19 de juny del 2011

I Jornades romanes a Barcelona: BARCINO COLONIA ROMAE

Del 14 al 19 de juny, l’Associació de Comerciants Creu Coberta, el grup Barcino Oriens i la Fundació Cultural Hostafrancs han organitzat les I Jornades Romanes de Barcelona Barcino Colonia Romae al carrer Consell de Cent, al barri d’Hostafrancs de la capital catalana.

L’objectiu de l’esdeveniment ha estat difondre el coneixement de la història antiga de la nostra ciutat en temps de l’Imperi romà a través de diverses activitats culturals i comercials, com un itinerari que permeti conèixer els antics oficis de l’època romana, conferències sobre gastronomia i perfums, una mostra de cinema pèplum, tallers infantils i espectacles de música i ball, entre altres. Destaquen també un combat de gladiadors, una venda pública d’esclaus, un banquet romà i una fira i mercat romà oberts de les 11 h a les 20 h, amb productes de les botigues associades a Creu Coberta.

L’esdeveniment ha comptat amb la col·laboració de l’Escola Joan Pelegrí, el Museu de Badalona, el Museu d’Història de Catalunya, l’Associació de Reconstrucció Històrica de Badalona, la Magna Celebratio, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i Tarraco Viva.

PROGRAMA

Conferències, cinema i teatre

Dimarts 14 de juny
19.00 h. Més que menjar: significats i protocols dels àpats en el món grecoromà. Xerrada a càrrec del Dr. Jordi Principal, investigador del Museu d'Arqueologia de Catalunya.

20.00 h. Cinema: Centurión (Neil Marshall, 2010).

Dimecres 15 de juny
19.00 h. Ungüents i perfums. La ruta de les olors. A càrrec de Teresa Carreras, conservadora del Museu d'Arqueologia de Catalunya.

20.00 h. Cinema: La vida de Bryan (Monty Python. Terry Jones, 1979).

Dijous 16 de juny
19.00 h. El cinema "Peplum". Xerrada a càrrec de Joan Banús, arxiver, historiador i expert en cinema.

22.00 h. Cinema: Àgora (Alejandro amenábar, 2009).

Diumenge 19 de juny
18.30 h. Teatre. Aulularia o la comèdia de l'olla de Plaute. A càrrec de No sabem on anem.

Llocs de realització:
Conferències, cinema i teatre: Sala d'actes de la Fundació Cultural Hostafrancs (C. Torre d'en Damians, 6).
Cinema a la fresca: Fructuós Gelabert, Cotxeres de Sants.

Actes al carrer

Dissabte 18 i diumenge 19 de juny
D'11 a 20 h. Mercat romà. Carrer Consell de Cent.

D'11 a 14 h i de 17 a 20 h:

Officia et tabernae romanorum. Ofici i botigues de la Roma clàssica a càrrec de Reconstrucció Història de Badalona. Carrer Torre d'en Damians.
Armillum

Expositio tabernarum. Botigues i oficis de l'antiguitat en l'actualitat. Carrer Rector Triadó.
Dissabte de 18 a 20 h i diumenge de 12 a 14 h: taller de vidre bufat. A càrrec de Robert Celades, geòleg i químic. Carrer Torre d'en Damians.


De 14.30 a 16 h:

Thermopolium. Menú romà a càrrec de Scolarest i Barcino Oriens. Preu: 20 €. Fundació Cultural Hostafrancs.

Dissabte d´11 a 14 h i de 17 a 20 h. Ludi. Jocs romans a càrrec d´Aura, didàctica i difusió cultural. Carrer Rector Triadó.

Diumenge de 12 a 14 h. Ludi puerorum. Jocs romans per a nens i nenes a càrrec del MAC. Carrer Callao.

Actes a l'escenari: 18 i 19 de juny

Dissabte a les 11.30 h. Presentació de les jornades romanes i el mercat.

Dissabte a les 12 h i 17 h, i diumenge a les 12.15 h. Sacra privata, els rituals de la llar Carmina canere, la música a Roma. A càrrec de Thaelia, grup de reconstrucció històrica.

Dissabte a les 13 h i 18.30 h, i diumenge a les 11.30 h i 18.15 h. Servi ancillaeque venduntur. Venda d'esclaus a càrrec de Tallaferro.

Dissabte a les 13.30 h i 20 h, i diumenge a les 13.15 h i 17.30 h. Legio et legionarii. Presentació de l'exèrcit romà a càrrec de Tallaferro.

Dissabte a les 17.45 h, i diumenge a les 13.45 h i 19.45 h. Munera gladiatora, la gladiatura i el combat de gladiadors, a càrrec de Tallaferro.

Dissabte a les 19.15 h. Convivium romanum, banquet romà, a càrrec de Barcino Oriens.

Diumenge a les 11 h. Música i ball d'inspiració romana. A càrrec de l'escola de ball La fàbrica dels somnis de Sònia Alonso.

Diumenge a les 20.15 h. Màgia, a càrrec de l'Escola de Magia.Net.

Avui acaben les Jornades. Encara hi sou a temps de gaudir-les!

P.S.: per si no hi podeu anar, aquí en teniu un tastet d´imatges.


6 comentaris:

Ramon Torné Teixidó ha dit...

Excel·lent iniciativa! No havia de passar desapercebuda.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Gràcies, Ramon. La llàstima és que acabi avui i no hagi publicat l´entrada fins aquest matí. Però més val tard que mai, com va dir el nostre estimat Livi. És una iniciativa excel·lent i en Ricard Llop en té gran part de culpa. Mereix un aplaudiment dels amants del món clàssic. Hi vaig anar ahir a la tarda i m´ho vaig passar d´allò més bé. Una abraçada.

L'ombra d'un somni ha dit...

Efectivament, Jordi, llàstima, perquè hauria estat fantàstic tenir-ne notícia abans i haver-ne pogut gaudir.

De tota manera, prendrem nota i esperarem a l'any vinent!!
Gràcies per fer-ne publicitat!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Sí, estarem alerta tots plegats, Laura. Enguany ha estat un any ple d´activitat i aquesta és una molt bona notícia. A més, vaig descobrir que un exalumne meu, en Marcel Olivé, forma part del grup Tallaferro. em va fer molta il·lusió i, a més, és una manera d´estar vinculat amb totes aquestes reconstruccions històriques tan fantàstiques que fan. Una abraçada i bon estiu.

Marc Palau ha dit...

Salvete!
No sabia pas que aquests dias hi havia aquestes jornades romanes. Hagues estat interessant d'anar-hi. L'any que ve amb més antelació s'hi pot anar!

Vale!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Doncs sí, Marc, n´haurem d´estar al cas tot i que coincideixi amb el final de curs i vosaltres estigueu ja força il·localitzables per aquestes dates.