10 de gener del 2013

Nelson Mandela dixit


Tot i retirat de la política activa, Nelson Mandela és encara avui un dels símbols globals més importants per als qui seguim creient en la defensa dels drets humans, de les llibertats i, per extensió, de les democràcies del món. Nascut a Sud-àfrica el 1918, Mandela va ser un dels líders emblemàtics de la lluita contra el sistema polític d'apartheid imperant al país i va arribar a ser el primer president de la República Sud-africana elegit per sufragi universal a les primeres eleccions nacionals no racials de la seva història. La seva experiència a la presó, que durà 27 anys (1963-1990), el va portar a escriure dos llibres autobiogràfics, El llarg camí cap a la llibertat i Converses amb mi mateix, miralls de la seva extraordinària qualitat humana. Premi Nobel de la Pau el 1993, Mandela, per a qui l'educació és l'arma més poderosa per a transformar el món, diu al respecte: "no és allò que ens ve donat, sinó la capacitat de valorar el millor que tenim el que distingeix una persona d'una altra"

Conscient dels valors democràtics nascuts a Atenes fa vint-i-cinc segles, ha pronunciat paraules com les que segueixen a continuació, tot un homenatge al llegat que els antics grecs ens han transmès:

"Cap democràcia al món pot celebrar-se a sí mateixa sense retre homenatge a aquest antic bressol de la democràcia. Tots nosaltres devem una part de la nostra comprensió de la democràcia a aquesta herència" (Brindis pel Primer Ministre grec Konstantinos Simitis, 18 de juny de 2002)

"Grècia sap tan bé com qualsevol altre país al món que la llibertat i la democràcia mai són estats socials conquerits de forma definitiva. La seva pròpia història en els nostres temps es dreça com a testimoni del fet que la llibertat humana és quelcom que hem de cercar, protegir, nodrir i fer créixer permanentment" (Sopar commemoratiu del 6è aniversari de la mort del Primer Ministre grec Andreas Papandreu, 19 de juny de 2002)

"L'antiga Grècia, bressol de la democràcia i del pensament democràtic, fou i és una font de referència i inspiració constant en la nostra lluita per la llibertat" (Ibidem)

Marta Simón


35 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Moltes gràcies, Marta, per aquesta aportació que ens ha d'obrir els ulls venint de qui ve. I benvinguda al nostre vaixell. Esperem que sigui la primera de moltes col·laboracions. Si Nelson Mandela dixit, ...

Unknown ha dit...

Extraordinari el treball que aquest home ha aconseguit al llarg de la seva vida. Lluitant més d'unes dècades en contra la marginació racial que va existir a sud Africa. Tot i això havent sigut jutjat i per tan patint condemna de 18 anys a presó.Home que a partir del diàleg i el respecte s'ha convertit en líder de la presidència africana. Sent un més d'aquests marginats aboleix qualsevol desunió del continent.

Quan una civilització ja etiqueta a un llinatge diferent inferior, humanitzar la societat i valorar igual tots els ciutadans d'una nació tenint en compte totes les rases, ètnies o orígens resulta utòpic. Per què no considerar-nos tots per igual? Per què no respectar el millor que tenim uns dels altres? Possiblement, aquestes preguntes se les han plantejat molta d'altra gent apart de Nelson Mandela.

Carla Bartra ha dit...

Salvete!
És una entrada extraordinària, ja que d’aquesta manera puguem saber i informar-nos de totes les coses importants que va fer Nelson Mandela, per tot el que va lluitar. Penso que va fer unes coses fascinants i que va tenir un gran valor en enfrontar-s’hi. Coses com la llibertat, els drets humans principalment en el seu país, tots hem de tenir els mateixos drets perquè tots som iguals, i també hem de tenir en compte la lluita contra el sida. Jo, el valoro molt com a persona.
Valete.

Maria Ros ha dit...

Text ple de reflexions que estan vinculades directament amb Grècia. Crec que Nelson Mandela tenia els ideals força marcats i va ser per això, un dels motius de la seva condemna a presó durant 27 llargs anys de la seva vida. Gran defensor de la llibertat i primer president de la república de Sud-africana va dir unes savies paraules: l'educació és l'arma més poderosa per canviar el món. Savies paraules que s'haurien d'aplicar els polítics d'avui en dia. Amb un Premi Nobel sota el braç, Mandela és i seguirà sent un referent mundial per la llibertat de l'home.

Unknown ha dit...

Com bé ens ha dit la Marta, Nelson Mandela encara és considerat avui en dia com un dels referents creient en la defensa dels drets humans, de les llibertats i per les democràcies del mon. Mandela es un model a seguir per a tots nosaltres i crec que la frase: "no és allò que ens ve donat, sinó la capacitat de valorar el millor que tenim el que distingeix una persona d'una altra" evidencia la classe de persona que és. Una persona preocupada per els demès, disposada a estar 27 anys tancat en una presó per defensar els drets i les llibertats i les seves ideologies. Durant aquesta llarga estància Nelson Mandela va escriure dos llibres : “El llarg camí cap a la llibertat” i “Converses amb mi mateix”, no he tingut ni l’ocasió ni el plaer de llegir-los, però estic segura de, que com molt bé diu la Marta, reflecteixen la seva gran qualitat humana.
Molt certes totes les frases nombrades per Nelson Mandela sobre Grècia i la seva cultura, una mostra més de la importància del llegat grec.

Alba Legide ha dit...

Nelson Mandela és un gran referent, un personatge que tot i vivint en les condicions que hi havia i haver patint el que va patir, va seguir endavant i va lluitar a favor dels drets del seu poble.
Aquestes cites, reflecteixen molt bé el que vol dir. Té molta raó quan diu que la democràcia és una de les moltes coses que ens va deixar el gran llegat grec, i no està malament recordar-ho de tan en quan per poder ser una mica més persones,és a dir, una mica més grecs.

Joana Bassó ha dit...

Salvete!

Quina entrada tant fantàstica! Nelson Mandela , una gran persona, fou un gran polític de la República Sud-africana, sempre lluitant pel seu país, gran defensor dels drets humans i de la llibertat...

Home de paraules sàvies i clares. Sempre estava disposat a complir les promeses i a valorar tot allò que tenim i ens fa ser persones.

Tot i que va estar 27 anys tancat a la presó, ella va seguir lluitant, va escriure dos llibres: “El llarg camí cap a la llibertat” i “Converses amb mi mateix”.

Després de llegir aquesta entrada sobre Nelson Mandela no me n’he pogut estar de buscar més informació sobre la seva vida, m’agradaria aportar aquesta frase que he trobat: -“L’educació és l’arma més poderosa que pots fer servir per canviar el món”.

Vale!

arnau ha dit...

Nelson Mandela, una gran persona. Encara que la seva vida no va ser fàcil, ell va seguir endavant. Després de passar tants anys a la presó i que seguís sent tant bona persona i hagués aprofitat la possiblement traumatitzant experiència per escriure dos llibres és extraordinari.
Respecte a el que diu sobre Grècia, estic d'acord, aquest país és com la mare del nostre continent, d'on prové tot el que som i la nostra manera de viure, així que li hem d'estar agraïts per que ens hagi regalat coses tan importants per nosaltres com l'educació i la democràcia, hem d'estar orgullosos de ser grecs, encara que només "ho siguem" en una petita part.

Eric ha dit...

Salvete

Moltes felicitats per aquesta gran entrada sobre Nelson Mandela i tots els seus grans ideals. "no és allò que ens ve donat, sinó la capacitat de valorar el millor que tenim el que distingeix una persona d'una altra", estic molt d'acord amb aquesta frase ja que jo també penso que hem de valorar les coses que tenim. Nelson Mandela ha sigut un home que fins i tot després de perdre tot al anar a la pressó va seguir el seu camí i no va caure en el pou de la deseperació i penso que és un gran exemple per a tothom i que si hi hagués més gent com ell la nostra societat canviaria cap a millor

Valete

Unknown ha dit...

Salve!
Aquesta entrada és extraordinària, ja que parla d'una persona molt important. Aquesta persona, encara que va haver de patir en aquells moments, a ell no li van importar i va continuar cap endavant i va defensar als seus.
Hem de donar les gràcies a Grècia, ja que moltes coses de les que sabem i hem après, han sigut gràcies a Grècia.
Vale!

Ferran Guijarro ha dit...

Salvete!

Volia dir que em sembla extraordinari que hagin nascut persones com Nelson Mandela, capaços d'enfrontar-se als poderosos pacíficament i guanyar-los. Crec que el que ha fet Mandela en les seves lluites és evitar rebaixar-se al nivell dels seus contrincants, que ho solucionaven tot amb armes i diners. A través de sàvies paraules va aconseguir doblegar els més forts i fer pensar a la gent, va aconseguir canviar un país i millorar la situació d'una població sencera. Crec que persones com ell són els que han de ser considerats herois, en comptes d'aquells que han matat a terroristes, per molt que ho fossin, ja que han matat a persones igualment. M'agradaria poder veure una altra persona com ell durant aquest segle XXI, ja que en la situació de crisi de valors en que es troba el món, necessitem per davant de tot justícia i saviesa.

Marc Gimeno ha dit...

M'ha encantat llegir l'entrada! Molt interessant,en Nelson fou un polític amb les idees ben clares però que per culpa del apartheid, va estar molt temps tancat a presó.
Tot i així, l'admiro molt perquè no es va donar mai per vençut. Volia la llibertat, i la no discriminació a les persones de color.
La meva conclusió, es que aquest home s'ha de seguir, s'han de seguir els seus pasos perquè en sap molt.

Ona Contreras ha dit...

Salvete!

Sabies paraules de Nelson Mandela!
M'ha agradat molt aquesta entrada ja que esta dedicada a un home i polític que pensa en el poble.
Mandela va lluitar per el seu poble i això es el que haurien de fer molt polítics d'avui en dia.

M'agradaria remarcar una frase que va citar Nelson Mandela i que crec que a molt polítics d'avui en dia els faria falta: l'educació és l'arma més poderosa per a transformar el món!

Unknown ha dit...

Nelson Mandela... Quin home! Quina persona!
Tots n'hem d'apendre. Una persona amb aquests ideals tan clars, amb aquests grans i tants valors, amb aquesta decisió, empeny i discerniment és d'envejar.
Ara mateix és realment el que necessitem. La nostra societat està més que corrompuda, la majoria dels que ens han de manar només saben que pensar en el seu propi jo arrogant, despreocupat i menyspreable, és... complicat.
Nelson Mandela va dir: "l'educació és l'arma més poderosa per canviar el món", "no és allò que ens ve donat, sinó la capacitat de valorar el millor que tenim el que distingeix una persona d'una altra". Savies paraules d'un home savi! Gràcies! Si tothom les pogués ecoltar! Ja que en molts casos el que s'intenta és no dur a terme aquesta saviesa perquè es creu que els joves d'avui en dia ja no ens en sortirem o pel simple interès d'alguns en que no ens eduquem, en que no pensem, en que siguem robots base d'una mateixa idea impregnada de mal, insensatesa i ideals poc clars sense cap mena de sentit argumentat...
Aquest home té més que merescut el seu Premi Nobel de la Pau, ja no se'n troben gaires de persones com ell que s'atreveixin a defensar els seus ideals de forma pública, ell va fer el que va poder, i ho va fer públic i davant de tothom, cridant ben fort, sense por, el que a molts de nosaltres ens agradaria cridar ara mateix però, oprimits, no podem.
Potser no es pot fer de forma general, però si quepodem començar a canviar cap a millor en les coses petites. Potser no podrem cridar en públic, però si que podem compartir els nostres ideals i, si és necessari, defensar-los argumentadament amb saviesa.

Alex Molera ha dit...

Salvete!

Felicitats Maria crec que és una molt bona entrada i un bonic homenatge a Nelson Mandela. Per a mi es un líder, és un model i un símbol a seguir. És un home molt lluitador que va lluitar fins al final per defensar dels drets humans, per la llibertat…
La següent frase: "no és allò que ens ve donat, sinó la capacitat de valorar el millor que tenim el que distingeix una persona d'una altra" es una frase magnifica que ens diu que ens diferenciem d’unes persones segons la capacitat que tenim per valorar tot el que tenim. Nelson Mandela es una persona que sempre s’ha preocupat per els demès, va estar disposat a estar 27 anys tancat en una presó per defensar els drets de les persones i les llibertats i les seves ideologies.

Charlene ha dit...

Salvete!
Nelson Mandela és una de les persones que tothom hauria d'admirar per tot el que ell ha fet. No dic que haguem de reivindicar-nos fins a tal punt d'arribar a la presó, no, però per fer d'aquest, un món millor, crec que ell hauria de ser el nostre rol a seguir. A més, que en un discurs recurreixi a recursos clàssics, en aquest cas el grec, és senyal de la sabidura que aquest home té.

Sempre serà un exemple a seguir per a mi i que hagi parlat sobre Grècia, li dóna punts.

Vale!

marina ha dit...

Salve Tripulants!
Trobo que és molt important que Nelson Mandela segueixi sent avui en dia un dels símbols globals més importants perquè veritablement aquest home va ser capaç de lluitar pel que realment volia aconseguir i per això va haver de patir molt. No li va importar anar a la presó sempre que demostres els seus ideals, demostres que la situació havia de canviar. No només lluitava per ell sinó que ho feia per tothom. Sincerament crec que és una veritable referent seguir com a persona. Totes les frases que va pronuncia tenen molta reflexió i veritat.
Trobo que tots nosaltres ens hauríem d’ aplicar les seves frases però sobretot els polítics, si tots tinguéssim el bon cor i les ganes i la força en seguir els nostres ideals com va fer Mandela les coses millorarien molt.
Personalment crec que Nelson Mandela serà un referent per a moltes persones durant moltes dècades perquè el que ell va fer per a les persones trobo que mai s’ha d’ oblidar.
Valete!

Marc Palau ha dit...

Salvete!
Nelson Mandela és una de les persones més conegudes en tot el món pel seu gran esperit humà. Nelson Mandela és conegut per ser un dels grans personatges de l'història ja que, encara que ara estigui retirat de la política, ha sigut una persona importantíssima en aquest aspecte i també un dels grans defensors dels drets humans, llibertats i democràcies de la gent d'arreu del món.
Com es pot observar en els fragments d'abaix, Mandela tenia com ha referència la Grècia clàssica i sovint utilitzava referències cap als grecs.

Nelson Mandela, una de les grans persones d'aquest planeta.

Valete!

Andrea López ha dit...

Que el món tingui el privilegi de poder comptar amb persones que lluiten per un món on la justícia, la llibertat i la igualtat siguin clars protagonistes, és com ja he dit tot privilegi i una actitud digne d'admirar. Aquesta lluita a contracorrent suposa a vegades un sacrifici per la persona i també suposa posar en perill el benestar dels del seu voltant. No obstant això, són persones que estan plenament endinsades en el seu projecte i dediquen gran part de la seva vida perquè la prosperitat de la societat vagi pel camí correcte i no els fa res, en un principi, fer front les conseqüències que poden comportar la seva actitud revolucionària.

Nelson Mandela, pertany a aquest grup tant selecte. És mundialment coneguda la seva trajectòria i milions de seguidors l'aclamen allà on va.

Si el món compta amb persones lluitadores amb nom, nosaltres també podem formar part d'aquest grup si més no, en una escala inferior. Els petits actes de generositat no deixen de ser productius per la nostra persona i nosaltres, tenim l'oportunitat d'anar canviant el món fent allò que té a veure amb ser bó i just.

Així que, està molt bé reconèixer els mèrits dels altres, s'ho mereixen i compten amb el nostre suport, però NOSALTRES també em de procurar fer els nostres petits actes, els quals segurament no seran recordats per la humanitat ni s’escriuran biografies ni es realitzaran documentals i pel•lícules en el nostre honor però, sí ens omplirà de felicitat i de satisfacció. Ho recomano.
FA

Anònim ha dit...

Salvete!

Molt bona entrada Marta!
Nelson Mandela és una estraoridania persona per tot el que ha fet al llarg de la seva vida.
És una de les persones més conegudes, és conegut per ser un dels grans personatges de l’ història.
Era el defensor dels drets humans, de la llibertat i de la democràcia.
Nelson Mandela utilitzava com ha referència la Grècia clàssica.

Valete

Marta Molgosa ha dit...

Trobo que aquesta entrada, és molt interessant Marta, Felicitats!

Si avui en dia parlem de Nelson Mandela com una figura important, és per tot allò que va fer. Ell va lluitar per els drets del poble africà , en contra la dominació de la raça blanca. Ell volia l’ideal d’una societat lliure i democràtica, on totes les persones visquessin juntes en harmonia i en igualtat d’oportunitats .

Fent una petita reflexió, això ho podríem aplicar a la nostre vida diària: per exemple, quans cops hem deixat de fer alguna cosa perquè creiem que era difícil o impossible? Molts i penso que ens hauríem de fixar amb Nelson Mandela , ell lluita per allò que vol fins i tot és empresonat, però m’agradaria destacar una cita seva: “És un ideal que espero poder viure per a veure'l realitzat. Però si és necessari, és un ideal pel qual estic preparat per morir.”

Per tant, hem de lluitar per allò que volem i necessitem, sense pensar la dificultat que pot tenir, ja que la única dificultat és la que ens posem nosaltres mateixos.

Valete!

Jordi Rojas ha dit...

Salve,

Gran entrada Marta. Aquesta entrada em porta dir “Encara podem tenir fe en la humanitat”. Les persones com Nelson Mandela equilibren la balança amb aquells que destrueixen el concepte humanitat. Persones que només busquen el benefici propi i els del seu voltant i no els importa el que els passi a l’altra gent.

Nelson Mandela entén el que realment vol dir democràcia, llibertat, humanitat. Ha lluitat per tots els bons valors que tota persona hauria de tenir i que avui en dia ens donem conta de que manquen els valors essencials.

I Mandela, encara que no és europeu, sap i sempre recorda que els grecs han donat al món la demòcràcia i la llibertat de l’home. I hi ha moltes persones al món que estan per sobre que no ho saben, però tindrien que saber-ho.

Valete!

Alison ha dit...

Felicitats per la Marta i la seva gran entrada!
Nelson Mandela és una persona important, en la seva vida va patir en alguns moments, com per exemple: va ser acusat de traició, detingut i jutjat per anar a la presó, però encara així va anar lluitant contra l'apartheid. El que vol Nelson Mandela és conscienciar al món de lluitar per la llibertat i la protecció dels drets humans, per la lluita contra la pobresa i la discriminació racial.
Que hagi utilitzat un discurs per referir-se que el món clàssic (en aquest cas el Grec) és la mare de la terra ja que ens ha donat democràcia i educació em sembla molt correcte i estic d'acord amb ell.

Hi ha una frase seva d'un altre discurs que em sembla molt interessant i diu així: <>.

laura Calvo ha dit...

Felicitat a la Marta per la seva gran entrada!
Trobo que es impresionant el treball que ha realizat Nelson Mandela al llarg de la seva vida. Aquest home es va esforçar pels demes sense demanar res a canvi va ajudar a tot el món amb tolerància i sense violencia.
Valete!!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Que la terra et sigui acollidora, Nelson Mandela. STTL, Sit Terra Tibi Levis. Gràcies per haver fet aquest món millor amb el teu exemple.

Unknown ha dit...

Salvete tripulants

la noticia de la mort del ex president de sur Àfrica ens a impactatBa tots,em sap molt greu aquesta pèrdua,ha sigut una persona tant important a nivell mundial i exemplar.Va conseguir derrotar el règim de ''l'apartheid'' lluitant contra el racisme,reinvindicant l'igualtat i els drets humans,totalment a favor de la llibertat i no a la violència.Tinc gran admiració per la seva actuació,ell es va atrevir a fer justícia per a tots nosaltres d'una manera o altre, encara sabent que seria reprimit.Tant de bo en el món hi hagi persones com ell per fer del nostre món un lloc molt millor.

DESCANSA EN PAU,I QUE AQUESTA PAU PUGUI EXTENDRE'S EN L'HUMANITAT COM HO VAS FER.

Ona Contreras ha dit...

R.I.P Nelson Mandela.
Un gran home i per descomptat un gran polític que va lluitar per una Sud Àfrica més lliure i igualitaria, per una societat antiracista i un món més just. Un dels polítics amb més llums i que es parava a pensar les coses, era un home al servei del poble, per al poble i juntament amb el poble. Era un extraordinari polític i per suposat un extraordinari home que estimava els seus i es feia estimar.
Que la terra et sigui acollidora Mandela. Tots amb tu!
STTL

marc moreno ha dit...

R.I.P Nelson Mandela.

És una gran pena que gent com ell, ens vagi deixant a poc, a poc.
Nelson va ser l'ex president de Sud Àfrica. Entristeix que gent tant sensata, amb tanta consciència social i un gran defensor dels drets i la igualtat social ens hagi deixa't.

Des d'aquí volia donar les gràcies a Mandela per tot el que ha fet!

Berta J. Tarragó ha dit...

Salve tripulants...

Ahir va ser un dia trist, molt trist. Mentre estava mirant la televisió, la meva germana em va comunicar amb certa tristesa que Nelson Mandela, el lluitador, líder i exemple a seguir, havia mort als 95 anys. Nelson, per a mi, havia estat una gran persona; a la qual apreciava moltíssim, una referència, un exemple a seguir. Així que, la seva pèrdua se'm va fer veritablement dura. Per comprovar si la notícia era certa i esperant que no ho fos, no va caldre esperar molta estona; per les notícies tot eren reportatges ampliant la vida de l'heroi anti-apartheid . Els meus millors desitjos a Madiba i a la seva família.

✝STTL✝

Mireia Boix ha dit...

Salvete tripulants!

El dijous ens va deixar una gran figura i exemple per a nosaltres. Trobo que va ser una persona molt sàvia i lluitadora.
Tot i passar 27 anys a la presó injustament, mai va perdre aquell somriure que sempre l'acompanyava. També va utilitzar l'esport, concretament el rugbi, per unir el país sud-africà i anar tots a una en un mundial, per primera vegada en la història.
Sens dubte, una persona que passarà als annals de història i de la nostra memòria.

STTL Madiba

Arnau Virgili ha dit...

Salve tripulants
Nelson Mandela va ser un dels homes que es mereix un respecte ja que va plantar cara al racisme que poca gent trindria valor a fer-ho. A part d'aixo va passar bona part de la seva vida a presó però quan va sortir ell no va caure i va sortir guanyador de les elccions que es va presentar.
Trobo que va ser un gran home i que molta gent el trobarà a faltar.
Que descansi en pau.

Pau Fdez De Labastida ha dit...

Salvete tripulants!

Fa poc ens va deixar una gran persona, Nelson Mandela. Una persona que tot i passar 27 anys a la pressó ha continuat tenint un somriure a la cara i ha lluitat pels drets de la seva gent, del seu país. Per a mi és tot un referent.
DEP Nelson Mandela.

txellbtm ha dit...

Salvete tripulants!!!
Fa aproximadament un any llegia aquesta entrada orgullosa d'aquest home, ara que la torno a llegir, em desperta un altre sentiment,un sentiment de tristesa. El record d'aquest home el durem tots a dins nostre per molt temps, Nelson Mandela mereix ser recordat i que tots el tinguem present, és un exemple a seguir.
Gracies per tot el que has fet!!!
STTL Nelson Mandela

Carla Bartra ha dit...


R.I.P Nelson Mandela.
Una gran persona que quedarà a la història ens ha deixat, un gran lluitador contra el sistema polític el qual defensava una societat igualitària. Una persona amb un gran coneixement i reconegut com a defensor dels drets humans. Com bé s’ha dit, es mereix un gran respecte per tot allò que ha aconseguit, pel valor d’enfrontar-se pel seu poble. Serà una persona sempre recordada. Fins aviat!
STTL

Judy97 ha dit...

Salvete tripulants!

Primer, una bona entrada Marta! Encara que sigui de fa casi un any, felicitats!

En segon lloc, ha estat un cop dur la mort de Nelson Mandela, extraodinària persona que va lluitar en contra del racisme en el seu país i que a causa d'això hagués passat 27 anys en una presó.

Espero que sempre sigui recordat per tots nosaltres.

STTL Nelson Mandela