24 de novembre del 2012

Post Nubila Phoebus


Hi ha paraules, expressions o pensaments que desapareixen temporalment del mapa de la memòria per tornar amb força un dia qualsevol. M'ha passat amb l'aforisme (del grec ἀφορίζειν, definir) Post Nubila Phoebus. Una companya de l'escola me'l va fer recordar fa uns dies a través de la lectura que estava fent d'una novel·la, El somriure de les dones de Nicolas Barreau (Columna),

                                                      9

"Post Nubila Phoebus. Vaig llegir en veu baixa la inscripció gravada damunt de la pedra blanca i vaig passar suaument els dits per sobre de les lletres: "Després dels núvols, el sol".
  Era el lema del meu pare, un home erudit i de formació humanística, encara que la seva professió no ho fes suposar i que, al contrari que la seva filla, hagués llegit molt. Després de la pluja surt el sol, quina frase més sàvia!"

Post nubila Phoebus, després dels núvols, el sol...

És un pensament que m'ha acompanyat sovint al llarg de la vida i que avui em sembla més escaient que mai, envoltats com estem per un món certament tenebrós, que camina a palpentes, incert i ennuvolat. Si l'esperança és, també, un patrimoni de la humanitat (ai, Pandora!), hem de creure -i estar-ne convençuts- que després de la tempesta arribarà el bon temps, lluirà Febus amb un somriure compalent i tonarem a sentir-nos a recer de les maltempsades. Mentrestant, aspiciendo nubila, no podem renunciar a allò que ens fa feliços i n'hem de gaudir amb tots els sentits: la família, els amics, la lectura d'un bon llibre, un passeig amb nosaltres mateixos o en bona companyia, la feina ben feta ... Si sabem mirar bé, trobarem motius al nostre voltant que poden definir (ἀφορίζειν) les nostres vides amb paraules triades i precises. Post Nubila Phoebus pot ser-nos un bon lema.

Hic et nunc recordo i escolto una cançó d´Enya, Cursum perficio (Watermark, 1988). Us deixo en bona companyia.





36 comentaris:

Unknown ha dit...

Ara que estem en plena temporada d'exàmens trimestrals els de 1 de Batxillerat, aquesta frase ens pot apropar a una mica més al sentiment d'esperança. "Després dels núvols, el sol". Exactament ara es el moment de incertesa, estres, nerviosisme però una vegada acabats ja podrem veure sortir el sol, literalment. La veritat es que no cal que l'enfoquem cap aquesta direcció, també la podem relacionar en tots els moments que ens sentim en mig d'aquesta ennuvolada... Serà més endavant quan remuntem i la foscor ja haurà desaparegut.

Unknown ha dit...

-Després dels núvols, el sol. Aquesta frase ens dona ànims només de llegirla en veu baixa. És com una esperança a curt termini, una manera de dir que els problemes no són eterns, que tenen un fi. També ajuda a intenta millorar el nostre mal moment, i ha ser més obtimista per a sortirten. Per a mi una gran frase que ens hauriem de repetir més.

Carla Bartra ha dit...

Salvete!
Post Nubila Phoebus, després dels núvols el sol. Aquesta frase fa referència sobre coses o fets on nosaltres podem més enllà del que veiem, i que d’aquells mals moments, després, sorgiran els bons. Hem de tenir aquesta esperança que, darrere de les coses dolentes sempre s’amaga les coses bones, i que tard o dora arriben. Penso que és una molt bona frase on s’expressen aquests detalls que són importants.
Valete.

Eric ha dit...

Salvete

Aquesta frase significa: " Després dels núvols el sol". Jo aquesta frase la interpreto com que després del patiment vindrà la gloria o després del patiment vindrà la recompensa. Com diu el Marc és una esperança. A més crec que si tothom tingues aquesta frase al cap la gent tindria una actitud diferent a la d'ara.

Valete

Unknown ha dit...

La paraula "Phoebus" prové del grec Φοίβος i és el pseudònim de la divinitat Apol·lo, déu del Sol. Personatge que el podem trobar en mites com Apol·lo i Dafne.

Ona Contreras ha dit...

Després dels núvols, el sol.
Es una magnífica frase que ens dona esperances, a mi personalment m'aporta felicitat. Quan ens trobem en una situació complicada sempre ajuda que ens animin, penso que aquesta frase seria de bongrat.

Ferran Guijarro ha dit...

Salvete!

En primer lloc, m'agradaria dir que trobo molt bonic utilitzar el nom de Phoebus per fer referència al Sol. De fet, Phoebus era l'àlies que tenia Apol·lo, el déu del Sol.

En segon lloc, reflexionant sobre la frase, trobo que és completament encertada. Hem de tenir molt present que malgrat que passem un mal moment, tot acaba i n'acabarem trobant la sortida. Hem de saber però que no només hem d'esperar, si ens hi esforcem i treballem, trigarem menys en tornar a veure la llum del sol.

Valete!

Unknown ha dit...

Post Nubila Phoebus, "Després dels núvols, el Sol".
Els llatins ens han aportat i han dit tantes coses tant i tant magnífiques!
Aquesta frase, especialment, és una de les més enginyoses, i és que té una certesa impressionant. Sempre hi haurà Sol després dels núvols, sempre hi és el Sol, encara que els núvols el tapin, però en un moment o altre aquests marxaran perquè el vent se'ls endurà.
Els mals moments passen, l'esperança sempre hi és, encara que a vegades sembli que és impossible que quedi un bri d'esperança en alguns moments, sempre hi és.
Aquesta frase ens dona alegria, un somriure, felicitat, esperança, les coses més valuoses que hi ha i que es poden regalar a una persona en aquest món.

arnau ha dit...

"Post Nubila Phoebus". "Després dels núbols, el sol". "Después de la tormenta sale el sol". Tres frases que volen dir el mateix: després de tot allò dolent, ve allò bo.
En aquests temps de crisi aquesta frase la podem aplicar com a frase esperançadora. Així que és un dit que no hem d'oblidar mai.
Respecte a Phoebus, era el sobrenom d'Apol·lo, el déu del sol, d'aquí la similitud.

Unknown ha dit...

Salvete!
"Post Nubila Phoebus" significa
literalment després dels núvols, el sol.
Frase molt esperançadora i aplicable a qualsevol situació en la vida, sobretot en moments difícils.
"Phoebus" paraula provinent del grec amb la que podríem referir-nos al déu Apol·lo.
Valete!

Joana Bassó ha dit...

Salvete!

Post nubila Phoebus, després dels núvols, el sol...
Bonica frase que ens transmet que després d’una època difícil ve la calma, és a dir, que quan tenim problemes aquests es poden solucionar. A vegades de les coses dolentes n’aprenem alguna cosa bona. Després d’estar enmig de la foscor, el vent s’emporta la nuvolada (tal com ha dit la meva companya Gemma) i veiem el sol, la llibertat i l’esperança.

Vale!

Alba Legide ha dit...

Hola !

Post nubila Phoebus...Una gran veritat, crec que és una frase que hauríem de tenir apuntada tothom i llegir-la en els moments que creus que les coses no estan anant tan bé com esperaves.
Després dels núvols el Sol...no pot tenir més raó..si és que A buen entendedor pocas palabras bastan.
Jo crec que aquesta frase hauria de formar part de la filosofia del nostre dia a dia, així potser, ens podríem pendre la vida amb una mica més d'optimisme i amb algun somriure més; que amb el temporal que ens està caient d'aquí a que arribi el sol hem d'anar fent temps.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Hola, sóc l'Alejandra amb algun problema tècnic...

Post Nubila Phoebus significa "Després dels núvols, el sol". Aquesta frase ens pot donar a significar també que després de lo que és "dolent" vindrà lo "bo". En quan el nom de Phoebus, aquest nom ve del nom "sol" i per aquest motiu aquesta similitut en el títol d'aquesta entrada.

Plurimas gratias, Jordi!

marina ha dit...

Salve tripulants!
Post Nubila Phoebus significa "Després dels núvols,el sol". Aquesta frase a mi el significat que em transmet esque sempre després d alguna cosa dolenta en be alguna de bona, després dels núvols el sol.
Trobo que aquesta frase es mol esperançadora i molt bonica!

Valete!

Andrea López ha dit...

Avui (per desgràcia), puc comentar l’entrada des dels meus sentiments. La pèrdua de l’ésser animal que més estimo ha fet que la tristesa m’hagi acompanyat al llarg del dia i probablement trigarà a marxar. Estic travessant un dia dur, totalment inesperat, que es podria interpretar com aquells moments de la vida en que trobes núvols i et costa sortir endavant. No obstant aquest temps no serà etern, ni molt menys, sempre s’arribarà a veure la llum tard o d’hora, i els problemes o mals moments quedaran enrere.
(2/12/2012)

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Gràcies, Andrea, pel teu testimoni. Jo també tinc animal de companyia i sé de què parles. Són moments durs perquè formen part de la nostra vida i la seva absència és dolorosa. Queda però el record que comparteixes amb aquells que l'han estimat. Ànims!

Nil! ha dit...

Salvete!
Post Nubila Phoebus significa "després dels núvols el sol".

Aquesta expressió fa referència a que després de tots els problemes i els entrebancs que et dona la vida, sempre hi haurà alguna cosa bona. Per tan, mai s'ha de perdre l'esperança en res, ja que la vida sempre et pot somriure en el moment més inesperat.

Natàlia ha dit...

Salvete!
Després dels núvols surt el sol.
Jo crec que la expressió es molt correcta. Diu amb poques paraules algú molt concret i que és cert.
Penso que quan passes algun mal moment si pensis en aquesta frase sabries que després tot es calmara i passara algú millor.
A més a més que la frase es molt maca.

Jordi Barberà ha dit...

Saluete!

"Post nubila phoebus"
Aquesta frase és alguna cosa més que "Després dels núvols, el sol". Significa que qualsevol problema té una solució, que tard o d'hora, els problemes se solucionen. A la vida, crec que tots nosaltres en algun moment hem pensat alguna cosa similar a això, perquè quan tenim problemes tendim a pensar que tot ens va malament, o que per què tot ens passa a nosaltres. Quan pensem això hauríem d'intentar creure en aquesta frase (que per cert, és molt certa) i en intentar trobar la solució de les coses també.
La veritat és que en moments de la meva vida aquesta frase m'ha pogut consolar o tranquil·litzar. Tots tenim o hem tingut i tindrem problemes en el que ens queda de vida, i tots ells tindran una solució, un moment en el que "sortirà el sol després dels núvols".

Valete!

Laia Ruiz ha dit...

Salve!
No coneixia aquesta expressió i m'ha semblat molt maca. L'idea de pensar que els problemes que tenim "els nuvols" no seran per sempre, sinó que un dia els superarem i que "sortirà el sol" es simplement fantàstica. Es veritat que els moments més durs de la vida apareixen sense avisar, pero em de continuar endevant per poder tornar a veure el sol i poder disfrutar dels dies tal i com ha de ser!

Vale!

Ignasi ha dit...

Salvete!

Després dels núvols surt el sol, quina gran frase. La veritat és que quan la vam nomenar a classe, em vaig sentir bé. Crec que és una frase que podem incloure tots en el nostre dia a dia i que ens pot ajudar en moments difícils a sentir-nos millor.

Valete!

paubusquets ha dit...

Salvete,

Aquesta expresió coneguda com a Post nubila phoebus significa després dels núvols el sol.

A mi personalment diria que fa referencia al seguit de problemes que et poden passar a la vida, i que tu llites per intentar-los solucionar. Aquest text m'ha fet reflexionar molt, sobretot a l'hora de tindre un problema pensar-ho en com solucionar-lo.

Vale!

MarionaFerrer ha dit...

SALVETE!

Aquesta expressió per a mi significa esperança i possibilitats.
Jo crec que ens diu que tot i que tinguem molts problemes,tot i que el nostre voltant estigui fosc i el camí es faci estret, hem de saber que aquests obstacles, aquestes dificultats, tots aquests problemes no són eterns, un dia o altre sortirà el sol per dir-nos que tot va bé, ens mostrarà el camí que hem de seguir, ens ajudarà a comprendre que mai, mai s'ha de perdre l'esperança, perquè de vegades és l'única cosa que tenim de la nostra part.
Sense esperança no hi ha tempesta, però tampoc hi ha cim (meta) i sinó hi ha cim, no hi ha vida.

VALETE!

Berta J. Tarragó ha dit...

Salvete tripulants!

Sincerament, jo penso que aquesta frase és una de les més boniques frases, significativa i positiva que hi ha.
Personalment a mi em transmet tranquil·litat i m'anima a seguir endavant en els moments en els que llençaria la tovallola. La frase ho diu tot, i cada paraula és esperançadora i significativa.

Realment quan la vaig sentir per primera vegada en una de les classes de llatí, vaig pensar que recordar-la i tenir-la present m'ajudaria molt.

Valete!

txellbtm ha dit...

Salvete!!!
Aquesta frase vol dir després dels núvols, el sol.
A mi aquesta frese em recorda a una del musical Annie que vindria a ser el mateix:El sol sortirà Demà. Les dues freses transmeten esperança. Pot ser que en un moment ho vegis tot gris però desprès d'un mal moment tot s'arregla, és a dir, surt el sol i t'il·lumina el camí que has de seguir per arribar a bon port.
Crec que tothom hauria de tenir present en tot moment aquesta frase i si li sabem trobar el significat fins i tot ens pot ajudar en els pitjors moments.
Valete!!!

Judy97 ha dit...

Salvete!
''Post nubila Phoebus''. Aquesta expressió el que ens vols dir és que sempre hi haurà una solució per tot. Si ho estàs pàssant malament, no et preocupis que tot s'arreglarà, per això aquesta frase diu ''Després dels núvols el Sol, és a dir que després de la tristesa vé el somriure, la felicitat. Primer totes les coses negatives i després les positives. De dolent a bo.
Tot això es pot aconseguir amb ajuda d'altres persones que sempre estàn al teu costat i que volen lo millor per a tu.
Valete!

Maria Ros ha dit...

Salve!
Post Nubila Phoebus; és a dir,després dels núvols el sol.

És una de les meves frases preferides i una de les que repeteixo més sovint. Crec que després de qualsevol tram difícil o estressant sempre acava arrivant la calma i la tranquil·litat.
Una frase genial!
Vale!

Marc Palau ha dit...

Salvete!
Com bé expliquen els companys, Post Nubila Phoebus significa, després dels núvols, el sol. Això vol explicar que despres dels moments difícils, després dels mals moments, de ben segur que després en vindràn de molt bons i feliços però que per arribar-hi també s'han de saber viure aquests moments més tristos.

Valete!

Sofia ha dit...

Sembla mentida la quantitat de frases que podem trobar en aquesta llengua, una per a cada situació en la que ens trobem en la nostra vida. Totes ens inciten a pensar, a gaudir, a somriure i sobretot, a viure! Post Nublia Phoebus... Quina gran veritat! Qui no ha passat mai una mal moment, o una mala temporada? I quants de vosaltres us heu ofuscat pensant que no hi ha una sortida? Tard o d'hora tot s'evapora, i, són aquest tipus de cites les que moltes vegades ens treuen de l'angoixa. O, almenys, ens ajuden a passar-la amb més lleugeresa.

Marta Molgosa ha dit...

Després dels núvols, el sol. M’encanta aquesta frase, és fantàstica. És curta, però alhora ens diu tantes coses....

A vegades veiem les coses negres, sense sortida, i que creiem que sempre serà així, però no, tots els problemes, tots els dies tristos s’acaben i aleshores ve un de millor, un de més feliç. Hem de saber conviure amb aquest dies tristos, perquè tot i que creiem que són dolents, ens ensenyen molt més del que creiem i són els que ens fan créixer dia a dia. La vida no només són dies bonics i feliços, no, hi ha de tot, i aquesta és la gràcia de la vida, cap dia és igual, però hem de saber viure-la.

Cristina C ha dit...

Salvete!

"Post nubila phoebus" és una expressió llatina que significa després dels núvols, el sol.

El que vol transmetre és que després d'un mal moment, sempre vindrà un de més bo. Per molt que ens veiem enfonsats en la més absoluta misèria, tard o d'hora superarem la nostra adversitat. Amb esforç, paciència i positivisme s’ha de fer front al problema, ja que per molt que sembli que, potser, no té solució, cal d’un temps veus les coses d’una altra manera i et sens més feliç amb tu mateix.

Valete!

Gerard Llobera ha dit...

Salvete!
Per a mi aquesta frase, post nubila phoebus, és una frase que et dóna esperança quan creus que estas perdut, que ja no pots anar a pitjor, i et diu que tinguis paciència, després d'aquesta mala ratxa, seràs "recompensat" amb una ratxa de positivitat!
Valete!

meritxell ha dit...

Hola!!

Després dels núvols surt el sol... sense paraules!
Trobo que aquesta frase la podem i hem d'incloure-la al notra dia a dia, tenir-la present, i pensar i que els problemes no duren eternament, sinó que hi ha un dia que desapareixen i tornem a veure el sol.

Vale!

laura Calvo ha dit...

"Després dels núbols el sol"
És una frase molt important sobretot perque en el nostre dia a dia la tenim present. Aquesta frase dona esperança principalmet a tota la gent que és més pessimista que optimista, hem de reflexionar i creure que els problemes no duren per sempre hi ha moments de la nostra vida que no són gaire fàcils pero hem de ser forts com be diu aquesta frase feta "Despues de la tempesta viene la calma", per tant hem d'agafar-nos fort perque la vida esta plena de moments molt bons, només cal esperar per trobar-lo.
Valete!!

Charlene ha dit...

Salvete!

Post Nubila Phoebus, Post Nubila Phoebus... Després dels núvols, el sol. És una frase que molta gent ha de recordar al llarg de la seva vida i més ara amb els temps que vivim.. Hem de ser positius per tal de que la vida ens pugui somriure. No dic que sempre ho haguem de ser, perque ser sempre positiu no és bo, però hem de saber que despres del que es diu "una mala racha", quasi sempre passa alguna cosa bona, per recompensar-ho, per que hi pugui haver un equilibri.
Deixant a part el significat de Post Nuvila Phoebus, penso que que surtin llatinismes en els llibres que llegim és un regal, i més si no te'ls esperes. Com a estudiant humanista, és una grata sorpresa poder trobar-se coses que estudies en el teu temps lliure (encara que moltes vegades pensem que no volem saber res més de l'escola..)

Vale i recordem! Post Nubila Phoebus..

Anònim ha dit...

Salvete!
Post Nubila Phoebus significa, després dels núvols, el sol.
Una gran frase..
Aquest frase que nosaltres normalment la tenim present.
Es una frase molt positiva , ja que ens dona a entendre que després dels moments difícils sempre vindran moments millors.
Que no et desanimis que encara que ara tot ho veus negre,pensa que desprès tot anirà millor, però que sempre en algun moment de la teva vida has de passar per males situacions..
Has de ser positiu i creure que aquest moment acabarà i vindran uns millors.
Valete!