13 de febrer del 2013

Com si fóssiu l'àliga de Zeus...

Conèixer Grècia és retornar als orígens, al bressol de la nostra civilització. Com diu M.A. Anglada,

“us felicito, amics, heu pres la decisió de fer un viatge a Grècia, és a dir, de tornar a Grècia. Perquè sempre s'hi torna, encara que sigui la primera vegada que es visita físicament; és un retorn a les nostres arrels, per a tots els europeus i, especialment, per als catalans”

D'un país tan petit quantes coses grans n'han sortit! Vosaltres ja fa uns mesos que navegueu per aquestes aigües blaves, verdoses i del color del vi, però ara ha arribat el moment de visitar (virtualment, això sí!) la geografia grega des de l'aire de la mà d'aquest preciós documental de National Geographic, talment com si fóssiu els ulls de l'àliga reial de Zeus. Gaudiu del viatge que pacientment farà d'aquí a uns dies el vell Filòcrates per mar...

Καλό ταξίδι!




24 comentaris:

Alfons Pardo Vilaplana ha dit...

Hola!
Quina passada! Cada dia tinc mes ganes de fer un viatge a Grècia. El video es molt impressionant, no l'havia vist mai, i realment hipnotitza i tot! Quines ganes de anar algun dia...

Vale!
Alfons

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Estimat Alfons, si un dia vas a Grècia no te'n penediràs i és probable que experimentis la sensació d'haver-hi ja estat perquè com diu molt bé M.A. Anglada, a Grècia s´hi torna d'una o altra manera. Desitjo que el món universitari et vagi tan bé com mereixes. Una abraçada.

Andrea López ha dit...

De veritat que, del poc que vaig veure quan vaig viatjar a Grècia, només puc dir que em va agradar massa.

Jo vaig visitar els llocs més turístics i a un ritme una mica accelerat. Opino que els creuers et serveixen per decidir després si vols o no dedicar un viatge exclusivament per anar a un país en concret... definitivament, Grècia és un d'aquests. Està clar.

En ple estudi de filosofia, diré que l’entrada també m’ha fet recordar moments que vaig viure allà, records bons per cert, i que la meva llista de “països a visitar” es farà sí o sí. Encara que em portarà temps, però no hi ha pressa.

F.A.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

No m'ha quedat clar, Andrea, si et va agradar molt i molt o no gaire per culpa de l'estrès provocat per la dinàmica del viatge en creuer. I tens tots la raó -penso- quan dius que un creuer et convida a decidir què vols tornar a visitar i que no. Vaig tenir la mateixa sensació després d'haver-ne experimentat un. I és clar que hi tornaràs, és qüestió de temps, de diners i, sobretot, de ganes. Temps al temps...

Andrea López ha dit...

A veure, en cap moment em vaig estressar. Em referia a que el temps que disposes per visitar (si vas per lliure) no és el suficient com per veure-ho tot, i bé. S'ha de posar una marxa més si es vol visitar el màxim possible.
I sí que em va agradar, sento que no hagi quedat clar.
F.A.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Claríssim, Andrea! Gràcies per la puntualització.

Unknown ha dit...

El vídeo trobo que és preciós Jordi!!! Mostra un gran país muntanyós i ple de vegetació al voltant d'unes 1.400 illes. Per això el color que hi predomina en el seu paisatge és el blau, i el que és més interessant no totes elles estan poblades. La veritat és que donen ganes d'anar-hi ara mateix, i respirar aquest esperit clàssic que tan perdura pels camins de Grècia.

Estaria perfecte que ho comentéssim a classe, ja que aquests dies estem treballant el territori que pertany a Grècia.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Gemma, demà veurem part del documental a classe, sort que almenys algú de 1r ha entrat al Vaixell i ha vist les novetats!! A que sí, a que Grècia enamora? Doncs el dia que hi vagis (que hi aniràs, segur) ja no la podràs oblidar. Demà ho comentem.

Joana Bassó ha dit...

Un vídeo molt bonic!
Es veu clarament el paisatge que hi predomina a Grècia. Tons verds a les muntanyes, tons blaus al mar... és montanyosa, però la major part del país és sec i rocós.
Grècia envoltada pel marg Egeu, pel mar Jònic i la mar Mediterrània, on inclou moltes illes.
Es veuen llocs, edificis antics... realment et dona ganes d'anar-hi i veure'ls tal com ens els presenta el vídeo.

Valete!

Alex Molera ha dit...

Salvete!
Quin vídeo és molt bonic! És veritat que Grècia és meravellós, tot és verd, les cases blanques, la quantitat d’illes que ti i al darrera de cada illa s’hi amagant grans històries... Grècia és un lloc pler de mites i llegendes. Espera-ho anar-hi algun dia!
Valete!

Unknown ha dit...

Salve!

No tinc paraules per descriure aquest vídeo, estic segura de que per molts adjectius que intentes utilitzar amb tots hem quedaria curta. Unes imatges realment espectaculars et fan sentir a Grècia i conviden a viatjar-hi. Les acompanya una música preciosa.
Gràcies a la perfecta combinació de llegendes, mitologia, història i filosofia va sorgir una cultura extraordinària. Grècia és el bressol de les civilitzacions occidentals. Ens ha ofert al mon regals de gran valor com la democràcia, el sistema jurídic, l’art clàssic, la poesia, la dansa, l’arquitectura i el teatre.
A la seva edat d’or Grècia fou un lloc gloriós i amb un prestigi que encara posseeix.
Va arribar a aconseguir grans mèrits per a la humanitat.
Al vídeo en explica que en realitat existeixen dues Grècies: la de terra ferma que té una gran varietat geogràfica i cultural immensa i la Grècia de l’Egeu, formada per més de dues mil illes repartides al mar. Les més conegudes pels turistes son les Cíclades ( nombrades així perquè formen un cercle).
Des de temps immemorables veure com el sol s’amaga sota el mar es un ritual vespertí a les illes gregues, sens dubte deu ser tot un espectacle digne de veure.
Si ens fixem en el cel podem constatar que mirant les estrelles ens adonem de que el cel que nosaltres veiem es el mateix que el que contemplaven els grecs fa milions d’anys, cosa que hem sembla extraordinàriament preciosa.
És increïble com podem arribar a tenir tantes coses en comú amb la cultura grega, però al cap i a la fi com he comentat abans és el bressol de la nostra cultura i de tot cor els estic agraïda per haver-nos ofert la possibilitat d’aprendre tantes coses seves.
Enhorabona pel descobriment del vídeo Jordi, és realment preciós!

Vale!

Unknown ha dit...

M’ha agradat molt el vídeo.
Ami m’ha fascinat sempre el mar, és per això que Grècia amb tant mar i tantes illes es un destí turístic on m’agradaria ser-hi algun cop a la meva vida. A més molta gent que hi ha anat, ho recomana i ho voldria repetir. Per destacar alguna cosa en especial, m’agradaria fer-ho sobre l’arquitectura d’illes com Santorini: edificis baixos increïblement blancs amb les característiques cúpules blaves.

arnau ha dit...

Quin vídeo més bo, dóna ganes d'anar a Grècia! Totes les cases blanques donen una impressió extraordinaria a més la bellesa del mar és increïble. A més a més les restes de les civilitzacions clàssiques (sobretot les del castell del rei Minos) vistes des del cel són una meravella. Tot i així, la modernització de les ciutats ha espatllat una mica la seva bellesa, segons la meva opinió. Cal dir també que la naturalesa a algunes illes et treu l'alé.
És sorprenent com es pot veure tot des de casa, però el que realment m'agradaria seria anar-hi en persona, encara que fos només a una de les illes o de les ciutats hel·lèniques i conéixer aquelles terres en primera persona, sobretot els poblets de cases blanques (realment m'han agradat molt).
En resum, cal visitar Grècia, de moment la veiem en vídeo, però espero que en algun moment pugui (o poguem) anar-hi.

Eric ha dit...

Salvete!

Aquest video m'ha agradat molt, ja que és una forma de viatjar a Grècia, però gratis, ja que actualment no ens podem permetre gastar molts diners. Trobo que és un video bastant agradable a la vista, ja que surten paisatges verdosos, muntanyosos, moltíssimes illes i unes cases d'un color blanc molt pur amb un mar molt net. Penso que com diu M.A.Anglada és una forma de tornar a visitar les nostres arrels gregues. Tant de bo aquests moments de crisis economica acabin el més aviat possible i tots ens puguem permetre fer un viatge a Grècia.

Valete!

Carla Bartra ha dit...

Salvete!
M’ha semblat espectacular el vídeo, pels grans paisatges que surten, ja que m’encanten, que són realment bonics. Com per exemple llocs de naturalesa, les cases blanques, les illes... Ens ensenya molt bé aquelles zones importants de Grècia, sobretot llocs, i ens explica una mica d’història, sobre els grecs en cada territori, i aspectes que van passar. La música hi acompanya molt i et deixa sense paraules.
Com bé han dit altres companys, a mi també és un dels llocs que m’agradaria visitar-ho algun dia.
Valete!

Itziar Cuervo ha dit...

Grècia és espectacular. Ja tenia aquesta idea d'ella però ara amb aquest documental vist des de el cel és més bonic del que em podia arribar a imaginar, les cases vistes des de el cel mostren una bellesa espectacular les platges que decoren la seva costa són increïbles. Òbviament en un futur pròxim tinc l'esperança d'anar-hi i gaudir de totes aquestes illes, platges, i de totes les històries que han passat al llarg de la seva història. Reviure moments de mites explicats i saber que possiblement allà hi va passar allò crec que deu ser un moment impressionant.
El seu paisatge és bellíssim i enamoradís de veritat que tinc moltes ganes d’anar i ara després d’aquest documental, encara en tinc més.
Bon cap de setmana!

Charlene ha dit...

Salvete!

Un altre cop, tornem a llegir les paraules de Maria Àngels Anglada relacionades amb Grècia i en el món grec. És veritat el que diu, ja que quan un va a Grècia, torna a les seves arrels, ja que si no hagués estat per ells, no seriem el que actualment seriem i no tindriem la cultura que tenim ara tant relacionada amb el món grec.
El video que hi ha en l'entrada, penso que és espectacular. No tothom té l'oportunitat de viatjar per helicòpter per veure Grècia des del cel, és per això que aquest vídeo és impressionant. Des de petita ja volia anar a Grècia però amb aquesta experiència del vaixell i amb aquest video, tinc més ganes d'anar-hi!

Vale!

Marta Molgosa ha dit...

Salvete!

Quin gran video... preciós! La veritat, és que la meva família i jo sempre hem volgut anar a Grècia, és un viatge pendent que tenim, i personalment m’agradaria molt visitar-la ja que conec amics i també familiars propers que han estat i me n’han parlat molt be. Estic d’acord amb l’Andrea, amb els creuers és tot molt més accelerat ( ja que jo he tingut la oportunitat de estar en un pel Mediterrani ), per això si visites Grècia, m’agradaria que fos un viatge per visitar tranquil•lament i poder pesar-m’hi allà uns dies.

Valete!

Marc Palau ha dit...

Salvete!
Veient aquest vídeo t'agafen ganes de visitar aquest país tant maco! en el vídeo es pot observar una Grècia natural, terra d'on hi han sortit tants déus i deeses, mites, etc. I és per això que és un gran país amb una conegudissima cultura clàssica, amb unes platges i illes maquíssimes que conviden a tothom a anar-hi algun cop en la seva vida... espero tenir aquest privilegi algun dia.

Valete!

Ona Contreras ha dit...

Hola!!!!

Sempre he tingut molta curiositat per les terres de Grècia, sabia que tot era blanc i blau. AQuestes terres són molt maques i cada vegada tinc més ganes d'anar-hi!!!!!

Quan veus les illes i penses que allà s'han desemvolupat mites increibles, realment veus l'importància que té Grècia!

Alba Legide ha dit...

Salve!
Trobo que és un vídeo interessant, tot i que la geografia no és un dels camps que m'apassioni més. Crec que està molt bé que al video se'ns mostrin els llocs i monuments més significatius dels diferents territoris grecs.
Encara que crec que si només se'ns ensenya el que és més bonic i turístic ens quedem només amb la part més superficial, penso que s'hauria de poder veure tot tal i com és i que a partir d'això les persones puguessin treure el seu propi criteri.

Però si que és veritat que és una bona manera per començar a endinsar-nos en els fantàstics paratges hel·lènics.

Valete!

marina ha dit...

Salve Tripulants!
En primer lloc dir que trobo que el vídeo és especular, ens mostra una Grècia plena de cultura de llocs enriquits.
Crec que Grècia és un lloc que s’ha de visitar com ha mínim un cop a la vida i que quan hi vas has de tenir consciencia del que visites i dels fets meravellosos o desastrosos han succeït en aquells territoris.
Personalment crec que Grècia és un lloc que has de gaudir de cada racó, a mi em fascinen les històries que amagant els llocs i el que a mi més m’encanta és el paisatge, veure totes les cases blanques amb les teulades blaves em donen una sensació de calma i d’estiu.
En un futur pròxim ser segur que aniré a visitar-la i ser que ho dissertaré molt més ja que gràcies al Jordi coneixeré bastants mites que hauran succeït allà i em miraré el paisatge d’una altre manera, per tant simplement Jordi donar-te las gràcies per tot el que ens ensenyes i tota la cultura que ens aportes.
Valete Tripulants espero que hageu gaudit tant el vídeo de Grècia com ho eh fet jo.

Marc Gimeno ha dit...

Salve, el video es meravellós. Ja sabia que Grècia era espectacular, però aquest video tu assegura encara més. Totes les escultures, totes les fantàstiques platges i illes i moltes altres coses que només es poden trobar a un país com Grècia! Algun dia l’aniré a visitar si puc!
VALETE!!

laura Calvo ha dit...

Salvete!!
Un video preciós, he de dir que a mesura que l'anava veient tenia ganas d'anar a visitar GRÈCIA. Gràcies al video he pogut donar-me compte que realment existeixen llocs que val la pena anar a visitar-los. És un lloc molt petit però del que pots apendre molt, per tant, he de dir que qualsevol persona que visiti Grècia ha d'anar molt concientat ja que tots els racons que guarda aquest país val la pena experimentar-los i sobretot gaudir-los.
Valete!!