8 de maig del 2014

Magna Celebratio MMXIV: Baetulo sota la llum d’Apol·lo


Un any més, els alumnes de l’Escola Vedruna Gràcia i els nostres amfitrions aràcnides de l’IES Isaac Albéniz vam emprendre un viatge en el temps cap a Baetulo, on l’últim cap de setmana d’abril, com ja és tradició, va celebrar-se la X Magna Celebratio. Enguany no va ploure -sembla que els déus, i en especial el nostre desitjat Apol·lo, estaven de la nostre part- i les jornades de reconstrucció del món romà van ser un gran èxit. Els carrers es van omplir d’una aroma diferent, la gent amb la boca ben oberta observaven les lluites de gladiadors, els aclamats legionaris que caminaven amb pas ferm, les dones i noies romanes portadores de vestits llargs,... els nens corrien perquè volien veure-ho tot i els avis passejaven sense perdre’s ni un detall.
Els intrèpids i entusiastes tripulants del Vaixell d’Odisseu vam repartir-nos els torns de dissabte i diumenge al ludus litterarius, grammaticus et rethoricus i als ludi romani. Vam ensenyar molts nens a escriure en grec, en llatí i també a jugar com ho feien els antics romans -que no necessitaven tanta tecnologia per divertir-se!-. Tots marxaven amb un gran somriure! Vam aprendre un munt de coses relaciones amb el dia a dia dels nostres avantpassats, que no només ens van deixar una llengua, sinó també una forma de vida i una cultura extraordinàries.
Gràcies a tots per haver fet possible un any més aquesta celebració! En nom del nostre vaixell, us agraïm el vostre esforç i la vostra il·lusió. La Magna MMXV ens espera!

Mariona Ferrer (i 38 tripulants més)
1r batxillerat

P.S.: vull agrair especialment al nostre alumne Arnau Font, que cursa el batxillerat tecnològic a l'escola, la seva generosa col·laboració traduïda en aquest magnífic reportatge fotogràfic i un vídeo memorable que ens seran un preciós testimoni in aeternum d'aquests dos dies. Plurimas gratias, Arnau!

Jordi







8 comentaris:

Joana Bassó ha dit...

Salve!

Carai quines fotos i quin vídeo, quan les he vist he tingut ganes de reviure-ho tot plegat una altra vegada, felicitats Arnau!

Un any més he participat a la Magna Celebratio que es celebra a Baetulo. M'agrada molt ja que vius una experiència inoblidable i irrepetible. Aprens coses noves que t'aporten els nens que venen amb tanta il•lusió i a la vegada tu ensenyes el que saps. Tal com heu dit és un cap de setmana de reviure i viure l’ambient que respiraven els nostres avantpassats i que no només ens van deixar una llengua, sinó també una forma de vida i de cultura.

És bonic veure tota la gent interessada per les tantes activitats que hi van haver: ludus litterarius, grammaticus et rethoricus i als ludi romani. També hi havia paradetes i una processó de soldats. Jo vaig estar a la secció del ludus grammaticus, on ensenyava a escriure amb grec. Em va agradar molt, ja que la gent quedava sorpresa de les lletres que feien servir els grecs, tots ells tant petits com grans quedaven il•lusionats.

L’any vinent que ja no estaré a l’escola espero poder-hi tornar i participar-hi!

Vale!

daniela georgieva ha dit...

Salve companys!
En primer lloc, vull dir que em va agradar molt anar a la Magna Celebratio per què mai hi havia estat abans en una reconstrucció històrica. Va ser molt interessant i a més divertit! Els nens en escoltar les explicacions de com escriure el seu nom en grec i algunes frases en llatí, no tenen preu.
A les diverses parts on es realitzaven activitats diferents es podia aprendre un munt de coses. Potser per la gent que no coneixia tant el món clàssic els podria sorprendre les moltes influències que hem rebut dels grecs i els romans, ja que gràcies a la seva cultura som qui som ara.
Per mi, la Magna va ser un moment en el qual podia estar amb els meus companys, que normalment veig a classe i passar una bona estona junts ensenyant el que hem après.
El reportatge de l’Arnau, considero que està molt ben fet i personalment li agraeixo que hagi volgut venir a immortalitzar aquests moments.
Espero l’any que ve tornar a participar per què em va encantar i anys més endavant, si els déus volen, doncs també.
Vale!

Arnau Font ha dit...

Salve!
Ha sigut una gran experiència! Em va sorprendre com la gent s'implicava i els nens es veien tan interessats en moltes coses, per la propera recomanaré a familiars que hi vagin, és genial! L'ambient familiar que es respira és molt agradable i totes les activitats em van encantar. També he après molt! No en tinc ni idea de Grec i vaig poder escriure el meu nom en aquest! Com també una visita ràpida al museu de Badalona que em va agradar molt; totalment recomanable!

Estic molt content de poder haver aportat un petit granet de sorra i espero poder tornar-hi el pròxim any! És molt bonic! :)

Vale!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Per a nosaltres, Arnau, ha estat una sort i una alegria tenir-te com a reporter gràfic de la Magna Celebratio d'enguany. I ens agradaria molt poder comptar amb tu l'any vinent. Gràcies per la teva predisposició i el teu entusiasme.

Sofia ha dit...

Realment, fou tot un èxit i un enorme orgull per tots els tripulants que hi van participar, ja que els resultats varen ser veritablement envejables.
Suposo que tot està més que dit, el seguit de fotos i l'elaborat vídeo (Felicitats, Arnau, per l'esforç! Ha quedat realment un treball magnífic) relata més que bé una jornada esgotadora però alhora gratificant. Aquest tipus d'experiències ens ensenyen de primera mà el que forma part d'un passat relativament llunyà; per tant, participant en aquests tipus de "festivals" ajudem a perdurar la memòria dels grans als quals succeïm durant molts més segles en la història.

Una bona feina, pels de dins i pels de fora, pels tripulants i pels ex-tripulants. I per Apol·lo, que tant de bo tingui la mateixa pietat amb nosaltres cada Magna que ens queda. Per acabar, agrair també a tots aquells que van assistir i que van fer possible la nostra tasca, des de familiars, passant per aquells que venien de lluny, fins els mateixos badalonins.

Que l'any que ve sigui molt millor; l'esperem amb il·lusió!

Unknown ha dit...

Salve!
Per començar, m'ha agradat molt haver pogut participar en la Magna Celebratio, ha sigut una gran experiència que segur que repetiré el pròxim any. Personalment, penso que és una gran idea haver organitzat aquest tipus d'activitats pels nens on han pogut aprendre de forma didàctica, ja que, gràcies als diferents tallers han pogut conèixer el món romà des de més a prop a més de divertir-se. A més a més, ha sigut una forma de coneixen's més entre els companys de classe fora de l'horari escolar. Per acabar, ha sigut una gran experiència i satisfacció poder-hi participar, espero que l'any que bé siguem molt més.

Gràcies, per la col·laboració de l'Arnau! :D

txellbtm ha dit...

Salvete!
Per començar m'agradaria dir que vaig gaudir molt d'aquesta X Magna celebratio. Només calia veure les cares dels nens per veure que tot el que estàvem fent valia molt la pena, veure com s'interessaven per descobrir tant els jocs romans com les llengües que parlaven aleshores, et fan venir ganes de seguir guiant-los per aquest camí cap al món clàssic. A part crec que ha sigut una gran oportunitat per parlar amb els companys de la classe i de l’escola i amb els de l’ institut Albéniz de Badalona.
Valete!

Alex Molera ha dit...

Hola tripulants!
Quina entrada més xula!! Primer de tot vull felicitar a l'Arnau vídeo, m'agrada molt i m'han vinguts molts records.
Aquest any no vaig poder assistir i la veritat és que em va saber molt greu perquè ja fa tres anys que hi vaig i cada any és millor que l'anterior. És una experiència única i sempr eho he disfrutat moltíssim. Espero que encara que l'any quebé no continuï a l'escola poder participar-hi!!

Una abraçada!