24 de setembre del 2011

ΕΜΠΟΡΙΟΝ


[Fotografia: Carles Cervelló]

De la mà de Noumas, un comerciant egipci d’Alexandria i de Paula Aemilia, germana d’un cònsol romà, ambdós del segle I aC, aquest estiu he tingut l’oportunitat de fer una visita a la vila d’Empòrion. Confesso que, de vegades, aquest tipus de visites “teatralitzades” em fan una mica de por: la presència d’algun personatge del públic amb afany de protagonisme, l’excessiva banalització dels comentaris per part dels actors, etc., tot plegat fa que molt sovint es trenqui la màgia que un espera trobar en moments com aquest. Tanmateix, en aquesta ocasió ha pogut més la bona voluntat de tots plegats que els inconvenients (mosquits inclosos). Mentre passejàvem per una Empòrion en ruïnes i Noumas i Paula ens explicaven el que havia estat l’esplendor d’una vila magnífica, em sentia feliç d’aprendre tantes coses que no sabia de la mà de dos persones que representaven aquest esperit clàssic que tant reivindiquem. I vet aquí que em va venir al cap que potser estava experimentant allò que realment ha de ser un clàssic avui en dia: un company de viatge que, tot dialogant, t’ensenya i aprèn gràcies al meravellós regal de la paraula.
Gràcies a la passejada compartida, aquelles pedres s’anaven transformant en presència viva d’un passat que ens ha permès fer-nos tal com som en l’actualitat. Les botigues, mercats, places i demés dependències de la ciutat prenien de cop tota la vida que havien tingut i s’alegraven (permeteu-me que així ho pensi) que la seva vida no hagués estat en va perquè nosaltres, amb la complicitat que mostràvem, la fèiem de nou realitat.
També passa així amb els llibres. Quan obrim les seves pàgines, fem de nou realitat un món que, d’acabar-se, ens faria renunciar a una part substancial d’allò que som. Els llibres de les nostres biblioteques no són peces arraconades en una prestatgeria, són símbols de la meravellosa arquitectura que la Humanitat ha anat bastint al llarg dels segles (malgrat nosaltres mateixos i les nostres barbaritats). Sentir-nos agraïts i mostrar-ne, encara que sigui de tant en tant, respecte i admiració ens farà que, com les ruïnes d’Empòrion, no perdem mai els fars que il·luminen el nostre camí.

[Fotografia: Carles Cervelló]
Carles Cervelló

18 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Gràcies, Carles, per aquest magnífic apunt sobre la teva visita a les restes d´Empúries. És cert que el passat reviu en nosaltres cada cop que rellegim un text, admirem un paisatge o resseguim les petjades d´un carrer empedrat que molt abans ja van deixar altres. I així ens anem construint i anem fent camí. La tradició és això, baules imprescindibles per entendre qui som.
Jo, tripulants, aprofitaré aquesta entrada per proposar-vos una activitat: ara que sabem més coses d´Empúries, com hi van arribar grecs i romans, quina empremta hi van deixar, les restes més importants que podem admirar a la colònia, etcetcetc., feu-nos d´acompanyants tot explicant-nos allò que recordeu i heu viscut en primera persona. Transformeu-vos, doncs, en Nouma o en Paula Aemilia i porteu-nos del bracet a visitar un dels més bells indrets vora mar que els antics ens van deixar com a penyora. En pot sortir una nova entrada!

Mayte ha dit...

Benvinguts i estimats descendents meus. Em dic Paula Aemilia,i sóc la germana d'un gran cònsol romà.. Si em feu el favor d'acompanyar-me per la vila d'Empòrion us explicaré encantadíssima com vem arribar ,el meu company Nouma i jo, a aquestes meravelloses terres.
He de reconèixer que abans de nosaltres , els romans, van arribar els grecs. A nosaltres que ens agrada molt la violència, i conquerir per la força , aquests grecs tan pacífics i humans ens van convèncer de compartir aquestes terres i al arribar ens vem construir un campament al costat de la ciutat grega.

Oi que esteu bocabadats,descendents? per aquestes precioses terres tant semblants a Grècia..
Sé que Empórion és maca i aquí on ens veieu ,som uns grans comerciants. Aquests tontets grecs no poden viure sense metalls ni cereals, i per no parlar del coure i l'estany! què seria dels grecs sense aquests productes?!

Amb el temps, pacíficament, els anem aromanitzant a aquests..molta igualtat, si si, però cada cop són més com nosaltres,que per cert , us he de dir que nosaltres , els romans, som els millors i ho conquerirem tot o per lo menys, ens agrada pensar-ho així!
A més ,amb l'arribada del principat d'August sen's va concedir la ciutadania romana i els nuclis grecs i els nuclis romans s'han unit físicament. En fi , deixemnos de ximpleries..
Mireu la meva ciutad romana, amb aquesta magnífica disposició octogonal, i aquests dos carrers que s'uneixen al fòrum!! Magnífic, eh? Clar, ho hem fet nosaltres.
Seguiu-me,cap al Est!Anem-hi a fer una ullada.. Vivim bé ,com podeu veure, no ens podem queixar, gaudim d'unes cases força grans amb pati i jardins. I aquí , tot i que no tenim aquest aparell extrany que porteu tots a les butxaques amb el qual parleu amb els vostres aliats, no ens aburrim pas , eh... Fora de la muralla, tenim un anfiteatre i un gimnàs (d'aquí lo guapos i en forma que estem tots!). I també tenim, al nord del fòrum , un mercat i les termes públiques.. termes.. com m'agraden! seguiu-me que us les ensenyaré.

Ja hi som, les meves estimades termes, recintes públics on els romans ens banyem plàcidament. Aquí també fem gimnàstica! i la gent que desgraciadament no tenen la meva sort, és a dir, els plebeus o els esclaus realitzen reunions aquí (ja que no tenen casa)

En fi, estimats descendents, aquí finalitza la meva visita. Ha estat un plaer guiar-vos per la ciutat romana d'Emporiae! Us deixo a les termes, segurament esteu cansats i segur que us vindrà de gust anar a la Tabernae( on us serviran begudes i menjar) i després gaudir d'un Caldarium. Ah! i per cert, recordeu que l'Apodyterium està prop del portic de l'entrada, allà podreu deixar la roba...

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Molt bé, Mayte, has entès molt bé el que pretenia quan us vaig proposar aquesta activitat. Ja sabeu que és part de l´examen de l´avaluació, per tant, tripulants, ànims i aneu desant les vostres visites guiades. Dilluns han d´ estar publicades.

Valete!

Ignasi ha dit...

Salvete omnes!

Benvinguts a aquesta visita que us faré per Emporion, la colonia de la bellesa grega i la romana unides en una solida trama de carrers, gent i cases. Tot això ho veure-ho ara, en un moment, però abans deixeu que em presenti i us presenti l'origen d'aquesta maravella: Bé, jo em dic Noumas i vinc d'Egipte, sóc un comerciant que va arribar a aquest indret i se'n va enamorar en veure tota la seva esplendor i la seva cultura. Tot va coemnçar quan els Grecs, els comerciants inçaciables d'aventures, van decidir empendre un viatge per la mar, ja fa anys... Eren els foceus, que van arribar a les costes de Emporion, on van desembarcar i poc a poc, apropant-se a aquestes terres hi van establir una colònia, fent així possible les relacions comercials. Després van arribar els Romans, els ferotges conqueridors i grans estrategues, que fent ús de les seves arts, van acabar amb les gents que ja habitaven aqui, però van sapiguer veure a riquesa de la cultura grega i el que en podrien parendre.
Així doncs, després d'aquesta breu introducció, podem començar a submergir-nos i empapar-nos de la cultura que resideix entre aquests carrers: COMENCE'M! Com podreu observar els carrers són com els de les altres ciutats gregues, estrets. També observereu tota la influència grega en tot aquest territori, la petita muralla, la talaia, molt útil, per vigilar i observa el que succeix fora murs.
També, si veniu per aquí, podrem arribar a l'àgora, aquest és un lloc ben curiós, pels grecs, aquest lloc, és el centre de tota la ciutat, tan física com esperitualment, ja que és el seu lloc d'oci per excelència: Aqui es reuneixen per discutir, parlar, fer discursos polítics, celebrar judicis, passejar, participar en espectacles lúdics i un mun de coses, que algun cop a la vida s'haurien de veure i viure, ja que són úniques. Com podeu observar aqui a la vora, tenim l'stoa, sí, aquest centre porticat amb dos pisos, aqui es pot comprar peix, olives vi, verdura, formatge, fruita seca, fins i tot roba o ceràmica, bé, tot el que es pot necessitar, ademés de ser un esplèndid centre d'esbarjo.
Veuen tot aquest menjar i aquests anyells d'or? Ja sabran perquè estan aqui, veritat? Efectivament, ens trobem devant del temple d'Asclepi. Saben? Aqui ve molta gent només per visitar aquest temple a demanar-li ajuda a aquest bondadós déu.
L'únic problema que té aquest lloc és l'aigua, desde sempre, tot i que hi ha alguns afortunats amb aigua, amb pous dins de casa, però bé, aquests són uns pocs afortunats.
Penso que aqui podriem deixar la visita, devant d'aquest preciós temple a Higea, la dea de la salut, perquè en feu una ullada sols i en gaudiu, aprofiteu el moment, això no es veu tots els dies i no es disfruta de res així en molt de temps.
Espero haver-los ajudat a saber més sobre aquest indret i que ho passeu bé!
Per cert: No olvideu visitar les termes! A la meva companya Paula Aemilia li encanten, us recomano que us hi passeu a fer una ullada si més no.

Ara sí, l'adéu definitiu,

Valete!

meritxell ha dit...

Benvinguts i benvingudes!

Segurament us pregunteu qui sóc, bé em dic Paula Aemilia, el meu germà és un cònsol romà. Si teniu curiositat per saver que fa una noia romana a les terres catalanes... doncs molt fàcil, veureu, fa molt i molt temps els romans vam arrivar a la península Ibèrica per motius estratègics (ja que nosaltres, els romans, ens agrada molt fer la guerra als altres paissos i conquerir nous territoris), però saveu que va pasar?, doncs que quan vam arrivar, ja hi havia una altra colònia. Saveu qui eren? Els grecs!, una colònia pacífica, tranquila, que sempre utílitzaven el diàleg...
sembla extrany que una colònia tan bél·lica com nosaltres s'instal·lés amb ells no? Doncs si, és extrany, però que voleu que us digui, la seva riquesa cultural i sobretot les ganes d'apendre com era l'altre cultura, ens va convencer per quedar-nos i no fer la guerra contra ells.

Un cop instal·lats, guaita tu, quina ciutat ben bonica que ens va quedar, no li faltava ni un detall. Teniem el fòrum, la plaça on teniem el mercat i on quedava la gent, també tenim els nostres famosos carrers cardus i decumanus, són els principals de la ciutat. Però no pensareu que ens aburriem no?, perquè no era així, teniem el nostre circ, on es feien carreres, o l'amfiteatre, oh! l'amfiteatre, el nostre passatemps preferit! allà és feien tot tipus d'espectacles, lluita de gladiadors, bèsties contra gladiadors...

Està clar que el que era la ciutat romana no és el que tenim ara, però s'ha de dir que ens valiem per nosaltres mateixos i això el que conta!
Doncs bé, aquí em despedeixo, però m'eu de prometre que anireu a visitar les termes, és on anem a relaxar-nos, s'està genial!

Espero haver-hos pogut ajudar!

Valete!!

Marta Molgosa ha dit...

Salvete omnes!
Benvinguts a les terres d’Emporion, esteu preparats per gaudir d’una gran visita, per aquestes terres? Obriu be els ulls... que dic els ulls , estigueu amb tots els sentits que tingueu perquè aquí no només hi ha carres, cases... no, sabeu de que hos parlo? De un gran sentiment, el meu i el de molts altres ciutadans, ja ho anireu veien durant la visita, l’encant i la bellesa d’aquestes terres, aleshores m’entendreu! Be dons, no m’enrotllo més perquè sempre faig la mateixa introducció i al final no tinc temps d’explicar tot el que vull explicar!

Ostres no m’he presentat veritat? Em dic Paula Aemilia,i sóc la germana d'un gran cònsol romà. Si em feu el favor de seguir-me, començarem la visita. Sobretot si teniu la sensació que esteu caminant per Grècia, no hos estranyeu , dons tenen molta semblança!

Com hos sentiu caminant per aquets carrerons, són una mica estrets veritat? Si seguim una mica endavant veureu que tots porten a l’Àgora, un dels llocs més importants per a tots nosaltres, perquè aquí és el centre de tota l’activitat social política i comercial, espectacles,es pot passejar tranquil•lament,ens reunim aquí i és com el nostre petit moment d’esbarjo! Va continuem una mica, veig que hos a agradat eh l’Àgora però va, hem de seguir que queden mes coses per visitar. Veieu això? Dons si, és una casa, no ens podem queixar tenim unes bones cases , amb els seus jardins i forces grans la veritat. Seguim Seguim!

Oh mireu això sisplau , atents aquet edifici esplèndid; és el temple d'Asclepi, moltes persones venen aquí a demanar a aquet Déu.
Vinguin per aquí sisplau, pugin aquet petit turó, vigilin no es facin mal... Mirin, mirin aquestes precioses vistes, des de aquí podem gaudir d’aquesta magnifica ciutat, i tant poden fer fotografies. Veuen que tot Emporion està emmurallat veritat? Dons aquesta muralla ens serveix per vigilar des de aquí dins i així estar més protegits!
Per acabar, imprescindible si la guia de la visita sóc jo,mirin allà, les termes...com m’agraden les termes! Aquí els romans ens fem uns banys plàcids i tranquil•lament, es que a qui no li agraden les termes, un lloc per poder-se relaxar?

Dons bé, aquí acaba la meva visita, moltissimes gràcies per la seva implicació, espero de tot cor que els hi hagi agradat passejar per aquestes terres, esperem que ens vinguin a visitar altre vegada, i recordin que a vegades no cal anar massa lluny per trobar l’encant a les coses! Va,va ja acabo que sé que quan començo a parlar no paro, un plaer!

Valete!!

Jordi Rojas ha dit...

Benviguts! Passeu, passeu... Si veniu amb mí us mostraré una de les colonies gregues més importants del mediterrani. Em dic Noumas, i sóc un comerciant vingut d'Alexandria. Vaig sortir amb el Gran Far a la meva esquena. Viatjant per tota la costa mediterranea, passant per Roma, Atenes, i altres ciutats, vaig arribar a Empuries fa no més de quatre dies. Quan vam divisar terra, pensava que haviem donat la volta i que tornavem a ser a les costes de Grècia. Tornavem a veure un terreny pla i verd, amb costes d'aigua transparent. Però no, era Empuries. Es veu que els grecs es sentien com a casa, no creieu?

Si veniu amb mi podreu passejar pels carrers d'Emporion, podreu ressar en els temples de la ciutat i parlar a la plaça més important, l'àgora. Feu servir la imaginació; aneu endarrere en el temps i sentiu-vos clàssics. Escolteu els crits del mercaders venent tot tipus d'objectes i productes, els guerrers entrenant en el fort, els filòsofs parlant a la plaça. Grans temps deurien ser aquells.

Empúries, a part de ser un mercat molt important, també era un lloc en el que la gent venia a resar als déus de la medicina, com per exemple, Asclepi. Aquí hi havia un gran temple dedicat a aquest déu, que feia que vinguessin persones de molts lloc a resar aquí. Allà dalt, sobre aquell turó, estava el temple.

Més cap al fons, als límits de la ciutat hi podran veure restes de les muralles que protegien a la ciutat. A la meva dreta observeran les termes. Si es volien fer un bany, han arribat una mica tard. I si segueixen aquest carrer en el que estem, arribaràn a l'àgora.

Ara els deixo temps perquè vegin i disfrutin de la ciutat. Si em volguessin fer una pregunta, estaré a l'àgora. Està permés fer fotografies i videos, però recordin: no està permés fer malbé les ruïnes o emportar-se alguna part. Gràcies i disfrutin de la ciutat.

(una hora després)

Gràcies per fer aquesta visita i recordin: els grecs estàn més presents del que ens pensem.

Adèu siau i que Zeus us guiï.

Cristina C ha dit...

Salvete omnes!

Benvinguts i benvingudes a Emporion, una meravellosa colònia grega i romana. Sóc Paula Aemilia, germana d'un cònsol romà. Bé, durant aquesta visita tindreu l'oportunitat de conèixer la vila i saber-ne tots els detalls. Abans de tot, us faré una breu introducció sobre la nostra arribada en aquest territori.
Cal dir que abans de que nosaltres arribéssim aquí, hi havia una altra cultura, la grega. Procedents de la ciutat grega de Focea, situada a l’Àsia Menor, van salpar uns navegants en busca de noves aventures. En arribar a aquesta costa, van observar que el paisatge s’assemblava molt al de Grècia i es varen sentir tan a gust i s’hi van quedar. Van fundar aquesta colònia, que va rebre el nom d’Emporion, que significa mercat. Actualment, encara convivim amb ells. És una civilització molt pacífica i culta. Els hi agrada conèixer nous territoris per tal de tenir bones relaciones comercials.
En canvi nosaltres, ens interessa més conquerir la major part de territori que sigui possible.
Tot seguit, us explicaré com és la nostra ciutat. Tenim la sort de poder viure al costat d’aquesta platja tan bonica. És una vila enmurallada per tal de protegir-nos dels nostres enemics. Al centre hi trobem una plaça pública on es duu a terme el mercat, es fan assemblees, etc, s’anomena el fòrum. Si ens deixem endur pels carrerons del poble, trobarem: moltes cases, els banys públics, l’amfiteatre, etc. M’encanta passejar-me per aquí i poder
Jo visc al campament i abans d’arribar aquí vaig viure a Roses, aquestes terres d’Hispània són molt boniques però trobo a faltar la meva estimada ciutat, Roma. Per això, d’aquí a una temporada tornaré a allà.
Bé dono per finalitzada aquesta visita, espero que hagueu gaudit caminant per aquestes terres.

Valete!

estela ha dit...

Salvete omnes!

Ara tindrem temps de coneixens millor, pero de moment em presento. Em dic Paula Aemilia i sóc germana d'un cònsol romà. Jo seré al vostra guia durant aquesta visita per la vila d'Empòrion.
Si seguim aquest carrer en el que ens trobem tot recte trobarem l'amfitatre, i allà hos parlaré una mica sobre la nostra història i el notre origen.
Els primers grecs que es van assentar a Sant Martí d’Empúries, al començament del segle VI aC, van ser un grup de comerciants de Focea o bé de la colònia de Massàlia , una fundació també focea però anterior a la d’Empúries . Aquest indret ja l’ocupaven pobladors indígenes des de l’època del bronze final , els quals havien establert al llarg del segle VII aC diversos contactes amb els comerciants orientals.
Tot el que veieu al vostre voltant, les cases, els carrers, els banys...tot, es molt similar a com vivien en aquella època, ja que està construit mitjançant les restes arqueologiques que s'hi van trobar.
Ja hem de finalitzar aquesta visita, però ara hos acompanyaré a recòrrer la vila, però també la podeu recòrrer pel vostre comte.
Espero que hos hagi agradat la visita y que podeu recomanar-la a familiar i coneguts, moltes gràcies per tot i fins un altre.
Valete!

Anònim ha dit...

Benvinguts per la ruta que us fare per Emporion, era una colonia grega i romana, jo soc Paula Aemilia.
Surant aquesta visita podreu coneixer tota la vida Emporion i el rastre que van deixar-hi els grecs.
Per començar us ensenyare la plaça mes importat, L'AGORA, seguidament podrem visitar els carrers d'Emporion, els carrers eren estrets.

A continuació veureu el temple d'Asclepi
Empúries, era mercat molt importan. la paraula Empúries col dir "mercat".
serguidament veureu l'amfiteatre, on la gent anava a passar l'estona.


bueno, aqui s'acava la nostre visita , espero que us hagi agradar poder saber mes sobre aquestes terres, Moltres Gracies per tot!

valete!

jordi ha dit...

Salvete!

Benvinguts a tothom a aquesta meravellosa colònia grega i romana que porta el nom d'Emporion.El meu nom és Noumas i soc un comerciant provinent d'Alexandría. Durant el nostre trajecte podreu gaudir de la colònia i dels misteris que té.Però primer de tot, posem les coses en el seu ordre mentres caminem:


Com ja he dit aquesta colònia es una colònia grega i romana respectivament, els grecs van arribar aqui en el seu procés de conquesta, però no una conquesta violenta, sino per raons comercials, i els grecs, els va semblar calcada Empúries a Grécia, i així va néixer la colònia. La procedència del nom d'Empúries és grega, el significat de la qual és "mercat". Com podeu apreciar, és un gran espai on tothom parla, compra, ven i fa vida en comú. l´intercanvi és el seu senyal d´identitat.
Ara cal explicar la ciutat en si, repeteixo que estava inspirada en Grécia, i que per això es va captar tant l'atenció dels grecs, així doncs, podem suposar que la ciutat d'Emporion esta provista d'un mercat, i de l'àgora o forum que és on la gent fa la seva vida social, i per últim però no menys important també té un bell amfiteatre. Espero que tot el que hagi dit us pugui servir d'alguna cosa en la vostra estancia a Empúries, i que pugueu trobar la bellesa d'aquesta ciutat.

Valete!

MARC NAVARRO 1r C

Marc Palau ha dit...

Salvete!
Benvinguts a la ciutat d'Empúries i espero q gaudiu d'aquesta visita guiada!
Empúries que significa "comerç" va ser una antiga ciutat grega i romana a l'extrem del golf de Roses que és on ens trobem ara exactament.
Arrel de les excavacions i dexcobriments del jaciment això ens permet saber que estava dividit en 4 parts, d'ocupacions successives,situades al voltant d'un port natural: la primera fundació grega, situada en una península (avui Sant Martí d'Empúries) anomenada pels arqueòlegs Palaiàpolis (ciutat vella); la ciutat grega a terra ferma, a la vora del mar, dita Neàpolis (ciutat nova); la ciutat romana, situada damunt la Neàpolis, i restes d'un poblat ibèric dels indigets.

La ciutat estava emmurallada, i les muralles es van refer en diversos moments. Al centre de la Neàpolis hi ha la plaça o àgora. Només se'n conserva una porta d'accés, entre dues torres. Els carrers eren irregulars. Al costat de la plaça hi havia una Estoa (mercat). Tenia diversos temples que se suposa que estaven dedicats a Zeus-Serapis i Asclepi (Esculapi).
La ciutat romana estava envoltada d'una muralla de formigó de calç encofrat sobre dues fileres de pedres gegantines. Tenia una gran plaça fòrum porticada, amb diversos temples i botigues, i uns grans banys públics. Fora la muralla hi havia un amfiteatre i un gimnàs o palestra.
Així doncs, ja heu fet una rapida visita de la gran i important ciutat d'Empúries, la qual duran tants i tants anys va ser tan important en el comerç i en el Mediterràni. Ara només us falta imaginarv-hos a tots vosaltres aqui dins, en aquests carrers tant estrets, sense cap del aparells que avui en dia utilitzem i amb la qualitat de vida que hi havia abans... Hos ho deixo a les vostres mans, profunditzeu en el vostre pensament i espero que tingueu un bon record d'aquesta preciosa ciutat!!
Arreveure!

Valete!

laura Calvo ha dit...

Salvete!!
Em presentaré em dic Paula Aemilia i són germana d'un cònsol romà. Estic molt contenta d'ensenyar-vos aquesta ciutat anomenada Empúries.
Per copmençar us explicaré el significat d'Emporiom:
Al segle VI A.C. es funda per comerciants grecs-foceus, Emporiom. Aquest nou assentament es desenvolupa en dues fases: Paliapolis-ciutat antiga-i més tard Neopolis-ciutat nova-. El significat en Emporiom és "mercat", que ens dóna una idea exacta de les intencions dels nous colonitzadors.
Després d'aquest siginificat d'Emporiom volia dir que la part més important és la plaça anomenada Àgora que era un espai obert, centre del comerç (mercat), de la cultura i la política de la vida social dels grecs. Estava normalment envoltada pels edificis privats i públics més importants abans que res era un lloc molt tranquil. Després podem veure l'amfiteatre que es utilitzat per acollir espectacles i jocs i on la gent pot gaudir amb la seva familia i amics.
Tot el que podeu veure les cases, els carrers ...tot,són edificis similars a la vida que tenien en aquella època, ja que està construit en relació amb les restes arqueològiques que van trobar.
Dono per finaliztada aquesta visita guiada simplement dir que ha sigut un plaer fer una ruta per aquesta ciutat tan bonica i res moltes gràcies a tots per escoltar-me i sobretot més un plaer que sapigueu més coses d'Emporion ja que significa molt per a nosaltres.
Fins aviat!!!
Valete!!!

Aina ha dit...

Salvete omnes!
Ego sum Paula Aemilia et ille Noumas est!
Benvinguts a Empòrion!
Si em segueixen siusplau, els hi explicare com van arrivar els grecs i els romans a aquest indret.
Els grecs, com a grans comersiants que eren, van decidir ampliar les seves relacions comercials.
Així doncs van posar-se en camí el 600 a.C., des de l'Àsia Menor.
Primer es varen instal·lar en una petita illa a la que van anomenar Palaiàpolis, avui en dia aquesta illa forma part del continent i ara s'anomena Sant Martí d'Empúries.
Per que aquest territori i no un altre? Doncs be, la terra d'Empuries és molt fèrtil per a les collites de cereals, blat i ordi.
Empòrion en grec vol dir port comercial, per aixo li van possar aquest nom a aquesta meravellosa ciutat.
Aquí on estem ara és on estava l'àgora. L'àgora era molt important per als grecs: era una plaça on feien discursos polítics, celebraven jusicis, feien assamblees i participaven en espectacles lúdics.
El carrer per on estem passant era molt important, era el carrer principal, ple d'establiments, botigues, tallers...
Segueixin-me, que anirem a veure el que era el temple d'Asclepi també anomenat Esculapi. Asclapi era déu de la medicina i guaridor delsmalalts. i aquí al costat tenim el temple de Higea deesa de la salut.
Gràcies a les relacions comercials amb altres establiments grecs i ibers aquesta ciutat va prosperar i es va anar aixemplant dins el segle III a.c.
Es preguntaran per que els romans no van colonitzar Empúries i van destruir la cultura grega d'aquest indret. Els romans es van aliar als grecs en la segona guerra púnica, contra els cartaginesos, el 218 a.C.
Els grecs oferien un port segur a de la península Ibèrica, on poder rebre reforços i subministraments. Els romans els van recompensar deixant-los conservar el seu autogovern polític.
Els romans van instal·lar un campament militar al costat d'Empòrion que acava sent una nova ciutat independent dels grecs. Tot i que més tard les dos ciutats s'uniren per formar-ne una de nova anomenada Emporiae.
Al ajuntar les dos ciutats provocà una gran integració cultural i política beneficiosa per a les dos cultures.

Fins aquí la visita a Empòrion, espero que haguin disfrutat de l'estada en aquesta ciutat tan meravellosa.
Gràcies per tot i fins aviat.
Vale!

zamora ha dit...

salvete!
El meu nom es nouma,fa una estona que deuria de haver arribar la paola emilia amb la cual havia quedat per anar a pasar una agradable tarda a l'agora, on avui si celebrava un gran discurs en honor a la unio del poble roma amb el poble grec a empuries,..Pero tot es molt estrany ja que la gran ciutat d'empuries es troba en ruinas, deu haver estat cosa dels deus que ens han castigat, puc veure una familia de gent estranya no van amb tunica porten una estranya roba i una cosa rara que tansols aproparse-la als ulls fa una llum que em deslumbra, espero que tot sigui un somni tot sembla ser molt real, m'he acostat a aquella estranya gent y man dit que perque vaig disfracat al estil classic, que si soc un guia si els hi podria presentar la gran ciutat d'empuries, decideix-ho presentar-lis el que queda de una gran ciutat i un gran poble...Per el que sembla no coneixen el origen de empuries i decideix-ho esplicarlis, els grecs uns grans aventurers i comercians van decidir emprendre una aventura per a trobar pobles amb qui intercambiar mercaderia, l'arribada del poble roma no va ser un problema tot i que creiem que ens voldrien fer mal, s'han limitat a viure als nostres carrers, i fins hi tot mostren interes per la nostre cultura, la gent te molta fe en el deu esclepi, a la dreta podem veure un petit temple on la gent li demana salud al deu esclepi el deu de la medicina, tot i que esta tot destruit podeu imaginar-vos la grandesa de una ciutat, podem veure que la ciutat esta enmurallada per a protegir a la ciutat de perills que puguin vindre, mirant al fons podem veure el que queda de la atalaia des de on vijilaven la ciutat. Les termes eren un punt molt importat per a la ciutat ja que els grecs als hi agrada relaxar-se per a prendre desicions correctes, perdoneume pero necessito tornar a l'agora i reflexionar sobre la destrucció misteriosa de emporion, tot el que tinc esta alla els hi demano als deus que em tornin amb els classics tinc molt que aprendre d'ells encara, vale!

No olvideu visitar les termes, la pau mental que et proporcionen et faran prendre millors decisions a la vida.

marc rodriguez

Charlene ha dit...

Hola a tots i a totes o millor dit Salvete omnes?
Benvinguts sigueu tots . Primer de tot m’agradaria saber els vostres noms per saber amb qui conviuré en aquesta gran aventura que ens espera! Jo sóc Paula Aemilia i potser direu: No em sona aquest nom, però us diré que sóc la germana d’un cònsol romà. Veniu, veniu, acompanyeu-me a fer aquesta visita per Empòrion, que jo us explicaré encantada.

Comencem pel principi, és clar. Els comerciants grecs, provinents de Focea, van ser les primeres persones que van arribar a aquest territori i es van establir. Però no eren els únics que estaven allà, ja que els indiquets hi van arribar molts anys anteriors a ells, però junts van conviure, tot i que es van separar amb l’ajuda d’una muralla, que la podeu veure aquí mateix, quina preciositat! Encara que hagués sigut millor que tots haguessin viscut en un mateix poblat, oi? Ho sento, haig d’explicar el que toca! Després dels grecs, vam arribar nosaltres, els romans, més ben dit, l’exèrcit romà dirigit pel general Escipió. Ell volia un lloc estratègic per poder derrotar a Anníbal, i el va trobar, que és on estem ara mateix. L’objectiu dels grecs i dels romans, en realitat, no era colonitzar aquesta terra. Més bé l’objectiu dels grecs era comercial, i dels romans era estratègic. Així va ser com indiquets, grecs i romans vam aprendre a conviure en un mateix territori.
Guaita, mireu! Veieu aquelles excavacions? Bé, espereu, que ens aproparem una mica més per poder veure-ho millor. Aquí hi havia una estàtua del deu Esculapi fet i enviat des de Grècia a Empòrion! Feia més de dos metres d’alt i encara em segueixo preguntant com va arribar en tan bon estat des d’un lloc tan llunyà! El van importar per posar-lo al temple que els grecs (òndia, que amables són els grecs!) van construir per a aquest deu, com és el deu Esculapi, deu de la medicina. Espero que no estigueu cansats, vinga va, que ja queda poc! Veieu aquí? Abans era una plaça, una àgora pels grecs i un fòrum per a una servidora, però es va construir en un temple, un temple per Serapis.
Ui, el sol si que està lluny. Algú té hora? Òndia! Si que hem passat molt de temps junts, veritat? El temps ha passat volant! Mireu, estem al mateix on hem començat aquest viatge per Emporion. Espero que hagueu disfrutat de tot el que heu vist, i que estigueu satisfets amb Paula Aemilia, que ha fet un gran esforç per explicar-os tot el que us ha explicat! És broma, ha estat un plaer haver gaudit aquest viatge amb vosaltres, i si el voleu repetir algun dia, no ho dubteu, sempre seré per aquí! Però potser ja no seré la germana d’un cònsol romà, potser a la pròxima vegada seré dona del cèsar, qui sap! És broma, arreveure companys, i un cop més, ha sigut un plaer haver gaudit aquest viatge amb vosaltres.
Valete omnes!

Laia Ruiz ha dit...

Benvinguts a Emporion!

Em dic Paula Aemilia i us guiaré per la meva ciutat que tant me la conec. Sabeu perquè se l’anomena així a la ciutat? “Emporion” vol dir mercat. Jo i el meu germà, un consol, som romans, però els que van colonitzar primer Emporion van ser els grecs, i ja us podeu imaginar les finalitats que tenien per anomenar a una ciutat així...
Exacte, els grecs volien comerciar i obtenir aquells productes necessaris però escassos en el seu país. Totalment diferent a nosaltres, que ens dediquem a conquerir i arrasar culturalment imposant-nos per allà on passem.

Ui, que em desvio del tema, ademes d’on procedeix culturalment també voldreu visitar Emporion ja que esteu aquí, veritat? Us acompanyaré a dos llocs que heu de visitar si o si, ja que esteu aquí, que són; el temple d’Asclepi que es dedicat al déu de la medicina i el temple de Serapis. Els déus us ajudaran a tenir millor sort en el nostre passeig!

Us heu adonat al entrar a la ciutat, de la gran muralla que envolta al est i al sur? Esta construïda de una manera ibera, si us fixeu quan hi passeu les pedres no estan picades ni treballades.

Passeu, passeu, aquest carrer es el carrer principal, per on neixen tots els altres carrers estrets. Nosaltres hem vingut de la zona de temples, però esta clar que també hi ha altres edificis significatius! Les cases dels civils pots reconèixer aparentment si son de gent amb recursos econòmics o no, algunes cases tenen peristil i, o atri, ambos estructures de vivendes amb patis interiors.

Però aquí també hi tenim enginyeria! Heu vist el sistema de filtres i distribució d’aigües? Els filtres son grans àmfores farcides de sorra i material filtrant. I també hi tenim un sistema de clavegueram per a les aigües brutes!

Per últim us deixo que passegeu per l’àgora, on trobareu el mercat, alguns edificis privats, alguns edificis culturals com la biblioteca i també edificis polítics i públics. Us deixo que exploreu una mica, però si teniu algun dubte podeu consultar-me’l!

Alison ha dit...

Salvete omnes !

Em dic Paula Aemilia i sóc germana d'un cònsol romà i us guiaré per la ciutat d' Empúries. Sabíeu que "empúries" significa <> ?
Bé si em seguiu, us ensenyaré la meva ciutat. Emporion (empúries) és una ciutat on hi convivien grecs i romans. Primer va ser colonitzada pels grecs, però no d'una manera violenta com vosaltres penseu ara, sinó d'una manera pacífica perquè l'únic que volien era establir relacions amb nosaltres i fer negocis de mercat.
Després, van venir els romans. Ui aquests Romans ! Principalment, l'únic objectiu que volien per instal·lar-se a la nostra ciutat era de manera estratègica, però finalment van poder comprendre que si conviviem tots junts, podriem aportar conjuntament coses molt maravilloses.

Bé, on estem ara, és l'àgora: una plaça on es feien discursos polítics, socials i la gent venia a parlar i fer assamblees. És un lloc fantàstic ! Aquest carrer tant ample, és el carrer més important de la ciutat on hi havia les botgiues, els tallers i moltes coses més com l'anfiteatre, els banys públics. Oh i els banys termals ! Com m'agrada estar allà !
Si us fixeu, hi podeu veure dos temples emblemàtics: el temple D'Ascelpi, el Déu de la medicina i el temple de Higea, Deesa de la salut.
Bé, aquí us deixo perquè pogueu moure's per aquesta magnífica ciutat sols i la pogueu observar i apreciar :)