10 de desembre del 2011

PRIMVM VITΛE


Dijous passat vaig visitar les bodegues de propietat familiar Vallformosa situades a tocar de Vilobí del Penedès. Gestionada per la cinquena generació de la família Domènech, el seu origen se situa al 1865 i actualment compta amb diverses bodegues pròpies de vins i caves sota quatre DO (Denominacions d´Origen) estatals (Penedès, Cava, Catalunya i Rioja) a més de comercialitzar també vins d´Argentina. En acabar la visita guiada vaig comprar un vi de criança DO Rioja que em va cridar l´atenció pel seu nom: PRIMVM VITΛE. I vaig descobrir entre la varietat de vins i escumosos comercialitzats per Vallformosa altres noms ben clàssics... LIVIUS (vi blanc), MILETO o MVSA que ens recorden la tradició grecoromana de la cultura del vi ben arrelada a casa nostra (recordeu l´apunt del Vaixell sobre la Festa de la Verema a Verdú) És per això que avui dia, si volem gaudir d´excel·lents rutes relacionades amb l´enoturisme i la gastronomia, no cal sortir dels nostres paisatges. Aquesta tradició clàssica està molt vinculada a les marques i noms de vins i caves catalans i d´arreu de l´estat, com NON PLUS ULTRA, LACRIMA BACCUS o PROTOS, per posar alguns exemples. Si us hi fixeu, fins i tot descobrireu una lletra grega en la marca del vi que apareix a la fotografia (coses del disseny!). 

Us proposo una petita recerca...busqueu noms de productes i/o marques relacionades amb la viticultura, esbrineu el seu significat i, si convé, la història que s´hi amaga al darrera. Per cert, què vol dir PRIMVM VITΛE? Quina relació pot tenir amb el producte que etiqueta? Quina lletra grega llegiu? A què fan referència les altres marques que he anomenat? Què significa l´expressió llatina IN VINO VERITAS? De quins mots grecs provenen les paraules enoturisme i gastronomia?

  

17 comentaris:

Laura Guillén ha dit...

Hola!
La lletra que s'amaga està situada a la paraula "vitae", més concretament, en la "a", aquesta lletra recorda a la majúscula de la lletra lamda grega.
L'etimologia de gastronomia prové del grec i és la fusió de la paraula "gastér", que fa referència a la boca de l'estòmac, i la paraula "nomos", que significa norma o llei.
L'origen de la paraula enoturisme també està en el grec, aquesta vegada és la convinació d' "oinos" , que significa vi i de turisme. El que no sé és si tursimes, també té una etimologia.

Anònim ha dit...

Hola!

Des de Vallformosa estem molt contents que els nostres vins i caves serveixin per entendre una mica més la cultura clàssica.

Ja sabeu que l'enologia és una de les ciències més antigues. Les cultures gregues i romanes ja tenien déus relacionats amb el món del vi, com Dionís o Bacus.

Vallformosa organitza visites guiades a nivell personal i també per escoles. Podeu trobar més informació a www.vallformosa.com/enoturisme

Ànims i bona feina!

Marc Palau ha dit...

Salvete!
He preguntat per casa i m'han dit que el significat de IN VINO VERITAS els Romans l'utilitzaven per explicar que tots aquells que bebian vi i per tant ets més propens a dir "tonteries" o a parlar més del compte dons aleshores sempre es diu la veritat.

Espero que la meva recreca sigui correcta! jajaajja!

Valete!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Quina alegria llegir el vostre comentari des de les caves de Vallformosa! Gràcies per la vostra amabilitat i la oportunitat que ens doneu de poder fer una visita guiada per conèixer millor els secrets del vi, tan vinculats al món clàssic. Ens ho haurem de rumiar molt seriosament.

Mayte ha dit...

La meravellosa trena màgicament elaborada del món greco-romà... Serà cert que els clàssics estan a tot arreu, i si no , ja estàs tú, Jordi, per buscar senyals clàssiques arreu que vas. Sembla que et persegueixi el món que t'apassiona , amb tu torna a viure, serà per això que et persegueix.

Tenien que ser dels clàssics els origens dels vins i els seus noms! Com no? Eren clarament grans estrategues, intel·ligents i humans però no hem d'amagar que també eren grans "fiesteros". Experimentats en l'art de fer gresca i xerinola.
Ja ho deien ells, In vino veritas, referint-se a que en el vi està la veritad (és a dir, quan vas begut , la veritad surt involuntariament)

Axel Avila ha dit...

Salve!
Gastronomia (del grec γαστρονομία) és l'estudi de la relació de l'home amb la seva alimentació i el seu medi ambient o entorn. Gastrònom és la persona que s'ocupa d'aquesta ciència.
L'enoturisme és un tipus de turisme que també es coneix com a turisme del vi. La seva principal activitat es concentra en visites a una zona vinícola. Així mateix, es visita les bodegues gaudint de l'aprofitament dels seus recursos culturals i naturals tant per estança d'oci o treball.
In Vino Veritas és un proverbi llatí, el significat podria traduir com «en el vi està la veritat». També és coneguda la frase «Ἐν οἴνῳ ἀλήθεια», procedent del grec, el significat és el mateix. La frase completa seria «In vi veritas, in aqua Sanitas» («En el vi hi ha la veritat, en l'aigua la salut»).
L'autor de la frase llatina és Cayo Plinio Cecilio Segon, 1 més conegut com Plini el Vell, mentre que la frase grega s'atribueix a Alceu de Mitilene.
Aqui os deixo aquesta informació!
Valete!

Laia Ruiz ha dit...

Aquesta entrada m'ha fet pensar en moltes vegades on el marketing i la publicitat utilitza noms del grec i el llatí en els seus productes, com els gelats Magnum per exemple, perquè son més grans amb comparació amb els altres i han aprofitat per posar el adjectiu "gran" en llatí i moltes vegades no ens adonem de totes les influencies del món clàssic de les cuals que estem rodejats.

Enrique P ha dit...

Hola a tots i totes, no sabia que el marketing i els seus productes estavan a tot arreu, però per uns alumnes que estudiem grec i llatí, es un orgull que una cosa tan maca com es les llengües clàssiques, i saber que molta gent ho utilitza per fer propaganda a mi em plena d'orgull; és una entrada molt interessant, un exemple com ara seria " Vel Satis, Modus, Clío, Signum, Focus, Transit, Phaetón, Auris, Prius, Micra, Ypsilon, Fabia, Octavia" marcas que s'han utilitzat per marcas de coche.
Valete!

Helena ha dit...

Algunes bodegues són:
-Marques de Riscal: http://www.marquesderiscal.com/
-Marques de Caceres: http://www.marquesdecaceres.com/
-Juan Alcorta: http://www.vinissimus.com/es/bodegas/index.html?id_bodega=alcr .-Aquestes les he visitat personalment amb la meva família, que són de La Rioja.






En la paraula “VITAE” s’hi amaga una lambda majúscula grega.

L'etimologia coneguda de la paraula vi procedeix de la llatina vinum i aquesta de la grega οἶνος, encara que es considera que l'arrel es troba propera a la paraula sànscrit vana (amor) que també va donar origen a les paraules Venus i Venera. Tal relació semàntica estaria donada per l'antiga creença en els poders afrodisíacs del vi. Hi ha la creença que els romans van prendre el significat del proto-germànic winam
El vi és una beguda obtinguda del raïm (varietat Vitis vinifera) mitjançant la fermentació alcohòlica del most o suc.[1] La fermentació es produeix per l'acció metabòlica del llevatque transforma els sucres del fruit en alcohol etílic i gas en forma de diòxid de carboni. El sucre i els àcids que posseeix la fruita fa que siguin suficients per al desenvolupament de la fermentació. No obstant el vi és una suma d'un conjunt de factors ambientals: clima, latitud, altitud, hores de llum, etc.[2] Aproximadament un 66% de la collita mundial del raïm es dedica a la producció vinícola, la resta és per al seu consum com fruita.[3] Tot i això el cultiu de la vinya cobreix tan sols un 0,5% del sòl cultivable en el món.[4] El conreu de la vinya s'ha associat a llocs amb un clima mediterrani.
Es dóna el nom de «vi» únicament al líquid resultant de la fermentació alcohòlica, total o parcial, del suc del raïm, sense addició de cap substància. En moltes legislacions es considera només com a vi a la beguda fermentada obtinguda de vitis vinifera, malgrat que s'obtenen begudes semblants d'altres varietats com la vitis labrusca, vitis rupestris, etc. El coneixement de la ciència particular de l'elaboració del vi es denomina enologia (sense considerar els processos de cultiu de la vinya). La ciència que tracta només de la biologia de la vinya, així com del seu cultiu es denomina ampelologia.

Helena ha dit...

El vi pot ser:

-VI CORRENT, o vi de taula, és l'elaborat segons la definició anterior, sense que intervinguen substàncies o pràctiques empleades per als "vins especials", sense tindre en compte la seua graduació, sempre que siga natural.
----*VI NEGRE, és l'elaborat majoritàriament a partir de raïm negre, com el color està en la pellofa, normalment la fermentació s'ha de realitzar amb el most sense filtrar (amb pellofes), i només una vegada acabada la fermentació (uns 20 dies) es procedeix al filtrat. El vi negre es pot envellir, i en funció del temps que passe en bótes i en botelles, se sol classificar en: ..........-VI JOVE, menys de sis mesos en bóta. ..........-CRIANÇA, almenys sis mesos en bóta i un altre tant en botella. ..........-RESERVA, almenys un any en bóta i dos en botella. ..........-GRAN RESERVA, més d'un any en bóta i més de dos en botella. ----*VI BLANC. Es pot elaborar amb raïm blanc o negre, en aquest segon cas separant el most de la pellofa immediatament, perquè no li dona color. En general la fermentació es realitza amb most filtrat (separat de pellofes, llavors, "raspons", etc.), i encara que no és freqüent envellir-ho, hi ha vins blancs amb criança. ----*VI ROSAT. Són vins elaborats amb raïm negre en què es permet una certa maceració del raïm abans del premsat del most, d'aquesta manera el most pren una mica de color. Després es fermenta el most filtrat.

Helena ha dit...

-XACOLÍ és el vi obtingut de la fermentació alcohòlica del suc del raïm, que per causes meteorològiques no maduren normalment. –VI GENERÓS, sec o dolç és aquell que posseeix major graduació alcohòlica que el corrent, envellit i elaborat amb mètodes particulars. A més se sol envellir pel sistema de solera en el que les collites de diferents anys es van mesclant gradualment. –VI ESCUMÓS o d'agulla, és el que conté anhídrid carbònic produït en el seu si, originat per una segona fermentació alcohòlica en un envàs tancat. –VI GASIFICAT és aquell a què se li ha afegit anhídrid carbònic després d'haver acabat la seua elaboració. –VI QUINAT o medicinal són aquells que han rebut l'addició de quina o una altra substància medicinal autoritzada per la legislació. -VERMUT és la beguda en l'elaboració de la qual entra a formar part el vi, amb addició de sucre o most de raïm concentrat i extractes o aromes obtingudes de plantes aromàtiques. Altres begudes anàlogues que no complisquen aquests requisits es diuen "aperitius". -El VIMBLANC que es el most bullit, una tradició casolana, bona pel cor, per les festes assenyalades, i natural, sense cap afegit, només el most. –VI DE MISSA és el vi usat en aquesta cerimònia religiosa, i també es diu del vi generós.



Gastronomia (del grec γαστρονομία) és l'estudi de la relació de l'home amb la seva alimentació i el seu medi ambient o entorn. Gastrònom és la persona que s'ocupa d'aquesta ciència. Sovint es pensa erròniament que el terme gastronomia únicament té relació amb l'art culinari i la coberteria al voltant d'una taula. No obstant això, aquesta és una petita part del camp d'estudi d'aquesta disciplina: no sempre es pot afirmar que un cuiner és un gastrònom. La gastronomia estudia diversos components culturals prenent com a eix central el menjar.

El enoturisme o turisme enològic és aquell tipus de turisme dedicat a potenciar i gestionar la riquesa vitivinícolad'una determinada zona. Es relaciona amb el turisme gastronòmic, cultural (arquitectura, art) i de la salut-bellesa(vinoteràpia). Els turistes coneixen cada zona vitivinícola a través de la degustació dels seus vins i la visita a cellers i vinyes.

Charlene ha dit...

Salvete!
Buscant he trobat que 'in vino Veritas' significa que 'en el vi està la veritat' i que 'Primum viate' significa 'primera vida'. Suposo que 'in vino veritas' es refereix que quan bebem alguna cosa amb alcohol en gran quantitats, la veritat surt a la llum ja que comences a dir tota mena de veritats a tothom. Com tots ja han dit, la lletra A de la paraula Vitae ens recorda a una lambda grega i potser m'atreveria a dir que la U de primum també és una lambda però al revés, però es clar, està escrit com si estiguessim escribint en llatí una u/v que es pronuncien igual.
La paraula gastronomia ve del grec 'γαστρονομία' i tal com tots sabem, és l'estudi de l'alimentació de l'home i el que hi ha al seu entorn. Aquesta paraula ve de 'gaster' o 'gastros' que significa estómac i 'gnomos' que és coneixement o llei així que entre lues dues paraules dóna lloc al Coneixement o estudi de l'estómac. L'enoturisme és un tipus de turisme que es dedica al vi.

Vale!

meritxell ha dit...

Hola!!

M'ha agradat molt aquesta entrada!, és molt curiosa.
La lletra grega es troiba a la paraula "vitae", especialment a la lletra "a", que aquí apareix com una lambda majuscula.
La paraula gastronomia, prové dels étims grecs "gastér" que fa referència a la boca de l'estomac i de "nomos" que vol dir norma o llei.

Vale!!

Martí ha dit...

Salvete!

Gràcies per l'entrada Jordi! No ho sé perquè, però... moltes vegades associo el vi al llatí. Moltes vegades he vist ampolles de vi amb noms llatins i també grecs, potser serà d'això. Crec que tot això prové dels clàssics, per aquesta raó hi ha una relació estreta entre el vi i les dues llengües clàssiques més llargues. Diuen que l'origen del vi és a l'antiga Grècia i que més tard es va anar expandint com ha producte. Potser per aquesta raó els associo, i també, perquè Dionís (en Grec) o Bacus (en Llatí) és el déu del vi, del Teatre, del desenfrenament i de les festes, banquets i orgies, representat moltes vegades pel raïm o per una gran pantera negra.
Crec que tots els meus pensaments provenen d'aquí, o potser no...

Valete!

Yasmin ha dit...

Hola a tots!

La lletra que s'amaga està situada a la "a" de la paraula vitae. Aquesta lletra recorda a la majúscula de la lletra grega lambda.

La paraula gastronomia, prové dels étims grecs γαστήρ(gastér) que vol dir estómac i de νόμος(gnomos) que vol dir norma o llei. Es podria traduir com que la gastronomia és el conjunt de lleis que governen l'estómac.

L'expressió llatina in vino veritas significa: en el vi està la veritat.

Valete!

Anònim ha dit...

M'agradat molt aquesta entrada, la trobo molt interessant.
Em sembla molt interesant poder relacionar el nom d'un vi amb el llatí.
Aquesta entrada m'ha fet veure que màrqueting i la publicitat utilitza noms del grec i el llatí en els seus productes.
La Gastronomia és l'estudi de la relació de l'home amb la seva alimentació i el seu medi ambient o entorn. Gastrònom és la persona que s'ocupa d'aquesta ciència.



Valete!

Anònim ha dit...

Hola companys!

És cert que a casa nostra tenim molta tradició en tot el que fa referencia al món del vi i aquest fet crec no és gratuït. Si bé per la nostra situació geogràfica el correu de la vinya es veu beneficiat pel clima i altres factors, segurament sense l'herència clàssica vinícola en aquests moments aquest producte no tindria tanta importància a la nostra taula.
Per tant molt freqüentment podem observar productes amb noms en llatí o grec o simplement relacionats amb el deu Bacus/Dionis (el deu del vi i les grans festes).

Fins aviat companys!
Cesc