10 d’octubre del 2014

Píndoles de saviesa per a un aniversari


El mes d'octubre sempre serà especial per al nostre vaixell. Fa cinc anys que va llevar l'àncora i que uns tripulants i un capità molt il·lusionats van proposar-se vogar sempre cap a alta mar però amb la cautela de no perdre de vista la riba que ens ha arrecerat de les maltempsades. Hem fet cas d'Horaci, i en les dificultats ens hem mostrat, penso jo, animosos i valents però també hem tingut el seny d'amainar les veles inflades quan el vent ha bufat massa favorable. Sigui com sigui, aquí estem els que som i continuem, penso de nou jo, vogant amb força. Com que les paraules són una forma d'immortalitat, m'ha rondat pel cap que enguany celebrem el nostre aniversari amb unes píndoles de saviesa, és a dir, amb pensaments, aforismes, dites i altres medecines per a l'ànima que els nostres clàssics grecollatins ens han llegat. Espero les vostres aportacions que aniré publicant en aquest apunt de celebració. Per molts anys, Vaixell d'Odisseu!


22 comentaris:

Bruna Bassó ha dit...

Salvete tripulants.

Ostres! Ja fa cinc anys que es va iniciar aquest gran viatge per obrir nous coneixements cap el món dels clàssics.
A mi m’agradaria donar les gràcies al Jordi, ja que sense ell no estaríem a on estem, i sobretot també donar les gràcies a tots els tripulants que el van iniciar i a tots als qui cada dia van fent que aquest bloc vagi creixent i es vagi impregnant de més idees, activitats, jocs, lliçons, curiositats... que ens fan que puguem gaudir dels món dels clàssics amb intensitat i amb profunditat.

Salvete!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Ostres, Bruna, sí, ja fa cinc anys, "irreparabile tempus fugit", com deia el clàssic. Mira! aquesta és una píndola de saviesa que ens recorda que cal aprofitar qualsevol moment de llum que la vida ens ofereix per recordar que el seu sentit l'hem de cercar nosaltres mateixos, amb l'ajuda dels altres que ens impregnen i ens acompanyen. Gràcies, Bruna, per ser-hi!

daniela georgieva ha dit...

Militiae species amor est- Ovidi
L'amor es una especie de guerra.

Anònim ha dit...

Salvete tripulants!

Tinc vàries frases cèlebres llatines, però aquí només en posaré unes poques.

1-“Non scholae, sed vitae discere”: "No aprengueu de l'escola sinó de la vida".
2-“Cogito, ergo sum”: "Penso, doncs existeixo".
3-“Alea iacta est”: "La sort ha estat llançada".
4-"Quod non me necat, fortior me facit": "El que no em mata, em fa més fort".
5-"Vivere militare est": "Viure és lluitar".
6-"Veni, vidi, vici": "vaig arribar, vaig veure, vaig vèncer".

D'aquestes, totes m'agraden i trobo que està molt bé saber quin significat tenen al darrere, però la que més m'agrada a mi és la de: "Cogito, ergo sum", que significa: "Penso, doncs existeixo". Crec que té una immensa raó, doncs si tu penses i defenses la teva opinió et fas ser escoltat, fas que la gent sàpiga que existeixes, que saps pensar bé les coses i que tens arguments per demostrar el que creus.
També m'agrada molt la de “Non scholae, sed vitae discere”, que vol dir que no aprengueu de l'escola sinó de la vida. Penso que és molt cert perquè l'escola està molt bé i et serveix molt per aprendre i ser més intel·ligent, però a l'hora de la veritat quan surts a l'exterior és quan aprens realment.

Valete omnes!!

Unknown ha dit...

''Η μουσική είναι για η ψυχή τι ‘oτι η γυμναστική για η το σώμα''-Plató.
''La música es para el alma lo que la gimnasia para el cuerpo''

Aldrin Jhay ha dit...

Salvete!

Primer de tot voldria felicitar a tots els tripulants que formen i han format part d'aquest gran viatge. Durant aquests cinc anys han estat aprenent, descobrint i endinsant-se en el meravellós món dels clàssics, cosa que tinc moltes ganes de fer durant aquests dos pròxims anys.

Per celebrar el cinquè aniversari del vaixell voldria aportar aquesta petita píndola: γνῶθι σεαυτόν, és una frase grega què en català vol dir "coneix-te a tu mateix". Crec que és bàsic i fonamental saber com i què ets així poder afrontar els diferents reptes que t'aniràs trobant. En aquesta etapa de la vida, l'adolescència, experimentem noves coses, investiguem, així poder saber més sobre la vida i el què ens envolta. Volem noves respostes, però per arribar a conèixer-les primer ens hem de conèixer a nosaltres mateixos.


Espero que aquest vaixell continuï navegant pels mars i arribi molt lluny, així fer arribar a la gent la importància dels clàssics.

Valete!

Sergi ha dit...

Veritas in simplice
"La verdad está en lo sencillo"
de
Carlos Dómine
He escollit aquesta frase perque en la meva opinió és la més certa i la veritat és que em sorpren que fa més de 2000 anys pensessin igual que pot pensar algú en aquesta època.

Júlia Roig ha dit...

Salvete tripulants!

La cita que jo he escollit és la següent:

πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει καὶ δὶς ἐς τὸν αὐτὸν ποταμὸν οὐκ ἂν ἐμβαίης

és a dir:
Tot es mou i res roman quiet, i mai et ficaràs dues vegades en el mateix riu

Aquesta cita és d’Heràclit (535 aC), tot i que més tard Plató (427 aC) en va afegir la segona part (mai et ficaràs dues vegades en el mateix riu).

He escollit aquesta frase, ja que per a mi pretén dir que no s’ha de desaprofitar una bona oportunitat. En la vida algunes ocasions (per no dir quasi totes) són úniques e irrepetibles i moltes vegades es deixen passar per covardia o mandra. Trobo que aquestes oportunitats s’han de saber aprofitar i per això intentaré fer un bon ús del que aquesta píndola de saviesa em proporciona. Les coses passen i passat un temps et pots penedir d’haver-ho deixat escapar.
A més, el significat d’aquesta cita em porta a pensar en el llatinisme “Carpe Diem”. Viure el moment, gaudir i aprofitar el que la vida et dóna sense tenir por; i és que amb covardia no s’arriba enlloc.

Valete :)

Anna Martínez Gessé ha dit...

Serva ordinem et ordo servabit te: Cuida l’orde i l’orde et cuidarà
L’ordre que tu tens en el teu entorn, fa que tinguis les idees més ordenades.
T’ajuda a fer les coses millor i a sentir-te millor.
He triat aquesta frase perquè crec que les idees s’han de tenir clares i ordenades per saber que fer en un futur.

Amicus verus rara avis:
Un amic verdader és com una au rara.
Vol dir que un amic de veritat no es fàcil de trobar.
He triat aquesta frase perquè estic totalment d’acord, un amic verdader, no són tots els companys que t’envolten. Un amic amb prou feines els pots contar amb una mà.

M'agrada molt la frase de amicus verus rara avis, perquè estic totalment d'acord, i és una
frase amb poques paraules pero
que expressa una gran realitat

Mireia Boix ha dit...

Salvete tripulants!

Primer de tot voldria felicitar el vaixell pels cinc anys recentment complerts.
Personalment, porto un any i aquest en serà el segon. Desitjo que la gent que s'afegeixi a la tripulació aquest any i els posteriors pugui seguir gaudint de l'aprenentatge a través d'activitats i referències clàssiques entretingudes i interessants.

Hi ha moltes referències clàssiques i frases lapidàries que m'ha cridat l'atenció. Cites com l'experentia docet (l'experiència ensenya) m'han marcat molt.
Però la cita que he escollit ha estat Cogito ergo sum. Una cita molt cèlebre i antiga que va pronunciar el filòsof francès Descartes mentre plantejava un pensament filosòfic. Aquesta cita es va convertir en una icona de la teoria racionalista occidental.
Amb aquesta frase, Descartes, va voler dir que gràcies al pensament existim. També podem interpretar que necessitem el pensament per poder demostrar la nostra existència ja que gràcies a ell raonem i portem a terme les accions que determinen la nostra vida.

Valete tripulants i per molts anys vaixell!

Dafne Serra ha dit...

Salvete tripulants!

La frase, que desprès d'una intesiva recerca vaig triar finalment és la següent:

"Considero más valiente al que conquista sus deseos que al que conquista sus enemigos, ya que la victoria más dura es la victoria sobre uno mismo"
Aristòtil (384 - 322 a.C)

Penso que és una frase amb moltísim significat i que molts s'haurien de plantejar seriament. La majoria de cops, pretenem agradar als altres com a primera instància, mirem abans per causar una bona impresió i aixó és el que realment ens perjudica i ens afecta, si ens parèssim per un moment i ens donèssim compte si allò es el correcte o el que ens fa sentir bé, podriem canviar per a nosaltres i secundariament per als altres.

Valete!

Anònim ha dit...

Tempus fugit - El temps fuig
Errare humanum est et confiteri errorem sapientis – Equivocar-se es humà i reconèixer l’error és de savis.
Oculum pro oculo, dentem pro dente - Ull por ull, dent per dent
Excusatio non petita, accusatio manifesta - Excusa no demanada, manifesta acusació
A mi la que més m'agrada és la de Errare humanum est et confiteri errorem sapientis, perquè té tota la raó i crec que tothom ens hauríem d'interioritzar aquesta frase.

Isaac ha dit...

Salvete tripulants!

La cita que jo he escollit és:
"Aquila non capit muscas", de Julio César.
Vol dir que l'àguila no atrapa mosques.

Encara que l'àguila en el seu moment va ser anomenada per simbolitzar l'Imperi Romà, per ser un animal poderós, que es fa respectar i que no perd el temps en el que no mereix la pena, yo opino que podem identificar a aquesta mateixa àguila com cadascú de nosaltres, ja que tots ens hem de fer respectar i no perdre el temps en coses que no ho mereixen, sino en conquistar el que realment ho mereix.

Anònim ha dit...

Jo he escollit dues frases que m'han semblat molt interesants i bones per refexionar:
- γνῶθι σεαυτόν: significa "Coneixte a tu mateix". Certament, es difícil saver com som en realitat codascu de nisaltres però és esencial per poder arribar a viure el nostre dia a dia plenament.
- Actum ne agas: significa que no has de tornar a fer allò que ja s'ha fet. Tambñe significa que si una cosa ha estat ven feta a la primera no cla tornar-la a fer.

lpp1998@gmail.com ha dit...

LUCAS PARRA:
Utinam populus Romanus unam cervicem haberet!
Ojalá que el pueblo romano tuviera solo un cuello. Es una frase de el cruel emperador Caligula. y he escogido esta famosa frase porque Caligula es para mi uno de los ejemplos más claros de hasta que punto puede llegar el ser humano a corromperse como para querer destruir el mundo.
-
"Aequat omnes cinis
La ceniza iguala a todos
Es una frase del célebre filosofo romano Séneca que ofrece un gran principio moral: al morir todos somos iguales. y yo lo interpreto como que porque ha de haber abismales diferencias (negativamente hablando) entre nosotros antes de la muerte si al final solo seremos polvo y ceniza...

Unknown ha dit...

Salvete tripulants!

La frase que vull aportar és

''Faber est suae quisque fortunae'' – Cada home és l'artesà de la seva pròpia fortuna.

Després de buscar durant una bona estona vaig escollir aquesta frase perquè crec que té molta raó. La interpreto com que els fruits que ens dona la vida depenen de la nostra actitud en front a ella. Un exemple clar és el teu tracte cap als demés, normalment seràs tractat com tu tractis als altres. Un altre exemple on també es podria utilitzar aquesta píndola seria envers al treball o a un projecte en concret, amb esforç i amb il•lusió els resultats sempre seran millors que amb desgana i mandra. Es podria dir que aquesta frase es pràctica per molts aspectes de la vida i hauríem de tenir-la en compte. Segons com facis el teu recorregut d’aquest camí que és la vida, segons la teva actitud i les teves decisions tindràs una fortuna o un altre.

Valete.

Anònim ha dit...

Salvete tripulants!
La frase que jo he escollit és:
Ave Caesar, morituri te salutant.
Que vol dir:
Ave Cèsar, els qui han de morir et saluden.

Aquesta expressió està documentada per primera vegada al llac Fucí prop de Roma, en un espectacle de gladiadors l'any 52 dc. Va ser utlitzada pels criminals en to desesperat, que estaven destinats a morir en combat.
Jo penso que és una frase molt forta, ja que ser conscient de que et moriràs imminentment, i saber a sobre que ho veurà tothom, i està ideat com un espectàcle, em sembla una mica desmesurat.
Valete!

Anònim ha dit...

Salvete
la frase que vull aportar es
errare humanum est- errar és humà
crec que per tot el que ens passa a la nostra vida, crec que ningú és perfecte i que per tant alguna vegada a la nostra vida hem errat segur.
Valete

Anònim ha dit...

Salvete tripulants!

la frase que he trobat jo és:
Eram quod es, eris quod sum
“ Jo era el que tu ets, tu seràs el que jo sóc”
Aquesta cita que ens renmet a un poema de Quint Horaci Flac, Poeta Romà 65-8 a.C. ,es va trobar en una làpida.

Unknown ha dit...

Salvete tripulants!

Després de fer la recerca de les frases, he escollit quatre, les que més m'han cridat l'atenció.

-<>
La vida no regala res als mortals, sense un gran esforç.

Jo crec que si no ens esforçem, no podrem conseguir el que volem. Si tenim un somni i el volem cumplir hem de lluitar per poder-lo fer realitat, si ho aconseguim sabrem que no hi ha res impossible, que tot ho podem fer però esforçant-nos.

-<>
On hi ha societat hi ha dret; on hi ha dret hi ha societat.

En una societat ha d'haver-hi uns drets per a totes les persones, tinguin poder o no. Per exemple, en la societat en la que vivim tenim alguns drets, però no tots els que hauriem de tenir. Com votar o participar en les eleccions generals, si que podem però a l'hora de decidir el futur del nostre país no. Perque? Perque encara que tinguem el dret de decidir algunes coses, les que no interessen no es fan.

-<>
De que rius?, si canvies de nom la història parla sobre tu.

No ens hem de riure de la vida dels altres perque si un dia ens passés a nosaltres no ens faria tanta gràcia. No ens podem riure d'un problema d'algú, perque en qualsevol moment ens pot passar a nosaltres.

-<>
Recorda conservar la ment serena en els moments difícils.

Quan ens trobem en una situació difícil, no hem de respondre impulsivament, sino , pensar, reflexionar i despres dir.

Valete!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Isaac, Nadia! Benvinguts al vaixell. Alba, hi faltes tu, espero qu en breu desis els teus comentaris i pugui afegir-te al Vaixellmoodle.

Unknown ha dit...

Ara veig que les frases en llatí no surten, són:

1. Nil sine magno vita labore dedit mortalibus

2. Ubi societas, ibi ius; ubi ius, ibi societas

3. Quid rides? Mutato nomine de te fabula narratur

4. Aequam memento rebus in arduis servare mentem