18 d’abril del 2014

Referències clàssiques a Bilbao!




El passat dimecres dia 9 d'abril, passejant pel centre de Bilbao amb la gent de 4t d'ESO, ens vàrem trobar aquesta escultura en plena seu d'un famós banc bilbaí. Algú va dir, entre els presents, que calia fer una entrada al bloc explicant les referències mitològiques de l'escultura i la seva vinculació amb l’edifici. Us deixo les fotografies. Espero la resposta.

Marcel 


20 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Gràcies, Marcel, per aquest apunt que neix, com molts altres, d'una mirada atenta. Com diem sovint al nostre vaixell, si anem pel món amb els ulls ben oberts, la nostra mirada clàssica farà la resta. Envoltats com estem per mil i una referències del passat grecoromà, només cal parar atenció, gaudir-ho i saber-ho valorar. Prorsum!

Anònim ha dit...

Salve! En aquest edifici podem apreciar una figura que és Hermes, fill de Zeus i de la nimfa Maia. Hermes és el missatger dels deus,guia de les ànimes dels morts als inferns. És déu dels viatgers, ja es pot veure en el seu calçat, sandàlies alades com també el seu casc. També és déu del comerç, de l’art de parlar i dels lladres.
Jo crec que la relació que volen ensenyar els que van col•locar aquella escultura en aquell banc és que el banc és al igual que Hermes un molt bon vincle del comerç. També volen ensenyar que així les persones estan més comunicades, com es remarca a Hermes i l’art de parlar. El banc, com també Hermes, ha de saber comunicar, transmetre un missatge clar. Guiar a tots els qui escolten les seves paraules cap al camí indicat. Jo crec que també hi ha camuflat una indirecte molt directe. Hermes també és déu dels lladres i en podríem treure moltes relacions amb un banc.
Valete!

Unknown ha dit...

Salvete!
En aquestes imatges fetes per en Marcel podem observar a Hermes, en la mitologia grega, Hermes era el missatger dels Déus Olímpics, de les fronteres i dels viatgers, dels pastors, dels oradors, de l'enginy, dels literats i poetes, de l'atletisme, dels pesos i mesures, dels invents i en general del comerç, de l'astúcia dels lladres i dels mentiders. Era fill de Zeus i de la plèiade Maia i pare d'Eudor. A la mitologia romana s'anomenava Mercuri. A l'himne homèric és invocat "de multiforme enginy, d'astuts pensaments, lladre, quarter de bous, amo dels somnis, espia nocturn, guardià de les portes." Els seus símbols eren el gall i la tortuga, i també se'l pot reconèixer pel portamonedes, les seves sandàlies alades, el petàs (barret d'ala ampla) i el bastó d'herald. La relació que té Hermes amb el banc de BBVA de Bilbao és que els bancs tenen molt comerç i Hermes és el Déu del comerç entre altres, per això a l’entrada d’aquest banc hi ha aquesta estàtua mitològica.

Joana ha dit...

Salvete omnes!
En aquestes fotografies hi podem observar Hermes ( Mercuri en la mitologia romana ), situat en un edifici d'un banc. Hermes era el missatger dels Déus Olímpics, dels viatgers i les fronteres, dels pastors, de l'atletisme, dels oradors, dels poetes, dels pesos i mesures, dels invents, de l'enginy, dels lladres, dels mentiders,i del comerç.
Era fill de Zeus i Maia i pare d'Eudor. Apareix en certs mites de la mitologia romana: Perseu i Medusa ( on ajuda a Perseu a matar Medusa donant-li les seves sabatilles alades i dient-li on es trobava Graenae perquè aquestes li donessin l'espasa de Zeus, l'escut d'Atenea i el casc d'Hades ) i el Viatge d'Odisseu ( on envia un missatge de Zeus a Calipso perquè deixi lliure a Odisseu i protegeix aquest últim de Circe ).

El fet de que podem trobar Hermes en l'edifici d'un banc el relaciono en que ell, tal i com he mencionat anteriorment, es el missatger del comerç, el qual comporta fer tractes, negociar, reunions, etc. Tot això, a la vegada, provoca haver de parlar i transmetre missatges importants; precisament aquesta és la feina d'Hermes. I totes aquestes coses es duen a terme en una entitat bancària.

Mireia Boix ha dit...

Salve tripulants!

La figura que es troba sobre la seu del BBVA (Banco Bilbao Vizcaia Argentaria) és Hermes, Mercuri en la mitologia romana. Els autors d'aquesta figura van ser Juan de Bolonia i Pedro Guimón. Hermes és el Déu, principalment, del comerç, però també era el missatger dels Déus i el cap dels viatgers, dels pastors i dels oradors.

L'etimologia del nom és clarament merx, mercis "mercaderia". A Roma existia el col•legi dels "Mercurials" que era una associació de comerciants i viatgers que rendien un homenatge al Déu. Hermes és una divinitat que vesteix amb unes sandàlies (alades), amb un vestit blanc, un barret (alat) i porta sempre al seu costat un caduceu, símbol del comerç. Aquest últim té forma de bastó i està format per una vara d’olivera amb dues ales al cim i dues serps enrotllades per tot el seu llarg. Hermes, mitològicament parlant, acostuma a enviar missatges de tots el Déus, però principalment ajuda a transmetre missatges a Zeus. D'Hermes es pot destacar la seva excepcional habilitat per transmetre els missatges clarament i molt ràpid, cosa que fa que sigui un grandíssim missatger.

Veient les qualitats d'aquesta divinitat no és estrany que les persones que el seu dia es van encarregar de construir aquesta seu es decantessin per la figura d'Hermes, ja que els valors que transmet són ideals per tal de poder aconseguir una mica de "prestigi" i donar una imatge de rapidesa, confiança i serietat.

Vale omnes!

Mireia Boix ha dit...

Salve tripulants!

Aquestes fotografies són molt interessants ja que quan les vaig veure in situ em van fer recordar a uns mites que havíem estat treballant a classe el segon trimestre en els quals sortia Hermes (Mercuri en la mitologia romana), el personatge de la escultura de dalt de l’edifici que és la seu del BBVA (Banco Bilbao Vizcaia Argentaria). Els autors d'aquesta figura van ser Juan de Bolonia i Pedro Guimón.
Hermes és el Déu, principalment, del comerç, però també era el missatger dels Déus i el cap dels viatgers, dels pastors i dels oradors. L'etimologia del nom és clarament merx, mercis "mercaderia". A Roma existia el col•legi dels "Mercurials" que era una associació de comerciants i viatgers que rendien un homenatge al Déu. Hermes és una divinitat que vesteix amb unes sandàlies (alades), amb un vestit blanc, un barret (alat) i porta sempre al seu costat un caduceu, símbol del comerç. Aquest últim té forma de bastó i està format per una vara d’olivera amb dues ales al cim i dues serps enrotllades per tot el seu llarg. Hermes, mitològicament parlant, acostuma a enviar missatges de tots el Déus, però principalment ajuda a transmetre missatges a Zeus. D'Hermes es pot destacar la seva excepcional habilitat per transmetre els missatges clarament i molt ràpid, cosa que fa que sigui un grandíssim missatger.

Veient les qualitats d'aquesta divinitat no és estrany que les persones que el seu dia es van encarregar de construir aquesta seu es decantessin per la figura d'Hermes, ja que els valors que transmet són ideals per tal de poder aconseguir una mica de "prestigi" i donar una imatge de rapidesa, confiança i serietat.

Vale omnes!

Borja Combas ha dit...

Salvete!
L’escultura que hi ha a sobre de l’edifici, representa a Hermes o Mercuri en romà. Fill de Zeus i Maia. Hermes és el missatger dels Déus. Hermes porta un casc alat per protecció, unes sandàlies alades per moure’s més ràpid i un bastó que representa la medicina, les serps representen l’ADN. També Hermes s’encarrega de portar les animes a l’ínfer i fer què la voluntat del Déus és compleixi. Hermes és molt conegut entre els humans.
La vinculació què té amb l’edifici, és que l’edificí és un banc i a l’igual què Hermes en un banc és van passant diners d’una conta a un altre o deixant...

Anònim ha dit...

Salvete!!

En aquestes tres imatges veiem una escultura mitológica, que és Hermes.
És el missatger dels déus, guia dels morts fins als inferns i déu dels viatgers, del comerç i dels lladres. Es representa Hermes com un jove cobert amb un capa i un casc alat, calçat amb sandàlies també alades i porta el caduceu a la mà.
Aquest edifici, disenyat per Francisco Javier Sáenz de Oiza, fins el 1988 va ser la central del Banc de Bilbao, que al fucionar-se amb el Banc de Vizcaya aquell mateix any, la seu de la nova identitat es va situar en la que era la seu del Banc de Vizcaya, el que avui coneixem per torre BBVA.

Arnau Virgili ha dit...

Salve!
La relació mitològica que té es que entre els dos rellotges hi ha l’estàtua de hermes que era el Missatger dels déus i la seva tasca era guiar els morts fins als inferns també era déu dels viatgers, del comerç i dels lladres. Va ser creat per l’escultor basc Moises Huerta que es va formar a l'Escola d'Arts i Oficis de Bilbao i l’estàtua navega sobre d’un vaixell ja que mercuri és el deu protector del comerç i abans com que normalment el comerç era en vaixells per això va muntat sobre un vaixell.
La opinió que tinc jo sobre això es que és una idea excel•lent ja que els bancs es dediquen al comerç i posar l’estàtua d’un deu del comerç és com posar un amulet perquè et dongui sort en el negoci.
Vale!

Anònim ha dit...

Bonum diem Tripulants del vaixell.

Hermes es el deu olímpic missatger, dels viatgers, dels pastors, dels oradors i del comerç. Es fill de Zeus i Maya.El seu signe es el gall i la tortuga, el reconeixem per el moneder, les sandàlies alades, el pétasos i el caduceu (símbol del comerç i la medicina).

La escultura representa al deu Hermes i va ser creada per Moisés Huerta, esta situada a la Gran Via, a l’antic edifici del banc del comerç, avui BBVA, des de 1922.

Aquest deu esta situat justament en aquest edifici perquè antigament era el banc del comerç amb el qual Hermes te una estreta relació. En el 1901 BBVA s’uneix amb l’antic banc del comerç convertint l’edifici en l’actual banc, però desprès de tots aquest fets Hermes no deixa de tenir relació amb l’edifici, ja que un dels signes que el representen es el moneder, objecte utilitzat per guardar diners igual que un banc.

Júlia Roig ha dit...

Salvete omnes!

Crec que en aquesta imatge es veu perfectament representat a Hermes (Έρμῆς), que era fill de Zeus y de Maya (una mortal). En la mitologia llatina se’l denomina Mercuri i també se’l pot anomenar Psicopompos (que significa “portador d’ales”). Es tracta d’un deu molt popular i amistós, a més de ser la mà dreta de Zeus.

Com la majoria ja sabem, Hermes és el deu missatger, la divinitat dels viatges i les fronteres. És per això que era comú trobar-se’l a les cruïlles i indicadors de canvis de sentit, ja que la seva missió era transportar missatges d’un costat a l’altre. Però no només era això: també representa l’astúcia, els entabanadors, els lladres, la sort... però sobretot: ELS NEGOCIS I L’ÉXIT COMERCIAL. Aquesta és la raó per al qual està representat en l’edifici d’aquesta entitat bancària: els bancs clarament són un pilar fonamental en l’economia.

L’ estàtua va ser una Obra de Moisés de Huerta i està realitzada amb bronze i inspirada en una altre obra de l’escultor Giambologna (s. XVI). Però el banc de Bilbao no és l’únic que compta amb una representació de Mercuri. Degut al seu significat i simbolisme, també el banc de Sevilla té una estàtua d’Hermes [ http://griegoantiguo.files.wordpress.com/2008/03/fuente-mercurio-plaza-san-francisco.jpg ] i al banc de Madrid també hi veiem una representació de la divinitat mitjançant el seu casc alat i el caduceu [http://bp3.blogger.com/_8QMBvx9g41o/R9MjQwmj4mI/AAAAAAAAACA/lC8xoBp8qdA/s1600-h/Representa+a+Mercurio,+reconocible+por+su+casco+alado+y+su+caduceo..JPG ].

És fàcil reconèixer a Hermes en questes ocasions, ja que té uns símbols molt característics i marcats: les sandàlies alades, el casc alat o el petàs (barret d’ala ampla) i sobretot el caduceu. L’origen del caduceu, com tot, té una història; i es que en una ocasió Hermes va separar amb un bastó d’or a dos serps que s’estaven barallaven. Aquestes s’hi van quedar entrellaçades quedant així com a símbol representatiu dels missatgers i ambaixadors d’arreu.

Per acabar, us deixo aquí un petit fragment del llibre “Calles de lluvia” en el qual es menciona l’estàtua d’Hermes situada al banc de Bilbao:

"Mientras caminaba hacia la Gran Vía, y quizá implorando ayuda, protección, José Félix dirigió su mirada hacia el dios alado Mercurio, siempre allá arriba en un escorzo infatigable vigilando el desaforado tránsito diurno de la gran arteria de Bilbao; el ir y venir de las gentes que compraban en los grandes almacenes y frecuentaban las sedes bancarias. Las columnas robustas sostenían, el edificio hoy del viejo Banco Bilbao, el tejado cuya esquina daba morada al grácil Mercurio, dios que ahora también había fijado su vista en el hombre trajeado que fumaba pensativo abandonado a su deambular dromómano en busca de un alivio, una pequeña distracción”

Vale tripulants!

Dafne Serra ha dit...

Salve!

en aquesta imatge, bé podem reconèixer un dels 12 dèus principals de la mitología grega. Hermes, en grec Έρμῆς; i fill de Zeus i de la nereida Maia, filla del titá Atles. Hermes és reconegut com el dèu dels viatgers, del comerç, dels missatgerst i dels lladres, de l’atletisme, dels escriptors i poetes. A més de cumplir les tasques com a dèu, Hermes també era l’encarregat de guiar els morts fins a les portes de l’inframón i el missatger dels propis dèus.
A Hermes, usualment el trobem representat amb calçat alat i cubrint-se el cap amb un Barret alat. A les seves mans veiem el caduceu, el qual va obtenir desprès de tractar amb Apolo. A més a més, també el podem trobar amb la flauta i la siringa, instruments que va inventar ell mateix quan era petit, i que va bescanviar amb el dèu apol•lo.

D’altra banda, es podría conectar d’alguna manera, si ens fixem en la relació entre l’edifici i la rapidesa i l’agilitat alhora de transportar dades, per una banda Hermes com a missatger i el banc com a mediador i responsable dels diners i els tràmits que la gent acostuma a fer. També podría veure’s com el fácil do de paraula que tenen alhora de convençe’ns i per a “embaucar-nos”, per dir-ho d’alguna manera i lligan’t-ho am Hermes, ja que era el dèu de la comunicació (facilitat i do de paraula.)

Vale!

Unknown ha dit...

Salvete tripulants!

L’escultura que veiem en la imatge es Hermes, en llatí Mercuri, en la mitologia grega representa el deu dels viatgers, del comerç i de l’astúcia dels lladres i dels mentiders. Era fill de Zeus i la nimfa Maia, enginyós i astut; no tenia problemes a l’hora de gastar bromes o mentir sense que el descobrissin. El seu aspecte era d’un jove atractiu amb un casc alat i unes sandàlies també alades que li donaven una extraordinària mobilitat. En la seva mà portava un bastó (cadosseu) que li servia per fer màgia o hipnotitzar a la gent.

Penso que si el “Banco Bilbao Vizcaya” té en la seva façana aquesta estàtua es degut a la relació que hi ha entre aquest personatge mitològic, Hermes i el banc. Com abans he dit Hermes era el deu del comerç. Com tots sabem, els bancs es dediquen a comercialitzar el diners, es a dir fer préstecs entre altres moltes coses. Encara que també m’agradaria dir que aquest personatge mitològic també es el deu de l’astúcia dels lladres i dels mentiders, amb això vull dir que moltes vegades els bancs ens fan préstecs, però, després nosaltres acabem pagant molt més del que ens pensàvem, degut a les altes comissions que els bancs imposen a l’hora de fer el préstec i que no ho acaben d’aclarir al client en el contracte, són astuts.

Valete!

Anònim ha dit...

En aquesta imatge es pot observar com en el davant de la façana del Banc Bilbao Vizkaia Argentiara a Hermes, era el missatger dels Déus Olímpics, de les fronteres i dels viatgers, dels pastors, dels oradors, de l'enginy, dels literats i poetes, de l'atletisme, dels pesos i mesures, dels invents i en general del comerç, de l'astúcia dels lladres i dels mentiders. Jo crec que el van posar perquè volen que sigui el seu missatger del missatge que ells volen donar com a banc.

Anònim ha dit...

Salve!


Com bé ha dit en Jordi, vivim en un món envoltat de referències clàssiques en el que, tan sols amb una mica de coneixement previ, podem comprendre molt millor una realitat que és, per a molts, difícil d'entendre.
En aquesta imatge, podem veure a Hermes, divinitat encarregada, d'entre altres coses, del comerç i el negoci. És per això que Hermes és el més adient per representar l'edifici on està situat, dedicat a les activitats bancàries. A la imatge el podem veure representat amb sandàlies alades i subjectant el caduceu amb la mà esquerra, en representació de la neutralitat.

Vale!

Anònim ha dit...

Salvete!
Jo no vaig estar a Bilbao per contemplar aquesta escultura però per a les fotografies m'ha semblat molt bonica.
valete!

Anònim ha dit...

Salve Tripulants!
Hermes, protector del comerç i el missatger dels deus, dels viatgers, dels literats i poetes, etc. En aquesta imatge on es veuen les oficines del banc BBVA situat al centre de Bilbao, hi destaca l’estàtua d’Hermes, Mercuri en llatí.
El sentit que li trobo a aquest fet és que, un dels símbols de la borsa, per tant del món de les finances, és el Bastó d’Hermes, que representa la funció de la borsa que fa de mitjancer entre dues serps que tenen dues postures enfrontades de l’oferta i la demanda, però amb actitud conciliadora. Amb el bastó hi ha dues ales del déu missatger per representar la velocitat divina. Hermes és el patró de la Borsa.
Dintre dels múltiples símbols que representen a Hermes ni ha un que és la bossa de monedes. Hermes es en definitiva un deu de la riquesa, y por esta raó protegia als mercaders. La bossa de monedes és un simbolisme de diner, de negocis i de riquesa, sempre presents en la vida del comerciant.
És per aquesta raó que tan Hermes com Mercuri, donen nom a diverses entitats bancaries, de la bors, com d’altres empreses.

Artur Torras ha dit...

La relació entre la empresa BBVA y Hermes, he trobat que és aquesta:

FUNDÉU BBVA:

Institució sense ànim de lucre que té com a objectiu promoure un bon ús del castellà en els mitjans de comunicació.

EMPRESA HERMES TRADUCCIONES Y SERVICIOS LINGUISTICOS, SL: (forma part de la fundéu BBVA)

Empresa espanyola de traducció que forma part d’aquesta associació.

També hi ha una altra relació:

Quan vàrem anar a Bilbao, en el casc antic, vam veure l'antiga seu del BBVA, el qual té a dalt de tot, una escultura del deu Mercuri o Hermes. Els gregs li deien deu hermes i els romans, mercuri, però és el mateix.

Anònim ha dit...


En aquesta imatge que va fer el Marcel en la ciutat de Bilbao, es pot contemplar a dalt de tot del edifici l’escultura del déu Hermes, en grec, i Mercuri , en llatí.
Podem identificar a Hermes pel caduceu que té en la mà dreta, les sandàlies alades i pel barret alat que té en el cap.
Hermes com molt bé han dits els altres companys és el Déu fill de Zeus i Maia.
És el déu olímpic missatger, de les fronteres i els viatgers que les creuen, dels pastors, dels oradors, l'enginy i del comerç en general, de l'astúcia dels lladres i els mentiders.
Aquesta escultura apareix en el banc BBVA de la ciutat de Bilbao i crec que l'escultura d'Hermes es pot relacionar amb el banc perquè Hermes és el déu del comerç i dels negocis, i els bancs és on es guarden els diners, on es fan negocis, amb persones, etc i també on guarden els diners i fan comerç amb els diner que tenen.
I com ha dit en Jordi, vivim en un món ple de referencies clàssiques i només tenint una mica de coneixement pots trobar moltes referències allà per on vagis.

Bruna Bassó ha dit...


Salve tripulants!
En aquesta imatge veiem una escultura mitològica, Hermes, situada a dalt del banc bbva de Bilbao Vizcaya.
Al 1912 el Banc de Bilbao Vizcaya va ser la antiga seu del Comerç, i actualment hi ha un temple dedicat a Mercuri; conegut pel déu del comerç, de l’art, de parlar, dels viatgers i el missatger dels deus, qui guia les ànimes dels morts al infern. Es pot saber que es Hermes, per les seves sandàlies alades i seu casc alat.
Jo crec que la relació entre l’escultura i el banc és molt pròxima ja que, Hermes també es conegut com protector dels lladres i té un bon vincle del comerç. També penso que Hermes al ser també déu de la paraula el banc vol transmetre un missatge i comunicar que en aquest banc t’escolten i fan servir ús de la paraula.

Valete!