14 de maig del 2011

Un mar de llatinismes (IX): Expressions adaptades a l´ortografia catalana

Gairebé a tocar els darrers dies del curs en Jordi i la Neus ens proposen una navegació a través d´expressions d’origen morfològic divers que s’han adaptat a l’ortografia catalana i s’usen com a sintagmes nominals en diferents àmbits.
accèssit a ultimàtum. Les imatges, com sempre, imprescindibles!
Neus i Jordi
Jordi Sedeño i Neus Blanch

9 comentaris:

Esther Soria ha dit...

Hola!

Molt bon treball!

A mi m'agradaria comentar la foto del alter ego, m'ha semblat molt encertada la foto del Luisma a Aida, ja que juga el paper d'un personatge totalment diferent a com és ell, i això és una cosa que s'ha de valorar als actors.

Després dir que fins que no he fet llati no se m'havia passat pel cap el fet que el canal plus es digués així perquè t'oferien més canals, la veritat és que activitats com aquesta et fan fixar-te molt ´més en les coses més senzilles!.

Vale!

Yasmin ha dit...

Hola!!

Felicitats pel treball, les imatges són de gran ajuda per deduir a priori el significat dels llatinismes!

La veritat és que totes les expressions em sonaven però n'hi havia alguna que desconeixia el seu significat com esnob. Tampoc sabia que el digital plus es deia així pel fet d'oferir canals extres que has de pagar si els vols veure; ni que l'expressió de post data que he posat mil cops al final d'algun escrit es posava perquè significava: coses escrites més tard.

Vale!!

Júlia Vallespir ha dit...

Hola a tothom!

Molt bona feina!

En veure les imatges, en concret la del maremagnum, m'he preguntat el perquè d'aquest nom per un centre comercial i he arribat a la conclusió que segurament s'anomena així ja que hi podem trobar de tot no? És molt curiós i interessant veure com allò treballat a classe es pot aplicar al dia a dia!

Vale!

Martí ha dit...

Hola!

Moltes gràcies per aquesta entrada; ja que ens examinarem sobre aquet tema i gràcies el treball que han fet companys és molt més amè.
N'hi havia algunes que no coneixia, però d'altres em sonaven molt. Comparteixo la opinió em la Yass, ja que ella també ha dit que n'hi havia que no coneixia, per exemple SNOB; jo no he tingut aquest problema perquè aquet llatinisme el vam treballar l'any passat. Espero conéixer més llatinismes i enriqur-me d'aquets, per poder fer un bon examen.

A seguir!

meritxell ha dit...

Hola!!

Gran treball!

La veritat és que m'ha semblat molt oportuna la foto del "luisma" de la sèrie Aida, perquè interpreta a un personatje que no s'assembla en ningun aspecte a la seva personalitat real.

Molt bon treball

Vale!!

Anònim ha dit...

Felicitats companys de 2n, per aquest recull de llatinismes, que després de fer-los-hi una lectura, me'n he adonat que estan constantment presents al dia a dia.

M'ha soptat en alguns casos, que coneixia algun sinònim en comptes de la paraula proposada per vosaltres per designar el mateix, per exemple:

Addenda - Annex

O per exemple, en comptes de Vis còmica, potser sentim més usualment, la vena còmica.

L'any que vé, ens tocarà a nosaltres seguir fent volums d'aquest diccionari d'expressions "Un mar de llatinismes"

I per acabar desitjar a tots els de 2n que tingueu un bon final de curs i molta sort a la sele i a tot el que us ha de vindre.

Fins aviat,
Cesc

Judith Garcia ha dit...

Hola a tothom!

Molt bon treball, ja portem 9, la veritat és que són entrades molt interessants, i aprens paraules que potser no sabies el significat, però les usaves igualment. Com ja han dit, la imatge del Luismi, representa molt bé el significat, ja que és totalment una persona diferent de la que realment és. En definitiva, totes les imatges s'adeqüen al significat i ajuden a entendre-ho millor.

Vale!

Marc Navarro ha dit...

Hola!

Molt bon treball Jordi i Neus. N'hi havíen masses que no en coneixia, escrits en llati, pero per exemple el de Addenda també es altrament dit Annex que ja es més conegut. Avera quins en coneixeré en el següent.

Bona Feina.

Anna Ruiz ha dit...

Hola!
Crec que és molt encertada la foto de Saw pel llatinisme d’Ultimàtum ja que és el que es dona en aquesta pel•lícula: un ultimàtum per realitzar alguna cosa.
El llatinisme de Desiderata trobo que la imatge que s’ha col•locat representa molt bé les demandes d’altres persones que reclamen el que volen. Altres exemples de desiderata serien una carta de reis o llista de regals d’aniversari.
La d’Alter Ego esta moly bé ja que representa l’altra cara d’un personatge que a la ficció representa un paper i després a la realitat és d’una manera ben diferent.
Moltes felicitats pel vostre treball!