9 d’abril del 2012

Un Sota terra a les termes romanes de Sant Boi


Divendres 23 de març els tripulants de 2n vam visitar el complex termal privat d´època romana descobert a Sant Boi de Llobregat el 1953 sota una masia construïda el segle XVII. El taller del Museu Balneum ad Rubricatum, el recorregut del qual es fa ben curt gràcies a les excel·lents explicacions de la catedràtica de llatí Conxita Collellmir i de l´arqueòleg Joanjo Esteban, ens va permetre fer una immersió al món de l´urbanisme romà i més concretament del termalisme de gran valor didàctic. Des del Vaixell, no només us animem a fer aquesta visita sinó que també us volem oferir el nostre treball, una edició molt particular d´un Sota terra gravat in situ, i proposar-vos la visualització d´un vídeo produït conjuntament el 2002 pel Museu de Sant Boi i el Laboratori Multimèdia de l´ETSEIB (Escola Tècnica Superior d´Enginyeria Industrial de Barcelona - UPC).

Alumnes de 2n de batxillerat
 
P.S.: i si voleu aprendre un munt de coses sobre com eren els banys a l´època romana, cliqueu aquí.

  


20 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Un cop més, Cesc, t´agraeixo les hores dedicades al Vaixell que realment paguen la pena veient els resultats. I a tots els tripulants de 2n per la vostra alegria i predisposició a aprendre. Va ser una sortida fantàstica i molt profitosa. També vull agrair a en Joanjo i a la Conxita el seu entusiasme encomanadís fruit de la seva passió per allò que ensenyen. Plurimas gratias uobis agimus!

P.S.: Llàstima, Clàudia i Helena, que no poguéssiu venir, us vam trobar a faltar. Però divendres a Baetulo hi serem tots per escalfar motors... la Magna ens espera!

Paula ha dit...

Francesc una vegada més m'has deixat impressionada, quina passada!! Amb totes les reconstruccions... Felicitats!
Certament vaig gaudir moltíssim de la sortida i la recomanaria a tots, doncs ens van explicar les coses amb tantes ganes que t'encomanaven la seva passió. A part de que vam aprendre moltíssim, o com a mínim ens van reforçar tot de coses que ja sabíem.

Ens veiem demà!

Jordi Rojas ha dit...

Impressionant!!

Sembla que els alumnes de 2n tenen talents innats, ja sigui com a editors de videos, actors, professors,... Un documental molt interessant i molt ben fet. Espero que nosaltres ens ho passem igual de bé l'any que ve!

Valete!

Alison ha dit...

Hola !

Es nota que us ha agradat la sortida i us heu divertit molt! Sembla molt interessant i segur que impressiona veure el termal. Espero impacientment que el próxim any puguem anar a veure aquestes restes.

Adéu !

Enrique P ha dit...

Primer de tot felicitar, als alumnes de segon perquè es nota que van gaudir de valent de la sortida, i un altre cop més felicitar a en Francesc que te un talent innat, i a tot el curs de segon que per els que estem encara en primer ebs doneu moltes facilitats amb les vostres entrades, per facilitar la manca del ensenyament, moltes gràcies per tot allì que ens heu ensenyat.
Vale!

Martí ha dit...

Salvete omnes!!

Una sortida increïble!!!!!!!! Una de les millors sortides: poca gent, però amb ganes d'aprendre, tothom atent a tot, uns guies fantàstics, una sortida d'11! Moltíssimes gràcies a tothom que va fer possible aquesta sortida: Jordi, Conchita i Juanjo!!

PD: Cesc, el que fas tu és sublim!

Plurimas gratias omnes!!

Laura Guillén ha dit...

Hola!
Jordi!L'experiència d'anar a veure nosaltres mateixos i de tant a prop les restes d'aquestes termes va ser genial!

MSB - AHMSBL ha dit...

Mooooltisimes gràcies a tots i totes els que heu fet possible aquest "Sota Terra" jeje, especialment al Cesc! t'ho has currat moltíssim està de conya!!!

Estic segur que amb iniciatives com aquestes, aconseguireu que la cultura clàssica deixi de ser vista com una simple assignatura que cal aprovar... Doncs vosaltres - com a bons mariners de la nau d’Odisseu - sabeu perfectament la importància que la cultura clàssica te encara en molts aspectes de la nostre vida ... més dels que us podreu pensar ... sapere aude !! ...

Felicitats a tots i a totes !!

Ah ! ens veiem a la Magna Celebratio ... el museu de Sant Boi enviaran al Germanus a fer unes llànties per les termes del seu amo ... ens veiem per allà !!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Moltíssimes gràcies a vosaltres per fer tan propera i amena una visita com aquesta. Ja ho hem comentat a classe, la passió pel que es fa és un motor insubstituïble per VIURE amb sentit. I vosaltres ho demostreu dia a dia. Feliciter duobus!

Alex Molera ha dit...

Salvete!!

Primer de tot, moltes felicitats per l'entrada i per el vídeo que trobo que es una gran treball i un gran esforç!
Em sembla super interessant aquesta sortida i espero que jo d'aqui 2 anys també la podem fer!
He estat mirant l'enllaç que heu posat i m'ha agregat molt, ja que fa poc que vaig anar a uns termes romans.

Anònim ha dit...

Ei bones!

Primer de tot sento comentar aquesta entrada tant tard!

En segon lloc agrair tots els elogis que hem rebut pel "Sota Terra". Realment poguer fer aquests treballs i sortides ens ajuda a fer més passables aquests últims mesos d'any (per nosaltres: d'escola).

Una abraçada a tots i....d'aqui poc en tindreu un altre: Badalona: ciutat romana.

Adeuu! Cesc

Anònim ha dit...

Sembla una sortida molt interesant i que divertit molt!
Felicitats Francesc per el video.


Valete!

Mayte ha dit...

Felicitats per l'entrada , sembla d'allò més interessant aquesta visita. De segur que quan un està en aquell ambient , es sent com si fos un d'aquelles personatges que surten a les pel·lícules de romans.

Marta Molgosa ha dit...

Hola!!

Primer de tot Felicitar al Cesc per l’entrada i el vídeo m’ha agradat moltíssim!
La veritat es que sembla que la visita perfecta, i sincerament llegint la entrada m’han vingut ganes a mi de anar-hi, a veure si l’any que be tenim la sort de poder visitar nosaltres les termes romanes de Sant Boi.

Valete!

Marc Palau ha dit...

Salvete!
Com sempre els alumnes de 2n sorprenent amb els seus videso en els que hi participen tots i són molt bons.
Esperem que l'any que ve també poguem fer aquesta visita ja que sembla molt interessant.

Valete!

Yasmin ha dit...

Bones companys!!

Sento comentar tan tard l'entrada. Va ser una sortida d'aquelles que gaudeixes plenament, em va encantar! Les explicacions les van fer amb tantes ganes que s'encomanen, i he de dir que és una de les visites en la que més coses he pogut aprendre en tant poc temps!! Genial, com sempre el que fa bé la seva feina i la valora ho transmet.

I pel que fa al vídeo del Cesc, doncs sense paraules un altre cop, tens molta traça. Felicitats Cesc i a la Conxita i al Joanjo també :)

Valete!

Guillem Fargas ha dit...

Primer de tot crec que cal felicitar enormement el Cesc per aquest vídeo, és realment al·lucinant! De debó, crec que és fantàstic! No només per com està fet, sinó perquè et permet veure com eren (més o menys) les termes abans de que les trobéssim nosaltres.

Aquesta sortida crec que va ser molt interessant i alhora ens va ajudar (crec que ara el tema de les termes el dominem tots a la perfecció). Crec que està molt ben pensada i duta a terme (em va encantar la manera d'explicar que tenien en Joanjo i la Conxita). És una gran elecció com a sortida i penso que els que la facin l'any que ve i els següents l'agrairan tant com ho vaig fer jo.

Gran sortida i gran vídeo. Crec que el que cal dir és un gràcies!

sara marcos ha dit...

Hola!!

Primer de tot, felicitar el Cesc per aquest gran video, com sempre!
M'agrdaria anar algun dia a les termes romanes de Sant Boi.
Sembla una sortida fantastica.


Valete!!

Helena ha dit...

Pel que he vist, sembla ser que va ser una excurció exel·lent! Llàstima que la febre em va impedir anar!

Pel que he cercat, he pogur descobrir que les primeres termes van néixer en llocs on era possible aprofitar les fonts naturals d'aigua calenta.

En grec, el terme thermae (termes) deriva del grec θερμός thermós, 'calent', ja que a l'antiga Grècia ja hi havia construccions senzilles per prendre banys terapèutics.

Amb el pas del temps, els romans van continuar amb aquesta tradició d'establiments balnearis entorn de fonts medicinals.

A Catalunya, a més de les termes de Sant Boi, podem trobar exemples com les termes de Caldes de Malavella (l'antiga Aquis Voconis) i Caldes de Montbui (Aquae Calidae), les quals vaig tenir el plaer de visitar ara farà uns 5 anys.

Valete!

Charlene ha dit...

Salvete!
A mi també m'agradaria anar al taller aquest del Museu Balneum ad Rubricatum per que pel video, veig que va ser molt interessant! Encara que bé, el curs que ve (que esperem que passi primer) hi anirem tots junts de nou i així podrem experimentar aquesta experiència que els alumnes de 2n han viscut aquest curs...

Vale!

PD. M'agrada el video ;)