6 de gener del 2015

A propòsit de Perseu i la seva lluita titànica

Ja en el títol d'aquest apunt apareixen dues referències clàssiques ben evidents, la de l'heroi argiu Perseu i l'adjectiu que defineix amb precisió el tortuós periple que va haver de seguir aquest per demostrar la seva vàlua. A propòsit, doncs, del títol cinematogràfic que ja vam comentar a bastament en aquest blog en dos apunts anteriors, especialment en el segon, una interessantíssima recerca d'en Jordi Rojas sobre el perill de les adaptacions d'un mite clàssic a la gran pantalla, l'Isaac Guilà, alumne d'Humanitats de 1r de batxillerat i futur estudiant d'Audiovisuals, ens presenta un muntatge molt entenedor i didàctic sobre la història d'un dels grans referents de la mitologia grega. Dia de Reis, dia de relats captivadors. Que el gaudiu!




6 comentaris:

Mireia Boix ha dit...

Salvete tripulants!

Primerament m'agradaria donar l'enhorabona a l'Isaac. Un vídeo fantàstic per poder ajudar-nos entendre el magnífic mite de Perseu que, com tots, ens dóna lliçons sobre la vida mateixa i els valors. La banda sonora que l'acompanya és magnífica; quan sento una cançó de l'estil sempre em venen a la ment pel·lícules del gènere èpic o de gladiadors.

D'altra banda, també m'agradaria felicitar en Jordi per l'entrada que va fer fa quatre anys. Gràcies aquesta he pogut veure el mite de Perseu des d'un altre punt de vista i veure les diferències entre la versió cinematogràfica i la mitologia. És important saber-les perquè així, si veiem la pel·lícula, podem distingir el què és veritat del que no ho és i saber el que realment ens diu la mitologia.

Penso que és molt "curiós" com la indústria cinematogràfica moltes vegades ha manipulat la mitologia i també la història. D'aquesta manera els coneixements i els valors que es representen no es mostren de la mateixa o, directament, no es mostren. Aleshores la pregunta és: Per què a vegades a les pel·lícules s'ometen o es modifiquen determinades escenes?

Plumiras gratias als dos!

Dafne Serra ha dit...

Salvete tripulants!

Abans de començar m'agradaria felicitar a l'Isaac per l'impresionant montatge del video que hem pogut veure. Crec que és una manera senzilla i creativa d'ajudar-nos a entendre el mite i profunditzar-lo una miqeta més a la mateixa vegada que gaudeix d'una èpica banda sonora i descripcions de manera perfectament sincronitzada.

Aquest post i l'altre anterior, penso que ens serviran com a eina que ens facilita i ens ajuda a compendre millor aquest mite, del qual podrem treure'n així tot el màxim rendiment possible. D'aquesta manera però també se'ns ajuda a descobrir els petits detalls que les produccions cinematogràfiques ometen, canvien o directament eliminen. Tot i aixó ho acabem descobrint nosaltres si realment coneixem bé la història o investiguem pel nostre compte. Perquè com bé diu la Mireia, per què les pel·lícules intenten canviar-ho tot, de tantes maneres?

Valete!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

La millor notícia, Isaac, són els comentaris de les teves companyes que valoren i agraeixen la teva feina audiovisual. Jo m'hi sumo... feliciter!

Aldrin Jhay ha dit...

Salvete tripulants!

Abans de començar a parlar, voldria donar l’enhorabona a l’Isaac per aquest magnífic i interessant muntatge! Voldria destacar no només el seu contingut que ja dóna molt de per si, sinó la cançó de fons, una melodia tan meravellosa com les imatges que acompanya!

L’escenificació és entenedora i ens ajuda a comprendre més aquest mite tan èpic que tant en l’entrada d’en Jordi com en aquesta, veiem que ha patit una manipulació per part de la cinematografia. És curiós com fins i tot un mite, una herència tan clàssica i antiga, també és manejada com les escenes de les grans pantalles. Aquests aspectes només em porten a pensar el perquè de tantes esmenes, el perquè voler maquillar i canviar aspectes. Penso que és important informar-se i investigar amb els ulls ben oberts sobre els temes tractats, així tenir un raonament i pensament crític i evitar que les imatges ens enganyin.

Vale!

Isaac Guilà ha dit...

Moltes gràcies per la vostra valoració, s'ha agraeix molt!

I si, s'ha de vigilar en les produccions cinematògrafiques que alteren certes referències i, que molta gent, m'inclueixo, no es dona compte.

Unknown ha dit...

Salvete!
Primer de tot felicitar-te isaac molt bon montatge! i també al jordi per l'entrada que va fer fa 4 anys!
Totes dues entrades m'han servit com a eina per entre molt millor el mite. I tambe per adonar-me que moltes vegades a les produccions cinematogràfiques cambien o eliminen algunes part del mite. Gràcies!