete omnes!
Estava llegint entrades pel bloc quan he topat amb el títol d’aquesta. M’ha cridat l’atenció perquè, del poc que sé de mitologia, aquest episodi és, sense dubte, el meu preferit. No per la seva profunditat ni pel que pots aprendre d’ell; existeixen d’altres amb molta més transcendència reflexiva. Per a mi, és bellesa per bellesa, senzillament. Un mite on l’amor és manifestat en pluralitat de vessants.
La mitologia i l’art m’agraden. Però la unió de mitologia amb art és sorprenent. Aquest any, he començat amb els meus companys de Segon l’assignatura d’història de l’art i realment aprens a valorar aquestes obres. Pel que són artísticament i compositiva, i pel que representen mitològicament. Així podem aplicar coses que aprenem en una assignatura en una altra i complementar-les. Que mai no està de menys.
M’agradaria ressaltar l’escultura de Bernini, que m’ha deixat impactada. És d’una bellesa incalculable. El moviment de les figures i l’expressió del sentiment és gairebé palpable... Les mans deixen petjada en la pell a causa de la força que tots dos estan realitzant sobre els seus cossos. És d’un realisme difícilment assolible.
Felicitats als alumnes de quart per la idea perquè és veritablement interessant. Esperem que publiqueu alguna altra ben aviat!