2 de desembre del 2014

Un imperi d'aigua

Fotografia: Txell Bou

Dimecres, 19 de novembre. Els humanistes de 2n havíem de ser a l'escola a tres quarts de nou del matí per enfilar la visita a les termes romanes de Sant Boi. Puntuals (com gairebé sempre), vam agafar metro i FFGG i vam arribar allà abans del previst. Vam esmorzar tranquil·lament en una plaçeta a tocar de l'estació i uns minuts més tard ja érem tots asseguts davant de les restes materials de les termes, analitzant cada pedra i cada paret.

El fred ens cremava el cos mentre ens explicaven detalladament la història d'aquells antics banys. Apuntava a la petita llibreta les paraules que en un to intens i precís pronunciava en Joanjo Esteban, el nostre guia: "aquestes termes són els banys d'una propietat privada... construïdes el segle II dC... Roma va ser, de fet, un imperi d'aigua... basat en la gestió d'aquest preciós element natural, ...". L'escalfor pujava des del terra a través del meu cos i l'aigua em mullava la pell. Ara ens explicaven la disposició del caldarium, la sala de bany calent. El vapor escalava pel buit i omplia tota l'estança. Al nostre voltant hi havia homes jugant a daus i trencant el silenci amb les seves veus cadencioses.
Al costat d'aquesta cambra s'hi ubicava el que seria l'actual sauna, el laconicum, i una sala tèbia, el tepidarium, en la qual els romans s'untaven el cos amb olis i un estrígil; aquestes eren les cambres calentes i estaven separades de les altres. Vaig examinar el meu voltant; el nostre ciceró deia que observéssim atentament les parets, que eren de pedra i morter de calç i tenien un gruix d'1,20 metres.
Una altra vegada el fred em congelava les gotes de suor que lliscaven pel meu cos: ell seguia explicant les altres cambres que es trobaven en una zona separada: les sales fredes. Hi havia nens canviant-se, es posaven una tovallola i un calçat de fusta; parlava del vestidor o apodyterium. Vaig seguir-los de lluny fins a una cambra d'aigua freda, el frigidarium; les parets -deia- eren també de pedra però el gruix era menor.

Ja havia redactat un munt de rengles quan vam haver de marxar cap al museu. Allà la Conxita Collellmir ens va mostrar una presentació de diapositives en les quals hi sortien maquetes -que havia planificat i construït amb alumnes seus de l'IES Rafael Casanova de Sant Boi- de les antigues ciutats de Barcino i Tarraco; eren meravelloses. Volàvem per damunt del circ, de les vil·les i dels temples i passejàvem pels carrers empredrats que un dia havíen trepitjat els nostres avantpassats.
Va arribar l'hora de visitar el museu, a les termes s'hi havien trobat un dau d'os, una nina de joguina, ungüentaris, agulles, una llàntia... Un munt d'objectes que ja havíem esmentat i “vist” o imaginat uns minuts abans.

Vam deixar enrere la història, els romans i les termes per tornar a l'actualitat: era l'hora de tornar a la Barcino del segle XXI.  Vam sortir del museu, contents i satisfets de la sortida, després d'aprendre un munt de coses noves; no només la distribució d'unes termes romanes sinó el dia a dia dels ciutadans romans a l'antiguitat.

El nostre viatge en el temps havia acabat definitivament..., o no.

Mariona Ferrer

P.S: Gaudiu també del vídeo que la Txell (que n'és l'editora) va enregistrar durant la sortida.





12 comentaris:

Unknown ha dit...

Salvete!
Aquesta sortida ha sigut una doble oportunitat per conèixer Sant Boi i les termes romanes.Gràcies a les explicacions que ens va proporcionar el Joanjo vam poder conèixer més de la vida social dels que serien els nostres avantpassats.No ens diferenciem gaire a l’hora de fer el possible per el nostre benestar,en aquest cas la protecció del fred.
Per una altre banda també ha sigut força interessant conèixer com eren les antigues ciutats de Tarraco i Barcino i els diferents tipus de domus de la mà de la conxita,m’ha agradat molt la recreació que els seus alumnes han arribat a fer d’aquestes.
Tant com les termes i com els objectes del museu han de ser considerats grans patrimonis per nosaltres,caldria tenir-ne cura i conservar-los com a tresors.

Berta J. Tarragó ha dit...

Aquesta visita a les Termes Romanes, com molt bé apunta la Mariona, ha estat com un viatge en el temps. Enmig d'un escenari tan emblemàtic com aquest, no cal esforçar-se gaire perquè, tancant els ulls i deixant-nos portar per l'emoció del moment, ens vinguin al cap les imatges dels antics pobladors de la ciutat banyant-se relaxadament a les piscines o fent exercicis físics els uns i escoltant els poetes o jugant a daus els altres.

El que em costa més de pair, serà perquè sóc feminista convençuda, és que, en aquella època, homes i dones no poguessin compartir l'espai i haguessin d'anar a les termes separats i en diferents horaris.

Ben mirat, l'organització i la distribució de les termes no és tan diferent de la de les piscines, balnearis o gimnasos actuals:l'apodytèrium són els actuals vestidors; el sudatòrium, la sauna, amb el caldàrium (la cambra calenta), el frigidàrium (la cambra d'aigua freda) i el tempidàrium (la cambra d'aigua tèbia).

Una visita ben aprofitada, sí senyor! però m'he quedat amb ganes de més; un altre dia serà...

Pau Fdez De Labastida ha dit...

Salutacions tripulants!

Recordo que altres anys, durant la ESO, en el meu antic cole, ja havia visitat aquestes termes i tornar un altre cop va ser molt curiós, perquè ens van explicar més o menys el mateix però aquest cop el Joanjo ens ho explicà d'una manera força entenedora i bastant clara i breu. Recordo, com bé diu la Mariona, el fred que vam passar durant l'explicació de les termes, però a continuació vam dirigir-nos al museu on vam poder veure millor alguns detalls i per últim la Conxita ens mostrà la presentació de diapositives on vam veure diferents maquetes de Barcino i Tarraco, en general, com he dit abans era un lloc on ja anteriorment havia vingut però el fet de tornar ha fet que sigui una nova experiència.

Valete!!

Unknown ha dit...

Salvete!

Per començar, he gaudit molt d'aquesta excursió a Sant Boi, concretament quan vam veure les ruïnes de les termes romanes i alhora escoltar les explicacions d'en Juanjo.

Tot i que, aquest viatge en el passat va ser curt vam poder endinsar-nos en la importància de les termes a la ciutat de Roma i com estaven distribuïts els diversos espais. També, vam veure amb diapositives, magnífiques maquetes on es contemplaven amb detall tots els matisos de cada edifici, ja sigui el circ o les vil·les. Gràcies, aquest projecte vam tenir una visió més global de l'organització de la ciutat.

Personalment, va ser una visita didàctica on vam conèixer Roma desde un altre punt de vista. Prefereixo haver fet primer la visita, per així tenir una visió global d'aquest Imperi d'aigua i així a classe poder entendre millor com estaven organitzats els diferents espais. En definitiva, ha sigut una visita molt didàctica.

Àlex Fernàndez De Labastida ha dit...

Salvete!

El passat 19 de novembre vam tenir la sort de poder visitar les termes de St. Boi. Diria que és la tercera vegada que vaig visitar aquestes termes, però aquesta vegada amb les explicacions d'en Joanjo mirant directament a les termes, va ser interessant ficar-se en l'época dels nostres avantpassats, on pasaven moltes estones de les seves vides ja que era un espai públic per a poder relacionar-se amb la resta de la gent. Vam tenir el plaer d'escoltar l'exposició de la Conxita al món romà, ja sigui l'arquitectura o les restes que ens han arribat avui dia.
Va ser una bona experiència entre companys un cop més aprenent més informació d'aquesta gran cultura molt present per nosaltres.

Judy97 ha dit...

Salvete tripulants!!

L'excursió que vam fer el mes passat em va semblar molt interessant ja que vam aprendre molt de les paraules del Joanjo i de la Conxita. Ens van fer veure el món romà amb una altra visió que nosaltres, personalment, no la veiem. Ens van explicar les diferents domus que hi havia, com eren unes termes romanes...

Ens van ensenyar tot l'establiment mentre la Txell anava fent un vídeo fantàstic que està publicat en la mateixa entrada.

Penso que actualment tothom hauria de veure aquest món amb uns altres ulls ja que en definitiva, nosaltres venim d'ells. Per a molt gent, tot el que és passat, és passat; per tant, no ho hem de tenir en compte. Però realment, moltes de les coses es podrien tenir en compte en l'actualitat ja que penso que mirant una mica en el passat i la manera que vivien, era una societat molt més tranquil•la i amb un ambient favorable; molt diferent a la situació que estem vivint actualment.

Vull felicitar a la Mariona per aquesta entrada i a la Txell per estar amb la càmera tota l'estona durant l'excursió per poder fer aquesta entrada.

Valete!

Unknown ha dit...

Salvete, companys!

Personalment he de dir que aquesta sortida em va agradar molt i va ser tota una experiència anar a parar a aquelles termes. Conèixer la vida dels nostres avantpassats és fascinant, ja que si t’hi pares a pensar, tampoc és que fossin tan diferents a nosaltres a pesar de segles i segles de diferència. Les termes eren llocs on et podies relaxar i socialitzar amb la gent i trobo que ara, durant aquests durs temps, s’hauria de tornar a recuperar aquesta costum per relaxar l’ambient trasbalsat en que ens trobem, encara que és molt difícil.

Les explicacions que ens varen donar en Joanjo i la Conxita les vaig trobar molt entenedores i vàrem aprendre molt sobre la cultura romana. Em va cridar molt l’atenció l’expressió que va utilitzar en Joanjo per referir-se als romans... “un imperi d’aigua”. És curiós quan penses en aquest imperi, no et ve al cap la paraula “aigua” per enlloc – o, al menys, per mi abans d’aquesta sortida – i realment és veritat el que va dir. Van utilitzar molts recursos per utilitzar l’aigua, com els aqüeductes – i la van fer servir per altres usos, per exemple les mateixes termes.

M’agradaria haver-ne sabut més, però un altre cop serà...

Judit Millàn ha dit...

Salvete tripulants!

Tot i no haver treballat casi res a classe sobre les termes abans de fer l’excursió, crec que va ser molt interessant. Tan el Joanjo com la Conxita ens van explicar el tema molt bé, d’una manera fàcil i entenedora. Crec que ens anirà molt bé de cara la selectivitat. Fer l’explicació mentre podíem observar les termes, és més senzill a l’hora d’entendre-la. Vam aprendre moltes coses noves, com per exemple, com explica la Mariona, la importància de l’aigua en les ciutats romanes.

A mi el que més em va agradar van ser les termes, ja que mai n’havia vist unes abans.

Ruut ha dit...

Bonum diem navegants!

Felicitacions a la Mariona per aquesta entrada recent i a la Txell per la grabació i edició del vídeo.

El passat dimecres vam visitar les termes romanes de Sant Boi, tal i com molt bé explica la Mariona.
A l'interior de les termes la temperatura era molt baixa però s'ha de dir que els minuts que varem estar allà presents, els vam aprofitar de bon grat. Tot gràcies a la bona explicació que ens van donar en Joanjo i, més tard, la Conxita. El paper d'un el complementava l'altre, i viceversa.

Ambdós ens van detallar el modus vivendi dels romans pel que fa a les termes, recalcant que Roma va ser una ciutat molt rica i poderosa pel mer fet de tenir fàcil accès a l'aigua, la qual mantenia la població sana.

Durant la presentació de la Conxita, especialitzada en arts clàssiques, ens va fer una breu introducció de la típica domus romana. També dels teatres, amfiteatres i circs. Ho van deixar tot enllestit perquè tinguéssim una petita referència i en Jordi pogués profunditzar més en el tema al llarg del trimestre vinent. Molt ben preparat tot plegat.

Personalment em va agradar molt aquesta excursió, visitar ruïnes és molt interessant i el fet que estiguin davant teu, t'ho fa viure més a flor de pell.

Unknown ha dit...

Salvete!

La nostra visita a les termes romanes de Sant Boi fou enriquidora, va ser una excursió distreta i didàctica. Vam aprendre més sobre el modus vivendi romà que en la meva opinió penso que era una vida poc complexa comparada amb l’actual.

El nostre guia Joanjo ens va comentar que les pròpies termes romanes eren un mecanisme més desenvolupat al grec i que existien diverses relacions entre ells; cosa que fa que entenem més la seva vida tan semblant en alguns aspectes. Com a activitat final vam escoltar la presentació de la Conxita que pel meu gust explicar la vida de Tarraco i Barcino a través de les seves maquetes és un bon aprofitament perquè a més de que estaven molt ben fetes, la seva explicació era senzilla i entenedora.

Respecte a l’opinió de la Berta i que comparteixo gratament, ens dóna a veure que és totalment injust que els homes i les dones no poguessin estar junts ni compatir la mateixa terme; en valoració al seu comentari recolzo la seva idea perquè és del tot irracional que dos sexes no puguin fer el que vulguin en el mateix espai. Però, ara bé, eren èpoques diferents però tampoc s’allunyen tant d’algunes ments més “primitives”.

Finalment, penso que va ser una sortida on vam treure molt de profit.

Valete tripulants!

Sofia ha dit...

Salvete, companys! Abans de fer cap apunt, felicitats a la Mariona i a la Meritxell perquè han plasmat la nostra visita de la millor manera.
Visitar unes termes romanes, així com qualsevol closa de patrimoni cultural, és, sense cap tipus de dubte, una experiència enriquidora. Per entendre qui som i en què ens convertim, ens hem de remetre inexorablement al nostre passat. I viure gairebé de primera mà un món que sembla tan llunyà, estar a tocar d’uns costums de segles enllà, et permet comprovar la senzillesa de l’home. Perquè, si és veritat que com a societat hem patit canvis gegantins des d’aleshores, com a humans seguim buscant exactament les mateixes coses: salut, oci i companyia. Els mitjans canvien, però l’objectiu continua sent el mateix. Al cap i a la fi, les famoses saunes i banys termals que estan tan de moda avui dia, no difereixen tant d’aquelles antigues termes romanes...
Tot i que és veritat que vam anar sense cap coneixement sobre la matèria, crec que això ens va aportar l’oportunitat de sortir amb la sensació d’haver après molt més que si no hagués estat així. En resolució, va ser una gran excursió que tots els humanistes esperem poder repetir en un altre escenari. Gràcies també al Juanjo i a la Conxita! Tan important és la cultura, com qui la fa estimar.

MarionaFerrer ha dit...

Salvete tripulants! Voldria donar les gràcies, abans de tot, al Jordi, al Joanjo i a la Conxita per haver-nos donat l’oportunitat de conèixer a fons el dia a dia dels romans i haver visitat les termes de Sant Boi.
Malgrat el fred que feia, personalment em va agradar molt la sortida; no se’m va fer llarg en cap moment i amb les explicacions dels guies i el que els nostres ulls veien vaig poder viure l’experiència amb més detall i realisme.
Vaig aprendre un munt de coses: qui hi anava a les termes, que s’hi feia- perquè no només era un lloc per descansar sinó que també era un lloc de socialització i, fins i tot, de curació-, les diferents sales, fredes i calentes i, sobretot, la importància de l’aigua per als romans.
Espero poder fer una altra excursió amb els meus companys d’aquí poc!