3 d’octubre del 2012

Amantes in saecula saeculorum...


Ara que hem treballat els dies de la setmana i la seva vinculació amb alguns déus i deesses de la mitologia clàssica, malgrat no ser avui, dimecres, el dia més apropiat per a aquests dos amants, els reconeixeu? Què s'hi amaga al darrera d'aquesta història (relacioneu-ho amb el llatinisme del títol de l´entrada)? Coneixeu algun altre referent literari o artístic?

 

37 comentaris:

arnau ha dit...

Aquest quadre correspon al mite de Selene i Endimió. El quadre representa el moment que Selene va baixar a la Terra a observar a Endimió, el qual estava dormint rere una exhaustiva jornada de treball. Endimió ja estava prèviament enamorat de Selene, per tant l'amor va ser recíproc. Per poder estar sempre junts, Endimió va demanar la juventut eterna, però només van concedre-li la habilitat de no envellir mentre dormia, mentrestant, Selene sempre estaria amb ell.

Carla Bartra ha dit...

Salvete!
El títol diu: els amants per els sigles dels sigles. Però podríem dir que el seu significat és: els amants per sempre o eternament.
És la deesa Diana perquè és representada amb una túnica tallada, i recollida per un costat, porta arcs i fletxes i aquí podem observar que hi han unes fletxes just sota seu, també es representa amb una mitja lluna sobre el seu front i gossos de caça, que com es pot veure hi ha la lluna, que és representada al seu darrere, i un gos sota els peus del pastor on està dormint.
Explica la llegenda que Endimió era un pastor, caçador, tan bell que Selene, deessa de la lluna, li va demanar a Zeus que li concedís vida eterna perquè mai el deixés marxar. Alternativament, Selene va confiar i va estimar tant a Endimió que ell va prendre la decisió de viure per sempre dormint. De qualsevol manera, va rebre la benedicció d'un somni etern. Cada nit, Selene el visitava on jeia, a la muntanya Latmus, prop de Milete, a Àsia menor.
-Amb relació al títol, com ens podem fixar, hi ha el Cupido déu de l’amor, per tant podem relacionar això i la llegenda, amb el fet de que l’amor que hi ha durarà eternament, ja que Endimió viurà sempre dormint.
Valete.

marti clotet ha dit...

SALVETE!
Jo crec que en aquesta imatge hi surten dos personatges mitologics, en primer lloc surt cupido que es el deu de l'amor, pero per d'altre banda el fet de que la dona estugui sostinguda a l'aire li dona un posat especial, per aquest motiu i perque hi ha una lluna en el quadre em fa pensar que la dona podria ser Selene.
Aquesta imatge em recorda molt a una que ja em vist a classe i també per aquest motiu crec que deu ser selene. Aquì deixo el link de la imatge, aviam que n'opina l'altre gent : http://www.google.es/imgres?q=mitologia+selene&hl=es&sa=X&rlz=1C1CHRG_esES463ES465&biw=1163&bih=538&tbm=isch&tbnid=XJvv2bVWbP5r6M:&imgrefurl=http://elartedelamitologia.blogspot.com/2011/07/el-mito-de-selene.html&docid=_gmSKhHLtNjIMM&imgurl=http://1.bp.blogspot.com/_W3VoGAD7Tw4/TTm2zTDEOSI/AAAAAAAAAXA/FiYZyvlONDI/s1600/selene%25252By%25252Bendimion.jpg&w=595&h=599&ei=LftvUPH2FajK0QWykoGoCQ&zoom=1&iact=rc&dur=53&sig=116716428431472712544&page=1&tbnh=165&tbnw=188&start=0&ndsp=12&ved=1t:429,r:2,s:0,i:74&tx=122&ty=101
VALETE!

marina ha dit...

Salve tripulants!
Aquests dos amants que hi veiem son Selena i Endimió.
El mite ens explica que Selena era una divinitat que sempre rebutjava als homes però una nit és va enamorar d’un pastor, Endimió. El va veure adormint en una cova de Lamos. Cada nit, Selene baixava a la cova de la muntanya per visitar al seu amant dormit. Per la seva banda, el pastor estimava a la deessa en els seus somnis.

Una nit, Selene va baixar a la terra. El va trobar adormit i despullat . Des de llavors el va visitar totes les nits. Sempre el trobava adormit. Ella es recolzava al seu costat i li acaronava els cabells o el besava sense que aquest ho sabés. Tots dos ignoraven que l'amor que sentien era mutu. Fins que una nit, el pastor es va despertar en ple amor, descobrint que ella era l'amant de la lluna. Tots dos es van confessar el seu amor secret i van trobar la felicitat.

Amb el temps, el pastor va veure com el seu cos s'anava marcint, ja que era mortal i va demanar l'eterna joventut per estar sempre amb Selene. Zeus va decidir que el pastor no patiria el pas del temps mentre dormís. Només ho notaria durant el dia. Per aquesta raó Endimió va decidir dormir eternament, a fi de no morir i que la deessa pogués estimar-lo sempre.

Jo crec que és una historia força bonica ja que al principi els dos contemplen el seu amor sense saber que el altre també l’estima.
Valete.

Sofia ha dit...

Aquesta imatge revela la famosa història d' amor entre Selene, la dona que observa a la imatge i Endimió, l’home que dorm. Explica el mite que aquest últim, d’origen diví i net de Zeus, era un pastor de Caria, que bon dia Selene se'l trobà dormint dins d' una cova, i es van enamorar. Ella va demanar a Zeus que li concedís al seu enamorat la vida eterna, d'aquesta manera mai envelliria i mai se separarien. El el gran déu de l’Olimp decidí que el jove no envelliria mentre visqués sempre adormit. Endimió acceptà amb la condició de que Selene, baixés cada nit i l’acompanyés en el seu somni. I així, cada nit, ella visitava al seu home i d’aquesta manera van ser “amants per sempre”, tal i com indica el títol de la entrada. Fruit d’aquest amor, van néixer cinquanta filles.

Nil! ha dit...

In saecula saeculorum és una expressió llatina utilitzada que literalment vol dir "pels segles dels segles", però que fa referència sobretot a fets que són eterns, concretament a la presència de Déu.

En la imatge hi surt el déu Endimió al costat de la deesa Selene. Diu la mitologia que com que Selene considerava tan guapo a Endimió, aquesta li va demanar a Zeus que li donés a Endimió la vida eterna. Zeus el que li va donar va ser el son etern, i el va deixar dormint sense despertar-se durant tota l'eternitat. Cada dia Selene es passava a veure a Endimió mentre aquest dormia, i junts van arribar a tenir 50 fills. En el quadre (dibuixat per Sebastiano Ricci) s'hi pot observar també a cupido, el qual és responsable de l'amor que sentien aquells dos déus.

He trobat també un altre quadre que primer em semblava que podia ser una adaptació del de la imatge,que és el de Venus i Cupido (d'Alessandro Allori), però finalment he vist que no hi tenien res a veure.

Valete!

Ferran Guijarro ha dit...

En aquest quadre veiem a Diana observant a Endimió. Diana es la deessa romana que representa la Lluna i també la castedat. Era filla de Júpiter i Latona, i germana d'Apolo, que representa el signe contrari, el Sol. Vigilava els boscos i les ninfes eren les seves aliades. Era una deessa venjativa, freda i cruel. Endimió era un pastor. Diana se'n va enamorar tant que va demanar a Hipnos que l'adormís per sempre, de manera que ella el pogués observar. En la mitologia grega l'equivalent a Diana és Selene.

Joana Bassó ha dit...

Salevte!!

En aquesta fotografía vaiem un nen que és Cupido, Selene que és una desea i hi ha un noi que és Endimió que fou un rei de l’Èlida, fill d’Aetli (o Dde Zeus, segons altres) i de Càlice.

El mite explica que: la deessa Selene se n'enamorà, i ell demanà a Zeus de poder dormir eternament per mantindre's sempre jove i no desplaure la seua estimada, que cada nit el veia en passar.

El llatinisme que diu el títol “amantes in saecula saeculorum”, crec que vol dir amants per sempre.

Valete!

Maria Ros ha dit...

Aquesta deesa es Selene, deesa de la lluna. Correspon al dilluns com a dia de la setmana, ja que prové de dies Lunae i per tant "Dia de la Lluna".

En la mitologia grega,Selene era germana de Helios, el sol i de Eos, l'aurora. Diuen que Selene va protagonitzar moltes històries d'amor, però el seu amor amb Endimion va ser el més profund.
Endimion, net de Zeus, era un pastor de Caria. Havia ocupat el tro de Elida, però desde que el van destronar es va dedicar al camp i als astres i es va enamorar de la lluna, ja que era la seva única companyia en la seva soletat.
Un dia mentre ell dormia en una cova del mont Lamos a prop de Mileto la lluna va baixar a la terra i tots dos es van enamorar.
Selene li va demanar a Zeus que li donés a Endimion la vida eterna perque mai l'abandonés.
Edimion va prendre la decisió de dormir en un somni profund i només es despertava per rebre a Selene.
Cada nit Selene baixava al mont Lamos per veure el seu estimat. D'aquest amor van nèixer cinquanta filles i també Naxo, el heroi de la illa de Naxos.
No hi ha un final tancat, sino que diuen que Selene i Endimion van continuar estimant-se en silenci.

Alex Molera ha dit...

•La historia que es narra d’aquest quadre es la història que va passar entre Selene (deessa llunar, filla dels titans Hiperió i Teia) i Endimión (pastor de Caria):
Una nit d’estiu, Endimión es va refugiar a una cova a la muntanya de Latmos per descansar. Selene des de el cel el va veure dormit gracies a la llum de la lluna i es va enamorar d’ell. Llavors va baixar del cel, li va fer un petó. Endimión es va despertar i entre ells va néixer una passió.
Selene li va demanar a Zeus que li concedís al seu amant un desig i va ser quan Endimión li va demanar el don de la eterna joventut, poder dormir en un somni profund, del que només es despertaria per rebre a Selene.
•A la imatge s’hi representa el moment que Selene baixa del cel i s’enamora de Endimión, ja que apareix Cupido(deu de l’amor).
•El títol de l’entrada, conte el llatinisme “in saecula saeculorun”, que significa literàriament “pels segles dels segles. Ho relaciono molt amb aquesta historia ja que Selene i Endimión seran amants per sempre.

mire ha dit...

El títol de la entrada significa "Amants per sempre,els de la imatge son Selene i Endimió .

Conta el mite que Selene rebutjava als homes ,però en una nit es va enamorar del pastor Endimió (de aquí ve el bastó que hi ha en la fotografia )que el va veure dormint en una cova de Lamos .Cada nit Selene baixava a la cova per visitar el seu amant dormint .Per l'altre banda el pastor l'estimava en silenci .En una nit el pastor es va despertar i tots dos van confessar el seu amor .
El pastor veia que es feia vell ja que era mortal i va demanar la eterna joventut per estar sempre amb Selene .Zeus va decidir que no partiria el pas del temps mentre dormís i Endimió va decidir dormir eternament per no morir i que Selene pogués es estimar-lo per sempre .

Jordi Barberà ha dit...

Salvete!

Per començar, Amantes in saecula saeculorum, significa amants pels segles dels segles o eternament, que és el mateix.
Els personatges que surten a la imatge són Selene, Cupido i el pastor Endimió. La llegenda diu que Selene va veure a Endimió dormint en una cova, i es van enamorar. Selene va demanar a Zeus que Endimió pogués obtenir la vida eterna, per estar pels segles dels segles amb ell, i Edimió demanà entrar en un somni perpetu i que només es despertaria per estar amb Selene. Van tenir 50 filles i un fill; Naxó.
Relacionat amb el títol de l'entrada hi podem extreure que vol dir l'amor etern (o pels segles dels segles), com ja he dit abans, o potser també l'eterna joventut.
Com a algun altre referent artístic, he llegit que en la literatura i en el cinema de ciència ficció, a els habitants de la Lluna se'ls diu Selenites (de Selene, la deessa llunar). Un altre referent és Cupido, que és la representació per exel·lència de l'amor.

Valete!

Jordi Barberà.

Judy97 ha dit...

Saecula saeculorum significa per els segles dels segles, és a dir per sempre. I si llegim tot el titol diria amants per sempre.
Els persontages que es veuen en la imatge són: Selene, Endimió i Cupido.
Selene és la deessa de la lluna, per això darrere seu hi ha una lluna. Cupido és el déu de l'amor, i per això surt en aquesta pintura, perquè Selene i Endimió es van enamorar.
El que va passar entre ells dos va ser que Selene el va veure dins d'una cova descansant, llavors ells dos es van enamorar. Després Selene li vademanar a Zeus que li dongués a Endimió la vida eterna per poder estar junts per sempre. Però Endimió va dir que només es voldria despertar quan estigués Selene, i després tornar-se'n a dormir. Selene i Endimió van tenir cinquanta filles.
La pintura es diu els amants per sempre perquè volien estar sempre junts. Altres històries semblants a la de Selene i Endimió podrien ser la de Romeu i Julieta i Tristà i Isolda.

Martí ha dit...

Al quadre hi podem veure Selene amb Endimió. Sabem que estan enamorats perquè també veiem entre ells a Eros.

"In saecula saeculorum" significa pels segles dels segles. Per tant el llatinisme, "Amantes in saecula saeculorum", significa "Amants per sempre".

El mite dels dos personatges, Selene i Endimió, parla del seu romanç etern. Selene s'enamora d'Endimió, un mortal. Aquest per plaure la seva enamorada, decideix demanar a Zeus que l'adormi eternament perquè Selene el vegi, cada dia, eternament, al fer passar del dia a la nit.

El poeta Benet Garret italià d'origen català, va escriure "Chariteo" que parla de la història de Selene i Endimió.

Unknown ha dit...

En aquesta imatge s'hi pot veure a Selene, Cupido i Endimió. Saecula saeculorum vol dir amants per sempre, l'història parla de que Selene, la deesa de la lluna li va demanar a Zeus vida eterna per Endimió per així poder estar sempre amb ell, però Zeus no li pot conecedir la vida eterna i aleshores el que fà és dormirlo eternament per així no haver d'abandonar mai a Selene i així doncs podran ser amants per sempre.

Unknown ha dit...

He estat buscant quin tipus de relació podria existir entre la fotografia, el títol de l'entrada (Amantes in saecula saeculorum) i els dies de la setmana i no he aconseguit trobar cap tipus de relació entre ells.
Sabent que:
dies Solis - dia del sol, és Diumenge
dies Lunae - dia de la Lluna, es Dilluns
dies Martis- dia de Mart, és Dimarts
dies Mercuri - dia de Mercuri, és Dimecres
dies Iovis - dia de Júpiter, és Dijous
dies Veneris - dia de Venus, és Divendres
dies Saturni - dia de Saturn, és Dissabte
i que SAECULA SAECULORUM és una locució llatina que significa literlament "pels segles dels segles" no he aconseguit relacionar-ho amb la imatge.

Unknown ha dit...

Els personatges que surten a la foto són: Cupido, Selen i Endimió. L'història tracta de que Selene li demana a Zeus vida a eterna per Endimió per tal de que pugessin estar junts tota la vida, però Zeus no li va poder donar vida eterna, pero si dormir eternament i així van poder estar junts per sempre. Saecula Saeculorum vol dir amants per sempre i d'aquí l'història.

Gerard Llobera ha dit...

La lluna mai va ser objecte d'un culte específic per part dels antics grecs. Hi havia, però, una divinitat lunar, Selene, germana d'Helios (el Sol) i d'Eos (l'aurora). Selene va ser coneguda sobretot pels seus enamoriscaments amb el jove pastor Endimió a qui va veure una nit adormit sobre una cova de la muntanya Lamos, prop de Milet. Selene va demanar llavors a Zeus que concedís a Endimió la vida eterna perquè així mai li abandonés. Alternativament, Endimió va prendre la decisió de dormir en un somni perpetu, del qual només despertava per rebre Selene.
Cada nit, Selene baixava a la cova de la muntanya Lamos per visitar el seu amant adormit. D'aquest amor van néixer cinquanta filles. En l'art, Selene era representada com una dona bella de rostre pàl • lid, conduint un carro de plata tirat per un jou de bous blancs o un parell de cavalls. Sovint era mostrada muntant un cavall o un bou, vestint túniques, portant una mitja lluna sobre el seu cap i portant una torxa.

txellbtm ha dit...

En aquesta imatge veiem 3 personatges que són els protagonistes de la historia de Lunae i el seu amant mortal. En el quadre hi podem veure Lunae, Ednimió i cupido ,en representació de l’amor. Aquesta historia ens explica que un dia Lunae va veure a un pastor, Ednimió, dormint en una cova, en la que hi havia anat per a descansar i es van enamorar, aleshores Lunae li va demanar a Júpiter que concedís al seu estimat la vida eterna, per altra banda, Ednimió, li va demanar poder dormir eternament per mantenir la joventut per sempre.
El títol de l’entrada es diu: Amantes in saecula saeculorum, que significa amants per els segles dels segles, el podríem relacionar amb la historia ja que els dos amants demanen a Júpiter el seu desig, o per agradar més a l’altre o per poder estar amb el seu amant.

Ruben Ribas Haro ha dit...

Els reconeixeu?
El nen amb ales i arc és el cupido, la dona és la deessa selene i l'home dormit és un simple pastor.

Qùe s'hi amaga al darrera d'aquesta història(relacioneu-ho amb el llatinisme del títol de l'entrada)?
Doncs el titol, que vol dir pels segles dels segles, per sempre.

Coneixeu algun altre referent literari o artístic?
Estrella Gil Garcia, es tot un referent literari amb la seva novela "maternitat adaptada". És una escriptora amb paràlisi cerebla amb discapacitat del 90% del seu cos que confesa que la discapacitat es una forma més de viure i després del seu èxit amb la seva primera novela segeuix treballant en nous projectes on trencarà tòpics d'idees preconcebides sobre les persones discapacitades.

Berta J. Tarragó ha dit...

‘In Saecula Saeculorum’ és una locució llatina que té dos significats; ‘pels segles dels segles’ i, menys literal, ‘per sempre’, ‘eternament’.
El quadre immortalitza l’escena d’amor etern representada per la presència del déu romà de l’amor, Cupido, la deessa Selene i el pastor de Cària Endimió.
Selene protagonitzà moltes històries d’amor, tanmateix, el romanç amb Endimió fou el més profund. Aquest, totes les nits, després de la pastura, es refugiava en una cova en la muntanya de Latmos per cercar la tranquil·litat i la calma.
Endimió dormia serenament, la soletat era la seva única companyia. Des dels cels Selene va veure’l i el va estimar.
La deessa cada nit anava a veure al jove dormit, fins que un dia Endimió la va descobrir i també es va enamorar bojament d’ella; els dos amants es varen besar i, fruit d’aquest petó, Selene pujar a l’Olimp i demanà a Zeus que li concedís a Endimió el do de l’eterna joventut i el poder dormir en un somni perpetu del qual només despertaria per veure Selene; Zeus va acceptar. Des de llavors, Selene visita cada dia Endimió adormit.
No se’n va conèixer un final concret del amants, però el mite explica que els dos romàntics continuen estimant-se en silenci en algun indret remot de la mare Terra.
Per tant, aquesta història tracte d’amor i passió entre dos joves, Selene i Endimió.
En el quadre podem veure com Endimió reposa sobre una roca seminu, mentre és contemplat per Selene i Cupido, que sembla senyalar al jove i parla amb la deessa de la lluna.
Quant a la relació amb el títol ‘per sempre’, ‘eternament’ o ‘pels segles dels segles’ plasma una realitat d’amor etern i incondicional entre Selene i Endimió. Inclús podria veure’s íntimament lligat al detall del desig que ambdós demanen sobre l’eterna joventut.

Alba Legide ha dit...

El títol fa referència a un llatinisme que significa "pels segles dels segles". El dia de la setmana correspon al dilluns, dies Lunae, el dia de Selene, la Lluna

La història d'aquests dos amants està protagonitzada per Selene, una antiga deessa lunar, filla dels titans Hiperió i Tea. Selene es va enamorar d'un pastor anomenat Endimió; aquest estava adormit en una cova del mont Latmos, on s'havia refugiat per descansar i on més tard es van enamorar d´ella en veure-la baixar des dels cels. Selene li va demanar a Zeus que li concedís a Endimió la vida eterna perquè així mai l'abandonés. I Endimió va prendre la decisió de dormir en un somni perpetu del que només es despertava per rebre Selene. Va renunciar a la vida per l´eterna joventut. Cada nit, Selene baixava a la cova per visitar el seu amant adormit. D'aquest amor en van néixer cinquanta filles.

daniela georgieva ha dit...

En l’imatge apareix Selene, la deessa de la foscor, la lluna i la nit. Un dia Selene estava passejant i es va trobar al jove pastor, adormit. Selene es va enamorar des de que el va veure i es va apropar i li va donar un petó, de la llum que resplendia de Selene, es jove es va despertar i va sorgir la passió. I en l’imatge apareix Cupido, es va enamorar. El jove va demanar un desig, que es despertes només quan Selene estava al seu costat. Van tenir molts fills i una filla.

Ruben Ribas Haro ha dit...

En aquesta imatge es pot observar a la deessa Selene, al déu Cupido i al pastor Endimió.
Selene va ser protagonista de moltes històries d’amor, però el seu romanç amb Endimió va ser el més profund i la seva més bonica llegenda d’amor.
Endimió totes les nits feies les seves feines diàries i dormia dins d’una cova excepte quan feia bon temps, que dormia a l’aire lliure despullat. Endimió, sempre que dormia fora contemplava a la Selene, i el seu cor es nodria d’amor fins que al final s’adormia.
Selene no sabia del gran amor que inspirava el pastor, però un dia va baixar a la terra i el va veure dormint despullat i el va amar. Des de aquell dia que baixa sempre i es posa al seu costat, mentre ell dorm. Així, ell dormit i ella desperta es van estimar durant molt de temps.

Eric ha dit...

Salvete

Al quadre surten els personatges mitològics Selene i Endimió.
Selene era la deesa de la lluna i Endimió era un pastor que abans había sigut rei.
En les seves solitaries nits, Endimió dormía en una cova admirant la lluna mentre s’anava adormint. Després d’un temps Endimió es va enamorar de la lluna. Selene que no sabia res, un dia va baixar i va veure a Endimió dormint i es va enamorar. Després d’això, totes les nits Selene baixava a dormir amb ell mentre que Endimió no sabía que mentre dormía, Selene estaba al seu costat.
Al pasar el temps Endimió va anar fent-se gran i li va demanar a Selene que fes alguna cosa, Selene li va demanar a Zeus que mentre dormis sigués sent jove , i això és el que va fer Zeus.
Així sempre que dormía estaba amb Selene amb un aspecte jove i quan es despertava estaba vell i sense Selene

Valete

Unknown ha dit...

La frase "Amantes in saecula saeculorum", que té com a títol aquesta publicació, significa: Per sempre Amants. D'aquí a relacionar aquests dos joves que veiem a la fotografia junt amb Cupido.

El mite de Selene i Endimió. Aquest explica la història de la divinitat la qual rebutjava als homes i una nit es va enamorar del pastor Endimió quan jeia adormit en una cova de Lamos.
Cada nit, Selene baixava a la cova de la muntanya per visitar al seu amant. Endimió des dels seus somnis estimava en silenci a la deessa.I ella es recolzava al seu costat acaronant-li els cabells sense que aquest s'adonés.
Tots dos ignoraven l’amor que sentien. Fins que el pastor una nit va despertar, descobrint que era l’amant de la lluna, l'amant dels seus somnis.
Selene i Endimió es van confessar el seu amor secret i van trobar per fí la felicitat.
Amb el temps, el pastor va veure que el seu cos s’anava envellint, ja que era mortal. Per això va demanar l’eterna joventut a Zeus. Però aquest va decidir que el pastor no patiria el pas del temps mentre dormís. Només així dormint eternament sentiria l’amor de la seva estimada, Selene.

Per altre banda, la paraula DIMARTS prové del nom en llatí die(m) /dies Martis, significat el qual designa “el dia de Mart”.

MarionaFerrer ha dit...

La imatge representa la deessa Selene i el pastor Endimión, el seu amant.

La llegenda deia que una nit d'estiu després d'estar cuidant el seu ramat d'ovelles, Endimión, va anar a la muntanya, a descansar. La nit era clara i en el cel hi havia Selene, passejant amb el seu carro.
De sobte la llum de la lluna va il·luminar la cova on estava refugiat el pastor, i un cop va veure al jove dormit, Selene, es va enamorar bojament; així que va baixar del cel, i li va donar un petó als llavis.
Quan va pujar de nou al cel, li va demanar a Zeus, donar-li l'oportunitat de concedir-li un desig a Endimión, ell va demanar l'eterna juventut, perquè mai, s'acabés aquell somni, així es va complir, Selene baixava cada nit aquella cova per visitar-lo.

Unknown ha dit...

Rectificant el meu comentari anterior, ja he aconseguit trobar el significat de la fotografia que ens mostra aquesta entrada del blog.
La deessa representada es Selene, filla dels titans Hiperió i Tea. És la deessa de la lluna, aquí podem relacionar-la amb la imatge de la lluna que apareix darrere seu.
L'home que apareix a la imatge representa es del deu Pan, que era el semidéu dels pastors grecs.
L'expressió que dona títol a aquesta entrada és: Amantes in saecula saeculorum. Aquesta expressió llatina significa literalment: pels segles dels segles, així que podem deduir que el que ens vol dir la frase del títol de l'entrada és: Amants pels segles dels segles.

Ruut ha dit...

L'amor d'aquests dos personatges, Selene deessa de la Lluna que anava a veure a Endimó mentre dormia a una cova, un pobre pagès del qual ella n'estigué enamorada. Fins que un dia, Endimó es llevà mentre ella el mirava, i es va enamorar de Selene. El fort amor entre ells, van fer que volgués durar per sempre, però degut a que Endimó era mortal, no seria possible. Però Selene ho va fer possible, fent un pacte amb Zeus, demanant que Endimó tingués vida eterna. Zeus acceptà però amb una condició: Ell envelliria mentre estigués despert. Si es mantenia dormit, es mantindria en el estat actual en que estava, i així fou com l'amor de Selene i Endimó durà per sempre, ja que ell dormí eternament i Selene el fou a veure cada nit.

Berta J. Tarragó ha dit...

‘In Saecula Saeculorum’ és una locució llatina que té dos significats; ‘pels segles dels segles’ i, menys literal, ‘per sempre’, ‘eternament’.
El quadre immortalitza l’escena d’amor etern representada per la presència del déu romà de l’amor, Cupido, la deessa Selene i el pastor de Cària Endimió.
Selene protagonitzà moltes històries d’amor, tanmateix, el romanç amb Endimió fou el més profund. Aquest, totes les nits, després de la pastura, es refugiava en una cova en la muntanya de Latmos per cercar la tranquil·litat i la calma.
Endimió dormia serenament, la soletat era la seva única companyia. Des dels cels Selene va veure’l i el va estimar.
La deessa cada nit anava a veure al jove dormit, fins que un dia Endimió la va descobrir i també es va enamorar bojament d’ella; els dos amants es varen besar i, fruit d’aquest petó, Selene pujar a l’Olimp i demanà a Zeus que li concedís a Endimió el do de l’eterna joventut i el poder dormir en un somni perpetu del qual només despertaria per veure Selene; Zeus va acceptar. Des de llavors, Selene visita cada dia Endimió adormit.
No se’n va conèixer un final concret del amants, però el mite explica que els dos romàntics continuen estimant-se en silenci en algun indret remot de la mare Terra.
Per tant, aquesta història tracte d’amor i passió entre dos joves, Selene i Endimió.
En el quadre podem veure com Endimió reposa sobre una roca seminu, mentre és contemplat per Selene i Cupido, que sembla senyalar al jove i parla amb la deessa de la lluna.
Quant a la relació amb el títol ‘per sempre’, ‘eternament’ o ‘pels segles dels segles’ plasma una realitat d’amor etern i incondicional entre Selene i Endimió. Inclús podria veure’s íntimament lligat al detall del desig que ambdós demanen sobre l’eterna joventut.

Unknown ha dit...

Selene, Artemis y/o Diana son la misma diosa, era la diosa de la luna, hermana de Helios, el sol y de Eos, la aurora. Selene se representa por haver tenido muchas historias de amor, pero sin embargo la masmprofunda y mas bonita fue la que tubo con Endmirón.

Endmirón, era nieto de Zeus.
A quien Selene, vió una noche dormido sobre una cueva del monte Lamos. Selene pidió entonces a Zeus que concediera a Endimión la vida eterna para que así nunca le abandonase. Alternativamente, Endimión tomó la decisión de dormir en un sueño perpetuo, del que sólo despertaba para recibir a Selene.

Cada noche, Selene bajaba a la cueva del monte Lamos para visitar a su amante dormido. De este amor nacieron cincuenta hijas.


Mes o menos, es un resumen de lo que he poddido leer, y sobretodo aprender.

http://sobreleyendas.com/2008/06/11/el-mito-de-selene-y-endimion/

Aqui esta la leyenda mas detallada por si alguien le interesa, es realmente una bonita historia que para quien este enamorad@, le puede llegar a sentir esas mariposas de las que tanto se hablan cuando uno se enamora de alguien otro.

PD: Ειλικρινά, έχω έρθει με την καρδιά ... ότι όμορφη ιστορία

Escena representada por : UBALDO GALDOFI

Unknown ha dit...

Els dos personatges que apareixen a la imatge són Endimió i Selene. La història explica que Selene, personificació de la Lluna, era una deesa que rebutjava als homes però que es va enamorar d'Endimió, un pastor, i cada nit l'anava a veure a la cova on dormia i passava la nit amb ell observant-lo adormit i acariciant-lo i besant-lo a cada moment. En el silenci i en els somnis Endimió també estava enamorat d'ella però mai l'havia pogut sentir fin que una nit es va despertar i la va veure allà estirada al seu costat, els dos es van confessar el seu amor i així es trovaben a les nits i feien de cada nit la millor de les seves vides. Endimió va anar notant i veient com el seu cos envellia i tenia por de que Selene deixés d'estimar-lo, així que va demanar-li a Zeus poder ser jove per sempre i el déu li ho va permetre, però només quan ell dormís, durant el dia seguiria envellint. Endimió ho va acceptar i va decidir dormir per sempre perquè Selene el pogués estimar per sempre més i ell ho pogués fer en silenci i en els seus somnis. Amantes in saecula saeculorum.

Gran història que es pot relacionar amb la cançó "Boig per tu" de SAU, en la qual també s'explica la història d'un home enamorat de la Lluna, malauradament Carles Sabaté també va tancar els ulls per sempre.

Moltes gràcies per ensenyar-nos aquesta meravellosa història.

Pol Alberola Bernat ha dit...

En la imatge es veu a Selene, i un pastor estirat el terra que li envaeix la soledat, ell es Endymion, net de Zeus, el van abandonar en una muntanya, i com sempre estava sol , la única companyia que tenia era la de la lluna Selene, llavors sen enamorà.

blai16 ha dit...

In saecula saeculorum és un mot llatí que significa pels segles dels segles.
En aquesta imatge apareixen la deessa Selene, el pastor Endimió i Cupido, el déu de l'amor. La història conta que una nit d'estiu, després de cuidar els seus ramats, Endimió es va refugiar en una gruta a la muntanya Latmos per descansar. La nit era clara, i al cel Selene passejava en el seu carruatge. La llum de la lluna va entrar a la cova, i així Selene va poder veure al jove adormit. Des del moment en què la deessa el va mirar es va enamorar d'ell.
Llavors, va baixar del Cel, i Endimió va ser despertat pel frec dels llavis de Selene sobre els seus. Tota la cova estava il • luminada per la llum platejada de la Lluna.
Selene va pujar a l'Olimp, i va demanar a Zeus que li concedís a Endimió un desig, i ell va acceptar. Endimió, va demanar el do de l'eterna joventut, i poder dormir en un somni perpetu, del qual només despertaria per rebre Selene
Des de llavors, Selene visita al seu amant adormit a la caverna de la muntanya.

Unknown ha dit...

El títol de l'entrada "Amantes in saecula saeculorum" el seu significat vol dir amants per sempre. Veient aquesta imatge, podem veure que estan Selene, que és la deesa de la Lluna (dies Lunae), també hi apareix Endimió, que és el nét de Zeus. I també podem veure a Cupido que surt al costat de Selene. La història d'ells dos és, que ella es va enamorar de Endimió i va baixar del cel només per veure'l. Ell estava en un tipus de cova descansant, després del seu dur treball i aleshores al veure-la ell també se'n va enamorar d'ella. Selene volia que el seu estimat tinguès vida eterna i el que va fer Endimió va ser dormir en un somni perpetu, com es pot veure a la imatge.

Charlene ha dit...

Salvete!
Com molts dels que han comentat han dit, els dos personatges d'aquesta imatge són Endimió i Selene. Però com el títol de l'entrada està en llatí, prefereixo referir-me a ells amb els seus noms romans, que són Endimió i Lluna.
El mite ens explica com Lluna va veure Endimió, que era pastor, adormit en una cova de Lamos, a prop de Milet i es va prendar d'ell. Ell també n'estava prendat, però com que ella només el visitava quan ell estava adormit, només la veia en somnis. Lluna baixava cada nit per poder veure'l i ell seguia dormit fins que un dia es va despertar i va veure que la seva enamorada era real i no un simple somni. Va ser llavors, quan Endimió va demanar Júpiter la vida eterna, ser immortal per poder estar amb la seva estimada, i així Júpiter ho va fer. Per que la seva mortalitat no aparegués, hauria de dormir i així no podria marcitar-se, encara que això només es veuria afectat durant el dia, així doncs, podria estar amb Lluna per les nits.
En el quadre també podem observar Cupido, Eros en la mitologia grega, que ens simbolitza l'amor entre els dos amants.

Vale!

Ona Contreras ha dit...

Aquests dos amants que veiem són Selena i Endimió.
El mite ens explica que Selena era una divinitat que sempre rebutjava als homes però una nit és va enamorar d’un pastor, Endimió. El va veure adormint en una cova de Lamos. Cada nit, Selene baixava a la cova de la muntanya per visitar al seu amant dormit. Per la seva banda, el pastor estimava a la deessa en els seus somnis.

Una nit, Selene va baixar a la terra. El va trobar adormit i despullat . Des de llavors el va visitar totes les nits. Sempre el trobava adormit. Ella es recolzava al seu costat i li acaronava els cabells o el besava sense que aquest ho sabés. Tots dos ignoraven que l'amor que sentien era mutu. Fins que una nit, el pastor es va despertar en ple amor, descobrint que ella era l'amant de la lluna. Tots dos es van confessar el seu amor secret i van trobar la felicitat.

Amb el temps, el pastor va veure com el seu cos s'anava marcint, ja que era mortal i va demanar l'eterna joventut per estar sempre amb Selene. Zeus va decidir que el pastor no patiria el pas del temps mentre dormís. Només ho notaria durant el dia. Per aquesta raó Endimió va decidir dormir eternament, a fi de no morir i que la deessa pogués estimar-lo sempre

Realment aquesta història d'amor és molt bonica, i especial. Trobo que és sorprenent, ja que jo aquesta història no la coneixia, però m'ha sorpres ja que no pensava que el pastor decidis estar dormin tota l'eternitat.

Valete!