3 d’abril del 2014

La nostra visita a Baetulo (escalfant motors per a la Magna!)



El passat divendres 21 de març els alumnes de Llatí i Grec de 2n de Batxillerat vam tenir la sort de fer una nova sortida, aquest cop per visitar l’extraordinari patrimoni de l’antiga Baetulo romana. Amb un tres i no res el metro ens va deixar a poques passes del Museu de Badalona, a tocar de la Via Augusta baetulonensis. A l’arribar, ja ens estava esperant la Clara, la nostra guia, que ens va acompanyar i explicar amb detall tot el que vam anar veient durant la visita.

Primer de tot vam visitar la Casa dels Dofins, una domus o casa benestant romana de finals del segle I aC, situada a la part alta de l’antiga ciutat de Baetulo. Se’n conserven diverses estances situades a l’entorn de l’atri, unes altres habitacions relacionades amb el peristil o jardí i una zona de treball destinada a la producció de vi. Destaquen els mosaics, d’una gran qualitat, així com les restes de pintures murals originals.

Tot seguit vam enfilar cap al Jardí de Quint Licini, situat al número 3 de la plaça de l'Assemblea de Catalunya, on s’hi conserva l'estanyol d’una altra domus de Baetulo, construïda a finals del segle I dC, i que possiblement va pertànyer a Quint Licini Silvà Granià, membre d’una poderosa família de patricis i protagonista d’un pacte d’hospitalitat signat amb els badalonins el 98 dC i recollit en la tabula hospitalis, trobada en una de les seves estances. La visita ens submergeix en l’ambient d’un jardí romà gràcies a la il·luminació, a la incorporació de sons i a una espectacular projecció en realitat virtual. I per acabar, la visita al Museu, que actualment està  al subsòl de l'edifici, on hom pot gaudir de les restes de les termes i del decumanus maximus, un dels conjunts arqueològics d'època romana més importants de Catalunya. També s'hi pot veure l'exposició permanent, que mostra sobretot peces de la Baetulo romana, com l'encantadora Venus de Badalona.

Les tres hores de recorregut van ser molt interessants i, a més, ens van anar molt bé per ampliar coneixements sobre les vides dels nostres avantpassats, perquè és fascinant saber i valorar com vivien fa 2000 anys! Us animem a que, quan pugueu, us passeu per la Badalona romana a fer-hi un cop d’ull. Us deixem amb la nostra experiència traduïda en imatges.

Valete omnes!

Joana Bassó 
2n batxillerat




10 comentaris:

Joana Bassó ha dit...

Salve!
Mireia felicitats pel video!

Una altra sortideta hem fet tots junts, que bé ens ho vam passar, i que interessant era tot el que vam visitar! Gràcies a la Clara per poder-nos explicar-ho tot!
Tal com he dit a la crònica, espero que us animeu anar a Badalona i pogueu fer-hi una visita pel museu.

Vale!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Gràcies per la vostra feina, Mireia i Joana. Certament, les visites ens ajuden a entendre millor els coneixements apresos a classe, en són el complement ideal. Tant de bo l'espai de l'aula anés canviant en funció de les necessitats. De mica en mica, però, s'omple la pica (diuen). Feliciter!

arnau ha dit...

Simplement meravellós, és l'únic que em ve al cap després de veure aquesta entrada.

Com sempre, el vídeo ha estat genial, com sempre, Àlex i Mireia. És un vídeo que no només ensenya el que hem vist, ensenya la nostra experiència, com ens ho vam passar a Badalona, no pel simple fet d'anar d'excursió, sinó també pel fet d'anar-hi tots junts.

Respecte a la visita em va agradar molt, va ser molt completa. La casa dels dofins em va soprendre gratament al tenir els mobles i amb les curiositats que ens explicava la Clara (tot i que cal dir que les veus de la gent parlant en llatí espantaven de tant en quant...). La resta de la visita també va estar molt bé i em va deixar sorprès com encara queden misteris sobre la vida romana que avui en dia no s'han pogut resoldre (em refereixo a el que ens va explicar la Clara sobre les termes i la clavaguera que no duia a cap lloc clar). Espero que les visites que ens queden siguin així de divertides i que tinguem una crònica tan bona com la que ens han donat en aquesta entrada!

Valete!

Alba Legide ha dit...

Salve!
Moltes felicitats per l'entrada i el video!!
La veritat és que totes aquestes sortides en ajuden molt a visualitzar-ho tot i anar més preparats cara els exàmens.
És una sort poder anar a visitar tots aquests llocs que van ser tan importants en el seu temps i que els tinguem tan a prop!!

Ja tinc ganes d'anar a Tarragona per veure i conèixer més els nostres orígens!

Vale!

Unknown ha dit...

Salve!

Ha estat un plaer poder fer el vídeo un altre cop, espero que tots aquells que el el visualitzeu el gaudiu tant com jo ho he fet realitzant-lo.
Respecte a la sortida cal dir que tot i que es va fer un xic llarga va ser molt interessant i amena. La Clara ens va explicar amb tot detall el que havíem estudiat previament i la visita ens ca servir per veure "in situ" tot el que sabíem sobre la vida romana.
Gràcies Joana per l'escrit sobre l'entrada, explica perfectament el que tots pensem sobre la sortida. Ho has plasmat a la perfecció, enhorabona!
Espero poder realitzar alguna sortida més amb tots els meus companys de clàssiques en aquest poc temps que ens queda a l'escola.

Valete!

Eric ha dit...

Salvete!

Moltes felicitats als components del grup que han fet aquest treball. Personalment, trobo que hi ha hagut molta dedicació per tal de dur a terme un treball com aquest.

Referent a la sortida de Baetulo, aquesta em va agrada molt donat que a part de poder visitar llocs molt importants com la Casa dels Dofins o el Jardí de Quint Licini, també vam poder veure una part dels carrers de Baetulo.

Per últim m'agradaria agrair la tasca de la Clara que ens va explicar moltes coses interessants sobre l'antiga Baetulo.

Valete!

Alex Molera ha dit...

Salve! Un cop més, Joana felicitats per la crònica i a la Mireia pel vídeo. Vaig gaudir molt de la visita a Baetulo ja que l'any passat quan vaig anar a participar a la Magna no em va donar temps a visitar el museu i totes les restes arqueològiques i em vaig quedar amb les ganes. Animo a tothom que encara no hi ha anat a anar-hi ja que valen molt la pena. Vull donar les gràcies al treball de la Clara ja que ens va fer una excel•lent visita.

Tinc moltes ganes d'anar a la Magna!!

Vale!

Unknown ha dit...

Baetulo, quina ciutat!!
Teniu un tastet del que va representar aquesta ciutat romana amb l'entrada de la Joana i el vídeo de la Mireia, gràcies noies!
Tot i això, tripulants no perdeu l'oportunitat d'anar-hi, sempre és molt millor viure en primera persona el que és una ciutat romana, que és genial.
Segurament, després d'haver treballat aquestes ciutats, el que ens segueix impressionant més és la petitesa d'aquestes ciutats i com s'ho feien per viure allà, ens impressiona i ens meravella.
Personalment estic molt contenta d'haver pogut anar amb tots vosaltres a aquesta ciutat, estic contenta de les excursions que hem fet descobrint el part romana del nostre país! És preciós!

ALS TRIPULANTS D'AQUEST VAIXELL QUE CURSARAN 2N DE BATXILLERAT ALGUN DIA: NO US HO PODEU PERDRE!

Moltes gràcies per haver-nos dut a tots aquests llocs com aquesta ciutat, Baetulo, que va ser tant important, i més que Barcino, que va ser com una capital d'aquell temps.

Recomanat a tothom!

Carla Bartra ha dit...

Salvete!
Moltes felicitats a les meves companyes Mireia i Joana per aquest vídeo i escrit.
La ciutat de Baetulo, una gran ciutat plena de coses meravelloses, interessants i molt curioses de veure.
Va ser una sortida que personalment em va agradar molt, que és fantàstic poder visitar una altra ciutat que està al costat nostre. Tan el museu com la domus van ser llocs que em van interessar molt juntament amb l’explicació que ens va fer la Clara. Moltes gràcies.
Valete.

Ona Contreras ha dit...

Salvete!

Primerament felicitar a la Mireia i a la Joana per el vidio i el contingut de l'entrada del blog. I en segon lloc, dir que no puc comentar gaire aquesta excrusió perquè no vaig poder anar, però malgrat això, l'excursió sembla d'allò més interessant!

Valete!