10 de juny de 2012

Racons clàssics de Barcelona (VI): un cavall al Palau de la Música?

Si alguna vegada aneu al Palau de la Música, una de les joies més emblemàtiques del modernisme català, i alceu la mirada al cel per admirar el majestuós vitrall central del sostre de la Sala de concerts, fixeu-vos en les dues figures imponents que, a banda i banda, semblen custodiar la graderia del segon pis, per on la música s´enfila ben amunt  perquè els déus la puguin escoltar des de la seva seu celestial. 17 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Segur, tripulants de l´Odisseu, que a hores d´ara ja sabeu de quin animal mitològic parlem. Quina és la seva filiació, el seu naixement, la seva història? Amb quins herois se´l relaciona? De quin artista modernista són obra aquests dos exemplars del Palau de la Música Catalana? Quins referents clàssics en coneixeu en la música, el cinema, l´art, etcetcetc?

El vaixell d'Odisseu ha dit...

I una segona qüestió....

quina relació creieu que pot haver-hi entre aquest personatge i la seva facultat de volar i la música (potser no és una relació mitològica, sinó simbòlica, fins i tot filosòfica, qui sap!)

Rumieu, rumieu...

Martí ha dit...

Hola a tots:

Pegàs va néixer del coll tallat de Medusa. Es deia d'ell, que del lloc on hi trepitjava naixia una font. Com per exemple "Hipocrene".

Tot i que se'l relaciona molt amb Hèrcules, pegàs es relacionava molt amb Bel·lefront, al qual va ajudar a vèncer a Quimera. Pegàs va ajudar a Bel·lefront en moltes de les seves aventures heroiques en les quals va triomfar sempre. Així que Bel·lefront es va omplir d'orgull fins el punt de pensar que estava a l'altura dels déus. Va pujar al llom de Pegàs i va intentar arribar a l'Olimp, però Zeus li va enviar un tàvec que va picar a Pegàs i va fer caure a Bel·lefront del cavall alat. Pegàs va continuar el seu camí sense el seu acompanyant. Des de llavors Zeus utilitza a Pegàs per tirar els seus llamps.

Els pegassos del Palau de la Música van ser esculpits per Eusebi Arnau. I se'ls relaciona amb el poder ascensional de la música.

Joana Bassó ha dit...

Salve!!

Cavall alat i volador engendrat per Posidó, va néixer de la sang de Medusa en ser decapitada per Perseu.
El significat del seu nom és desconegut però Hesíode el relaciona amb la paraula «font». Allà on els cascs de Pegàs colpejaven el terra en naixia una font. Per exemple, la font Hipocrene (font del cavall), en el mont Helicó.
Però les llegendes més conegudes on intervé Pegàs són les relacionades amb l'heroi Bel•lerofont. Mentre Pegàs estava bevent a la font Pirene, Bel•lerofont, gràcies a l'ajuda d'una brida màgica que li havia donat Atena, va aconseguir muntar el cavall. Seguidament, Bel•lerofont i Pegàs van anar a lluitar contra el monstre Quimera, matant-lo.
Gràcies a Pegàs, Bel•lerofont va aconseguir triomfar en totes les aventures en què va participar. Això el va enorgullir tant que va creure's capaç d'arribar fins al mont Olimp, on vivien els déus, cavalcant al llom de Pegàs. Zeus el va convertir en un dels seus cavalls.

Vale!

Ginesta ha dit...

Salvete!

Pegàs és fill de Medusa. Se'l relaciona amb Hèrcules i Bel·lerofont, però sobretot amb Zeus, que l'utilitza per tirar els seus poderosos llamps.

L'autor dels dos pegassos és Eusebi Arnau.

Crec que es relacionen els cavalls amb l'elegància, la magestuocitat, etc. Tal i com ha de ser i és un lloc com el Palau de la Música i la música en sí.

Valete!

Salina Jaime ha dit...

Bonees!

Pegàs, va néixer de la sang de Medusa, i tenia la característica, a part de volar, que el lloc on trepitjava naixia una font.
Pegàs i el mortal Bel.lefont, junt, van triomfar amb totes les batalles, Bel.lefont, es va sentir tan poderós i amb molt d’orgull, va pensar que sobre el llom de pegàs, podria arribar a l’Olimp, però Zeus no ho va permetre i va fer que caigués, i pegàs va continuar el seu viatge, des de llavors, que, Zeus utilitza pegàs per tirar els seus llamps.
Aquests magínifcs pegasos, van ser contruits per Eusebi Arnau, crec que aquest simbolisme, significa que Pegàs transporta la música que es celebra en el palau fins als Déus, perque ho pugin gaudir, crec que la música és un pont entre els mortals i els déus.
Valete!

Maria Rios Rius ha dit...

Aquest animal mitlològic és Pegàs, el magnífic cavall alat. Va ser creat mitjançant al tall del cap de Medusa, la deessa que et transformava en pedra amb una sola mirada.
Pegàs va ser una figura important que va ajudar a Bel·lefront en diferentes tasques de la seva vida.
La figura és escolpida al Palau de la Música per Eusebi Arnau, penso que va relacionat amb la música ja que és un animal que vola i que t'ajuda, i la música vola perquè flueix entre nosaltres i molts cops ens ajuda a vèncer els petits entrebancs.
Valete

Roger Amat ha dit...

Salvete!

Aquest cavall es diu Pegàs, és fill de Medusa, va néixer quan li van tallar el cap.
L'heroi que el muntava s'anomenava Bel·lerofont, més tard el'utilitzava Zeus per enviar els seus llamps. L'artista d'aquest treball era Eusebi Arnau.

En cinema també es representa Pegàs en la pel·lícula Hèrcules feta per Disney, en la pel·lícula Pegàs és un regal de Zeus cap a Hèrcules.

Valete!

Clara Pérez ha dit...

Salve!!
El personatge és Pegàs, que segons la mitologia grega, era el cavall que va néixer del coll tallat de Medusa quan Perseu la va decapitar.
Les llegendes més conegudes on intervé Pegàs són les relacionades amb l'heroi Bel•lerofont.
Aquestes escultures van ser esculpides per Eusebi Arnau, en relació amb la pujada que poden fer els dos membres, és a dir que tal com la música ascendeix, Pegàs ho fa volant.

Anna M. ha dit...

Salvete!

Pegàs o Pegasus en la mitologia grega era el cavall alat, fill de Posseidó, déu del mar, i de Medusa. Pegàs va néixer del coll de Medusa després de ser vençuda i morta per l’heroi Perseu.
El significat del seu nom és desconegut però Hesíode el relaciona amb la paraula font. Allà on els cascs de Pègas colpejaven el terra en naixia una font. Per exemple la font de Hipocrene, en el mont Helicó.
Però les llegendes més conegudes on intervé Pègas són les relacionades amb l'heroi Bel•lerofontes.
Gràcies a Pegàs, Bel•lerofont va aconseguir triomfar en totes les aventures en què va participar. Això el va enorgullir tant que va creure's capaç d'arribar fins al mont Olimp, on vivien els déus, cavalcant al llom de Pegàs.

Valete!

Marc Gimeno ha dit...

BOn dia!
El caball alat, va neixer del coll tallat de Medusa.
Pegas es relacionava molt amb: Hercuñes, Bel.lefront junt amb éll van vençer ala malvada Quimera. Pegàs i Bel.lefront, es van anar fent amics, perque Pegàs sempre estava ajudant-lo a triumfar. Bel.lafront es pensava que era com un Déu, alosehores va pujar a l'Olimp,pero a Zeus no li va agradar, i el va fer caure de Pegàs. Pegàs va continuar sense Bel.lafront, i Zeus l'utilitza per a tirar llamps.
Pegàs esta molt relacionat amb la música.

Thomas Walzl ha dit...

Salvete!
He llegit el comentari que ens ha deixat el Martí, per començar dir que he tornat a aprendre una cosa de la mitologia graga i en segon lloc ma agradat molt. És cert, Eusebi Arnau és l'artista d'aquestes obres dins del modrenisme, dic cert ja que al llegir l'entrada m'he aventurat per internet!
Valete i gràcies per l'entrada ja que una vegada més coneixem una cosa nova!

Carla Bartra ha dit...

Salvete!
En la mitologia grega, Pegàs era el cavall alat nascut del coll tallat de Medusa.
El significat del seu nom és desconegut però Hesíode el relaciona amb la paraula «font». Però les llegendes més conegudes on intervé Pegàs són les relacionades amb l'heroi Bel•lerofont. Mentre Pegàs estava bevent a la font Pirene, Bel•lerofont, gràcies a l'ajuda que li havia donat Atena, va aconseguir muntar el cavall. Seguidament, Bel•lerofont i Pegàs van anar a lluitar contra el monstre Quimera, i el van matar. Gràcies a Pegàs, Bel•lerofont va aconseguir triomfar en totes les aventures en què va participar. Això el va posar tant content que va creure's capaç d'arribar fins al mont Olimp, on vivien els déus, cavalcant amb Pegàs. Zeus no va tolerar tant orgull, superioritat que va fer tirar al seu genet a terra. Lliure de Bel•lerofont, Pegàs va continuar volant sol fins a l'Olimp. Des de llavors, Zeus el va fer servir per portar el llamp. Finalment, Pegàs va ser transformat en constel•lació.
Valete.

Noemí Vergés ha dit...

Les figures que es troben a la Sala de concerts del Palau de la Música, són dos Pegassos. En la mitologia grega, Pegàs era el cavall alat nascut del coll tallat de Medusa.
El significat del seu nom és desconegut però Hesíode el relaciona amb la paraula «font». Aquest nom se li dóna ja que, on colpejava el casc de Pegàs el terra en naixia una font, com per exemple, la font Hipocrene, anomenada font del cavall, en el mont Helicó.
Però les llegendes més conegudes on intervé Pegàs són les relacionades amb l'heroi Bel•lerofont. Mentre Pegàs estava bevent a la font Pirene, l’heroi Bel•lerofont, gràcies a l'ajuda d’Atena, va aconseguir muntar a cavall. Seguidament, Bel•lerofont i Pegàs van anar a lluitar contra el monstre Quimera, matant-lo.
Gràcies a Pegàs, Bel•lerofont va aconseguir triomfar en totes les aventures en què va participar. Això el va fer que es creies capaç d'arribar fins al mont Olimp, on vivien els déus, cavalcant sobre Pegàs. Zeus no va tolerar tanta supèrbia i va enviar un tàvec que va picar al cavall, això va fer tirar al seu genet a terra. Pegàs va continuar volant sol fins a l'Olimp. Des de llavors, Zeus el va fer servir com a portador del llamp.
Finalment, Pegàs va ser transformat en una constel•lació, per això una de les constel•lacions s'anomena Pegàs.

Ricard Oliveras ha dit...

Salve tripulants.
Aquest animal mitològic és Pegàs, un cavall amb ales que va néixer de Medusa que va ser morta per Perseu.
Pegàs va va ajudar a Bel·lefront en diferentes tasques de Bel·lefront. Pegàs va alçar Bel·lefront fins a l'olimp, fins que va caure del cavall. Desde llavors Zeus utilitza el cavall alat per enviar llamps.
Valete.

Charlene ha dit...

Salve!
De petita amb la meva altre escola anavem sovint al Palau de la Música (una vegada hi vaig anar per recollir un premi dels Jocs Florals) i em fascinava tot el que hi havia al voltant. Potser em vaig fixar en els cavalls que hi ha, però si no fos per la mitologia que hem estudiat a grec i tot plegat, ara per ara encara no sabria identificar a quin déu pertany aquest animal.
Amb les ales, com molts han dit, és Pegàs que va nèixer de la sang de Medusa quan Perseu li va tallar el cap. La relació que jo hi veig entre l'animal i la seva facultat de volar amb la música és que quan escoltes música que t'agrada, et relaxes, i en moltes pel·lícules de fantasies el moment en que et relaxes i creus en una cosa, és el moment en que pots fer coses inimaginables com per exemple, i seria en aquest cas, volar.

Vale!!

marti clotet ha dit...

Salue magister.
En la mitologia grega, Pegàs era el cavall alat nascut del coll tallat de Medusa.
El significat del seu nom és desconegut però Hesíode el relaciona amb la paraula «font». Allà on els cascs de Pegàs colpejaven el terra en naixia una font. Per exemple, la font Hipocrene (font del cavall), en el mont Helicó.
VALETE