7 de maig del 2011

La nostra primera Magna Celebratio, una experiència inoblidable!

Avete Baetulonis domini dominaeque, pueri puellaeque! Aquestes eren les paraules que ens donaven la benvinguda a l’extraordinari festival de reconstrucció històrica del món romà de la VII Magna Celebratio, celebrada els dies 29, 30 d’abril i 1 de maig a Badalona, al qual alguns de nosaltres, junt amb altres alumnes de grec i de llatí dels instituts Isaac Albéniz de Badalona i Cristòfol Ferrer de Premià de Mar, vam poder participar. Legionaris, senadors, aurigues, cavalls, ferrers, ceramistes, poetes i, fins i tot, el mateix August, entre d’altres personatges, van omplir els carrers situats al voltant del Museu de Badalona tot creant un ambient que mostrava, a la perfecció, un dia corrent a la Baetulo romana per tal d’oferir al públic encuriosit la possibilitat d’endinsar-se en l’apassionant món de les clàssiques mitjançant diversos tallers i demostracions. I és que, què millor per aprendre que viure-ho en primera persona? Nosaltres no vam ser una excepció: dissabte a les 9 del matí tot de túniques romanes ens esperaven per tal de convertir-nos en autèntics ciutadans de l’antiga Badalona, uns disposats a mostrar com s’esbargien els nens i nenes romans, en els anomenats ludi romani, els jocs més tradicionals, i altres com a magistri et magistrae de la nostra schola particular que il·lustrava les diferents etapes del sistema educatiu romà, des de l’aprenentatge de la llengua llatina, a l ’anomenat ludus litterarius, passant per la llengua grega, al ludus grammaticus, i acabant amb elaborats exercicis de retòrica que alguns vam representar al ludus rethoricus. Cordes, sacs, algun tres en ratlla, daus, àbacs, plomers, tinta, tauletes de cera... aquests van ser molts dels estris que vam utilitzar per tal d’apropar una cultura tan nostra com la romana a tots els visitants dels nostres tallers que, per cert, van tenir molt d’èxit. Després de dues jornades intenses, l’esforç va ser compensat amb escreix amb la satisfacció que aporta la feina ben feta i la il·lusió de comprovar que realment els romans sempre formaran part de la nostra vida ja que, com va quedar ben palès, no som tan diferents. Gràcies a tots i a totes per haver-ho fet possible en nom del tots els tripulants del nostre Vaixell!

Júlia Vallespir
2n Batxillerat

P.S: Us deixem amb un recull d´imatges i amb el vídeo oficial de la Lida, com sempre un magnífic muntatge.



30 comentaris:

El Fil de les Clàssiques ha dit...

Un reportatge fantàstic, Júlia, d'un cap de setmana inoblidable.
Moltes gràcies a tots els tripulants del vaixell i al seu capità. Reserveu-vos ja l'últim cap de setmana d'abril de l'any vinent, si els déus volen tornarà a ser memorable! Una forta abraçada a tots i totes!

Teresa ha dit...

Júlia, ratifico els elogis i agraiments de la Margalida, tot destacant, a més, la vostra capacitat de col·laboració i d'interacció amb els alumnes dels altres centres. Donava gust veure com ben aviat els encarregats dels quadre "ludi" vau anar creant equips de treball comprenetrats malgrat provenir de tres centres educatius. Actrius, "litteratores", "grammatici", "servae ludi": TOTS FANTÀSTICS!
"GRATIAS PLURIMAS VOBIS AGO"
P.S. I sobre el "senator", no tinc paraules per expressar la meva admiració...

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Sincerament ha estat una de les millors experiències educatives de la meva vida. Aquest treball en xarxa que hem encetat amb vosaltres és un camí que mai no hem d´abandonar. Veure els discipuli i discipulae dels tres centres treballar amb aquest entusiasme és el motor que ens dóna forces per creure en el que fem i estar-ne convençuts. Gràcies a les dues de tot cor.
P.S.: amb una matrona i uxor com tu, Teresa, tot és més fàcil. L´any vinent, hi tornarem amb la mateixa il·lusió. Una abraçada.

Júlia Vallespir ha dit...

Moltes gràcies! Espero que puguem seguir participant en projectes tan gratificants com aquest durant molt de temps ja que ha estat una experiència d’allò més productiva no tan sols en l'àmbit educatiu sinó també personal!

Vale!

Anònim ha dit...

Gran experiència! M'agradat molt participar en aquesta edició de la Magna. Crec que es una manera de compartir cultura, de passar-ho bé i es més d'aprender.

PD; el reportatge és genial!

Esther Soria ha dit...

Hola!

M'ha agradat moltíssim haver participat en aquesta edició de la Magna Celebratio, penso que és una experiència molt gratificant (sobretot a nivell personal) i de la qual es pot aprendre molt. A més a més ha sigut molt divertit poder viure en primera eprsona com vivien els romans, i haver participat en la schola.
Espero poder repetir l'any vinent!


Vale!

P.S: Gran reportatge! Felicitats!

Guillem Fargas ha dit...

Pel què ens han ensenyat a classe, els companys que hi van anar, em sambla que va ser una gran experiència. Penso que és molt bo que es facin reconstruccions com aquesta, perquè permeten que ens acostem més a allò que normalment només veiem en llibres i imatges.

M'agaradaria afegir que l'any que ve espero poder anar-hi perquè crec que ha de ser una experiència molt positiva i enriquidora.

Vale!!!!!!!!

Marc Navarro ha dit...

Vale!

Pel que ens van explicar els nostres companys la seva estància a la Magna va estar molt bé. Tot el que van dir i ens van ensenyar amb les fotografíes tenir pinta de estar molt ben fet i programat, i espero poder assistir-hi l'any que ve.

Clàudia ha dit...

De ben segur que va ser una gran experiència, i que us ho veu passar molt bé. A veure si l'any que ve ho repetim i aquest cop puc venir :)

Les foto són molt divertides, no té preu veure-us vestits així, esteu guapíssims!

Raul ha dit...

Salve!

La veritat és que encara que m' hagués agradat participar i no vaig poder, per el que m'han explicat els companys que hi van anar, em sembla que per a ells va ser una gran experiéncia i l'any que ve si hi ha sort i hi puc participar, no m'ho pensare dues vegades.

Vale!

Laura Guillén ha dit...

Hola!
Jo he sigut una de les participants, estava a la part de ludi i allà és a on els nens veien, i també experimentaven, com jugaven els nens i nenes romans de la seva mateixa edat i podien comrpovar que tot hi haver passat molts i molts anys, els jocs no havien canviat tant, d'això també se n'adonaven molts pares, al veure que els seus fills tambe sabien saltar a corda o fer anar les baldufes... i tot i que ells pensaven que ja res era igual i que els nens d'avui en dia ja no sabien jugar a aquests jocs o que inclús ni els coneixien, es van adonar que els jocs de sempre, si que se seguien conservant i que per tant, encara no estava tot endut.
La veritat és que ha sigut una experiència molt agradable poder jugar amb els nens, estar amb ells, va ser com retornar a l'infantesa.
Tinc moltes ganes de tornar-ho a repetir l'any que vé!

alfonspardo ha dit...

Hola!

La magna celebratio d'aquets any ha estat una experiencia inolvidable. Ho dic de veritat, va ser un cap de setmana únic i inigualable. Va ser una gran sort poder compartir els nostres coneixements de les llengues clàssiques amb els nens i nenes que venien a fer els tallers (i tambè moltisima gent gran s'interessava. Estic segur de que qualsevol persona que va passar per la magna, ara te més curiositat per el món clàssic. Per cert, les fotos son un gran record! Espero i desitjo poder participar-hi l'any que bé!!

Vale!

Paula ha dit...

He disfrutat moltíssim participant en la Magna Celebratio! És molt gratificant veure tots aquells nens jugant a jocs que potser mai s'havien imaginat que fa tant de temps que existeixen i poder jugar una estona amb ells. També rere aquesta celebració jo també he pogut aprenre coses noves i reafirmar que tampoc em canviat tant.
Hem va fer molta il.lusió poder vestir-me com una autèntica romana mentre em passejava per aquell carrer ambientat acord amb la meva roba, et feia creure que realment haviem rertrocedit en el temps.
Espero poder participar-hi també l'any que vé.
I moltes felicitats Júlia per la teva entrada!

Vale!

zamora ha dit...

Hola!
M’hagués agradat assistir a la Magna Celebratio,però no va poder ser per qüestió d’horaris, i ara veient totes les fotografies,escoltant la presentació que ens van fer els companys a classe,i veient l’entrada del bloc me’n penedeixo de no haver-hi anat. Espero poder-hi assistir l’any que bé, per què una experiència tant esplèndida s’ha de viure.

Vale!!

Anònim ha dit...

Bones companys. Després d'uns dies de molt atrafegament, torno a comentar al bloc.

Primer de tot, he de dir que em sap molt greu no haver pogut assistir a la Magna Celebratio. Després de la explicació dels nostres companys, l'entrada al bloc i el magnífic reportatge de la Margalida em van entrar moltes ganes de fer-ho l'any que vé.

Pel que he vist i he sentit, deu ser una gran experiència, tant des del punt de vista més academic (adquirir coneixements), com social (compartir un cap de setmana juntament amb altres companys i professors de clàssiques).

Deu imposar veure Badalona convertida en una colònia romana, com fa uns quants anys, encara que només sigui per uns dies.

En fí, si no hi ha res de nou, desitjo poder ser a la propera edició.

Salut companys,
Francesc Giró

Martí ha dit...

Bon dia!

Després de veure aquestes imatges i escoltar tota la informació rebuda dels meus companys que hi van assitir, he de dir que em va saber molt greu no poder assistir-hi, però és que el cap de setmana el tinc realment atapeït d'activitats extraescolars. Espero l'any vinent convinar-m'ho de la millor forma possible per poder-hi anar. Crec que és una experiència increïble i els nostres companys n'han vingut molt satisfets, aquesta me l'apunto.
La Magna Celebratio és força coneguda i crec que fa tornar a tothom els orígens clàssics; sovint utilitzem expressions i paraules d'orígen llatí per això sempre va bé recordar d'on venim.

Salvete!

carlota ha dit...

Salve!
De veritat que m’hagués agradat molt anar-hi, ja que, a l’estiu vaig molt per Badalona perquè tinc una casa a Montgat que esta el costat. Sempre m’ha interessat les fires o les grans celebracions que es fan en les ciutats, i si a sobre és sobre l’època romana m’hagués encantat estar-hi present, però no vaig tenir temps.
Vam veure les fotos i la veritat és que us quedaven molt bé a tots les túniques . Es veia que tant els nens com els pares s’implicaven molt i això s’agraeix.
Com que els que hi veu anar ens veu explicar la experiència, segur que l’any que ve m’hi apunto.

Helena ha dit...

Crec que és una activitat que a més d'aprendre noves coses, com per exemple els diferents jocs els quals podien gaudir tant els petits com els grans, la menera de vestir, com i amb què escribien... va ser una activitat que t'apropa a la gent. El tracte que tens amb la gent del carrer, els visitants, com el tracte que es té també amb els companys i la gent que conèixes en aquella experiència és molt important. Les ganes de fer alguna cosa diferent i participar-hi de manera desinteressada es un dels petits detalls de la vida.
Em va sabre greu no poder-hi anar, però espero que l'any que ve hi pugui assistir!

A l'Escala, un poble de l'Alt Empordà es va una celebració que també està molt bé. És el Triumvirat Mediterrani, una extraordinària recreació històrica que constata el seu ric passat. Es programen des d’exposicions de temàtiques centrades en l’antiguitat fins a un mercat grecoromà, una trobada d’armats, tallers didàctics infantils, olimpíades emporitanes, lluites de gladiadors, i un llarg etcètera d’activitats relacionades amb la història de les civilitzacions gregues, romanes i Indiquetes que van viure a l’Escala en el s. I a.C.

Amb el complement Mediterrani se centra la zona geogràfica on es desenvolupa la història i l’actual activitat. És el nexe d’unió entre el passat i el present. El Triumvirat Mediterrani representa un dia d’aquestes relacions entre tres cultures. L’activitat social es fa evident amb l’arribada dels legionaris. Els guies romans mostren, en el transcurs de 1,60 milles romanes (1.600 metres), que és la distància que separa les Ruïnes d’Empúries de l’Oberta de l’Escala, una realitat històrica, origen de la nostra actual cultura i societat.

També s’hi pot trobar: fira mercat, espectacles de carrer, lluita, artesania, art, música, ciència, història i diversió, concentrat tot plegat en un joc d’elements amb més de 2.000 anys d’història.

Vale!!!

Judith Garcia ha dit...

Hola!

El reportatge fotogràfic m'ha agrada molt, en les fotografies es veu la gent gaudint del moment.


Per a l'any que ve em reservo el cap de setmana, sigui per visitar, o per participar, perquè és una experiència que s'ha de viure.
Crec que és una fira educativa, perquè s'ensenyen costums dels romans i així recordar els nostres orígens ,però que alhora no han canviat tant fins ara, i també té una part lúdica, tant per a nens, com a persones més adultes, els nens gaudeixen jugant i també aprenent, coses que per a ells són noves , i els pares, gaudeixen veient als seus fills disfrutant, i també ells per un moment es converteixen en nens, i recorden la seva infància.


Vale!

Yasmin ha dit...

Hola!!

Una gran experiència pel que vaig poder veure a classe i el que ens van explicar les nostres companyes!
Crec que és molt important que es facin reconstruccions històriques tant romanes com gregues. Mai hem d'oblidar els nostres orígens, i celebracions com aquestes ens ajuden a recordar-ho d'una forma tan lúdica que dóna gust!

L'any que ve m'agradaria paritcipar , ja que pel poc que he pogut veure em sembla una experiència molt enriquidora a nivell personal i que aporta una gran satisfacció.

Valete!!

Anna Ruiz ha dit...

Hola!
Realment va ser un gran cap de setmana, ja que vam poder gaudir del que fèiem i també aplicar a la realitat el que estem estudiant, perquè encara que ens sembli molt llunyà està molt més a prop nostre del que podem pensar. El fet de compartir-ho amb gent d'altres instituts ha fet aquesta experiència més enriquidora.
M'ha agradat molt veure als nens gaudir del que fèien i del que aprenien voluntariament, i alguns es mostraven molt interessats (recordo un nen que abans que li expliqués que era el que havia d'escriure va agafar la tauleta de cera i va escriure un llatinisme!).
A més el fet que anessim vestits com a l'època ajudava a fer molt més real la reconstrucció que era del que es tractava i així els nens ho vivien més també.

PD: Al final vam aprendre com funcionava l'àbac, encara que era complicat! =)

Unknown ha dit...

Hola!
Em van encantar les fotografies que vam veure tots junts!
M'encanta que existeixin aquestes coses que recreen els temps clàssics i que introdueixen als nens, ja des de petits en aquest món.
Era molt curiós veure com escrivien en grec o participaven en jocs típics dels romans!
Seria divertit que l'any que ve, tot i que cadascú faci el seu camí, ens trobéssim tots en la propera " Magna Celebratio"!

Anna!

Clara ha dit...

Hola tripulants!

Només volia dir que l'experiència que vam viure a la nostre particular Baetulo va ser memorable i especialment divertit. La veritat és que tot i l'estrés de preparar les controvèrsies, al final l'experiència va valdre la pena, tot passejant per l'ambient clàssic que ens rodejava i sentint-nos més romans que mai. Recomano participar-hi a qualsevol entusiasta de les clàssiques o en general, de la cultura!

Valete!


Clara

Lah''heLena ha dit...

Buenas!!

M' hagués agradat anar perquè em sembla una activitat molt interesant viure unes hores com ho feien els Romans, amb les mateixes robes i les mateixes costums.

déu,

oriol ha dit...

Hola!!

Penso que és una altra manera d'aprendre cultura romana. Fer reconstruccions d'auqest tipus, a més a més, ajuda a saber de bona mà com vivien els romans i quins eren els seus costums.
Pel que em van explicar els companys que hi van assistir, penso que va ser molt divertit i una bona experiència. Quina llàstima no haver-hi anat.

Oriol T.

Maria ha dit...

Hola!!!
Jo també vaig participar a la Magna d'aquest any i em va encantar tenir aquesta oportunitat. L'any passat ja vaig anar a veure la Magna Celebratio i em va encantar l'ambient romà que s'hi respirava, però personalment crec que encara és millor quan ho vius des de dins. Per mi ha estat una exèriència inolvidable que recomano a tothom que li agradi el món romà!!!

Espero poder participar-hi l'any que ve altre cop!!! :)

Luke Phoenix ha dit...

Em va fer una miqueta de ràbia no poder anar, perquè us ho vau passar molt bé, però jo de convis de Món Jove també m'ho vaig passar molt bé! jiji

Carlotah. ha dit...

Companys de viatge!!
Els de segon de Batxillerat ja vem estar veient les fotos a la sala d'actes,i no nomès aquestes...pero bueno,la qüestió es que estic segura que va ser una experiència inolvidable,i les fotos ho demostren.
Sembla una acitivitat molt interesant i hagues valgut la pena anar-hi!


VALETEE!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

No dubteu, tripulants, que va ser un cap de setmana inoblidable. i l´any vinent l´hem de repetir. Realment em faria molta il·lusió poder comptar amb alguns dels exmariners del Vaixell. Quina gran notícia seria! Ànims, que ja queda ben poquet per acabar el curs...

Jordi Sedeño ha dit...

Hola!!! Pel que ens van explicar les nostres companyes a clase sembla ser que s’ho van pasar molt bé i van aprendre molt i gràcies a elles vaig poder aprendre una mica apartir de les fotografíes quins jocs i manares educatius feiene servier els romans.