5 de febrer del 2011

Sis receptes de cuina clàssica

La Gea, la Paula i la Txell ens van apuntar algunes de les delicioses receptes amb què l´Eulàlia Fargas ens va preparar l´encara recordat Taller de cuina clàssica del passat gener. N´hi ha sis, dues de cuina grega i les quatre del convivium romà. A veure si us animeu i emboliqueu la família o els amics per celebrar un bon àpat a la grega o a la romana. Que vagi de gust!

Remenat de llenties amb olives de Kalamata


 150/200 grams de llenties per persona
 1 ou per cada 150/200 grams de llenties
 1 ceba petita per cada 150/200 grams de llenties
 olives negres (de Kalamata o d´Aragó) a gust

Primer de tot es couen les llenties. Aquest pas es pot obviar si es compren ja cuites. Per a qui no les vulgui comprar preparades necessitarem un recipient amb aigua i sal que posarem al foc i hi posarem les llenties per deixar que es vagin coent. Un cop fetes, treiem l’aigua i les dipositem a un altre recipient sec on, amb ajuda d’una cullera o qualsevol altre estri ad hoc, les aplanarem una mica. No ha de quedar una pasta.

Mentre deixem resposar les llenties o mentre encara les fem, posem a escalfar els ous en un recipient amb aigua per fer-ne ous durs. Un cop fets els ous, es comencen a pelar les cebes i es tallen en trocets, com més petits millor, i s’hi aboquen en una paella amb oli calent com si fos un sofregit però només amb ceba. S’hi afegeixen les llenties i es remena. Com que s´espessarà de seguida és important afegir-hi aigua cada cop que és consideri oportú. Quan ja estiguin gairebé cuites, s’hi afageix un rajolí de vinagre i una mica de sal i es torna a remenar.
Es serveix en un plat amb l’ou dur ratllat per sobre i les olives negres que hem tallat prèviament.


Magre de porc amb botifarra de sang i ceba


 150 grams de carn magra de porc per persona
 1 botifarra de sang i ceba
 fenoll fresc
 coriandre
 sal
 vinagre

Tallem la carn a trossos petits i la fregim a la paella amb oli molt calent. Quan ja està prou feta s’hi afegeix la botifarra de sang que prèviament hem esmicolat , i hi posem sal (una mica, no massa), el fenoll i el coriandre. Finalment un rajolinet de vinagre.


Gàrum a la catalana (pseudo-gàrum)

• 400 grams d’olives negres (d´Aragó o de Kalamata, per exemple)
• 6 cogombres amb vinagre
• 8 lloms d’anxova (dos per anxova)
• 1 dent d’all (sense cor)
• una mica d’orenga i farigola en fulla
• 1 rajolí de vinagre
• 1 rajolí d’oli generós


Treiem l´os a les olives. Tallem els cogombres i netejem els saitons per obtenir els 8 lloms d´anxova.
Després aboquem tots els ingredients en un bol, afegim la dent d´all, l´orenga I la farigola i els batem fins que quedin com una massa homogènia. Anem afegint el vinagre i l´oli. Passats uns minuts ja estarà llest per menjar.

Remenat de cigrons


• mig quilo de cigrons cuits
• fulles de fenoll fresc (2 o 3 branques)
• 1 rajolí de vi dolç
• 1 polsim de sal
• gàrum
• 10 ous

Posem els cigrons a la cassola i esperem a que es comencin a coure. Mentrestant podem batre els ous. Afegim a la cassola les fulles de fenoll, el vi, la sal, els ous batuts i unes cullerades de gàrum. Finalment, remenem tots els ingredients.

Enganyar cargols

• 1 branca de fenoll
• farigola
• romaní
• 1 fulla de llorer
• 1 kg de cargols
• gàrum

Rentem els cargols, els deixem reposar amb una mica d’aigua i esperem que surtin. Agafem els vius i els posem en una olla amb aigua freda, sal i herbes. I els bullim 20 minuts (acompanyats amb gàrum són deliciosos!)

Dàtils fregits amb mel

• dàtils
• nous
• sal
• pebre
• mel

Traiem els ossos dels dàtils i els farcim amb una nou. Els cobrim amb un polsim de sal i pebre. En una paella els fregim amb mel.

Gea Marín (2n Batxillerat)
Paula Daniel
Meritxell Masana (1r Batxillerat)

20 comentaris:

Anònim ha dit...

Bones,

Vau fer bé d'apuntar !!! :D A mi hem va agradar la 3ª, les altres no les vaig poder tastar. A veure si així ho puc fer.

Fins dilluns i bon profit !!!

Clàudia ha dit...

:) quina bona pinta!
Personalment els dàtils fregits amb mel em van encantar, eren deliciosos!

alfonspardo ha dit...

Hola!

Quina sort tenir les receptes aqui explicades! Molt bona entrada!

Esther Soria ha dit...

Hola!

Estava tot boníssim, una cosa que segur que no els faltava als romans i als grecs són uns bons àpats!

A mi em van agradar especialment les llenties, aixi que ja les vaig fer a casa!jaja

Vale!

Maria ha dit...

Que bé que hagueu penjat les receptes! Ara les podré fer a casa que quan explicava a la meva família el que havíem cuinat al taller de cuina ensalivaven... Crec que també provaré de fer-ne alguna de romana. :D
Personalment hem van encantar les llenties!
Apa bon profit a tots aquells que proveu de cuinar-ho de nou.
Maria

Anna Ruiz ha dit...

Hola!

A mi el que més em va agradar va ser el magre de porc amb botifarra i ceba, així que quan tingui temps lliure intentaré fer-ho, i ja de pas provaré de fer alguna de les receptes de cuina romana aviam que tal estan :)

Yasmin ha dit...

Quina sort tenir les receptes! :)
A mi em van agradar moltíssim els dàtils amb mel!

Unknown ha dit...

Hola!

Gràcies noies, la veritat va quedar genial! Hi ha un postre grec que m'encanta , es fa amb festuc, llet, mel... però no el trobo per cap lloc, algú sap com es diu o com es fa? normalment té una forma rodona! Gràcies!!

Anna!

Judith Garcia ha dit...

Hola!


Gràcies per penjar les receptes, així les podrè fer a casa i ensenyar-les a la meva familia.
Va ser un taller molt interessant i el qual vam apendre molt.
A veure si ho tornem a repetir.
El que més em va agradar va ser el dàtils amb mel.


Vale!

Raul ha dit...

Hola!

Ja tenia ganes de tenir les receptes! Encara que els cigrons no tinguin una estètica gaire apetitosa, eren boníssims! Els intenare fer a casa, i tambe provare de fer el porc, a veure que tal. Bona sort als que ho intenteu a casa!

Vale!

meritxell ha dit...

Hola!

la veritat és que va ser una gran sortida i que va valdre la pena perquè aquest menjar, s'ha de dir que estava realment molt bo!

S'ha de dir i remarcar que els cigrons estaven molt bons!

Fins demà!

Laia Ruiz ha dit...

Hola,
va estar molt be poder sortir de una aula per conèixer mes coses des de un altre punt de vista.
Em van agradar molt els cigrons i els cargols, amb les receptes a mà i la bona pinta que fan els plats a les fotografies tindre que repetir un altre dia a casa!

Ignasi ha dit...

Hola! Tot sembla molt desitjable i deliciós, quina pena no haver pogut acudir al taller de cuina en el seu dia!

Luke Phoenix ha dit...

Oh! les meves llenties, que maques i bones que eren!! gràcies per penjar-les, potser algun dia probo de fer les romanes!

Lah''heLena ha dit...

Buenas,

Unes receptes molt bones les que vem fer a cuina grega. La romana també sembla molt bona però la veritat es que prefereixo la grega ja que els datils a mi.. poc jajaj

Tot i així va ser una sortida molt interesant!!

déu,

Júlia Vallespir ha dit...

Vist així tenen molt bon aspecte aquests plats, ara només cal una mica de paciència i ànims per posar-se a cuinar! Trobo que aquestes sortides són molt útlis i interessants, hauriem de repetir-les més vegades!

Vale!

laa.neuus ha dit...

Hola!


Gràcies per penjar les receptes, jo ho sento però el remenat aquest de cigrons, té mal aspecte...
Tot i que sóc bastant especial puc dir que el magre de porc era acceptable...


Adéu:)

Laura Guillén ha dit...

Hola!
La veritat és que em va encantar aauesta sortida, i estaria disposada a repetir-la, però aquesta vegada m'agradaria provar altres receptes de cuina grega, ja que l'altra vegada em vaig qyedar amb les ganes!
I estic d'acord amb la Clàudia, els dàtils farcits de nous i fregits amb mel estaven deliciosos!

Sanja ha dit...

Nyam nyam bon profit! :P
La sortida va estar molt bé, no sempre es bo conèixer altres cultures i fer un tast de la seva gastronomia!

vale!

Unknown ha dit...

mmmmmmmmmh.. Perfecte aquesta entrada! Ara si que podem re-cuinar aquestes delícies. Jo sóc la Gemma de primer de Batxillerat del curs 2012/2013 i fa qüestió d'un parell de dies que nosaltres també vam poder gaudir d'aquest taller. Ens varem quedar tan sorpresos que vam voler saber-ne les receptes, i aquí les tenim. Gràcies noies!!!