12 de desembre del 2013

Culinarium, la cuina a casa


Fa uns dies, tot passejant per Gran de Gràcia, vaig descobrir aquesta botiga amb un nom de clara inspiració clàssica: CULINARIUM. Cercant informació, m'he assabentat que es tracta d'una empresa especialitzada en la distribució de productes per a la llar que ofereix principalment als seus clients una gamma professional d'articles de taula i cuina per facilitar -diuen- el plaer de cuinar i convidar. La seva franquícia té botigues en tres de les quatre províncies catalanes, concretament a Barcelona, Lleida, Tarragona, Reus, Granollers, Sabadell, Terrassa i Mataró. 




El nom d'aquest negoci (per cert, quina és l'etimologia d'aquesta paraula?) fa referència a una de les parts de la domus romana: la CULINA. D'aquest mot llatí en deriven els catalans cuina (la l intervocàlica llatina s'ha perdut), cuinar, cuiner, cuinada o cuinat, cuinejar o culinari, -ària, que manté la l del llatí. Fixeu-vos que en el nom de l'empresa s'ha diferenciat clarament el nom de l'estança del del sufix -(a)rium, que ve a significar "relatiu o pertanyent a".

En llatí hi ha una altra paraula vinculada al món de la cuina: coquina o art culinària. Altres mots de la mateixa família lèxica serien coqua (cuinera), coquus (cuiner) coquibilis (fàcil de coure), coquinaris, -e (de cuina), coquino -1- (cuinar, guisar), coquinus, -a, -um (gastronòmic, de cuiner), coquitatio (cocció) o coquo, coxi, coctum (cuinar). D'aquí provenen les castellanes cocina, cocinero, -a, cocido, cocinar, etc.


A les primitives cases romanes, la cuina estava ubicada a l'atri o pati central, aprofitant el compluvi per a la sortida de fums (una mena de "cuina office" actual). Més endavant es va situar en un emplaçament apartat de l'atri, generalment annexa a una latrina. L'aigua de les aigüeres era reutilitzada per arrossegar els excrements cap als sistemes de clavegueram. Acostumaven a ser fosques, greixoses i desprovistes de xemeneia, per la qual cosa els fums s'evaquaven per una finestra. Com que la majoria eren poc segures, els incendis hi eren freqüents. A la culina s'hi acostumava a col·locar un larari.

I parlant d'una domus romana, podríeu definir les parts que apareixen en el paràgraf anterior? En sabeu més? A banda de les domus, quins altres tipus d'habitatge hi havia a l'antiga Roma?

Valete!

Pau Ruiz
4t ESO


16 comentaris:

Unknown ha dit...

Salve!
Crec que el Pau ha fet una bona feina en fer aquesta fotografia i aprofitar per fe-ne d'ella una entrada, perquè el nom d'aquesta botiga està relacionat amb el llatí. Tenim aquesta botiga a prop de l'escola al mateix carrer però més avall i està molt bé que tinguem a prop aquesta llengua en el nostre entorn.
Valete.

Arnau Virgili ha dit...

Salvete!
En primer lloc felicitar en Pau perque ha fet una entrada molt bona.
L'atri era un pati central on és cuinava en una domus romana.
El compluvium era un forat situat al sotre on queia l'aigua de la pluja en un forat situat a terra
La latrina era on la gent anava a fer les seves necessitats (eren públiques)
El larai era el lloc on estava destinat el culte.
Altres tipus d'habitatges:
-Casa senyorial
-Villa rústica
-Villa urbana

Borja Combas ha dit...

Salvete!!
Felicitats Pau per fer aquesta bona entrada, esta bé que hagi utilitzat un cartell que hi havia en el carrer, ha vist que era una paraula en llatí i ha fet aquesta entrada.
L’atri era un pati central d’una casa romana, que hi havia persones amb diners.
Els altres habitatges que hi havia en l’antiga roma eren:
-Habitatges urbans (de gent que no tenia molts diners).
-Palaus senyorials (hi vivien les persones més riques).

Dafne Serra ha dit...

Salvete omnes!

Per començar, m'agradaria felicitar, al igual que ja han fet els meus companys; a en Pau per aquesta entrada tan treballada.
La majoria de gent li fa oïdes sordes a referències clàssiques com aquesta i les deixa passar com si res, dubtant que algun cop se'n arribin adonar o sent pocs els que es paren a pensar en el que realment signifiquen. És per això que quan algú para antenció i dedica un moment del seu temps a fer una foto i publicar una entrada com aquesta, hi ha que reconèixer-li el mèrit.

L'atrio era una de les parts més característiques de l'antiga Domus Romana i que constituïa el centre de la vida familiar i quotidiana. A l'atri, es trobaven les estatues dedicades als seus avantpassats i era on es feien les ofrenes als dèus protectors de la domus. En el mateix atri, també es trobava el Compluvi. El Compluvi, era una apertura rectangular a la part superior del sostre, per ón entrava la llum del sol (la qual es reflexaba a les habitacions annexes). També servia per a conduïr tota l'aigua de la pluja fins a l'impluvium (una espècie de estanc on es retenia tota l'aigua de la pluja). I finalment, estava la letrina. La letrina era un espai també annex a l'atrio i el qual és l'equivalent a un lavabo.

A més de la Domus, també estava la Villae Romana. La Villae era un tipus de residència rural, la qual va arribar a ser la segona residència dels Patricis (classe alta i rica de la època).

Valete!

Júlia Roig ha dit...

Salvete omnes!
Primerament felicitar al Pau per la entrada i per haver trobat aquesta botiga. Es important que no només estudiem llatí si no que el sapiguem trobar al nostre entorn. Estem rodejats de influències clàssiques i es que es d’allà de in provenim. No podem negar el nostre origen i l’ importància d’aquest.
Em sembla molt bé que aprofitem aquesta entrada per a saber una mica més sobre les cases romanes i les seves parts. En quant a les parts esmentades en l’últim paràgraf he cercat aquesta informació:
Compluvi: era una obertura situada al sostre de les cases. Servia com a sortida del fum i entrada de la llum solar i l’aigua de la pluja. Aquestes aigües pluvials recollides (d’aquí ve el nom) eren conduïdes fins a l’impluvi, que era una cisterna, per a ser usades.
Atri: del llatí atrium era un pati interior situat enmig de la casa obert pel cumpluvi. Al seu voltant s’hi trobaven totes les cambres i era el centre de la vida familiar. Acostumava a haver-hi una tauleta de marbre, un larari i la caixa de cabals.
Latrina: es una contracció de lavatrina, que a la vegada prové del verb lavare (rentar). Era la comuna on feien les seves necessitats i també disposaven d’uns rentamans. Normalment es trobava annexa a la culina i s’aprofitava l’aigua usada en aquestes per a desguassar les clavegueres de la latrina.
Larari: en llatí lararium, era un petit altar que rendia culte als Llars que eren els deus de la llar. Se’ls hi feia ofrenes i se’ls hi resaven oracions. Solia estar situat a l’atri (a prop de la porta principal), però en les cases més humils en les que no en disposaven, era col•locat a la cuina. Tot i que podia haver més de un larari a la casa, i no era estrany col•locar-ne dins de les habitacions (cubicula). El més important era que no es col•loquessin en lloca amagats o poc transitats: no havien de ser ignorats ja que eren com un membre més de la família.
A demés de les domus, hi havia altre tipus de vivendes com les Villas i les Insuale.
•Les villas es podian distinguir en:
-Villae Suburbane: situades a les afores de la ciutat eren grans i luxoses. Allà els amos podien descansar de l’activitat urbana i fer activitats d’oci.
-Villae Rusticae: estaven situades als camps. Solien estar relacionades amb l’explotació econòmica i es dedicaven a la agricultura i ramaderia.
•A les insulaes es on hi vivia la major part de la població romana. Eren les residencies de les classes populars i eren edificis amb “apartaments” que s’alquilaven (cenacula). Algunes van arribar a fer 6 o 7 pisos d’alt, però com que eren fets amb material barat, estaven sota constant amenaça d’enfonsaments o incendis. La seva distribució era semblant al dels blocs de pisos actuals, però no hi havia ni cuina ni banys. Els excrements es deixaven al peu de l’escala (dolium) en un recipient comunitari o simplement avocats per les finestres.

Espero que la informació ens serveixi a tots! Valete tripulants!

Joana ha dit...

Salve omnes!

Primer de tot, m'agradaria felicitar el Pau per haver fet aquesta entrada, està molt treballada.

Centrant-me en el tema de l'entrada, em sembla increíble que la cultura llatina i el seu idioma ens rodegin tot i que no en siguem conscients.
Realment, quan decideixes mirar tot amb un altres ulls, o sigui, observant si hi ha elements referents al llatí, et sorprens de la quantitat de coses que pots trobar.

Les parts de les domus eren les següents:
Atri - És el pati principal d'algunes cases romanes i temples.
En les esglésies cristianes es tracta d'un pati situat als peus de l'edifici que servia per accedir dins de l'església.
Compluvi - És una obertura situada al centre de l'atri per a fer sortir el fum i deixar entrar la claror.
Latrina o comuna - Era un espai destinat a realitzar les necessitats. Estava disposada d'una manera concreta per tal de preservar la salut.
Larari - Petit altar situat dins de les cases que estava dedicat al culte domèstic dels déus de la Llar. Acostumava a trobar-se a l'atri, tot i que a les cases més humils, es trobava a la cuina, a prop del foc. També hi podia haver més d'un larari.

A banda de les domus, també hi havien els següents tipus de cases:

Insulae - Es trobaven principalment a les grans ciutats com Roma. Eren pisos de lloguers agrupats ( illes ). Llogar una insulae resultava una gran despesa econòmica, per això a vegades es dividien en dos, i com a conseqûècia les famílies vivien més juntes.
Eren més altes que les domus ja que podien arribar a tenir més de quatre pisos.
Tenien un gran perill de derrumbació, estaven construïdes amb materials de poca qualitat.
Tenien moltes finestres i balcons, la qual cosa permetia una major ventilació i entrada de soroll que les domus.
La casa disposava de poques cambres i no tenia comuna, la família havia d'utilitzar la comuna pública.

Villa rústica - És el que avui en dia coneixem com a mas.
Primitivament consistia només e una sola cambra i un pati amb una cisterna per a recollir l'aigua de la pluja.
Posteriorment, es van anar agregant el menjador, els estables, els cellers, els habitatges dels esclaus, etc.

Villa urbana - Els seus amos eren molt rics, per tat, posseïen més propietats.
Aquestes vil·les tenien moltes comoditats increíbles, fins i tot calefacció.
No tenien una estructura determinada, cada propietari la distribuïa al seu gust.
L'edificació principal estava envoltada d'horts, jardins i petits boscos.

Valete!

Artur Torras ha dit...

Salvete omnes!

Felicito el Pau per haver tingut aquest interès en veure una botiga amb un nom llatí i interessar-se per ella.

I és que el llatí el tenim ven a prop però com que sempre anem amb molta pressa i mai ens parem a mirar, mai veiem coses que tenim realment a prop.

Per això el que ha fet el Pau té molt de mèrit.

Això demostra que el llatí el tenim més a prop del que ens pensem.

Valete!

Mireia Boix ha dit...

Salvete tripulants!
Felicitats Pau per aquesta gran i interessant entrada. És increible que tot el nostre món estigui rodejat d’aquestes arrels tan profundes com són les arrels llatines. I està molt bé que a partir d'una entrada com aquesta poguem aprendre més coses sobre la nostra història.
Les parts d’una domus romana eren aquestes:
L’Atri era el pati de la domus o d’alguns temples romans. En les esglésies era un pati porticat situat als seus peus que servia per accedir-hi.
El compluvi era una obertura al centre de l'atri de les cases romanes per fer sortir el fum i deixar entrar la claror. També recollia les aigües pluvials i les conduïa a l'impluvi o piló central.
La latrina era el lloc on els habitants d’una domus romana feien les seves necessitats.
El larari era el lloc de la casa romana que estava destinat al culte domèstic dels lars. Els lars eren els déus protectors de la llar o de la casa. Era un petit altar que generalment estava situat a l’atri, però hi havia cases en les que estava situat a la cuina. En una sola casa podia haver-hi més d’un.
A part de la coneguda domus també hi havia les següents cases:
En els seus inicis les cases romanes es deien tugurium i eren unes cabanes senzilles de forma circular que tenien el sostre en forma de con fet de palla. Aquests habitatges es van construir als voltants del segle VIII a.C.
Cap al segle III a.C els romans, seguint el model grec,van construir l’anteriorment esmentada domus.
Després va aparèixer les Insulae i les Villae.
Les Insulae eren els blocs en els quals es dividia una cenacula que eren les residències de les classes populars. La majoria dels romans vivia a les cenacules. Les insulae eren blocs de 300 a 400 metres quadrats construïts en diversos pisos d'altura. Alguns van arribar a tenir 6 o 7 pisos, i estaven construïts amb materials barats i de mala qualitat. No disposaven d’aigua corrent, cuina ni bany. Les seves necessitats la dipositaven a peu d'escala (Dolium), en un recipient comú o simplement era llançada per la finestra.
Les villae estaven situades als afores de les ciutats i a vegades estaven relacionades amb la feina agrícola. Es dividien en dos tipus: Villae Suburbanae i Villa Rusticae.
Les Villae Suburbanae estaven situades als afores de la ciutat, eren residències luxoses i eren destinades a l'oci de la família, que utilitzaven aquesta vil·la per descansar de les activitats de la ciutat. Feien la funció de segona residència.
Les Villae Rusticae estaven situades al camp i es dedicaven a l'explotació econòmica. Eren el que avui en dia s’anomena finca.

Valete omnes!

Anònim ha dit...

Salvete omnes!

Primer de tot felicitar al Pau, per el treball fet en aquesta entrada.

Les parts de les cases romanes serien les següents:
-Atrium o atri: Era la primera cambra que es trobava al entrar en una casa romana. Era un gran espai, amb un sostre on al centre hi havia una gran obertura (compluuium).
-Compluvi: Era una gran obertura al centre del sostre del atri, que donava claror i ventilació i deixava que l'aigua de la pluja caigués en l'impluuium.
-Latrina o comuna: era una espai que utilitzaven els habitants de les domus per fer les seves necessitats. No tenia un emplaçament fix i podia trobar-se dintre la cuina o annexa a ella.
-Larari: Era una tauleta de marbre, com una ‘capalleta’ consagrada als deus o esperits guardians de la casa. Estava situat a l'atri a les cases més riques, però a les més pobres estava situat a la cuina.

A l'antiga Roma també hi havia altres habitatges com la insulae i les vil•les.

Valete!

Joana Bassó ha dit...

Salvete!

Felicitats Pau per aquesta entrada tant interessant. Si, aquesta botiga està a Gran de Gràcia, prop de l’escola i realment és una passada de botiga. Aquest món de gastronomia és molt apassionant.

He fet la meva recerca per buscar el significat d’aquestes paraules:

-Atri: és el pati principal d’alguns temples i de les cases romanes.

-Compluvi: és una obertura de l’atri de les cases romanes per a fer sortir el fum i deixar entrar la claror, que recollia les aigües pluvials i les conduïa a l’impluvi o plió central.

-Lactrina : Mentre a les ciutats la solució ideal és la recollida de les aigües negres o servides per mitjà d'una xarxa de clavegueram i el posterior tractament en plantes de tractament d'aigües servides, en les àrees rurals, amb poca densitat de població, la solució tècnica i econòmicament més viable és la latrina.

-El larari: era un petit altar a l'interior de les cases romanes que estava dedicat al culte domèstic dels Lars, déus de la llar. A les domus dels patricis, el larari es trobava en general a l'atri. A les cases més humils, que no disposaven d'atri, el larari se situava sovint a la cuina, a prop del foc. També hi podia haver més d'un larari.

Valete!

Anònim ha dit...

Salve omnes!
Casa-ae: és la vivenda més antiga dels romans i gràcies a aquesta avui anomenem amb el nom de “casa” als postres habitatges. Les cases eren senzilles cabanes amb forma rodona amb sostre cònic fet de troncs, canyes i palla.

Casa senyorial: Les mes conegudes són les d’estil pompeià ja que són les que millor s’han pogut conservar. Eren cases particulars d’una persona o per la seva família, s’orientaven cap a l’interior i per això tenien poques vistes cap a l’exterior ja que no tenien finestres. Eren cases d’un sol pis normalment.

Insula: vivendes de moltes plantes situades a la ciutat semblants als blocs de pisos actuals) construïdes per que visquessin més d’una família. Eren de dimensions reduïdes i no tenien aigua corrent.

Vila: Estaven situades al camp i podien ser per l’oci (vila urbana) o per explotació agrícola (vila rústica).

Es poden fer molts paral•lelismes amb les cases actuals i les de l’època dels romans. Per exemple en comparació amb la vil•la rústica trobem les “Alqueries” que a Espanya les podem trobar principalment a Andalusia i la Comunitat Valenciana. Fixant-nos en les viles urbanes podem trobar les cases de cap de setmana que moltes famílies tenen a urbanitzacions o pobles de muntanya. Com ja he comentat anteriorment els blocs de pisos actuals deriven de les insules romanes ja que tots dos tenen la mateixa estructura i funció. Actualment potser és difícil trobar una vivenda semblant a les antigues cases senyorials però potser la que més s’hi assemblaria serien els antics palaus que podem trobar a algunes ciutats o les mansions.
Valete omnes!

Unknown ha dit...

Salve tripulants!! Bon any nou a tots.
Pau, felicitats per aquesta entrada.
I, en resposta a les preguntes plantejades.
-L'Atri era el centre de la casa i de la vida familiar. Era un gran espai cobert per un sostre llevat d'una gran obertura (compluvium).
-El Compluvium era una obertura realitzada al sostre del vestíbul de les domus romanes.
-La latrina o comuna és un espai destinat a defecar.
-El larari era un petit altar situat a l'interior de les cases romanes que estava dedicat al culte domèstic dels Lars, als déus de la llar.

A banda de la domus, també hi habien altres tipus de vivendes,Les insulae (els blocs de pisos), La villa rustica, situada al camp, i La villa urbana, situada a les ciutats.

Bruna Bassó ha dit...

Salvete omnes!

Ja han buscat totes les definicions i estan totes molt ben definides però tot i així trobo que aquesta activitat és molt interessant. El llatí és la llengua materna del català i de moltes altres llengües romàniques. És important saber llatí per saber el significat de moltes paraules i expressions que utilitzem a la nostre vida quotidiana, per conèixer i aprofundir més bé el nostre idioma es imprescindible saber d’on venim.

Valete!

Anònim ha dit...

Salvete!
M’agradaria felicitar al Pau per aquesta entrada tant curiosa sobre els orígens de les cuines romanes.
El significat de les paraules són les següents :
-Atri: Era la primera cambra que es trobava. Era el centre de la casa primitiva i de la vida familiar. Era un gran espai cobert per un sostre llevat d'una gran obertura (compluvium) al mig que donava claror i ventilació i deixava caure l'aigua de la pluja a l'impluvium.
-Compluvi: Era un gran espai cobert per un sostre llevat d'una gran obertura (compluvium) al mig que donava claror i ventilació i deixava caure l'aigua de la pluja a l'impluvium
-Latrina: Era una espai que utilitzaven els habitants de les domus per fer les seves necessitats. No tenia un emplaçament fix i podia trobar-se dintre la cuina o annexa a ella.
-Larari: Era una tauleta de marbre, consagrada als esperits guardians de la casa. Estava situat a l'atri a les cases més riques, però a les més pobres estava situat a la cuina.

cesc ha dit...

Salvete tripulants!
Activitat molt ben pensada i ven realitzada. Primer de tot felicitar el nostre company Pau.
Les respostes a les preguntes:
-L'atri: pati central on és cuinava en una domus romana.
-El compluvium: obertura realitzada al sostre del vestíbul de les domus romanes.
-La comuna: espai que utilitzaven els habitants de les domus per fer les seves necessitats.
-El larari: petit altar a l'interior dels habitatges romans que estava dedicat al culte domèstic dels Lars, déus de la llar. Es situava a l'atri.
-Tipus de cases: villa romana i insulae
Valete!

Isabel Sánchez ha dit...

Salvete omnes!

Amb una activitat com aquesta que ha realitzat el Pau Ruiz, ens podem donar compte que en el nostre entorn podem trobar moltes coses relacionades amb aquesta llengua.
Trobo que és una activitat molt original i molt interessant de fer.

Valete!