8 de gener de 2014

La Bocca della Verità a Sant Joan de DéuHola, tripulants! sóc una alumna de primer de batxillerat que fa uns dies va anar a l’Hospital Sant Joan de Déu per a una revisió. A l’Hospital, mentre esperava per entrar a Traumatologia, vaig veure aquest cartell, amb una escultura de paper cartró i un mural ple de desitjos de nens hospitalitzats. Al costat de l’escultura hi havia paper i un llapis, i jo també vaig escriure el meu desig i el vaig desar a l'interior de la boca.
Em va sorprendre molt, així que os proposo una activitat. Cerqueu informació sobre aquesta antiga màscara que dóna títol al meu apunt, penseu en els vostres desitjos per al 2014 (si voleu compartir-ne algun, el podeu comentar) i dieu-nos què opineu sobre aquesta activitat a l'hospital. Valete!

Daniela Georgieva
1r batxillerat

P.S.: cercant informació, he descobert aquest divertit vídeo en què apareix la Boca. És una escena de la pel·lícula Vacances a Roma, del director nordamericà William Wyler i protagonitzada per Audrey Hepburn i Gregory Peck.
19 comentaris:

charton ha dit...

La Bocca della Verità és una llegendaria escultura de grans dimensions (diàmetre de 1,75 metres i 20 cm de gruix)feta de marbre. Està dedicada al Déu del Mar i està representat per un rostre masculí amb barba amb els ulls, nas i boca foradades.
Aquesta gran escultura es troba, desde l'any 1632, a la paret del pòrtic de l'esglèsia de Santa Maria a Cosmedin.
La Bocca della Verità és coneguda per la llegenda que narra. Diuen que durant l'època medieval l'utilitzaven per comprobar si algú deia la veitat o mentía. Com ? Doncs agafaven a l'individu, que suposadament havia mentit, i introduien la seva mà dins la boca. I si al preguntar-li responia una mentida doncs la Bocca della Verità arrancaba la mà d'una mossegada al mentider.
I respecte el que he esmentat, hi ha una història sobre una dona astuta que va poder salvar-se de perdre la seva mà davant la Bocca della Verità.
La Bocca della Verità també va sortir a la pel·lícula de Vacances a Roma i aixó va causar que la seva fama creixés i va fer que molts turistes vagin a veure l'escultura més de prop i per fer-se una foto amb la mà dins la boca.

Anna Catalán Garcia ha dit...

Salvete tripulants!

''La Bocca d'ella verità'' és una gran màscara de màrmol elaborada durant el període Clàssic Romà i que està dedicada al déu Mar. Actualment, està situada a prop de l'Església de Santa Maria a Cosmedin. Sobre aquesta escultura s'explica que quan algú posava la seva mà dins de la boca i mentia, en conseqüència, li devorava la mà.

La llegenda ens narra la història d'un home que desconfiava de la seva esposa. Un dia la va portar a la ''Bocca d'ella verità'' per comprovar la seva fidelitat. La dona va fingir un desmai i el seu amant la va recollir en braços. A continuació, la dona va jurar davant de la màscara que solament havia estat entre els braços del seu marit i de l'home que l'havia ajudat.

És una llegenda entre moltes d'altres que existeixen sobre l'escultura.

Personalment, penso que està molt bé aquesta activitat que ha elaborat l'hospital de Sant Joan de Déu pels nens. Tots els infants han de tenir esperança per resuperar-se. Gràcies aquesta elaboració els seus desitjos es podran complir en un feliç 2014.

helena adria ha dit...

SALVETE TRIPULANTS!!

Felicito a la Daniela per la seva aportació fent creixent el nostre vaixell.

La Bocca de la verità és una escultura de marbre,amb rostre masculí,ulls,nas i boca foradada.Representa el déu del mar,té un diàmetre de 1.75 metres.Es trobava situada com diu el seu nom a la plaça ''BOCCA DE LA VERITÀ'' fins que al 1632 va ser traslladada al exterior d'una de les parets de l'Església de SANTA MARIA IN COSMEDIN (ROMA).
He trobat una llegenda que explica que un marit que desconfiava de la seva dona va decidir portar-la davant aquesta escultura per fer justícia i comprobar la seva fidelitat.La Bocca de la verità tenia la tasca de descobrir les mentides,s'havia de ficar la mà dins la boca i si era mentida el que es responia la boca es tancaria sobre la mà.La dona va reaccionar fingint un desmai i el seu amant la va recollir en els seus braços.Després d'aquest fet la dona va jurar que només havia estat amb el seu marit i l'home que la acabava de recollir per tal d'evitar ficar la mà dins la boca.
Aquesta és una de les moltes llegendes que hi ha sobre aquesta famosa escultura que havent passat molts anys segueix despertant una gran expectació.

SALVETE!!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Pel que veig, Daniela, va ser una visita molt ben aprofitada. Avui m'has comentat que també vas prendre fotos dels rètols d'especialitats mèdiques d'etimologia grega. Com veieu, els hospitals també poden ser una font de referències clàssiques. Només cal que, com la Daniela, aneu pel món amb ulls clàssics i ben oberts. A propòsit dels "ulls clàssics", un dia d'aquests us he de comentar una cosa que m'ha passat pel cap...

daniela georgieva ha dit...

Salve tripulants!
Aviat al facebook del vaixell publicaré les fotografies que vaig fer dels rètols.
Animo que tothom participi i faci entrades per fer créixer el nostre vaixell. Amb una mica d'atenció, es poden fer activitats molt curioses i interessants. En realitat no cal anar a cap lloc en especial amb els ulls oberts ens podem adonar que part de la nostra societat està plena de referències clàssiques, fins i tot, només cal encendre la televisió.
Velete

Pau Fdez De Labastida ha dit...

Salvete tripulants!!
La Bocca della Verità és una màscara gran feta de marbre, és una escultura dedicada a una divinitat fluvial.
Aquesta escultura prové d'una tradició que consistia en que si posaves la mà i juraves un fals testimoni la boca et trencava la mà d'una mossegada, però en cas de dir la veritat la boca es mantindria en els seu estat normal.
Opino que l'activitat que han proposat a l'hospital és una bona manera de demanar desitjos, una activitat dinàmica que animarà a molts pacients a participar-hi.
Salutacions tripulants!

Àlex Fernàndez De Labastida ha dit...

Salvete tripulants!

La Bocca della Verità és una escultura que representa una gran màscara feta de marbre, fa 1,75cm de gran i de diàmatre, està dedicada al déu del mar i situada en l'església de Santa Maria in Cosmedin.
La llegenda explica la història d'un home que volia saber si la seva dona li era infidel, la dona va posar les mans dins la boca per demostrar-li si era fidel o no. En cas que aquesta estigui mentint la boca li extirparia la mà.

marc moreno ha dit...

En primer lloc volia felicitar a la Daniela per agafar iniciativa i atrevir-se a fer una entrada.

“La Bocca della Verità” és una enorme màscara de marbre de fama mundial, de la qual s'explica que mossegava la mà d'aquell que mentia.
La llegendària escultura d'enormes dimensions, compta amb un diàmetre de 1,75 metres, està dedicada al Déu del Mar representat per un rostre masculí amb barba. Té els ulls, el nas i la boca perforats.
Un marit que desconfiava de la seva dona la va portar davant la Boca de la Veritat per comprovar la seva fidelitat. La dona va fingir un desmai i el seu amant la va recollir en els seus braços. Després d'això, la dona va jurar davant la Boca de la Veritat que només havia estat entre els braços del seu marit i de l'home que acabava de recollir-la. Per tant, era cert que tenia un amant, però ho va saber amagar.
L'escultura es trobava situada a “La Plaça de la Bocca della Verità” fins que en 1632 va ser traslladada a l'exterior d'una de les parets de la propera “Església de Santa Maria” in Cosmedin, lloc on continua avui dia.

Trobo que està molt bé que es facin activitats com aquestes en els hospitals ja que és una forma d’alegrar i distreure a tota aquella gent que ho està passant malament en dies de l’any on se suposa que hi ha d’haver felicitat.

Judit Millàn ha dit...

Salvete tripulants!

La llegenda explica que un home romà acusava a la seva dona de mantenir relacions amb un altre home, i ella ho negava, així que el seu espòs va decidir posar-li una proba: la Boca de la Veritat. La dona sabia que estava mentint i que perdria la seva ma, per tan va pensar una estratègia per enganyar a la Boca de la Veritat. Un dia quan el seu amant la va besar, va fingir que no el coneixia davant de molta gent i que estava molesta per el que havia passat.

La seva estratègia va funcionar, ja que quan va posar la ma a la Boca de la Veritat, ella va dir que mai havia besat a ningun altre home que no fos el seu espòs i el senyor que l’havia besat feia uns dies, és a dir, el seu amant. Com no estava mentint, és va salvar, i llavors la Boca de la Veritat va perdre la seva credibilitat.

Aquesta escultura està dedicada a Neptú (Posidó en mitologia grega), Deu del Mar representat per un rostre masculí amb barba i amb ulls, nas i boca perforats.

Jo penso que fer aquesta activitat a l’hospital està molt bé, ja que apart d’aprendre cultura clàssica, és una activitat divertida que pot fer desconnectar als nens que estan malalts i passar una bona estona. Crec que és un lloc molt adequat l’hospital per fer l’activitat, perquè allà tothom té algun desig important per complir.

El meu desig per al 2014 és que paraules com tristesa, fam, enveja, malaltia, dolor i rancúnia desapareguin i encara que els moments siguin difícils, que la gent no es rendeixi i hi hagin més somriures que en el 2013.

Finalment felicitar a la Daniela per l’entrada, és molt interessant!

Valete!

LUCI ha dit...

Salvete !

En primer lloc voldria donar les gracies a la Daniela per aportar-nos un nou contigut sobre aquest que jo penso que pocs hi sabiem.

La Boca de la veritat és una antiga màscara de marbre pavonazzetto, col·locat a la paret del pronaos de l'Església de Santa Maria in Cosmedin a Roma l'any 1632.
L'escultura té un diàmetre de 1,75 metre si representa un rostre masculí amb barba en el qual els ulls, el nas i la boca estan perforats i buits.
Tampoc es té certesa sobre la seva utilitat antiga: si era una font o part d'un impluvium o fins i tot una claveguera.
Se sap que la màscara té fama antiga i llegendària: es presumeix que aquest sigui l'objecte esmentat al segle XI en els Mirabilia Urbis Romae.

Hem sembla una activitat molt bona per demanar desitjos , sobretot per la gent que esta hopistalitzada i ho està pasant malament , també penso que es una bona manera de que la gent sapiga una mica més de cultura.

Montse Segura jimenez ha dit...

Salvete tripulants!

La Bocca de la Verità està en el pòrtic de l'església paleocristiana de Santa Maria in Cosmedin , al peu dels turons de l'Aventino. Aquesta és una estàtua romana que encara es conserva i que ha atret l'atenció i la curiositat de tothom . És una antiga màscara de pedra de l'època clàssica que representa el déu del riu amb la boca oberta , els ulls molt oberts i una llarga cabellera que flueix pel rostre . Aquesta mascara se la coneix per una llegenda,aquesta llegenda , probablement té l’origen en l'època romana. Es diu que l'esposa d'un ric noble romà va ser acusada d'adulteri, la dona va negar les acusacions , però el seu marit volia posar-la a prova , fent que la dóna fiques la mà a la seva boca. La dona sabia perfectament que ella mentia , la dona no volia perdre la mà ( ja que aquest era el càstig per les persones mentideres) així que pensa que fer no per no perdre la mà. Ella pensà que si portava al seu amant dabant de la boca i el seu amant l’hi donés un petó i ella li negaria. Ella va fingir que ella no el coneixia i el va acusar de ser un boig. Quan va posar la mà a la boca , la dona va declarar que mai havia besat a un altre home a part del seu marit i el pobre boig que només l'havia besat . D'aquesta manera , ella estava segura que ella no li havia mentit i va salvar de la mà . El marit traït va salvar el seu honor , però la boca de la veritat va perdre la seva credibilitat i es diu que des d'aquest dia ja no porta a terme la seva funció com un dret i jutge implacable

Sofia ha dit...

És una llàstima que hi hagi nens que hagin de freqüentar des de tan petits àmbits com aquest. I, la manca de la rutina habitual d’un infant fa que les pinzellades de cultura amb les quals haurien de tenir contacte, es redueixin notablement. És per això que trobo una idea molt maca (i culturalment fantàstica) que se’ls ofereixi als nens aquests tipus d’activitats, que, d’una manera divertida, els permet conèixer més coses sobre la cultura clàssica.
Pel que fa a la “Bocca della Verità”, no és més que una escultura trobada a finals del segle XIV a Roma; des de llavors ha esdevingut una curiositat i un punt de gran interès turístic cultural de la noble ciutat. La llegenda explica que, aquesta, mossega la mà de tot aquell que menteix.
Felicitats Daniela per la teva mirada atenta i per l’entrada !!!

MarionaFerrer ha dit...

Salvete tripulants!

Primer de tot vull felicitar a la Daniela per la seva aportació al vaixell!

La boca de la veritat és una gran escultura de marbre, la qual diuen que mossega la mà a aquell que menteix.

Aquesta màscara està dedicada al déu del mar, Posidó

La llegenda explica que hi havia un home que desconfiava de la seva dona; així doncs, la va portar a la boca de la veritat per comprovar la seva fidelitat. La dona, que realment no era fidel al seu marit, va caure al terra fent veure que s'havia desmaiat i un home- el seu amant-la va besar... Així, va enganyar a la boca de la veritat dient que mai havia besat a algú altre que no fos el seu marit i aquell home i salvador de la seva vida.

Em sembla una gran activitat per a tots aquells nens que estan a l'hospital, és una idea realment maca poder esciure els teus desitjos, deixar-los a la boca de la veritat i després penjar-los tots..! Realment preciós!

Anònim ha dit...

Salvete!
Jo també vaig anar a sant Joan de Déu i em vaig trobar amb això! Vaig fer una fotografia perquè em va fer molta il·lusió, però més me n'ha fet veure-ho al blog!

Erfel Laureano ha dit...

Salvete tripulants!

La Bocca della Verita és una màscara feta de marbre durant el període Clàssic Romà, la qual que diuen que mossegava la mà de tot aquell que menteix, aquesta màscara amb trets humans i una gran barbà que s’assembla algun vell savi o un Déu. Diuen Aquesta escultura està dedicada al Déu del mar, Posidó.

Segons la llegenda, un marit que desconfiava de la seva esposa la va portar davant de la Boca de la veritat per comprovar la seva fidelitat, i aquesta va pensar en una estratègia, un dia quan el seu marit la va besar, ella va aparentar que no ho coneixia. Finalment la dona va jurar davant de l’escultura dient-li de que mai ha estat amb un altre home i que només havia estat amb ell. L’estratègia li va funcionar i la dona es va salvar i des de llavors la Boca de la Veritat va perdre la seva credibilitat i importància.

Penso que l’activitat que va proposar l’hospital de Sant de Déu és una activitat molt creativa i molt bona i està dedicats per totes aquelles persones que ho estan passant malament, i la finalitat d’aquesta activitat és perquè puguin divertir una miqueta i oblidar una estona els sofriments que ho estan passant.

Rachel Galsan ha dit...

La Bocca della verita és in disc en el qual apareix representat una màscara (que amb molta probabilitat era la tapa d'una claveguera), s'ha convertit en un monument fascinant que deu la seva fama a la seva llegenda. Narra com la Boca de la Veritat arrenca amb una mossegada la mà de qui no digui la veritat.

Avui es troba situada en el pòrtic situat a la façana de la Basílica de Santa Maria a Cosmedin i atreu cada any a molts visitants, ja que la hi considera una de les curiositats de Roma.

Es va fer famosa per la pel•lícula que la Daniela ens ha passat un fragment.

Gràcies Daniela per informar-nos i per fer-nos descobrir aquesta activitat!

Raquel.

Ruut ha dit...

En primer lloc, la boca de la veritat és una figura de marbre de gran amplitud que, segons els mites i llegendes tenia l'objectiu de descobrir qui mentia.
Cercant, cercant, la llegenda explica que un marit, al no refiar-se de la seva esposa, la va portar davant la màscara, i ella va fingir un desmai. Un home la va recollir entre els seus braços, i va ser llavors quan la dona va jurar que mai havia estat entre els braços de cap home que no fossin el seu marit i l'home que l'acabava de rescatar. No pas mentia ella, però de bon grat sabem que li va ser infidel al seu marit amb aquell home, el seu amant. La jugada li va sortir bé, però.

Trobo que aquesta activitat està molt ben feta, però el fet que la màscara destapés mentiders i els vailets de l'hospital posin els seus desitjos dins la boca, no li'n trobo gaire de sentit.

Però, tenint en comte la il·lusió d'aquests dies i si els nens i nenes, també els que no són tan nens, estan alegres durant aquestes dates, que continuïn vivint amb aquesta il·lusió que això els hi aporta.

Feliç mes de febrer!
Després d'un mes de 2014, he tingut una mica de temps per assaborir el nou any i tenir-ne prou idea de que anirà tot bé. Almenys intentar que ho sigui no?

Valete!! :)

Meritxell Bou ha dit...

Salavete tripulants!!!
Primer de tot vull Felicitar a la Daniela per l'entrada, trobo molt interessant i original la proposta de l'hospital de Sant Joan de Déu i li agraeixo que ho volgués compartir amb nosaltres. Tant de bo no s'haguessin de fer propostes com aquestes en els hospitals, ja que voldria dir que no hi ha cap nen amb aquesta situació, però són aquestes petites coses les que els ajuden a tirar endavant i viure el dia a dia.
Respecte a la la bocca della verità es creu que era la tapa d'una claveguera per la seva proximitat a la Claveguera Màxima de Roma. Més endavant va sorgir la llegenda explica que un marit no es refiava de la seva esposa i la va portar a la màscara.En el moment previ de ficar la ma va fingir un desmai i un home la va recollir entre els seus braços, després la dona va jurar que mai havia estat entre els braços de cap home que no fossin el seu marit i l'home que l'acabava de rescatar. No va dir cap mentida, ja que l'home que l'havia agafat era el deu amant, per tant la mascara va fer la seva feina i no se li va menjar la ma. Aquesta llegenda s'ha popularitzat gracies a la pel·lícula de Vacances a Roma i ara és una de les curiositat més visitades de Roma.
Valete!!

Marta Villar Vidal ha dit...


La Boca de la veritat anomenada amb un nome més característic i a amés de la seva procedència italiana ‘’Bocca della Verità’’ Aquesta escultura és una antiga màscara de marbre, col•locada a la paret del pronaos de l'Església de Santa Maria in Cosmedin a Roma l'any 1632.
L'escultura té un diàmetre de 1,75 metres i representa un rostre masculí amb barba en el qual els ulls, el nas i la boca estan perforats. Tampoc es té certesa sobre la seva utilitat antiga: si era una font o part d'un impluvium o fins i tot una claveguera. Segons explica la llegenda si la mà d’un mentider s’endinsava dins de la boca i responia una mentida al qüestionar-li una pregunta, la seva mà era arrancada d’una mossegada. Però aquest mite ja ha passat a la història perquè a partir de la pel•lícula ‘’Vacaciones en Roma’’ molts de turistes han posat a prova la llegenda i s’ha comprovat que no és certa. A no ser que un dia els déus converteixin la llegenda en veritat.
Finalment felicito a la Daniela, perquè la seva curiositat ha aconseguit relacionar tals conceptes que s’enllacen mútuament pel seu fet.
Salve tripulants!