18 de gener del 2015

Tetradracmes a internet!

Tetradracma atenesa del segle V aC

La idea de fer aquesta entrada al blog va sorgir una tarda en què estava consultant al mòbil l’aplicació de compra-venda de productes de segona mà Wallapop.  Tot just entrar-hi, vaig veure que una persona venia unes "tetradracmes", i vaig intuir que es devia tractar d’una moneda de la Grècia clàssica. Per curiositat vaig cercar a la xarxa informació sobre aquestes monedes i vaig descobrir un munt de coses que ara us passo a explicar.
La tetradracma és una antiga moneda grega, amb un pes aproximat de 17 grams.  La tetradracma àtica del segle V aC va ser la moneda més habitual en determinades polis gregues fins a l’Imperi hel·lenístic d’Alexandre Magne. A l’anvers de la moneda hi solia figurar la deessa Atena amb el seu característic casc i l’òliba (animal relacionat amb Atenea i la saviesa) al revers (vid. imatge superior)
Equivalències en el món grec:
·         A mig estàter: era una altra moneda grega antiga, majoritàriament encunyada d’or amb un pes aproximat també de 17 grams, tot i que el seu valor equivalia a la meitat d’una tetradracma i al mateix valor d’una didracma (dues dracmes) Està considerada la primera moneda grega d’or i foren especialment preuades les encunyades a Macedònia per Filip II i el seu fill Alexandre el Gran.

Estàter d'Alexandre d'època hel·lenística

·         A quatre dracmes: era una altra moneda de l’antiga Grècia, encunyada majoritàriament en plata, amb un pes aproximat de 4,3 grams. Es va estendre gràcies a la unificació de Grècia i altres territoris per part d’Alexandre Magne.
Equivalències en època romana:
·         A un denari (durant l’Imperi): el denari (paraula de la qual provenen els nostres diners) era una moneda antiga romana, encunyada en plata, i era la peça comú de l’economia romana.
 Curiositats:
·         Les tetradracmes popularment s’anomenaven glàukai (en grec clàssic γλαῦκαι), que significa “òlibes”, degut a l’animal sagrat d’Atena representat al revers de la moneda.
·         Actualment, el revers de la moneda d’un euro grec segueix mantenint la mateixa representació que una tetradracma antiga.


·         A Catalunya es poden veure alguns exemplars que es conserven a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.
·         Hi ha persones que posseeixen tetradracmes i les venen per internet o algunes botigues de numismàtica (vinculades al col·leccionisme de monedes) per un preu aproximat d’uns cent cinquanta o cent vuitanta euros la peça.

Espero que la meva recerca us hagi interessat!

Sergio Prieto
Grec I - 1r batxillerat


6 comentaris:

Júlia Roig ha dit...

Salve!

No sabeu quina gràcia m’ha fet veure aquesta entrada!

Aquest estiu vaig viatjar a Londres i en la meva visita al British Museum vaig comprar-me un penjoll de temàtica grega. No sabia ben bé que representava però em va agradar molt així que el vaig agafar. Quina sorpresa la meva quan he vist que la primera fotografia d’aquesta entrada és d’una tetradracma just com el meu penjoll!
M’he llegit amb molt interès el que el Sergio ha recercat i li dono les gràcies per la feina feta i per haver-me tret per fi del dubte de què era el meu penjoll. Sempre penava en buscar-ho o preguntar-ho... però sempre se m’oblidava!
Em resulten especialment interessants aquests petits detalls del dia a dia dels nostres avantpassats, així que moltes gràcies per l’entrada!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Que bé, Júlia, que gràcies a la recerca d'un company hagis pogut desxifrar el significat del teu penjoll. Aquest és un dels objectius del treball compartit. El que mostren uns a través de la recerca personal ho aprenen altres. I a tu, Sergio, gràcies per haver-me comentat la teva trobada "fortuïta" amb les tetradracmes a internet. Ja veus que a un fet quotidià i atzarós se li pot treure molt de suc. Feliciter!

Aldrin Jhay ha dit...

Salvete!

Una entrada molt interessant Sergio! He de dir que mai m'havia plantejat en com era el sistema monetari de l'antiga Grècia, ja que no pensava que tenia molt a parlar. És mereixedor veure i apreciar el disseny d'aquestes tetradracmes, així com saber que les monedes d'avui en dia tenen el mateix dibuix que les d'abans, un fet captivant!

Mireia Boix ha dit...

Salvete tripulants!

Moltes felicitats per l'entrada, Sergio! Em sembla súper interessant descobrir elements nous i curiosos per a nosaltres de les cultures antigues i clàssiques. Aquesta entrada m'ha ajudat ha tenir informació sobre les monedes de l'Antiga Grècia. Plumiras gratias, Sergio! A més, ha estat una lectura entretinguda!

És per això que trobo "divertida" la imatge de la moneda d'Euro grega: així cada vegada que els grecs la veuen recorden la seva història.

Valete!

Dafne Serra ha dit...

Salvete tripulants!

Ara em trobo amb aquesta impresionant entrada del Sergio. Diuen que millor tard que mai no? Doncs m'agradaria felicitar-lo per aquesta fantástica recerca que sobre les dracmes i la qual m'ha ajudat a descobrir tanta informació i la qual ha contribuït a donar-me compte una miqueta més de tota la història que tenia davant dels ulls i que passava per alt.

Salvete!

Unknown ha dit...

Salvete tripulants!

Aquesta entrada m'ha semblat interessant perquè de veureu a una aplicació i després buscar-ho i fer recerca és una bona feina.
Felicitats per aquesta entrada que podem aprendre molt.