11 de desembre del 2012

Per què Grècia? (II)

Quan vaig publicar al Vaixell la primera entrada amb aquest títol, Per què Grècia?, no pensava pas que podia encetar una sèrie que sota el mateix epígraf ens parlés de la importància de l'herència encara vigent que el món grec ens ha deixat als homes del segle XXI. L'article del mestre Vargas Llosa passa el testimoni a aquesta conferència audiovisual que l'hel·lenista i ambaixador cultural de Grècia Pedro Olalla va pronunciar el passat 17 de novembre durant la X Jornada Clàssica de Sagunt. D'ell vaig llegir aquest estiu la seva Historia menor de Grecia a la qual vaig dedicar també una entrada, un llibre escrit des de la passió que aquest home sent per aquesta-nostra cultura. Altres blocs ja s'han fet ressó i han publicat aquest document d'extraordinari valor i jo no m'en puc estar de fer-ho. Vull deixar constància en el nostre Vaixell d'un testimoni que us pot ajudar a comprendre millor per què té tot el sentit del món estudiar avui dia grec i tot el que l'embolcalla a les nostres aules. Setmana de reivindicacions, lectura de textos clàssics, paraules dites des de la convicció, estimar Grècia és estimar el que som. Què en penseu, vosaltres?




44 comentaris:

Ferran Guijarro ha dit...

Salvete!
Crec que és molt important que reivindiquem tots el nostre sentiment de pertanyença grega (i també romana, ja que la cultura clàssica ens ha fet tal i com sóm ara, i no podem permetre que res ni ningú ens impedeixi recordar-ho. Com diu el Jordi, tots nosaltres sóm molt grecs i molt romans!
Valete!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Ferran, gràcies per comentar l'entrada. Demà veurem les imatges i escoltarem les valuosíssimes paraules de Pedro Olalla a classe i us explicaré quin comentari vull que en feu.

Vale!

Joana Bassó ha dit...

Salvete!

Jo crec que estudiar clàssiques és important per donar valor a totes les coses que hem heredat dels grecs. Gràcies a ells tenim una cultura, una llengua, una escriptura.... encara que algunes coses les hem canviat. Aprendre els orígens de la nostra cultura és important per a poder avançar i créixer.

Vale!

armand ha dit...

Salvete!

És important estimar i apreciar les clàssiques, ja que ens obre als ulls a l'interès per l'origen i la cultura de diferents llocs.
Podem apreciar i estimar la nostra cultura tant com els grecs aprecien i estimen la seva?
La resposta només la trobem dins de cadascú de nosaltres, cada lloc on trepitgem ha sigut trepitjat anteriorment per avantpassats nostres els quals creien que la seva cultura, tradicions i llegendes eren les millors.
Avui en dia, podem saber que hi han moltíssimes cultures més, i podem apreciar els seus valors.

Vale

Unknown ha dit...

- Durant la reproducció del video he anat anotant el que penso que Pedro Olalla ens vol exposar. La manera que te ell de dir-nos el perquè Grècia.
En primer lloc anomena un fet molt important. Diu que hi ha agut moltes cultures antigues però cap a deixat tanta petjada com la cultura grega. Explica que moltes de les coses que nosaltres fem, ells ja les feien. Els aliments basics per nosaltres no han canviat, el pa, el vi i el oli d’oliva són dels mes importants per ells. Això demostra que és una gran cultura que no s’ha perdut.
D’altra banda, els paisatges de Grècia, simbolitzen i personifiquen els seus mites. Son espais físics i reals on el mite s’havia desenvolupat. També entre espais, les ruïnes o les imatges que van ser testimonis de la Grècia antiga.
Els grecs inventen una nova forma de aprenentatge que es la filosofia. Es nodreixen uns als altres fen us de la paraula i respectant-se mútuament, i utilitzen el pensament per trobar la veritat. Busquen el saber en llibertat. Va ser un poble mol lliure i democràtic i igualitari, nomes utilitzant la paraula per defensar la veritat. Els espais lúdics eren els teatres on ells representaven els mites debat el poble. Els grecs també ens han donat la medicina.
La meva reflexió es que nosaltres hem evolucionat sobre la seva cultura i que, som el que som gràcies a ells.

arnau ha dit...

Grècia, segons diu l’autor Pedro Olalla, és el principi de tots els temes, és a dir, els primers que van fer teories del que ara són les nostres ciències, van ser els grecs. Grècia és la cultura més rescatada, universalitzada i valorada, ja que és l’arrel de la nostra història. A Grècia hi podem trobar l’origen de moltes de les coses que avui dia, la nostra generació està estudiant, com, per exemple; filosofia, matemàtiques, medicina i fins i tot esport i teatre. Qui hagués dit que moltes de les coses que ens ensenyen des que som petits venen dels grecs? Actualment les nostres ciències són simplement una evolució de tot allò que en el seu moment els grecs van elaborar per primera vegada en el seu moment. Atenes, com a capital grega, era el lloc on els buscadors de les respostes de la vida, els filòsofs, es reunien per parlar, discutir i fer una recerca de la saviesa, la qual cosa era primordial pels grecs. Amb els grecs també sorgeix la democràcia i la ciutadania, el fet de pertànyer a una ciutat i ser part d’una comunitat on es pot donar a conèixer la teva opinió. També, i com a eina més important, va sorgir el primer alfabet, la qual cosa és important a la nostra vida diària, sense ella, potser no podria estar escrivint aquest comentari... A més a més eren una cultura molt civilitzada i en contra de la barbàrie, podem destacar una frase de reflexió que ens diu Olalla: “A la pau, els fills enterren els pares, a la guerra, els pares enterren els fills”. Com a petit resum en una frase, podem dir que a la cultura grega trobem arrels de la nostra cultura actual i que per tant hem de conèixer-la per saber com som i com són els nostres orígens.
En un resum de tot el que he comentat, la cultura grega, segons la meva opinió, s'hauria d'estudiar a totes les escoles, encara que només fos una petita part, perquè conéixer com som i d'on venim es podria dir que és bàsic.

Ona Contreras ha dit...

Salvete!

Vaig trobar força interessant el vídeo ja que Pedro Olalla ens explica el seu per què Grècia. Grècia ha gravat la seva imatge en els nostres caps. Quan ens pregunten com ens imaginem Grècia, crec que tothom diria amb un mar de color blau, totes les columnes i les construccions d’un color blanc i el resta de color verd. Però Grècia és més que tot això ja que ens ha donat part de la cultura que tenim avui en dia, moltes paraules provenen del Grec.
Sempre s’ha dit la típica frase de tots els camins porten a Roma, però Pedro Olalla en la conferència va dir “tots els camins porten a Grècia” i jo estic totalment d’acord amb aquesta frase ja que si anem tirant enrere i més enrere ens adonarem que abans de la cultura romana hi ha la grega, i nosaltres tenim la nostra cultura gracies als romans, però també gracies als grecs, ja que els romans en apropiar-se les terres dels grecs van adoptar la seva cultura. Però no només amb la cultura, també ens adonem que les matemàtiques, la filosofia, l’art d’escriure, de comunicar-nos, totes aquestes coses ens les han donat els grecs.
En el vídeo vaig prendre nota d’una frase que em va agradar molt, i que em va fer reflexionar una estona. La frase deia així “ En la paz los hijos entierran a los pedres. En la guerra, los pedres entierran a los hijos”
Quan de veritat comences a estudiar les llengües clàssiques, t’adones que si que serveixen per a moltes coses, per saber d’on venim, d’on ve la nostra cultura, la nostra llengua, la nostra escriptura, els nostres costums. També serveix per aprendre a escriure, aprenem etimologia i sobretot aprenem a gaudir-ne. Per a mi es un plaer reivindicar i defensar les llengües clàssiques.

Vale!

Ferran Guijarro ha dit...

Salvete!
Faré primer un resum sobre el que he après del vídeo "Per què Gràcia?", i després en donaré la meva opinió en una altra entrada.


Dels grecs hem rebut una gran herència. Podem començar per la dieta. Ja en temps dels grecs, la dieta mediterrània es basava en tres grans pilars: l’oli, el vi i el blat. Aquestes bases han transcendit fins els nostres dies, i la nostra alimentació segueix constituint-se per aquests fonaments gastronòmics. Una altra gran herència la conformen els mites, i en relació a aquests, trobem els llocs. A Grècia encara avui dia podem visitar els llocs que apareixen en el mites grecs: illes, llacs, coves, costes... Llocs reals de Grècia on es varen ambientar els mites antics. Els grecs també ens van transmetre un concepte nou de religió. Una religió sense dogmatismes, basada en la humilitat. Va ser en l’època dels grecs antics i a Grècia el moment i el lloc on va néixer la filosofia, que va ser el resultat del coneixement construït amb la ment. Van haver-hi grans filòsofs, com Sòcrates, que ho qüestionava tot, o Plató, que creia en el pensament universal. El que probablement era i és el més important de la filosofia és la seva actitud humil. En les àgores gregues va néixer també un concepte nou, la democràcia. Aquesta va sortir de l’afany dels grecs per fer sortir la justícia i universalitat que es trobaven en l’interior de cada ésser humà. Aquesta democràcia creia en la raó del poble com a base de la política, i per tant, potser era una democràcia que ha anat degenerant al llarg dels segles, ja que, de fet, en arribar l’edat medieval, es van trigar més de mil anys per recuperar el concepte democràtic. De la democràcia grega també en va sortir el concepte de ciutadania. Amb la ciutadania, es trencaven les jerarquies, tots passàvem a ser ciutadans iguals i lliures. Els grecs, com totes les civilitzacions, varen tenir alguns conflictes bèl•lics, però tot i així, tractaven amb respecte i compassió el rival.
En l’àmbit de la cultura i l’art els grecs també van tenir molt a dir-hi. Teatre, en grec, significa “lloc per veure”, i per tant estava pensat des del punt de vista de l’espectador. En el teatre, els grecs van crear les encara famoses tragèdies gregues cap al segles V a.C., quan el país es va començar a omplir de teatres. Les tragèdies eren adaptacions dels mites, en les quals els personatges indagaven molt sobre el seu interior i sobre el seu destí, regit sempre per déus. Era per tant més que un entreteniment, era una font de reflexió per als grecs. En teatre els grecs també van aportar altres gèneres, com la lírica i la comèdia. Els grecs varen aportar el primer alfabet escrit, cosa que va ser revolucionària per organitzar els conceptes i les idees. El grec també va comptar amb la primera gramàtica i metalingüística, i va ser la primera llengua en pensar sintàcticament. Els coneixements científics dels grecs encara es conserven avui en dia, ja que les biblioteques medievals van guardar-ne els documents, i les acadèmies renaixentistes van impedir-ne la pèrdua amb la còpia i la difusió. Amb els grecs també neix el concepte de l’esport, que considera el cos l’embolcall de l’esperit, i per tant és espiritualment important. També conservem dels grecs l’arquitectura, que per ells era el desig d’ordenar l’espai que els envoltava. Amb aquesta idea va néixer la geometria.
Una gran ideologia grega va ser l’humanisme. El pensament humanista es basa en la figura humana i de la raó, amb les quals els grecs volien crear nou món d’ordre i respecte, amb coneixement per tothom i sense dogmatismes. Pels grecs s’havia de mantenir sempre l’actitud humanista per sobre de tot, sempre seguir pensant i buscant.
Podem concloure dient que les runes gregues tenen fins i tot una lliçó per nosaltres, ja que ens recorden que tot és efímer. El temps que tenim mentre la vida dura, hem de procurar sempre millorar.
És per tot això i molt més que renunciar als grecs ens perjudica a tots.
Valete!

Ferran Guijarro ha dit...

Salvete!
Aquí deixo la segona part, la opinió:

Crec que en la meva opinió la idea de mantenir sempre la cultura grega és totalment encertada. Ja ho pensava des d’un principi perquè no s’ha de perdre cap cultura, ja que la informació és poder i ens fa lliures, però després de veure tot el que els grecs antics ens han pogut fer arribar al cap de milers d’anys de la seva desaparició, no només estic d’acord amb la preservació d’aquesta cultura, sinó que penso que és totalment primordial i necessari fer-ho. Ja hem perdut molts dels conceptes justos que tenien els grecs, com la democràcia REAL que ells tenien, i per tant hem de ser conscients de que no podem perdre més del que haguem perdut, perquè els grecs ens han fet tal i com som avui en dia. Si fem saber això a tothom i difonem la cultura clàssica i la lluita per no perdre-la, més gent s’adonarà de la raó que tenim els que la defensem, i al final veure’m que ja no està en perill, quan la gent pensi a favor de la cultura grega i no la vegi només com una assignatura inútil en què els estudiants d’humanitats perdem el temps aprenent un alfabet mort. Els que encara pensin així, sabrem que són uns ignorant que s’oposen al coneixement i a la millora de la societat. Aquest és el perquè, de “Per què Grècia?”.

Valete!

Joana Bassó ha dit...

Salvete!

M’ha agradat molt aquest vídeo; tot el que explica Pedro Olalla és cert. Aquesta conferència audiovisual et fa reflexionar molt i emociona.

Per què Grècia ha arribat tant a dins de nosaltres? Per què molts camins ens porten a Grècia? En el món existeixen moltes cultures, però la cultura grega és la que ha estat més valorada, interpretada i representada...
Els grecs a través de les seves històries antigues i mites ens fan conèixer la seva cultura. Tot i que no es pot canviar el passat d’aquestes històries i d’aquests mites o d’afegir-hi un futur, una cosa està molt clara: que el mite grec va desdibuixar la frontera entre els déus, la naturalesa i els homes.
Gràcies als seus mites la geografia de Grècia és única, perquè en ella la història natural és a la vegada divina i humana. Els mites van fer que els homes s’integressin a la natura. Els grecs van fer una forma d’entendre el món d’una altre manera. Mantenien un estret i respectuós lligam amb la natura.

La religió grega tenia una actitud humil davant del misteri, davant del saber amb llibertat. Per això ells mai no van excloure cap déu que no coneguessin. Eren homes oberts a escoltar a qualsevol persona.
Preguntes sense resposta, dubtes, noves idees van ser els ingredients d’una actitud creadora i valenta que els grecs van anomenar filosofia. La filosofia, exercici lliure i crític, és un coneixement que no ve de dalt sinó que es construeix a partit del diàleg, de les preguntes... Fou una disciplina cultivada a aquesta terra.
Mentre a la resta del món hi havia monarquia a Grècia s’hi exercia la democràcia. Mitjançant les assemblees de ciutadans lliures per un bé comú es cultivava la llibertat i la igualtat.

Ens expressem gràcies a l’alfabet grec. Un conjunts de números de paraules i conceptes abstractes són els que utilitzem per expressar-nos. Com seria el món si aquesta llengua no hagués existit? Grècia ens va donar la matèria prima del nostre pensament, perquè pensar no és sinó relacionar un conjunt d’imatges, de sensacions i de paraules. La llengua grega és la llengua mare del pensament abstracte, la llengua mare dels nostres alfabets fonètics, la llengua més antiga parlada i escrita, la llengua de la primera gramàtica...i sobretot la més vital del món. Els grecs no van ser els primers amb tot, però si els primers a parlar-nos sistemàticament de tot.
Els grecs van donar molt valor a l’amor, al cos, a la bellesa i a l’erotisme. Tot i el puritarisme i la mortificació van aconseguir una civilització alegre i innocent.
La bellesa era un valor d’expressió que buscava l’arquitectura i la pintura.
Els grecs no van ser perfectes però van construir un món en el que hi havia llibertat, actitud humanística, preocupació per l’home en el món, confiança per la seva capacitat i la seva consciència per escollir tot allò que és bo i esforç de cada ésser humà. Grècia és una pàtria espiritual eternament jove.


Resumin:
El que fa gran una cultura és la seva capacitat d’evolucionar i inspirar alguna cosa nova. I això és precisament el que ens ha deixat Grècia, Grècia ha tingut la cultura més inspiradora. Ens ha ensenyat mites amb una actitud humil i tolerant davant del misteri, ens ha reptat a conquistar la democràcia i les seves idees de llibertat i igualtat. Ens ha deixat la ciutadania, l’èpica, la tragèdia,la poesia, la lírica, l’ensenyament, la novel•la, el diàleg, la política, l’ ètica, la història i la literatura. Ens ha portat l’alfabet i l’estructura bàsica del nostre pensament, ens ha educat en la bellesa, en la pàtria espiritual, en l’actitud humanística i científica...Ens ha impulsat a ser millors. Som l’herència dels grecs.

Valete!

Maria Ros ha dit...

Salvete!

Grècia té diferents maneres de veure-la. Es per això que en cada cosa que fem o veiem té relació amb la civilització grega.
Grècia va ser i és una gran influència per a moltes de les societats occidentals. Els grecs ens van deixar les matemàtiques o Grècia té diferents maneres de veure-la. Es per això que en cada cosa que fem o veiem té relació amb la civilització grega.
Grècia va ser i és una gran influència per a moltes de les societats occidentals. Els grecs ens van deixar les matemàtiques o la geometria,molt útils en la nostra societat, la filosofia, com a medi de reflexió, raonament i coneixement, la medicina, imprescindible per la curació de les persones, la literatura i tots els generes literaris que això comprèn (poesia, novel•la...), la política, que gràcies a ella tenim estructurat el país amb lleis i estatuts,la música, molt important per nosaltres avui en dia i que, segons crec, és necessària per a ser feliços i molts altres temes que segueixen vigents avui en dia. Ens van deixar un alfabet, que gràcies a ell hem pogut comunicar-nos i entendre’ns fins a l’actualitat.
A més, és el lloc on va néixer la mitologia, és a dir, van crear els mites, que ens han servit per saber més dels nostres orígens. També tenien molt present la natura com a font de coneixement i de cultura.
Van haver-hi grans personatges en l’història de Grècia, com Sòcrates, que entre altres coses, va ser un gran filòsof grec, o Hipòcrates, gran entés en medicina.
L’home grec deia que la vida humana és el més valuós que tenim i el que volien era aconseguir la llibertat i la igualtat de tothom.
Finalment, els grecs afirmaven que la millor societat que podria haver es aquella que inspira a altres i que, a més, fa que la continuïn.
Crec que els grecs i la seva civilització han fet que el món, tal i com el veiem ara sigui així gràcies a ells i al anar tant avançats en el seu temps. Els hi devem molt i crec que ha sigut una de les societats més influents i més reconegudes i apreciades dels últims temps.



la geometria,molt útils en la nostra societat, la filosofia, com a medi de reflexió, raonament i coneixement, la medicina, imprescindible per la curació de les persones, la literatura i tots els generes literaris que això comprèn (poesia, novel•la...), la política, que gràcies a ella tenim estructurat el país amb lleis i estatuts,la música, molt important per nosaltres avui en dia i que, segons crec, és necessària per a ser feliços i molts altres temes que segueixen vigents avui en dia. Ens van deixar un alfabet, que gràcies a ell hem pogut comunicar-nos i entendre’ns fins a l’actualitat.
A més, és el lloc on va néixer la mitologia, és a dir, van crear els mites, que ens han servit per saber més dels nostres orígens. També tenien molt present la natura com a font de coneixement i de cultura.
Van haver-hi grans personatges en l’història de Grècia, com Sòcrates, que entre altres coses, va ser un gran filòsof grec, o Hipòcrates, gran entés en medicina.
L’home grec deia que la vida humana és el més valuós que tenim i el que volien era aconseguir la llibertat i la igualtat de tothom.
Finalment, els grecs afirmaven que la millor societat que podria haver es aquella que inspira a altres i que, a més, fa que la continuïn.
Crec que els grecs i la seva civilització han fet que el món, tal i com el veiem ara sigui així gràcies a ells i al anar tant avançats en el seu temps. Els hi devem molt i crec que ha sigut una de les societats més influents i més reconegudes i apreciades dels últims temps.

Valete!

Carla Bartra ha dit...

Salvete!
-El vídeo Perquè Grècia; al principi comença fent una descripció sobre Grècia, mostrant-nos imatges sobre llocs importants.
Grècia sempre ha perviscut en nosaltres ja que moltes de les nostres coses, i quasi bé tot el que ens envolta, provenen o estan relacionades amb Grècia.
Després, es comenta altres trets sobre Grècia; temes sobre la literatura, la cultura, història, política, llengua, ciència, estructures, alguna actitud...
-Primer ens comença parlant sobre la cultura, ja que podien haver existit moltes cultures, però no una cultura com és la grega, que s’ha transmès fins al dia d’avui i això és important.
Encara que no sabem gran cosa dels grecs, són ells que van començar una cultura. També comenta alguns temes de mitologia, com un exemple és el mite d’Atenea, ja que va ser una deessa que va entregar un oliver als mortals.
Els grecs explicaven aquests mites i històries, i d’aquesta manera van fer una cultura. Aquests mites pertanyen en nosaltres encara, ja que nosaltres aprenem d’ells, ens ensenyen, i com diu l’autor els mites van integrar l’home en la naturalesa i la divinitat. I també es feien celebracions sobre la relació que tenien els homes amb la naturalesa.
-La filosofia, la coneixem ja que va sorgir allà a Grècia, on molts dels filòsofs es concentraven a una plaça, l’Àgora, i argumentaven. La filosofia grega proposa una actitud humil, la busca del saber en llibertat. Alguns dels filòsofs van ser: Sòcrates, Plató i Aristòcrates.
-Després en tema de la democràcia, que és un gir del grecs, van tenir la llibertat política i la igualtat de la llei.
La paraula democràcia va tardar 2000 anys en entrar a les llengües d’occident.
Abans l’home no pertanyia a la ciutadania, cosa que ara s’hi ha exercit.
Després explica on surt una imatge, un teatre de Grècia, on diu que hi van haver les grans tragèdies. El teatre, significa el lloc per veure.
-En el tema de les llengües, es van començar a parlar i a escriure en l’occident, a partir de l’alfabet grec. La llengua grega és la més vital. Grècia, diguem-ne que ens va donar un seguit d’elements per pensar, ja que pensar inclou un conjunt d’imatges, idees, paraules...i això ve dels grecs. Nosaltres som una herència dels grecs, ja que els grecs per exemple, ens han deixat; poesia lírica, una comèdia, l’assaig...tota la literatura provenen d’ells, i marca la nostra cultura. Després es parla d’una sèrie de grecs que han fet canvis, transformacions o altres coses al llarg de la seva vida.
-En estructures, els grecs mesuraven geomètricament els camps i territoris, aquesta geomètrica era una inspiració per a ells. Molts dels casos com és l’arquitectura, la física, la mecànica...es va desarrollar a partir dels elements de la geomètrica.
-Ja cap al final, l’autor també comenta una actitud científica com és; a Grècia, hi havia una actitud humanista; la preocupació per l’home en el món, que aquesta actitud, i gràcies aquesta actitud ha adoptat les imatges, paisatges que té.
La meva opinió i conclusió:
Estic d’acord en què nosaltres som una herència dels grecs, seguim buscant allò que ens van deixar i continuem evolucionant. I gràcies a ells tenim moltes de les coses que tenim ara, ens ensenyen i ens han ensenyat moltes més coses de les que nosaltres ens pensem.
Valete.

Unknown ha dit...

Salve!
Grans paraules i grans reflexions les que ens proposa Pedro Olalla.
No he tingut el plaer de llegir el llibre que ha esmentat en Jordi anteriorment "Historia Menor de Grecia", però si que he dedicat un temps a veure el vídeo prestant-hi molta atenció i reflexionant sobre els temes esmentats en ell.
M'han vingut milions de preguntes al cap, i he de reconèixer que m'agrada perquè hem sento molt atreta per aquest tema, que no es cap altre que el dels nostres orígens.
Considero que tothom hauria de sentir-se grec i roma, i si més no, informar-se sobre aquestes cultures, que no son unes altres que de les que provenim. Podríem dir que la cultura grega i la cultura romana són els pares de la nostra cultura, de la d'avui en dia.
Estudiar clàssiques és una manera més de mostrar aquest interès per aprendre noves llengües, però també per esbrinar i conèixer més coses sobre els nostres orígens.
Hi ha tantes coses que hem d'agrarir als grecs i als romans... entre d'altres la nostra llengua, cosa fonamental!
Per acabar m'agradaria deixar anar una pregunta que a mi personalment m'està fent pensar i reflexionar molt aquests dies: I si no haguessin existit els grecs i/o els romans? Seriem qui som avui? La nostra civilització seria la mateixa?
Espero que molts de vosaltres hi dediqueu un temps a pensar-hi com he fet jo!
Que cadascú sigui a la seva manera grec, però que ho sigui.
Vale!

Eric ha dit...

Salvete!

Penso que Grècia sempre ens ha impulsat en tots els sentits a ser millors i per tant, oblidar-nos d’ella, treure’l a les pròximes generacions és limitar la futura possibilitat de fer un món millor al que ara coneixem, un món just, sense corrupcions, seguint uns ideals correctes,etc.
Grècia ha tingut l’actitud més inspiradora, la millor xifrada, ha donat una forma de cultura a realitats naturals, ens ha deixat el mite ensenyant-nos una actitud humil i tolerant davant el misteri, ens ha retat a conquistar la democràcia amb els seus ideals d’igualtat i llibertat, també ens ha deixat la ciutadania, la política,l’ètica, l’historia , la literatura i la filosofia que va fer del pensament un raonament lògic, el teatre, la interpretació , la medecina, física y la tecnologia van sorgir en els escrits grecs que després nosaltres vam llegir i utilitzar, també s’alimentaven de pa vi i oli que ara és imprescindible per portar un bona alimentació. Van destacar aspectes com el erotisme, ens van ensenyar la geometria que ara és molt utilitzada ens ha deixat l’actitud científica, l’actitud humanista, la pau espiritual, i ha definit l’Alma de l’home just.
Per tot això penso que no podem tractar a Grècia així ja que ella ens ha donat tantes coses que nosaltres no podem ignorar aquesta cultura i privar al món de la saviesa corresponent.
Sincerament penso que Grècia ha sigut molt important en les nostres vides ja que van ajudar molt a fer el món tal i com nosaltres el coneixem ara, ja que tenim que recordar la nostra herència, els nostres mestres,els grecs.

Valete!

Unknown ha dit...

De la cultura grega, que en sabem? Per què sempre trobem Grècia al principi de tots els llibres? Per què és la més universalitzada? Que fa que sigui la matèria prima del que ens envolta? I a tot això, què li devem? Que fa que nosaltres tinguem pendent agrair-li aquests deutes? Per què se’ns ha consentit aquest regal? I per què no responem amb la mateixa moneda?
Si ens parem a pensar un moment, podríem ser capaços de citar alguns aspectes de la vida quotidiana els quals tinguin una certa relació amb la Grècia antiga? De ben segur que deixaríem de banda alguns dels trets més vigents en la nostra vida que ni sabem que provenen de la clàssica Grècia. La religió i l’homenatge als temples, el simbolisme i la representació d’éssers fantàstics en contes, històries i mites, la filosofia, l’escultura i la geometria, l’art i la gastronomia, el teatre i la tragèdia, la civilització i la democràcia, l’abecedari i la llengua, la música i l’harmonia, les primeres medicines i la ciència, els manuscrits i les èpiques històries, els esports i l’oci, l’amor i l’erotisme, la guerra i la victòria... I podríem anar seguint, i seguit...
És cert que no varen ser els primers en tot, això esta clar, algunes de les seves costums ja les van adoptar dels babilònics, els egipcis i és aquesta la varietat de cultures la que ha fet evolucionar la. Així que inspirant una civilització, sent entusiastes en el conèixer i fidels en creure, sent parcials en la justícia, curosos en la Técnica i lleial en l’ordre van promulgar i ensenyar a partir dels més savis a governar, a discrepar, a exigir, a obeir i a humanitzar la societat fins al dia d’avui.
Ni de bon grat eren els millors en tot, eren humans i també van cometre errors. Hi va haver supèrbia, orgull, arrogància, ràbia, engany, odi... Però el testimoni d’aquesta cultura queda, perdurà amb el segell i la petjada que ens van deixar. Esperem que sigui per sempre més: eterna.

Alex Molera ha dit...

Salvete tripulants!

Per què és tan important no oblidar la nostra herència grega?
Pedro Olalla a la seva conferència ens fa eviedent la importància de l’herència grega en l’evolució de la nostra civilització. Els grecs, ens han transmès l’agricultura, els mites com a forma de educar a les persones integrant el l’home en la natura i en el que és diví; la filosofia com a exercici lliure i crític per a buscar al veritat; la medicina, l’escriptura com a manera de transmetre els seus coneixements a les generacions posteriors; la democràcia i la ciutadania, la força de la paraula per defensar la llibertat i la igualtat, les lleis, el teatre, la novel•la, la comèdia; la música, l’esport, la geometria, l’arquitectura, el culte a la bellesa, la virtut política, la ciència... Sense els seus coneixements no seriem el que som (tot i que en determinades èpoques ens hem oblidat i fins i tot hem rebutjat les seves ensenyances). Però sobretot ens han transmès la seva actitud oberta i curiosa davant les coses, de respecte per la natura i per la bellesa, per la llibertat i la igualtat entre tots els homes.
Potser si en els moment actuals tan durs pels que el món en general està passant, tornéssim la vista enrere i recuperéssim l’herència i el pensament grec, aconseguiríem un món millor, aprendríem a ser millors valorant com cal la llibertat dels homes, l’ètica i el valor del coneixement, superant així moltes actituds de fanatisme, de intolerància i dictatorials. Així com les grans desigualtats que avui en dia es pateixen entre els humans.
Penso que estudiar la cultura grega i prendre-la com a exemple per actuar i evolucionar ens podria fer millors persones capaces de canviar el nostre entorn d’una manera positiva, millorant la nostra relació amb la naturalesa, el nostre respecte pels drets dels altres i adoptant una actitud curiosa per a fer nous descobriments que ens ajudin a progressar física i espiritualment.
Hauríem d’estar agraïts als nostres “pares” grecs que ens van donar la matèria prima per crear al nostra cultura.

Vale!

marina ha dit...

Salve!
Al principi de tot ens mostra imatges de Grècia perquè sapiguem del lloc en el que és refereix.
Pedro Olalla ens diu que ell s’imaginava Grècia com el seu país natal Astúries molt verda, amb boscos... Això trobo força interessant que la majoria de la gent s’ imagina Grècia blanca i blava. Blanca per les casetes que hi ha al costa de la costa que acostumen a ser blanques i blau per el mar. Ens diu que molta gent al pensar en Grècia pensen directament amb un templa romà o d’ amb les columnes romanes en ruïnes.
Ens explica que no hi ha cap altre cultura que hagi sigut tan revalorada com ha sigut la cultura a Grècia.
Seguidament ens explica que la deessa Atena va concedir als mortals un oliver com a signe de benevolència divina , és l’ arbre que Atena va fer brotar un dia en la pedra sagrada del Acròpolis, on més tard al voltant es construirà el Erectón.
El raïm també va ser un don de les divinitats, Dionís va ser qui el va a portar a conèixer als humans i va iniciar a Icari i a Eneo a fer l’elaboració del vi.
Les deesses de l’Eussis van ensenyar al príncep Triptòlem a cultivar el blat li van donar un carro tirat per un grup de serps perquè escampes el seu coneixement per tot el món.
Pa, vi i oli els són els tres productes que han sigut vitals per a la alimentació mediterrània, això ha fet que s’ hagin sostingut i ha fet que arribes fins l’ actualitat. Abans de Grècia no és sabia gaire sobre aquets tres productes. És molt probable que altres pobles també sapiguessin de l’ existència del vi, el blat i el pa però van ser els grecs a partir dels mites i de les seves obres que en van fer d’ells una cultura.
Molts dels lloc de Grècia són els referents dels mites.
Els grecs ens van deixar els mites, les històries més antigues de la nostra civilització.
El mite grec va aconseguir trencar les fronteres entre el homes, la naturalesa i els deus, va aconseguir intrigar al home en la naturalesa i la divinitat. D’ aquesta manera els grecs van trobar la forma d’ entendre el món, no d’ explicar-lo.
Els grecs no excloïen els deus que no coneixien per això Sant Pablo pujant per les roques de Areòpag va trobar un altar que era pels deus desconeguts i els hi va dir a la gent que l’escoltava que parlaria del seu déu que tan adoraven sense coneixe’ l. Tots el van escoltar i uns s’ho van creure i d’ altres no.
L’absència de dogmes inqüestionables ,l’ obertura de noves idees, la sorpresa i el dubte van crear una actitud creativa i valenta anomenada filosofia.

marina ha dit...

La filosofia és nascuda i cultivada a Grècia. L’àgora d’ Atenes va ser durant molt de temps el lloc de trobada dels filòsofs. La filosofia grega va aporta una actitud humilitat, la recerca del saber en llibertat.
Gràcies als filòsofs hem heretat la ciutadania, abans els homes no eren ciutadans.
Els ideals de la democràcia eren igualtat i la llibertat. Ideals que van ser defensats per mitjà de la paraula. Junt amb aquests ideals també defensaven una virtut la de utilitzar la paraula per defensar la veritat. No només Atenes sino també les illes gregues i els seus territoris van cultivar la democràcia. La democràcia que tenien abans a Grècia va durar més del que actualment dura una democràcia, per les pròpies exigències del empeny.
La democràcia de l’actualitat s’assembla més a la democràcia del republicà roma que la democràcia Atenesa.
L a paraula teatre significa lloc per veure, per tant el teatre no és una acció considerada que es fa des de l’escenari si no des de les grades. A partir del segle XV Grècia és va omplir de teatres. Les històries que si recreaven eren mites antics i coneguts.
Els grecs ens van deixar la tragèdia ,la comèdia, poesia lírica i èpica, la historia, la novel•la, l’ assaig, la coreografia... tots el gèneres literaris en que la nostra cultura s’ha expressat i s’ expressa.
La política, l’ història, la literatura la ciència i la religió es van desenvolupar de manera escrita gràcies als grecs però això no hagués estat possible sense el primer abecedari fonètic.
El llatí va ser possible gràcies al abecedari grec. La llengua grega és la mes vital del món, és la llengua mare de totes les llengües. Els grecs van ser els primers en parlar-nos sistemàticament de tot. Els seus escrits són el registre dels pensaments humans que inspira el present.
Durant molts anys l’ història de la medicina va ser una rellegida, comentari, experimentació i una traducció dels sabers dels grecs que van veure en el home una naturalesa excessiva a la raó.
Grega va ser la medicina del imperi romà. Las biblioteques gregues van néixer del desig de crear una cultura i del empeny d’ alguns de salvar l’antiga informació.
Els grecs van enaltir la bellesa, el cos, l’ amor i l’erotisme. Els grecs van portar la geometria sense la geometria no haguessin sigut capaços de construir geomètricament les estructures gregues com per exemple les columnes.
Pablo ens diu que el que trobo que fa una cultura gran és la seva capacitat d’ evolucionar i d’ inspirar alguna cosa nova i això és el que ens a deixat Grècia, ja que ha sigut la que ha tingut una cultura més inspiradora i millor xifrada.
Trobo que és molt interessant ja que molta gent no coneix tan plenament Grècia i jo crec que amb aquest congrés ens aporta molta informació necessària sobre l’ història de Grècia.
Trobo que ha sigut molt interessant ja que jo trobo que Grècia és un dels llocs més bonics d’ aquest món hi espero poder-hi viatjar algun cop.
Valete!

Itziar Cuervo ha dit...

Al començar el vídeo de Pedro Olalla, ens ensenyen unes meravelloses imatges de Grècia i dels paisatges que té.
Per molta gent Grècia és la imatge d’un temple, per uns altres és un record en el que ara tot són ruïnes. La cultura grega, ha sigut molt important, ja que ha sigut una de les cultures més restaurades, valorades i universalitzades. Tots els arbres de fa molts anys, d’una manera directa transmeten moltes coses dels avantpassats de les persones que viuen avui allà.
Atena, els hi va fer uns regals als humans, una arada, la flauta, el carro i més però en va fer un d’especial, va ser un oliver el qual va ser plantat a la acròpolis. La civilització grega s’ha anat alimentant a partir del pa, vi i l’oliver. Abans dels grecs no es sabia res però s’imaginen que cada reco de Grècia forma part d’un mite.
Tots els dibuixos ens expliquen un mite, i també com eren els homes en cada època. El mite grec ha arribat a separar l’home, la divinitat i la naturalesa, la geografia grega, és única en el món ja que han sigut els mites, els quals han format Grècia i han fet que cada lloc sigui especial.
Els grecs que van començar a difondre els mites, van reflexionar i a fer-se preguntes sobre el sentit dels mites i van defensar la raó. Els grecs ens van ensenyar a tenir una religió més oberta per poder descobrir noves coses. Tampoc excloïen als déus desconeguts ja que encara que no fossin coneguts, formaven part de la seva cultura i dels seus mites.
Atenes, era el punt de trobada de tots aquells filòsofs, començaven a argumentar i van aprendre i ensenyar a dubtar sobre aquelles coses que no coneixien.
Homer, deia que tota vida d’un ésser humà era més important que totes les riqueses que hi haguessin en el món.
Els ideals de la democràcia grega, eren la llibertat i la igualtat.
Grècia a partir del segle XV es va començar a omplir de teatres, en els quals es feien representacions sobre mites, i el que agradava més a la gent era veure com l’heroi afrontava el seu problema sol, i intentava solucionar-lo. Ells, també ens van deixar tots els generes literaris en els quals nosaltres ens hem basat per desenvolupar la nostra cultura.
El nostre alfabet, prové dels grecs, encara que ha estat modificat. L’alfabet grec, va ser el primer alfabet fonètic que estava complet.
La llengua grega, és la més vital de tot el món, el registre dels grecs són els més importants de tots ja que han descobert moltes coses i gràcies a ells hem après moltes coses.
Les competicions que feien en que com a premi es donava alguna cosa d’origen vegetal, són les que han donat lloc als jocs olímpics i a altres competicions.
Els grecs, utilitzaven la geometria per a tot, per mesurar camps i per les matemàtiques. Els tambors de les columnes “d’orica” estan dedicades a l’assoliment que van aconseguir.
Aquest vídeo de Pedro Olalla, amb les imatges que ens ensenya, em dóna una visió de Grècia més bonica del que em podia arribar a imaginar, i fa que tingui més ganes d’anar allà i visitar tots els llocs en els que van passar els mites i representar-lo dins del meu cap. També m’atrauen molt les platges de Grècia, ja que són precioses. Crec que està molt bé ja que ens recorda de on venim i gràcies a qui tenim tot el que tenim i de quin lloc surten les bases de la nostra cultura.

Unknown ha dit...

Salvete!
Bé, aquí deixo escrit el que jo he pogut entendre, sentir i captar d'aquestes paraules de Pedro Olalla:

Grècia, terra d’història, mites, vida i cultura espectaculars que ens transporten a les nostres arrels més profundes, un terra que ens ha de dir grans coses, no només sobre la història, sinó també sobre nosaltres, sobre la nostra cultura, sobre la nostra llengua, sobre la nostra manera de fer, ens diu d’on venim i qui som.
Grècia és el principi de tot, no com un caos, no, sinó exactament com el principi del coneixement, del raonament, del pensament.
Com bé diu Pedro Olalla, la cultura grega ha estat “revaloritzada, reinterpretada, rescatada i universalitzada” de gran manera.
A Grècia es poden reviure moments d’alguns mites, les històries més antigues de la civilització, ja que alguns llocs on s’explica què va ocórrer encara ara es mantenen, i quina gran virtut tenir una geografia d’història natural, humana i divina! Els grecs tenien un nou concepte de religió, sense dogmatismes ni veritats absolutes ni creences basades en una fe estressant, basada en una actitud humil davant el misteri, sense excloure déus desconeguts i indagant en la naturalesa apropant-se a l’home i a les coses terrenals sense separar-se dels déus.
I crec que tinc la resposta a la pregunta d’en Pedro “Per què Grècia?” , i és que la resposta és senzilla, simplement s’ha d’observar atentament l’actualitat i comparar-la amb el passat, amb els nostres molt anteriors avantpassats. Grècia ens ho ha donat tot, tenim una herència tant immensa que no sabem ni apreciar-la! Grècia ens ha fet hereus de la seva cultura tot passant per la cultura romana, a Grècia va néixer la filosofia com un coneixement basat en preguntes respostes a base de coneixements, la democràcia, la política, la ciutadania, la polis, la parèsia, l’ètica, el teatre amb nous gèneres com la lírica i la comèdia, les assambleas de ciutadans lliures compromesos al bé comú, l’alfabet (el que ens ha portat a poder avui en dia parlar i escriure la meravellosa i nostra llengua catalana!) amb la seva gramàtica i sintaxi pròpia, l’ensenyament, la poesia, l'esport modern...
TENIM UNA GRAN HERÈNCIA I NO SABEM APRECIAR-LA!

Realment, quan me’n adono d’on venim realment em sento orgullosa d’haver pogut començar a conèixer poc a poc la nostra herència i d’on provenim, i crec que s’hauria de fer saber, no? Que tothom sàpiga d’on ve, qui és, què fa! Però en aquesta societat on tots podem estar connectats i rebre informació a l’instant no son precisament aquestes coses les que se saben, és més, són aquestes coses les que no volen que se sàpiguen, les que volen exterminar... I és que acabarem essent ninots programats per “fer això en aquest moment”, no podrem ser nosaltres, no podrem ser, en part, GRECS! Ells ens ensenyen i ens han fet aprendre indirectament tantes coses tant importants que no podem perdre...
Els grecs ens han ajudat i ens empenyen encara a pensar, a voler conèixer, a raonar, a fer-nos, o simplement, a ser persones.

I és que potser sembla un tonteria però i nosaltres? Com ens veuran a nosaltres? La nostra civilització cada cop es podreix més, poc a poc, però es podreix, i veure el que ens donen i el que ens falta per apendre dels grecs ens pot ajudar a pensar i, també en altra forma, a cambiar cap a millor.

Moltes gràcies!

Valete!

Unknown ha dit...

Aquest vídeo és molt interessant ja que gràcies a això podem aprendre coses de Grècia i a part perquè també ens ensenya llocs i paissatges de Grècia.
-Per moltes persones el paissatge se la imaginen amb columnes i ruïnes i és el perfil equilibrat i etern d'un temple.
-Qualsevols paissatge de Grècia és un escenari de la mitologia.
-No hi ha hagut altra cultura que haguès sigut revalorada, interpretada, rescatada i reuniversalitzada com aquesta cultura, la grega.
-El nostre alfabet provè del grec, encara que modificant-lo.
-Va ser la que va crear la filosofia i aquesta buscava el saver i la llibertat.
-En la pau el fills enterren els pares, però a la guerra són els pares qui enterren els seus fills.
-Ens va donar la matèria prima del nostre pensament.
-Va ser una de la primera llengua materna, la més vital del món.
-La saviesa era primorial.
-Les bibilioteques van neixer amb el desig de crear una cultura.
-És una patria espiritual jove, una permenent seducció cap a lo millor.
-El que fa una cultura gran, és la capacitat d'evolucionar i inspirar alguna cosa nova, cosa que ha fet Grècia, que ha sigut la més inspiradora, ja que ens ha ensenyat mites, ciudadania, història, ètica, filosofia, etc.

Marc Gimeno ha dit...

La pregunta es, per què Grècia ens ha arribat tant a dintre? Per què? La seva cultura, els seus costums, els seus sabers, els seus fets etc..
Doncs després de veure el vídeo, eh pogut descobrir que Grècia ens ha arribat tant a dintre perquè ella ens a donat moltíssimes coses. Ens ha donat moltíssimes mites que gracies a ells ara sabem més, i podem aprendre més sobre la vida en general. Ens a donat una cosa molt important, que es la filosofia, que primer van fer del pensament un raonament lògic i jo crec que la filosofia es molt important per la vida en general, per saber que fer amb ella, i per treure’t aquells dubtes que tan t’incomoden. Els grecs també ens han donat els gèneres literaris, molt important. La ciència, la tecnologia la medicina i la física també va ser creada per ells, sense això no podríem viure tan còmodes com vivim, i no viuríem tant com vivim, això se els hi ha de agrair a ells. Una de les coses més importants que també ve de la cultura grega, son les matemàtiques, sobretot la geometria .
Els grecs, una de les virtuts que mes tenien, que jo admiro moltíssim és que mai es donaven per vençuts, i fins que no aconseguien el que volien no paraven. Amb tot això, la meva conclusió es que el grec es la llengua mare, i la mes vital del món, i el món seria totalment diferent si no hagués existit, “el grec els ha donat la matèria prima de tot’’ sense el grec no seriem qui som, sinó que tindríem costums diferents dels que tenim, ni faríem el mateix del que fem. El grec ens a ajudat a ser millors tan com a persones, com a avenços i com a tot. Els hi hem d'agrair moltíssim!!

Marc Palau ha dit...

Salvete!
Com molts cops diem tots, hem de cuidar la cultura grega com si fos la nostre perquè encara que molta gent no ho sapiga la nostra cultura i la nostra llengua està molt influenciada per la grega. És per això mateix que hem d'intentar cuidar les altres cultures i llengues però en aquest moment, sobretot la grega ja que últimament s'ha fet ressò de que la volen treure de l'apartat educatiu (cosa que crec que sería un gran errror per la quantitat de coses que s'aprenen estudiant i disfrutant d'aquesta llengua i cultura).
Així doncs entre tots em de fer el possible per donar suport a aquesta iniciativa.

Valete!

Marta Molgosa ha dit...

Per que Grècia ha arribat tan a dins nostre? Com comenta en el vídeo Perdo Olalla, hi ha moltes cultures , algunes les coneixem i d’altres no, però cap ens ha marcat com ho ha fet la cultura grega. Personalment, penso que això és per tot allò que ens a donat: valors, pensaments, maneres de creure... que fan evolucionar la nostre societat, i que a dia d’avui hem oblidat i per això vivim els temps en que estem. Si ara anéssim anys enrere a Grècia, penso que aprendríem molt, sabríem valorar el que tenim, respectar, comprendre...de manera que crearíem un model de societat molt millor a partir dels valors Grecs.

Grècia, no nomes ens ha donat valors, també coneixem la cuina grega, la filosofia, la mitologia grega( que com diu Pedro a la conferencia, cada petit lloc de Grècia, és un escenari per a la mitolgoia), també escriptors, poetes...

Vull ressaltar un moment de la conferencia de Pedro que diu, que com ens imaginem Grècia, i que per molts són temples, ruïnes, el mar i les illes.

Aquesta cultura, ens ha donat el plaer de poder conversar, gaudir a les classes sobre mites, geografia grega, de guerres, que penso que no és just que nomes ho sàpiguen les persones que estudien clàssiques, si no que tothom hauria de saber d’on venim, qui som, perquè pensem d’una manera i d’una altre...

Penso que amb aquestes raons hem de ser conscients que no es pot perdre aquesta cultura, ja que la cultura grega ha fet evolucionar altres cultures, com la nostre, i que gràcies a ella, som qui som, i podem arribar a ser grans persones i una gran societat si tenim present els valors que ens ha donat la cultura Grega.

Ignasi ha dit...

Salvete!

En aquest video, Pedro Olalla, principalment vol explicar-nos per què Grècia, és a dir, per què és la cultura que més ens ha marcat, per què és on va succeir la majoria de fets que ens han marcat fins avui, per què encara avui seguim marcats pels clàssics grecs...
El vídeo comença situant-nos, presentant-nos què és Grècia, la cultura que més imitada, més reproduida i la que més ha influit en nosaltres. Que moltes cultures han predominat el mon al llarg dels segles, però ninguna com la grega.
A més del valor que Grècia ens deixa en els valors que tenim avui dia molts de nosaltres, també ens ha deixat una cultura inmensa, tan a nivell filosòfic com, per exemple, poètic, coses que han influit molt en la producció, dins de cada un d'aquests camps, d'avui dia. No podem oblidar els autors que ens ha deixat Grècia i la seva mitologia, que tantes coses ens ensenya des de fa tants anys, però a la vegada que són tan actuals.
Hi ha un moment en que diu que hi ha molta gent que quan pensa en Grècia només veu els temples, les ruïnes, el mar, les illes... I en part, crec que és això Grècia, però no ens podem quedar aqui, hem de mirar que han significat aquests temples, aquestes ruïnes hem de veure què ens han donat, com ens ho han donat, per què, en resum. És a dir, aquest conjunt de "pedres", com molts diuen erroniament, ens han fet com som nosaltres ara.
Gràcies als grecs hem aconseguit una cultura com la nostra, la de parlar, conversar, discutir, molt més oberta, molt amigable, amistosa...
Crec que no hem de perdre mai de vista Grècia com al gran referent de qui som i així podrem arrivar a aconseguir una petita idea de Per què Gràcia...

Valete!

Laia Ruiz ha dit...

Salve!

Com a resum d'aquesta conferencia; encara que moltes cultures han deixat una petjada i avui en dia en tenim precencia d'aquesta ninguna ha tingut tanta magnitud com la grega, tot i que no siguem concients.
Ens ha proporcionat diferents valors i pensaments que actualment podem tenir (mitologia, filosofia, part de la gastronomia, literatura...).

Diferents paisatges poden relaciona-se amb Grècia i l'efecte que causa en nosaltres, però no nomès això, sino què, els diferents paisatges formen un escenari per donar a terme els mites.

Les imatges dels mites ens lligen a diferents homes de diferents periodes. Va conseguir atravessar les fronteres entre els homes, la natura i les divinitats, així interectuant entre sí aquests tres elements.

Tenien tolerancia religosa i eren oberts a diferents idees proposades. De Grècia van sorgir grans filosofs, pensadors, que van deixar una actitud humilde on no imposaven els seus punts de vista. Alguns van ser Sócrates, Anaxaretes...

La democracia va sorgir de la idea de justicia que hi era present en cada un dels individus. Una ciutadania lliure i justa, utilitzant la paraula com a medi igualitari i defensar els seus ideals.

Cristina C ha dit...

Salvete!

Per què Grècia?

Els humans hem d'estar absolutament agraïts amb els antics grecs ja que gràcies a ells hem arribat fins al que som avui en dia.

Sembla mentida que una civilització que va viure fa més de 2000 anys hagi determinat tant a la humanitat. I és que els grecs ens han aportat aspectes tant importants en la societat com la democràcia, la filosòfia, l’educació, la cultura, la tradició, etc.

Al llarg de la història han existit una gran quantitat d’imperis, pobles i civilitzacions però cap d’elles ha sigut capaç d’atorgar uns valors tant extraordinaris com els dels grecs.

És per aquest motiu que diem que som grecs, perquè sense Grècia no seríem tal i com som ara; segurament, seríem molt pitjors…
Malauradament, en l’actualitat, molta gent no és conscient del valor que té el poble grec. Per això, hem de lluitar per consever-la i mantenir-la viva.

Valete!

Alba Legide ha dit...

Aquesta conferència ens parla de Grècia, però no de qualsevol manera, ens apropa a aquest país que té una gran cultura que ens ha servit de referent sempre, i que ens ha donat tantes coses que ara fem nostres. Ens explica que tots som grecs, encara que sigui a la nostra manera, i ens explica tot el que aquesta cultura ens ha donat, en tots els àmbits, tan religiós, com de pensament (filosofia), de societat...i és per això que no la podem oblidar.

Ens parla de Grècia d’una manera molt propera, que convida a conèixer-la i saber-ne més, visitar-la és com un retorn als nostres orígens, i per tant, a nosaltres mateixos en tota la nostra essència.

Trobo molt bé la idea de mantenir la cultura grega, ja que és un bé per tots. El fet de tenir tantes cultures a l’abast de tothom ens enriqueix molt i ens fa evolucionar, desprenent-nos de les masses que ens indueixen cap al “borreguisme” i les persones fetes amb “motlle”. La democràcia és un dels grans llegats que ens va deixar GRÈCIA i que malauradament no em pogut cuidar i preservar en la seva totalitat, només queden les “runes” del que un dia va ser un sistema democràtic més just i Real. La gent hauria de tenir més present quines són les nostre arrels i cuidar-les una mica més, o almeys, tenir-ho present. Així, potser, poc a poc podríem fer renéixer, aquella essència grega que portem a dins.

Andrea López ha dit...

Més d'una vegada em tractat aquest tema i encara que pot semblar repetitiu i pesat, ho seguirem repetint perquè és cert, nosaltres em de saber valorar i agrair el que ens han deixat a la nostra cultura els mites, la filosofia, l'art, la literatura,els valors, la democràcia, el teatre, l’etimologia, la llengua... Gràcies a tot això som el que som ara i no s'ha d'oblidar ni passar per alt!!
Ells van ser els que ens van ensenyar que havíem de ser oberts i acceptar allò que no ens és proper, d'aquesta manera aprendríem i obriríem portes als nostres coneixements, doncs bé, aquest és només un exemple del seu llegat i qualsevol persona amb un mínim de cultura sap que Grècia és la mare de la nostra cultura.
FA

Anònim ha dit...

Salvete!

En el vídeo de Pedro Olalla ens vol explicar per què la cultura de Grècia es la que mes ens ha marcat.
Jo crec que esta cultura ens ha marcat tant perquè ens ha donat a conèixer la filosofia,l’educació, la cultura, valors.. que aquests valors ens ajuden a que la nostra societat vagi correctament.
També la cultura Grega ens ha deixat molts autors i avui dia ens permet gaudir de tota la mitòloga que ens ha deixat Grècia.
Per aquest motiu crec la cultura grega ens ha marcat tant ja que ens ha proporcionar una sèrie de valors, que avui dia moltes persones utilitzem.


Velete

Sofia ha dit...

La conferència de Pedro Olalla ens explica d’una manera molt entenedora el perquè, el com i el quan de la importància de Grècia i de la seva petjada. I sembla quelcom superflu comentat així com així. Però aquests, per mi, són els arguments més importants que ha de tenir un bon humanista, per combatre l’actual desprestigi i constant menyspreu cap a la seva vocació: les humanitats. I és que, al cap i a la fi, tot el que el Senyor Olalla afirma, no és només el nostre esquelet, el dels que treballem sobre això, sinó que és també el de totes les persones del món, independentment de la seva tasca laboral, és a dir; de tothom encara que sigui vocacionalment antagònic. Perquè els grecs ens ho han donat tot. Són el passat, però també representen el present...
Quan ja portàvem uns minuts de vídeo, vaig començar a comprendre la grandesa grega. No podia creure com una societat que va viure una època que ara mateix em sembla tan remota, podia estar social i ideològicament gairebé més avançats que nosaltres. I realment encara ara m’ho pregunto: com? Com potser que l’ésser humà sigues capaç d’ofuscar-se tant durant tants segles, rendint culte al dogma, a la esclavització i el fanatisme, a la injustícia severa i la obstinació incorruptible de creences extremistes, i destruir, en només un sospir, les bases d’una societat que no és mereix més adjectiu que alliberadora, lliurepensadora, sàvia, humil i respectuosa (i respectada!). Vam perdre tantes coses durant aquests anys... I fins i tot m’imposa el fet d’intentar descobrir a través de la especulació, en quin punt es trobaria la societat en aquest mateix instant, si tota aquesta etapa dirigida únicament al culte religiós, desapareixes. La ciència, els sistemes de govern, les relacions socials, el pensament, la filosofia... En quin punt es trobaria tot això? Ara només ens trobem molt a prop del punt de partida. Cada dia som més semblants al model de comunitat dels grecs.
I, no van faltar més de cinc minuts per a que en Pedro comentés tot el que, rapidíssimament havia envaït el meu pensament, i m’havia robat l’atenció. Som purament grecs. Som la seva imitació. La seva petjada ha deixat transcendència en més dels àmbits que ens podem imaginar. Només pensem, i amb això concloc, que el model polític que frega la perfecció, és el que van inventar els grecs i que, nosaltres ara, estem intentant desesperadament enxampar-lo i imposar-lo arreu.

Unknown ha dit...

Salvete!

La cultura grega ens va aportar moltes coses molts importants, sobretot en les disciplines a la societat actual, l’organització política (Democràcia), la filosofia (Plató , Aristòtil, Sòcrates), les ciències, les matemàtiques, l'art, l’arquitectura, l’educació i fins i tot l’esport. Encara que no ens adonem conte, Grècia està present en molts aspectes de la nostra vida quotidiana. I Penso que sense Grècia, la societat actual seria molt diferent.

Berta J. Tarragó ha dit...

El propòsit d'aquest vídeo penso que és, fer un viatge cap on tot va començar. Els orígens, no només de la nostra llengua sinó dels nostres costums, la filosofia i altres coses imprescindibles en el nostre dia a dia. Ens ensenya i mostra la part més íntima de l'antiga Grècia. La seva cultura i mitològics paisatges i en definitiva, l'herència de tot el llegat històric del país. Que, també ens afecta a nosaltres. Aquest viatge com si fos una màquina del temps, ens endinsa en els fonaments del la cultura grega.
Trobo que és una experiència molt important haver-ho fet, encara que hagi estat a través d'una pantalla. Hem de guardar i arxivar coneixements tant com memòries i no oblidar d'ón venim i saber qui ens va donar aquesta herència tan important, perquè sense això, tenim res.

Pau Fdez De Labastida ha dit...

Grècia sempre és el principi de gairebé totes les coses. Els grecs a través de es seves obres i mites van crear una gran cultura. A través dels mites grecs s’ha anat creant llegendes i històries durant molts anys, gràcies als mites s’ha pogut escriure una història humana i divina. Es podria dir que Grècia és el “bressol” de molts ideals utilitzats en l’actualitat, com la democràcia. També molts personatges d’aquesta època han marcat una gran història, com Aristòtil, Sòcrates, Plató…

Molts edificis o llocs que trobem actualment en les nostres ciutats provenen dels grecs com la creació de teatres i circs. Som l’herència dels grecs; la literatura, filosofia, política i ciència van ser molt avançades pel poble grec, a través de l’etimologia hem pogut aprendre paraules de la nostra llengua que provenen del grec, la llengua grega és la llengua més vital de tot el món.

La medicina, la física, la tecnologia, la ciència en general ha sigut transmesa en part dels grecs, amb científics com Eratóstenes, Aristòtil, etc. Ens ha ensenyat termes molt importants com la llibertat, la ètica la igualtat, també era molt important l’ humanisme, el fet de preocupar-se per l’home, per escollir ètica i lliurement decisions.

charton ha dit...

Bona tarda tripulants!

Grècia, al sentir aquest nom cadascú interpreta o imagina com pot ser Grècia pels seus coneixements.
Però crec que s'hauria de saber la història de Grècia. Així que crec que no s'hauria de dubtar en estudiar grec. Ja que gràcies a ells tenim un munt de coses.
Gràcies a ells ens van arribar els mites, la ciutadania, coses relacionades amb la política , història, arquitectura, entre moltes d'altres coses.

Àlex Fernàndez De Labastida ha dit...

Al principi del video es pot apreciar imatges on apareixen clares mostres de l'encant de Grècia, imatges de rius, paisatges de muntanya, imatges de la costa grega...
Pedro Olalla aprecia algunes imatges en concret: el mar que envolta Grècia (el Mediterrani), les illes d'Homer, la gran majestuositat d'Atenes...
Segons ell ninguna altre cultura ha estat tan pronunciada i tan rescatada en l'actualitat. Nombra llocs de Grècia que van succeeir mitològicament, és a dir, situacions en terres gregues on es trobaven els déus, com per exemple: el Mont Olimp on residien els déus, una platja grega on Atenea va fer compendre a Odisseu que arribà altre vegada a casa seva després del seu gran viatge...
Tots aquests fets mitològics fan que s'uneixin la divinitat amb la naturalesa.
Pedro comenta tot el que els grecs van crear i que gràcies a ells encara avui dia podem gaudir, parlem del teatre, la tragèdia, la comèdia, la poesia lirica i epica, tots els gèneres literaris actuals, la historia, la importància del diàleg entre molts altres conceptes.
Es narren variïs personatges molt importants d'aquesta era, com: Socrates, Pitagoras, Euclides, Eratòstenes, Arquimedes, Hipocrates...
Els grecs treballaven sobretot en dos àmbits un es podria correspondre en el de la filosofia, com Socrates i per altre banda podriem parlar de científics com Hipocrates, democedes, diocles, praxagoras, erasitrato, galé... que cadascú va treballar en alguna branca mèdica.
Els grecs van ser els impulsors de la bellesa, l' amor i l'erotisme.

En la meva opinió, crec que és una bona conferència per deixar constància de que aquesta cultura és molt important en molts àmbits de la nostra vida, Pedro Olalla explica tot de Grècia fent-la lluir perque tothom sàpiga tot lo que ha deixat, tot i que en un moment de la seva conferència diu que no tot és positiu d'aquesta cultura també hi ha aspectes dolents.

Judit Millàn ha dit...

Aquesta frase de: "estimar Grècia és estimar el que som", la trobo perfecte per definir el perquè val la pena aprendre grec i estudiar temes relcionats amb Grècia. Des dels mites, que a partir d'ells entenien el món, la religió i la cultura; fins l'idioma que actualment parlem, l'alfabet llatí, que prové del alfabet grec i moltes expressions i paraules que utilitzem, ja les feien servir els grecs. Com per exemple, idea, llògica, problema... I no només això, sinó tot el que el grec ens ha deixat. El fet d'estudiar el grec és aprendre moltes coses, i a saber mirar el món d'una altra forma.
Aquest documental ens motiva i ens dóna realment motius, que et venen ganes d'estudiar i d'aprendre coses noves sobre Grècia.

Unknown ha dit...

Per què Grècia?

Hola tripulants

Pedro Olalla ens presenta el vídeo de '' Per què Grècia? '' . En aquest podem observar la visió i ladmiració de com aquest territori ens uneix amb l'antiguitat, és a dir, la filosofia, la mitologia, la medicina entre d'altres màteries, que ens lliguen des d'aquells temps remots fins l'actualitat.

Tal i com veiem en el vídeo, dins el territori grec podem apreciar grans paisatges relacionats amb els mites i amb els nostres descendents, és a dir, a través de les vistes que ens rodejan, tenim una connexió amb l'antiga Grècia. A través dels mars, podem observar les grans batalles nàutiques i a través dels boscos podem veure els arbres que ens uneixen amb la deessa Atenea.

Per una altra banda, també ens explica que als grecs els hi hem d'agrair la seva gran intel·ligència per crear la Democràcia, el poder dels ciutadans per expressar la seva opinió. I com aquests també ens han deixat gèneres literaris amb els quals ,encara ara, ens podem expressar.

Pel que fa a la llengua grega, segons Olalla hem de donar gràcies a la seva existència perquè sense ella no hi haurien les diverses llengües actuals.

Sobre l'antic teatre grec, tal i com ens dius l'autor, a travès de diàleg ens ha deixat grans tragèdies com l'Orestiada i grans comèdies com l'Amfitrió, que ningú altre com els grecs han sabut crear i interpretar.

Un altre punt important que esmenta el vídeo, és l'herència que ens van deixar Àristotil, Theophrastus i Dioscorides per anomenar els animals i les plantes. Aquesta és, pertant, una gran prova de com Grècia encara perdura entre nosaltres.

El reportatge també posa èmfasi en com els grecs van crear grans avenços en medicina com l'anatomia i van mantenir una connexió molt gran amb la naturalesa.

En definitiva , Pedro Olalla, consata que Grècia ens ha deixat una gran cultura, en les sevs diverses vessants com l'art, la música i l'arquitectura entre d'altres. Culturaque ens ha fet evolucionar com espècie humana i ens ha inspirat a seguir el seu exemple.

Personalment, m'agradat molt aquest vídeo perquè gràcies a ell he pogut observar com nosaltres hem pogut heretar molts dels coneixements i avenços grecs, que actualment utilitzem. Definitivament, considero que els grecs han estat uns grans creadors i pensadors, i que els hi hem d'agrair molt dels seus avenços i idees , ja que ens han ajudat a evolucionar i segurament sense ells ara nosaltres no estaríem aquí.

MarionaFerrer ha dit...

SALVETE!

Escoltant aquesta emotiva conferència he pogut comprovar com de molt, Pedro Olalla, ambaixador de l’helenisme, s’estima Grècia.

Ell dona els seus motius més que raonables per la seva gran passió i ens ensenya com realment Grècia ha estat d’important abans i actualment.

Hi ha moltes coses que ens uneixen a nosaltres i els grecs. Coses que passem per alt i ens semblen insignificants, per exemple la nostra “dieta mediterrània” que consisteix en la vinya; qui sap quin és el gran mite de la vinya? Qui sap que un déu anomenat Dionís està molt vinculat amb l’origen d’aquesta? I en l’oli d’oliva; també vinculat amb una gran divinitat: Atenea.

És curiós com tot el que ens envolta té darrere una història antiga, un gran mite.

Tota Grècia és un mite, cada lloc: sigui una gran platja , una alta muntanya, una petita i amagada cova; tot té la seva història d’amor, enveja, de guerra, combats i herois, monstres, déus i deesses.
Gran part de l’amor per Grècia se la devem als mites: històries antigues de la nostra civilització que ens uneixen amb els nostres avantpassats, les nostres arrels.

Hem heretat tantes altres coses! Tan importants com la ciutadania, la filosofia, la democràcia, l’igualtat, l’alfabet grec, moltes de les paraules que coneixem: idea, mètode, anàlisis, sistema, ètica; la primera influència literària...

Sento total admiració per la cultura grega; no m’imagino com en aquella època podien tenir un pensament i unes idees tan avançades; i què seriem nosaltres sense aquests?

Unknown ha dit...

Hola tripulants!

En aquest vídeo es veu la passió d’aquest home per tota la cultura clàssica grega tan sols explicant-nos el que diu. Tot ho tenim gràcies a Grècia i a la seva cultura. Grècia és present a la nostra vida quotidiana. De Grècia em obtingut la literatura, les matemàtiques, la història, la filosofia, les biblioteques, la música, la política i, fins i tot, les olimpíades. Tot això és l’herència de Grècia.

De la llengua grega hem pogut heretar moltes paraules gràcies a la etimologia. Moltes d’elles són les que utilitzem cada dia, les quotidianes.

Gent com Sòcrates, Aristòtil o Plató, van ser els que van començar a explicar com funcionava l’univers, substituint les creences religioses. Ells ens van fer “obrir els ulls” i no dependre ni ser manipulats per l’altre gent a través de la filosofia.

També hi va haver grans descobriments per part de la ciència, com Eratòstenes, que va realitzar la primera mesura de la circumferència de la Terra y afirmant que no era rodona.

En l’esport també van ser importants, creant els gimnasos i els Jocs Olímpics en honor a Zeus.

Dels grecs hem tret els mites, que eren els contes més antics i gràcies a ells, podem veure d’una forma diferent la vida, sent protagonitzats, la majoria, per divinitats.

Jo opino que no hi ha el suficient reconeixement envers aquesta cultura que ens ha donat tot això. Grècia ha sigut important, molt important per nosaltres, pels punts que he esmentat anteriorment però en l’actualitat això no es valora, hi ha gent ignorant que no li interessa. Es podria dir que el grec també és la nostra llengua mare, perquè ens ha entregat molt vocabulari. Crec que hauríem de centrar-nos més en els nostres orígens.

Això ha sigut la meva reflexió.

Raquel.

LUCI ha dit...

Em sembla una conferència magnífica sobre la cultura Grega i sobre el que significa per a ell aquest país . A expressat d’una manera molt senzilla l’história de Grècia , les seves mitologies , els seus filósofs i els seus gèneres literaris . Sento que aquest home s’identifica molt amb tota la cultura Grega i que d’una manera ens vol fer arribar a nosaltres el que ell sent per aquest país , ensenyant-nos totes les coses bones que hi té , hi tots els recursos i sabiesa que ens aporta i ens a aportat desde fa molts segles. També crec que Pedro Olalla vol que la cultura grega s’expandeix i que no es perdi , tal i com avui en dia s’està fent. Pedro Olalla creu que no donem la suficient importàcia a l’antiga Grècia i que no la valorem , tal i com debien de fer-hi.
Jo , personalment hem quedo amb una frase que va dir : Sincerament crec que el que fa una cultura gran es la seva capacitad d’evolucionar i de inspirar alguna cosa nova , i aixó es precisament el que ens a deixat Grècia.

Judy97 ha dit...

Salve tripulants!

La primera frase que surt en el vídeo m'ha sobtat molt: Los recortes en educación y humanidades no son nunca para economizar recursos: son para atajar la disidencia.
Aquesta frase diu molt perquè la puguem reflexionar, és una frase tan directa que mai em pensaria que alguna persona la diria.
Tots sabem que actualment Grècia no està passant per un dels seus millors moments, per això aquest documental amb només imatges, ens fan veure com és de veritat la Grècia actual i què ens estem perdent.
El Pedro, l'home que explica el vídeo, és una persona que realment li apassiona Grècia, ha agafat unes fotografies tan fantàstiques de Grècia, que és veure-les i anar-hi. Al Pedro, es nota que és una persona que li encanta la cultura clàssica i per això ens fa aquest documental.
Ens explica que gràcies als grecs nosaltres tenim moltes coses, és a dir que les hem heretat com per exemple: les paraules: quan es fa l'etimologia de les paraules catalanes, es pot veure que normalment la paraula està dividida com en dues paraules, i aquelles dues paraules tenen un significat diferent.
També de Grècia hem heretat les famoses olimpíades on encara s'hi celebren o també la cultura. La nostra cultura és molt grega.
La mitologia exactament no l'hem heretat, però bé que ens l'expliquen i això vol dir que ens interessa Grècia encara que no sigui per aquest tema.
També es comenta que hem heretat la filosofia gràcies a Plató o Aristòtil.
Eratòstenes va donar a conèixer la ciència a l'Antiga Grècia amb la circumferència de la Terra.

Com he dit abans, aquest vídeo és molt important veure'l per poder entendre com ho estan passant de malament alguns països com Grècia i que no ens donem compte. I també ens estem perdent un país on té moltes coses que s'haurien d'anar a veure, val molt la pena. Aquest vídeo ens obre els ulls per entendre en la societat en la qual vivim.

Vale tripulants!

laura yuste ha dit...

Salvete!

La veritat és que escoltant parlar a Pedro Olalla sobre Grècia, me n’he adonat de que tot el que diu és veritat. Avui en dia vivim en una societat que solament valora la tecnologia i la ciència i menysprea tot allò que sigui humanitats sense parar-se a pensar que es gràcies a aquestes civilitzacions antigues, en aquest cas, la grega, que la nostra cultura ha hederat tot allò que ells van descobrir i crear, inclòs la ciència. Gran part dels arrels del saber i de les ciències venen de Grècia; tota la base de la nostra civilització prové d’allà. Que seria de nosaltres si no forméssim el nostre esperit amb la llengua, la història, la filosofia, les arts i totes les coses d’àmbit humanístic?
La formació de la raó, de la filosofia, de les idees, va néixer a Grècia juntament amb la idea de ciutadania i democràcia, coses que pensem tan actuals. Seria un error imperdonable no valorar i intentar oblidar Grècia, font de l’estructura bàsica del nostre pensament.
De la mateixa manera que estudiem la història antiga per entendre com hem arribat al moment en que vivim, de la mateixa manera s’hauria d’estudiar l’antiga Grècia per entendre perquè vivim i pensem així.

Valete!

Adriana ha dit...

Salvete tripulants!

Per mi aquesta conferència ens fa adonar-nos de lo important que és la cultura grega per nosaltres, i de perquè l'estudiem encara que sigui una cultura clàssica. Grècia ens ensenya els nostres orígens, d’on venim i a on anem. La conferència de Pedro Olaya és molt interessant perquè aconsegueix mostrar-nos tot allò que Grècia ens ha llegat. Des del pa, el vi i l’oli, aliments essencials, a un munt de paraules que avui formen part del nostre present. He apuntat algunes: simbolisme, mites, identitat, tolerància, democràcia, ciutadania, història, tragèdia, teatre, conflicte, èpic, anàlisi, sistema, política, música, harmonia, medicina, ciència, tecnologia, bellesa, geometria, astronomia...

Només amb Grècia pots comprendre el nostre món i més si som d’un país mediterrani; una de les últimes frases que es diuen és: res en excés, conèixe’t a tu mateix. Penso que són dos grans pensaments aplicables als dies d’avui; només per això ja val la pena aprendre grec.

Valete!