2 de juny del 2014

Tortuga


Per als grecs, el Tàrtar era la part més profunda i fosca de l'Hades i era el lloc on Zeus va relegar els titans vençuts. El Tàrtar era un espai de turment i sofriment etern que podríem relacionar amb l'infern cristià. Els habitants del Tàrtar, en grec, eren els tartaroūkhoi (ταρταροῦχοι), i és d'aquesta paraula que es forma el llatí tardà tartarūchus, que ja tenia el valor de dimoni. La tortuga, doncs, seria un dimoni, un habitant del Tàrtar, segurament no pas pel seu aspecte monstruós, sinò perquè, quan surten de l'ou, les tortugues sembla ben bé que surtin de les entranyes de la terra.

En la mitologia grega, Quelone (Χελώνη, tortuga) era una nimfa, probablement una de les orèades, que fou convidada com la resta de déus, homes i animals al casament de Zeus i Hera per ordre d'aquest. Quelone va refusar l'oferiment, restant tancada a casa i mostrant el seu menypreu pel casament amb una actitud arrogant i impertinent envers les núpcies dels dos reis divins. Quan Hermes s'adonà de la seva absència, va baixar de l'Olimp, inundà la casa de Quelone, situada als marges d'un riu, amb la nimfa dins i la va metamorfosar en tortuga, condemnant-la a un silenci etern i a haver de carregar sempre la casa, com l'animal. Altres versions diuen que Quelone, fent tard a la festa, va enfurismar Zeus i Hera que, en venjança, li van tirar la casa al damunt i la van condemnar a anar sempre lenta... com una tortuga.

Marta Simón


5 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Ja et trobàvem a faltar, Marta! Ara ja entendrem per què les tortugues pertanyen a la família dels quelonis o potser la denominació (qui sap!) d'aquells pobles orientals que per a molts occidentals devien aparèixe's com a "dimonis" o espectres fantasmals. Una abraçada, Marta, pou de saber etimològic!

Judit Millàn ha dit...

Salvete tripulants!
És curiós com la tortuga, està relacionada totalment amb la mitologia grega, i que la seva closca i la seva lentitud és un càstig imposat pels déus. Quelone, va cometre un acte de "hybiris", quan va refusar l'oferiment del casament de dos déus tan importants com són Zeus i Hera. Per aquest fet, mereixia ser catigada. També podria ser per aquest acte de hybiris que aquest animal visqui al Tàrtar!
Gràcies Marta per aquesta entrada tan interessant!!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Lapsus, lapsus, Judit: "hybris", non "hybiris" :)

Unknown ha dit...


Salve!
La tortuga aparentment no sembla un animal diabòlic,tot el contrari té un aspecte inofensiu,tranquil.És curiosa la seva etimologia,la relació amb el tàrtar i el mite de Quelone.La nimfa Quelone,comet un acte de hybris quan refusa la invitació a la boda de Zeus i Hera.Desafia de manera directe als déus amb la seva arrogància,com es tanca a casa rep el càstig de estar lligada a ella,carregant-la i a romandre en silenci per sempre més.És un bon mite per explicar l'aspecte de la tortuga i que ella també estigui lligada a la seva closca,el seu refugi.

Anònim ha dit...

Gran entrada! Mai m'havia preguntat els origens de la torruga i ara resulta que són origens grecs!! Mira que n'he tingut 4 jo eh. Gràcies marta per fer'm-ho saber.