10 de maig del 2012

D´Olímpia a Londres

Avui, 10 de maig de 2012, a les 12 hores, 12 minuts i 12 segons del matí hora local, l´actriu Ino Menegaki en el paper de Gran Sacerdotessa del santuari d´Olímpia, consagrat al totpoderós Zeus, escortada per deu joves Verges Vestals, ha encès el sagrat foc que il·luminarà el món durant 78 dies en el seu periple que ha començat fa unes hores. El 27 de juliol la torxa encendrà el tradicional peveter a l´estadi olímpic de Londres que serà testimoni de la glòria dels atletes que hi participaran durant 16 dies. Καλό ταξίδι!
Si voleu veure la cerimònia sencera, cliqueu aquí

Fotografia: Agència EFE


25 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Certament ha estat una cerimònia molt emotiva i més en la situació en què es troba Grècia actualment. Malgrat tot, moments com els viscuts avui a Olímpia reivindiquen la grandesa d´aquest petit gran país.

Mayte ha dit...

La paraula que ho resumeix tot és: PRECIÓS.

Em sembla una tradició cultural molt rica en tots els sentits . És fascinant com , després de tants anys, seguim sent els mateixos. Ens empenyem en dir que les coses han canviat molt , que tot és diferent. Però l'únic que ens diferencia dels antics grecs i romans és la roba. Som els mateixos : pecadors, apassionats, competitius, sabis , lluitadors, forts, pacients, intel·ligents... però en comptes de dur túniques portem texans . I , per mala sort, el materialisme ha fet que ens convertim en petits: manipuladors, dolents molt sovint, interessats, malfiats, corruptes i estem perdent poc a poc els valors.


... mentre seguim conservant aquest esperit de cultura, esport, socialització i agermanament. I tradicions com els JJOO es segueixin realitzant amb la mateixa il·lusió que el primer dia encara hi ha esperança.

Laia Ruiz ha dit...

Els jocs olímpics mai havien cridat la meva atenció (encara que realment era perquè no sabia que darrere d'una competició així hi havia una tradició cultural com aquesta que desconeixia totalment) i m'ha impressionat molt la cerimònia ja que té molta simbologia i es impressionant en molts sentits.

Laura Miguel Paul ha dit...

Salvete!

No vaig poder-ho veure en directe, però he vist l'enllaç que has penjat Jordi i m'ha agradat moltíssim! Tornem al tema de sempre, com encara, al dia d'avui, influeix les clàssiques!! Cada dia em fascina més en els llocs impensables on trobes referències de les clàssiques, encara que siguin petits detalls... és impressionant:)

Valete!

Marc Palau ha dit...

Salvete!
Com ja vaig dir a classe jo vaig poder veure el programa en directe i la veritat és que em va impresionar de la manera que els actors actuen, com transmeten aquesta passió pels Jocs Olímpics,poder veure una reconstrucció de com es feia anteriorment la cerimònia d'inaugaráció d'aquests Jocs... en fi, impresionant.

Així doncs aquells que ens agrada tant l'esport esperem amb moltes ganes un any més el major esdeveniment esportiu del món com són els Jocs Olímpics.

Valete!

carlota ha dit...

La veritat és que mai havia vist la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics, ni en directe ni en una retransmissió. Com diu la Laia, jo tampoc sabia que darrera d'aquesta competició esportiva i havia tanta tradició romana. Aquesta cerimònia segur que l'han vist milers de persones, i per tant, s’agraeix que aquests actors ho representin gairebé idèntic com es feia antigament a Grècia.
Un gran vídeo!

Ignasi ha dit...

Salvete!

Crec que el fet de que encara avui es celebrin festivitats com aquesta és maravellós, podem rememorar amb una fidelitat més que notable el que fou aquesta celebració tan important.

Valete!

Marc Navarro ha dit...

Acabo de tornar-me a veure la cerimonia cencera i francament és un acte que impacta, el paisatge i els vestits de les dones donen la sensació de estar en les antigues celebracions dels jocs olímpics.

És tota una experiéncia el poder veure les ceremonies que feien en l'antiguitat i a més a més amb tanta exactitud reconstruides.

Vale

Charlene ha dit...

Salvete!

Com tots els meus companys ja han comentat, la cerimònia és preciosa i molt emotiva. Jo en realitat, no sabia que al principi dels Jocs Olímpics es feia aquest ritual fins aquest any i haig de dir que és una gran manera de recordar el que els Jocs Olímpics eren en l'antiga Grècia. La vestimenta, els actors, els silenci i respecte que hi ha, el lloc.. Tot en sí és molt preciós i significatiu i espero que algún dia de la meva vida, pugui apreciar aquest moment a Olimpia.

Vale!

Marta Molgosa ha dit...

Salvete!

La veritat es que mai m’havia interessat gaire els Jocs Olímpics, si que algun cop els havia vist per la tele, però no sabia la gran simbologia que tenien darrera, i l’altre dia quan vam veure aquell petit fragment a la classe i ara que estem parlant d’Olimpia i una mica de la historia dels jocs i la seva creació, em vaig queda molt sorpresa i alhora impressionada perquè era preciós i em va agradar moltísim, i mai m’ho hagués imaginat així!

Valete!

Enrique P ha dit...

salve, ho faig veure cuan ho van donar retransmit per teledeporte i em va encantar les dues hores senceres de tració, és una ceremosnia mítica, tot era alucinant, la gent, el silenci, els actors, i finalment, que un gran nadador grec porti la antorza olímpica, desde l'explendida ciutat que es Olimpia.
Vale!

Alison ha dit...

Salvete!

Bé, com han dit els meus acompanyants de la tripulació, la cerimònia és preciosa. A l'hora de veure-ho un altre cop, me adonat que darrere del ritual hi ha una gran interpretació de les actrius (la vestimenta, els balls, el tall del ram de l'olivera,etc.) i que tot això és una tradició. Aquest ritual és una manera de donar les gràcies a la cultrua clàssica, concretament a la grega, per haver mostrat i ensenyat la seva cultura cap a nosaltres (que ara d'aquesta, hem aprés moltes coses i encara conservem alguns aspectes). Espero que algñun dia pugui veure aquesta cerimònia en viu peruqè n'estic segura que val la pena veure-ho.

Valete!

meritxell ha dit...

Hola!!

No hi han paraules per descriure aquesta preciosa ceremònia! Realment no ho havia vist mai aquesta ceremònia, però he de dir que m'ha deixat sorpresa!!
Per ser cincera no només m'ha agradat la ceremònia en sí, sinó que també la preparació d'aquesta, es pot veure clarament com això no és una tonteria ni un joc pels grecs ni per la resta del món. La indrumentària, els balls... no són fruit d'una cosa cotidiana, sinó de mesos de preparació, i d'entrenament.
Clar esta que per als grecs no és una data qualsevol, els JJOO, sinó és una data marcada al calendari i la que esperen, com la que més!

Vale!!

Xènia Martínez Márquez ha dit...

Després de veure l'enllaç, m'ha semblat una cerimònia magnifica i molt maca ja que no havia vist mai la cerimònia d'inauguració.
Valete!

Ricard Oliveras ha dit...

Hola tripulants!
He vist gran part de la cerimònia i m'ha agradat moltíssim, hem tornat a veure que la cultura clàssica està per tot arreu i aquests costums no es perden mai. Realment una de les millors cerimònies que recordo haver vist.
Vale!

Ona Contreras ha dit...

Salvete!

La veritat és que no sabia de l'existència de la cerimònia i m'ha semblat molt emotiva.
Com la majoria dels tripulants, els Jocs Olímpics mai m'han acabat d'interessar, però ara que sé que tenen tanta relació amb el món clàssic, crec que començaré a interessar-me un poc més!

gerard simon ha dit...

Salvete
M'he mirat el video enllaçat i m'ha impresionat força , la coordinació en que es fa l'encesa , desconeixia el paper de la gran sacerdotesa del Olimp igual que la representació de las verges vestals .
Amb tot això crec que la gent es té d'adonar de la diferència de Grècia com a pais a la Grecia clássica i culte

Èlia Moral ha dit...

Salve!
Trobo que aquesta entrada és molt interessant, ja que segueixen fil per randa la tradició grega, tota la vestimenta, el lloc, etc.
Quan he vist el vídeo m'han vingut ganes d'haver estat en la cerimònia, ja que deu ser molt emotiu.
Bon dia!

Carla Bartra ha dit...

Salvete!
M'ha encantat veure aquesta celebració ja que no havia vist mai la tradicional cerimònia com era a l'antiga Grècia.
Valete.

Ginesta ha dit...

Impressionant! Mai havia vist la cerimònia, de fet, crec que ni sabia de la seva existència.
He arribat a la conclusió que la gent d'a peu no tenim la plena consciència de que la cerimònia existeix ni que és la mateixa que fa dos mil cinc-cents anys perquè als mitjans de comunicació no li donen la importància que això té. Recordo perfectament que a les notícies només ho van dir, i ràpidament van començar a parlar de les obres que s'estaven fent a Londres per als JJOO. En quin món vivim? Desgraciadament vivim en una societat on el que surt a la televisió és el que val, on són més importants unes obres que una tradició mil·lenària. Si ens baséssim únicament amb el que ens expliquen als mitjans de comunicació no sé en quin món viuríem però però està clar que ens tindrien completament enganyats.

Per sort existeix internet i blocs com aquest que ens ajuden a descobrir el món des d'una altra perspectiva.

Llarga vida al vaixell!

Anònim ha dit...

Crec que es una molt bona entrada , em va encantar poder veure aquesta celebració.
Amb aquest cerimònia puc veure l’ il•lusió que te gent.
La veritat, com molts dels meus companys, mai m’havia interessat gaire els Jocs Olímpics, però aquest any e pogut profunditzar el tema a classe i considero que es molt interessant!


Valetee!
Valete

Jordi Rojas ha dit...

Ja feia massa temps que els esperàvem! Encara que ja s'han modernitzat molt, encara contenen aquells petits detalls que ens traslladen a la Grècia clàssica. Abans, un dels objectius era unir tots els grecs; ara, és unir molts dels europeus.

Visca els Jocs Olímpics!

Cristina C ha dit...

Salvete!

Realment no hi ha paraules per descriure aquest fet tan màgic i especial!

Els actors i actrius han fet una gran feina amb l'interpretació d'aquest paper. La ceremonia es desenvolupa tal qual ho feien els antics grecs fa segles.

Que avui en dia es segueixin fent els Jocs Olímpics i aquest acte és una qüestió molt interessant ja que podem veure reflexat la cultura d'aquesta jocs que agermanaven a les polis gregues fa tants anys.

Valete!

Salina Jaime ha dit...

Desitjava que els jocs olímpics es celebressin ja, vaig poder veure una part de la cerimònia, i la veritat es que, no tenia ni idea de la seva existència, però si, em va agradar força, ja que va ser molt emocionant.
Altius, citius, furtius, aquestes paraules son el lema des jocs olímpics des de la remota Grècia!!
Valete!

marina ha dit...

Salve!
M'ha encantat aquesta entrada perquè he de reconèixer que segurament com molts altres tripulants no tenia existència de com es celebrava aquesta cerimònia però ara ja o se.
Gràcies!

Valete