24 d’agost del 2012

La petjada clàssica a Malta (II): la Vil·la romana de Rabat

Mosaic conservat a l´atri de la Vil·la romana de Rabat

Probablement una de les restes romanes més importants de Malta i que més em va captivar durant la meva estada a l´illa és la domus –no pas una vil·la malgrat el nom de l´espai arqueològic- que està ubicada a Rabat, suburbi del nucli emmurallat de Mdina. Es tracta d´una vivenda mitjana molt ben conservada, amb nombrosos objectes quotidians de l’època exposats al Museu que trobem abans d´accedir a la domus. Se sap que era un espai en principi privat però que es feia servir sovint com a centre de les relacions públiques i polítiques de la família propietària. 

Com he dit abans, a la casa s´hi conserven molts objectes i estris de la vida quotidiana sobretot femenins com perfums, restes de maquillatge, etc, i per això se sap millor com era la vida del dia a dia de la classe més benestant, ja que prestaven molta atenció a l´ornamentació personal. 

A l´interior de la domus encara es poden observar els espais perfectament diferenciats, com l’atri -amb un gran mosaic al centre descobert el 1881 en molt bones condicions- o el tablinum –el despatx del paterfamilias- al costat dret de l’atri i algunes de les esculturetes que hi havia al larari o capelleta familiar que també han gaudit d´una òptima conservació.  

A la part exterior hi ha restes d’un jardí amb el seu peristil, restes d’un molí de pedra i pedres de diverses construccions que no s’han arribat a identificar. És així com aquesta domus s´ha convertit en una mena de museu que aplega diferents restes trobades a l´illa. 

I fins aquí la meva crònica d´un viatge per la mediterrània illa de Malta. Us recomano que si podeu, enfileu algun dia la vostra proa cap a aquest bell indret, un testimoni de luxe de la petjada dels antics. 



Anna Ruiz De la Fuente

1 comentari:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Gràcies per aquesta segona entrada sobre la petjada clàssica a Malta, Anna. M´ha fet recordar, parlant de petjes profundes de les antigues civilitzacions, una efemèrides: avui fa 1.933 anys una il·lustre ciutat italiana, Pompeia, començava a entrar a la Història per la porta de la Tragèdia. Sit terra sibi levis!