5 de juny del 2011

Un mar de llatinismes (X): Expressions usades principalment en l´àmbit jurídic

I aquí teniu, per acabar aquesta sèrie d´entrades on hem anat publicant els treballs sobre llatinismes dels companys de 2n, el de la Sanja i en Sergi relacionat amb algunes de les expressions més conegudes de l´àmbit jurídic. Si alguna vegada sentiu un advocat pronunciant-les amb més o menys solemnitat ja sabreu de què parla. Feliciter omnibus per la feina feta!


Sanja Rahim i Sergi Román


9 comentaris:

Esther Soria ha dit...

Hola!

Molt bon treball Sergi i Sanja!
M'ha agradat molt les imatges, sobretot m'ha fet molta gràcia la del gat del llatinisme "in dubio pro reo".
La que més m'ha soprès ha sigut el llatinisme " si vis pacem, para bellum" quan ho he llegit no m'ho podia creure, però després ho he pensat, com diueu en el treball, amb la frase feta "la millor defensa és un bon atac" i si que tenen força similitud!

Felicitats!

Vale!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Gràcies, Esther, per la teva generositat sense límits. Us trobaré a faltar i et puc assegurar que la vostra força m´acompanyarà durant molt de temps.

Judith Garcia ha dit...

Holaa!
Després de tant de temps, aquí estem un altre vegada, per fi ja s' han acabat els examens.
Molt bona feina companys, cada dia us aneu superant, gràcies als llatinismes penjats fins ara, tant nosaltres com molta altra gent, aprenem cada dia més, i ens ajuden a superar-nos.
Les imatges ajuden molt a entendre el significat dels llatinismes, ja que moltes vegades els escoltem i no sabem el que volen dir.
Les imatges que m'han agradat an sigut "persona non grata" i "patria potestas".


Vale!

alfonspardo ha dit...

La veritat és que les entrades de llatisimes son molt últils, ja que nosaltres escoltem molts llatinismes però no sabem moltbé que volen dir i amb aquestes entrades de llatinismes podem fer-nos la idea. Els llatinismes son una bona manera de veure que el món clàssic està molt present. Aquesta m'ha resultat bastant curiosa, ja que en el mon jurídic sembla ser que es fan servir frases i expressions senceres del llatí ja que més cotidianament sembla ser que es fan servir llatinismes en paraules puntuals i no frases tan llargues.

Vale!

Marc Navarro ha dit...

Salvete Omnes!

Molt bona feina de llatinismes. No en coneixía tants relacionats amb l'àmbit polític, tot i que quan he vist les dues expressions de "de iure" i "de facto" m'ha recordat que en la nostra iniciació en llengua llatina a 4t d'ESO ja els varem treballar. Molt bona feina.

Valete

Yasmin ha dit...

Hola!!

Felicitats Sergi i Sanja pel treball! Trobo que les imatges estan molt ben triades, a mi també m'ha sorprès molt el llatinisme de "si vols la pau, prepara la guerra". És curiós però si et poses a pensar amb el que equival li trobes força sentit.
He de dir que gràcies al treball dels de 2n he pogut aprendre molts llatinismes, que podem utilitzar dia dia, moltes gràcies!

Valete!

Lah''heLena ha dit...

Buenas!!

FELICITATS per aquest treball de llatinisme un mes a la llista però no menys treballat que cap dels altres. I un tema realment interesant per la gent d' humanitats que es volgui dedicar aquest ambit del treball.

déu,

Anònim ha dit...

Salve !!!

Finalment l'ultim bloc de llatinismes de l'any !!!

Crec que podem dir que aquest mar de llatinismes ja ha estat ben omplert de peixos i de moltes espècies diferents...

La veritat és que aquest recopilatori ha sigut molt interessant i cada presentació un món diferent per descobrir i aprendre coses noves.

Esperem poder anar ampliant el noMbre de criatures marines l'any vinent i arribar a fer un petit oceà.

Fins aviat!!!
Cesc

Anna Ruiz ha dit...

Hola!

Molt bon treball, com tots els anteriors :)
Amb aquests treballs hem pogut aprendre d'una manera entretinguda els diferents llatinismes que encara avui utilitzem, fins i tot sense ser-ne totalment conscients.

M'ha semblat molt curiosa la imatge de "In Dubio pro Reo" del gat que aixeca les mans quan l'apunten, és, si més no, molt tendre.
També m'ha agradat la de "Si vis pacem para bellum" del soldat amb el símbol de la pau, ja que encara que sembla contradictòria té tot el sentit del món perquè els romans creien que per tenir pau havien de tenir controlats als enemics.