12 de juny del 2011

Imperator et Barcino Pediludii Societas

Mireu què somrient apareix en aquesta imatge el meu company d´escola Pere, talment com si intuís el desenllaç d´un partit inter gladiatores que poques hores després donaria la seva quarta Copa d´Europa al Barça de Guardiola. Ell, apassionat culé declarat, va trobar en aquest emperador romà un motiu per immortalitzar la segona gesta al mític estadi de Wembley amb un toc certament clàssic. I ens ha dedicat el moment. Gràcies, Pere, en nom dels tripulants del Vaixell. Al darrera hi podeu veure les restes d´una secció de la muralla romana de Londinium. Hauríeu d´esbrinar de quin emperador es tracta i parlar-nos de la seva aportació al món romà.


P.S.: una pista... va ser el primer emperador nascut fora d´Itàlia.



13 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Ja sé, Pere, que va ser un dissabte inoblidable i que vas tornar "entusiasmat", posseït pels déus, vaja, que és el que vol dir aquesta parauleta. I moltes gràcies, t´ho torno a dir, per haver pensat en nosaltres quan vas veure la majestuosa estàtua de l´emperador (quin?). Als polítics d´avui també els agrada practicar el "panem et circenses". Per què serà? Tripulants...per què serà?

Unknown ha dit...

Trajà (98 - 117), l'emperador soldat.
Marc Ulpi Trajà va ser el primer emperador nascut fora d'Itàlia. Originari d'Itàlica, la actual Sevilla, va dur els límits de l'Imperi romà a la seva extensió màxima. Amb dues campanyes militars va sotmetre el regne daci de Decèbal i el va convertir en la província romana de la Dàcia, rica en or i plata, que va proporcionar abundants recursos per a l'ambiciosa política d'obres públiques de Trajà. Tot seguit s'apodera del regne dels nabateus i el converteix en la província d'Aràbia (la península del Sinaí i l'actual Jordània). Més endavant va emprendre una guerra contra l'Imperi part amb la intenció d'annexionar-lo. El primer pas va ser ocupar Armènia, un estat-tap que oscil•lava tradicionalment entre la influència romana i parta. La invasió d'extensos territoris parts -Mesopotàmia i Assíria- és ràpida però poc sòlida: les revoltes que s'hi produeixen obliguen Trajà a aturar l'ofensiva i mor en el seu retorn a Roma. Entre viatges i guerres es va passar la major part del seu regnat fora de Roma, tot i que hi deixà una forta empremta amb la construcció dels Mercats i el Fòrum de Trajà, on s'aixeca la Columna Trajana, que avui encara commemora, amb una narració en relleus, la conquesta de la Dàcia.

Marc Palau ha dit...

Salve!
Jo he trobat que l'emeprador és Trajà (Itàlica, prop de l'actual Sevilla, 18 de setembre del 53 – Selinos a Cilícia, 9 d'agost del 117) fou un general i emperador romà del 98 al 117, fill d'Ulpi Trajà i membre d'una família senatorial de la província de la Bètica.
Va dur els límits de l'Imperi romà a la seva extensió màxima. Amb dues campanyes militars va sotmetre el regne daci de Decèbal i el va convertir en la província romana de la Dàcia, rica en or i plata, que va proporcionar abundants recursos per a l'ambiciosa política d'obres públiques de Trajà. Tot seguit s'apodera del regne dels nabateus i el converteix en la província d'Aràbia (la península del Sinaí i l'actual Jordània). Més endavant va emprendre una guerra contra l'Imperi part amb la intenció d'annexionar-lo. El primer pas va ser ocupar Armènia, un estat-tap que oscil·lava tradicionalment entre la influència romana i parta. La invasió d'extensos territoris parts -Mesopotàmia i Assíria- és ràpida però poc sòlida: les revoltes que s'hi produeixen obliguen Trajà a aturar l'ofensiva i mor en el seu retorn a Roma. Entre viatges i guerres es va passar la major part del seu regnat fora de Roma.

Així doncs l'emperador és Trajà!

P.D: felicitats a tots els culés!

Vale!

Ignasi ha dit...

Hola! Jo he pogut trobar aquesta informació, resumida, sobre aquest emperador.

Marc Ulpi Trajà conegut abreujadament com Trajà (Itàlica, Santiponce, al costat de l'actual Sevilla 18 setembre 1953 - Selinus, 9 d'agost de 117) va ser un emperador romà que va imperar des de l'any 98 fins la seva mort en 117, el primer nascut fora d'Itàlia, en Hispania (actual Espanya). Va iniciar la tradicionalment anomenada dinastia Antonina.
Va succeir a l'emperador Nerva l'any 98. Com a administrador civil, Trajà és conegut sobretot pel seu ampli programa de construcció d'edificis públics, que van reformar la ciutat de Roma i va deixar nombrosos monuments perdurables com el fòrum de Trajà, el mercat de Trajà i la Columna Trajana. Però, va ser com a comandant militar per la qual cosa va celebrar els seus majors triomfs. En 101, va llançar una expedició punitiva contra el regne de Dacia governat pel rei Decébalo, derrotant a l'exèrcit dacio prop de Tapae a 102, i finalment va conquistar Dacia completament en 106. En 107, Trajano va ser més a l'Est i es va annexionar el regne nabateo, establint la província d'Aràbia Pétrea. Després d'un període de relativa pau dins de l'Imperi, va llançar la seva campanya final en 113 contra Pàrtia, arribant fins a la ciutat de Susa a 116, i aconseguint amb això la màxima expansió de l'Imperi romà en tota la seva història. Durant aquesta campanya, Trajano va emmalaltir i va morir mentre tornava a Roma. Va ser deïficat pel Senat i les seves cendres es van enterrar sota la Columna Trajana. Va succeir el seu nebot segon i pupil Adriano.

eulalia ha dit...

Salve tripulants!
Jo he estat buscant i he trobat una informació curta per posar aquí al blog, però també passaré l'entrada d'una web que hi ha molta informació.
Trajà (Itàlica, prop de l'actual Sevilla, 18 de setembre del 53 – Selinos a Cilícia, 9 d'agost del 117) fou un general i emperador romà del 98 al 117, fill d'Ulpi Trajà, que fou de rang consular i patrici (el seu nom no apareix als Fasti) i membre d'una família senatorial de la província de la Bètica.
la web:http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0067186

gerard ha dit...

Trajà (Itàlica, prop de l'actual Sevilla, 18 de setembre del 53 – Selinos a Cilícia, 9 d'agost del 117) va ser un general i emperador romà del 98 al 117, fill d'Ulpi Trajà, que va ser de rang consular i patrici (el seu nom no apareix als Fasti) i membre d'una família senatorial de la província de la Bètica.mb Trajà l'imperi Romà va arribar al seu apogeu. El nou emperador va confiar el govern al Senat Romà, a l'estil dels temps republicans (ja en els seus primers dos anys de govern, Neró havia actuat així) i es va reservar únicament la direcció dels assumptes militars, que va desenvolupar bàsicament a Germània i el Danubi.

Xènia ha dit...

Salve!
Aquest, és l’emperador Marc Ulpio Trajano, conegut com a Trajano. Va nèixer el 18 de semptembre del 53, i va morir el 9 d’agost de 117.
Va ser un emperador romà.
Però, sobretot, és conegut per el seu ampli programa de construcció d’edificis públics, que van reformar la ciutat romana i va deixar numerosos monuments com el Foro de Trajano, el Mercat de Trajano, i la columna Trajana.
Tanmateix, els seus majors triomfs van ser com a comandant militar.

Pau ha dit...

Salvete homnes. L'emperador es...

Trajà (98 - 117 d. C.)

Amb Trajà l'Imperi Romà va tenir la seva màxima expansió. Però, va ser com a comandant militar per la qual cosa va celebrar els seus majors triomfs. El 101, va llançar una expedició punitiva contra el regne de Dàcia governat pel rei Decèbal, derrotant a l'exèrcit daci a prop de Tapae al 102, i finalment va conquerir Dàcia completament el 106. El 107, Trajà va anar més a l'est i es va annexionar el regne nabateu, establint la província d'Aràbia Pètrea. Després d'un període de relativa pau dins de l'Imperi, va llançar la seva campanya final el 113 contra Pàrtia, arribant fins a la ciutat de Susa al 116, i aconseguint amb això la màxima expansió de l'Imperi Romà en tota la seva història. Durant aquesta campanya, Trajà va emmalaltir i va morir mentre tornava a Roma. Va ser deïficat pel Senat i les seves cendres es van enterrar sota la Columna Trajana. El va succeir el seu nebot Adrià.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Pau...aquest "homnes" amb "h" fa mal als ulls!! Ja en tenim prou amb les faltes d´ortografia en català i castellà com perquè en n´hem afegint en llatí...

Pere ha dit...

Navegants us desitjo molta sort en aquesta travesia que ara començareu!!!
Deixareu la nau que us ha ensenyat que el llatí es riu de tot aquell que diu que és mort i que el grecs eren uns avançats i profetes de la seva època donant prioritat a la curiositat pel pensament, la bellesa.... però el més important és l'aprenentatge que en aquesta vida, com en el vaixell, s'ha de SABER I RESPECTAR treballar en grup per guanyar-se les garrofes, navegar o per el més important....VIVERE

FELICITER!!!!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Caram, Pere, m´has emocionat i tot amb les teves paraules. Estàs fet un autèntic humanista. Els tripulants sabran agrair les teves paraules en la seva justa mesura, perquè diuen coses molt importants. Una abraçada.

Eulàlia ha dit...

Salvete!

L'emperador és Trajà, va néixer el 53 a.C i va morir el 117 a.C. Va ser emperador romà del 98 a.C fins al 117. Va néixer a l'actual Sevilla. Es va instriure a l'exercit romà i va participar a varies campanyes. Va succeir a l'emperador Nerva el 98.

Valete!

Carlotah. ha dit...

Quina fotografia més graciosa i encertada! Esstà bé que tothom colabori al nostre vaixell...sembla que va valer la pena anar fins a Londres per veure aquell partit eh?

Valete!