24 de gener del 2013

Antropònims clàssics a Harry Potter



Durant les vacances de Nadal, algunes cadenes de televisió van emetre diverses pel·lícules de les adaptacions cinematogràfiques de les set novel·les de Harry Potter, el nen mag fruit de la imaginació de l’escriptora anglesa Joanne Kathleen Rowling. A ben segur que per recordar la nostra infància molts de nosaltres les vam tornar a veure.  Encara que jo, aquesta vegada, les he vist amb altres ulls perquè m’he adonat que el món màgic de Hogwarts està farcit de referències clàssiques…

Un exemple en són els antropònims. Ja sabeu que aquesta paraula es defineix com el “nom propi d’una persona” (del grec ἄνθρωπος - ὄνομα). Cal distingir, però, entre els que fan clara referencia al món de la mitologia i els que tenen una arrel lèxica grecollatina. Perquè l’apunt sigui del tot interactiu farem el següent: jo us proposo els noms i vosaltres en cerqueu la informació (jo ja ho he fet!) i la publiqueu en els vostres comentaris per compartir-la, d’acord? Seria també molt interessant trobar -sempre que sigui possible- la relació entre la referència clàssica i el caràcter o els fets que es vinculen al personatge…

1.Alastor Moody, conegut també com a “Ullboig”
2.Albus Dumbledore, director de l’Escola de Bruixeria Hogwarts
3.Alícia Spinnet, bruixa estudiant a Gryffindor
4.Andròmeda Tonks, de la família d’en Sirius Black
5.Angelina Johnson, bruixa de l’Exèrcit de Dumbledore, facció d’estudiants fundada per en Harry Potter
6.Argus Filch, vigilant de Hogwarts
7.Cassandra Vablatsky, autora d’un dels llibres d’endevinació que s’estudia a Hogwarts
8.Cornelius Fudge, exministre de Màgia
9.Dedalus Diggle, membre de l’Ordre del Fènix
10.Dolores Umbridge, Sotsecretària del ministerio de Màgia
11.Draco Malfoy, mag de sang pura i enemic declarat d’en Harry Potter
12.Fèlix Summerbee, desenvolupador d’encanteris
13.George Weasley, germà d’en Ron i en Percy
14.Hermes, una de les òlibes dels Weasley, concretament la d’en Percy
15.Hermíone Granger, la fidel amiga d’en Harry i en Ron
16.Hèstia Jones, membre de l’Ordre del Fènix
17.Marcus Flint, caçador a l’equip de Quidditch de Slytherin
18.Mèrope Gaunt, mare d’en Voldemort
19.Minerva McGonagall, professora de Hogwarts
20.Miranda Goshawk, escriptora i famosa autora d’admirables llibres d’encanteris i sortileges
21.Narcissa Malfoy, dona del mortífag Lucius Malfoy i mare d’en Draco
22.Penèlope “Penny” Clearwater, estudiant de Ravenclaw i xicota d’en Percy Weasley, germà d’en Ron
23.Remus J. Lupin, un dels millors amics del pare d’en Harry, James Potter
24.Rubeus Hagrid, guardaboscos de Hogwarts i gran amic de Potter
25.Severus Snape, un dels principals professors de Hogwarts
26.Sirius Black, mag de sang pura
27.Sybill Patrícia Trelawney, bruixa i professor d’Endevinació, tataranéta de la cèlebre vident Cassandra Trelawney
28.Viktor Krum, famós jugador professional de Quidditch

Bona recerca!

Charlene Tabobo
2n batxillerat 





44 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Feliciter, Charlene, per aquest apunt sobre les referències clàssiques d'antroponímia a l'heptalogia de Harry Potter. I pel que sé, hi haurà segones i terceres parts... Molt bé!

Laia Ruiz ha dit...

Charlene, m'encanta que haguis fet una entrada sobre Harry Potter (amb aquesta entrada estic en la meva salsa!)

Com hi ha bastanta diversitat de personatges he elegit de comentar els meus preferits;

Sirius Black; el seu nom es un joc de paraules amb la seva forma d'animag (mags que poden adoptar la forma d'un animal, en el cas d'en Sirius es un gos negre) amb l'estrella "Sirio" (Alfa Canis Majoris) també coneguda com l'estrella gos. El nom de Sirius també deriva de la paraula "Σείριος", que significa "brillant”, “abrasador" i pot fer referencia al caràcter d'aquest personatge, animat, egocèntric i sempre ple d'energia.

Remus Lupin; relacionat amb la paraula llatina "lupus" que significa llop, ja que aquest personatge es un licantrop.

Draco Malfoy; "Draco" en llatí es pot traduir com serp i en grec com Drac.

I per ultim el meu personatge preferit i que no hi és a la llista! (Encara que ho entenc perquè surt molt poc i nomes als llibres). Regulus A. Black; "Regulus" amb llatí significa "petit rei" i en grec es una manera d'anomenar al Basilisc.

Vale!

Alison ha dit...

Saluete !!

He vist aquesta entrada i m'ha semblat molt interressant, ja que mai m'havia fixat en la quantitat d'antropònims que surten en les pel·lícules (i novel·les) de Harry Potter !! I mira que les he vist moltes vegades...
Charlene m'encanta aquesta entrada (:

Valete !!

Cristina C ha dit...

Salvete!

Charlene, quina idea més bona has tingut! Felicitats per l’entrada.
He vist diverses vegades les pel•lícules de Harry Potter, però mai m’havia adonat que en aquesta història hi hagués tanta presència de referents clàssics. Una vegada més podem veure la marca que ens ha deixat la cultura grecollatina.

Alícia (Αλήθεια) el seu nom té un origen grec i significa “aquella que és real, que diu la veritat”.

Andromeda: (Aνδρομέδα) en la mitologia, es diu que va ser la dona de Perseu i filla de Cefeu i Cassiopea.

Cassandra (Κασσάνδρα) va ser sacerdotessa del déu Apol•lo, filla del rei de Troia Príam i la seva dona Hècuba. Com que Cassandra no va volguer cedir a l’amor d’Apol•lo, aquest la va castigar amb el do de la falsa profecia, és a dir, la gent no creuria mai el que ella digués.

Penèlope. El seu nom fa referència a la dona d’Odisseu, el famós heroi que va protagonitzar l’Odissea. Aquesta va esperar al seu marit durant gairebé vint anys.

Minerva era la deessa de la saviesa i de la guerra. El seu nom grec és Atena (Αθηνά). Filla de Zeus i Metis.

Valete!

Marc Palau ha dit...

Salvete!
Molt bona entrada Charlene! Una altre vegada podem observar com en que la majoria de coses que ens envolten tenen un orígen en el món clàssic, en aquest cas a les grans pel.lícules de Harry Potter. És increïble com la majoria de noms dels personatges d'aquesta saga tinguin un orígen clàssic, com molta gent mai ho sabrà però de ben segur que és ben curiós i significatiu!
Molt bona recerca Charlene, molt interessant!

Valete!

Anònim ha dit...

Salvete

M'ha semblat molt interessant aquesta entrada, Moltes felicitats Charlene:)
si no es per aquesta entrada mai m’hauria fixat en que la gran quantitat dels noms dels personatges tenen orígens clàssics.



Valete!

Ignasi ha dit...

Salvete!

Molt bona entrada Charlene!
La veritat és que aquesta entrada m'ha semblat molt completa i com a fan de la saga de Harry Potter crec que moltes de els antropònims que nombra se m'havien passat per alt. Jo ja havia notat alguns molt evidents com el de la professora Minerva, fent referència a la deessa Romana o a la deessa Grega Atena.
He buscat informació d'algun com Alastor Moody: Alastor va ser un epítet del déu grec Zeus, que el va descriure com el déu dels mals actes: específicament, és relacionat amb el vessament de sang familiar. Com la personificació d'una maledicció, és també un epítet de les Erínies. El nom també és utilitzat pels escriptors, especialment els tràgics, per designar qualsevol deïtat o dimoni d'errors comesos pels homes: en Electra, per exemple, Orestes qüestiona un oracle que li exhorta matar la seva mare, i es pregunta si l'oracle no seria d'Apol · lo sinó d'algun Alastor maliciós, per exemple.

M'ha agradat molt aquesta entrada, molt bon treball.

Valete!

Andrea López ha dit...

Jo em vaig “empassar” totes les pel•lícules de Harry Potter que van emetre per televisió al llarg de les vacances de Nadal. I encara que la majoria ja les he vist més d’una vegada, se’m continuant passen per alt detalls cinematogràfics...un d’ells és la presència grecollatina, i concretament en aquest cas, a l’antroponímia.

He buscat alguns noms com per exemple el de Argus, en la mitologia grega era un monstre amb varis ulls que vigilava exageradament, en grec ve a dir algo semblant a “el que veu tot”, en danès significa “vigilant”. Per tant, la seva funció a l’escola està més que justificada només pel seu nom. Rubeus Hagrid, el guardaboscos i gran amic de Harry, també deu al seu nom part del paper del personatge. Rubeus era un déu bondadós però Hades el va acusar de la mort del fill de Pireo i va ser expulsat de l’Olimp. Zeus va intervenir, i li va permetre que es fes càrrec dels animals... Aquesta breu història és semblant el que li succeeix al llibre: estudiant bondadós, es va veure acusat per Tom Riddle de la mort de Myrtle “la llorona” però Albus Dumbeldore el va permetre quedar-se com a guardabosc de Hogwarts...

Bona entrada, Charlene! Per quant la marató de la saga de Harry Potter amb la Laia?
F.A.

Marta Molgosa ha dit...

Salvete!

Moltes felicitats Charlene per aquesta entrada! Jo he vist molts cops totes les pel•licules de Harry Potter, però mai m’havia fixat en els referents clàssics que hi apareixen en els noms dels personatges, és molt curiós!

Jo he triat uns quants personatges per a fer una relació amb la mitologia i són els següents:

-Draco Malfoy: És el fill únic d'en Lucius Malfoy i la Narcisa Malfoy. Draco significa "drac" i també és el nom d'una constel•lació

-Hermione: heroïna mitològica grega, filla única de Menelau i Helena i maca com Afrodita. Havia estat promesa a Orestes, però el seu pare, en ocasió de la guerra de Troia, per assegurar l'aliança d'Aquiles, la va fer prometre al fill d'aquest, Neoptòlem

-Penèlope: companya d’un dels germans d’en Ron però en la mitologia és un personatge de la Odissea , un dels dos grans poemes èpics atribuïts a Homer. Era la dona d'Ulisses i la mare de Telèmac. El seu pare era Icari.

- Cassandra: era filla d'Hècuba i Príam, rei de Troia. Va ser sacerdotessa d'Apol•lo però, en rebutjar l'amor del déu, aquest va fer caure sobre ella la maledicció que mai no en creurien els pronòstics. Cassandra anuncià repetidament la caiguda de Troia,però ningu la creia.

-Minerva: és la deessa de les ciències i la saviesa. El seu equivalent en la mitologia grega és Atena.

-Hermes: En la mitologia grega, Hermes era el missatger dels Déus Olímpics, de les fronteres i dels viatgers, dels pastors, dels oradors, de l'enginy, dels literats i poetes, de l'atletisme, dels pesos i mesures, dels invents i en general del comerç, de l'astúcia dels lladres i dels mentiders. A la pel•lícula, fa referència a una de les Olibes misstgeres, per això trobem aquesta relació.

Estic segura que els pròxims cops que miri alguna pel•lícula de la saga de Harry Potter, em fixaré amb aquets noms i pensaré amb la relació que hi ha en la mitologia.

Valete!

Alison ha dit...

Bé, aquí està la meva recerca d'un dels personatges:

Dedalus Diggle; és el membre de l'ordre del Fènix. En la mitologia grega, Dédal era un arquitecte i un artesà molt hàbil, i famós per haver construit el Laberint de Creta. Va tenir dos fills (Ícar i Yàpigue). La relació que hi ha entre el nom i la mitologia, crec que és perquè Dedalus va ser qui va fer aparéixer una pluja d'estrelles a Kent (el lloc on ell resideix) quan Harry potter va vèncer a Voldemort.

Valete ! (:

marina ha dit...

Salve Tripulants!

En primer lloc dir que trobo que aquesta entrada es molt divertida ja que mai m'havia fixat de que les pel·lícules de Harry Potter amagaven darrera els noms mitologia. Aquí deixo els que jo he buscat.

Albus Dumbledore: La paraula Albus en llatí significa blanc . La relació que jo hi trobo en el nom Albus i en el personatge són dos, la primera és que l’ Albus té una llarga i blanca barba i la segona és que és una persona amb una ànima blanca és a dir és un personatge amable i bo.

Draco Malfoy: La paraula Draco és procedent del llatí significa drac i Malfoy deriva de maleficus que significa malèfic. Els significat de drac i malefici els associem amb el personatge ja que un persona malèfica i un drac són cosses dolentes. Draco és un dels personatges dolents ja que odia a Harry i fa el possible per molestar-lo.

Hermione Granger: El nom Hermione és el plural de Hermes, el missatger dels deus. Significa fluïdesa. És relaciona amb el personatge ja que la Hermione és una noia molt intel•ligent i li agrada llegir molt, això fa que tingui la qualitat de parlar amb fluïdesa i eficàcia. Sempre té la solució a qualsevol problema.

Minerva McGonagall: En la mitologia romana Minerva és la deessa de la ciència i la saviesa. En grec el nom Minerva és la famosa Atena.
Com a deessa de l'activitat intel•lectual el seu culte es va relacionar amb el món de l'ensenyament. Està relacionat amb el personatge ja que Minerva és la directora adjunta de Hogwarts i professora responsable de Gryffindor. És una persona molt sabia com el seu propi nom indica i des de fa molts anys ha estat a Hogwarts i per tant sap moltes de les coses que han succeït.

Remus Lupin: En llatí la paraula Remus significa llop i un dels fundadors llegendaris de Roma que van ser criats per una lloba anomenada Remus. En la pel•lícula Remus és un home llop que va haver de deixar de ser professor de defensa contra les forces del mal quan la cancelleria ho va saber. Era un bon amic de James Potter.

Valete!

Unknown ha dit...


Hermes:
En la mitologia grega, Hermes (en grec clàssic: Έρμῆς) era el missatger dels Déus Olímpics, de les fronteres i dels viatgers, dels pastors, dels oradors, de l'enginy, dels literats i poetes, de l'atletisme, dels pesos i mesures, dels invents i en general del comerç, de l'astúcia dels lladres i dels mentiders. Era fill de Zeus i de la plèiade Maia i pare d'Eudor.
A la pel•lícula, Hermes és una òliba que fa la funció de missatgera entre mags, fent honor al nom del déu.
Minerva:
El seu equivalent en la mitologia grega és Atena. Els orígens del seu culte semblen haver estat a Etrúria des d'on va ser introduït a Roma en temps del rei Numa Pompili. Va formar junt amb Júpiter i Juno l'anomenada tríada capitolina, que tenia el seu temple al cim del Capitoli. Posteriorment va ser identificada amb Atena i en va prendre els atributs, com el casc i la llança.
A la pel•lícula, Minerva és professora i cap d’estudis de la casa Gryffindor.
Narcissa:
Segons la mitologia grega, Narcís (en grec Νάρκισσος) va ser un fill de Cefis i de Liríope. Era un jove de gran bellesa, el qual va ser castigat per Nèmesis fent que s’enamorés de la seva pròpia imatge. Ell s’acaba suïcidant.
A la pel•lícula, Narcissa és la mare de Draco Malfoy.
Remus:
Segons la tradició romana, Rem (llatí: Remus) va ser el fundador de la ciutat de Roma, juntament amb el seu germà Ròmul, i delsenat romà. Els dos s’alletaven d’una lloba.
A la pel•lícula, Remus Llopin és un professor i amic de Harry Potter que per la nit de lluna plena es transforma en llop.
Sirius:
Sirius, en la mitologia grega, era el gos del caçador Orió. A l'antic Egipte el déu Sirius va estar representada per la figura d'un gos rabiós.
En la mitologia grega, es diu que els gossos de caça d'Orió s'han aixecat al cel, a mans de Zeus, en forma de l'estrella Sirius o conjunt de constel • lacions de Canis Major i Canis Minor.
A la pel•lícula, Sirius Black és el padrí de Harry Potter i té la capacitat de transformar-se amb gos negre.

Unknown ha dit...

Me'n alegro moltíssim al veure que no soc la única a qui li agrada la saga de Harry Potter, i és més he de dir que he tingut el privilegi de créixer amb ella. Des de ben petita ja m'emocionava el regne de Hogwarts i encara que no he tingut l'oportunitat de llegir-me tots els llibres sempre he tingut la picardia per aquesta entranyable novel·la. I tot i que mai hagués pogut arribar a pensar que estava relacionada amb el món clàssic, això la fa molt més especial per mi.
Jo he buscat cinc noms d'aquests personatges:

15.Hermíone Granger, és ben cert que és la fidel amiga d’en Harry i en Ron. Però l'interesant d'aquest personatge és el seu nom. Hermione significa la que anuncia. Prové de l'hermion (home o dona de Hermes) Recordem que Hermes era el missatger dels déus, Probablement JK. Rowling la va batejar així per la relació de la jove amb els seus dots de "saber-ho tot, i anunciar-ho tot". També va ser un personatge en la mitologia grega, va ser filla de Menelau i d'Helena de Troya. Actualment podem trobar aquest nom també com Herminia.

16.Hèstia Jones és membre de l’Ordre del Fènix. Prové de la deessa grega del llar, coneguda també per Vesta pels romans. Actualment aquest nom també el podem trobar en Isabel.

17.Marcus Flint, caçador a l’equip de Quidditch de Slytherin, que casualment només surt a la primera pel·lícula. Aquest nom és d'origen llatí, del déu Mart. El seu significat literal seria martell, d'aquí a la força del déu de la guerra. I actualment podem trobar aquest nom clarament en el nom de Marc.

18.Mèrope Gaunt, mare d’en Voldemort. Aquest prové de la mitologia grega. Va ser la jove de las Pléyades(set filles del gegant Atlas i Pleione que es van convertir en estrelles per sostenir el món a les seves esquenes) Mèrope però va ser la única en allitar-se amb un mortal, a diferència de totes les seves sis germanes que ho havien fet amb deus. Actualment és el nom d'un astre.


19.Minerva McGonagall, professora i jo diria co-directora de Hogwarts. Com el seu nom llatí indica, preten ser la sabiduria i les arts. Exactament prové del arcaic "menerva" que significa: ment, espíritu, raó. Aquest nom el podem relacionar amb la deessa Atena grega, reflectida en la cultura romana Minerva. I actualment també el podem veure amb la mateixa forma de Mienrva.

20.Miranda Goshawk, escriptora i famosa autora d’admirables llibres d’encanteris i sortileges. Aquest nom prové del terme llatí "mirandus" que significa: sorprenent, prodigiosa. Però probablement la seva gran difusió va ser pel dramaturg anglès William Shakespeare, per la seva obra the Tempest.

Joana Bassó ha dit...

Salve!

4-Andròmeda Tonks, de la familia d’en Sirius Black:

Andròmeda és la filla de Cefeu i Cassiopea. Els seus pares són castigats perquè Cassiopea es creu la més bella de les Nereides, la qual cosa causà la ira de Posidó, qui assolà amb inundacions, i envià la Balena (Cetus) a Etiòpia, la qual atacava contínuament. Segons l'oracle d'Ammon, Andròmeda havia de ser sacrificada per evitar el càstig del qual era víctima el poble d'Etiòpia. El sacrifici era la mort per la Balena, Cetus.

14- Hermes, una de les òlibes dels Weasley, concretament la d’en Percy:

En la mitologia grega, Hermes és el missatger dels Déus Olímpics, de les fronteres i dels viatgers, dels pastors, dels oradors, de l'enginy, dels literats i poetes, de l'atletisme, dels pesos i mesures, dels invents i en general del comerç, de l'astúcia dels lladres i dels mentiders. És fill de Zeus i de la plèiade Maia i pare d'Eudor. A la mitologia romana s'anomena Mercuri.

16- Hèstia Jones, membre de l’Ordre de Fènix:

Hestia és la deessa de la llar en la mitologia grega; en la mitologia romana va ser anomenada Vesta. És la filla gran dels titansCronos i Rea, i per tant, és la primera a ser devorada pel seu pare Cronos. Tot i ser desitjada per altres déus com Posidó oApol•lo, Hèstia va jurar el seu vot de castedat per Zeus. Segons la tradició grega, Hèstia és la inventora de la construcció de cases i la protectora dels sentiments més íntims i profunds, i a més a més d'ella depenia que hi hagués harmonia tant en el matrimoni, com en les cases i les ciutats. Al cap dels anys va acabar portant l'harmonia arreu de l'univers.

19- Minerva McGonagall, professora de Hogarts:

En la mitologia romana, Minerva és la deessa de les ciències i la saviesa. El seu equivalent en lamitologia grega és Atena. Va formar junt amb Júpiter i Juno l'anomenada tríada capitolina, que tenia el seu temple al cim del Capitoli. Posteriorment va ser identificada amb Atena i en va prendre els atributs, com el casc i la llança.
Com a deessa de l'activitat intelectual el seu culte es va relacionar amb el món de l'ensenyament. La seva festa, les Quinquatries, era el 19 de Març, dia en què totes les escoles romanien tancades.

22- Penèlpe “Penny” Clearwater, estudiant de Ravenclaw i xicota d’en Percy Weasley germà d’en Ron:

Penèlope és un personatge de la Odissea , un dels dos grans poemes èpics atribuïts a Homer. Era la dona d'Ulisses i la mare de Telèmac. El seu pare era Icari.

Vale!

Carla Bartra ha dit...

Salvete!
És una entrada molt interessant, de veritat que m'agrada molt, ja que segurament molts de nosaltres no sabíem que estava relacionat amb la mitologia grega.
15-Hermíone
Hermíone era un personatge en la mitologia grega, filla de Menelao i de Helena de Troya. Aquest nom significa; home o dona d’Hermes. I per això han posat aquest nom a la millor amiga del protagonista Harry, ja que el paper en la pel•lícula, és la noia d’en Harry.
2-Albus
Albus significa blanc. De manera que està relacionat amb el personatge perquè té el cabell i la barba blanca.
6-Argus
En la mitologia grega, Argos era un cent ulls vigilant, utilitzat per Hera. I en la pel•lícula, representa el que vigila l’escola de nit, de dia…
14-Hermes
Hermes en la mitologia grega, està representat amb unes sandàlies i un barret que tenen ales, ja que era el missatger dels deus Olímpics. Casualment, Hermes en la pel•lícula de Harry Potter, pertany al mussol que és regalat a Percy.
19-Minerva
En la mitologia grega, Minerva és la deessa de la saviesa, les arts, les tècniques de guerra, la justícia, i es correspon amb Atenea. De manera que està relacionat amb la pel•lícula, pel fet de que Minerva és la directora de Gryffindor, i se n’adona de qualsevol problema que hi ha.
Valete.

Eric ha dit...

Salvete!

Moltes feliçitats per l'entrada que es nota molt treballada i a sobre un tema bastant conegut.
A continuación deixo les meves conclusions sobre 5 antropònims de Harry Potter:

Draco Malfoy: Draco representa al drac que va matar als homes de Cadmoe, enviats a la font de Llauris a buscar aigua. Cadme va matar al drac i va sembrar les seves dents a la terra. De les dents van brollar homes armats, "els homes sembrats" , per tant aquest nom no té res a veure amb el personatge.

Félix Summerbee: Fèlix vol dir sort èxit, cosa que no té res a veure amb el personaje ja que és l’inventor de l’encanteri encantador.

Remus Lupin: Remus podría venir de Rèmul germà de Rem, que van ser amamantats amb la llet de la lloba capitolina. Per tant penso que si que té relació ja que és un home que es pot convertir en home llop.

Rubeus Hagrid: Rubeus podría venir de l’etim llatí ruber que vol dir vermell cosa que no es correspon en res amb el personatge.

Viktor Krum: Viktor ve de l’etim llatí victor que es refereix al que es vencedor. Penso que això té molta relació amb el personatge on vam poder veure al torneig dels tres mags que era un noi molt competitiu que buscava la victoria.

Valete!

Sofia ha dit...

Salvete! Aquí van cinc dels personatges citats en l’entrada, esperem que no es repeteixin gaires:

Severus Snape
Snape, és un professor distant i fred de caràcter difícil, desagradable i cruel, sobretot amb els alumnes que no pertanyen a la seva residencia. Per això el seu nom de pila és “severus”. Severus prové del llatí, i segons la seva utilització, té múltiples significats. El mot amb els que es relaciona més directament seria “sever”. Però també abasta adjectius com cruel, dolent, difícil… Pot fer referència també a Lucuio Septimo Severo, un emperador romà conegut pel seu domini i pel seu afany per accentuar el caràcter militar i despòtic del poder imperial.

Alastor Moody
Alastor pertany a la mitologia grega i significa venjador del crim, era la divinitat venjativa. En aquest cas, es relaciona amb Alastor Moody molt directament, ja que aquest, es dedicava a capturar a mortífers i fer-los pagar el seu càstig empresonant-los.

Minerva McGonagall
En la mitologia romana, es diu que Minerva és la deessa del saber, les arts i les ciències, pel que establim una relació directa amb la seva persona i el seu caràcter en quant a la pel•lícula, ja que és una dona sàvia, considerada molt intel•ligent en el seu estatus, amb grans càrrecs degut al seu poder imponent i irrefutable. Es dóna compte ràpidament de qualsevol problema que ocorri en la seva residència, i protegeix i defensa fins al final el moviment estudiantil.

Draco Malfoy
El mot “draco” es refereix, en la mitologia (especialment a la grega) a aquell monstre representat com a un enemic clar, guardià i terrorífic. Es diu que els dracs són avariciosos i cobdiciosos, però que malgrat això, posseeixen gran saviesa. Malfoy representa clarament un enemic per en Potter, més encara, és un dels antagonistes principals de la saga, i se’l mostra maliciós però amb gran astúcia, com un drac.

Sybilla Patricia Les Sybilles, al català Sibil•les, eren personatges que apareixien a la mitologia grega i romana, i que exercien de pitonisses, volien conèixer el demà. Patricia, a la pel•lícula, també fa d’aquestes funcions, ja que és professora i bruixa d’Endevinació. D’aquesta manera, un personatge més directament relacionat amb la mitologia grega i romana. Sembla mentida com les arrels clàssiques s’han aferrat i s’aferren a aquest món, i ens omplen el dia a dia sense gairebé adonar-nos. Felicitats Charlene, per fer-nos recordar que el món és ple de referències clàssiques!

arnau ha dit...

Molt bona entrada Charlene! Mai hagués imaginat que Harry Potter tingués tants referents clàssics!
4.Andròmeda Tonks, de la família d’en Sirius Black:
Andròmeda era filla de Cefeu i Casiopea. Va der salvada por Persuo, el seu futur espòs, quan va ser condemnada a morir devorada pel minotaure.
10.Dolores Umbridge, Sotsecretària del ministerio de Màgia:
El nom de dolores provè del llatí i vol dir patir.
14.Hermes, una de les òlibes dels Weasley, concretament la d’en Percy:
Hermes era el déu missatger a la cultura grega. El nom de la òliba coincideix amb la deitat en ser tots dos missatgers.
22.Penèlope “Penny” Clearwater, estudiant de Ravenclaw i xicota d’en Percy Weasley, germà d’en Ron:
Penèlope era esposa d'Ulisses a la mitologia grega. Al igual que la maga, totes dos són categoritzades per ser les amants d'un personatge.
28.Viktor Krum, famós jugador professional de Quidditch:
El nom de Viktor provè del llatí i vol dir victòria. Al personatge li vé perfecte aquest nom ja que és un jugador professional (d'aquí la victòria) de Quidditch.

Alex Molera ha dit...

Salvete!

Felicitats Charlene per la entrada, es molt interessant! He triar 3 personatges de Harry Poter i he buscar les seves referencies clàssiques:

•Cassandra era la ser sacerdotessa d’Apol•lo, filla del rei Príam i Hècuba. El que li va passar a Cassandra va ser que com ella no va voler cedir l’amor cap al deu Apol•lo, ell la va castigar amb el do de la falsa profecia que consistia en que la gent no creia res el que Cassandra deia.

•Minerva, en mitologia grega Atena es la deessa de les ciències i la saviesa.

•Draco Malfoy: Draco en llatí significa drac i Malfoy significa malèfic. I normalment associem els dracs com a essers dolents i malvats i casualment en la pel•lícula de Harry Poter es un dels dolents.

MarionaFerrer ha dit...

Salve! Jo he trobat aquesta informació sobre alguns dels personatges de Harry Potter, espero que us sigui útil.

Una de les deesses romanes es deia Minerva, aquest nom prové del llatí i significa saviesa i pensament. El seu equivalent en la mitologia grega és Atena.
Aquesta divinitat s’expressava mitjançant la perseverança, tenia una ment pura i oberta i les seves armes més poderoses eren la constància, l’esforç, la lògica i la raó.
Minerva Mcgonagall ,professora i subdirectora de l’escola de màgia i encanteris de Hogwarts, és, doncs, la còpia exacte de la deessa Minerva.

Hermione és un nom femení d’origen grec. Una persona que es diu Hermione s’expressa amb l’execució, els mètodes, busca sempre l’aprovació i la integritat. Té un pensament ferm i inflexible, i una gran capacitat analítica. Li agrada complaure a la gent i rebre.
Hermione Granger és una de les bruixes de Hogwarts, amiga íntima de Harry Potter i Ron Weasley. Filla de pares maggles (sense màgia).
És la més responsable i intel•ligent del grup, sempre intenta fer les coses bé, mai se salta les normes establertes, i sempre mira les coses amb un punt de vista objectiu.
La personalitat d’aquesta noia encaixa totalment amb l’origen i significat del seu nom.

Argos va ser un Déu grec de 100 ulls, i per aquest motiu, sempre estava vigilant. Quan dormia mai tancava tots els ulls, deixava més de la meitat oberts. Era un fidel servent de Hera.
Argus Filch és el vigilant i conserge de Hogwarts, sempre ronda pels passadissos, fins i tot per la nit, ja que molts dels alumnes surten dels seus dormitoris tenint-lo prohibit.
Argus Filch i Argos tenen en comú la professió, els dos eren vigilants.


Lupus significa en llatí llop, tot i que també és una flor molt comú a Anglaterra, anomenada així perquè una derivació seva és el “llop de mar”.
Remus Lupin és un gran amic del pare de Harry Potter, i més tard professor d’aquest.
Durant les nits de lluna plena es converteix en llop, i per això mateix té prohibit sortir quan es pon el sol.
Si aquest es converteix en llop perd el sentit i no recorda a ningú, només és un animal, i pot matar a un dels seus amics sense adonar-se.


El nom Dolores prové del llatí i significa patir i dolor.
Dolores Umbridge és secretaria en el ministeri de màgia. Treballa a Hogwarts durant un temps i converteix l’escola en una presó: càstigs corporals, malediccions, moltes normes, moltes prohibicions...
El nom de Dolores encaixa totalment amb les característiques d’aquest peculiar personatge.

Nil! ha dit...

Salve! He trobat alguns referents clàssics sobre alguns personatges de Harry Potter, aquí estan.

-Casandra, segons la mitologia grega, era filla dels reis de Troya, i tenia el don de la profecia i de l’endevinació, de tal manera que podia saber tot el que passaria abans de que allò succeís realment. El personatge “Cassandra” de Harry Potter, està clarament inspirada en la princesa de Troya, ja que en la pel•lícula escriu llibres sobre l’endevinació.

-Argos, segons la mitologia grega, era un gegant que tenia 1000 ulls. Degut a això, s’encarregava de vigilar, ja que no hi havia mai cap fet rellevant que se li passés per alt. El personatge Argos de Harry Potter exerceix la professió de vigilant, així que està clarament inspirat en el gegant mitològic.

-Narcís, segons la mitologia grega, era un noi jove que era destacat per la seva bellesa. Ell era molt presumit, i segons diuen refusava a totes les noies perquè creia que no hi havia ningú capaç d’arribar a la seva bellesa. Narcissa és una dona molt presumida de Harry Potter que per les seves qualitats, sembla inspirada en narcís.

-Draco, segons la mitologia grega, és un ésser guardià monstruós que té la fama d’enemic de la humanitat. Es diu que aquest monstre era l’ésser més avariciós i maliciós que hi havia en el món. Draco Malfoy és un personatge de Harry Potter que exerceix d’antagonista durant la saga, el qual ens recorda en tot moment el Draco mitològic.

-Minerva era el nom d’una deessa grega, el nom de la qual significa saviesa i pensament. Aquesta deessa tenia el don de la raó, la constància, la saviesa, la intel•ligència... I era una de les deesses més pacífiques de totes. Minerva Mcgonagall , professora de Hogwarts, és un personatge de Harry Potter inspirat totalment en la deessa Minerva.
Vale!

blai16 ha dit...

Salve!
Aquí us deixo 5 personatges!
Minerva McGonagall: Professora de Hogwarts. En la mitologia romana, Minerva és la deessa de les ciències i la saviesa. El seu equivalent en la mitologia grega és Atena. És per això que el nom Minerva, en la pel•lícula, s’usa per la professora de Hogwarts.
Sirius Black: El nom Sirius ve del Grec Seirios. Així és com se li denominava a la estrella més brillant d’un firmament, o la més brillant. Altres traduccions de Seirios serien ardent, pura... El nom a la pel•lícula fa referència a que Sirius Black és un mag de sang pura.
Hermes: Una òliba. Hermes prové del llatí. Hermes era l’anunciador dels Déus. I té molt a veure en que aquesta òliba és utilitzada per enviar missatges i objectes, com una vareta màgica, una escombra...
Remus J. Lupin, un dels millors amics del pare d’en Harry, James Potter: El nom ve del llatí que vol dir rem. També és un dels noms del bessons llegendaris que van fundar Roma.
Viktor Krum: Viktor ve del llatí que significa el victoriós. El podem relacionar amb la pel•lícula en que Viktor és un famós jugador d’un esport que es practica molt a Hogwarts, el Quidditch.
Vale!

Maria Ros ha dit...

Salve!

Trobo que és una entrada molt interessant!
Aqui deixo els noms que he buscat:

5.Angelina Johnson, bruixa de l’Exèrcit de Dumbledore, facció d’estudiants fundada per en Harry Potter.Aquest nom és d'origen grec i significa noia pura i missatgera de Déu.

11.Draco Malfoy, mag de sang pura i enemic declarat d’en Harry Potter.Draco en llatí significa drac i també és una constel·lació d'estrelles.


14.Hermes, una de les òlibes dels Weasley, concretament la d’en Percy. És un nom masculí d'origen grec i el seu significat es anunciador dels déus. Es atent als detalls i té molta seguretat.


15.Hermíone Granger, la fidel amiga d’en Harry i en Ron. És un nom d'origen grec i significa la que s'anuncia.Es exigent i es distingeix per la seva delicadesa. Té bon criteri i sempre busca la aprovació.


19.Minerva McGonagall, professora de Hogwarts.És un nom femení d'origen llatí. El significat literal és la pensadora. Una dona plena de saviduria. Minerva era la deesa romana de la saviduria.


Vale!

Gerard Llobera ha dit...

MINERVA McGONAGALL: En la mitologia grega era la deessa d'Atenes, era una deessa estricta però justa com la professora, hi ha més: la deessa Minerva protegir Cassandra igual que va fer McGonagall quan la professora Cassandra Vatblasky va ser acomiadada en el cinquè curs de Harry.
ALASTOR MOODY (ULL BOIG): He trobat dos possibles referents:
1. Significa «venjador del crim» i s'aplicava a Zeus com sancionador del mal, a les Fúries, etc. Alastor Moody es dedicava a combatre contra els mortífags.
2. Geni malèfic i venjatiu que exercia el seu poder contra altres genis. Els homes i els animals.
ABUS DUMBELDORE: Albus en llatí significa llum i saviesa, i Dumbeldore és qui aporta llum a Hogwarts i el més savi de tots. Albus també prové de blanc, i pot referir-se a la llarga i blanca barba de Dumbeldore.
SEVERUS SNAPE: Severus pot significar sever, i faria referència a lo sever i seriós que és Snape amb totes les coses. També pot venir d’un emperador romà, Lucius Septimius Severus, que va construir el mur de Adriano.
RUBEUS HAGRID: Rubeus pot provenir de rubby, que vol dir persona que veu molt, com Hagrid.

Ruben Ribas Haro ha dit...

Salvete!

Aquí us deixo els 5 persontges:

Albus Dumbledore: la relació que hi trobo entre el nom i el personatge és que, com que Albus en llatí vol dir blanc. Dumbledore té una barba blanca i el cabell blanc.

Argus Filch: la relació que hi trobo en aquest cas entre el nom i el personatge és que, Argus a la mitología grega era un cent ulls que vigilava, estava sota les ordres de Hera. Filch en aquest cas és el vigilant de l’escola.

Draco Malfoy: En aquest personatge, la relació que hi trobo amb el nom és que, Draco a la mitologia grega era un drac guardià i que en aquella época era l’ésser més dolent que hi havia. Malfoy a la pel·lícula exercia un dels papers de dolent.

Remus Lupin: En aquest personatge, la relació que hi trobo és que, lupin es relaciona amb la paraula lupus, que en llatí vol dir llop. Remus a la pel·lícula és un llop.

Minerva McGonagall: Per últim, la relació d’aquest personatge amb la mitologia grega és que, Atena (equivalent a Minerva) és la deessa de la saviesa, i és per aixó que a la pel·lícula exerceix el paper de professora.

Vale!

Jordi Barberà ha dit...

Salvete!
Abans que res m’agradaria felicitar a la Charlene, per aquesta entrada que “ha robat” al vaixell! La veritat és que aquest Nadal, jo també he vist alguna de les pel•lícules de la saga de Harry Potter, i també m’ho vaig mirar amb uns altres ulls, ja que, en el cas dels conjurs, tots o gairebé tots signifiquen coses en llatí, o si més no, pel que jo sé de llatí m’ho semblen; Accio, aqua volatem, cruciatem, petrificus totales, … És clar que l’autora d’aquesta saga va apostar per posar moltíssimes referències clàssiques dins de la historia. Si no les reconeixes, ni te n’adones que hi són (com de ben segur que ens va passar a molts quan les vam veure i érem petits), però que si coneixes per poc que sigui llatí o grec, les pots reconèixer i entendre la relació que tenen amb el que passa en el moment, amb el conjur , amb el personatge, etc.
Bé, aquests són els personatges que he triat per analitzar la relació entre els antropònims clàssics i ells:
- Argus Filch: Argus era un déu que tenia cent ulls, i per tant, sempre estava vigilant. I quan dormia mai tancava més de la meitat dels seus ulls. La relació que té aquest antropònim amb el personatge és que en Filch és el guardià de l’escola, i quasi sempre que passa alguna cosa bona o dolenta ell se n’adona. Durant les pel•lícules enxampa molts cops a gent en ell lloc en que s’ha comès alguna infracció de les normes, tot i que a vegades enxampa a gent innocent que passava per allà.
- Hermíone Granger: significa “eloqüència”. És la forma femenina d’Hermes, el missatger alat dels déus. Hermes era també un intermediari entre els déus i els homes, i per tant, el déu de la inspiració divina: l’enginy, la intel•ligència i la imaginació. La relació que té amb el personatge de l’Hermíone és prou clara: És la fidel i millor amiga d’en Harry, i del grupet, és la més intel•ligent i la que sempre troba una solució al problema amb el que s’enfronten, ja sigui lògica, amb enginy o molt imaginativa.
- Minerva McGonnagall: en mitologia grega significa la deessa de la ciència i la saviesa. L’aplicació en el personatge de la professora McGonagall és el següent: Aquesta professora és de les persones més sàvies que hi ha per Hogwarts i el món de Harry Potter. Sempre la veurem pensativa buscant solució als problemes que se li presenten, una dona digna d’admirar pel que fa pels seus alumnes. Té molt clar que la preferència són ells i que no els pot exposar mai a cap perill, per tant, per tot el que he dit és la saviesa personificada.
- Sybil Trelawney: Sibil•les es deien les antigues profetisses que predeien el futur en l’oracle de Delfos. Trelawney, es l’heroi de Cornualles anomenat ‘And Shall Trelawney Die?’ (I Trelawney ha de morir?. Les relacions entre el nom I el cognom les podem trobar amb facilitat (sobretot la del nom); Sybil és la professora d’endevinació de l’escola i el seu cognom fa potser referència a la seva costum de dir-li a algun alumne que morirà abans de l’acabament de l’any en les seves classes de futurologia.
- Sírius Black: significa gos en llatí, també és el nom d’una estrella dins la constel•lació “Canis Major”, l’estrella més brillant al cel (també anomenada “Estrella gos”). L’antropònim té una relació molt significativa amb el personatge ja que en Sírius és un “animag”, que significa que és un mag que es transforma en algun animal en concret quan vol, en el seu l’animal és el gos. El seu cognom no és una referència clàssica, però tot i així és interessant perquè Black significa negre en anglès, per tant el seu nom el podríem traduir per Gos Negre.
Bé, fins aquí la meva petita aportació a aquesta genial entrada.
Valete!

Pol Alberola Bernat ha dit...

Salve, felicitats per aquesta entrada ja que ma fet descobrí un altre mon de la pel•lícula que no havia vist mai, ja que quan vaig veure la pel•lícula sem van pesar per alt tots aquets detalls dels noms. Aquí us deixo els meu 5 noms.
Alastor Moody
Alastor pertany a la mitologia grega i significa venjador del crim, era venjatiu. Alastor Moody es dedica a capturar a mortífers i fer-los pagar el seu càstig.

Draco Malfoy
El mot “draco” es refereix, en la mitòloga, aquell monstre representat com a un enemic clar, guardià i terrorífic. Malfoy representa clarament l’enemic d’en Potter, se’l mostra maliciós però amb gran astúcia.

Penèlope
Penèlope era esposa d'Ulisses a la mitologia grega. En la pel•lícula es representada com amant d'un personatge.

Argos
Segons la mitologia grega, era un gegant que tenia 1000 ulls. S’encarregava de vigilar. El personatge Argos exerceix la professió de vigilant, així que està inspirat en la mitològica.

Dolores
El nom Dolores prové del llatí i significa patir i dolor.
Dolores Umbridge és secretaria de Hogwarts durant un temps i converteix l’escola en una mena de presó de molt mal esta on hi han moltes normes estrictes i molts càstigs. Encaixa amb la representació d’aquest personatge.

Alba Legide ha dit...

Hola!
Em fa molta il•lusió veure una entrada que tingui a veure amb la gran saga de Harry Potter! I m'agrada molt que estigui relacionada amb la mitologia, sens dubte és una gran combinació!
Mai m'hauria planetjat que en la saga del mag poguessim trobar tants elements mitològics!
Així que ara vaig amb els noms:

Hermes:
A la mitologia grega Hermes era el missatger dels Déus Olímpics, de les fronteres i dels viatgers, dels pastors, dels oradors, de l'enginyde l'atletisme, dels pesos i mesures, dels invents i en general del comerç, de l'astúcia dels lladres i dels mentiders. Era fill de Zeus i Maia. Hermes és una òliba missatgera entre mags.

Penèlope:
Era l’esposa d’Ulisses i rei d’Ítaca. Va esperar el seu estimat a que arribés del seu llarg viatge.

Minerva:
El seu equivalent en la mitologia grega és Atena. És la deessa de la saviduria, la intel•ligència i l’astúcia, fet que encaixa amb la personalitat de la gran professora i sotsdirectora de l’escola Hogwarts.

Narcissa:
A la mitologia grega Narcís va ser fill de Cefis i de Liríope. Era un jove de molta bellesa, el qual va ser castigat per Nèmesis fent que s’enamorés de la seva pròpia imatge. Això provoca que s’acabi suïcidant.
Narcissa és la mare de Draco Malfoy

Cassandra:
Va ser la sacerdotessa d’Apol•lo, filla del rei Príam i Hècuba. Cassandra va rebutjar l’amor que sentia el deu Apol•lo cap a ella i aquest la va castigar amb el do de la falsa profecia, la qual consistia en que la gent no creia res del que Cassandra deia.

Itziar Cuervo ha dit...

Bona nit a tothom!
La saga de Harry Potter, em va encantar de petita i ara encara m'encanta vaig seguir les pelis durant el nadal i era com si tornes a la infancia un altre cop.
.Sirius Black: Sirius, en llatí és el nom propi de l’estrella Alfa Canis Maioris que vol dir la més brillant, també relacionen el nom amb el déu egipci Osiris. Osiris és el déu de la resurrecció i la fertilitat. Sirius Black era un mag molt intel•ligent i eficaç físicament.
Minerva McGonagall: Minerva, en la mitologia romana es la deessa de la saviesa, per això aquest nom està relacionat amb la professora McGonagall, ja que és molt respectada per els alumnes i és una ajuda per ells en donar consells.
Andròmeda Tonks: Andròmeda, en la mitologia romana, era la filla de Cesseu i Cassiopea estava condemnada a ser sacrificada per un monstre marí. En la saga de Harry Potter, Andròmeda era una maga molt poderosa i bella.
Draco Malfoy: Draco, en llatí vol dir drac, era el drac que va matar Cadmus. En aquest personatge se li associa aquest nom ja que el drac, és vist com a un monstre, una cosa dolenta i ell, era un personatge dolent, enemic de Harry Potter i estava sota les ordres de Lord Voldemort.
Hermione Granger: Hermione, vol dir eloqüència, és la forma femenina d’Hermes, el missatger dels déus.

Ruut ha dit...

Salve, felicitats per la entrada, també soc gran fan de Harry Potter!
L'origen dels noms Sirius Black i Voldemort.

Sirius Black:
“Sirius” prové del grec "seirios" que significa "en flames", també correspon a la "Estrella del Perro", la més brillant de la constel•lació Canis Major o la del "Gran Perro".
“Black” és en anglès que significa negre.

Voldemort:
És una combinació de termes francesos i llatins: Vol significa volar, i mort és igual a matar o simplement mort. Vol de Mort pot significar “robat per la mort” com quan Voldemort li va robar la família a en Harry Potter, per a matar als seus pares.

Ona Contreras ha dit...

Felicitats de tot cor, Charlene. Des de ben petita ja gaudia de les pel•lícules de Harry Potter, m’he fet gran llegint els llibres i mirant les pel•lícules!
Sóc una fan incondicionable de Harry Potter, aixì que repeteixo, Moltes Felicitats, i molt bona feina!
Draco Malfoy: Draco, en llatí vol dir drac, era el drac que va matar Cadmus. A la pel•lícula se li posa aquest nom, ja que el drac representa una cosa dolenta.
Hermione: el nom es d’origen grec i vol dir “la que s’anuncia”. Podem associar-la amb el nom d’Hermes, ja que aquest es el missatger dels déus, i informa, anuncia.
Minerva: era el nom d’una deessa grega, el nom de la qual significa saviesa i pensament. Aquesta deessa tenia el don de la raó, la constància, la saviesa, la intel•ligència.
Remus Lupin: Remus podría venir de Rèmul germà de Rem, que van ser amamantats amb la llet de la lloba capitolina.
Albus Dumbledore: La paraula Albus en llatí significa blanc .

Judy97 ha dit...

Salvete!
Charlene, moltes felicitats per l'entrada. Jo també sóc una gran fan de Harry Potter i m'ha agradat que fessis aquesta entrada.
Els 5 personatges que he triat són:
- Dolores Humbridge: Aquest nom prové del llatí i significa patir (dolor).
Dolores Umbridge és la secretaria dintre del ministeri de màgia. Treballa un temps a Hogwarts substituint en Dumbledore i canvia l’escola totalment, en el sentit de que fa tot el possible per fer mal, com per exemple al Harry, que li fa copiar moltes vegades una frase i llavors li comença a sortir sang de la mà.
- Hermione Granger:És la noia més llesta del seu curs a Hogwarts, els seus pares són muggles. És la millor amiga del Harry i del Ron.
En la mitologia grega, Hermione va ser una heroïna mitològica grega, filla única de Menelau i Helena i maca com Afrodita.
- Minerva McGonagall: És la sots-directora de Hogwarts,Cap de la residència Gryffindor i professora de Transfiguració, assignatura que segons ella és una de les branques més complexes de la màgia. Pot transformar-se en gat. En la mitologia romana, Minerva és la deessa de les ciències i la saviesa. El seu equivalent en la mitologia grega és Atena.
-Sirius Black: És un mag de sang pura. És fill dels mags Orion i Walburga Black. És el padrí del Harry. Sirius prové del grec "seirios" que significa "en flames", i el seu cognom ''black'', en anglès significa negre.
- Víktor Krum: És un alumne de l'Institut Durmstrang, una escola de màgia. A més, a pesar de la seva joventut, juga el Quidditch per l'equip nacional de Bulgària. Sent una certa atracció per l'Hermione. Viktor ve del llatí que significa el victoriós.
Valete!

Ruut ha dit...

Salvete! Aquí us deixo més noms:

Expectro Patronum : és a "llibertat/protecció", és a dir, el protector que et salva de situacions difícils

Hermione (Hermione Granger): Significa "eloqüència", també és la forma fenenina d'Hermes, el missatger alat dels Déus, Hermes era també un intermediari entre els Déus i els homes, per lo tant el Déu de la inspiració, divina, de l'ingenia, la intel·ligència i la imaginació. També s'anomenava Hermione la filla d'Helena de Troya.

Lupin (Remus Lupin), derivat del llatí també "lupus" que significa llob, un lupin també és un tipus de flor comú a Anglaterra, anomenada així com un derivat del vocabulari llatí per a "llob de mar"

Unknown ha dit...

Salve!

Primer de tot, felicitats Charlene per aquesta entrada ja que és una entrada molt interessant. Aquí estan els noms que he escollit jo:
-Hermes, una de les òlibes dels Weasley, concretament la d’en Percy: en la mitologia grega, Hermes era el missatger dels Déus Olímpics per tant és com un personatge amb astúcia.
-Draco Malfoy, mag de sang puta i enemic declarat d’en Harry Potter: el seu nom té origen a la paraula llatina Draco que vol dir dragó, la qual s’associen a personatges malvats, cosa que en la pel•lícula en Draco Malfoy fa de personatge dolent.
-Minerva McGonagall, professora de Hogwarts: el seu nom Minerva prové d’una deessa romana de la intel•ligència i del saber.
-Albus Dambledore, director de l’Escola de Bruixeria Hogwarts: Albus prové del llatí que vol dir blanc i té aquest nom perquè és uns dels mags que està en contra de la màgia obscura.
-Severus Snape, un dels principals progessor de Hogwarts: nom que prové del llatí que vol dir sever, ja que ell és un del personatges que al principi sembla que està en contra d’en Harry però al final acaba sent un dels seus aliats.

Vale!

Berta J. Tarragó ha dit...

Harry Potter ha estat per excel•lència una de les pel•lícules que han format part de la nostra infància i, fins i tot, actualment, molta gent aficionada segueix aquesta saga; és clar que ja quan som més grans i entenem coses que de menuts no enteníem, ens fa gràcia; com per exemple els noms que tenen els personatges de la coneguda pel•lícula.
Tots els noms dels personatges estan posats no per casualitat, sinó perquè tenen significat; un significat que concorda molt bé amb el tipus de persona o de personatge que interpreta la pel•lícula.

•Angelina: és un diminutiu del nom Àngela; es deriva del grec Angelos o “missatger”. Aquest és el significat ‘’d’àngel”. Missatger angelical.

•Penèlope: Esposa d’Odisseu, reina d’Ítaca. Esperava fidelment que el seu espòs tornés de la Guerra de Troia, que va durar 10 anys. En grec significa “costurera”.

•Minerva: En la mitologia romana era deessa de la saviesa. En la mitologia grega era deessa de la guerra i donava càstigs molt estrictes. També significa “aventurera” i “mereixedora d’admiració”.

•Alastor: Déu grec que buscava venjança. Hi ha un altre significat: Dimoni sever, gran executor de les sentències del monarca infernal.

•Hermione: Personatge de la mitologia grega. Fou estimada per dos homes. Aquests homes, (Orestes i Neoptolemo, el fill d’ Aquil•les) es van barallar per aconseguir el nom d’aquesta. Orestes va ser assassinat per un serp. Era filla d’Helena de Troia i Menelao, va néixer després de que Helena tornés amb Menelao a causa de la mort de Paris. El nom d’Hermione també significa ben nascut en grec. També significa terrenal i mundana.

Comparació:


•Angelina Johnson: és una bruixa membre de l'Exèrcit de Dumbledore, una facció d'estudiants de Hogwarts fundada i dirigida per Harry Potter. Al 1998, dos anys després de deixar l'escola, va tornar per lluitar en la Batalla de Hogwarts contra el mag tenebrós Voldemort i els seus seguidors. També és capitana del equip de Quidditch. Té esperit de lideratge i superació.
Sempre vol ser la millor en tot, encara que quan s’equivoca per molt que li costi ho reconeix.

•Penèlope Clearwater: A Penèlope li van darrera tots els nois, però ella no fa cas a molts dels seus pretendents, cosa que ens recorda molt a Penèlope, l’esposa d’Odiseu, que cada dia desfeia el que estava cosint per no casar-se amb cap home.

•Minerva McGonagall: És una dona molt sàvia, força severa i disciplinada, però amb un cor d'or i molta paciència. Rares vegades perd la calma, té molta retòrica i es fa estimar, sobretot amb Harry Potter, qui li ha demostrat diverses vegades cert afecte. És com una mare enmig de la gran família de Hogwarts.

•Alastor Moody: És un Auror del Ministeri de Màgia, conegut per haver atrapat més mortífags que qualsevol altre Auror. Per causa d'aquesta ocupació va patir moltes lesions (va perdre un ull, on ara té un ull màgic capaç de veure a través de les coses i les capes invisibles, un tros de nas i una cama). Així que busca venjança a Voldemort.

•Hermione Granger: La seva reputació, la qual treballa àrduament per mantenir, com una de les estudiants més intel•ligents del seu any és causa de freqüents burles, encara que Harry i Ron depenen per a ajuda acadèmica i el seu coneixement i sentit comú ha demostrat ser valuós per poder vèncer els desafiaments del trio. Tot i que Harry i Ron no només li fan burles i bromes, també “li van al darrera”.

Valete!

Marc Navarro ha dit...

Primer de tot felicitats per l’entrada Charlene.

Aquí están els personatges dels que he fet recerca:

-Draco Malfoy: la paraula draco contrariament al que es pugui pensar en llatí rep el significat de serp, però en grec té el de drac.

-Albus Dumbledore: albus és l’adjectiu que s’utilitza en llatí per fer referencia al color blanc.

-Andròmeda Tonks: Andròmeda en la mitología grega és filla de Cefeu i Cassiopea i esposa de Perseu, amb el qual tingué 7 fills.

-Cassandra Vablatsky: Cassandra és la filla dels reis de Troia Príam i Hécube. Era sacerdotissa d’Apol•lo el qual cautivat per la seva bellesa la va volguer seduir, però ella va volguer una recompensa a canvi, per tant Febus li concedí el do de la profecía. Un cop obtingut el present del deu, Cassandra va retirar-se del pacte i el deu, ofuscat, la va”maleir” fent que la seves prediccions no fossin cregudes per ningú.

-Draco Malfoy: la paraula draco contrariament al que es pugui pensar en llatí rep el significat de serp, però en grec té el de drac.

-Hérmes: l’óliba d’en Percy està relacionada amb el deu Hérmes, en la mitología grega o Mercuri en la llatína. L’óliba rep el nom del deu per fer notar la característica de la rapidesa.

Valete!

meritxell ha dit...

Hola!!

Moltissimes felicitats Charlene! És una grandissima entrada!

Entrades com aquestes ens demostren que la influencia llatina i grega esta a tot arreu, inclús on no ens ho esperem. Qui mes i qui menys ha vist alguna pelicula de Harry Potter, però fins ara poques persones s'han parat a mirar quina relacó hi havia amb el món mitologic.

De veritat Charlene que m'ha agradat moltisim!

Vale!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

PAU BUSQUETS - 4t ESO

Primer de tot felicitar la Charlene per aquesta gran entrada que ens fa veure com el món clàssic està per tot arreu. Aquí teniu els 5 noms escollits per mi...
-Hermes: Hermes era el missatger dels déus olímpics i crec que d’aquí ve que a l’òliba se l’anomeni així, ja que és la missatgera que li porta les cartes a Harry.
-Draco Malfoy: Draco en grec significa “drac, serp” i Malfoy ve a significar “malvat”; el nom és encertat ja que és dels dolents de la nissaga.
-Cassandra: prové de la mitologia grega; era filla dels reis de Troia, Príam i Hècuba. Dins la nissaga de Harry Potter té molt de sentit ja que crec que està inspirada en la princesa de Troia.
-Argos: a la mitologia grega Argos era un gegant que tenia 100 ulls i era l’encarregat de vigilar les amants de Zeus. Aquest personatge està clar que ve de la mitologia grega, ja que també té la funció de vigilar.
-Remus Lupin: és un gran amic del pare de Harry Potter. “Lupus” significa “llop” en llatí, per tant el personatge per deducció ja es pot veure que serà un home-llop i tot això es dedueix gràcies al llatí.

Valete!

estela ha dit...

Moltes felicitats per aquesta entrada Charlene! És molt interesant ja que segur que a la majoria de nosatres ens agrada molt aquesta saga de peliculas, i les em estat esperant durant tots aquests anys que han anat sortin peliculas i ara que ja s'ha acabat segut que ens porta molt bons records.

Jo he buscat informació sobre tres dels personatges:

-Hèstia: és la deessa de la llar en la mitologia grega. Era la filla gran dels titans.

-Minerva: en la mitologia romana és la deessa de les ciències i la saviesa. El seu equivalent en la mitologia grega és Atena.

-Penèlope és un personatge de la Odissea , un dels dos grans poemes èpics atribuïts a Homer. Era la dona d'Ulisses i la mare de Telèmac. El seu pare era Icari.

laura Calvo ha dit...

Molt bona entrada Charlene!! Trobo que es molt interenssant que fins i tot en les pel·lícules de Harry Potter i hagi referències clàssiques.
He buscat informació sobre alguns personatges:

-Angelina: és un diminutiu del nom Àngela; es deriva del grec Angelos o “missatger”.

- Hermíone : significa “eloqüència”. És la forma femenina d’Hermes,el missatger dels déus. Hermes era també un intermediari entre els déus i els homes, i per tant, el déu de la inspiració divina, de la intel•ligència.

- Cassandra: era filla de Príam, rei de Troia. Va ser sacerdotessa d'Apol•lo però, en rebutjar l'amor del déu, aquest va fer caure sobre ella una maledicció.
Valete!!

Yolanda ha dit...

Salvete!

Primer de tot volia felicitar-te, Charlene, per l'entrada. Una bona entrada que reflecteix les diverses referències que hi ha presents a les pel·lícules com aquesta saga de Harry Potter.

Aquí et deixo alguns personatges:
- Andròmeda: filla de Cesseu i Cassiopea en la mitologia. Estava condemnada a ser sacrificada per un monstre marí. En la saga de Harry Potter, Andròmeda era una maga molt poderosa.
- Hermes: feia la funció de missatger oficial de les divinitats olímpiques segons la mitologia grega. Dins de la pel·lícula, representa una òliba que sovint envia cartes a Harry.
- Minerva: La podem relacinar amb la mitologia grega ja que Minerva és la deessa de la saviesa, i per aquest motiu a la pel·lícula excerceix el paper de professora.
- Penèlope: en la mitologia era la reina d'Ítaca i conegura com l'esposa de l'heroi Odisseu. Ella espera durant vint anys el retorn del seu marit. En grec significa “costurera”.

Valete!

txellbtm ha dit...

Salvete Tripulants !!!
Per començar m'agradaria felicitar a la Charlene per l'entrada, crec que aquesta és una manera molt interessant de aplicar uns noms tant "moderns" a una cultura tant antiga. Felicitats !
Aquí teniu els noms que jo he escollit:
2.Albus Dumbledore:
El nom Albus en llatí significa blanc. La similitud del personatge no tant sols és per el seu aspecte, també és una persona molt sabia i bondadosa, aquestes dues qualitats se solen associar amb el color blanc.

Minerva McGonagall:
En la mitologia romana, es diu que Minerva és la deessa de la saviduría, les ciències i les arts, en la pel•lícula queda molt ben definida, ja que és una dona sàvia, la seva classe és una de les més complicades per a la majoria d’alumnes, això fa que els propis alumnes se sorprenguin amb el encanteris de les seves classes, és un exemple per a tots els professors de l’escola, ja que te una gran capacitat per detectar els problemes que passen a l’escola, no tan sols això, tots els alumnes de la seva residencia li tenen molta confiança.

15.Hermíone Granger:
Hermione significa que una persona s’expressa amb l’execució, busca sempre l’aprovació i la integritat. Té un pensament ferm i inflexible, i una gran capacitat analítica. Li agrada complaure a la gent i rebre. Te una gran similitud amb el personatge ja que te les mateixes qualitats que he descrit. Es podria dir que és el cervell del seu grup format per en Harry, en Ron, l'Hermíone) és la que soluciona els problemes.

23.Remus J. Lupin:
En llatí Remus significa llop. És un dels dos fundadors de roma. Juntament amb el seu germà, l’altre fundador, quan eren uns nadons van ser alletats per una lloba. La similitud que jo hi veig amb aquest personatge, és que en Remeus J. Lupin va ser mossegat per un home llop quan era petit i es va convertir amb un d’ells, tot i ser un home llop és una bona persona,va ser un dels millors amics del pare d’en Harry, però sobre tot és un bon professor.

Unknown ha dit...

Salve!

M’ha encantat aqueta entrada. Qui no ha crescut amb les pel•lícules i els llibres de Harry Potter? ... És cert que mai me n’havia adonat de la gran quantitat de noms clàssics que hi apareixien.
A continuació deixo la informació que he cercat sobre els cinc noms que he triat, espero que us sigui d’utilitat i interès:
*Draco Malfoy: Dracoen llatí el podríem traduir amb la paraula “serp” i en grec com a “drac”. A les pel•lícules de Harry Potter aquesta personatge representa l’enemic d’en Harry i una persona més aviat dolenta, per tant podem relacionar les paraules serp i drac amb coses malignes.

*Minerva McGonagall: deessa grega de les ciències, la natura i la saviesa. Professora de Hogwarts.

*Penèlpe Clearwater: apareix en una de les grans obres d’Homer, l’Odissea, com a esposa d’Ulisses. estudiant de Ravenclaw i xicota d’en Percy Weasley, germà d’en Ron.

*Albus Dumbledore: en llatí podríem traduir la paraula albus com a “blanc”. Albus Dumbledore, director de l’escola de Hogwarts, sempre vesteix de blanc i te una gran barba blanca, així que relaciono l’origen del nom amb les característiques personatge.

*Remus Lupin: podríem traduir la paraula llatina lupin com a “llop”. A la pel:lícula aquesta personatge apareix com a professor, però les nits de lluna plena és transforma en home llop, aquesta és la relació que estableix amb l’origen del nom clàssic.
Molt bona entrada, enhorabona Charlene!

Vale!

LUCI ha dit...

Salvete!
Hem plena d’alegría veure una entrada dedicada a la pel•lícula de Harray Potter i poder conèixer alguns noms que tenen relació amb la mitologia. Jo per part meva dels 28 noms que apareixen escolliré 6 que per a mí em resulta més curiós.
Draco : era un èsser guardià monstruós que tenia la fama de ser l’enemic de la humanitad.
Argos: era un gegant que hi tenia mil ulls i per això era el que vigilava .
Minerva : es el nom d’una deesa grega , sigfica saviesa i pensament.
Cassandra : era la sacerdotessa d’Apol•lo .
Hermes: era el missatger dels deus Olímpics , estaba reprenstat amb unes sandàlies i amb barret que te ales.
Hèstia Jones : prové de la deessa grega de la llar .