14 d’octubre del 2012

Mites i llegendes a La 2

Avui diumenge comença a La 2 de TVE (23.50) l'emissió del programa Mitos y Leyendas, una sèrie de 13 capítols pensada per al gran públic que pretén ser una porta d´entrada al món fascinant de la mitologia clàssica. Començant per l'heroi tessali Aquil·les, aniran desfilant al llarg de les properes setmanes personatges tan emblemàtics com Ulisses, Jàson i Medea, Hèracles, Eneas, Electra o Prometeu amb les seves històries farcides de gelosia, valor, astúcia o tràgic destí tan vinculades a la condició humana. És una nova oportunitat de descobrir el meravellós llegat de grecs i romans traduït en mites que estan en l'arrel de la nostra civilització i que han contribuït decisivament en la nostra manera d'entendre i d'interpretar el món que ens envolta. A més, el programa comptarà amb la participació d'especialistes com el filòsof Ignacio Gómez de Liaño o l'hel·lenista Carlos Garcia Gual amb l'objectiu d'apropar-nos a les claus que s'amaguen darrera d'aquestes suggeridores històries. Recordem hic et nunc la magnífica definició del mite grec que el doctor Garcia Gual va fer ja fa uns quants anys...

"Entendemos por 'mito' un relato tradicional que cuenta la actuación memorable de unos personajes extraordinarios en un tiempo prestigioso y lejano" (Mitos, viajes héroes, Madrid, ed. Taurus, 1981, pàg. 9)

Com la podem explicar? us agraden els mites? per què? creieu que la seva funció educativa és vigent?


Afegeixo aquesta interessantíssima entrevista amb l'hel·lenista Carlos Garcia Gual sobre el món grec...




42 comentaris:

marina ha dit...

Salve Tripulants!
Sincerement crec que té molt bona pinta, a mi personalment els mites m'agraden molt perquè cada mite és diferent i sempre vull saber com acaben, els trobo molt interssants i trobo que el fet de que fassin aquest programa està molt bé perquè molta gent d'avui en dia si no és passen les coses visualement no las miren, si han de buscar als llibres i llegir-ho no o fan.
I crec que és una manera perquè la gent vulguis saber dels mites.
El que molts no sabem és que darrera dels noms, llocs,objectes hi ha un mite. Per això els trobo tan fascinants saber que un lloc o persona s'anomena així pel mite.
Valete.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Ha estat tot un plaer veure i escoltar els dos primers capítols, la llegenda d'Aquil·les i les explicacions del Mestre Garcia Gual, el filòsof Gómez de Liaño i els actors Emilio Gutiérrez Caba i Rafael Álvarez "El Brujo". Malgrat conéixer les històries, un sent que la seva importància trascendeix les fronteres el temps per la reflexió que desperten.

Unknown ha dit...

A mi m'encanten els mites, i sobretot penso que ens ajuden molt. Un mite fa una gran funció educativa, perquè explica una història d'on n'hi podem extrèure un missatge subliminal que ens ensenyara molt. Penso què se'n haurien d'utilitzar més en l'educació, i adoptaríem molta més cultura.

Unknown ha dit...

Crec que explicar mites és una manera molt interesssant d'aprendre. Considero que són una alternativa a les histories corrents. A mi personalment m'agraden bastant, és més a tercer d'ESO a la meva antiga escola (Immaculada Vedruna) vaig escollir l'optativa de cultura clàssica i precisament tractava sobre la mitologia. En aquesta assignatura hem van fer llegir l'odissea, i això m'ha ajudat a entendre molts mites.
Trobo que aquest programa pot arribar a ser de molta utilitat, ja que es una manera d'acostar-se a la gent d'avui en dia, d'una forma alternatives als llibres, com pot ser la televisió.

Ignasi ha dit...

Salvete!

Bé, podem dir que és un relat tradicional perquè és una història de la que no en sabem el moment que comença a ser explicada, la tenim desde sempre, és una cosa tradicional, que pasa de pares a fills, oralment, en un inici. També són Memorables perquè són recordades en aquestes intervencions de generacions, així també són memorables perquè són èpiques. Extraordinaries perquè no són reals i estan protaginitzades per èssers fantàstics i prestigiosos per això mateix i llunyà perquè no és contemporàni als dies en els que s'explica.

A mi els mites sí que m'agraden, per les històries que tenen al darrera i el missatge que amaguen, molts cops aplicables inclus encara avui dia.

Valete!

Andrea López ha dit...

No va ser fins l'any passat que vaig conéixer els mites clàssics a fons, ara puc dir que són interessant i que darrere de les històries fantàstiques que relaten hi ha un interés per transmetre valors humans. Són històries adreçades expressament a la nostra sensibilitat perquè les interpretem i puguem treure una lliçó de vida. Els personatges que hi apareixen tenen personalitat pròpia i actuen segons la seva voluntat; els seus actes ens serveixen encara avui dia com a model o contra model.
És sorprenent doncs, veure que els mites que coneixem, són els mateixos que van fer servir fa milers d'anys els grecs per respondre les preguntes fonamentals que es feien, per saber l'origen de les seves ciutats...
Crec que els mites s'haurien de traspassar a l'aula i així es coneixerien les històries i tot el que s'hi amaga darrere, seria molt positiu. I no només a batxillerat o ESO si no que també a nens més petits.
FA

Alex Molera ha dit...

Salvete!

Un mite es una historia de un personatge antic i fabulós i s’explica la seva actuació heroica. Amb la quan cosa crec que es poden aprendre moltes coses gracies als mites, ja que t’ensenyen lliçons de vida. Sempre hi ha una ensenyança.
L’any passat vam estar fent mitologia, i la veritat que son unes grans històries i aprens molt de elles.

Valete!

Laia Ruiz ha dit...

Jo definiria (tot i que potser es una definició influenciada per la meva opinió) els mites com una història protagonitzada per herois o divinitats; "personatges extraordinaris" que té com a finalitat ensenyar-nos una lliçó de vida, estan ambientats en un temps de fa bastants segles enrere, llunyà al nostre temps però són histories que es poden aplicar avui en dia.
A mi m'agraden bastant els mites (diria que de les clàssiques es de les coses que més m'agraden de conèixer)ja que solen tenir missatges que es poden aplicar i són molt interessants de saber, des del meu punt de vista la seva funció educativa encara es vigent, perquè son histories que mai "caduquen".

Marc Palau ha dit...

Salvete!
Jo crec que en la definició que trobem aquí es refereixen a que els mites són uns relats tradicionals perquè han anat passant de generació en generació des de fa molt i molt de temps i això és senyal de que aquests tipus de relats tenen una gran força i influència en la nostra vida real, en la vida actual. Quan ens diu que conta amb l'actuació memorable d'uns personatges extraordinaris es refereix a que aquestes accions, aquestes històries o mites les duen a terme éssers o personatge que amb una gran gesta, amb un gran fet que són els que expliquen els mites poden arribar a servir a moltes persones per tal de que es fixin en aquestes idees i cadascú en tregui les seves conclusions; i parla de personatges extraordinaris perquè aquests mites no són executats per qualsevol sino que són realitzats pels personatges més importants de la mitologia grega, grans personatges de la història d'aquest país i que han sigut valents per tal de passar aquestes històries que s'expliquen. Són herois. Per últim quan parla d'un temps prestigiós i llunyà jo crec que ens vol dir que aquests mites han passat durant un temps que per a nosaltres és molt llunyà però que va ser un temps meravellós, en la època d'esplendor de Grècia, per tant aquests mites són d'un temps molt llunyà però que va ser una gran època.

A mi personalment els mites m'agraden molt. Els vam començar a treballar a 4t d'eso quan vam començar Llatí i des de bon principi em van agradar molt. Penso que són una manera diferent de conèixer la història, que en pots treure "moralejas" o conclusions per a la teva pròpia vida i que això és de gran utilitat perquè t'ajuden a reflexionar de manera diferent i enfocant les coses d'una altre manera, et fan buscar el si de les coses més profundament.
També crec que els mites són completament educatius, que tenen aquesta funció educativa i això ho vam poder comprovar en una presentació que ens van venir a fer l'any passat d'un Treball de Recerca. Ens va venir una ex alumne de l'escola i ens va explicar que el seu treball de recerca tractava sobre com introduïr els mites en els més petits i ens va explicar les activitats que feia amb ells, com ho feia per explicar aquest mites als més petits ja que els tenia que adaptar perquè els entenguessin. Així doncs és un clar exemple de que els mites son completament educatius i ademés de manera bastant clara perquè moltes vegades n'extreus conclusions que d'altres maneres no hi arribaries.

Així doncs estarem atents a aquest nou programa de La 2 i intentarem aprendre'n una mica més.

Valete!

Marta Molgosa ha dit...

Salvete!

Carlos Garcia Gual : "Entendemos por 'mito' un relato tradicional que cuenta la actuación memorable de unos personajes extraordinarios en un tiempo prestigioso y lejano"

Penso que aquestes paraules defineixen perfectament el terme mite. Primer ens diu que és un relat tradicional, és a dir ,de fa molts anys, que passa de generació en generació, generalment de manera oral, que expliquen histories fascinants de uns personatges extraordinaris, que no son reals, són personatges fantàstics que protagonitzen aquestes histories en temps anterior al nostre.

Parlant des de el meu punt de vista, m’agraden molt els mites ja que sempre que els hem treballat a la classe els he trobat molt interessants i sempre em quedo amb ganes de més, són histories que a part d’entendre el relat, hem de saber interpretar el missatge que hi ha darrera, per tant penso que la funció educativa dels mites és vigent, i que molts cops no és té en compte, però estan lligats i relacionats a la nostre vida quotidiana.

Valete.

Cristina C ha dit...

Salvete!

Segons una definició de diccionari, els mites són dites o narracions, generalment contraposades a qualsevol tipus de formulació enraonada i demostrada, emprades sobretot per a expressar conviccions filosòfiques, cosmovisionals o religioses.

Si jo hagués d'explicar el seu significat, diria que un mite és una història inversemblant i fantàstica. Narra l'explicació d'un fet o d'una cosa a través d'un conjunt de personatges i circumstàncies.

M'agraden molt els mites perquè intenten explicar el "quid" de les coses mitjançant divertides històries. El que ens volen ensenyar o transmetre aquests relats són lliçons de vida. És a dir, darrere de cada mite s'amaga una metàfora que ens proporciona una clar coneixement per a nosaltres.

La funció educativa és vigent en l'educació i en el món actual, encara que potser hauria de tenir més importància. En les matèries clàssiques de batxillerat s'aprenen molts mites. És una forma lúdica amb la qual adquirim valors morals per a la nostra vida quotidiana i també observem de quina manera veien el món els antics. Tot i això, crec que els mites haurien de tenir més importància en el món educatiu, des de ben petits. D'aquesta manera els nens i nenes tindran un aprenentatge lúdic i ple de valors morals que els seran molt útils!

Valete!

carlota ha dit...

Els mites són relats tradicionals, ja que, s'han transmet de generació en generació per boca de la gent. I aquesta gent fa que alhora aquests mites siguin memorables, és a dir, que avui en dia encara es recordin. Són extraordinaris perquè els protagonistes són éssers fantàstics, no són persones reals, però igualment moltes vegades la gent els tracta com si ho fossin. Aquestes histories són lliçons de vida que moltes vegades ajuden a no cometre els mateixos errors que en un passat, o si més no, intentar-ho.
Jo si que trobo que són una manera d'educar molt lúdica, i penso que s'haurien d'ensenyar a molts més joves estudiants. Molta gent diu que els mites s'haurien d'explicar als més petits, però és que jo fins i tot penso que s'haurien de transmetre, fins i tot a aquella gent que no estudia clàssiques. O sigui, per tots els estudiants perquè no deixen de ser una manera lúdica i divertida d'intentar donar lliçons de vida.

A mi sincerament m'agrada molt la mitologia, la trobo molt interessant, ja que, a través d'uns personatges tu aprens coses i valors que potser no sabies, i veus errors que en un futur intentaràs no cometre. Però sobretot és que t'arribes a sentir identificat amb aquests.

Marta Molgosa ha dit...

Salvete!

Carlos Garcia Gual : "Entendemos por 'mito' un relato tradicional que cuenta la actuación memorable de unos personajes extraordinarios en un tiempo prestigioso y lejano"

Penso que aquestes paraules defineixen perfectament el terme mite. Primer ens diu que és un relat tradicional, és a dir ,de fa molts anys, que passa de generació en generació, generalment de manera oral, que expliquen histories fascinants de uns personatges extraordinaris, que no son reals, són personatges fantàstics que protagonitzen aquestes histories en temps anterior al nostre.

Parlant des de el meu punt de vista, m’agraden molt els mites ja que sempre que els hem treballat a la classe els he trobat molt interessants i sempre em quedo amb ganes de més, són histories que a part d’entendre el relat, hem de saber interpretar el missatge que hi ha darrera, per tant penso que la funció educativa dels mites és vigent, i que molts cops no és té en compte, però estan lligats i relacionats a la nostre vida quotidiana.

Valete.

Aina ha dit...

salve!

La podríem explicar dient que els mites són relats tradicionals que expliquen fets memorables d’uns personatges (deus, herois, homes...) per a fer entendre el perquè de moltes coses, i que ens demostren que aquests no són tan diferents a nosaltres i erros que cometen ells nosaltres també els podem cometre.
Personalment m’agraden molt els mites, perquè et fan adonar de moltes coses i et fan reflexionar. Semblen molt llunyans però realment no ho són tant. Actualment encara es poden explicar i molts tenen el mateix sentit ara i abans, i són igual d’útils.
Segueixen sent vigents en l’àmbit educatiu ja que darrera els mites sempre hi ha una reflexió que ens fa pensar en la vida real que estem experimentant i ens fan aprendre.

vale!

arnau ha dit...

Ha estat molt interessant veure aquests vídeos a classe. Jo crec que és important (a la vegada que interessant) conéixer els mites grecs, ens poden arribar a ensenyar grans lliçons que potser ens hagués costat molt d'aprendre d'una altra manera. A més, gràcies a aquest programa podem veure que les llegendes no tracten només de déus, sinó que també existeixen els herois, persones humanes, com nosaltres, que gràcies a, per exemple, la seva astúcia, poden arribar a viure mil·lenis a les històries que passen de mestres a alumnes.
A un nivell més personal, els mites sempre m'han interessat i cridat l'atenció, m'agrada conéixer déus o herois, i la seva història.
Gràcies, Jordi, per haver-nos posat aquests vídeos a classe!

Carla Bartra ha dit...

Salvete!
Sincerament trobo que és fascinant que hi hagi un programa que parli de temes mitològics, ja que la gent d’aquesta manera ho mirarà i potser s’interessarà més.
A mi personalment m’agraden moltíssim els mites, ja que són històries interessants, que estan relacionats amb algun altre tipus de mita, que et fan adonar-te’n de coses, pensar i reflexionar. Ja de ben petits ens ensenyen a través dels dibuixos, temes de la mitologia.
I sempre vols saber com acaba la història.
Penso que aquest programa donarà molta utilitat.
Valete.

Unknown ha dit...

Els mites són històries d'éssers fabulosos amb una lliçó moral.
M'ha agradat molt poder veure els capítols a classe, entres més en l'ambient i són més fàcils d'entendre que a casa.
Personalment crec que els mites són bones històries que ajuden a entendre des d'un punt de vista diferent algunes coses, són dinàmics i mai vols quedar-te a mitjes.
Moltes gràcies per ensenyar-nos aquestes meravelloses històries de les quals pots apendre coses noves, els grecs tenen tant a ensenyarnos...
Amb ganes de veure el següent!

Ferran Guijarro ha dit...

Salvete!
En primer lloc analitzaré una mica la cita del doctor Garcia Gual. Quan diu que és un "relato tradicional" vol dir que es una història que s'ha transmès de generació en generació, i que per tant és una història que ha interessat durant tota la història, ja que ha arribat als nostres dies. Diu "memorable" perquè realment els successos d'un mite sempre tenen una gran transcendència, tan sigui per la vida de l'heroi, la del seu país o la de tot el món, i fins i tot la del més enllà. Els seus personatges són realment "extraordinarios", ja que els protagonistes són valents, cultes, vigorosos, carismàtics, i tenen capacitats sobrehumanes que els fan millors que els altres. Finalment, si diem que un mite transcorre en un temos "prestigioso y lejano", volem dir que les històries dels mites van transcórrer en temps molt antic, quan els déus i la màgia formaven part de la vida corrent dels mortals, entre els quals vivien tant herois com malvats fetillers.
Explicat això, m’agradaria dir que sí, m’agraden els mites. I no és perquè tinguin molts valors a darrere, ni perquè expliquin, segons diuen, l’origen de molts fenòmens ara demostrats per la ciència, sinó perquè són històries. Són històries fantàstiques que ens fan passar una bona estona explicant-nos fets sobrenaturals i gestes meravelloses. I crec que és per això que els mites agraden.
Ara bé, cal dir que els mites tenien i tenen una funció més important que la d’entretenir. La seva funció clau és també educar, ensenyar-nos diferents problemes en els quals ens trobem a la vida (traslladats a llocs i temps imaginaris), i ensenyar-nos com sortir-nos-en. Per tant, és molt important que encara avui dia s’ensenyin i es coneguin els mites, ja que la seva tasca educadora és la mateixa que tenien fa més de 2000 anys.
Valete!

Joana Bassó ha dit...

Salvete!!

M’han agradat molt aquests vídeos.

He descobert els mites a través del món de les clàssiques i m’han aportat moltes coses. Que te’ls expliquin és fantàstic perquè te’ls imagines a la teva manera i al teu món. Els mites són importants perquè t’ajuden a aportar idees, expressions, comportaments.... a la vida quotidiana. En definitiva desprenen sentiments i emocions (la fortalesa interior, l’amor, l’odi ...) tots ells universals. Per mi si que són educatives perquè t’ensenyen tota mena de valors amb els que nosaltres convivim al dia de cada dia, encara que en un altre contexte.

Vale!

Unknown ha dit...

Podem trobar mites per tot arreu. Perquè quan parlem de mite, ens referim a algo que ja ha passat en una època remota i que per ser recordada, perquè nosaltres la recordem la plasmem en una història, un conte de sers místics i fabulosos. Per una banda per embellir el missatge que aquestes ens volen transmetre, i per altra banda perquè sempre ens acompanyin sigui en el moment que sigui. Personalment, una manera d'aprendre lliçons de la vida, les podem coneixem per experiències i personalitats d'aquestes figures mitològiques.

Unknown ha dit...

Fantástico reportaje, personalmente, el que mas me gusta es, el mito d' Aquilés, un hombre lleno de coraje y valentía.
Desde que eramos pequeños, hemos escuchado hablar de los llamados mitos.
Historias entretenedoras, con gracia y con un toque mágico y intentando enseñar algo, mostrar algún valor ético de la vida, como es la valentía y la voluntad por ejemplo. Como lo hace, Ulisses, como supera las difíciles ''prueba'' de Poseïdón. Aquí, es donde se encuentra vigente la función educativa, porque se quiere mostrar a personas o seres que en su día y actualmente,siguen estando vivos en muchas de nuestras cabezas. ¿Porqué? Porque las personas se quedan con eso que de verdad les asombra y una imagen a seguir de los seres mitológicos, y seguir sus pasos y intentar ser como ellos unos heroes.

PD: Casualmente, hoy he estado viendo los Simpsons, y ha salido un divertido episodio que representaba la guerra de Troya, Ulisses intentando llegar a su esposa... Y lo explicaban de una manera genial entendible a cualquier edat.
Muy divertido y más por los personajes ( The Simpsons) que actuaban y de esta manera, también he logrado ver, es que en todo el mundo alguna vez se ha oído hablar de los seres fantásticos y los heroes.


Un placer escribir en este blog, me encantan los mitos y las leyendas me tocan ''la patatita'' :)
Bona tarda!

Maria Ros ha dit...

Un mite es una altre manera d'aprendre lliçons de vida, ja que crec que actualment encara segueixen vigents, perquè per molt temps que passi sempre t'ensenyaran alguna cosa nova i algun tema en el que puguis reflexionar.
M'agraden molt els mites, i tot i que no en sapiga molts, són molt instructius.

Unknown ha dit...

Un mite és, quan ens referim a coses que han passat i que la gent les conten per ser recordades. I a mi m'agraden perquè ens ajufen en les coses de la vida quotidiana i a que puguem reflexionar. I jo crec que sí que són educatius.

Alba Legide ha dit...

Penso que un mite és una manera molt bonica per fer-nos reflexionar i ensenyar-nos molts valors importants, i una manera genial de retratar moments que poden passar a la vida real, i mirant com està el panorama actual trobo fantàstic evadir-nos una estona i poder endinsar-nos en aquests móns més fantàstics. I trobo evident que és una eina 100% educativa, no només per a nens sinó per a tothom !

Ona Contreras ha dit...

Els mite sm'agraden molt, ja que trobo que és una manera fascinant d'apendre moltissimes coses noves. Els mites ens ensenyan molts valors importants que ens ajuden a entendre el dia a dia. Crec que la seva funció és molt important, ja que aprens moltes actituds, valors, eines que et serviran per a la vida, ja siguis petit o gran.

MarionaFerrer ha dit...

Salvete!

Aquest documental sobre els mites m'ha agradat molt.

A mi m'agraden molt els mites, les llegendes, el món clàssic en general, és per això que em vaig apuntar a llatí.
Aquest vídeo en especial m'ha agradat perquè t'explica un mite d'una manera especial, fa que t'enganxis a veure el vídeo sencer.

Quan el vam veure a classe vaig buscar per internet a quina hora feien el programa, és molt tard, però el recomano a tothom perquè de debò que val la pena veure'l.

Judy97 ha dit...

Salvete!

Tot el documental ha estat molt interessant i m'ha agradat molt.

Potser em va agradar perquè m'agrada molt la història, i tot el que és la mitologia en general.
El vídeo per mi ha estat tan interessant que el vaig tornar a veure una vegada darrere una altra de tan interessant que era.
Recomano que el qui ho desitgi veure, ja pot obrir el bloc i posar-s'hi, i a qui no li agradin aquests temes, també els hi ho recomano perquè crec que acabaran també amb una idea nova del que és la mitologia i tot el seu món.
Aquest vídeo val la pena veure'l!

Unknown ha dit...

A mi personalment m’ha agradat molt, ja crec que la mitologia és important i explica fets, o actituds que si mes no tots nosaltres ens trobarem a la vida real en un altre context.
Crec que aquest vídeo és de gran utilitat, si mes n o per veure una petita part d’aquest gran mon que és la mitologia.
Tots nosaltres ens podem veure reflectits en una història i crec que és molt útil i interessant veure com el que et passa, li va passar a un personatge fa molts anys.

Unknown ha dit...

Personalment, penso que els mites poden ser una gran utilitat, et fan descobrir moltissimes coses,i pots apendre molt d'ells. Jo crec que val la pena veure el programa ja que tracta temes molt interesants dels quals podem apendre milions de coses. Una curiositat que tenen els mites es que un cop l'has començat a veure o llegir vols saber el final, es a dir que no els pot deixar a mitges.

txellbtm ha dit...

Salvete!!
A mi personalment m'agraden molt els mites, i crec que és una molt bona manera de transmetre els mites clàssics i que arribin a tothom ja que hi ha molta gent que mira la televisió, crec que uns mites com aquests mereixen aquesta consideració ja que unes histories que han perdurat al llarg de tots aquest anys tenen un valor històric molt important. També crec que tots aquests mites els pots veure de dues maneres, la primera és com a entreteniment i la segona es buscar un sentit més profund, es a dir podem treure una lliçó de cada mite que ens pot servir per la vida real.

paubusquets ha dit...

Salve!
El documental que vam tractar a la classe de llatí el vaig trobar interessant i distret, el món clàssic i tot el tema dels mites m’agrada molt. Aquest programa que fan a La 2 algun cop l’he vist i crec que totes aquestes llegendes que expliquen son importants veure-les.
Vale!

daniela georgieva ha dit...

Els mites son histories de deus i deses clàssics, són molt interessants i fins avui en dia ens ensenyen moltes coses sobre la vida de cada dia. Fins i tot en algunes ocasions ens podem identificar amb els personatges clàssics.

Gerard Llobera ha dit...

Aquest vídeo m'ha agradat molt, ja que am i sempre m'agradat,i sempre he tingut curiositat pel món grec i els seus déus i herois. Segur que em veure tots els capítols, perquè són força interessants i m'encanten les coses relacionades amb la mitologia grega i romana.

Jordi Barberà ha dit...

Salvete!

El vídeo és molt interessant, pel que més m'ha agradat és perquè no és d'aquells vídeos que se't fan molt pesats, sinó que com que han aconseguit que la història enganxi, és, fins i tot, intrigant. També s'ha de dir que és un vídeo "curtet", però tot i així trobo que està molt bé.

A mi sempre m'han agradat els mites, recordo quan el meu germà feia aquesta assignatura, i treballava amb mites i llegendes del món clàssic. Jo feia primària, i ja m'agradaven; a vegades li deia que m'en expliqués algun,i ell, al que també li agradaven, ho feia encantat. Les històries mitològiques, per molt irreals i fantàstiques que siguin a vegades, estan molt bé, són entretingudes i tots tenen algun missatge a vegades camuflat.
Crec que els mites per la educació van molt bé, ja que tenen una part molt gran de funció educativa, molts valors i molta ètica.

Valete!

Sofia ha dit...

Salvete! Si que m’agraden els mites. Ara bé, el món dels mites, és, tal i com he dit; un món. La extensió d'aquests, és immensa i ocupa no només gran part de llibres, de museus, de contes, sinó que també d'història. Forma part del nostre passat i ho hem, ho necessitem mantindre. Trobo genial la idea d'emetre programes amb arrels clàssiques per la televisió, d'aquesta manera es fomenta un món encara per descobrir per molts de nosaltres, i tan gran, i tan fascinant... De vegades s’oblida que els mites, les llengües mortes i en general aquest món clàssic també és aprenentatge, també és saber, també és viu.

Marc Gimeno ha dit...

Salve!!
Aquesta serie te molt bona pinta! La miraré. Ami sincerament no tots els mites m'agraden però hi ha molts que hem fascinen les seves impresionants històries, perquè totes tenen un sentit únic, i aprens moltisimes amb elles. LA seva funció educatica crec que és totalment vigent, ja que es segueixen explican les hitòries mitològiques als nens en l'actualitat.
Valete tripulans!

Pol Alberola Bernat ha dit...

A mi personalment m'agraden dels mites ja que sempre, tots tenen un final diferent que et fan entendre coses de la vida.
En moltes coses de la vida cotidiana, s'amaguen mites i llegendes que desconeixem.
Em sembla una bona serie a seguir em fidelitat perquè et pot aportar bastanta riquesa cultural.

Charlene ha dit...

Salvete!
A mi personalment, des de que vam començar el curs a primer de batxillerat, m'han agradat molt els mites. En sabia de la seva existència però, no en sabia cap en concret. Els mites semblen historietes que ens explicaven de petits a tots, encara que aquests tenen moralina. Tots els mites que hem anat descobrint i aprenent a classe tenen sempre un per que. Sí, penso que la seva funció educativa és encara vigent però només en aquells que saben de que va el mite i el seu significat.
La gent, però, hauria d'aprendre'n ja que així aquest món i aquesta societat en la qual vivim no seria tan esquerpa i més adjectius despectius que no voldria comentar aquí.. En fi, crec que els mites s'haurien d'anar explicant des de que som petits per poder aprendre el vertader significat d'aquests.

Vale!

Anònim ha dit...

Salve!


Crec que aquest a definició es una definició molt completa, que esta ben explicst el concepte plantejat, una idea que dona es que els mites van de generació en generació.
Si, m’agraden els mites ja que considero que els mites ens ajuden molt i que son molt interessants, ja tots tenen un final diferent que et fan entendre coses de la vida.


Valete!

Jordi Rojas ha dit...

Salve,

Els mites. Quines grans històries. Gestes de grans personatges s'inclouen en la mitologia. Sigui de la civilització que sigui, els mites sempre han tingut lloc en la cultura de la societat. Aquesta definició que dona Garcia Gual crec que és molt encertada. Aquest relats tradicionals són les històries que utilitzaven les persones per explicar allò que no sabien fer-ho per un altre mètode. Però per explicar-ho, van inventar-se (o no, qui sap) unes històries fantàstiques. Aquestes històries les van contextualitzar en temps màgics, quan per la terra vagaven monstres i criatures que cap mortal va arribar a veure mai.

Personalment, a mi des de ben petit (potser no tant) m'han agradat els mites. Fa molt que els llegeixo simplement per entreteniment, però des de que me'ls expliquen, veig que serveixen per molt més que per entretenir, també ho son per ensenyar.

Avui en dia, els mites podrien ser una bona font d'ensenyament moral. Importants valors son transmesos per els mites que ara podrien ser importants per tornar a confiar en nosaltres mateixos.

Valete!

Itziar Cuervo ha dit...

Salvete!
Jo crec que els mites són petites hisòries que ens ensenyen valors de la vida i que es van passant de generació en generació. M'encanten els mites, saber la seva història, saber el seu final, el seu perquè i sobretot el que ve després d'aquest relat.
Penso que és molt activa la seva funció cada cop que escolte'm un mite nou aprenem un consell més sobre la vida.
Valete!

Natàlia ha dit...

Salvete!
A mi personalment, trobo molt correcte, que els mites, també els transmetin amb vídeos i documentals. Aquest vídeo esta molt be, perquè, es una altre manera de aprendre, i que no tingui que acabar resultant pesada. El vídeo es una mica curt, però, per lo demes esta molt be, s’entén perfectament, i no es avorrit.
També s’ha de dir, que jo no sabia gaire cosa del món clàssic, però poc a poc m’adono, que moltes coses interessants que jo no coneixia és poden aprendre de manera divertida.